Retrospektivna razstava del Inge Morath

Retrospektivna razstava del Inge Morath

ARS Likovni odmevi, 14. avgust ― Prva tovrstna predstavitev umetnice pri nas, ki z izborom več kot 200 fotografij prikazuje njen široki ustvarjalni opus V oddaji Likovni odmevi bomo tokrat predstavili retrospektivno razstavo del Inge Morath, ki je na ogled v Umetnostni galeriji Maribor. Gre za prvo tovrstno predstavitev umetnice pri nas, ki z izborom več kot 200 fotografij prikazuje njen široki ustvarjalni opus, projekte od zgodnjih petdesetih let prejšnjega stoletja naprej in serije portretov znanih in manj znanih osebnosti, ki jih je spremljala vse življenje. O delu in življenju Inge Morath in o razstavi v Umetnostni galeriji v Mariboru je Aleksandri Saški Gruden pripovedoval kustos Kurt Kaindl.
Čas prihodnosti: Potovanje na rob sveta

Čas prihodnosti: Potovanje na rob sveta

ARS Čas, prostor in glasba, 14. avgust ― Predvajali bomo Vortex - Vrtinec za violino in komorni sestav litovske skladateljice  Raminte Šerkšnyté V trinajsti oddaji iz cikla ‘Čas prihodnosti’ bomo predvajali: Vortex  –  Vrtinec za violino in komorni sestav litovske skladateljice  Raminte Šerkšnyté. Solist bo Irvin Arditti, ansambel Gaida bo vodil Vykintas Baltakas. Prvo rapsodijo za klarinet in orkester Clauda Debussyja bo kot solist zaigral Robert Plane, Nacionalnemu orkestru BBC iz Walesa bo dirigiral Tadaaki Otaka. Za oddajo smo izbrali še ciklično skladba Noč Majev mehiškega skladatelja Silvestra Revueltasa. Mehiškemu nacionalnemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral Enrique Arturo, Oddajo »Potovanje na rob sveta« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Gledališki režiser Jernej Lorenci, ponov.

Gledališki režiser Jernej Lorenci, ponov.

ARS Oder, 14. avgust ― »Meni je najlepše, ko je človek scela na odru; da daje na razpolago sebe, da spusti skozi sebe nek niz dogodkov, neko zgodbo…« Ob izteku gledališke sezone smo pred mikrofon povabili režiserja Jerneja Lorencija. Že dve desetletji režira po vseh slovenskih gledališčih, njegova prepoznavna gledališka poetika se spreminja in razvija, prejel je več domačih in mednarodnih nagrad. O elementih gledališkega ustvarjanja Jerneja Lorencija in je te raziskoval v posameznih ustvarjalnih obdobjih, sta se pogovarjala s Petro Tanko. Vabimo vas k poslušanju!
Fundamenti

Fundamenti

ARS Svet kulture, 14. avgust ― V današnjih utrinkih s Sarajevskega filmskega festivala predstavljamo kratki dokumentarni film Fundamenti Režiser skozi kuhinjsko okno leto dni spremlja zidavo luksuznega hotela. V posneti material se nehote prikradejo drobci razpada njegove zveze, ki zamajejo temelje filma. Tako se glasi opis kratkega dokumentarnega filma Fundamenti, ki ga predstavljamo v današnjih utrinkih s Sarajevskega filmskega festivala. V oddaji pa tudi o ponudbi, ki jo na vrhuncu turistične sezone v Italiji ponujajo slovenska društva.
Pariški bohemi 1889 – 1895

Pariški bohemi 1889 – 1895

ARS Arsov forum, 14. avgust ― Osebni vpogled Rose Pfäffinger v bohemski krog slikarjev in drugih umetnikov v Münchnu in Parizu konec 19. stoletja, katerega del je bila tudi Ivana Kobilca. V Narodni galeriji je odprta velika retrospektivna razstava del slikarke Ivane Kobilce, ob razstavi je izšel tudi vodnik po razstavi, možno pa je kupiti tudi knjigo z naslovom Pariški bohemi 1889 – 1895, ki jo je izdala Narodna galerija decembra leta 2014. Podnaslov knjige je Avtobiografsko poročilo slikarke Rose Pfäffinger. Delo prinaša osebni vpogled v bohemski krog slikarjev in drugih umetnikov v Münchnu in Parizu konec 19. stoletja, v katerega je sodila tudi Ivana Kobilca in ker smo si o tej slikarki ustvarili določeno podobo in mislili, da marsikaj vemo o njej, njenem življenju in delu, nam je prav ta knjiga z izpovedjo njene prijateljice Rose Pfäffinger razkrila precej neznanih delcev iz njenega življenja, pa tudi o položaju žensk umetnic ob koncu 19 stoletja. Gradivo je zbrala in komentirala Ulrike Wolf – Thomsen, original je izšel pri založbi Ludwig iz Kiela leta 2007. Ko so zaradi obnove zaprli Narodno galerijo, so pred tem med obiskovalci izvedli o najbolj priljubljenem delu iz zbirke in obiskovalci so se določili prav za Ivano Kobilco in njeno sliko Poletje, sliko, ki jo je skupaj s sliko Likarice, ki sta bili sprejeti v pariški salon, leta 1891 pripeljala v Pariz. Danes bomo ponovili oddajo, ki smo jo posneli ob izidu knjige z gosti: urednico knjige, vodjo knjižnice Narodne galerije Matejo Krapež, prevajalko, zgodovinarko Manco G. Renko, ki jo še posebej zanima 19. stoletje in dolgoletnim višjim kustosom Narodne galerije dr Ferdinandom Šerbeljem. Oddajo je pripravila Maja Žel – Nolda.
Sarajevski filmski festival

Sarajevski filmski festival

ARS Svet kulture, 13. avgust ― Eden najpomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope neredko gosti zveneča imena iz filmskega sveta Poletje prinese s seboj številne festivale – dva predstavljamo tudi v današnji oddaji. V Sarajevu imajo te dni že 24. mednarodni filmski festival – eden najpomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope neredko gosti zveneča imena iz filmskega sveta, pogosto se na njem predstavljajo tudi slovenski filmi. V Novem mestu pa sta se danes začela 19. poletni mednarodni festival in poletna glasbena delavnica Jazzinty. Vabljeni k poslušanju!
Nigerijskih 485 jezikov

Nigerijskih 485 jezikov

ARS Jezikovni pogovori, 13. avgust ― Nigerija ima popisanih 485 jezikov. A to jezikovno različnost nigerijske oblasti ne vidijo kot kulturni zaklad, ampak prej kot veliko breme. Nigerija sodi med najbolj jezikovno raznovrstne (pisane) države. Popisanih ima kar 485 jezikov. A to jezikovno različnost nigerijske oblasti ne vidijo kot kulturni zaklad, ampak prej kot veliko breme. Nekateri jeziki nimajo stika z javnim prostorom, v izobraževanju pa podpirajo predvsem angleški jezik. Kako to vpliva na širjenje revščine in kakšna so mednarodna priporočila za to afriško državo? Gostja bo Simona Škrabec, predsednica Odbora za prevajanje in jezikovne pravice mednarodnega pisateljskega centra PEN. Izhodišče pogovora je študija, ki je nastala pod okriljem UNESCA in mednarodnega centra PEN:2016-Oxygen-9DEC (Ponovitev oddaje.)
Peter Kovačič Peršin: Stopinje v pesku zgodovine

Peter Kovačič Peršin: Stopinje v pesku zgodovine

ARS Izšlo je, 13. avgust ― V svoji najnovejši esejistični zbirki Stopinje v pesku zgodovine tehtno razmišlja med drugim o usodi naše civilizacije, o globalizaciji in spravi Peter Kovačič Peršin v svoji najnovejši esejistični zbirki Stopinje v pesku zgodovine tehtno razmišlja med drugim o usodi naše civilizacije, o globalizaciji in spravi. Seveda pa je že zgovoren simptom, v kakšnem stanju je sodobna družba, da je knjiga s tako pomembnimi temami izšla v samozaložbi. Glavne teme svoje zbirke bo avtor predstavil v pogovoru z Markom Goljo, v oddaji Izšlo je. Nikar ne zamudite.
Alenka Vidrgar

Alenka Vidrgar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 13. avgust ― Ustvarjalka, ki je v zadnjem času na likovno prizorišče pri nas vnesla kamnite zveneče skulpture, bo naslednji teden te predstavila na razstavi v galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom predstavljamo akademsko kiparko mag. Alenko Vidrgar. Ustvarjalka, ki je v zadnjem času na likovno prizorišče pri nas vnesla kamnite zveneče skulpture, bo naslednji teden te predstavila na razstavi v galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), hkrati pa bodo glasbeniki Slovenskega tolkalnega projekta (STOP) ob njenih skulpturah pripravili glasbeni dogodek. Vidrgarjevo je poleg kiparstva, keramike, grafike in vizualnih komunikacij že v času študija na ALUO pritegnil tudi medij fotografije;  po končanem študiju leta 1985 je fotografijo štiri leta poučevala na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo. Zdaj deluje kot svobodna umetnica. Za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj, zadnje lani prav za kamnite zveneče skulpture  Sekcije kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru pri ZDSLU. O svojem delu in ustvarjanju je v pogovoru z Aleksandro Saško Gruden Alenka Vidrgar povedala …
Rezijanske

Rezijanske

ARS Za en bokal muzike, 13. avgust ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali izbor arhivskih posnetkov pesmi in godčevskih viž iz Rezije, ki jih je leta 1997 v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi predstavil Julijan Strajnar.
Alenka Auersperger: Krona svetega Štefana

Alenka Auersperger: Krona svetega Štefana

ARS Esej na radiu, 13. avgust ― Publicistka in dokumentaristka Alenka Auersperger je avtorica okrog 50 filmov in reportaž. Objavila je več knjig, med njimi leta 2004 Iskalci grala. V oddaji boste […] Publicistka in dokumentaristka Alenka Auersperger je avtorica okrog 50 filmov in reportaž. Objavila je več knjig, med njimi leta 2004 Iskalci grala. V oddaji boste slišali esej z naslovom Krona svetega Štefana, ki ga je napisala pisateljica Alenka Auersperger januarja 2000. Bereta ga napovedovalca Nataša Bolčina Žgavec in Jure Franko, oblikovalec zvoka pa je bil Peter Čanžek.
S Primožem Simonitijem o humanizmu na Slovenskem

S Primožem Simonitijem o humanizmu na Slovenskem

ARS Ars humana, 10. avgust ― Oddajo posvečamo spominu na nedavno umrlega akademika Primoža Simonitija Termin oddaje Ars humana tokrat posvečamo spominu na nedavno umrlega akademika Primoža Simonitija. Bil je klasični filolog, upokojeni redni profesor za latinščino na filozofski fakulteti v Ljubljani, odličen prevajalec in izjemen strokovnjak za humanizem na Slovenskem. Dognanja večletnega marljivega in zelo natančnega raziskovanja tega področja je strnil v odmevni monografiji Humanizem na Slovenskem. V njej je podal portrete nekaterih naših osrednjih humanistov ter predstavil miselnost renesančnega intelektualca in delovanje struktur, v katerih so ti intelektualci delovali in živeli. V svojih znanstvenih razpravah je tudi dokazal, da so se renesančni izobraženci iz slovenskih dežel enakovredno vključevali v širše evropske tokove. Monografija Humanizem na Slovenskem je leta 2008 izšla tudi v nemškem prevodu pri Avstrijski akademiji znanosti. Ob tej priložnosti je nastal pogovor Mihe Zora z akademikom Primožem Simonitijem o humanizmu v slovenskih deželah.
Vse trdno se stopi v zrak

Vse trdno se stopi v zrak

ARS Svet kulture, 10. avgust ― O razstavi Jona Derganca v Galeriji ŠKUC Vse trdno se stopi v zrak je naslov konceptualne fotografske razstave Jona Derganca v Galeriji Škuc, na kateri umetnik sooča materialne procese nastanka fotografije in njihove vizualne in pomenske učinke. Ena izmed rdečih niti razstave je prevpraševanje vloge gledajočega subjekta in njegovih pričakovanj oziroma onemogočanje gledalčevega poistovetenja s fotografijo. V oddaji se bomo posvetili tudi jeziku – kot identifikacijskemu elementu narodne skupnosti – na primeru odnosa do jezika manjšine v Italiji, ki posledično vpliva tudi na zavest pripadnosti. Vabljeni k poslušanju!
Likovni odmevi

Likovni odmevi

ARS Likovni odmevi, 10. avgust ― Riko Debenjak - ob 110. obletnici rojstva V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani je odprta pregledna razstava grafik Rika Debenjaka z naslovom Med tradicijo in iskanjem sodobnega grafičnega izraza. Rodil se je leta 1908 v Kanalu ob Soči, kjer mu je že štiri desetletja posvečena galerija. Riko Debenjak se je uveljavil kot vodilni predstavnik sodobne barvne eksperimentalne grafike pri nas, na Akademiji za likovno umetnost je vodil katedro za grafiko in z njegovim imenom je povezan nastanek tako imenovane ljubljanske grafične šole. Bil je pomemben pri organizaciji prvih mednarodnih bienal, aktiven v stanovskem društvu, veliko je razstavljal in bil nagrajevan tudi v mednarodnem prostoru. Kustosinja razstave, na kateri so predstavljene tudi Debenjakove ilustracije, slike in risbe, je Breda Škrjanec, k pogovoru jo je povabila Maja Žel – Nolda.
Leo van Doeselaar in njegov recital v koncertni dvorani Concertgebouw v Amsterdamu

Leo van Doeselaar in njegov recital v koncertni dvorani Concertgebouw v Amsterdamu

ARS Obiski kraljice, 9. avgust ― V oddaji vabimo k poslušanju orgelskega koncerta, ki je potekal v Amsterdamu, v znameniti koncertni hiši Concertgebouw, ki so jo konec 19. stoletja zgradili v neoklasicističnem slogu. […] V oddaji vabimo k poslušanju orgelskega koncerta, ki je potekal v Amsterdamu, v znameniti koncertni hiši Concertgebouw, ki so jo konec 19. stoletja zgradili v neoklasicističnem slogu. V njej je več dvoran, največja med njimi, ki ima 1974 sedežev, pa predvsem zaradi svoje akustike sodi med najodličnejše dvorane na svetu. Vse od leta 1888, ko je bil v dvorani prvi koncert, v njej gostujejo največji solisti in različne zasedbe, ki jim dirigirajo vrhunski dirigenti. Dvorana se ponaša tudi z veličastnimi orglami, ki jih je leta 1890 zasnoval Michael Maarschalkerweerd iz Utrechta. Za takratnih 22.352 guldnov je izdelal trimanualno glasbilo s 60-imi registri, orgelsko omaro pa je oblikoval arhitekt Dolf van Gendt. V letih 1990 do 1993 je orgle obnovila nizozemska orgelska delavnica Flentrop, ki jim je povrnila prvotno zvočnost in izboljšala njihovo mehaniko. Glavni organist v dvorani Concertgebouw je že vrsto let nizozemski orglavec Leo van Doeselaar…
Riko Debenjak in Tina Mohorović

Riko Debenjak in Tina Mohorović

ARS Svet kulture, 9. avgust ― O pregledni razstavi Rika Debenjaka v Mednarodnem grafičnem likovnem centru V Mednarodnem grafičnem likovnem centru so ob letošnji 110-obletnici rojstva umetnika pripravili pregledno razstavo grafika Rika Debenjaka. Ob Jakcu in Miheliču je bil eden izmed utemeljiteljev ljubljanske grafične šole, ki se je odmaknila od črno-bele grafike k barvni; za njegov opus pa so značilni ljudski, kraški motivi in motrenje človekove relacije s kozmosom. Napovedali bomo tudi razstavo grafičarke mlajše generacije Tine Mohorović, ki v svojih delih prek tehnik globokega tiska subtilno-ekspresivno upodablja človeško figuro. Tudi to razstavo, naslovljeno Anonimi, odpirajo danes v MGLC-ju … Vabljeni k poslušanju!
še novic