Praznujemo za(rez): Sploh od 1999 (27.12.2019 20:00)

Španski borci, 29. november ― petek 27.12. 20:00 velika dvorana Neforma Kaja Draksler – klavir, Andreja Rauch Podrzavnik – ples 21:00 studio Uho je senca očesa – koncert ob izidu albuma Zlatko Kaučič – talna tolkala, ozvočene citre, objekti, Tomaž Grom – kontrabas, elektronika Čitalnica in kavarna Internacionala Tao G. Vrhovec Sambolec Brati Vita Acconcija Brati glas sobota 28.12.

Mala Kline: SONG II (23.12.2019 20:00)

Španski borci, 29. november ― SONG II je drugi del istoimenske trilogije, ki temelji na Visoki pesmi, enemu največjih mističnih besedil zahodne tradicije, ki je samo trajno iskanje odnosa z drugim. SONG II je komplementarno nasprotje prvemu delu trilogije. Poleg prvega SONGa, minimalistične koreografije za plesalko, ki je postavljena znotraj jasno začrtanega prostorskega diagrama in gledana iz razdalje, je drugi SONG vokalna kompozicija za moškega izvajalca, ki zahteva bližino, potopitev in domišljijo.

Dvojno breme starih zapornikov (12.12.2019 18:30)

Španski borci, 29. november ― Vztrajno se v zadnjih tridesetih letih povečuje število zapornikov, in tako kot se družba nezadržno stara, se stara tudi populacija v zaporih. Vedno več je starih zapornikov. In tako kot vsaka družbena nepripravljenost in njen neodziv na spremembe najprej ogrozi najbolj ranljive skupine, tako vsako odlašanje s času primernimi ukrepi bremeni stare kot naraščajočo družbeno skupino. Družba in zapori se še vedno oklepajo ukrepov za mlade in tiste v srednjih letih, medtem ko so stari v...

Avdicija (31.12.2019 18:00)

Španski borci, 27. november ― Stroga komisija bo na igralsko Akademijo sprejela samo največje talente. Nadobudni študentje, sami virtuozi improvizacije, med katerimi so tudi talentirano netalentirani, se ji bodo predstavili v najboljši luči. Zapletali in odpletali se bodo pred igralskimi izzivi. Razgalili se bodo do vseh svojih napak in pomanjkljivosti. Nimajo kaj, gredo na vse ali nič. Stojijo tik pred veliko priložnostjo, ki jim bo odprla vrata igralskega poklica in zvezdniške kariere! Česa vse ne bodo naredili,...

VRTOGLAVI PTIČI (5.12.2019 20:00)

Španski borci, 25. november ― Proces ustvarjanja najnovejše produkcije Iztoka Kovača, celovečerne predstave s skupino EN-KNAP, je temeljil na njegovi predstavi in filmu iz sredine 90. let ter na številnih razpravah o našem mestu v družbi in naši identiteti, s čimer nas predstava povezuje s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, tako kot hashtag združuje informacije v svetu socialnih omrežij.

Vabilo k donaciji dela dohodnine

Španski borci, 11. november ― Če vas je v letošnjem letu naše delo navdihovalo in vam odpiralo nova plesna obzorja, vas želimo spomniti, da nas do 31. 12. 2019 lahko podprete tako, da del dohodnine, ki gre sicer v državno blagajno, namenite kot donacijo Zavodu EN-KNAP, upravitelju CK Španski borci.

Deset do osmih (6.11.2019 7:50)

Španski borci, 28. oktober ― Deset do osmih je vadba, pri kateri razvijamo širok spekter gibalnih sposobnosti, zbujamo um in telo, se osredotočimo ter napolnimo z energijo. Vadbeni program vsebuje širok nabor vaj, ki izvirajo iz pilatesa in joge in se med seboj lepo prepletajo in dopolnjujejo.

Ventilator #2: prevajanje Valeske (25.11.2019 17:00)

Španski borci, 25. oktober ― Letošnji Ventilator omogoča razvijanje svojega avtorskega potenciala izbranemu avtorskemu tandemu, bolj natančno avtoricama Jule Flierl in Ireni Tomažin Zagoričnik , ki se vsaka na svoj način ukvarjata s prepletanjem glasu in giba ali zvočne in performativne geste. Ventilator naslavlja prevetritev, ventiliranje, zračenje, pretočnost vsebin, tem, kombinacij, oblik, tehnik, načinov prisotnosti, modulov, avtorjev, izvajalcev, gest in zvočnosti.

Sluhodvod #4 (21.11.2019 20:00)

Španski borci, 25. oktober ― Cikel Sluhodvod je zasnovan kot prostor vključevanja in povezovanja različnih medijev znotraj glasbenega dogodka. Na produkcijskem nivoju zagotavlja poglobljeno metodologijo ustvarjanja in soustvarjanja, koncipiranja in kontekstualizacije, kolektivnega kreiranja in osmišljanja sodobne glasbe. Vzpostavlja platformo za daljše in intenzivnejše iskanje, eksperimentiranje, preizkušanje in povezovanje med glasbeniki (improvizatorji, poustvarjalci sodobne komponirane glasbe, skladatelji,...

ŽIVA 2019 (14.11.2019 18:00)

Španski borci, 24. oktober ― Festival plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA je vsakoletna prireditev, ki prinaša presek aktualne plesne ustvarjalnosti izbranih plesnih skupin in posameznikov/posameznic iz vse Slovenije ter z gosti iz tujine. Ime Živa predstavlja svojevrsten hommage Živi Kraigher, plesni pedagoginji, koreografinji in dolgoletni voditeljici Oddelka za izrazni ples na SGBŠ v Ljubljani.

Neforma 76 (11.11.2019 20:00)

Španski borci, 24. oktober ― Novembrska edicija Neforme, 76. zapovrstjo, tokrat (p)odpira tematski sklop Nova srečanja (Match making), v katerem izbran umetniški ustvarjalec po svoji lastni presoji povabi k odrskemu izzivu sodelavca iz druge umetniške sfere. Skupaj preizkušata določeno vizijo s principom dela, ki (lahko) prehaja iz splošne improvizacije v vsebinsko raziskovanje.

Spolnost žensk v prvi polovici 20. stoletja (7.11.2019 18:30)

Španski borci, 24. oktober ― Danes je tako, da tradicionalna spolna morala, kaj smeš in česa ne, postaja morala odnosa. Pomembno je, da partnerja spoštuješ kot osebo in ne narediš nič takega, kar bi njegovo avtonomijo okrnilo. Zato je danes tak poudarek na spolni komunikaciji. Iz tega so izvedene raziskave – ljudi sprašujejo, kaj počnejo, morda še bolj, v kakšnem kulturnem in družbenem okviru to počnejo.
še novic