Mednarodni dan arhivov v znamenju jesenske selitve iz Gruberjeve palače

Arhiv RS, 7. junij ― Letošnji Mednarodni dan in teden arhivov sta v Arhivu Republike Slovenije v znamenju jesenske selitve v novo stavbo. V četrtek, 6. junija, je direktor arhiva dr. Andrej Nared podpisal primopredajni zapisnik o zaključku gradbenih in rekonstrukcijskih del na stavbi nekdanje kasarne na Poljanski 40 v Ljubljani ter prevzel nove prostore, ki so bili državnemu arhivu namenjeni že pred 30 leti.

Antisemitizem v upravi Moške kaznilnice na Ljubljanskem gradu

Arhiv RS, 1. junij ― V zadnjih desetletjih 19. stoletja je bil v Evropi in na Slovenskem opazen izrazit vzpon antisemitizma. Ta je bil vraščen v vse sloje slovenske družbe ne glede na ideološke ali stanovske razlike, ni pa bil tuj niti avstrijski državni upravi. O precej bizarnem primeru pričajo dokumenti iz procesa zoper Abrahama Diamanta iz leta 1887, ki so ohranjeni v fondu Državnega tožilstva v Ljubljani.

Volitve v Evropski parlament 2004

Arhiv RS, 1. maj ― Med 6. in 9. junijem 2024 bodo državljani članic Evropske unije volili nove poslance 720-članskega Evropskega parlamenta. Volitve devetih poslancev iz Slovenije bodo potekale v nedeljo, 9. junija. Slovenija je sicer svoje predstavnike v Evropski parlament prvič volila 13. junija 2004, poldrugi mesec po svojem vstopu v evropsko povezavo. Spoznajmo nekaj dokumentov o tem.

»Misel pesnika in klic vojaka«

Arhiv RS, 1. april ― Vlada Republike Slovenije je leto 2024 razglasila za leto generala Rudolfa Maistra, saj mineva 150 let od njegovega rojstva in 90 let od smrti. Arhiv Republike Slovenije se velikemu Slovencu poklanja s kratkim dokumentarnim filmom scenarista in režiserja Milana Ljubića, ki skozi dokumente, fotografije in posnetke krajev njegovega bivanja predstavlja Maistrovo življenjsko pot in delovanje.
še novic