Esej na radiu

Esej na radiu

ARS Esej na radiu, 21. maj ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.
Robert Simonišek: Stisnjen h gori

Robert Simonišek: Stisnjen h gori

ARS Esej na radiu, 7. maj ― Umetnostni zgodovinar in pisatelj Robert Simonišek je izdal več pesniških zbirk in proznih del ter znanstvene študije. Umetnostni zgodovinar in pisatelj Robert Simonišek je izdal več pesniških zbirk in proznih del ter znanstvene študije. Za knjigo esejev Trk prostorov je leta 2016 prejel Rožančevo nagrado. V oddaji boste slišali njegov esej Stisnjen h gori. Brala ga bosta  napovedovalca Jasna Rodošek in Matjaž Romih. Glasbeni vrinki so odlomki iz Simfonične pesnitve op. 20 Pesem planin Blaža Arniča v izvedbi simfoničnega orkestra RTV Ljubljana pod vodstvom dirigenta Sama Hubada. Oddajo je zvočno oblikoval Maks Pust, urednika sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Drago Jančar: Rajši črno pogorišče

Drago Jančar: Rajši črno pogorišče

ARS Esej na radiu, 30. april ― Pisatelj Drago Jančar je avtor številnih esejev Pisatelj Drago Jančar je avtor številnih esejev. V oddaji boste slišali Rajši črno pogorišče, esej iz knjige Brioni: eseji in drugi zapisi, ki je izšla leta 2002 pri Mladinski knjigi. Besedilo bereta napovedovalca Mateja Perpar in Jure Franko, glasbeni vložki so odlomki Cantusa modestusa skladatelja Matija Krečiča v izvedbi Mladinskih ljubljanskih solistov in pianista Davorina Morija; tonski mojster je bil Jernej Boc, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Kajetan Kovič: Kozerija o Jenku

Kajetan Kovič: Kozerija o Jenku

ARS Esej na radiu, 23. april ― Kajetan Kovič je leta 2006 v knjigi Sled sence zarje zbral dvanajst esejev o slovenski poeziji od Prešerna do Minattija Kajetan Kovič je leta 2006 v knjigi Sled sence zarje zbral dvanajst esejev o slovenski poeziji od Prešerna do Minattija, s katerimi se je poskušal dokopati do skrivnosti njihovih literarnih delavnic. V oddaji boste slišali enega izmed Kovičevih esejev: Kozerija o Jenku. Bereta ga napovedovalca Maja Moll in Aleksander Golja; glasbeni vrinki so iz Adagia za simfonični orkester Antona Lajovica v izvedbi simfoničnega orkestra RTV Slovenija, pod vodstvom Mojce Lavrenčič; oblikovalec zvoka je bil Jernej Boc, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Drago Jančar: Rajši črno pogorišče

Drago Jančar: Rajši črno pogorišče

ARS Esej na radiu, 10. april ― V oddaji boste slišali Rajši črno pogorišče, esej iz knjige Brioni: eseji in drugi zapisi, ki je izšla leta 2002 pri Mladinski knjigi Pisatelj Drago Jančar je avtor številnih esejev. V oddaji boste slišali Rajši črno pogorišče, esej iz knjige Brioni: eseji in drugi zapisi, ki je izšla leta 2002 pri Mladinski knjigi. Besedilo bereta napovedovalca Mateja Perpar in Jure Franco, glasbeni vložki so odlomki Cantusa modestusa skladatelja Matija Krečiča v izvedbi Mladinskih ljubljanskih solistov in pianista Davorina Morija; tonski mojster je bil Jernej Boc, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
France Stelè: Leonardo da Vinci: Zadnja večerja

France Stelè: Leonardo da Vinci: Zadnja večerja

ARS Esej na radiu, 9. april ― Umetnostni zgodovinar France Stelè je bil ob Izidorju Cankarju in Vojeslavu Moletu eden najzaslužnejših raziskovalcev umetnosti v Sloveniji. Umetnostni zgodovinar France Stelè je bil ob Izidorju Cankarju in Vojeslavu Moletu eden najzaslužnejših raziskovalcev umetnosti v Sloveniji. Ob velikonočnem ponedeljku boste slišali njegov leta 1921 napisani esej  Leonardo da Vinci: Zadnja večerja. Besedilo je bilo objavljeno v reviji Dom in svet leta 1922j, bereta ga napovedovalca Eva Longika Marušič in Aleksander Golja, glasbeni vložki so odlomki iz skladbe Bergamasca Girolama Frescobaldija; oblikovalec zvoka je bil Marko Krebs, urednika oddaje pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Ruda Jurčec: Zaprta in odprta vrata

Ruda Jurčec: Zaprta in odprta vrata

ARS Esej na radiu, 2. april ― Slovenski pisatelj Ruda Jurčec se je uveljavil s kulturnimi eseji in reportažami tako v matični domovini kot v emigraciji. Slovenski pisatelj Ruda Jurčec se je uveljavil s kulturnimi eseji in reportažami tako v matični domovini kot v emigraciji. Poleg obsežnih knjig spominov Skozi luči in sence je napisal več novel in esejev. V oddaji boste slišali njegov esej Zaprta in odprta vrata z vmesnimi glasbenimi vložki odlomkov iz Ravelovega Bolera v izvedbi simfoničnega orkestra RTV Ljubljana, pod vodstvom ameriške dirigentke Carter Nice. Besedilo bereta Mateja Perpar in Aleksander Golja, oblikovalec zvoka je bil Luka Radakovič, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Lev Detela: Svet brez ljubezni in tolerance

Lev Detela: Svet brez ljubezni in tolerance

ARS Esej na radiu, 26. marec ― Na Dunaju živeči in delujoči slovenski pisatelj Lev Detela je prejšnji teden dopolnil osemdeset let Na Dunaju živeči in delujoči slovenski pisatelj Lev Detela je prejšnji teden dopolnil osemdeset let. Izmed številnih avtorjevih del smo za današnjo oddajo izbrali esej Svet brez ljubezni in tolerance. Objavljen je bil v knjigi Dunaj na poštni znamki, bereta ga Mateja Perpar in Igor Velše. Glasbena tema v oddaji so odlomki iz Koncerta za klavir in orkester št. 3 turškega pianista in skladatelja Fazila Saya. Izvajal je orkester Slovenske filharmonije in pianist Fazil Say pod vodstvom dirigentke Nil Venditti. Oblikovalec zvoka je bil Marko Krebs, urednika oddaje pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Boža Herek: Prvi april

Boža Herek: Prvi april

ARS Esej na radiu, 19. marec ― Boža Herek je novinarka, urednica in publicistka. V oddaji Esej na radiu boste slišali prispevek Prvi april novinarke, urednice in publicistke Bože Herek. Brala bosta napovedovalca Jasna Rodošek in Bernard Stramič. Glasbeni vložki so odlomki iz baletne pantomime Možiček Josipa Ipavca v izvedbi Simfonikov RTV Slovenija, dirigira Lior Shambadal. Glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Janez Gradišnik: Hvalnica lepi slovenščini

Janez Gradišnik: Hvalnica lepi slovenščini

ARS Esej na radiu, 12. marec ― Gradišnik je v knjigi Jezikovni pogovori iz leta 1965 objavil Hvalnico lepi slovenščini Marca 2009 je umrl pisatelj, esejist, slovaropisec in prevajalec Janez Gradišnik. V knjigi Jezikovni pogovori, ki jo je uredil France Vurnik in je izšla leta 1965, je Gradišnik med drugimi avtorji objavil Hvalnico lepi slovenščini. Bereta jo Maja Moll in Matjaž Romih, glasbeni vložki so odlomki iz Zgodbe predmestja za klarinet in klavir Alojza Ajdiča. Na klarinet je igral Andrej Zupan, na klavir pa Jan Sever. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Gabriel Zaid: Toliko knjig

Gabriel Zaid: Toliko knjig

ARS Esej na radiu, 5. marec ― Mehiški pisatelj se je rodil v družini palestinskih izseljencev. Objavil je številne pesniške zbirke in knjige esejev. Mehiški pisatelj Gabriel Zaid se je rodil v družini palestinskih izseljencev. Objavil je številne pesniške zbirke in knjige esejev, v slovenščini pa je leta 2006 v prevodu Dušanke Zabukovec izšla zbirka esejev Toliko knjig! Iz nje smo izbrali tri eseje. Oddajo je glasbeno obogatila Tina Ogrin, besedilo pa bereta Ana Bohte in Aleksander Golja. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.  
Miran Hladnik: Emancipacija slovenske žanrske literature

Miran Hladnik: Emancipacija slovenske žanrske literature

ARS Esej na radiu, 1. marec ― Literarni zgodovinar Miran Hladnik se ukvarja s kvantitativnimi raziskavami slovenske pripovedne proze ter s spletnimi oblikami pismenosti. V oddaji boste slišali njegov esej Emancipacija slovenske […] Literarni zgodovinar Miran Hladnik se ukvarja s kvantitativnimi raziskavami slovenske pripovedne proze ter s spletnimi oblikami pismenosti. V oddaji boste slišali njegov esej Emancipacija slovenske žanrske literature. Esej je bil objavljen v elektronskem mediju Literarno-umetniško društvo Literatura marca 2018. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Katarina Marinčič: S čim začeti roman?

Katarina Marinčič: S čim začeti roman?

ARS Esej na radiu, 26. februar ― Pisateljica in literarna zgodovinarka Katarina Marinčič poučuje francosko književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in je avtorica več romanov ter zbirke novel. V oddaji […] Pisateljica in literarna zgodovinarka Katarina Marinčič poučuje francosko književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in je avtorica več romanov ter zbirke novel. V oddaji boste slišali njen esej S čim začeti roman? Balzac, Dumas in Sue. Esej je izšel v reviji Primerjalna književnost decembra 2010. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Miran Hladnik: Emancipacija slovenske žanrske literature

Miran Hladnik: Emancipacija slovenske žanrske literature

ARS Esej na radiu, 25. februar ― Literarni zgodovinar Miran Hladnik se ukvarja s kvantitativnimi raziskavami slovenske pripovedne proze ter s spletnimi oblikami pismenosti. V oddaji boste slišali njegov esej Emancipacija slovenske […] Literarni zgodovinar Miran Hladnik se ukvarja s kvantitativnimi raziskavami slovenske pripovedne proze ter s spletnimi oblikami pismenosti. V oddaji boste slišali njegov esej Emancipacija slovenske žanrske literature. Esej je bil objavljen v elektronskem mediju Literarno-umetniško društvo Literatura marca 2018. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
še novic