Esej na radiu

ARS Esej na radiu, 19. november ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.

Esej na radiu

ARS Esej na radiu, 12. november ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.
Maja Haderlap: V luči jezika

Maja Haderlap: V luči jezika

ARS Esej na radiu, 5. november ― "Moja temeljna izkušnja v zvezi z jezikom je ta, da so se medme in jezik zmeraj skušali vriniti njegovi domnevni posestniki in varuhi, domnevni dodeljevalci prostora v njem in odganjajoči ključarji ob njegovih vratih." V oddaji Esej na radiu boste slišali V luči jezika, govor Maje Haderlap, dvojezične avstrijsko-koroške slovenske pesnice in pisateljice ter univerzitetne predavateljice. Imela ga je v Celovcu ob podelitvi Bachmannove nagrade leta 2014. Besedilo je izšlo v reviji Rastje leta 2014, prevedel ga je Štefan Vever, bereta ga Mateja Perpar in Igor Velše. Glasbeni vrinki so odlomki iz Simfonije št. 4. v G-duru Gustava Mahlerja. Izvaja Dunajski filharmonični orkester pod vodstvom dirigenta Claudia Abbada. Tonski mojster je bil Miha Juvan, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.

Branko Hofman: Politika in literatura

ARS Esej na radiu, 29. oktober ― Branko Hofman je leta 1989 nastopil Mednarodnem srečanju pisateljev PEN na Bledu, kjer jer govoril o Politiki in literaturi na vzhodu in zahodu Pesnik, pisatelj in dramatik Branko Hofman je prvi slovenski pisatelj, ki si je na umetniški ravni upal pisati o Golem otoku. Leta 1989 je nastopil na Mednarodnem srečanju pisateljev PEN na Bledu, kjer jer govoril o Politiki in literaturi na vzhodu in zahodu. Besedilo bereta Mateja Perpar in Jure Franko, glasbeni vrinki so odlomki Nokturna za piccolo in harfo Črta Sojara Voglarja v izvedbi Liorja Eitana in Urške Križnik Zupan. Tonski mojster je bil Marko Krebs, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Lara Paukovič: Memento mori

Lara Paukovič: Memento mori

ARS Esej na radiu, 22. oktober ― Esej Memento mori Lare Paukovič je septembra letos izšel na spletni izdaji LUDLiteratura. Pisateljica in publicistka Lara Paukovič je objavila romana Poletje v gostilni in Malomeščani. V oddaji boste slišali njen esej Memento mori, ki je letos septembra izšel na spletni izdaji LUD Literatura. Bereta ga Jasna Rodošek in Jure Franko, glasbeni vrinki so odlomki skladbe Gnossienne francoskega skladatelja in pianista Erica Satiea v izvedbi Bojana Goriška. Izbrala jih je Tina Ogrin, tonski mojster je bil Vojko Kokot, urednik oddaje pa je Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Esej na radiu

Esej na radiu

ARS Esej na radiu, 15. oktober ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.
David Herbert Lawrence: Psihoanaliza in nezavedno

David Herbert Lawrence: Psihoanaliza in nezavedno

ARS Esej na radiu, 8. oktober ― Lawrence je eden najbolj branih in obravnavanih pisateljev 20. stoletja V oddaji Esej na radiu boste slišali esej angleškega pisatelja Davida Herberta Lawrence-a: Psihoanaliza in nezavedno. Lawrence je eden najbolj branih in obravnavanih pisat3eljev 20. stoletja; zaslovel je po svojih romanih, s katerimi je buril duhove tedanje družbe, saj je čutnosti namenjal prav toliko prostora kot razumu. Njegov esej Psihoanaliza in nezavedno je prevedla pisateljica in scenaristka Ana Marija Mayerhold.
Katarina Majerhold: Kaj je filozofsko svetovanje

Katarina Majerhold: Kaj je filozofsko svetovanje

ARS Esej na radiu, 24. september ― Esej je izšel leta 2005 v reviji Sodobnost Katarina Majerhold je filozofinja, raziskovalka, publicistka in scenaristka – avtorica znanstvenih in strokovnih knjig, člankov, esejev in dokumentarnih filmov. V oddaji boste slišali njen esej Kaj je filozofsko svetovanje. Besedilo je izšlo v Sodobnosti leta 2005, bereta ga napovedovalca Jasna Rodošek in Bernard Stramič. Glasbeni vrinki so odlomki iz Sonate za violino in klavir št. 1 Milka Lazarja v interpretaciji skladatelja pri klavirju in Vasilija Meljnikova z violino. Oddajo je zvočno oblikovala Mirta Berlan, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Andrej Rahten: »Pridite s takšnim predlogom spet čez sto let!«

Andrej Rahten: »Pridite s takšnim predlogom spet čez sto let!«

ARS Esej na radiu, 17. september ― Ob stoti obletnici univerze v Ljubljani Zgodovinar profesor doktor Andrej Rahten je doma iz Celja. Diplomiral je leta 1996 z nalogo o slovenskih poslancih v dunajskem parlamentu, nato pa vpisal magistrski študij zgodovine. V okviru podiplomskega študija je več mesecev raziskoval v arhivih na Dunaju in Münchnu. V oddaji boste slišali njegov esej  »Pridite s takšnim predlogom spet čez sto let!« Nekaj misli ob bližnji stoletnici prve slovenske univerze. Esej je bil objavljen v letošnji prvi številki revije Zvon, bereta ga napovedovalca Mateja Perpar in Matjaž Romih. Vmesni glasbeni vložki  so odlomki iz Večerne glasbe, op. 79 Josefa Bohuslava Foersterja, v izvedbi Patricie Goodson pri klavirju. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, urednika pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.  
Octavio Paz: Picasso – boj na nož s slikarstvom

Octavio Paz: Picasso – boj na nož s slikarstvom

ARS Esej na radiu, 10. september ― Vtisi Octavia Paza ob ogledu razstave sodobnika Pabla Picassa Mehiški pesnik in esejist Octavio Paz je bil tudi diplomat in nobelovec. Leta 1983 je ob razstavi Picassovih del v Mehiki napisal esej Picasso: boj na nož s slikarstvom, ki ga boste slišali v današnji oddaji. Prevedel ga je Andrej Rot, interpretira pa ga dramski igralec in pisatelj Aleksij Pregarc. Vmesni glasbeni vložki – izbral jih je Mihael Kozjek – so odlomki iz Ragtime-a za enajst instrumentov Igorja Stravinskega. Glavni izvajalec je Ansambel solistov Evrope pod vodstvom Vladimirja Aškenazija. Oblikovalec zvoka je bil Jon Čergan.
Grega Ulen: Domotožje namesto domoljubja

Grega Ulen: Domotožje namesto domoljubja

ARS Esej na radiu, 3. september ― Esej Domotožje namesto domoljubja je izšel na spletni strani AirBeletrine avgusta letos Grega Ulen je doktorski študent primerjalne književnosti na univerzi v Princetonu, ki je diplomiral iz svetovne književnosti in bližnjevzhodnih študij na univerzi New York v Abu Dhabiju. V oddaji boste slišali njegov esej Domotožje namesto domoljubja, ki je izšel na spletni strani AirBeletrine avgusta 2019. Bereta ga napovedovalca Eva Longyka Marušič in Bernard Stramič. Vmesni glasbeni vložki so odlomki iz skladbe Troje razpoloženj za kitaro Jakoba Šegule v izvedbi Andreja Grafenauerja. Oblikovalec zvoka je bil Vito Plavčak, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Teodor Domej: Rož, Podjuna, Zilja…moja domovina, narod moj trpin?

Teodor Domej: Rož, Podjuna, Zilja…moja domovina, narod moj trpin?

ARS Esej na radiu, 27. avgust ― V oddaji boste slišali odlomek prispevka Teodorja Domeja o vprašanjih slovenske identitete na območju severne meje Mirovna pogodba iz Saint-Germaina, sklenjena 10. septembra 1919, je določila avstrijske meje. V oddaji Esej na radiu boste slišali odlomek prispevka slovenskega zgodovinarja in narodnostnega delavca na avstrijskem Koroškem Teodorja Domeja o vprašanjih slovenske identitete na tem območju z naslovom Rož, Podjuna, Zilja … moja domovina, narod moj trpin? Besedilo je izšlo v zborniku Inštituta za slovensko narodopisje Traditiones leta 1997. Bereta ga napovedovalca Eva Longyka Marušič in Ivan Lotrič. Vmesni glasbeni vložki so odlomki pesmi Rož, Podjuna, Zila v priredbi Pavleta Kernjaka in Tončija Feiniga. Glavni izvajalec je bil Tonč Feinig Trio. Oblikovalec zvoka je bil Damjan Rostan, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Giannina Braschi: Brez dlake na jeziku

Giannina Braschi: Brez dlake na jeziku

ARS Esej na radiu, 19. avgust ― Esej z naslovom Brez dlake na jeziku je prevedel Andrej Rot Ameriška pesnica, romanopiska in esejistka Giannina Braschi sodi med opaznejše sodobne hispanoameriške avtorje. Leta 1988 je izdala Imperij sanj, deset let pozneje dvojezični roman Yo-Yo Boing!, leta 2011 pa deklaracijo neodvisnosti z naslovom Estados Unidos de Banana (Združene države Banane). Giannina Braschi je provokativna avtorica, ki piše trijezično, v kastiljščini, angleščini in španglišu, ter izraža kulturni proces 50-ih milijonov Hispanov v ZDA. V oddaji boste slišali njen esej Brez dlake na jeziku. Prevedel ga je Andrej Rot, bereta pa ga napovedovalca Alenka Resman in Jure Franko. Vmesni glasbeni vložki – izbral jih je Mihael Kozjek – so odlomki iz Funky sonate Miroslava Lončarja v izvedbi Jerka Novaka in Žarka Ignjatovića. Oblikovalec zvoka je bil Blaž Kumše.
Alicia Gallegos: Gospodarji besed

Alicia Gallegos: Gospodarji besed

ARS Esej na radiu, 13. avgust ― Alicia Gallegos, avtorica štirih pesniških zbirk, je ustanovila in urejala več leposlovnih revij, vodila pisateljske delavnice in promovirala pesnike V oddaji Esej na radiu boste slišali prispevek Gospodarji besed pisateljice in blogerke Alicie Gallegos. Avtorica štirih pesniških zbirk, rojena v Morónu v Argentini, je tudi ustanovila in urejala več leposlovnih revij, vodila pisateljske delavnice in promovirala pesnike. Besedilo je prevedel Andrej Rot, jezikovno ga je pregledala Mateja Juričan, brala pa napovedovalca Eva Longyka Marušič in Ivan Lotrič. Vmesni glasbeni vložki so odlomki iz Spominov na morsko obalo japonske skladateljice in tolkalistke Keiko Abe. Izbral jih je Mihael Kozjek, oblikovalec zvoka pa je bil Janez Ahlin.
še novic