Jože Udovič v Cerknici poleg spominske table dobil tudi doprsni kip

Jože Udovič v Cerknici poleg spominske table dobil tudi doprsni kip

Notranjsko primorske novice » Kultura, 16. februar 2018 ― Cerknica – V Cerknici so danes odkrili doprsni kip velikega moža sodobne povojne literature Jožeta Udoviča. Postavili so ga pred knjižnico, ki se že 30 leti imenuje po njem, gleda pa na rodni taborski stolp, kjer je preživel prva leta svojega življenja, na kar mimoidoče že opozarja spominska plošča. Celotna fotogalerija. Odkritje doprsnega kipa Jožeta Udoviča, knjižnica Cerknica, 16. februar 2018 Foto: Tine Šubic Doprsni kip je delo akademske kiparke Milene Braniselj. »Delo mi je bilo velik izziv, kar je manjkalo na fotografijah, pa so mi pomagali oblikovati in dopolniti sorodniki.« Odkritje kipa je pozdravil tudi cerkniški župan Marko Rupar, ki je ob tem izpostavil dobro delo kolektiva v knjižnici. »Bralna pismenost v občini je po njegovi zaslugi med najvišjimi v regiji in celo Sloveniji,« je dejal Rupar. Odkritja so se poleg ljubiteljev literature in predstavnikov knjižnic iz sosednjih občin udeležili tudi Udovičeva sestra Marta Jeglič, njegov nečak Blaž in drugi sorodniki. Pesnik, pisatelj, esejist in prevajalec Jože Udovič  (1912–1986) je bil Notranjec po srcu in duši, rojen v Cerknici, nato pa se je z očetom preselil v Loško dolino. Za časa svojega življenja je izdal tri pesniške zbirke – nekaj njegovih del je izšlo po njegovi smrti –, za prvo z naslovom Ogledalo sanj je prejel Prešernovo nagrado. Ob odkritju doprsnega kipa se je dramski igralec Aleš Valič notranjskemu pesniku poklonil tudi z recitacijo dveh pesmi iz te zbirke, Odkritje in Komaj še slišim. Udovič je bil tudi dober prevajalec; za prevod romana Hermanna Brocha Vergilova smrt je prejel Sovretovo nagrado. Nanj pred cerkniško knjižnico že spominja spominska tabla Slovenske pisateljske poti, s katero je dobil svojo postajo na zemljevidu literarnih pokrajin Slovenije. »Pomembno je, da se tudi z obeležji spominjamo velikih imen Notranjske, da tudi navzven pokažemo, da imamo ustvarjalce, ki so oblikovali slovenski in evropski kulturni prostor,« je ob odkritju doprsnega kipa dejala di
10 let radiaCone

10 let radiaCone

Odzven, 16. februar 2018 ― Brane Zorman in Irena Pivka na radiuCona že vrsto let razpirata slušno polje za radijsko umetnost v njenih heterogenih formah in pristopih, ki akt poslušanja skozi zvočno umetnost vtirajo v javni prostor, in sicer kot intervencijo na začasni frekvenci 88,8 Mhz-a, s spletnim oddajanjem, z resoniranjem v galerijskih prostorih in intervencijami v javni prostor.
Idiot vs. fani

Idiot vs. fani

Radio Študent, 16. februar 2018 ― Še vedno pri kulturnem odporu, a nekoliko drugače o kulturnem odporu. Jutri ob 21. uri v Channel Zero Paraliterarna organizacija I.D.I.O.T glasbeno in bralno praznuje izid dveh še skoraj toplih Idiotov.
Kje je tvoj brat? Kje je tvoj pes?

Kje je tvoj brat? Kje je tvoj pes?

Časnik, 16. februar 2018 ― V medijih najbolj pritegnejo novice v črni kroniki, še zlasti če so rumeno obarvane. Tako je afera Baričevič z domnevno spolno zlorabo bulmastifov dvignila ogromno prahu, ki se ni polegel niti po osmih letih. Znova ga je namreč dvignila podelitev nagrade Prešernovega sklada Maji Smrekar […]
Kje je tvoj brat? Kje je tvoj pes?

Kje je tvoj brat? Kje je tvoj pes?

Časnik, 16. februar 2018 ― V medijih najbolj pritegnejo novice v črni kroniki, še zlasti če so rumeno obarvane. Tako je afera Baričevič z domnevno spolno zlorabo bulmastifov dvignila ogromno prahu, ki se ni polegel niti po osmih letih. Znova ga je namreč dvignila podelitev nagrade Prešernovega sklada Maji Smrekar za umetniški opus, v katerem doji psa. V pogovoru za […] The post Kje je tvoj brat? Kje je tvoj pes? appeared first on Časnik.

Renesančni Palazzetto v palači Albertoni Spinola sredi Rima na dražbi

Misli, 16. februar 2018 ― Potem ko so lani pri dražbeni hiši Christie's prodali sliko Odrešenik sveta Leonarda da Vincija, je bilo sedaj na trg uvrščeno še eno italijansko renesančno delo - arhitekturna mojstrovina Palazzetto v palači Albertoni Spinola, ki sta jo sredi Rima postavila Giacomo Della Porta in Girolamo Rainaldi. Novega lastnika bo iskala na posebni dražbi.
Ne paraziti, zaklad

Ne paraziti, zaklad

Mladina, 16. februar 2018 ― »Ogabno!» »Nagravžno!» »To je degenerirana umetnost!» »Ne, to ni degenerirana ‘umetnost’ – ker to ni umetnost, to so bolni osebki!» Teh nekaj vzklikov predstavlja le drobec gnusa, ki so ga spletni troli, večinoma anonimni, a tudi podpisani z imenom in priimkom, v zadnjem tednu izražali do sodobnih slovenskih umetnikov in še zlasti dveh vrhunskih umetnic, ki sta tudi letošnji pr...
Telesnost in erotika v kiparstvu, Galerija Cankarjevega doma, Ljubljana

Telesnost in erotika v kiparstvu, Galerija Cankarjevega doma, Ljubljana

Mladina, 16. februar 2018 ― Ivan Meštrović velja za najznamenitejšega hrvaškega kiparja, za »največji kiparski fenomen« ga je že za časa študija označil starosta modernega kiparstva Auguste Rodin. Meštrović je s svojimi deli močno zaznamoval tri nekdanje države na našem ozemlju: Avstro-Ogrsko, Kraljevino SHS in SFR Jugoslavijo, njegova dela pa so znana tudi zunaj balkanskih meja.
Ivan Čuk in Aleks Leo Vest: Prevarani sokoli

Ivan Čuk in Aleks Leo Vest: Prevarani sokoli

Mladina, 16. februar 2018 ― Knjiga na podlagi pričevanj, spominov in arhivskega gradiva oriše strategijo Komunistične partije, ki je svoje člane pošiljala v sokolska društva, da delujejo v trojkah in prevzamejo telovadno organizacijo, ki je bila po svojem statutu apolitična. Po izključitvi partijskih sokolov so ti mimo organizacije delovali naprej in potem v OF pripeljali znatno število sokolov; pri podatkih je posebej indikativno število...
Grad gori!: Grad gori!

Grad gori!: Grad gori!

Mladina, 16. februar 2018 ― Privrženci ljudske glasbe Brino Vogelnik dobro poznajo. Pevka in ustvarjalka pesmi to tradicijo z različnimi zasedbami raziskuje, drugači in posodablja že skoraj dve desetletji, vedno izvirno, avtorsko. Nič drugače ni s ploščo Grad gori!, ki jo je posnela z istoimensko zasedbo, v kateri je moči združila z violinistko Barjo Drnovšek in harmonikarjem Matijo Solcem.
še novic