Štiridnevni tradicionalni festival videa v Bežigrajski galeriji 2

MGML, 29. marec 2018 ― Od torka do petka, 10.–13. aprila 2018, se na petnajstem festivalu videa in filma predstavljajo avtorji, ki so bili izbrani na podlagi razpisa: Nina Baznik, Boris Beja, Oskar Cergolj, Domen Dimovski, Gaja Golja, Andreja Kranjec, Davorin Marc, Amir Muratović, Jaša Muller, Anže Sever, Sandra Vaupotič in Miha Vipotnik. S krajšim pregledom video del z motivi na temo narave bo posebej predstavljen Miha Vipotnik, eden izmed začetnikov video umetnosti iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Razstavo dopolnjujejo fotografije iz predvajanih video umetnin.

Štiridnevni tradicionalni festival videa in filma v Bežigrajski galeriji 2

MGML, 28. marec 2018 ― Od torka do petka, 10.–13. aprila 2018, se na petnajstem festivalu videa in filma predstavljajo avtorji, ki so bili izbrani na podlagi razpisa: Nina Baznik, Boris Beja, Oskar Cergolj, Domen Dimovski, Gaja Golja, Andreja Kranjec, Davorin Marc, Amir Muratović, Jaša Muller, Anže Sever, Sandra Vaupotič in Miha Vipotnik. S krajšim pregledom video del z motivi na temo narave bo posebej predstavljen Miha Vipotnik, eden izmed začetnikov video umetnosti iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Razstavo dopolnjujejo fotografije iz predvajanih video del.

Na dunajski razstavi o Ottu Wagnerju tudi gradivo iz Plečnikove zbirke

MGML, 14. marec 2018 ― "Vi ste en Pygmalion, rekel mi je enpot očetovsko Otto Wagner," se je svojega profesorja, ki je takole komentiral Plečnikovo zavzetost pri snovanju, spominjal arhitekt Jože Plečnik. V sosednji Avstriji v letošnjem letu obeležujejo 100. obletnico smrti arhitekta Otta Wagnerja, na razstavi, ki so jo pripravili v dunajskem mestnem muzeju, pa bo na ogled tudi gradivo iz naše Plečnikove zbirke.

Plečnik in Rothmayer – zgodbi dveh vil in dveh prijateljev

MGML, 12. marec 2018 ― "Plečnik in Rothmayer, učitelj in učenec. Slednji je svoj dom v Pragi zasnoval po Plečnikovi vili Stadion, tisti, ki so jo zgradili zavoljo Bežigrajskega stadiona. Z nakupom loterijske srečke si namreč podprl gradnjo stadiona in se hkrati potegoval za vilo." Oglejte si prispevek TV Slovenija o razstavi Plečnik in Rothmayer: dva prijatelja, dve hiši, dve mesti.

Andrej Trobentar: Sliko gradim kot stavbo v vsemirju

MGML, 1. marec 2018 ― Svobodna gesta, »push-pull« v prvi plan poda svetlobno gesto, ki je zato, ker je načrtno izbrana, najbolj svoboden dih znotraj natančne barve in koordinacije oblik. Svoboden govor – vidno podan – je zame univerzalen ključ civilizacije na nivoju vseenega reda kozmosa in vseh planetov v njem. Ko bi svobodna gesta ne bila svobodna, bi ne imela v minulem delu čvrstega, jasnega temeljnika. Andrej Trobentar, 13. november 2017                                                                            
še novic