Clara, draga Clara

Clara, draga Clara

Carpe artem, 5. december 2019 ― "Življenje je divji kontrapunkt, vendar lahko imenitna ženska, kakršna si ti, prinese izjemno rešitev vseh življenjskih razdorov." Johannes Brahms v pismu Clari Schumann Tretji koncert cikla bo posvečen dvestoletnici rojstva Clare Schumann, slišali bomo njen Klavirski trio, in njenemu prijateljstvu z Johannesom Brahmsom, na sporedu bo njegov tretji Klavirski kvartet, program pa bo zaokrožil še Klavirski trio slovenskega skladatelja Rista Savina. Pianistka Maja Gombač, ki je zaposlena na graški Univerzi za umetnost, bo oblikovala klavirski kvartet z violinistom Miladinom Batalovićem, violistko Nežo Papler in violončelistom Nikolajem Sajkom. Z glasbeniki se bo ob 19.00 v Kazinski dvorani pogovarjala dr. Karmen Salmič Kovačič.
2. koncert cikla Carpe artem s klarinetistom Tadejem Kenigom

2. koncert cikla Carpe artem s klarinetistom Tadejem Kenigom

Carpe artem, 12. november 2019 ― Pred nami bo kmalu drugi koncert cikla Carpe artem. Na koncertu boste lahko slišali dve klasiki 20. stoletja, in sicer Kvartet Krzystofa Pendereckega, globoko intimno-izpovedno delo, ki je nastalo leta 1993, ter Martinůjevo Serenado za dva klarineta in godalni trio, program pa bo uravnotežil Hummlov kvartet, eno od prvih tehtnih del za zasedbo klarineta in godalnega tria. Komorno zasedbo bo vodil Tadej Kenig, solo-klarinetist ljubljanske opere in profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo, z njim bodo muzicirali še violinist Matej Haas, violistka Neža Papler, violončelist Gorazd Strlič in klarinetist Domen Marn. Koncert bo v sredo, 20. novembra 2019, ob 19.30 v Kazinski dvorani SNG Maribor, z glasbeniki pa se bo ob 19.00 v Kazinski dvorani pogovarjala muzikologinja in violistka Anuša Plesničar.
"Dunajska eleganca in madžarski temperament"

"Dunajska eleganca in madžarski temperament"

Carpe artem, 25. september 2019 ― S temi besedami je avstrijski "Die Presse" označil Eszter Haffner, po njihovih besedah eno najbolj vznemirljivih in cenjenih violinistk našega časa. V zadnjih 25 letih je s svojim izrazito bogatim zvokom, vrhunskim glasbenim ustvarjanjem in izjemnimi interpretacijami očarala publiko po vsem svetu. Vzpostavila je tesno sodelovanje z mnogimi najprestižnejšimi dirigenti in orkestri. Vedno pripravljena razširiti svoja glasbena obzorja, zato je Ezster Haffner tudi zelo iskana kot violistka. Od leta 2002 je profesorica violine na univerzi za glasbo KUG v Gradcu, od leta 2010 pa tudi na Kraljevi akademiji za glasbo v Kopenhagnu na Danskem. Kot gostujoča profesorica je redno poučevala na Royal College London, Akademiji Franza Liszta v Budimpešti, na mojstrskih tečajih Aurora v Stockholmu, na Akademiji Sibelius v Helsinkih in drugod. Ester igra na violino Michelangela Bergonzija iz leta 1750, ki ji jo je posodil avstrijski Nationalbank. Njene strune sponzorira firma Larsen, njen lok g. Charles Shih, izdaje njenih sedmih CD-plošč pa NEIRO Productions z Dunaja. Je članica Haffner Strings, Haffner Tria in „Aurora Chamber“ na Švedskem. Je svetovalka dunajske organizacije Live Music Now, ki jo je ustanovil Lord Yehudi Menuhin. Eszter Haffner se je rodila v Budimpešti leta 1969. 13 let je študirala v razredu nadarjenih glasbenikov na glasbeni akademiji Ferenc Liszt v Budimpešti pri Andrasu Kissu, Ferencu Radosu in Györgyju Kurtagu. Po končanem študiju na Madžarskem je prišla na Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer je študirala pri Gerhardu Schulzu (Alban Berg Quartet) in Josefu Sivu. Diplomirala je z odliko in prejela nagrado dunajskega kulturnega urada. Nagrajena je bila tudi na številnih mednarodnih tekmovanjih. Eszter Haffner bo vodila komorno zasedbo na prvem koncertu Carpe artem, ki bo 3. oktobra ob 19.30 v Kazinski dvorani SNG Maribor. Na sporedu bo novo delo Tomaža Sveteta, ki je nastalo po naročilu Društva za komorno glasbo Amadeus, in Godalni kvint
še novic