Organist Leo van Doeselaar

Organist Leo van Doeselaar

ARS Obiski kraljice, 24. april ― Tokrat se bo predstavil z deli starih glasbenih mojstrov in s Koncertom za orgle in orkester Tristana Keurisa. Leo van Doeselaar je vsestranski nizozemski glasbenik – kot organist izvaja dela skladateljev različnih slogovnih obdobij, vse od zgodnjega baroka do današnjih dni. Kot profesor deluje na Univerzi umetnosti v Berlinu, doma in v tujini koncertira že več kot 25 let. Tokrat se bo predstavil z deli starih glasbenih mojstrov in s Koncertom za orgle in orkester Tristana Keurisa.  
Trst, Celovec, Ljubljana: kako trdoživa je knjiga?

Trst, Celovec, Ljubljana: kako trdoživa je knjiga?

ARS Arsov forum, 24. april ― Ob svetovnem dnevu knjige S knjigo še ni konec, pa čeprav je finančna kriza in digitalna doba precej oklestila založništvo. Napovedi o izumrtju knjige so po navadi aktualne ob pojavu novih medijev, ki sicer vplivajo nanjo, vendar tiskana knjiga vztraja, ker je še vedno najboljši nosilec za poglobljene vsebine. Kako trdoživa je knjiga, v četrtkovem Arsovem forumu, ob dogodkih svetovnega dneva knjige. Oddajo smo pripravili v sodelovanju Radia Trst A, slovenskega programa ORF v Celovcu in Radia Slovenija ob svetovnem dnevu knjige, ki je bil v torek 23. aprila.
Esej na radiu

Esej na radiu

ARS Esej na radiu, 23. april ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.
Marjan Gumilar – Cuts

Marjan Gumilar – Cuts

ARS Likovni odmevi, 20. april ― Razstava v Mestni galeriji v Ljubljani V Mestni galeriji v Ljubljani je na ogled pregledna razstava slik Marjana Gumilarja z naslovom »Cuts«. Kot je zapisala kustosinja Mateja Podlesnik so se pri konceptualni zasnovi razstave osredotočili na problematiziranje enega od Gumilarjevih bistvenih elementov v procesu gradnje slikovnega polja  – pojma reza, ki je bil vpet že v njegove zgodnje kolaže in je postal ključna metoda pri ustvarjanju njegovih novih del. O razstavi in njegovem ustvarjanju  se bo v oddaji Likovni odmevi z Marjanom Gumilarjem pogovarjala Aleksandra Saška Gruden.
Iva Tratnik v galeriji Škuc

Iva Tratnik v galeriji Škuc

ARS Svet kulture, 19. april ― Poetiko akademske slikarke bi lahko opisali kot transgresivni realizem. Najnovejšo razstavo Ive Tratnik sestavljajo slike in risbe velikih dimenzij, ki spominjajo na scenografijo in menjavanje dramskih prizorov. Poleg omenjene razstave bomo v oddaji pozornost namenili tudi novi knjigi s področja arheologije. Kustosinja za antično arheologijo v Narodnem muzeju Slovenije dr. Janka Istenič je avtorica monografije z naslovom »Rimska vojaška oprema iz reke Ljubljanice«. Ogledali smo si tudi predstavo Psiho režiserja Jaše Kocelija v gledališču Glej.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 19. april ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Nina Peče Grilc

Nina Peče Grilc

ARS Gremo v kino, 18. april ― Naša gostja bo Nina Peče Grilc, ki je pred dobrim desetletjem s svojo ekipo začela zapuščeno kinodvorano na Miklošičevi v Ljubljani spreminjati v živahno filmsko središče Kinodvor Naša gostja bo Nina Peče Grilc, ki je pred dobrim desetletjem s svojo ekipo začela zapuščeno kinodvorano na Miklošičevi v Ljubljani spreminjati v živahno filmsko središče Kinodvor in prav danes mesto direktorice predaja svoji naslednici. V Kinodvoru smo si ta teden tudi premierno ogledali domači dokumentarec Borisa Jurjaševiča Tkanje pogledov o Jožetu Dolmarku in film Stan in Olio, bili pa smo tudi na premieri romantičnega filma Prvič. Včeraj dopoldne pa je v Parizu potekala novinarska konferenca, na kateri je direktor canskega filmskega festivala Thierry Frémaux predstavil uradni program 72. festivala, ki se bo začel 14. maja.
Podelitev Plečnikovih odličij za leto 2019

Podelitev Plečnikovih odličij za leto 2019

ARS Kulturna panorama, 18. april ― Tudi o posledicah hudega požara na katedrali Notre-Dame in o strategijah tovrstnih rekonstrukcij Pregled izstopajočih kulturnih dogodkov teh dni bomo začeli z letošnjimi dobitniki Plečnikovih odličij, osrednjih strokovnih arhitekturnih priznanjih pri nas, nadaljevali pa pri projektu, s katerim nas bo na 58. beneškem bienalu zastopal Marko Peljhan. Spregovorili bomo o posledicah hudega požara na katedrali Notre-Dame in o strategijah tovrstnih rekonstrukcij – tudi v Sloveniji, nato pa se spet ozrli v kulturno dogajanje pri nas. Obiskali smo pogovor na temo Kaj je z baletno domačijo Pie in Pina Mlakarja, več o tem v nadaljevanju, seznanili pa vas bomo tudi z dvema razstavama: z razstavo, posvečeno dediščini Gustava Tönniesa in njegovih sinov ter z gostujočo razstavo o šamanizmu ljudstev Sibirije. In ker so pred nami so dnevi, posvečeni knjigi, v sklepnem delu oddaje nekaj še o dogajanju, ki jih bo spremljalo.
Rasla je Jelka

Rasla je Jelka

ARS Svet kulture, 18. april ― V dialogu z jubilejno izdajo najlepših pesmi s podobami Jelke Reichman Podij oddaje danes prepuščamo razkošni izdaji antologije Rasla je Jelka, ki je nastala ob 80-letnici zelo priljubljene slovenske ilustratorke Jelke Reichman. Nova antologija sestoji iz več kot 200 pesmi, tudi ugank, kanoniziranih slovenskih avtorjev za otroke, pospremljena pa je seveda z ilustracijami Jelke Reichman. V oddaji tudi o predstavi Baron Münchausen, katere premiera bo v SNG Nova Gorica, o slovenskem paviljonu na Beneškem bienalu, programu canneskega festivala in koncertu v ciklu Kromatike, v katerem bosta združila moči Simfonični orkester RTV Slovenija in mešani zbor Glasbene matice Ljubljana. Vabljeni k poslušanju!
Tine Hribar: Nesmrtnost in neumrljivost / Alda Merini: Frančišek, spev ustvarjenega bitja

Tine Hribar: Nesmrtnost in neumrljivost / Alda Merini: Frančišek, spev ustvarjenega bitja

ARS S knjižnega trga, 18. april ― Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset / Kromacij Oglejsk: Govori; Razprave o Matejevem evangeliju Na praznični ponedeljek bomo v oddaji S knjižnega trga prisluhnili recenzijam tretje knjige Tineta Hribarja Nesmrtnost in neumrljivost, pesniške zbirke Alde Merini Frančišek, spev ustvarjenega bitja, romana Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset in spisov Kromacija Oglejskega Govori in Razprave o Matejevem evangeliju. Recenzije so napisali Martin Lipovšek, Andrej Arko, Maja Žvokelj in Robert Kralj.
Glasba, ki s ne bo postarala – Uroš Krek, William Walton

Glasba, ki s ne bo postarala – Uroš Krek, William Walton

ARS Čas, prostor in glasba, 18. april ― So umetniki, ki najdejo glasbo, ki se nikoli ne postara. Da ostane, poskrbijo poslušalci. So umetniki, ki najdejo glasbo, ki se nikoli ne postara. Da ostane, poskrbijo poslušalci. Glasbo, ki se ne bo postarala, sta napisala Uroš Krek in William Walton. V oddaji »Čas, prostor in glasba« bomo predvajali tale dela: Sur une melodie – »Na neko melodijo« Uroša Kreka. Pri klavirju bo Aci Bertoncelj; Canticum Resianum za mezzosopran in godalni orkester istega skladatelja. Pela bo Eva Novšak Houška, godalnemu orkestru Slovenske filharmonije bp dirigiral Marko Munih in Koncert za violino in orkester Williama Waltona. Violinistka je Lydia Mordkovitch, Londonskemu filharmoničnemu orkestru bo dirigiral Jan Latham – Koenig. Oddajo »Čas, prostor in glasba« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, avtor besedila je Pavel Mihelčič.
Kaj se lahko naučimo iz požara v cerkvi Notre-Dame v Parizu

Kaj se lahko naučimo iz požara v cerkvi Notre-Dame v Parizu

ARS Arsov forum, 17. april ― Kako smo pri nas pripravljeni na podobne primere? Požar v sloviti pariški katedrali odpira vrsto aktualnih vprašanj varstva spomenikov kulturne dediščine. V pogovoru, ki poteka v živo, bomo osvetlili trenutno stanje pogorišča, in se vprašali, kako smo pri nas pripravljeni na podobne primere. Sodelujejo Martina Lesar Kikelj, vodja oddelka za stensko slikarstvo in mozaike na Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije v Ljubljani, Srečko Štajnbaher, vodja območne enote Maribor, in dopisnik Igor Jurič.
Šamanizem ljudstev Sibirije

Šamanizem ljudstev Sibirije

ARS Svet kulture, 17. april ― Simbol tridelne šamanske razdelitve sveta je drevo, iz katerega si šaman izdela svoj boben Za šamanizem je značilno posebno pojmovanje sveta, sestavljenega iz treh delov, zgornjega, srednjega in spodnjega. Srednji svet – zemlja, kjer živijo ljudje, je povezan z zgornjim svetom bogov in spodnjim, kjer so umrli in zli duhovi. Simbol tridelne razdelitve sveta je drevo, iz katerega si šaman izdela svoj boben. V Slovenskem etnografskem muzeju bodo nocoj odprli gostujočo razstavo Šamanizem ljudstev Sibirije, ki so jo pripravili z Ruskim etnografskim muzejem. Na ogled bodo predmeti, ki osvetljujejo prvine verovanja v tridelni svet. V oddaji tudi o Amaterjih, predstavi Mestnega gledališča Ptuj, fantazmah zgodovine novega veka na Zahodu, ki so v središču drugega proznega dela Miklavža Komelja z naslovom Larvae, o novi zbirki poezije Primoža Čučnika in pesniškem večeru Bine Štampe Žmavc v Rimu.
še novic