Jernej Šček: Na štiri kavarniške oči

Sodobnost, 28. februar ― Esej s slovenskega zahoda     Sosedu na pot   Priznam, dragi bralec, da ne vem, kateri pisarski čevelj bi najprej obul. Najboljše bo, da se pred skokom v neznano primeva za roke ob prizoru iz zalivskega vsakdana. Kot stara znanca sediva na majavi klopi pod belim gabrom, reva se cvre na poletnem soncu, prgišče […] The post Jernej Šček: Na štiri kavarniške oči appeared first on .

Egist Zagoričnik: Kitaristični manifest

Sodobnost, 28. februar ― Kar velja za inštrument, velja tudi za tistega, ki ga igra. Ali pa tudi ne?   manifest – javna, navadno slovesna izjava, razglas: izdati manifest; pisati navdušene prvomajske manifeste/podpisati manifest/ekspr. Zdravljica je Prešernov politični manifest konformist – kdor sprejema in upošteva družbene ali skupinske norme zaradi osebnega udobja, koristi, prilagodljivec   S tem začnimo.   Pošast hodi […] The post Egist Zagoričnik: Kitaristični manifest appeared first on .

Nara Petrovič: Tragedija strahopetnega

Sodobnost, 28. februar ― Težki časi ustvarijo močne ljudi, močni ljudje ustvarijo dobre čase, dobri časi ustvarijo šibke ljudi in šibki ljudje ustvarijo težke čase. G. Michael Hopf   Zgodbo o tragediji skupnega večkrat zasledimo v sila poenostavljeni različici: skupno je vedno slabo, zasebno pa le dobro. Takšno banaliziranje ni nič nenavadnega glede na prevlado amerikanizirane bipolarnosti na eni […] The post Nara Petrovič: Tragedija strahopetnega appeared first on .

Leonora Flis: Slamnikarica

Sodobnost, 28. februar ― Angela Malnar je bila vitko dekle dvajsetih let. Rahlo valovite svetle lase je imela spletene v kito, ki si jo je nato v polžasti obliki ponavadi spela vrh glave. Žareče modre oči so vedno iskale dogajanje, premičnost, spremembe. Bila je ena od šestih otrok. Njen oče Mihael Malnar, odločen in resen človek mišičaste postave, je […] The post Leonora Flis: Slamnikarica appeared first on .

Peter Zupanc: Ristanc

Sodobnost, 28. februar ― Delo na progi proti Novemu mestu, nadomestni avtobusni prevoz nas vozi od vasice do vasice, B. pa reče: “Vaša narava je mila.” Vprašam: “Zakaj?” Vem, da ni pozabila fotografij poplav. začne naštevati: “Mi imamo nenehne tajfune ob obali. Potrese v notranjosti. Suše. Poplave …” V redu. Kitajska narava premore pogostejše katastrofične tendence. In tudi ko […] The post Peter Zupanc: Ristanc appeared first on .

Lidija Dimkovska: Mejno stanje (Recenzira Nada Breznik)

Sodobnost, 28. februar ― Prevod Aleš Mustar. Ljubljana: Mladinska knjiga (zbirka Nova slovenska knjiga), 2023.   Mejno stanje je sedma pesniška zbirka slovensko-makedonske pesnice Lidije Dimkovske in četrta, ki je prevedena v slovenščino; pesnica je zanjo leta 2021 v Makedoniji prejela nagrado bratov Miladinov za najboljšo pesniško zbirko, v Sloveniji pa smo jo v prevodu Aleša Mustra dobili lani. […] The post Lidija Dimkovska: Mejno stanje (Recenzira Nada Breznik) appeared first on .

Luna J. Šribar: Grizolda in Maček (Recenzira Majda Travnik Vode)

Sodobnost, 28. februar ― Ljubljana: Mladinska knjiga (Knjižnica Sinjega galeba), 2022.   Grizolda in Maček je enigmatično, poudarjeno crossover delo, bolj kot osnovnošolcem namenjeno srednješolski mladini in odraslim. Roman, ki je pravzaprav literarna prispodoba, »uzgodbljenje« nastanka in ozdravitve travme, ves čas terja počasno in pozorno branje, ki pa je na koncu poplačano z globokim uvidom v mehanizme delovanja in […] The post Luna J. Šribar: Grizolda in Maček (Recenzira Majda Travnik Vode) appeared first on .

Maja Murnik: Izboljševanje sveta

Sodobnost, 28. februar ― Sławomir Mrożek: Tango. Režija: Luka Marcen, SNG Drama Ljubljana, ogled januarja.   Z Mrożkovo igro absurda se srečujemo na prizorišču, ki je na prvi pogled videti kot ropotarnica. Daje vtis skorajšnje zaprašenosti; po prizorišču so razpostavljeni predmeti, ki so svoje vélike dni že preživeli, pa tudi nekoliko čudaški rekviziti, kot je recimo mrtvaški oder. Ni […] The post Maja Murnik: Izboljševanje sveta appeared first on .

Štefan Vevar: Izpovedi tihotapca pomenov

Sodobnost, 28. februar ― Obrazi na poti mojega formiranja   Važno je, da pomen zgrabiš in ga mimo vseh pasti preneseš na drugo stran tako, da tam nihče ne more reči, da ni pravi. Če ga na drugem, svojem bregu še očistiš balasta, spoliraš in poetično oplemeniš, tako da tudi najstrožje oko ne more reči, da ni lep, si […] The post Štefan Vevar: Izpovedi tihotapca pomenov appeared first on .

Mojca Pišek: Poskus redefinicije kulturnega šoka

Sodobnost, 22. december 2023 ― Za doživetje kulturnega šoka je treba najprej odrasti, se otresti otroškega pogleda, ki vse sprejema in za katerega nič ni dovolj tuje in drugačno, nato pa še odpotovati. Kulturni šok nikoli ne pride na dom. Vse, kar je doma, se sproti udomači, tudi če je sprva »tuje« in tudi če po fazi privajanja še naprej […] The post Mojca Pišek: Poskus redefinicije kulturnega šoka appeared first on .
Dušan Šarotar: Vrtiljak

Dušan Šarotar: Vrtiljak

Sodobnost, 22. december 2023 ― Stavek na hrbtni strani fotografije ali voščilo za velikega pesnika Borisa A. Novaka   Pogosto gledam serijo fotografij, si zapisal na začetku pretresljivo lepe pesmi Zadnji smehljaj, posvečene spominu na tvojo mamo; tudi sam vedno pogosteje kopljem, premetavam in zlagam fotografije, ki jih čuvam v starih škatlah še iz časov, ko so bile vse fotografije […] The post Dušan Šarotar: Vrtiljak appeared first on .

Kristina Jurkovič z Rado Lečič

Sodobnost, 22. december 2023 ― /…/   Jurkovič: Preden bi vam postavila še nekaj vprašanj o vašem poučevanju slovenščine, bi poudarila, da ste učili tudi italijanščino in nemščino, zato imate dober »vpogled« v procese učenja (tujih) jezikov. Veliko učiteljev tujih jezikov ve povedati, da imajo otroci/mladostniki raje angleščino, in sicer ne le zaradi privlačnosti angloameriške kulture, temveč ker se zdi […] The post Kristina Jurkovič z Rado Lečič appeared first on .

Neva Lučka Zver: Po ramadanu bo poroka

Sodobnost, 22. december 2023 ― »Po dvajsetih letih še vedno pozabiš stresti copate, preden jih obuješ. Igraš se z usodo,« je dejal Sufjan zmajujoč z glavo, ko si je Viktorija brezskrbno nataknila koničaste babouches iz škrlatnega usnja. Vanje so se radi zavlekli škorpijoni. Sufjan je ravno pred nekaj dnevi v shrambi našel samico, ki je na hrbtu nosila kupček mlečno […] The post Neva Lučka Zver: Po ramadanu bo poroka appeared first on .

Daniel Wisser: Kraljica gora

Sodobnost, 22. december 2023 ― Odlomki iz romana   Prvi del   S perspektive invalidskega vozička   Obožujem sestro Aliki. Aliki. Aliki. Aliki. In nobene druge. Sestra Aliki naredi vse prav: vrata moje sobe pusti malce priprta, skodelico z dulcem, v kateri je sadni čaj, vedno postavi na mojo levo, ne poskuša mi vzeti steklenice viskija iz predalnika nočne omarice, […] The post Daniel Wisser: Kraljica gora appeared first on .

Ana Pepelnik: To se ne pove (Recenzira Lucija Stepančič)

Sodobnost, 22. december 2023 ― Ljubljana: LUD Literatura, 2023.   Najnovejša pesniška zbirka Ane Pepelnik se pričenja z najrahlejšimi, kar najbolj krhkimi verzi: »tisto o pesmi // kako se / ǀ začne // če se sploh kdaj / konča« Zaključi se z dokaj kompaktnimi pesmimi v prozi, vmes pa se najde še tisto, kar v oblikovnem smislu predstavlja nekaj vmesnega. […] The post Ana Pepelnik: To se ne pove (Recenzira Lucija Stepančič) appeared first on .

Matej Bogataj: Zamenjave, ponavljanja

Sodobnost, 22. december 2023 ― Simona Semenič: žbam! Slovensko mladinsko gledališče, spodnja dvorana, režija Vito Taufer.   žbam! je igra, ki je nastala iz ostankov ene prvih uspešnih in prebojnih iger Simone Semenič 5 fantkov.com. V igro Semenič je vpisano, da odrasle ženske igralke igrajo otroke, ki se igrajo otroške nasilne igre in preigravajo odnose doma, med starši, predvsem, če […] The post Matej Bogataj: Zamenjave, ponavljanja appeared first on .
še novic