Vinko Möderndorfer: Zabava na Titaniku

Sodobnost, 31. avgust ― Komedija s priokusom ali vaje v laganju   OSEBE: prizor AMBICIOZNI LEPA prizor AMBICIOZNA PAMETNA IN NE PREVEČ LEPA prizor SODNICA TIHI IN SKROMNI AMBICIOZNI prizor SODNICA POŠTENI AMBICIOZNI STREŽNO OSEBJE prizor SODNICA GLAVNA SODNICA prizor PREVIDNEŽ POŠTENJAK prizor AMBICIOZNI LEPA LEPI prizor STREŽNO OSEBJE POŠTENJAK prizor AMBICIOZNA PAMETNA IN NE PREVEČ LEPA prizor SODNICA … Vinko Möderndorfer: Zabava na Titaniku Preberi več » The post Vinko Möderndorfer: Zabava na Titaniku appeared first on .

Nina Kuclar Stiković: deklici

Sodobnost, 31. avgust ― julij 2023     Dokumentarno gradivo, ki je uporabljeno v dramskem besedilu in ni »sčrtano, »pokrajšano« ali »sfokusirano«, ostaja z namenom vključeno v svoji izvirni obliki. Zato da bi bralka, igralka, režiserka ali bralec, igralec, režiser, sam/a izbral/a podatke, ki se ji/mu zdijo najbolj ključni. Morda tudi zato, da bi ob prebiranju celote uvidel/a absurdnost … Nina Kuclar Stiković: deklici Preberi več » The post Nina Kuclar Stiković: deklici appeared first on .

Matjaž Zupančič: Te igre bo konec

Sodobnost, 31. avgust ― Učni komad     Liki: Marija – Menza Krištof Dolenc Jakob Poglajen Doroteja Teja Anos Drei Strultz Čibutkin Psihiater Smrt     Star točilni pult in nekaj stolov v prostoru, kamor se od nekje pride in se lahko nekam gre. Zunaj zlovešča tišina, notri dva gosta in točajka. Krištof: To ni res! Jakob: Je. Krištof: … Matjaž Zupančič: Te igre bo konec Preberi več » The post Matjaž Zupančič: Te igre bo konec appeared first on .

Manca Lipoglavšek: Zamrzovanje

Sodobnost, 31. avgust ― Reinterpretacija pravljice Deklica z vžigalicami   Grumova nagrada za mlado dramatičarko     DRAMATIS PERSONAE   AVTORICA DEKLICA DEČEK OČE MATI     PROSTOR IN ČAS Tukaj in Zdaj.   OPOMBE Velike začetnice in ločila, uporabljena neslovnično, nakazujejo ritem in poudarke. Pike (.) v vrsticah brez drugega teksta nakazujejo pavze. / nakazuje simultan govor. Kjer … Manca Lipoglavšek: Zamrzovanje Preberi več » The post Manca Lipoglavšek: Zamrzovanje appeared first on .

Anja Novak Anjuta: Tekst telesa

Sodobnost, 31. avgust ― Corpus in process Grumova nagrada za najboljše slovensko dramsko besedilo   Moj skelet skeli in se klanja!   Ustvarjalkam in ustvarjalcem v gledališču:   To je beseda, ki je meso na papirju, ampak zgolj skelet na odru. Tam ste vi meso in kri.   Feel free   to walk and fly.   Mrtvaški ples   … Anja Novak Anjuta: Tekst telesa Preberi več » The post Anja Novak Anjuta: Tekst telesa appeared first on .

Ajda Bračič: CAPTCHA

Sodobnost, 3. julij ― Nekega marčevskega jutra leta 2017 je iz New Yorka odpeljal črn cadillac in se čez veliki ameriški kontinent usmeril proti New Orleansu. V avtu je sedel Ross Goodwin, tehnolog in pisatelj, avtomobil sam pa je bil opremljen s kamero, mikrofonom ter sledilnikom GPS, ki so med vožnjo ves čas beležili podatke iz okolice. Na sovoznikovem … Ajda Bračič: CAPTCHA Preberi več » The post Ajda Bračič: CAPTCHA appeared first on .

Tone Peršak: Jezik – kultura – narod – država

Sodobnost, 3. julij ― Spodbuda za razmislek o vlogi in pomenu jezika in v njem utemeljene kulture za ohranitev slovanske skupnosti na širšem območju poselitve območja poznejših slovenskih dežel ter za postopno oblikovanje najprej kulturne in nato še narodne zavesti (in državotvornosti) Slovencev in za slovensko nacijo po osamosvojitvi Slovenije je vsakoletno nekajkratno množično in v mnogih primerih papagajsko … Tone Peršak: Jezik – kultura – narod – država Preberi več » The post Tone Peršak: Jezik – kultura – narod – država appeared first on .

Maja Murnik z Alojzom Ihanom

Sodobnost, 3. julij ― /…/ Murnik: Objavili ste šest knjig poezije, zadnja, Salsa, je izšla leta 2003. Ali še pišete poezijo? Ihan: Ja, občasno napišem nekaj poezije, čeprav to ni več moj rutinski način odsevanja mojega čutenja. Zaradi majhne količine pesmi, v povprečju jih napišem pet na leto, so pa resda daljše, se mi neka homogena knjiga ne sestavi, … Maja Murnik z Alojzom Ihanom Preberi več » The post Maja Murnik z Alojzom Ihanom appeared first on .

Lela B. Njatin: Kočevje je ime za tisto, kar je nevidno, a deluje

Sodobnost, 3. julij ― Krajevna določenost v sodobnosti izginja. Kraj je mesto v prostoru, katerega dimenzije so bolj časovne kot stvarno-lokacijske. To je mentalni prostor. Kdor prebiva na primer v stvarnem Kočevju, ni zato še nič po-seben (bistveno drugačen od drugega) glede na ljudi, ki prebivajo drugod. Njegova identiteta je razprta v svet, razbita v množico fragmentov. Šele v … Lela B. Njatin: Kočevje je ime za tisto, kar je nevidno, a deluje Preberi več » The post Lela B. Njatin: Kočevje je ime za tisto, kar je nevidno, a deluje appeared first on .

Mateja Bedenk Košir: Beg pred nevzdržnostjo občutij

Sodobnost, 3. julij ― O Ulici okopov Karija Hotakainena /…/ Matti se deklarira za »borca na ženski fronti«, zato kot mož in oče za svojo ženo in hčerko skrbi tako, da kuha, pospravlja, previja, pere, ponoči vstaja, kadar je hčerka bolna, da ženi ni treba. Poleg tega hodi v službo in vsak dan teče. Štiri leta po rojstvu hčerke … Mateja Bedenk Košir: Beg pred nevzdržnostjo občutij Preberi več » The post Mateja Bedenk Košir: Beg pred nevzdržnostjo občutij appeared first on .

Miklavž Komelj: Hierarhija in drugi eseji (Recenzira Žiga Valetič)

Sodobnost, 3. julij ― Koper: KUD AAC Zrakogled, Hyperion, 2022. Miklavž Komelj je eden najbolj samosvojih in celovitih samohodcev po slovenskem literarnem polju, saj praktično ni zvrsti, ki se je ne bi loteval na vrhunski ravni. Njegova bibliografija je zavidljiva, kljub temu pa najglobljo sled pušča v poeziji – avtorski in v prevodih – ter v esejistiki, ki prežema … Miklavž Komelj: Hierarhija in drugi eseji (Recenzira Žiga Valetič) Preberi več » The post Miklavž Komelj: Hierarhija in drugi eseji (Recenzira Žiga Valetič) appeared first on .

Maja Murnik: Narava. Človek

Sodobnost, 3. julij ― Katarina Morano: Kako je padlo drevo. Režija Žiga Divjak, SNG Drama Ljubljana. V spominu ostaja konec te predstave: ne padec drevesa iz naslova (ki ga je, mimogrede, tudi težko veristično uprizoriti), temveč čisto pravi ogenj na odru Drame: ogenj z dimom in s težkim vonjem, v katerem neustavljivo gori zeleno rjava majica glavnega borca za … Maja Murnik: Narava. Človek Preberi več » The post Maja Murnik: Narava. Človek appeared first on .
še novic