Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 19. september ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
Mirko Kambič – ob 100. obletnici rojstva

Mirko Kambič – ob 100. obletnici rojstva

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 18. september ― "Tudi v času digitalne fotografije je mojster mojster - ampak to mora postati" Oddajo namenjamo ustvarjanju zgodovinarja in fotografa Mirka Kambiča – avgusta je minilo 100 let od njegovega rojstva. Mirko Kambič je leta 1946 je diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani, leta 1959 še na Filozofski fakulteti, kjer je tudi magistriral. Bil je urednik pri Sava filmu v Ljubljani, v osemdesetih je na Filozofski fakulteti v Ljubljani predaval zgodovino fotografije. Po letu 1954 se je posvetil barvni fotografiji, veliko je slikal in razstavljal, predvsem v tujini. Utemeljil je raziskovanje zgodovine fotografije na Slovenskem in objavil veliko razprav in člankov. Leta 2014 so Mirku Kambiču v Buenos Airesu podelili priznanje mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, prejel je tudi nagrado Izidorja Cankarja, ki jo podeljuje Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, in Puharjevo nagrado za življenjsko delo na področju fotografije. Umrl je leta 2017. Vabimo vas, da prisluhnete pogovoru z Mirkom Kambičem, ki ga je leta 2014 z njim posnela Vida Curk.
Badjurov nagrajenec Andrej Zdravič

Badjurov nagrajenec Andrej Zdravič

ARS Svet kulture, 18. september ― V okviru Festivala slovenskega filma so z nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti nagradili filmskega avtorja in komponista Andreja Zdraviča Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala, da gledalcem Zdravičevi filmi omogočijo umetniško doživetje brez precedensa in brez primere, da je ves njegov umetniški opus sklenjena celota, saj kljub temu, da se v njem menjajo predmeti obravnave, načini obravnave in ne nazadnje tehnologija snemanja, odseva neki določeni pogled na svet, avtorjevo posebno senzibilnost, ki nam z zvočno-vizualnimi impulzi na filmu venomer predstavlja utripanje ali ritem življenja (najsibo narave, urbanega okolja, tehnologije). V oddaji bomo predstavili tudi nov film Tomaža Gorkiča Prekletstvo Valburge, katerega premiera je nocoj v Kinu Šiška, ter svežo monografijo dr. Petra Svetine Metuljčki in mehaniki: slovenska mladinska književnost med meščanstvom in socializmom. Napovedali bomo tudi festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae.
Z branjem do boljših rezultatov v športu

Z branjem do boljših rezultatov v športu

ARS Arsov forum, 18. september ― Ob evropskem tednu športa in nacionalnem mesecu skupnega branja Pri Hokejski bralni postavi so ugotovili, da so hokejisti med tekmo bolj zbrani, če na poti tja berejo, kot pa če so prepuščeni sami sebi ali elektronskim medijem. Branje torej izboljša športne rezultate. Projekt izvajata Mariborska knjižnica in Hokejsko-drsalni klub Maribor. V oddaji se bomo vprašali, kakšen potencial pomeni branje za športnike. Pripravljamo jo v Evropskem tednu športa, v okviru pobude Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti in v nacionalnem mesecu skupnega branja, ki je del kampanje Evropa bere.
»Med spomini in vizijo«

»Med spomini in vizijo«

ARS Arsov forum, 18. september ― Ob stoletnici Slovenskega narodnega gledališča Maribor Radio Maribor je pripravil javno omizje z naslovom: »Med spomini in vizijo«, s katerim je spomnil na čas pred stoletjem, ko je mariborsko gledališče »spregovorilo« v slovenskem jeziku. Povabilu k razpravi so se odzvali: predsednica Sveta SNG Maribor dr. Suzana Žilič Fišer, direktor Danilo Rošker, upokojeni dramski igralec, letošnji jubilant in nagrajenec z Zlatim grbom mesta Maribor Marjan Bačko, nekdanji predsednik sveta in ambasador gledališča Rudolf Moge, literat in gledališki ustvarjalce Tone Partljič ter dolgoletna zvesta in kritična obiskovalka Dunja Bezjak.
Dokumenti Slovenskega gledališkega inštituta

Dokumenti Slovenskega gledališkega inštituta

ARS Oder, 17. september ― Ob 100. številki publikacije Tema današnje oddaje je 100-ta številka Dokumentov Slovenskega gledališkega inštituta (prej muzeja), ki je izšla letos spomladi, v 56. letu izhajanja te publikacije. Dokumenti specialistično obravnavajo slovensko gledališko zgodovino, ki se je z ustanovitvijo, sprva revije, pozneje pa zvečine monografskih publikacij, tudi zares formirala. K pogovoru smo povabili dr. Štefana Vevarja, muzejskega svetnika na Slovenskem gledališkem Inštitutu, ki je izbral tudi tri zanimive odlomke iz besedil, objavljenih v Dokumentih leta 1967.  Vabimo vas k poslušanju!  
Andrej Rahten: »Pridite s takšnim predlogom spet čez sto let!«

Andrej Rahten: »Pridite s takšnim predlogom spet čez sto let!«

ARS Esej na radiu, 17. september ― Ob stoti obletnici univerze v Ljubljani Zgodovinar profesor doktor Andrej Rahten je doma iz Celja. Diplomiral je leta 1996 z nalogo o slovenskih poslancih v dunajskem parlamentu, nato pa vpisal magistrski študij zgodovine. V okviru podiplomskega študija je več mesecev raziskoval v arhivih na Dunaju in Münchnu. V oddaji boste slišali njegov esej  »Pridite s takšnim predlogom spet čez sto let!« Nekaj misli ob bližnji stoletnici prve slovenske univerze. Esej je bil objavljen v letošnji prvi številki revije Zvon, bereta ga napovedovalca Mateja Perpar in Matjaž Romih. Vmesni glasbeni vložki  so odlomki iz Večerne glasbe, op. 79 Josefa Bohuslava Foersterja, v izvedbi Patricie Goodson pri klavirju. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, urednika pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.  
Broadwayski muzikali

Broadwayski muzikali

ARS Svet kulture, 16. september ― Poleg dogajanja v New Yorku tudi o knjižnih novostih Beletrine in Slovenske matice, festivalu Topografije zvoka in kitajski kinematografiji. Danes se bomo odpravili v New York in pregledali tamkajšnjo aktualno broadwaysko produkcijo. V nadaljevanju bomo strnili poudarke jesenskih knjižnih novosti založbe Beletrina in Slovenske matice ter napovedali festival zvočnih umetnosti Topografije zvoka, ki se nocoj začenja v ljubljanskem ŠKUC-u. Podobno, kot bomo začeli, se bomo tudi poslovili: in sicer mednarodno, z bilanco kitajske kinematografije zadnjih 70 let. Vabljeni k poslušanju!
Ali mladi res ne berejo?

Ali mladi res ne berejo?

ARS Jezikovni pogovori, 16. september ― Gostja je Alenka Veler, soustanoviteljica bralnega kluba Fejstbukerji in festivala angažiranega pisanja Itn. V nacionalnem mesecu skupnega branja se bomo vprašali, ali mladi res ne berejo. Gostja je Alenka Veler, soustanoviteljica bralnega kluba Fejstbukerji in festivala angažiranega pisanja Itn. Pri svojem delu je ugotovila, da mladih glede bralnih potreb in navad ne smemo podcenjevati.
Migracije človeka skozi Rajzefiber

Migracije človeka skozi Rajzefiber

ARS Svet kulture, 13. september ― V trenutku, ko nekdo drug vstopi v našo skupnost, vzbudi naše frustracije, čeprav te z njim nimajo nobene zveze. Poudarek oddaje bo na začetku na migracijah. V Prešernovem gledališču Kranj želijo s predstavo Rajzefiber pokazati, da v trenutku, ko nekdo drug vstopi v našo skupnost, vzbudi naše frustracije, čeprav te z njim nimajo nobene zveze. Manj frustracij pa v nas vzbujajo selitve rastlin. Njihove interakcije s človekom bodo predstavili na 2. bienalu mlade umetnosti, ki ga pripravljajo v Harkovu, v mestu na severovzhodu Ukrajine. K sodelovanju so povabili tudi umetniški kolektiv Brida, v katerem so novogoriški ustvarjalci. V oddaji tudi o plesni predstavi Mateja Kejžarja z naslovom Languagesausage-Languagesausage-Languagesausage, ki preizprašuje pomen ponavljanja in išče vzporednice med plesom in jezikom. Napovedali bomo neposredni prenos koncerta Moč iskrenosti, ki ga bo Haydnova filharmonija izvedla na Festivalu Maribor.
Vilenica 2019, Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru…

Vilenica 2019, Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru…

ARS Kulturna panorama, 13. september ― Tedenski pregled kulturnega dogajanja Teme tokratne Kulturne panorame: – 34. mednarodni literarni festival in nagrada Vilenica – deseti Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru – nacionalni mesec skupnega branja – jubilejna 40. sezona Cankarjevega doma v Ljubljani in simpozij o kritiki, ki so ga tam priredili pred dnevi – simpozij o Almi Sodnik – razstava ustvarjanja ilustratorke Jelke Reichman v Velenju
Orgle v družbi s trobili in tolkali

Orgle v družbi s trobili in tolkali

ARS Obiski kraljice, 13. september ― Zvočno kombinacijo orgel s trobili in tolkali boste lahko spoznali v izvedbah trobilnega kvinteta Empire Brass iz Amerike, s pridruženimi trobilci in tolkalci. Tokrat vas vabimo k poslušanju zvočne kombinacije orgel s trobili in tolkali – lahko jo boste spoznali v izvedbah trobilnega kvinteta Empire Brass iz Bostona, ki ga sestavljajo: trobentača Rolf Smeding in Jeffrey Curnow, hornist Martin Hackelman in tubist James Samuel Pilafian. V izvedbah del starih baročnih mojstrov, romantičnih orgelskih ustvarjalcev, pa tudi avtorjev današnjega časa se jim bodo pridružili še trobentači Timothy Morrison, Joseph Foley in Stephen Burns, pozavnista Ronald Barron in Norman Bolter, hornist Kevin Owen, tolkalista Arthur Press in Neil Grover ter seveda organist – to bo Michael Murray.
Igor in Rosa, Moj dedi je padel z Marsa

Igor in Rosa, Moj dedi je padel z Marsa

ARS Gremo v kino, 13. september ― Tema prvenca Katje Colje je odnos starejših odtujenih zakoncev. Predstavili bomo 22. festival slovenskega filma, ki se začenja v torek v Portorožu, in pred mikrofon povabili zamejsko režiserko Katjo Coljo, ki je posnela svoj celovečerni igrani prvenec Igor in Rosa, v katerem sta nastopila Boris Cavazza in Lunetta Savino. Ocenili bomo hrvaški znanstveno-fantastični film za otroke Moj dedi je padel z Marsa. Pri njem je Slovenija sodelovala kot manjšinski koproducent.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 13. september ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
še novic