Vabilo k donaciji dela dohodnine

Španski borci, 11. november ― Če vas je v letošnjem letu naše delo navdihovalo in vam odpiralo nova plesna obzorja, vas želimo spomniti, da nas do 31. 12. 2019 lahko podprete tako, da del dohodnine, ki gre sicer v državno blagajno, namenite kot donacijo Zavodu EN-KNAP, upravitelju CK Španski borci.

Deset do osmih (6.11.2019 7:50)

Španski borci, 28. oktober ― Deset do osmih je vadba, pri kateri razvijamo širok spekter gibalnih sposobnosti, zbujamo um in telo, se osredotočimo ter napolnimo z energijo. Vadbeni program vsebuje širok nabor vaj, ki izvirajo iz pilatesa in joge in se med seboj lepo prepletajo in dopolnjujejo.

Ventilator #2: prevajanje Valeske (25.11.2019 17:00)

Španski borci, 25. oktober ― Letošnji Ventilator omogoča razvijanje svojega avtorskega potenciala izbranemu avtorskemu tandemu, bolj natančno avtoricama Jule Flierl in Ireni Tomažin Zagoričnik , ki se vsaka na svoj način ukvarjata s prepletanjem glasu in giba ali zvočne in performativne geste. Ventilator naslavlja prevetritev, ventiliranje, zračenje, pretočnost vsebin, tem, kombinacij, oblik, tehnik, načinov prisotnosti, modulov, avtorjev, izvajalcev, gest in zvočnosti.

Sluhodvod #4 (21.11.2019 20:00)

Španski borci, 25. oktober ― Cikel Sluhodvod je zasnovan kot prostor vključevanja in povezovanja različnih medijev znotraj glasbenega dogodka. Na produkcijskem nivoju zagotavlja poglobljeno metodologijo ustvarjanja in soustvarjanja, koncipiranja in kontekstualizacije, kolektivnega kreiranja in osmišljanja sodobne glasbe. Vzpostavlja platformo za daljše in intenzivnejše iskanje, eksperimentiranje, preizkušanje in povezovanje med glasbeniki (improvizatorji, poustvarjalci sodobne komponirane glasbe, skladatelji,...

ŽIVA 2019 (14.11.2019 18:00)

Španski borci, 24. oktober ― Festival plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA je vsakoletna prireditev, ki prinaša presek aktualne plesne ustvarjalnosti izbranih plesnih skupin in posameznikov/posameznic iz vse Slovenije ter z gosti iz tujine. Ime Živa predstavlja svojevrsten hommage Živi Kraigher, plesni pedagoginji, koreografinji in dolgoletni voditeljici Oddelka za izrazni ples na SGBŠ v Ljubljani.

Neforma 76 (11.11.2019 20:00)

Španski borci, 24. oktober ― Novembrska edicija Neforme, 76. zapovrstjo, tokrat (p)odpira tematski sklop Nova srečanja (Match making), v katerem izbran umetniški ustvarjalec po svoji lastni presoji povabi k odrskemu izzivu sodelavca iz druge umetniške sfere. Skupaj preizkušata določeno vizijo s principom dela, ki (lahko) prehaja iz splošne improvizacije v vsebinsko raziskovanje.

Spolnost žensk v prvi polovici 20. stoletja (7.11.2019 18:30)

Španski borci, 24. oktober ― Danes je tako, da tradicionalna spolna morala, kaj smeš in česa ne, postaja morala odnosa. Pomembno je, da partnerja spoštuješ kot osebo in ne narediš nič takega, kar bi njegovo avtonomijo okrnilo. Zato je danes tak poudarek na spolni komunikaciji. Iz tega so izvedene raziskave – ljudi sprašujejo, kaj počnejo, morda še bolj, v kakšnem kulturnem in družbenem okviru to počnejo.

ICTUSCORDIS ’’dialogue’’ (29.10.2019 19:00)

Španski borci, 14. oktober ― ICTUSCORDIS je serija avdiovizualnih uprizoritev, ki v središče raziskav postavlja srčni utrip. Serija raziskuje presečišča umetnosti in tehnologije ter povezave med fizičnimi in psihološkimi vidiki kulturnega izražanja. V seriji se avtor posveča raziskovanju interakcij umetnosti, psihologije in tehnologije ter povezavam med fizičnimi in duševnimi mehanizmi. Srce v seriji bistveno presega polje metafor, saj je dejanski, živi, fizični, glasbeni in vizualni inštrument.

Starost ni za mevže (10.10.2019 18:30)

Španski borci, 18. september ― Knjiga Starost ni za mevže z rezultati raziskave in ugotovitvami s strokovnih posvetov OPRO nakazuje, da se po upokojitvi kljub upadu ekonomske in socialne moči moškega razmerje moči najpogosteje ohranja. Spremembe v razmerju moči so bile povezane s psihosocialnim razvojem osebnosti v starosti in novim razumevanjem, sprejemanjem ter spoštovanjem partnerja.

Francoski novi val #3 (21.10.2019 20:00)

Španski borci, 18. september ― Jean-Yves, Patrick in Corinne je trio za pet plesalcev. Nastopajoči se praviloma igrajo z fascinantno energičnim plesom, ki ga navdihuje pojem plagiatorstva: kopirati, lepiti, krasti, vzeti nekaj za svoje, zaseči, ponoviti, vrniti k sebi ... Tu se postavlja vprašanje kolektivnega oziroma kako so naša telesa v nenehnem dialogu in prilagajanju. Odpira se vprašanje medsebojne zamenljivosti ali kako lahko menjava ene osebe v kolektivu spremeni energijo celotne skupine in s tem ponudi pogled...

Sankofa razpira krila (15.10.2019 20:00)

Španski borci, 18. september ― Pevski zbor Sankofa združuje Afričane, njihove potomce ter prijatelje v skupnem petju afriških pesmi in letos obeležuje 10. obletnico. Zato bomo pripravili poseben dogodek s številnimi glasbenimi in plesnimi gosti (Jose, Irena Yebuah Tiran, Leticia Yebuah, Ana Bezjak, Igor Leonardi, Maša Kagao Knez,…)
še novic