Simone de Beauvoir o starosti (13.12.2018 18:30)

Španski borci, 27. november ― Po petdesetih letih bo predstavljeno prelomno delo Starost Simone de Beauvoir, ki ga je Boris A. Novak v spremni besedi označil za ’pionirsko delo o fenomenu staranja in starosti’ in, ki bi gotovo dobilo status klasike, če ne bi ostalo spregledano v senci prav tako tektonskega Drugega spola.

Muzikal Mamma mia! (9.12.2018 18:00)

Španski borci, 27. november ― Mamma Mia! je romantična zgodba, polna optimizma in življenjske energije, ki se odvija na grškem otoku, pod režiserskim vodstvom Juga Radivojevića na odru izvajajo: Simona Vodopivec Franko (Donna), Alenka Godec (Rosie), Damjana Golavšek (Tanya), Gojmir Lešnjak – Gojc/Jaša Jamnik (Bill), Uroš Smolej/Jure Sešek (Sam), Marjan Bunič (Harry), Lina Rahne/Veronika Kozamernik/Lea Bartha Pesek (Sophie), Matjaž Kumelj (Sky) ter mnogi drugi.

35-letnica zveze Sonček (7.12.2018 18:00)

Španski borci, 27. november ― S prireditvijo obeležujemo 35-letnico SONČKA – Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije (Zveze Sonček). V okviru prireditve bo poleg slavnostnih nagovorov (predsednik Lojze Tomaževič in častni pokrovitelj predsednik Vlade RS Marjan Šarec) kratek kulturni program (glasba, ples) ter podelitev priznanj in častnih znakov organizacije.

Španski novi val (4.12.2018 20:00)

Španski borci, 23. november ― V Center kulture Španski borci prihajata španec Jesús Rubio Gamo in katalonka Núria Guiu Sagarra s svojima solo koreografijama, v tej sezoni izbranima v top 20 mednarodne plesne mreže Aerowaves. »Zdaj, preden ostarimo« je delo, v katerem španski avtor preizprašuje minevanje časa in se sooči s težo, ki jo staranje plesnega telesa prinese s seboj, kar pa čudovito poveže glasba pionirja elektronske glasbe, Ryuichija Sakamote. Springback Academy je delo opisalo kot: »…ena oseba, ki...

Orkester Mandolina Ljubljana – Zima zima bela (13.12.2018 19:30)

Španski borci, 16. november ― Postregli vam bomo z nekaterimi bolj in mnogimi manj znanimi skladbami, ki vsako leto tako ali drugače zaznamujejo zimsko, božično oz. prednovoletno vzdušje, od nepogrešljivih klasik novoletnih koncertov največjih svetovnih orkestrov do popularnih skladb, ki v vsakem od nas prebudijo željo po snežinkah, čaju, medici, kaminu in predvsem darilih.

Tin Vodopivec - Rock’n’Roll (5.12.2018 20:00)

Španski borci, 16. november ― Tin Vodopivec v novem šovu stand-up komedije Rock’n’Roll - kmalu pri vašem lokalnem dilerju komedije. Potem ko je uresničil svojo dolgoletno željo in izpeljal projekt 777, kjer je v 7 dneh nastopil v 7 jezikih v 7 državah, se Tin Vodopivec vrača s svojim četrtim solo šovom stand-up komedije Rock’n’Roll.

Družba proti prekarnosti! (18.11.2018 20:00)

Španski borci, 5. november ― Dogodek zajema kombinacijo glasbenih nastopov in kratkih govorov. Med glasbenimi soustvarjalci dogodka so napovedani in nenapovedani gostje, med soustvarjalci, ki bodo imeli govore so predstavniki organizatorjev dogodka in organizacij, ki sodelujejo pri promociji peticije zoper prekarnost.

APEL! Za delo brez prekarnosti. (18.11.2018 20:00)

Španski borci, 5. november ― Naš Apel je namenjen prekarkam in prekarcem, njihovim partnerjem in partnerkam, očetom in materam, prijateljem in prijateljicam, sosedom in sosedam. Vsem, ki vedo kakšne so posledice prekarnosti. Za posameznika, za državo in za družbo. Pridružite se nam, da bodo odločevalci videli, za kako pereč problem gre in naredili korak naprej. Z nami bodo sicer predstavniki nevladnih organizacij in umetniki, ki se potrebe po skupnem boju za pravice delavcev zavedajo.

Mala Kline: SONG (27.11.2018 21:00)

Španski borci, 30. oktober ― Mala Kline se v predstavi SONG posveča ljubezenskim temam, saj pravi, da je SONG »ljubezenska pesem, ki jo pišemo v vsakem izjavljanju«. V svojem spremnem besedilu k predstavi med drugim zapiše: »Jezik je eden/ telo je eno/ življenje je eno/ en dotik/ en poljub/ en dih/ samo en/ samo ti/ samo jaz/ samo on/ samo moja ljubezen/ moja golobica/ samo ena/ samo …«

SLON (ELEPHANT) (25.11.2018 18:00)

Španski borci, 30. oktober ― “Večkrat nagrajeni, vsestranski libanonski umetnik Rabih Mroué se ponovno vrača v Slovenijo. Osebno izkušnjo vojne in nemirov, s katero se v svojem opusu na kreativen in luciden način kontinuirano ukvarja, tokrat prenese v koreografski medij s predstavo Slon.” Predstava gostuje v okviru Cofestivala in programa UVOZ-IZVOZ.

Project X (29.11.2018 19:30)

Španski borci, 30. oktober ― Plesno gledališka predstava Project X skozi zgodbo in gib nagovarja gledalce in opozarja na nespoštljiv odnos, ki ga ima človek do narave in zato posledično izgublja svoj prostor, svobodo in osnovne dobrine: hrano, vodo, zrak … Želimo opomniti na to, kaj se zgodi, če se človeštvo ukvarja in hlepi po vedno več in pozablja na okolje, ki mu daje pogoje za življenje.

Festival plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA 2018 (15.11.2018 16:00)

Španski borci, 30. oktober ― Festival plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA je vsakoletna prireditev, ki prinaša presek aktualne plesne ustvarjalnosti izbranih plesnih skupin in posameznikov/posameznic iz vse Slovenije ter z gosti iz tujine. Ime Živa predstavlja svojevrsten hommage Živi Kraigher, plesni pedagoginji, koreografinji in dolgoletni voditeljici Oddelka za izrazni ples na SGBŠ v Ljubljani.

Neforma 67 (13.11.2018 20:00)

Španski borci, 30. oktober ― Na 67 neformi sta Samo Kutin in Ana Kravanja dobila privilegij, da izbereta sodelavce iz plesnega področja. Njuna odločitev ni naključna ali nepričakovana. Izbrala sta namreč ustvarjalca, s katerima sta že sodelovala v takšnih in drugačnih konstelacijah in kombinacijah, vendar v tej dotični še nikoli niso javno improvizirali. Samo Potokar in Ryuzo Fukuhara bosta tokrat plesni tandem. Stara znanca. Intrigantneža posebne sorte z zelo individualnim pristopom do reči. Kako sibioza...
še novic