Pisatelji se na Bledu že 50 let družno borijo za mir

Pisatelji se na Bledu že 50 let družno borijo za mir

Misli, 18. april 2018 ― Z nocojšnjo prireditvijo se je na Bledu slovesno začelo 50. mednarodno srečanje pisateljev, ki se ga udeležuje več kot 90 tujih gostov iz 40 držav. Kot je v nagovoru izpostavila častna gostja letošnjega jubilejnega srečanja, Nobelova nagrajenka za mir Shirin Ebadi, morajo pisatelji stopiti skupaj in uporabiti moč peresa.
Na ogled akvareli Janeza Dragoliča in akrili Marije Branisel

Na ogled akvareli Janeza Dragoliča in akrili Marije Branisel

Notranjsko primorske novice » Kultura, 18. april 2018 ― Cerknica – V galeriji Krpan je do 26. aprila na ogled slikarska razstava Janeza Dragoliča in Marije Branisel, ki sta ji nadela naslov Zaupanje in volja. Medtem ko se je Branislova slikarstvu posvetila šele v zadnjih letih, je ustvarjalna pot Dragolič precej daljša in zadnja leta razstavlja v galeriji Krpan pa tudi v drugih krajih po Sloveniji in v tujini. Razstava: Janez Dragolič in Marija Branisel, galerija Krpan, Cerknica, 12. april 2018 Foto: Tine Šubic Ob odprtju razstave 12. aprila je obiskovalce pozdravil Jernej Dolničar, predsednik Kulturno-umetniškega društva Pa-leta, katerega člana sta Branislova in Dragolič; zadnji je tudi član Društva notranjskih kulturnikov Krpan. Marija Branisel slika zadnji nekaj let, na razstavi pa se predstavlja predvsem s slikami v akrilu. Dragolič je na ogled postavil akvarele, ki se jim je posvetil predvsem v zadnjih nekaj letih. Sodeluje s skupino akvarelistov, ki jih na Vrhniki vodi mojster akvarela Petar Lazarević. Ustvarjati je začel že kmalu potem, ko je končal poklicno šolo, nato pa so ga obveznosti v življenju vodile na druge poti. K ustvarjanju se je vrnil v zrelih letih. V ribniškem likovno-izobraževalnem centru Lice je dobil veliko znanja o slikarstvu in grafiki, trenutno pa se najbolj posveča akvarelu. Dragolič je eden od ustanoviteljev društva Pa-leta, v katerem vodi sekcijo slikarjev, ki ustvarjajo že dlje časa. Trenutno slikajo pod vodstvom akademskega slikarja Veljka Tomana, ki bo v galeriji Krpan razstavljal med 10. in 22. majem. V galeriji bodo kmalu na ogled tudi dela članov društva Pa-leta, in sicer od 31. maja do 14. junija. Petra Trček
Kultura izven

Kultura izven

Radio Študent, 18. april 2018 ― V današnjih kulturnih novicah se potepamo po dogodkih izven Ljubljane, saj kot nas oni ne love, tudi mi njih bolj slabo. Začnimo s severovzhodnim področjem, tam levo od Pohorja, kjer se med hribi dogaja tridnevni spektakel glasbe in plesa. Nastopa Gledališče Dela, skupaj z glasbeno skupino Zircus, klubskimi maratonci iz Slovenj Gradca. Več o Gledališču Dela nam pove Katja Vravnik:
V žiriji filmskega festivala v Cannesu bodo prevladale ženske

V žiriji filmskega festivala v Cannesu bodo prevladale ženske

Misli, 18. april 2018 ― V veliki žiriji mednarodnega festivala v Cannesu, ki bo potekal od 8. do 19. maja, bodo letos v večini ženske. V devetčlanski žiriji, ki odloča o dobitniku zlate palme, bodo namreč igralke Cate Blanchett, Kristen Stewart in Lea Seydoux, ameriška scenaristka in režiserka Ava DuVernay ter burundijska pevka in skladateljica Khadja Nin.

Priznana francoska glasbenica Camille bo v CD predstavlja album Oui

Misli, 18. april 2018 ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo nocoj po desetletju prizadevanj nastopila Camille, ena zanimivejših in koncertno atraktivnejših izvajalk Francije. V Ljubljani bo predstavila svoj najnovejši projekt Oui, v katerega je slikovito vpletla tudi izbor najboljših prejšnjih pesmi. V CD napovedujejo "enkraten glasbeni performans".
še novic