ICTUSCORDIS ’’dialogue’’ (29.10.2019 19:00)

Španski borci, 14. oktober ― ICTUSCORDIS je serija avdiovizualnih uprizoritev, ki v središče raziskav postavlja srčni utrip. Serija raziskuje presečišča umetnosti in tehnologije ter povezave med fizičnimi in psihološkimi vidiki kulturnega izražanja. V seriji se avtor posveča raziskovanju interakcij umetnosti, psihologije in tehnologije ter povezavam med fizičnimi in duševnimi mehanizmi. Srce v seriji bistveno presega polje metafor, saj je dejanski, živi, fizični, glasbeni in vizualni inštrument.

Starost ni za mevže (10.10.2019 18:30)

Španski borci, 18. september ― Knjiga Starost ni za mevže z rezultati raziskave in ugotovitvami s strokovnih posvetov OPRO nakazuje, da se po upokojitvi kljub upadu ekonomske in socialne moči moškega razmerje moči najpogosteje ohranja. Spremembe v razmerju moči so bile povezane s psihosocialnim razvojem osebnosti v starosti in novim razumevanjem, sprejemanjem ter spoštovanjem partnerja.

Francoski novi val #3 (21.10.2019 20:00)

Španski borci, 18. september ― Jean-Yves, Patrick in Corinne je trio za pet plesalcev. Nastopajoči se praviloma igrajo z fascinantno energičnim plesom, ki ga navdihuje pojem plagiatorstva: kopirati, lepiti, krasti, vzeti nekaj za svoje, zaseči, ponoviti, vrniti k sebi ... Tu se postavlja vprašanje kolektivnega oziroma kako so naša telesa v nenehnem dialogu in prilagajanju. Odpira se vprašanje medsebojne zamenljivosti ali kako lahko menjava ene osebe v kolektivu spremeni energijo celotne skupine in s tem ponudi pogled...

Sankofa razpira krila (15.10.2019 20:00)

Španski borci, 18. september ― Pevski zbor Sankofa združuje Afričane, njihove potomce ter prijatelje v skupnem petju afriških pesmi in letos obeležuje 10. obletnico. Zato bomo pripravili poseben dogodek s številnimi glasbenimi in plesnimi gosti (Jose, Irena Yebuah Tiran, Leticia Yebuah, Ana Bezjak, Igor Leonardi, Maša Kagao Knez,…)

Francoski novi val #2 (8.10.2019 20:00)

Španski borci, 17. september ― V torek, 8. oktobra 2019 ob 20h, bo na odru Španskih borcev v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna pod okriljem Zavoda EN-KNAP in v sodelovanju s Francoskim Inštitutom v Sloveniji, Teatroskopom in Društvom Mesto žensk, nastopila očarljiva plesna, vizualna in predvsem glasbeno-vokalna predstava Muyte Maker, ki se izmika vsemu, kar nam je znano. Predstava je kreacija ene najperspektivnejših mladih francoskih ustvarjalk, Flore Détraz, ki v njej nastopa skupaj s svojo skupino PLI.

Koraki v času - CARMEN (6.10.2019 19:00)

Španski borci, 17. september ― Plesalci stepa in jazza, ki so v lanskem letu ustvarili predstavo Koraki v času – Na drugi strani, se tokrat vračajo s plesno predstavo Koraki v času – Carmen, ki je nastala po literarni predlogi Mériméejeve novele in Bizetove opere. Tudi tokrat se bosta v glasbenih ritmih prepletli obe plesni zvrsti, jazz in step.
še novic