Program ob razstavi Afganistan - slovenski pogledi

Program ob razstavi Afganistan - slovenski pogledi

SEM, 20. oktober ― Ne spreglejte bogatega programa ob razstavi Afganistan- slovenski pogledi. VODENI OGLEDI RAZSTAVE Vsako 1. nedeljo v mesecu ob 16.00. 3. september 2017 Vodi avtor razstave mag. Ralf Čeplak Mencin 1. oktober 2017 Vodi avtor razstave mag. Ralf Čeplak Mencin 5. november 2017 Vodi kulturna mediatorka Vilma Kavšček 3. december 2017 Vodi avtor razstave mag. Ralf Čeplak Mencin VODENI OGLEDI RAZSTAVE Z GOSTI Vsak 3. četrtek v mesecu ob 18.00. 21. september 2017 Vodi avtor razstave mag. Ralf Čeplak Mencin, gost Peter Amalietti 19. oktober 2017 Vodi avtor razstave mag. Ralf Čeplak Mencin, gost Franjo Čretnik 16. november 2017 Vodi muzejska svetovalka Sonja Kogej Rus, gostja Marjeta Gostinčar Cerar 21. december 2017 Vodi avtor razstave mag. Ralf Čeplak Mencin, gost dr. Božidar Flajšman 18. januar 2018 Vodi avtor razstave mag. Ralf Čeplak Mencin, gost Drago Kos 15. februar 2018 Vodi muzejska svetovalka Sonja Kogej Rus, gost dr. Dušan Nolimal 15. marec 2018 Vodi avtor razstave mag. Ralf Čeplak Mencin, gost Mare Lakovič USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE IN DRUŽINE Nedelja, 1. oktober 2017 ob 16.00 Emir, ki je postal tkalec Nedelja, 5. november 2017 ob 16.00 Čarobni šal in čudežna trobenta Delavnici potekata sočasno z vodenim ogledom razstave. Prost vstop na vse dogodke!
Legenda o baronu Codelliju na filmu

Legenda o baronu Codelliju na filmu

SEM, 10. oktober ― Nedavna premiera celovečernega igrano-dokumentarnega filma Codelli režiserja in scenarista Mihe Čelarja, za katerega je tudi Slovenski etnografski muzej izposodil slikovno gradivo, posnetke in fotografije iz svoje dokumentacije ter nudil strokovno sodelovanje dr. Marka Freliha (SEM), je bil prvič prikazan na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu. V filmu so igrani prizori po vzoru nemih filmov, ki prikazuje črno-belo Codellijevo zgodbo o njegovem delu in življenju v Togu, kjer je med letoma 1911 in 1914 vzpostavljal prvo brezžično povezavo med Evropo in Afriko. Posebej je izpostavljena pomen Codellija kot producenta prvega igranega film, ki je bil posnet v Afriki. Film z naslovom Bela boginja iz Wangore je samo delno ohranjen, nekaj fotografij iz snemanja pa hrani tudi SEM. O Codelliju, ki ga je na platnu upodobil Primož Bezjak, v filmu spregovorijo tri Codellijeve potomke - vnukinja baronica Livio Barbo von Waxenstein Reden z hčerko Alessandro Reden Zuendel in vnukinjo Valentino Zuendel, ki barona predstavijo po svojih spominih in zgodbah o njem. V film je zajet tudi dogodek, ki ga je organiziral Slovenski etnografski muzej, ko so prav Codellijeve potomke s povorko najlepših starodobnikov iz Ljubljane (v enem od takšnih se je vozil tudi Codelli) obiskale Slovenski etnografski muzej. Slovenski etnografski muzej čestita ustvarjalcem filma!
Vez z dediščino

Vez z dediščino

SEM, 2. oktober ― Vzgojitelji in učitelji, vabljeni, da prelistate novo priročno knjižico z muzejskimi programi za vrtce in šole. Naj vas raznolike vsebine vzpodbudijo, da v tem šolskem letu obiščete Slovenski etnografski muzej. Želimo si, da bi se tako najmlajši kot tudi mladina radi vračali v hišo slovenske in zunajevropske kulturne dediščine. Knjižica je dostopna na spletni strani v pdf obliki, kot "listajoči knjigi" ter na recepciji razstavne hiše. Če jo želite prejeti po pošti, nam sporočite na naslov spela.regulj@etno-muzej.si.    
Teden otroka v SEM

Teden otroka v SEM

SEM, 29. september ― Ob Tednu otroka 2017 vabimo otroke in družine na brezplačni ogled vseh razstav SEM. Prost vstop velja za posamezne obiskovalce - otroke in njihove spremljevalce ter družine z otroci v času od 3. do 8. oktobra 2017 med 10.00 in 18.00. Dobrodošli v SEM!
Seminar za pripravo na strokovni izpit kustos/kustodinja

Seminar za pripravo na strokovni izpit kustos/kustodinja

SEM, 20. september ― PROGRAM Petek, 22. september 2017 Slovenski etnografski muzej (upravna stavba), Metelkova ulica 2, Ljubljana 8.30-9.00 Prihod in registracija 9.00 Uvodni pozdrav   dr. Tanja Roženbergar, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja Predstavitev strokovnega izpita in splošni del izpita Nada Zoran, Direktorat za kulturno dediščino, Ministrstvo za kulturo RS 10.00-12.00 Muzej in muzejska etika (Irena Marušič, Tehniški muzej Slovenije) -    naloge, vloga in poslanstvo muzejev -    razvoj, vrste in organizacija muzejev v Sloveniji -    muzejski poklici in notranja organizacija služb -    razvoj muzejev v Evropi -    muzejska etika Muzeologija (Irena Marušič, Tehniški muzej Slovenije) -    razvoj in naloge muzeologije -    upravljanje zbirk -    osnove komunikacije in prezentacije muzejskih predmetov in zbirka 12.00-13.00 Odmor za kosilo 13.00-14.00 Muzejska dokumentacija (Barbara Sosič, Slovenski etnografski muzej) -    smisel dokumentiranja muzejskih zbirk -    osnovni postopki obdelave muzejskih predmetov 14.00-15.00 Predstavljanje javnosti (Staša Tome, Prirodoslovni muzej Slovenije) -    pomen in oblike predstavljanja dediščine javnosti -    sodobna interpretacija -    pogoji in vloga različnih deležnikov (kustosov, pedagogov, tržnikov ...) pri učinkovitem predstavljanju dediščine javnosti Torek, 26. september 2017 Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Muzejska ploščad Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana 10.00-12.00 Nega in vzdrževanje muzejskih predmetov (Jana Šubic Prislan, Goriški muzej) -    splošno poznavanje materialov, iz akterih so anrejeni predmeti dediščine, poznavanje okolja -    pogoji hranjenja in razstavljanja posameznih materialov in možnosti njihovega zagotavljanja v muzeju, galeriji, depoju -    mikroklimatski pogoji -    rokovanje s predmeti, pakiranje in transport 12.00-13.30 Ogled muzejske razstave in depojev Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova PRIJAVE Rok za prijavo: 18. september 2017 Izpolnjeno prijavnico pošljite na e-
Tečaj ČADO v Slovenskem etnografskem muzeju 2017/2018

Tečaj ČADO v Slovenskem etnografskem muzeju 2017/2018

SEM, 10. avgust ― Vse interesente obveščamo, da bo tečaj Čado - tradicionalna priprava in pitje japonskega čaja potekal v Slovenskem etnografskem muzeju tudi v prihajajočem šolskem letu 2017/2018. Novost, ki jo uvajamo je, da po enajstih letih organizacijo tečaja prevzema Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija, ki je bilo ustanovljeno pred enim letom letom in ima svoj sedež prav v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. O tečaju vas bomo obveščali sproti na naši spletni strani in Facebooku, za več informacij o tečaju pa se obrnite na: info@urasenke-slovenija.si.   VABILO – DEMONSTRACIJA CHADAPonedeljek, 25. September ob 18.00 Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem Vas prijazno vabi na demonstracijo tradicionalnega japonskega obreda priprave in pitja čaja - Čado po izročilu šole čaja Urasenke iz Kyota. Demontsracija je namenjena vsem, ki bi se želeli seznaniti s to japonsko umetnostjo in dobiti več informacij o tečaju ČADO, ki poteka v Slovenskem etnografskem muzeju vsako leto od oktobra do junija. Vstop prost!
Medeno doživetje v Slovenskem etnografskem muzeju

Medeno doživetje v Slovenskem etnografskem muzeju

SEM, 23. junij ― Poslikajte si panjsko končnico, danes enega najbolj priljubljenih spominkov. Medeno doživetje za vse generacije in vsak okus PROGRAM • sladka medena dobrodošlica • zgodba o muzejski trgovini Lectariji, ki jo je oblikoval najbolj znani slovenski arhitekt Jože Plečnik • vodeni ogled po čebelarski zbirki na razstavi Med naravo in kulturo • delavnica: poslikaj svojo panjsko končnico Panjska končnica, poslikana čelna deščica na panjih kranjiči, zloženih v čebelnjakih. Urnik: vsak četrtek ob 15.00, vsako nedeljo ob 11.00 Trajanje: 90 minut Jezik: angleški, slovenski Število udeležencev: 2 - 20 Za skupine: popusti, potrebne so rezervacije, dejavnosti izvajamo tudi izven izbranih terminov Cena: 25 €Prijava in rezervacija: T: 01 / 3008 745, info@etno-muzej.si torek – nedelja 10.00 – 18.00 Prijave sprejemamo tudi na dan izvedbe programa, najkasneje do ene ure pred pričetkom.
Medinstitucionalno sodelovanje SEM in Belokranjskega muzeja v Metliki pri razstavi Na rovaš

Medinstitucionalno sodelovanje SEM in Belokranjskega muzeja v Metliki pri razstavi Na rovaš

SEM, 14. junij ― V Belokranjskem muzeju v Metliki bo 17. junija odprta razstava Na rovaš: Belokranjske soseske zidanice in Soseska Drašiči. Razstava je plod letošnjega načrtovanega sodelovanja med SEM in Belokranjskim muzejem v Metliki in je nadaljevanje prejšnjega sodelovanja SEM z Sosesko Drašiči, ki jo je SEM kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine vpisali leta 2012 v Register nesnovne kulturne dediščine. Ideja za sodelovanje je prišla iz Belokranjskega muzeja, plod tega pa je razstava s katalogom, ki govori o soseskih zidanicah v Beli krajini in še posebej o soseski v Drašičih. Na razstavi so poleg bogatega slikovnega gradiva prikazani tudi številni pisni dokumenti in predmetno gradivo, ki se je od začetka 20. stoletja o delovanju soseske Drašiči po srečnem naključju ohranilo do današnjih dni. Na razstavi bodo prikazani tudi starejši filmski dokumenti o drašiški soseski in tudi sodoben filmski zapis o njenem delovanju. Razstava je na ogled v Ganglovem razstavišču Belokranjskega muzeja od 17. junija 2017 do 2. maja 2018.
Dve razstavi SEM gostujeta na Veleposlanistvu Slovenije v Wasingtonu

Dve razstavi SEM gostujeta na Veleposlanistvu Slovenije v Wasingtonu

SEM, 13. junij ― Od 13. maja 2017 v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu gostuje fotografska razstava Pust Krivih ust: Pustna dediščina Slovenije, ki jo je pripravil Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Slovenskim muzejem in arhivi v Clevelandu. Prav tako je na ogled razstava Cockta, pijača vaše in naše mladosti, ki jo je pripravila mag. Adela Pukl. Razstavi bosta v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu na ogled do konca avgusta 2017.
Slovenski etnografski muzej odpira novo gostujočo razstavo iz Španije

Slovenski etnografski muzej odpira novo gostujočo razstavo iz Španije

SEM, 13. junij ― Sporočilo za javnost Ljubljana, 13.junij 2017 V Slovenskem etnografskem muzeju se ponovno srečujemo s špansko kulturo (razstava Imagina v letu 2008 in razstava To ni muzej v letu 2012), tokrat na razstavi Mojstrovine španske umetnostne obrti: 10 let nacionalnih nagrad, ki v SEM gostuje na pobudo in s podporo Veleposlaništva Španije v Sloveniji. Odprtje razstave bo v petek, 16. junija 2017 ob 12.00 v Slovenskem etnografskem muzeju. Razstavo bo odprl gospod Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije. Španija je znana po proizvodnji izjemno visoko kakovostnih rokodelskih izdelkov, narejenih po dolgoletni španski tradiciji, ki so navdihnjeni z duhom našega časa in sledijo potrebam družbe ter hkrati odsevajo inovativnost v tehnikah in estetiki, ki omogočajo kontinuiteto dediščine. Rokodelstvo oz. umetnostna obrt v Španiji je razvita in z njo se ukvarja več kot 38.000 večjih in manjših podjetij. Za spodbujanje razvoja in konkurenčne prednost srednjih in malih umetnostno obrtnih podjetij, ki jih poganjajo inovativnost, oblikovanje in sposobnost prilagajanja trgu, je Vlada Španije ustanovila leta 2006 nacionalne nagrade za mojstrovine umetnostne obrti v sodelovanju s Šolo industrijske organizacije (EOI - Escuela de Organización Industrial) in Fundesarte, njeno sekcijo za promocijo umetnostne obrti. Namen Vlade Španije je podeljevati najvišje institucionalno priznanje dosežkom in dejavnostim, ki so na področju sodobne umetnostne obrti splošno priznani kot odlični in zgledni. Fundesarte se že vse od leta 1981 dalje zavzema za promocijo in razvoj španskih podjetij umetnostne obrti. Ukvarja se z vodenjem projektov, ki spodbujajo inovacije v sektorju umetnostne obrti, z organizacijo promocijskih aktivnosti,  med katerimi še posebej izstopajo Nacionalne nagrade za umetnostno obrt (Premios Nacionales de Artesanía) ter Evropski dnevi umetnostne obrti (Días Europeos de la Artesanía). Leta 2015 so bile nacionalne nagrade za mojstrovine španske umetnostne
Na Jakopičeven sprehajališču v Tivoliju je na ogled fotografska razstava Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom

Na Jakopičeven sprehajališču v Tivoliju je na ogled fotografska razstava Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom

SEM, 12. junij ― Jakopičevo sprehajališče, znano tudi kot Plečnikova promenada, v ljubljanskem parku Tivoli je to poletje prizorišče ene osrednjih razstav, posvečenih arhitektu Jožetu Plečniku. Razstava fotografij z naslovom Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom je na ogled od 15. junija do 3. septembra 2017. Pri pripravi razstave je z MGML sodeloval tudi Slovenski etnografski muzej.
Počitniški 3M

Počitniški 3M

SEM, 9. junij ― Vabljeni na poletne počitniške tedne na katerih muzeji na Metelkovi združujemo ustvarjalne sile in ponujamo pester program petdnevnih počitniških dejavnosti. Vsak dan v drugem muzeju bomo z igro osvajali umetnost, zgodovino, etnologijo, manjkalo pa ne bo niti dejavnosti na muzejski ploščadi. 1. termin | ponedeljek, 3. julij - petek, 7. julij 2017 2. termin | ponedeljek, 21. avgust - petek, 25. avgust 2017 Prijave za počitniški 3M so možne le za cel teden, zbiramo jih do zapolnitve mest oz. deset dni pred izvedbo termina. Družili se bomo od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00 uro. Teden vključuje pet celodnevnih aktivnosti s kosilom. V primeru premajhnega števila prijav, počitniški teden odpade. Program je namenjen osnovnošolcem med 6. in 12. letom. Cena tedenskega programa |  105 EUR Prijave in dodatne informacije|  izobrazevanje@mg-lj.si, Lucija Cvjetković   1. dan| V Lončarskem ateljeju bomo tudi letos –looončarili! Naredili si bomo hranilnike iz gline in jih okrasili ter posušili. Vanje bomo lahko pozneje metali kovance in si tako nabrali rezervo za slabe čase kot so to počeli naši predniki. Nekega dne bomo šparovček razbili. To bo lahko saj bo narejen iz posušene gline. Ker smo ekologi, bo šla glina v reciklažo: namočili jo bomo in iz nje naredili kaj novega. Denar se pa hitro porabi... Ampak za začetek moramo narediti lep, velik, močan hranilnik! 2. dan| Torek je dan za nenavadni Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)! Zbrali se bomo ob  jutranji telovadbi v družbi umetniških del. Neskončno se bomo gibali na mestu, lebdeli v vesolju, se podali v morske globine ter vstopali v prostorske slike in se v njih izgubljali. Lotili se bomo tudi slikanja s predmeti v prostoru, lepili, rezali, barvali, oblikovali, konstruirali in celo pekli! Dan bomo končali z animacijo – v stop motion tehniki bomo »zapisali« svoje umetniške komentarje. 3. dan | Meniš, da se v tebi skriva pravi samurajski duh? V Narodnem muzeju Slovenije se nam obeta prava razis
Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo

Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo

SEM, 6. junij ― V Slovenskem etnografskem muzeju pripravljamo razstavo nagrajenih pekovskih izdelkov in razstavo fotografij kruha. Otvoritev razstave z novinarsko konferenco bo potekala v Slovenskem etnografskem muzeju v petek, 9.6.2017 ob 11. uri. Podobe kruha med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo Pregovor »Kruha ne naredi moka, ampak roka« izraža pomen človekove ustvarjalnosti in iznajdljivosti pri dejavnostih, ki so namenjene tako vsakdanjemu preživetju kakor posebnim priložnostim. Fototeka Slovenskega etnografskega muzeja je bogat vir podob o pomembni vlogi kruha v vsakdanjem in prazničnem življenju ter šegah in navadah od rojstva pa vse do smrti. Na razstavi predstavljeni manjši del ohranjenih fotografij prikazuje dolgo tradicijo peke kruha na Slovenskem in opozarja na njegove nove pomene in oblike. mag. Adela Pukl in Miha Špiček, avtorja in kustosa razstave Odlični pekovski izdelki leta 2017 Slovenski trg kruha in pekovskih izdelkov je izredno bogat in mnogovrsten. Podjetja v duhu tradicije in v želji po inovativnosti in izrednosti ustvarjajo široko in pestro ponudbo odličnih pekovskih izdelkov. Ker se vse slovenske regije ponašajo s tipičnim dnevnim kruhom z značilnimi sestavo, obliko in okusom, k temu prispevajo še bogate regionalne posebnosti. Eden izmed glavnih ciljev Sekcije za pekarstvo, ki deluje v okviru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, je promocija visokokakovostnih pekovskih izdelkov. V ta namen vsako leto organiziramo ocenjevanje pekovskih izdelkov, na katerem odlično kakovost potrdimo tistim, ki izpolnjujejo visoko postavljene kriterije. Leta 2017 smo izvedli že 17. ocenjevanje kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, keksov in slaščic. Nagrajenci bodo predstavljeni na razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju. mag. Jana Ramuš, sekretarka Žitnega sektorja, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Kolofon razstave Avtorja razstave: mag. Adela Pukl, Miha Špiček Strokovni so
Intervju z Bianco Baldi, rezidenčno umetnico SEM

Intervju z Bianco Baldi, rezidenčno umetnico SEM

SEM, 1. junij ― Umetnica Bianca Baldi je bila v letu 2016 rezidenčna umetnica v SEMu v sklopu projekta SWICH. Pri seznanjanju z afriškimi zbirkami sta jo še posebej nagovorili zbirka fotografij, ki je nastala v času gradnje prve brezžične radiotelegrafske postaje v Kamini v Togu, pri kateri sta za podjetje Telefunken med letoma 1911 in 1914 delovala inženir in izumitelj Anton Codelli in njegov prijatelj Leo Poljanec, ter Poljančeva zbirka talismanov. V Ljubljani je zasnovala umetniški performans eyes in the back of your head, ki ga nadgrajuje z aktualnim projektom v razstavišču Kunstverein Harburger Bahnhof v Hamburgu. Svoja razmišljanja o aktualnem projektu je predstavila v intervjuju.
še novic