Maribor za šestnajst strun

Maribor za šestnajst strun

Odzven, 11. avgust 2017 ― Plošča Godalnega kvarteta Feguš je dokument mariborskega prispevka k temu glasbenemu žanru. Njeni avtorji, od skladateljev del prek izvajalcev do urednice izdaje, so namreč Mariborčani ali pa so vsaj poklicno povezani s središčem slovenske Štajerske.
V Kamniku se danes začenja 14. festival Kamfest

V Kamniku se danes začenja 14. festival Kamfest

Misli, 11. avgust 2017 ― Poletje v Kamniku bo te dni razgibal festival Kamfest. Dogajanje na glavnem odru v Keršmančevem parku bo drevi ob 20. uri uvedel koncert skupine Jardier, na otroškem odru bo nastopil cirkus Čupakabra, na večernem odru pa Daniel Vezoja. V devetih dneh se bo na petih odrih zvrstilo okoli 50 dogodkov, od glasbe in kina do poezije in gledališča.
Štajerska jesen praznuje 50 let

Štajerska jesen praznuje 50 let

Večer, 11. avgust 2017 ― Z uveljavljenimi kulturnimi dogodki je pač tako. Ker se nanje vse prehitro navadimo, je vznemirjenje vsakokrat, ko se znova obetajo, blažje. Na drugi strani pa življenju dajejo gotovost in poskrbijo za vsaj malo prazničnosti, ko se leto preveša h koncu. Podobno velja za festival Štajerska jesen. Graška poletja so vroča in soparna, zrak stoji. Jesen je prepoznavna po megli, ki zapolni celotno kotlino, zato popestritev v obliki avantgardnega festivala pride ravno prav. Historiat festivala Trenutno še intendantka Veronica Kaup-Hasler je cilj pobudnikov festivala v letu 1968 opisala z naslednjimi besedami: "Nekoč je vladala velika želja, da bi razkrili vse sile, ki so delovale v mestu." Veronica Kaup-Hasler bo prihajajočo jesen še zadnjič vihtela intendantsko taktirko. Na začetku, od leta 1968, je Štajersko jesen krasil pisan preplet programov velikih in pomembnih graških hiš: graške Opere, graške Drame, Nove galerije, kulturnega združenja Forum Stadtpark in avstrijske radiotelevizije, ki je prispevala "glasbeni protokol" s sodobnimi kompozicijami. Za koordinacijo programa so v kuratorijih in direktorjih uvodoma skrbeli ravnatelji omenjenih hiš. Festival je pravega intendanta dobil šele leta 1983. To je čez čas privedlo do tega, da se je festival osamosvojil od svojih matičnih hiš – seveda ne da bi okrnil širino vsebine. Tudi program v prvih letih še nikakor ni dihal permanentne sodobnosti, s katero ga povezujemo dandanes. V operni hiši je bil v rojstnem letu uprizorjen Falstaff, v gledališču Kaspar Petra Handkeja, v koncertnem programu je bilo mogoče slišati Mozarta kot tudi Ligetija, v hramu združenja Forum Stadtpark, o katerega literatih se je govorilo širom po Avstriji, pa je gostoval tako v Nemčiji kot Avstriji kot humorist poznani Dieter Hallervorden, ki je s svojo satirično monokomedijo Seltsame Begegnung (Nenavadno srečanje), predvsem pa z naslovom slednje, zadel bistvo. Dandanes so pričakovanja občinstva verjetno nekoliko drugačna in tisti "vmes"
V Sarajevu začetek 23. filmskega festivala

V Sarajevu začetek 23. filmskega festivala

Misli, 11. avgust 2017 ― V Sarajevu se bo s filmom Akija Kaurismakija Druga stran upanja začel 23. sarajevski filmski festival. V 18 programih bodo prikazali 235 filmov, tudi nekaj slovenskih. Za nagrado srce Sarajeva se bo potegovalo sedem celovečercev iz širše regije, nagrado častno srce Sarajeva pa letos prejmeta režiser Oliver Stone in komik John Cleese.
Primož Pugelj, kipar

Primož Pugelj, kipar

Mladina, 11. avgust 2017 ― »To pa je moj les!« je vzkliknil, ko je tovornjak, naložen s hrastovimi letvicami, prihrumel na delovišče Forme vive ob starem samostanu v Kostanjevici na Krki. »A take mi je pripeljal? Vse enako kratke!« je bil presenečen. »Jao, upam, da ima še kje kakšne daljše!« ga je zaskrbelo, saj je moral končati še eno glavo, da bi izpolnil načrt, predložen komisiji Forme vive.

Anime’2017, več lokacij, Izola

Mladina, 11. avgust 2017 ― Največji dogodek za ljubitelje animejev in mang (Makkon) bo v prestolnici šele decembra, ljubitelji japonskih risank, stripov in iger pa lahko svojo radovednost že te dni potešite v središču Izole. Tam se obeta mednarodni sejem stripov in družabnih iger, pa tudi razstava anime razglednic in pokemonov, izdelanih iz papirja, igranje namiznih in fantazijskih iger, novodobnih in starejših videoiger, pa tudi tekmovanje...
Metalsko šamanstvo

Metalsko šamanstvo

Mladina, 11. avgust 2017 ― Mestece Olympia v ameriški zvezni državi Washington se je že v devetdesetih na glasbeni zemljevid vpisalo zaradi zasedb Nirvana in Earth. Od tam pa prihajajo tudi kultni black metalci Wolves in the Throne Room, ki so se minuli teden na pobudo koncertnega organizatorja Dirty Skunks po osmih letih spet oglasili v Ljubljani.
Marica Bodrožić: Češnjevina

Marica Bodrožić: Češnjevina

Mladina, 11. avgust 2017 ― Če zareže v staro babičino mizo iz češnjevine, potem se bodo kot ostružki pojavili njeni spomini, se zdi pripovedovalki, ki je tudi tokrat ne smemo enačiti z avtorico. Teh spominov je potem za celo knjigo. Miza, s katero se seli med evropskimi prestolnicami, postane skoraj fetišistični objekt, ki omogoča to pisanje in mu daje širšo časovno perspektivo, tako rekoč nadih nadčasnosti spominov in premišljevanj.

Od ondi rocka do elektronike

Mladina, 11. avgust 2017 ― Med 11. in 19. avgustom lahko obiščete kamniški festival Kamfest. Zamuditi ne gre nastopa izjemne južnokorejske postrock skupine Jambinai, pa tudi dveh domačih bendov, indie rockerjev Jardier ter med kabare, latino, swing, soul, rockabilly, psihadelijo in garažni punk razpete zasedbe Malamor. Priporočamo še ogled instalacije Tadeja Droljca, nekakšnega avdio-vizualno-časovnega objekta. V ponedeljek, 14.
Balans: Bunkerpop

Balans: Bunkerpop

Mladina, 11. avgust 2017 ― Prvi dve plošči domačega dvojca sta bili predvsem dokument njegovega na jammanje oprtega ustvarjalnega procesa, tretja pa je dodelan in osmišljen izdelek, s katerim Balans suvereno predstavi svoj nenavadni in prikupni izraz. Izhodišče ostaja skupinska improvizacija s kitaro, vokalom in basom, dobijo pa skladbe bolj osredotočeno podobo, zaznamovano s šumečo lo-fi estetiko, v odmev potopljenimi hipnotičnimi rifi,...
Carin Bondar: Seks v svetu narave

Carin Bondar: Seks v svetu narave

Mladina, 11. avgust 2017 ― Shematični naslovi poglavij niso obetavni: lajdre, monogamija, poteši se sam, spolno nadlegovanje, zloraba otrok in podobno jemljejo za okvir človeške teme, ki jim gre poiskati samo še vzporednice pri drugih bitjih. Toda že takoj presenečenje – avtorica sledi stvari sami in tako predstavlja nedoumljive moduse seksualnosti in bitke za preživetje. Samica ribe denimo, ki vali v ustih in nabere spermo štirih samcev.

Biser Bojane

Mladina, 11. avgust 2017 ― Ko smo ravno izvedeli, da na črnogorski obali letuje presenetljivo malo Slovencev, je na naša platna priletel Biser Bojane, črnogorska komedija, ki je videti tako, kot da jo je naročila, če ne že kar posnela črnogorska turistična zveza. Tu imate sicer ostarelega moškega (Milutin Mima Karadžić), črnogorskega kriminalca, ki se po dolgih letih vrača iz tržaške ječe, tu imate podzemlje, ki hoče, da odplača dolg...
Coldplay: Kaleidoscope EP

Coldplay: Kaleidoscope EP

Mladina, 11. avgust 2017 ― Coldplay se je na prelomu tisočletja zdel odlična britanska kitarska skupina in s prvima dvema ploščama, Parachutes (2000) in A Rush of the Blood to the Head (2002), je to tudi dokazal. S poznejšimi izdajami, tudi s tokratnim EP-jem, pa je vedno znova dokazoval, da je potem skrenil s poti in svojo ustvarjalnost dobesedno prodal hudiču (beri: glasbeni industriji).
Stoletje pisoarja: Marcel Duchamp

Stoletje pisoarja: Marcel Duchamp

Mladina, 11. avgust 2017 ― Letos mineva natanko sto let, odkar bi si morali obiskovalci razstave Združenja neodvisnih umetnikov v newyorškem razstavišču Grand Central Palace med številnimi razstavljenimi umetninami ogledati tudi navaden bel pisoar. Ja, navaden bel pisoar, kakršne prodajajo v trgovinah s kopalniško opremo. A za pogled nanj so bili prikrajšani. Čeprav razstava ni bila žirirana in so povabljeni umetniki lahko razstavili...
Tretji Reciklart, Galerija Alkatraz, Ljubljana

Tretji Reciklart, Galerija Alkatraz, Ljubljana

Mladina, 11. avgust 2017 ― Tudi tokratni umetniški festival recikliranja in »naredi-sam« kulture bo potekal na ploščadi pred ljubljansko Galerijo Alkatraz. Pripravljajo delavnico izdelave kolažev iz tekstila, šablonskega sitotiska, preprog iz bombažnih majic in preprostih ropotuljic iz odpadnega materiala. Obiščete lahko odprtje skupinske razstave Can we stop? (sodelujejo Boris Beja, Evelina Hägglund, Eva Jakopič, Barbara Jurkovšek, Marina...
Dragi Dick – kaj pa, če bi ti vse začele pisati?

Dragi Dick – kaj pa, če bi ti vse začele pisati?

Mladina, 11. avgust 2017 ― Ko je Chris Kraus leta 1997 izdala roman I love Dick, se ji je zgodilo, kar se avtoricam, ki pišejo na tankem robu med avtobiografsko in povsem izmišljeno fikcijo, pogosto dogaja – povedali so ji, da je preveč radikalna in preveč banalna hkrati, da trači niso snov za visoko literaturo in da je v javnem razpredanju o svoji intimi nekaj neoprijemljivo neokusnega.
še novic