ZVOKI IZPOD KOŽE (23.10.2021 20:00)

Španski borci, 5. oktober ― Zvoki izpod kože je srečanje petih žensk, raznolikih ustvarjalk, ki se med seboj spoznavajo preko giba in glasu. S plesno in zvočno instalacijo prehajajo pokrajine performativnosti in raziskujejo izvore lastne odrske prakse. Vabijo v svet mesene stvarnosti, ki je hkrati vedno na robu, da prestopi prag v poetični svet sanj.

»Če izvirska hladna voda bi bila, bi vedela kje izvirati« (16.10.2021 19:00)

Španski borci, 29. september ― Na celovečernem koncertu srbskega kulturno umetniškega društva Vidovdan se bodo predstavile štiri plesne ter ženska pevska skupina. Skozi plese in pesmi bomo predstavili različne običaje, kulturo ter kraje Srbije. Rdeča nit koncerta je dogajanje na travniku ob reki. Prikazali bomo pomen vode, reke in izvora v povezavi z različnimi običaji ter življenjem nekoč.

NEDOLOČENA FREKVENCA (27.10.2021 20:00)

Španski borci, 28. september ― N E D O L O Č E N A F R E K V E N C A je poglobljen dinamičen plesni koncert, ki ga izvajajo trije plesalci in štirje tolkalci. Občinstvo je povabljeno na potovanje po nenehno spreminjajočih se konstelacijah, po katerih se trojica plesalcev usmerja v dinamičnem spektru gibalnih kvalitet in stanj.

Sluhodvod: Boštjan Perovšek, Tjaša Pureber - Šepet vrčev (4.10.2021 20:00)

Španski borci, 23. september ― Projekt “Šepet vrčev (Whispering Bowls)” se ukvarja z zvočnim dojemanjem razmerja med umetnim in naravnim, med realnim in fiktivnim in med svobodo posameznika in kontroliranjem oz. omejevanjem te svobode. Pri realizaciji uporablja posneta arhivska besedila, posneta besedila na podlagi generatorja besedil, elektroakustično obdelavo besedil, pretvorbo črkovnega materiala besedil v znakovni MIDI zapis in zbiranja podatkov gibanja posameznikov, pretvorjenih v MIDI zapis. Besedilom...

Nežni samorog (13.10.2021 19:00)

Španski borci, 22. september ― Jaz, Chiara Bersani, visoka 98 cm, se razglašam za meso, mišice in kosti samoroga. Ker ne vidim v njegovo srce, mu bom poskušala vdahniti svoj dih in dati svoje oči. Privzela bom njegov videz; izdelala bom kostum, ki bo najprej oklep, nato koža. V dialogu med mojo formo, ki igra, in njegovo formo, ki odeva, bova odkrila najino gibanje, poljube, pozdrave, zehanje.

Mala Kline - VENERA: med ujetostjo in letenjem (3.10.2021 20:00)

Španski borci, 22. september ― Film, narejen iz gradiva za istoimensko plesno predstavo, temelji na Botticellijevi sliki Rojstvo Venere, ki prikazuje trenutek njenega vznika iz morske pene. Rojstvo Venere se zgodi kot rez, ki razloči nebo in zemljo in tako ustvari vmesni prostor, v katerem stvarstvo nenehno postaja. Brez reza namreč ni ne pogleda ne stvarjenja. Le inercija.

U.F.O.: Poklon Katalini Ladik (10.10.2021 20:00)

Španski borci, 21. september ― Madžarsko-srbska pesnica in performerka Katalin Ladik velja za “Yoko Ono Balkana” in za pionirko hrupa in umetnosti performansa Jugovzhodne Evrope: s “SoundBodyPoetry” njenega radikalnega body art performansa UFO Party iz leta 1969 je pretresla takratno umetniško sceno in že v sedemdesetih letih uveljavila metode eksperimentalnega dela z glasom in fizičnega performansa.

KOALA VOICE (30.9.2021 18:00)

Španski borci, 21. september ― Štiričlanska skupina ustvarja veselo, brezskrbno mešanico roka, popa, diska in panka. Že nekaj časa je dejavna v klubih in na festivalih po Sloveniji in Evropi: v zadnjih dveh letih je odigrala več kot sto koncertov. Skupina je postala glas generacije in odločena ga je uporabiti.

Neforma 89 (7.9.2021 20:00)

Španski borci, 25. avgust ― Če bi zbrali izhodišča, ki zaznamujejo delo tokratnih gostov Neforme, bi lahko iz njih sestavili kar prodorno definicijo tega cikla. Vsi se vztrajno poskušajo izmikati konvencijam, a jih hkrati zaznamuje široko znanje o njih, ki prvo sploh pogojuje. Dolgoletne izkušnje napajajo vsega očiščeno in surovo energijo večnega začetništva z zaupanjem. Zaupanjem, ko gre gib in zvok v neznano. In kot vedno – vse bo pogojeno z nepredvidljivostjo prvega srečanja sodelujočih. Vabljeni!

Raztrgana folklora spomina (6.9.2021 20:00)

Španski borci, 25. avgust ― Vabimo vas na dvojni koncert v sklopu izida drugega albuma bobnarja in tolkalca Zlatka Kaučiča in kontrabasista Tomaža Groma z naslovom Raztrgana folklora spomina. Poleg koncerta omenjene dvojice se bosta v istem večeru predstavila še dva izjemna glasbenika vokalistka Irena Z. Tomažin in bobnar Bojan Krhlanko.
še novic