Dokumentarca o Laibach in balkanskih uličnih glasbenikih

Dokumentarca o Laibach in balkanskih uličnih glasbenikih

ARS Gremo v kino, 15. junij 2018 ― Glasbeni dokumentarec o Laibach oriše kontekst, v katerem se je izoblikovala naša v mednarodnem okolju najuspešnejša prevratniška zasedba. V kinematografih Art kino mreže po Sloveniji je premiero doživel dokumentarec o nenaslovljeni vinilki zasedbe Laibach iz leta 1985. Glasbeni dokumentarec oriše nastajanje plošče in kontekst, v katerem se je izoblikovala naša v mednarodnem okolju najuspešnejša subverzivna zasedba. Ob tem slišimo skladbe s plošče. Medtem ko bomo film postavili v ospredje, se bodo kritiška peresa opredelila do – prav tako – dokumentarca Šum Balkana režiserja Borisa Petkoviča, ter do drugih novostih s sporeda kinodvoran. Ocenili bomo Oceanovih 8 z venčkom zvezdnic, Ljubiti Pabla o ljubezni do mafijskega šefa ter nadaljevanje animiranega celovečerca o superjunaški družini, Neverjetni 2. Vabljeni v našo družbo!

Umrl koroški slikar Benjamin Kumprej

Misli, 15. junij 2018 ― Po hudi bolezni je v 67. letu starosti v četrtek umrl akademski slikar Benjamin Kumprej z Leš nad Prevaljami, v spletni izdaji poroča Večer. Kot gimnazijski profesor je z likovno umetnostjo seznanjal številne generacije koroške mladine, kot slikar je bil prepoznaven predvsem kot krajinar.
Od vulve do pizde

Od vulve do pizde

Radio Študent, 15. junij 2018 ― Zdi se, da bodo kumarice počasi pognale svoje plodove. Umetniška dela so večinoma na poti na tuje festivale. Naj dogodek tega vikenda v bližnji okolici bo, kot izgleda, obisk montypythonovca Johna Cleesa v Zagrebu. Tam se bo oglasil v sklopu turneje Last Time to See Me Before I Die.
Na Kapiteljski njivi v Novem mestu nova arheološka kampanja

Na Kapiteljski njivi v Novem mestu nova arheološka kampanja

Misli, 15. junij 2018 ― Na Kapiteljski njivi v Novem mestu, kjer zadnja tri desetletja zavarovalno raziskujejo mednarodno uveljavljeno prazgodovinsko grobišče, od prejšnjega tedna nadaljujejo izkopavanja, ki bodo potekala do predvidoma 10. julija. Arheološka ekipa Dolenjskega muzeja letos nadaljuje raziskave zahodnega pobočja tega obsežnega grobišča.
V ljubljanski Operi v sezoni 2018/2019 tudi slovenske novitete

V ljubljanski Operi v sezoni 2018/2019 tudi slovenske novitete

Misli, 15. junij 2018 ― V SNG Opera in balet Ljubljana bodo v jubilejni sezoni 2018/19, ko bodo obeležili 100-letnico poklicnega baleta in orkestra, pripravili štiri operne in dve baletni premieri. Ob klasikah, kot sta opera Prodana nevesta ali balet Giselle, napovedujejo baletni večer s krstno izvedbo baletov na glasbo slovenskih skladateljev in novo slovensko opero.
Mednarodni uspehi mlade glasbenice

Mednarodni uspehi mlade glasbenice

Celje.info, 15. junij 2018 ― Konec maja je dijakinja Gimnazije Lava, Neža Pogačar, sodelovala na 8. mednarodnem Koroškem klavirskem tekmovanju, ki je plod trdega dela vseh The post Mednarodni uspehi mlade glasbenice appeared first on Celje.info.
Martina Obid Mlakar, oblikovalka nakita

Martina Obid Mlakar, oblikovalka nakita

Mladina, 15. junij 2018 ― Želela si je postati gledališka režiserka, a je nato oder ustvarila čisto drugje, saj zgodbe pripoveduje s svojimi kolekcijami nakita. Najnovejšo je poimenovala Živalska farma, po knjigi Georgea Orwella. Nastala je na povabilo Pokrajinskega muzeja Ptuj na Ptujskem gradu, kjer bo na ogled od sobote, 16. junija. S tem muzejem je pred leti sodelovala že pri rekonstrukciji starih f...

Festival migrantskega filma, različne lokacije po Sloveniji

Mladina, 15. junij 2018 ― Letos bo že deveti Festival migrantskega filma. Devetnajst filmov iz štirinajstih držav pripoveduje zgodbe o različnih plateh migrantskega življenja, od odhoda, poti do privajanja na življenje v novih okoliščinah. Projekcije bodo na različnih lokacijah v desetih krajih po Sloveniji, filme pa bodo spremljali tudi tematski pogovori in kulinarična doživetja. Festival bo v ponedeljek, 18. junija, ob 18.

Ljubiti Pabla

Mladina, 15. junij 2018 ― Avtocesta na Floridi – leta 1982. Promet je gost, živahen, poskočen, toda orjaški tovornjak se nenadoma postavi čez en pas, tako da povsem blokira promet. Kmalu vidimo, zakaj to stori – da bi izpraznil pas, na katerem potem pristane veliko letalo (morda ga pilotira Tom Cruise, alias Barry Seal), polno kokaina. Pripeljejo avtomobili, ki naložijo kokain, letalo vzleti in promet spet normalno steče.
Kanye West & Kid Cudi: Kids See Ghosts

Kanye West & Kid Cudi: Kids See Ghosts

Mladina, 15. junij 2018 ― Kanye West je za mesec junij obljubil kar pet novih plošč. Tretja, ki jo je posnel v navezi z dolgoletnim varovancem Kidom Cudijem, nadaljuje trend – v resnici gre za serijo mini plošč, na katerih se zvrsti sedem posnetkov. Kids See Ghosts je zelo ameriška v tem, da je polna (katoliških) kategorij, kot so »breme«, »vest«, »notranji konflikt«, »kesanje«...

Poletna muzejska noč, 52 krajev po Sloveniji

Mladina, 15. junij 2018 ― Slovenijo bo v nedeljo povezala petnajsta Poletna muzejska noč, največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki od poznega popoldneva do polnoči brezplačno odpre vrata razstavam in z njimi povezanim aktivnostim. Zvrstilo se bo 350 dogodkov v 52 krajih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike. Spored prireditev sega od vodstev po razstavah do delavnic, predstavitev, projekcij, pogovorov,...

Jurski svet: Padlo kraljestvo

Mladina, 15. junij 2018 ― Padlo kraljestvo, nadaljevanje Jurskega sveta, ki je bil nadaljevanje Jurskih parkov (oh, in Izgubljenega sveta), je film o etiki. Že dinozavri, ki nastopajo v tem in prejšnjih filmih, so produkti velike etične dileme: naj z genetskim inženiringom ustvarimo »nova« živalska bitja, dinozavre (ipd.), ali pa naj kljub tehnološki možnosti (kloniranje), da to storimo (da ustvarimo »novo« življenje), tega ne storimo? V...
Prefuse 73: Sacrifices

Prefuse 73: Sacrifices

Mladina, 15. junij 2018 ― Za tiste, ki smo si posluh brusili ob Prefusovih inovativnih hiphop inštrumentalih, se skoraj neopazen izid njegove nove plošče zdi nenavaden. V prejšnjem desetletju je bil izid vsake od njegovih plošč, s katerimi je mojstrsko spajal svetova hiphopa in elektronike, pomemben dogodek. Zdaj očitno ne več. Beatovska glasba je postala globalni fenomen, ki ves čas streže z novimi trendi, do katerih pa je pionirski...
še novic