Politike umetniškega vodenja v slovenskih gledališčih

Politike umetniškega vodenja v slovenskih gledališčih

ARS Arsov forum, 22. oktober ― Neposredni prenos okrogle mize na Borštnikovem srečanju v organizaciji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije Že nekaj let Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije prireja simpozije na festivalu Borštnikovo srečanje. Sestavni del celodnevnega srečanja je tudi okrogla miza. Letošnji simpozij bo osvetlil in preizpraševal politike umetniškega vodenja v slovenskih gledališčih, okrogla miza v neposrednem prenosu pa bo ta vprašanja še zgostila. Umetniški vodja vedno deluje v določenem družbenem, ekonomskem, kulturnem in političnem prostoru in je zato od njega v mnogočem odvisen, hkrati pa je njegovo delovanje v gledališkem svetu tudi odraz tega, kar se dogaja zunaj njegovih meja. Institucija umetniškega vodja je na udaru; od tega, da je znotraj gledališča potisnjena domala v zaodrje, ko se mora vsakodnevno prilagajati ekonomski logiki kulturnega managementa in potrošniški kulturi poznega kapitalizma, do tega, da je obsojena na delovanje v odsotnosti kakršnekoli skrbno premišljene kulturne strategije s strani političnega esteblišmenta. Ali je mogoče, da vloga umetniškega vodenja počasi in nezadržno drsi proti izgubi lastne identitete in pogubi? Morda. Toda, čeprav je lahko trenutni zgodovinski prostor izpraznjen, pa ne more pa biti hkrati tudi prazen. Kakor tudi ne morejo biti prazne nove oblike delovanj, strategije in taktik umetniškega vodenja gledališč, če želi institucija umetniškega vodje preživeti v napetosti med estetskim, ekonomskim in političnim. Urednica prenosa Vilma Štritof Voditeljica Petra Tanko Gostje Jure Novak, Marinka Poštrak, Igor Samobor
Simfonija za orgle in orkester v g-molu Charlesa M. Widorja

Simfonija za orgle in orkester v g-molu Charlesa M. Widorja

ARS Obiski kraljice, 22. oktober ― Charles–Marie Widor je vsekakor najbolj poznan po svoji Toccati iz Simfonije za orgle št. 5, ki jo slišimo ob raznovrstnih priložnostih, velja pa za eno […] Charles–Marie Widor je vsekakor najbolj poznan po svoji Toccati iz Simfonije za orgle št. 5, ki jo slišimo ob raznovrstnih priložnostih, velja pa za eno najbolj reprezentativnih orgelskih del nasploh. Ta francoski romantični skladatelj, organist in pedagog pa se ni proslavil le s svojimi desetimi orgelskimi simfonijami, s katerimi je skušal orgelski zvok čim bolj približati orkestrskemu. Je tudi avtor treh simfonij za orgle in orkester, med njimi Simfonije za orgle in orkester v g-molu – tó  bomo tokrat slišali v izvedbi organista Franza Hauka ter Filharmoničnega orkestra Ingolstadt, pod vodstvom Alfreda Ibarre.
Baletna plesalka Lidija Sotlar

Baletna plesalka Lidija Sotlar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 22. oktober ― Bila je prva slovenska profesionalna plesalka, ki se je izšolala v slovenski baletni šoli Baletna plesalka Lidija Sotlar se je rodila leta 1929 v Kruševcu, v Ljubljano je prišla v času druge svetovne vojne. Bila je prva slovenska profesionalna plesalka, ki se je izšolala v slovenski baletni šoli. Kot balerina je v ljubljanski operni hiši ustvarila več kot šestdeset likov širokega baletnega repertoarja tako temperamentnih kot nežnih, liričnih. Bila je odlična pedagoginja številnih generacij slovenskih baletnikov. Leta 2006 je objavila knjigo Spomini balerine. Za svoje delo je leta 1997 prejela Nagrado Lydie Wisiak in leta 2009 Župančičevo nagrado za življenjsko delo. V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom iz  leta 1981 pripoveduje o svoji profesionalni in življenjski poti.
Radijska približevanja – Skrb za prihodnost

Radijska približevanja – Skrb za prihodnost

ARS Čas, prostor in glasba, 22. oktober ― Predvajali bomo kratko skladbo Glasbena skrinjica, op. 32  Anatolija Ljadova, v nadaljevanju pa bomo poslušali Divertissement za klavir in godala Matije Bravničarja V oddaji Radijska približevanja – Skrb za prihodnost, ki smo jo posvetili 90. obletnici slovenskega radia, bomo uvodoma predvajali kratko skladbo Glasbena skrinjica, op. 32  Anatolija Ljadova, v nadaljevanju pa bomo poslušali Divertissement za klavir in godala Matije Bravničarja – našemu orkestru bo dirigiral Uroš Prevoršek, solist bo Pavel Šivic. Microsongs za sopran in trinajst inštrumentov Alojza Srebotnjaka bodo izvajali: sopranistka Zlata Ognjanović. ansambel Komorna scena in dirigent Ciril Cvetko. Za sklep smo izbrali Simfonietto Uroša Kreka. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Samo Hubad. Oddajo »Skrb za prihodnost« – praznično oddajo ob 90. obletnici slovenskega radia, ki ima stalni naslov »Čas, prostor in glasba«, je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Jaka Bombač: Večno iskanje končnosti (v neskončnosti)

Jaka Bombač: Večno iskanje končnosti (v neskončnosti)

ARS Esej na radiu, 22. oktober ― Esej je bil objavljen v Sodobnosti leta 2015, bereta ga pa Mateja Perpar in Renato Horvat Jaka Bombač je študiral na Inštitutu in akademiji za multimedije. Je fotograf in režiser, med drugim je prevedel delo Luigija Cornara Kako živeti sto let – razprave o treznem življenju in napisal več esejev. V oddaji boste slišali esej Jaka Bombača Večno iskanje končnosti (v neskončnosti). Esej je bil objavljen v Sodobnosti leta 2015, bereta ga pa Mateja Perpar in Renato Horvat. Glasbena tema v oddaji so odlomki iz Štirih kratkih skladb za violončelo in klavir slovenskega skladatelja Vitje Avsca v izvedbi Hermine in Milana Hudnik. Oblikovalec zvoka je bil Jernej Boc, urednika oddaje pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Pogovor z Zalo Dobovšek, selektorico 53. Borštnikovega srečanja

Pogovor z Zalo Dobovšek, selektorico 53. Borštnikovega srečanja

ARS Oder, 22. oktober ― 53. Borštnikovo srečanje je v polnem teku že od začetka prejšnjega tedna 53. Borštnikovo srečanje je v polnem teku že od začetka prejšnjega tedna. Tekmovalni program se je začel v soboto, deset predstav, ki se potegujejo za Boršnikove nagrade, je izbrala Zala Dobovšek. Z njo bomo spregovorili o poslanstvu in nalogah selektorice, selektorja in podrobneje razčlenili njen izbor, ki naj predstavlja trenutni vpogled v mišljenje in delovanje slovenskega gledališča. Vabimo vas k poslušanju!
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 19. oktober ― Simpozij o s 1.svet. vojno povezanih spomenikih v prvi Jugoslaviji V Mariboru poteka že 53. Festival Borštnikovo srečanje, ki se bo s podelitvijo B. prstana in priznanj sklenil prihodnji konec tedna. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Fužinskem gradu v Ljubljani se je s simpozijem zaključil sklepni del projekta »Živeti z vodo – na južnem delu glavnega mesta”. V ljubljanski Moderni galeriji so na mednarodnem simpoziju dva dneva razpravljali o tem, kako so v prvi Jugoslaviji razumeli spomenike prvi svetovni vojni do začetka druge. V Zgodovinskem arhivu Ljubljana pa so se z razstavo spomnili prvih dveh let po koncu 1. svet. vojne v takratni novi državi. Predstavljamo tudi projekt Boštjana Perovška z razstavo »Stenice, mrož, vrata« v novem gostujočem razstavnem prostoru STEKLENIK v tivolskem rastlinjaku Botaničnega vrta Univerze v LJ, (gre za projekt Zavoda CONA). V sklepu oddaje pa se spominjamo 90-letnice Radia Slovenija, ki jo je z jubilejnim dnevom to sredo, 17. oktobra s celodnevnim programom obeležil Program Ars.
Simbolika glasov

Simbolika glasov

ARS Jezikovni pogovori, 19. oktober ― V osnovi lahko pomene, ki naj bi jih glasovi potencirali, razdelimo v onomatopoijo in v abstraktno simboliko. Kakšna je povezave med zvenom in pomenom v jeziku? Kako trdna in univerzalna je? Raziskovalci ji pripisujejo različno težo, saj je pojav zelo subjektiven. V osnovi lahko pomene, ki naj bi jih glasovi potencirali, razdelimo v onomatopoijo in v abstraktno simboliko, ki obsega slušno, vizualno, čustveno in celo tipalno simboliko. Gostja oddaje bo dr. Nada Grošelj.
Il Pomo d`Oro: Kserks

Il Pomo d`Oro: Kserks

ARS Svet kulture, 19. oktober ― S Händlovo opero Kserks prihaja v Cankarjev dom orkester Il Pomo d'Oro, ki sodi med vzhajajoče zvezde historičnega izvajanja. S koncertno postavitvijo Händlove opere Kserks prihaja v Cankarjev dom orkester Il Pomo d’Oro, ki sodi med vzhajajoče zvezde historičnega izvajanja. Ura je dvanájst odbila je simbolni naslov nocojšnjega večera iz cikla Zajuckaj in zapoj, v katerem bodo v Atriju ZRC zazvenele ljudske pesmi, ki so spremljale obredja ob zadnjem slovesu. Spomnili se bomo tudi Jerneja Šugmana, ki mu namenjajo razstavo ob nocojšnjem odprtju Festivala Borštnikovo srečanje.
Majski salon

Majski salon

ARS Likovni odmevi, 18. oktober ― Grafika V Narodnem muzeju v Ljubljani na Metelkovi je do 4. novembra na ogled Majski salon, tradicionalna razstava, na kateri se vsako leto predstavijo člani Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Zgodovina razstave sega v leto 1909, letos pa je v ospredju grafika. Avtor koncepta razstave magister Črtomir Frelih je želel prikazati predvsem heterogenost tega medija. Ob odprtju so podelili tudi nagrado in priznanja: nagrado je prejel doktor Jožef Muhovič, priznanji Zora Stančič in Aleksandra Zalokar, priznanje za mladega pa Helena Tahir. Ob tej priložnosti se je za oddajo Likovni odmevi o razstavi in grafiki s Črtomirjem Frelihom, sicer tudi profesorjem na ljubljanski Pedagoški fakulteti, pogovarjala Iza Pevec, svoje misli pa je dodal tudi nagrajenec Jožef Muhovič.
Predstavi Kresnice in Moj lajf

Predstavi Kresnice in Moj lajf

ARS Svet kulture, 18. oktober ― Odrske deske, lutke, filmske kamere in glasba Današnje napovedi in pripovedi o kulturi bodo zaznamovane z odrskimi deskami, lutkami, filmskimi kamerami in glasbo. V Mestnem gledališču ljubljanskem se nocoj obeta uprizoritev drame Kresnice hrvaške dramatičarke Tene Štivičić, v  Cankarjevem domu bo na sporedu drugi koncert za Oranžni abonma Orkestra Slovenske filharmonije, v Mariboru pa predstava Moj lajf po besedilu Boštjana Gorenca Pižame. V oddaji bomo spregovorili tudi o premieri dokumentarnega portreta Neskončni začetek o športnem trenerju in bioenergetiku Marjanu Ogorevcu in še kaj se bo našlo – vabljeni k poslušanju.
Posledice

Posledice

ARS Gremo v kino, 18. oktober ― Premiera tedna je celovečerni igrani prvenec Darka Štanteta o večplastnih težavah mladega prestopnika v vzgojnem zavodu. Po štirih vesnah v Portorožu in svetovni premieri v Torontu v kino prihajajo Posledice, celovečerni igrani prvenec Darka Štanteta o večplastnih težavah mladega prestopnika v vzgojnem zavodu. Posledice smo izbrali za premiero tedna. Ocenili bomo tudi britanski film Sodnica z Emmo Thompson v glavni vlogi in napovedali 29. Liffe, ki bo prihodnji mesec ponudil pregled najboljših filmov aktualne sezone. V minulem tednu, ko je Slovenski filmski arhiv obeležil 50-letnico, je Ljubljano obiskala hči Ernsta Lubitscha, Nicola, da bi si ogledala pri nas najden očetov nemi film, v več krajih med Slovenijo in Italijo pa se predstavlja kanadsko-švicarski režiser Peter Mettler, ki mu je goriški Kinoatelje podelil nagrado Darka Bratine za izjemen opus na področju neodvisnega filma.
Prah in Kruh, prah

Prah in Kruh, prah

ARS Svet kulture, 17. oktober ― Prestižna nagrada man booker: slavi Anna Burns z romanom Milkman – Mlekar Na dan, ko Radio Slovenija proslavlja jubilejnih 90 let delovanja, se v oddaji Svet kulture posvečamo literarnim novostim in novicam ter odprtju razstave. Znana je letošnja prejemnica prestižne nagrade man booker: slavi Anna Burns z romanom Milkman – Mlekar. Nedavno sta izšli knjigi dveh tržaških avtorjev s podobnim naslovom: Prah Marija Čuka in Kruh, prah Marka Sosiča. V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani pa nocoj odpirajo razstavo Matjaža GederjaPriprave na improvizacijo.
Obisk Nicole Lubitsch in razstava kiparke Elze Kastl Obereigner

Obisk Nicole Lubitsch in razstava kiparke Elze Kastl Obereigner

ARS Svet kulture, 16. oktober ― Elza Kastl Obereigner je pred 100 leti nastopila kot prva kiparka na porajajočem se ljubljanskem likovnem prizorišču. Znan je program 29. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe. Ljubljano je včeraj obiskala hči Ernsta Lubitscha, da bi si prvič ogledala očetovo burlesko Ko sem bil mrtev ob živi glasbeni spremljavi. V Mestnem muzeju Ljubljana je na ogled razstava Elze Kastl Obereigner, ki je pred 100 leti nastopila kot prva kiparka na porajajočem se ljubljanskem likovnem prizorišču. Več v oddaji Svet kulture, v kateri bomo komentirali tudi bralne navade v Italiji. Vabljeni k poslušanju!
še novic