Esej na radiu

ARS Esej na radiu, 21. januar ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.

Percy Bysshe Shelley: Poeziji v bran

ARS Esej na radiu, 7. januar ― Percy Bysshe Shelley je bil eden najpomembnejših britanskih romantičnih pesnikov in velja za enega boljših lirikov angleškega jezika Pred dvesto leti je angleški pesnik Percy Bysshe Shelley objavil delo Poeziji v bran. Bil je med najpomembnejšimi britanskimi romantičnimi pesniki in velja za enega boljših lirikov angleškega jezika. Zaradi svoje radikalne poezije, pa tudi političnih in družbenih prepričanj za svojega življenja ni bil priznan. Najbolj slovi po klasičnih pesmih, kot so Ozymandis, Oda zahodnemu vetru in Maska anarhije. V oddaji Esej na radiu boste slišali del omenjenega eseja P. B. Shelleyja Poeziji v bran.

Mirko Javornik: Pripisi k dnevom

ARS Esej na radiu, 31. december 2019 ― Esej Pripisi k dnevom Mirka Javornika je izšel v reviji Meddobje leta 1956 Pisatelj, esejist in prevajalec Mirko Javornik je bil od leta 1935 glavni urednik popoldanskega dnevnika Slovenski dom in redni sodelavec Radia Ljubljana. Od leta 1948 do leta 1960 je delal na Radiu Trst, nato pa se z družino naselil v ZDA; tam je bil v službi pri zunanjem ministrstvu ZDA kot spremljevalec njegovih uradnih gostov iz tujine. V oddaji boste slišali njegov esej Pripisi k dnevom iz leta 1956. Besedilo je izšlo v reviji Meddobje leta 1956, jezikovno ga je pregledala Tinka Kos, bereta pa ga napovedovalca Mateja Perpar in Ivan Lotrič. Glasbeni vrinki so odlomki iz Passacaglie za kitaro Aleša Strajnarja v izvedbi Andreja Grafenauerja. Oddajo je zvočno oblikovala Mirta Berlan, urednika sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.

Julija Pajman: Rubens in skrivnost njegovega slikanja

ARS Esej na radiu, 24. december 2019 ― Esej Rubens in skrivnost njegovega slikanja je nastal ob 300. obletnici slikarjeve smrti Umetnostna zgodovinarka Julija Pajman je študirala v Ljubljani ter na univerzah v Louvainu in Parizu, kamor je šla preučevat ženske socialne ustanove v svetu. Napisala je več umetnostnozgodovinskih razprav in avtobiografijo Šopek trnja. Pisala je o Rilkeju, Rodinu, povezovala je literaturo in umetnostnozgodovinsko znanje. Slovencem je tudi približala lik Paula Claudela, s katerim se je osebno poznala in vzdrževala stike. Umrla je v zdomstvu decembra leta 1969. V današnji oddaji Esej na radiu bomo slišali njen esej Rubens in skrivnost njegovega slikanja, ki ga je napisala ob 300. obletnici slikarjeve smrti.

Andrej Rot: Iz primeža prividov

ARS Esej na radiu, 17. december 2019 ― Andrej Rot v eseju obravnava vprašanja, povezana s poskusom bega od resničnosti. V oddaji Esej na radiu lahko poslušate prispevek Andreja Rota Iz primeža prividov, v katerem obravnava vprašanja, povezana s poskusom bega od resničnosti. Oddaja je bila posneta leta 2007. Brala sta Simona Juvan in Matjaž Romih. Spremljajoča glasbena tema je bil odlomek Plesa sladkorne vile iz baleta Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega.

Primož Kuret: Skladatelj iz Bele krajine – Matija Tomc

ARS Esej na radiu, 10. december 2019 ― Tomc se je zapisal v spomin slovenskega naroda kot eden najpomembnejših zborovskih skladateljev. V oddaji Esej na radiu boste slišali prispevek slovenskega muzikologa in pedagoga Primoža Kureta Skladatelj iz Bele krajine – Matija Tomc. Tomc se je zapisal v spomin slovenskega naroda kot zborovski skladatelj. Rodil se je 25. decembra 1899. Besedilo je izšlo v zadnji letošnji številki revije Zvon, bereta ga Lidija Hartman in Jure Franko. Glasbeni vrinki so odlomki slovenske narodne Od žegnanga britofa v zborovski uglasbitvi skladatelja Matije Tomca v izvedbi Domžalskega komornega zbora pod vodstvom Karla Leskovica. Tonski mojster je bil Vojko Kokot, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.

Jean Baudrillard: Novi žrtveni red

ARS Esej na radiu, 3. december 2019 ― Besedilo je prevedel Marjan Kokot. V oddaji boste slišali esej z naslovom Novi žrtveni red francoskega družboslovca Jeana Baudrillarda. Besedilo je prevedel Marjan Kokot, brala pa napovedovalca Lidija Hartman in Janez Dolinar. Oddajo je posnel Damjan Rostan za Umetne svetove na programu Ars novembra 1998. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.

Esej na radiu

ARS Esej na radiu, 26. november 2019 ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.

Alenka Puhar: Leon Štukelj v temi nečastne sodbe

ARS Esej na radiu, 19. november 2019 ― Pisateljica Alenka Puhar je tudi aktivistka na področju človekovih pravic in strokovnjakinja na področju psihozgodovine V oddaji Esej na radiu boste slišali esej pisateljice in aktivistke na področju človekovih pravic in strokovnjakinje na področju psihozgodovine Alenke Puhar. Esej nosi naslov Leon Štukelj v temi nečastne sodbe. Bereta ga Mateja Perpar in Bernard Stramič, glasbeni vrinki so odlomki iz Drobne glasbe za orkester Igorja Štuheca v izvedbi Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Marka Letonje. Tonski mojster je bil Janez Ahlin, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.

Eva Adamič: Kaj je glavni vzrok, da večina moških nasprotuje ženski osamosvojitvi

ARS Esej na radiu, 12. november 2019 ― Eva Adamič je prispevek pod psevdonimom Sava objavila leta 1902 v časopisu Slovenka Prvi slovenski ženski časopis Slovenka s podnaslovom Glasilo slovenskega ženstva je začel izhajati 1. januarja 1897 v Trstu, najprej kot štirinajstdnevna priloga tržaškega političnega časnika Edinost, od leta 1900 pa kot samostojni mesečnik. Med avtoricami je bila tudi Eva Adamič, ki je v časopisu leta 1902 pod psevdonimom Sava objavila prispevek Kaj je glavni vzrok, da se večina možkih protivi ženski osamosvojitvi.
Maja Haderlap: V luči jezika

Maja Haderlap: V luči jezika

ARS Esej na radiu, 5. november 2019 ― "Moja temeljna izkušnja v zvezi z jezikom je ta, da so se medme in jezik zmeraj skušali vriniti njegovi domnevni posestniki in varuhi, domnevni dodeljevalci prostora v njem in odganjajoči ključarji ob njegovih vratih." V oddaji Esej na radiu boste slišali V luči jezika, govor Maje Haderlap, dvojezične avstrijsko-koroške slovenske pesnice in pisateljice ter univerzitetne predavateljice. Imela ga je v Celovcu ob podelitvi Bachmannove nagrade leta 2014. Besedilo je izšlo v reviji Rastje leta 2014, prevedel ga je Štefan Vever, bereta ga Mateja Perpar in Igor Velše. Glasbeni vrinki so odlomki iz Simfonije št. 4. v G-duru Gustava Mahlerja. Izvaja Dunajski filharmonični orkester pod vodstvom dirigenta Claudia Abbada. Tonski mojster je bil Miha Juvan, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.

Branko Hofman: Politika in literatura

ARS Esej na radiu, 29. oktober 2019 ― Branko Hofman je leta 1989 nastopil Mednarodnem srečanju pisateljev PEN na Bledu, kjer jer govoril o Politiki in literaturi na vzhodu in zahodu Pesnik, pisatelj in dramatik Branko Hofman je prvi slovenski pisatelj, ki si je na umetniški ravni upal pisati o Golem otoku. Leta 1989 je nastopil na Mednarodnem srečanju pisateljev PEN na Bledu, kjer jer govoril o Politiki in literaturi na vzhodu in zahodu. Besedilo bereta Mateja Perpar in Jure Franko, glasbeni vrinki so odlomki Nokturna za piccolo in harfo Črta Sojara Voglarja v izvedbi Liorja Eitana in Urške Križnik Zupan. Tonski mojster je bil Marko Krebs, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Lara Paukovič: Memento mori

Lara Paukovič: Memento mori

ARS Esej na radiu, 22. oktober 2019 ― Esej Memento mori Lare Paukovič je septembra letos izšel na spletni izdaji LUDLiteratura. Pisateljica in publicistka Lara Paukovič je objavila romana Poletje v gostilni in Malomeščani. V oddaji boste slišali njen esej Memento mori, ki je letos septembra izšel na spletni izdaji LUD Literatura. Bereta ga Jasna Rodošek in Jure Franko, glasbeni vrinki so odlomki skladbe Gnossienne francoskega skladatelja in pianista Erica Satiea v izvedbi Bojana Goriška. Izbrala jih je Tina Ogrin, tonski mojster je bil Vojko Kokot, urednik oddaje pa je Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Esej na radiu

Esej na radiu

ARS Esej na radiu, 15. oktober 2019 ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.
še novic