Plavajoči grad 2017 s presežki

Plavajoči grad 2017 s presežki

Notranjsko primorske novice » Kultura, 13. avgust 2017 ― Grad Snežnik – Osemdeset članski Etno Histeria World Orchestra 2017 je prvo soboto v avgustu z veličastnim koncertom zaključil letošnji festival Plavajoči Grad (Floating Castle Festival) na gradu Snežnik. Spiritus agens festivala Matija Solce je na odru združil doslej največji orkester, odkar v Loški dolini s somišljeniki organizira festival. V treh dneh je po ocenah organizatorjev dogodek v Loški dolini obiskalo preko osem tisoč obiskovalcev, v grajskem parku, pristavah in tudi v gradu je na kar štirinajstih prizoriščih potekalo dogajanje pod skupnim imenom Spiritus Mundi. Število udeležencev in medijski odziv snežniški festival uvrščata med največje tovrstne v regiji in državi. Celotna fotogalerija. Floating Castle 2017 – Foto: Valter Leban Plavajoči grad 2017 z največjim številom umetnikov doslej »Spiritus Mundi« je tri festivalske dneve zagotovo bil vseprežemajoč koncept na prizoriščih grajskega kompleksa in v bližnjih vaseh. Organizatorji, Društvo ljubiteljev gradu Snežnik, so letošnji festival poimenovali še kako ustrezno, v treh festivalskih dnevih se je predstavilo preko tristo umetnikov iz petintridesetih držav, pri organizaciji pa je sodelovalo več kot sto petdeset prostovoljcev. Tri dneve predstav umetnikov, koncertov, etno, folk, funk, blues in narodnih ritmov, uličnega gledališča, kamišibaja, plesa in drugega kulturnega dogajanja na prizoriščih kompleksa gradu Snežnik in bližnji vasi Kozarišče je bil zahteven zalogaj za prireditelje, tako v smislu organizacije, servisnih aktivnosti kot tudi logistike. »Upravljalec grajskega kompleksa, Narodni muzej, nam je pri tem maksimalno pomagal, kolikor je bilo seveda v njihovi pristojnosti. Priprave na festival so trajale celo leto, v obliki mesečnih grajskih pun(k)tov smo si razdelili vloge in stvari poskušali izvesti kar najbolje. Veliko smo se pogovarjali, tako z vaščani bližnjih vasi, kjer so domačini festival in umetnike lepo sprejeli, pa tudi med seboj, tako da vsakdo svoje delo opravlja
Filmska recenzija: Odiseja

Filmska recenzija: Odiseja

MMC Film, 13. avgust 2017 ― Za današnjo generacijo, ki je zakoračila v srednja leta, in še malce starejše občinstvo je bil Jacques Cousteau nekakšen superjunak druge polovice 20. stoletja, občutljiv in hkrati neustrašen . . .
Konec avgusta na Ptuju spet čas za poezijo in vino

Konec avgusta na Ptuju spet čas za poezijo in vino

Misli, 13. avgust 2017 ― Med 23. in 26. avgustom bodo na Ptuju potekali 21. Dnevi poezije in vina. Letošnja častna gosta festivala bosta slovenski pesnik Andrej Brvar in čilski pesnik Raul Zurita, v fokusu pa bo sodobna madžarska poezija. Festival bodo 22. avgusta po več slovenskih krajih in v zamejstvu uvedli Večeri pred Dnevi.
Pri Bunkerju s kritiško platformo Kriterij

Pri Bunkerju s kritiško platformo Kriterij

Misli, 12. avgust 2017 ― Pod okriljem zavoda Bunker bo v sklopu 20. izdaje mednarodnega festivala Mladi levi zaživela kritiška platforma Kriterij. Alma R. Selimović, ki bo platformo sourednikovala z Muanisom Sinanovićem, je povedala, da je njen nastanek spodbudilo pomanjkanje refleksivnih zapisov o projektih s področja scenskih umetnosti, s katerim se v Bunkerju ukvarjajo.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 12. avgust 2017 ― Pri založbi Modrijan je izšla knjiga Domov, v kateri je predstavljena zgodba Aljoše Furlana, pri LUD Šerpa delo Tomaža Grušovnika Moralke, v katerem se mešata literatura in znanost, v zbirki Lambda Založbe Škuc pa ob 100-letnici rojstva pisatelja Franceta Novšaka posodobljena različica prvega slovenskega homoerotičnega romana Dečki.

Mineva četrt stoletja od smrti Johna Cagea

Misli, 12. avgust 2017 ― Na današnji dan mineva četrt stoletja od smrti avantgardnega skladatelja, teoretika, pesnika in likovnega ustvarjalca Johna Cagea (1912-1992). Njegov pionirski prispevek k razvijanju tolkal in tolkalne glasbe ga uvršča med vodilne skladatelje za tolkala. Med njegova najbolj poznana dela sodi konceptualna skladba, poimenovana 4'33 iz leta 1952.
še novic