Esej na radiu

Esej na radiu

ARS Esej na radiu, 15. januar ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.
Poljanka Dolhar: Moji rojstni mesti

Poljanka Dolhar: Moji rojstni mesti

ARS Esej na radiu, 8. januar ― Publicistka Tržačanka Poljanka Dolhar je zaposlena v uredništvu Primorskega dnevnika. Posveča se kulturi in objavlja v medijih v Sloveniji in Italiji. Leta 2011 je z […] Publicistka Tržačanka Poljanka Dolhar je zaposlena v uredništvu Primorskega dnevnika. Posveča se kulturi in objavlja v medijih v Sloveniji in Italiji. Leta 2011 je z Eriko Bezin napisala Kako lep je Trst, prvi vodnik po slovenskem Trstu, ki je izšel tudi v italijanski različici. Leta 2014 je s prevajalko Darjo Betocchi uredila Tra Carso e caos, zbirko italijanskih prevodov pesmi Srečka Kosovela in risb slikarja Edvarda Stepančiča. Je predsednica Slovenskega kluba, s katerim je 2016 postavila stalno razstavo o zgodovini tržaškega Narodnega doma. V oddaji boste slišali njen esej Moji dve mesti. Besedilo je izšlo oktobra 2016 v LUD Literaturi. Bere ga Mateja Perpar, glasbeni vložki so iz skladbe Calmo espressivo za violino solo Pavleta Merkùja v izvedbi Monike Skalar; oblikovalec zvoka je bil Vladimir Jovanovič. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Jana Putrle Srdić: Zvočni odtis

Jana Putrle Srdić: Zvočni odtis

ARS Esej na radiu, 25. december 2018 ― Jana Putrle Srdić je pesnica, publicistka in producentka za intermedijsko umetnost. Izdala je več pesniških zbirk Jana Putrle Srdić je pesnica, publicistka in producentka za intermedijsko umetnost. Izdala je več pesniških zbirk. V oddaji boste slišali njen esej Zvočni odtis brazilske džungle sredi ljubljanske ulice. Fragmenti o zvoku. Besedilo je izšlo septembra 2018 na spletni strani LUD Literatura, bere ga napovedovalka Alenka Resman, glasbeni vložki so iz skladbe Veter v bambusovem gaju japonske skladateljice in marimbistke Keiko Abe; oblikovalec zvoka je bil Vojko Kokot. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Jan Morris: Beneški imperij

Jan Morris: Beneški imperij

ARS Esej na radiu, 18. december 2018 ― Odlomek, ki govori o napadu in zavzetju Konstantinopla leta 1203 in takratnem razdejanju, ki so ga zakrivili križarji V oddaji Esej na radiu boste slišali odlomek, ki govori o napadu in zavzetju Konstantinopla leta 1203 in takratnem razdejanju, ki so ga zakrivili križarji. Besedilo je iz knjige Beneški imperij avtorice Jan Morris. Britanska avtorica, ki se je rodila kot moški, a polno zaživela šele kot ženska, podrobno obravnava zapleteno in burno zgodovino Benetk in Benečanov, njihov upravni ustroj in odvisnost postojank na obalah Jadranskega, Egejskega in Sredozemskega morja. Angležinja Jan Morris je avtorica potopisnih in zgodovinskih knjig. Odlomek je prevedel Tone Frelih, bereta ga pa Jasna Rodošek in Jure Franko; glasbeni vložki so iz skladbe Črna zemlja turškega pianista in skladatelja Fazila Saya; tonski mojster je bil Stane Košmerlj. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Alojzij Rebula: Njegov prihod

Alojzij Rebula: Njegov prihod

ARS Esej na radiu, 11. december 2018 ― Nocoj za božično misel o učlovečeni Besedi objavljamo zadnje poglavje iz knjige Smer Nova zemlja pisatelja Alojza Rebule – Njegov prihod. Knjiga je izšla leta […] Nocoj za božično misel o učlovečeni Besedi objavljamo zadnje poglavje iz knjige Smer Nova zemlja pisatelja Alojza Rebule – Njegov prihod. Knjiga je izšla leta 1972, odlomek pa bere Jasna Rodošek. Glasbeni vložki so iz skladbe Štiri pastorale za orkester Stanka Premrla v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, pod vodstvom dirigenta En Shaa; oblikovalec zvoka je bil Jernej Boc. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Branko Rudolf: Problem modernega umetnika

Branko Rudolf: Problem modernega umetnika

ARS Esej na radiu, 4. december 2018 ― Pesnik in pisatelj Branko Rudolf se je rodil leta 1904 v Slovenskih Konjicah, umrl leta 1987 v Mariboru. Večina njegovih del je izšla v povojnem […] Pesnik in pisatelj Branko Rudolf se je rodil leta 1904 v Slovenskih Konjicah, umrl leta 1987 v Mariboru. Večina njegovih del je izšla v povojnem obdobju, objavljal pa je že v predvojnih listih in revijah. Tako je v Modri ptici leta 1938 objavil Problem modernega umetnika (Misli ob Voduškovi študiji: Ivan Cankar). Esej bereta Lidija Hartman in Aleksander Golja. Glasbeni vrinki so odlomki iz skladbe Rêverie Clauda Debussyja v klavirski izvedbi Zoltana Petra. Oblikovalec zvoka je bil Marko Krebs. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Jože Cukale: Solženicin v Kalkuti

Jože Cukale: Solženicin v Kalkuti

ARS Esej na radiu, 27. november 2018 ― Ruski pisatelj Aleksander Solženicin je bil leta 1974 zaradi kritične drže proti sovjetskemu političnemu sistemu izgnan iz takratne Sovjetske zveze Ruski pisatelj Aleksander Solženicin je bil leta 1974 zaradi kritične drže proti sovjetskemu političnemu sistemu izgnan iz takratne Sovjetske zveze. Vrniti se je smel leta 1994. Slovenski misijonar in pesnik Jože Cukale je domišljijsko srečanje s pisateljem opisal v eseju Solženicin v Kalkuti. Objavljamo ga ob stoletnici Solženicinega rojstva. Besedilo je izšlo v Meddobju leta 1975, jezikovno ga je pregledala Tinka Kos, brala pa napovedovalca Ivan Lotrič in Igor Velše, glasbeni vložki so bili odlomki iz skladbe Voice of the Moon indijske skladateljice in izvajalke Anoushke Shankar; oblikovalec zvoka je bil Miha Klemenčič. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
France Vodnik: Nekaj o “Beraču z belo krizantemo v gumbnici”

France Vodnik: Nekaj o “Beraču z belo krizantemo v gumbnici”

ARS Esej na radiu, 26. november 2018 ― V oddaji Esej na radiu boste slišali esej z naslovom Nekaj o “Beraču z belo krizantemo v gumbnici” slovenskega pesnika, kritika, esejista in prevajalca Franceta […] V oddaji Esej na radiu boste slišali esej z naslovom Nekaj o “Beraču z belo krizantemo v gumbnici” slovenskega pesnika, kritika, esejista in prevajalca Franceta Vodnika. Bogatijo ga odlomki iz Ciacone za violo in klavir Slavka Osterca v izvedbi pianista Acija Bertonclja in violista Mileta Kosija. Bralca sta Bernard Stramič in Lidija Hartman, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Stefan Zweig: Knjiga kot vrata v svet

Stefan Zweig: Knjiga kot vrata v svet

ARS Esej na radiu, 26. november 2018 ― Besedilo je bilo objavljeno v slovenščini leta 1937 v reviji Modra ptica Avstrijski pisatelj Stefan Zweig je veliko potoval in bral. Rodil se je na Dunaju leta 1881 in umrl v Riu de Janeiru leta 1942. V oddaji boste slišali njegov esej Knjiga kot vrata v svet. Besedilo je bilo objavljeno v slovenščini leta 1937 v reviji Modra ptica. Prevedla ga je M. Pres, bereta ga pa Eva Longyka Marušič in Bernard Stramič. Glasbeni vložki so odlomki iz Blumine za orkester Gustava Mahlerja v izvedbi Bamberških simfonikov. Dirigent: Karl Anton Rickenbacher. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Meta Kušar: Kako režemo sanjski kruh

Meta Kušar: Kako režemo sanjski kruh

ARS Esej na radiu, 19. november 2018 ― Razmišljanje je izšlo v reviji Sodobnost leta 2009 V oddaji boste slišali esej Kako režemo sanjski kruh pesnice in esejistke Mete Kušar. To njeno razmišljanje je izšlo v reviji Sodobnost leta 2009. Bereta ga Lidija Hartman in Aleksander Golja. Glasbeni vložki so odlomki iz Koncerta za marimbo in orkester skladatelja Alojza Ajdiča v izvedbi tolkalista Nebojša Jovana Živkovića in Simfoničnega orkestra RTV S; dirigent: David de Villiers. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Slavko Pregl: Pogled na svoje delo

Slavko Pregl: Pogled na svoje delo

ARS Esej na radiu, 12. november 2018 ― Paničen beg od zardevanja ali kako ohraniti dostojanstvo spoštovane profesorice Mladinski pisatelj in pripovednik Slavko Pregl je leta 2003 v mariborski reviji Otrok in knjiga objavil prispevek z naslovom Pogled na svoje delo. Paničen beg od zardevanja ali kako ohraniti dostojanstvo spoštovane profesorice. V oddaji Esej na radiu ga bereta Mateja Perpar in Aleksander Golja. Glasbo je izbrala Tjaša Krajnc, in sicer odlomke iz suite petih stavkov Igre za mladino Pavla Šivica za simfonični orkester v izvedbi simfoničnega orkestra RTVS pod vodstvom Uroša Lajovca. Oblikovalka zvoka je bila Mirta Berlan, urednika oddaje pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Denis Poniž: Neumnost and Co.

Denis Poniž: Neumnost and Co.

ARS Esej na radiu, 5. november 2018 ― Slovenski pesnik, dramatik in literarni zgodovinar Denis Poniž je avtor številnih knjig, strokovnih in esejističnih prispevkov Slovenski pesnik, dramatik in literarni zgodovinar Denis Poniž je avtor številnih knjig, strokovnih in esejističnih prispevkov. V oddaji boste slišali njegov esej Neumnost and Co. Brala ga bosta Mateja Perpar in Aleksander Golja. Glasbena tema so odlomki iz Štirih karikatur za pikolo, klarinet in fagot Slavka Osterca v izvedbi pihalnega tria Slowind. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, urednika oddaje pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Stanko Majcen: Umetnik in družba

Stanko Majcen: Umetnik in družba

ARS Esej na radiu, 30. oktober 2018 ― V oddaji Esej na radiu bomo tokrat predvajali esej Umetnik in družba slovenskega dramatika, pesnika, pravnika in politika Stanka Majcna, ki ga je France Koblar označil […] V oddaji Esej na radiu bomo tokrat predvajali esej Umetnik in družba slovenskega dramatika, pesnika, pravnika in politika Stanka Majcna, ki ga je France Koblar označil za psihološko pronicljivega in samosvojega oblikovalca s širokim kulturnim obzorjem. Esej bogatijo glasbeni odlomki iz skladbe Gnossiene št. 3 Erika Satieja v izvedbi pianista Bojana Goriška. Bralca sta Eva Longyka Marušič in Aleksander Golja, glasbo je izbral Mihael Kozjek, oddajo pa je uredil Andrej Rot.
Jaka Bombač: Večno iskanje končnosti (v neskončnosti)

Jaka Bombač: Večno iskanje končnosti (v neskončnosti)

ARS Esej na radiu, 22. oktober 2018 ― Esej je bil objavljen v Sodobnosti leta 2015, bereta ga pa Mateja Perpar in Renato Horvat Jaka Bombač je študiral na Inštitutu in akademiji za multimedije. Je fotograf in režiser, med drugim je prevedel delo Luigija Cornara Kako živeti sto let – razprave o treznem življenju in napisal več esejev. V oddaji boste slišali esej Jaka Bombača Večno iskanje končnosti (v neskončnosti). Esej je bil objavljen v Sodobnosti leta 2015, bereta ga pa Mateja Perpar in Renato Horvat. Glasbena tema v oddaji so odlomki iz Štirih kratkih skladb za violončelo in klavir slovenskega skladatelja Vitje Avsca v izvedbi Hermine in Milana Hudnik. Oblikovalec zvoka je bil Jernej Boc, urednika oddaje pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Marko Pavliha: Mislim, torej sem?

Marko Pavliha: Mislim, torej sem?

ARS Esej na radiu, 15. oktober 2018 ― Politik, poslanec, pravnik, profesor prava in esejist Marko Pavliha je avtor in soavtor več deset knjig Politik, poslanec, pravnik, profesor prava in esejist Marko Pavliha je avtor in soavtor več deset knjig. V oddaji boste slišali njegov esej Mislim, torej sem?, ki je izšel letos v avtorjevi knjigi z naslovom Pritisni na tipko človek. Bereta ga napovedovalca Mateja Perpar in Aleksander Golja. Glasbena tema v oddaji so odlomki iz klavirskega albuma Koda Chopin Milka Lazarja v izvedbi Bojana Goriška. Oblikovalec zvoka je bil Janez Podlesnik, urednika oddaje pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.
še novic