Veselo glasbeno slavje

Veselo glasbeno slavje

Marijan Zlobec, 14. april 2018 ― 33. Slovenski glasbeni dnevi so se začeli z baletnim slavjem, nadaljevali pa prav tako s slavjem, tokrat izraženim že v naslovu Veselo glasbeno slavje po nemškem naslovu glasbene zbirke Isaaca Poscha, ki je omenjeno zbirko izdal natanko pred štiristo leti. Koncert v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu (teh dvoran je sedaj že toliko, da bo potreben […]
Captain America: Civil War (2016)

Captain America: Civil War (2016)

Deseta umetnost, 14. april 2018 ― Tretja Captain America inštalacija je uspela biti tako intenzivno navdušujoča za filmsko javnost, predvsem kar se tiče vizualnega spektakla (letališka bitka in vpeljava Hollandovega Spider-Mana), kot tudi drzno inteligentna s tem, ko je svoje junake postavila v prepričljiv geopolitični kontekst, ki je postavil veljavno moralno vprašanje – kdo bi moral biti odgovoren za razporeditev tako […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Grand Budapest Hotel (2014)  The Florida Project (2017)  The Babadook (2014)  Tomb Raider  Maleficent (2014) Copyright © Deseta umetnost [Captain America: Civil War (2016)], All Right Reserved. 2018.

1895 – Veliki ljubljanski potres

Zgodovina na dlani, 14. april 2018 14. aprila leta 1895 je rušilni potres na velikonočno nedeljo prizadel Ljubljano. Potres, ki velja za drugega najhujšega na slovenskih tleh, je mesto prvič stresel ob 22.17, sledilo pa mu je več močnih in šibkih sunkov. Epicenter potresa je bilo v Jančah, približno 16 kilometrov od Ljubljane, magnituda pa je … Preberi The post 1895 – Veliki ljubljanski potres appeared first on Zgodovina na dlani.
Kubrickova Odiseja v vesolju

Kubrickova Odiseja v vesolju

Deseta umetnost, 14. april 2018 ― Avtor: Matic Majcen je filmski kritik in esejist. Doktoriral je iz sociologije kulture in napisal knjigo Slovenski poosamosvojitveni film: institucija in nacionalna identiteta (2015). V slovenskih medijih objavlja članke o filmih in redno obiskuje filmske festivale v Berlinu, Cannesu in Benetkah. Dobro se spomnim dneva, ko sem prvič videl Kubrickovo Odisejo v vesolju. Bilo je […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dan za dnem  Carrie (2013)  Nocturnal Animals (2016)  Boyhood (2014)  Mud (2013) Copyright © Deseta umetnost [Kubrickova Odiseja v vesolju], All Right Reserved. 2018.
Sto direktorjev glasbenih festivalov na Ljubljanskem gradu z glasbo ob obedu

Sto direktorjev glasbenih festivalov na Ljubljanskem gradu z glasbo ob obedu

Marijan Zlobec, 13. april 2018 ― Toliko slavospevov, kot jih je nocoj slišala Ljubljana, pravzaprav Festival Ljubljana z direktorjem Darkom Brlekom in vsem osebjem, kar je bilo nekajkrat povedano z odra, je iz mednarodnega okolja redko kdaj, čeprav bi bilo zaželeno, da bi bile take zahvale in primerjave pogostejše. S koncertom v počastitev 400. obletnice izida notne zbirke Veselo glasbeno slavje […]

Zemlja: Nepozaben dan

Deseta umetnost, 13. april 2018 ― V teku enega samega dne sledimo soncu od najvišjih gora do najbolj oddaljenih otokov, od eksotičnih do urbanih džungel. Osupljivi preboji filmske tehnologije nas prestavijo v neposredno bližino zasedbe nepozabnih likov: zebrinega mladička, ki si obupano želi prečkati naraslo reko; pingvina, ki se junaško poda na vratolomno dnevno pot, da bi nahranil svoj zarod; družine […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dawn of the Planet of the Apes (2014)  Noah (2014)  Dunkirk (2017)  "Horror-comedy" - tanka črta med terorjem in humorjem  Insidious: The Last Key (2018) Copyright © Deseta umetnost [Zemlja: Nepozaben dan], All Right Reserved. 2018.

Želja po maščevanju

Deseta umetnost, 13. april 2018 ― Vrnitev Brucea Willisa v novi priredbi filma Death Wish iz leta 1974, posnetega po istoimenskem romanu Briana Garfielda. Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) je kirurg, ki je vsak dan priča posledicam nasilja v svojem mestu. Nekega dne prideta tako v bolnišnico tudi njegova soproga (Elisabeth Shue) in hči (Camila Morrone), ki sta bili žrtvi napada […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Dark Knight Rises (2012)  The Salt of the Earth (2014)  [Pozor, hud prizor] - A Few Good Men (1992)  Frank (2014)  The Frozen Ground (2013) Copyright © Deseta umetnost [Želja po maščevanju], All Right Reserved. 2018.

Taksi 5

Deseta umetnost, 13. april 2018 ― Policijski uslužbenec, ki ga premestijo na policijsko postajo Marseilla, dobi nalogo prijeti skupino italijanskih roparjev v ferrarijih. Pregoni po ozkih ulicah in tudi po avtocesti bodo tudi tokrat v obilju, v tem nadaljevanju pa bo imel eno ključnih vlog legendarni beli peugeot 407. Peto nadaljevanje najslavnejše francoske akcijske komedije, ki jo je pred skoraj 20 […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    On the Milky Road (2016)  [Blu-ray] – The Dark Knight Rises (2012)  The Sunset Limited (2011)  Shaun Of The Dead (2004)  Grimsby (2016) Copyright © Deseta umetnost [Taksi 5], All Right Reserved. 2018.

Mathias Énard: Alkohol in nostalgija

Koridor, 13. april 2018 ― Za vse tiste, ki ste leta 2009/2010 opravljali maturo, pozor: doživeli boste nostalgično spominjanje na ruske stepe in domišljijski Pariz, s to razliko, da tokrat veselega in sijočega Pariza praktično ni, nadomešča pa ga požrešna in temna Moskva. Na Zahodu torej nič novega.   Mathias Énard je »mlad« francoski avtor (saj v Franciji mladi avtorji […] The post Mathias Énard: Alkohol in nostalgija appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Izšel je 2. del ŠKATLE!

Izšel je 2. del ŠKATLE!

Vigevageknjige, 13. april 2018 ― Pa prav na petek, trinajstega – kot se za hobi-izumitelje in njihove najboljše prijatelje spodobi, razveseljeni objavljamo, da je izšla nova Škatla! No, pravzaprav slovenski prevod drugega dela otroške stripovske serije Škatla s podnaslovom BEGOMARČKI … več »
A Quiet Place (2018)

A Quiet Place (2018)

Filmski kotiček, 13. april 2018 ― Foto: Kolosej Slo naslov: Tiho mesto Država: ZDA Jezik: angleščina Leto: 2018 Dolžina: 90',  Imdb Žanri: drama, grozljivka, triler Režija: John Krasinski Scenarij: Scott Beck, Bryan Woods John Krasinski Igrajo: Emily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe, Millicent Simmonds, Cade Woodward "Dan 69." Tiho mesto nas s tem preprostim napisom na črnem zaslonu vrže v postapokaliptično ero. Gledamo mesto duhov: prazne hiše in trgovine, zapuščene avtomobile in travo, ki skozi razpoke v asfaltu priča o tem, da je življenje v mestu zamrlo. Nato opazimo znake življenja. Po zapuščeni trgovini se v tišini premika petčlanska družina Abbott, ki se je z bližnje kmetije spustila v mesto poiskati nujne življenjske potrebščine. Družina se v popolni tišini sporazumeva z znaki in gestami, saj dobro vedo, da govorjenje prinaša smrt. Zemljo in ljudi so namreč pokorila smrtonosna bitja (vesoljci?), ki  sicer ne vidijo in ne vohajo, a zato imajo izrazito sofisticirano čutilo sluha, s katerim na večkilometrskih razdaljah registrirajo zvok. Preživeli so le redki, ki so uspeli ostati zelo tiho in so svoja življenja znali prilagoditi novim pogojem. Olajševalna okoliščina je, da so Abbottovi že pred prihodom krvoločnih stvorov znali komunicirati v znakovnem jeziku, saj je najstarejša hčerka od rojstva gluhonema. Kljub doslednemu upoštevanju pravil mlajši sin med izletom v mesto  prekrši pravila, ko v nahrbtnik na skrivaj stlači igračo na baterije. Majhna raketa z lučkami na poti proti domu sproži sosledje dogodkov, v katerih družino čaka hud boj za preživetje. Tiho mesto je tretji celovečerec Johna Krasinskega, scenarista, igralca in režiserja, ki v zadnjem obdobju vzporedno z igralsko gradi tudi režisersko kariero. V vseh treh filmih, ki jih je doslej režiral, je nastopil tudi kot igralec, pred naslovnim sem njegov režiserski prispevek opazil v simpatični komični drami Hollars (2016). Tiho mesto je na nek način družinski projekt, saj poleg Krasinskega glavno žensko vlogo za

1735 – Rojen Marko Pohlin

Zgodovina na dlani, 13. april 2018 13. aprila leta 1735 se je v Ljubljani rodil bosonogi avguštinski menih, pater in jezikoslovec Marko Pohlin, ki je leta 1768 izdal Kranjsko grammatiko. Napisana je v nemškem jeziku. Kranjska gramatika velja za prvo znanstveno slovnico slovenskega jezika. Marko Pohlin je v njej zahteval, naj postane slovenščina, ki je bila … Preberi The post 1735 – Rojen Marko Pohlin appeared first on Zgodovina na dlani.
1962 Cerknica – Godba pred Brestom

1962 Cerknica – Godba pred Brestom

Stare slike (Cerknica), 13. april 2018 ― Na hrbtni strani fotografije sem uspel prebrati, da je bila narejena med letoma 1961 in 1963. Odločil sem se za srednjo vrednost, torej 1962, kar morda pomeni 15 let tovarne Brest? Fotografija je bila posneta neko dopoldne pred tovarno pohištva Brest v Cerknici. Na prireditvi so nastopili tudi cerkniški godbeniki. Vodil jih je kapelnik Žan […]
še novic