Postojnski pračlovek se postavlja na noge

Postojnski pračlovek se postavlja na noge

Notranjsko primorske novice » Kultura, 10. oktober 2017 ― Postojna – V Postojni so 30. septembra pod streho uspešno spravili prvi Festival postojnskega pračloveka. V središču mesta so se obiskovalcem pridružili zanimivi gostje iz hrvaške Krapine in Cerknega, oblečeni v krzno in oboroženi s kostmi in gorjačami. »Festival je le ena od aktivnosti, s katerim želimo oživiti zanimanje za prazgodovino, saj imamo prav na Postojnskem izredno pomembno paleolitsko najdišče Betalov spodmol in več manjših, kjer so našli najdbe, ki pričajo o življenju neandertalca,« pravi Goran Blaško iz zavoda Furman, ki pri projektu sodeluje z Notranjskim muzejem Postojna. Festival postojnskega pračloveka, Postojna, 30. september 2017 Foto: Valter Leban Ideja o celoviti predstavitvi življenja pračloveka na Postojnskem in drugje je zorela nekaj let, letos pa so jo uresničili z ureditvijo poti Po poteh naših prednikov, s katero so Betalov spodmol povezali z drugimi bližnjimi paleolitskimi najdišči, in predstavitvijo življenja v kameni dobi v Notranjskem muzeju. Na festivalu so obiskovalce popeljali na ogled najdišč, na poti so med drugim videli, kako je neandertalec zanetil ogenj. Festival se je nadaljeval v središču Postojne, kjer sta se predstavila kraja Krapina in Cerkno, v katerih že imajo nekaj izkušenj s predstavljanjem prazgodovine. Iz hrvaške Krapine, kjer so neadertalcu posvetili muzej, je na obisk prišlo Pleme jamskega medveda, s Cerkljanskega, kjer so uredili arheološki park Divje babe, pa skupina iz Turističnega društva Reka z ogromno neandertalčevo piščaljo, ki je njihov prepoznaven znak. Festival bodo ponovili prihodnje leto, med tem časom pa ne bodo mirovali. Spomladi bodo pripravili predavanje o izkopavanju postojnskega paleolitika, na katerega naj bi prišel arheolog Matija Turk, sin Ivana Turka, ki je raziskoval Divje babe. Življenje pračloveka bodo šolskim in drugim zaključenim skupinam predstavljali v Notranjskem muzeju ter ob učni in turistični poti, kjer imajo različne delavnice, na katerih se obiskovalci pobliž
Zaupanje in virusi

Zaupanje in virusi

Radio Študent, 10. oktober 2017 ― Pozdravljeni v kulturnih novicah. Je ene par dogodkov danes, ja. V Cankarjevem domu bo ob 20. uri premiera celovečernega filma Družinica, za scenarij in režijo zanj je odgovoren Jan Cvitkovič.

Pri Mladinski knjigi šest novih leposlovnih del

Misli, 10. oktober 2017 ― Pri založbi Mladinska knjiga je izšla pesniška zbirka Andreja Hočevarja Seznam, zgodbe Milana Kleča Moji spomini na morje, ponatis romana Ferija Lainščka Ki jo je megla prinesla, pesmi in pisma Emily Dickinson Ta svet ni konec, Sofoklesovi dramski umetnini Antigona in Kralj Ojdipus ter mehiški roman Pedro Paramo avtorja Juana Rulfa.
V Ljubljani se začenja festival stripa Tinta

V Ljubljani se začenja festival stripa Tinta

Misli, 10. oktober 2017 ― Na različnih ljubljanskih prizoriščih se bo danes začel osrednji festivala stripa Tinta. Naslednik Stripolisfesta ljubiteljem stripa ves mesec ponuja od razstav, filmskih projekcij in delavnic do druženj z avtorji in založniki. Festivalski dogodki bodo predstavili tako aktualne domače izdaje kot širši pogled na položaj in kondicijo te umetnosti.
Tinta namesto Stripolisfesta

Tinta namesto Stripolisfesta

Mladina, 10. oktober 2017 ― Na različnih prizoriščih v Ljubljani bo od 10. do 14. oktobra potekal festival stripa Tinta, naslednik Stripolisfesta, ki se je odvijal v Ljubljani med leti 2013 in 2016. Festival je nastal iz rednih mesečnih stripovskih večerov v Kinu Šiška, v štirih letih pa iz enodnevnega dogodka zrasel v večdnevni stripovski festival z razstavami, delavnicami, pogovori z domačimi in tujimi stripavtorji ter strokovnjaki,...
Nagrada za najboljšo glasbo na festivalu na Tenerifih

Nagrada za najboljšo glasbo na festivalu na Tenerifih

Mladina, 10. oktober 2017 ― Celovečerni dokumentarni film Zadnji ledeni lovci v režiji Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja, ki je na 8. Festivalu evropskega in mediteranskega filma v Piranu prejel nagrado Vilka Filača za najboljšo fotografijo, avtor glasbe Miha Petric pa je bil pred kratkim nagrajen za najboljšo glasbo na Tenerife International Film Music Festival.
še novic