(Ne)odvisnost novic

(Ne)odvisnost novic

Radio Študent, 22. junij 2017 ― Pozdravljeni v današnjih, izjav okrnjenih, kulturnih novicah. V zameno smo za vas pripravili malo daljši seznam kulturnih dogodkov in novic. V Zagrebu se je včeraj sklenil festival Dnevi Satire Fadila Hadžića, na katerem so nagrade prejeli tudi slovenski ustvarjalci. Strokovna žirija je za najboljšo režijo nagradila poljsko rojenega Januzsa Kico za predstavo Ljudje iz voska, ki ga je uprizorilo Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba. Predstava lanskoletnega nagrajenca Prešernovega sklada je prejela še nagrado občinstva za najboljšo vlogo, eno izmed petih enakopravnih igralskih nagrad ter posebno priznanje za scenografijo. Slovenska igralka in članica ljubljanske Drame Maša Derganc pa je za igro v predstavi Ljudski demokratični cirkus Sakešvili v režiji Luke Martina Škofa prejela nagrado za glavno žensko vlogo. Na Dnevih Satire Fadila Hadžića se je predstavila tudi predstava Peter Kušter v izvedbi SNG Nova Gorica, kostumografinja Jelena Proković pa je za delo pri predstavi prejela posebno priznanje. Danes pa se ob 18. uri na Križevniški ulici začenja 19. festival Mini poletje v produkciji Mini teatra, ki bo potekal vse do konca avgusta. Festival bo otvorila predstava Krogla v izvedbi Andreja Tomšeta. Istočasno ter na istem mestu pa bo potekal Dan Križevniškega soseda, ki ga sooblikujejo stanovalci in poslovniki, ki se nahajajo na Križevniški ulici. Ob 19.15 se bo v Francoskem inštitutu Charles Nodier začelo literarno srečanje treh pisateljev Guillauma Métayera, Aleša Štegra in Andreasa Unterwegerja. Pogovor bo povezan tudi z branjem njihove literature v francoščini, slovenščini in nemščini. Predstavila se bo tudi sveže prevedena pesniška zbirka Knjiga reči Aleša Štegra, ki je ravnokar izšla pri francoski založbi Circé. V Kinoteki bodo ob 20. uri predvajali film Zatoichi v režiji Takeshija Kitanota iz leta 2003. Uro pred produkcijo se bo na istem mestu odvil tudi predavanje Igorja Kernela o predvajanem filmu in njegovi zapuščini. V Photon galeri

V Galeriji Photon družbeno-kritična dela treh finskih fotografov

Misli, 22. junij 2017 ― V Galeriji Photon - Centru za sodobno fotografijo bodo drevi odprli razstavo Neodvisnost skozi objektiv, pri kateri sodelujejo Juha Arvid Helminen, Jaakko Kahilaniemi in Harri Pälviranta. Dela treh finskih fotografov podajajo kritično refleksijo sodobne finske družbe. Projekt je nastal kot del programa ob stoletnici finske neodvisnosti.
Še dva dneva ugibanj do letošnjega kresnikovega nagrajenca

Še dva dneva ugibanj do letošnjega kresnikovega nagrajenca

Misli, 22. junij 2017 ― Ljubitelji in poznavalci slovenskega romanopisja bodo še danes in v petek ugibali, kdo izmed peterice nominiranih avtorjev je napisal najboljšo zgodbo, ki si zasluži nagrado kresnik. Dobitnik bo znan na petkov kresni večer na Rožniku, izbira je raznovrstna: od kriminalke in zgodovinske tematike do pripovedi, zaznamovanih z vprašanji posameznika.

Ormož: Večer brez meja z Alešem Štegrom

Štajerski tednik, 22. junij 2017 ― Knjižnico Franca Ksavra Meška Ormož je tokrat obiskal vsestransko izjemno nadarjeni in mednarodno priznani Ptujčan Aleš Šteger, ki je v imenu založbe Beletrina predal podarjene knjige za novo krajevno knjižnico v Ivanjkovcih, vsem zbranim pa privoščil neprecenljivo izkušnjo ob ogledu filma Brezmejno.

Ekošolarji iz Grajene dvakratni državni zmagovalci

Štajerski tednik, 22. junij 2017 ― Projekt Ekošola kot način življenja se na OŠ Ljudski vrt Ptuj, podružnica Grajena, izvaja že štirinajsto leto. Vsa leta so učenci osvojili zeleno ekozastavo in potrdili mednarodni certifikat. Sodelujejo tudi v različnih natečajih, kjer so osvojili veliko prvih in drugih mest. V letošnjem šolskem letu se lahko pohvalijo z dvakratnim naslovom državnih prvakov.
Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Mladina, 22. junij 2017 ― Na Križevniški ulici v Ljubljani bo potekala tradicionalna prireditev Dan križevniškega soseda. Pred Pritličjem se bo začela tretja sezona serije koncertov na prostem Selekcija #, ki jo bo odprl kamniški trojec Matter. V portoroškem Monfortu bodo odprli pregledno razstavo skupine BridA ob 20. letnici delovanja. Na 25. Festivalu Lent bo nastopila legendarna britanska zasedba Ste...
še novic