Boža Herek: Prvi april

Boža Herek: Prvi april

ARS Esej na radiu, 19. marec ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.
Janez Gradišnik: Hvalnica lepi slovenščini

Janez Gradišnik: Hvalnica lepi slovenščini

ARS Esej na radiu, 12. marec ― Gradišnik je v knjigi Jezikovni pogovori iz leta 1965 objavil Hvalnico lepi slovenščini Marca 2009 je umrl pisatelj, esejist, slovaropisec in prevajalec Janez Gradišnik. V knjigi Jezikovni pogovori, ki jo je uredil France Vurnik in je izšla leta 1965, je Gradišnik med drugimi avtorji objavil Hvalnico lepi slovenščini. Bereta jo Maja Moll in Matjaž Romih, glasbeni vložki so odlomki iz Zgodbe predmestja za klarinet in klavir Alojza Ajdiča. Na klarinet je igral Andrej Zupan, na klavir pa Jan Sever. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Gabriel Zaid: Toliko knjig

Gabriel Zaid: Toliko knjig

ARS Esej na radiu, 5. marec ― Mehiški pisatelj se je rodil v družini palestinskih izseljencev. Objavil je številne pesniške zbirke in knjige esejev. Mehiški pisatelj Gabriel Zaid se je rodil v družini palestinskih izseljencev. Objavil je številne pesniške zbirke in knjige esejev, v slovenščini pa je leta 2006 v prevodu Dušanke Zabukovec izšla zbirka esejev Toliko knjig! Iz nje smo izbrali tri eseje. Oddajo je glasbeno obogatila Tina Ogrin, besedilo pa bereta Ana Bohte in Aleksander Golja. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.  
Miran Hladnik: Emancipacija slovenske žanrske literature

Miran Hladnik: Emancipacija slovenske žanrske literature

ARS Esej na radiu, 1. marec ― Literarni zgodovinar Miran Hladnik se ukvarja s kvantitativnimi raziskavami slovenske pripovedne proze ter s spletnimi oblikami pismenosti. V oddaji boste slišali njegov esej Emancipacija slovenske […] Literarni zgodovinar Miran Hladnik se ukvarja s kvantitativnimi raziskavami slovenske pripovedne proze ter s spletnimi oblikami pismenosti. V oddaji boste slišali njegov esej Emancipacija slovenske žanrske literature. Esej je bil objavljen v elektronskem mediju Literarno-umetniško društvo Literatura marca 2018. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Katarina Marinčič: S čim začeti roman?

Katarina Marinčič: S čim začeti roman?

ARS Esej na radiu, 26. februar ― Pisateljica in literarna zgodovinarka Katarina Marinčič poučuje francosko književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in je avtorica več romanov ter zbirke novel. V oddaji […] Pisateljica in literarna zgodovinarka Katarina Marinčič poučuje francosko književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in je avtorica več romanov ter zbirke novel. V oddaji boste slišali njen esej S čim začeti roman? Balzac, Dumas in Sue. Esej je izšel v reviji Primerjalna književnost decembra 2010. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Miran Hladnik: Emancipacija slovenske žanrske literature

Miran Hladnik: Emancipacija slovenske žanrske literature

ARS Esej na radiu, 25. februar ― Literarni zgodovinar Miran Hladnik se ukvarja s kvantitativnimi raziskavami slovenske pripovedne proze ter s spletnimi oblikami pismenosti. V oddaji boste slišali njegov esej Emancipacija slovenske […] Literarni zgodovinar Miran Hladnik se ukvarja s kvantitativnimi raziskavami slovenske pripovedne proze ter s spletnimi oblikami pismenosti. V oddaji boste slišali njegov esej Emancipacija slovenske žanrske literature. Esej je bil objavljen v elektronskem mediju Literarno-umetniško društvo Literatura marca 2018. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Miran Hladnik: Emancipacija slovenske žanrske literature

Miran Hladnik: Emancipacija slovenske žanrske literature

ARS Esej na radiu, 19. februar ― Literarni zgodovinar Miran Hladnik se ukvarja s kvantitativnimi raziskavami slovenske pripovedne proze ter s spletnimi oblikami pismenosti Literarni zgodovinar Miran Hladnik se ukvarja s kvantitativnimi raziskavami slovenske pripovedne proze ter s spletnimi oblikami pismenosti. V oddaji boste slišali njegov esej Emancipacija slovenske žanrske literature. Esej je bil objavljen v elektronskem mediju Literarno-umetniško društvo Literatura marca 2018. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Sally Feldman: Šahovske republike

Sally Feldman: Šahovske republike

ARS Esej na radiu, 18. februar ― Sally Feldman je angleška publicistka in profesorica na univerzi v Westminstru. V oddaji boste slišali njen prispevek Šahovske republike. Prevedla ga je Nadja Jarc, izšel […] Sally Feldman je angleška publicistka in profesorica na univerzi v Westminstru. V oddaji boste slišali njen prispevek Šahovske republike. Prevedla ga je Nadja Jarc, izšel pa v reviji Srp (Svoboda, resnica, pogum) leta 2017. Glasbeni vrinki so odlomki iz skladbe Chaconne skladatelja in pedagoga Petra Kopača. Na marimbo je igral Simon Klavžar, na harfo pa Tina Žerdin. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Sally Feldman: Šahovske republike

Sally Feldman: Šahovske republike

ARS Esej na radiu, 12. februar ― Sally Feldman je angleška publicistka in profesorica na univerzi v Westminstru Sally Feldman je angleška publicistka in profesorica na univerzi v Westminstru. V oddaji boste slišali njen prispevek Šahovske republike. Prevedla ga je Nadja Jarc, izšel pa v reviji Srp (Svoboda, resnica, pogum) leta 2017. Glasbeni vrinki so odlomki iz skladbe Chaconne skladatelja in pedagoga Petra Kopača. Na marimbo je igral Simon Klavžar, na harfo pa Tina Žerdin. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Tomaž Kozamernik: O lovljenju Froda

Tomaž Kozamernik: O lovljenju Froda

ARS Esej na radiu, 5. februar ― Kakšne so razlike med fantazijo in znanstveno fantastiko? Sodobno in klasično fantazijo? Kakšne so razlike med fantazijo in znanstveno fantastiko? Sodobno in klasično fantazijo? Kakšna so merila fantazijske književnosti? Kako se odrežejo tuji avtorji in kako domači? Na ta vprašanja odgovarja Tomaž Kozamernik v eseju O lovljenju Froda. Esej je izšel v elektronskem mediju Literarno-umetniškega društva Literatura marca 2018. Glasbeni vrinki so odlomki iz videoigre Witcher 3: Wild hunt, avtorji glasbe: Marcin Przybyłowicz, Mikołaj Stroiński, skupina Percival. Izvajali so skupina Percival, državni brandenburški orkester iz Frankfurta in dirigent Bernd Ruf. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Irena Štusej: Ostanite suhe med nalivi

Irena Štusej: Ostanite suhe med nalivi

ARS Esej na radiu, 29. januar ― Esej je bil objavljen v reviji Sodobnost leta 2008. Bereta ga napovedovalca Barbara Zupan in Aleksander Golja. V oddaji Esej na radiu boste slišali prispevek esejistke in knjižničarke Irena Štusej Ostanite suhe med nalivi. Esej je bil objavljen v reviji Sodobnost leta 2008. Bereta ga napovedovalca Barbara Zupan in Aleksander Golja. Glasbeni vrinki so odlomki iz skladbe Trije gnossieni francoskega skladatelja Erika Satie-a v izvedbi Pro Arte Guitar Trio. Oddajo je zvočno oblikoval Vojko Frelih, urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
France Papež: Zdravljica

France Papež: Zdravljica

ARS Esej na radiu, 22. januar ― Pesnik France Papež je pred petdesetimi leti ob obletnici smrti Franceta Prešerna napisal esej z naslovom Zdravljica Pesnik France Papež je pred petdesetimi leti ob obletnici smrti Franceta Prešerna napisal esej z naslovom Zdravljica. Slišali ga boste v oddaji Esej na radiu. Bere ga Mateja Perpar, glasbeni vložki so  odlomki iz Religioso iz Suite za orkester Slavka Osterca v izvedbi simfonikov RTV Slovenija, pod vodstvom Antona Nanuta. Oblikovalec zvoka je bil Miha Klemenčič. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Gregor Podlogar: Še vedno Dunaj

Gregor Podlogar: Še vedno Dunaj

ARS Esej na radiu, 15. januar ― Esej je izšel v elektronskem mediju Literarno-umetniško društvo Literatura 12. novembra 2018. Filozof in urednik Gregor Podlogar zadnja leta živi na Dunaju. Objavil je več pesniških zbirk, v oddaji Esej na radiu pa boste danes slišali njegov prispevek Še vedno Dunaj. Razglednice, leto 1918, sto let kasneje. Esej je izšel v elektronskem mediju Literarno-umetniško društvo Literatura 12. novembra 2018. Bereta ga Mateja Perpar in Renato Horvat, glasbeni vložki so iz Počasnega stavka za godalni kvartet avstrijskega skladatelja Antona Weberna v izvedbi kvarteta Italiano; oblikovalec zvoka je bil Robert Markoč. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Poljanka Dolhar: Moji rojstni mesti

Poljanka Dolhar: Moji rojstni mesti

ARS Esej na radiu, 8. januar ― Publicistka Tržačanka Poljanka Dolhar je zaposlena v uredništvu Primorskega dnevnika. Posveča se kulturi in objavlja v medijih v Sloveniji in Italiji Publicistka Tržačanka Poljanka Dolhar je zaposlena v uredništvu Primorskega dnevnika. Posveča se kulturi in objavlja v medijih v Sloveniji in Italiji. Leta 2011 je z Eriko Bezin napisala Kako lep je Trst, prvi vodnik po slovenskem Trstu, ki je izšel tudi v italijanski različici. Leta 2014 je s prevajalko Darjo Betocchi uredila Tra Carso e caos, zbirko italijanskih prevodov pesmi Srečka Kosovela in risb slikarja Edvarda Stepančiča. Je predsednica Slovenskega kluba, s katerim je 2016 postavila stalno razstavo o zgodovini tržaškega Narodnega doma. V oddaji boste slišali njen esej Moji dve mesti. Besedilo je izšlo oktobra 2016 v LUD Literaturi. Bere ga Mateja Perpar, glasbeni vložki so iz skladbe Calmo espressivo za violino solo Pavleta Merkùja v izvedbi Monike Skalar; oblikovalec zvoka je bil Vladimir Jovanovič. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Jana Putrle Srdić: Zvočni odtis

Jana Putrle Srdić: Zvočni odtis

ARS Esej na radiu, 25. december 2018 ― Jana Putrle Srdić je pesnica, publicistka in producentka za intermedijsko umetnost. Izdala je več pesniških zbirk Jana Putrle Srdić je pesnica, publicistka in producentka za intermedijsko umetnost. Izdala je več pesniških zbirk. V oddaji boste slišali njen esej Zvočni odtis brazilske džungle sredi ljubljanske ulice. Fragmenti o zvoku. Besedilo je izšlo septembra 2018 na spletni strani LUD Literatura, bere ga napovedovalka Alenka Resman, glasbeni vložki so iz skladbe Veter v bambusovem gaju japonske skladateljice in marimbistke Keiko Abe; oblikovalec zvoka je bil Vojko Kokot. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
še novic