Slavko Pregl: Literatura in denar

Sodobnost, 27. marec ― Variacije na temo   V času okrog slovenskega kulturnega praznika se običajno razvnamejo razprave o zaslužkih ustvarjalcev v kulturi. Ker sem se doslej že večkrat loteval teme o plačevanju literarnega ustvarjanja, sem se odločil, da bom tudi tokrat zamudil priliko, da bi molčal. Samo za uvod in mimogrede naj spet ponovim: honorar za avtorsko polo … Slavko Pregl: Literatura in denar Preberi več » The post Slavko Pregl: Literatura in denar appeared first on .

Andrej Blatnik: Nagrade, napetosti, somerja

Sodobnost, 27. marec ― Bi res pisal o tem? Ali to res hočem? Ali niso nagrade tema, ki jo sleherni ustvarjalec velikokrat naslavlja sam pri sebi in jo hkrati odganja, saj se mu zdi, da je vanjo na tak ali drugačen način toliko vpleten, da o njej ne sme spregovarjati, razen morda v zaupnem krogu najbližjih? Tema, o kateri … Andrej Blatnik: Nagrade, napetosti, somerja Preberi več » The post Andrej Blatnik: Nagrade, napetosti, somerja appeared first on .

Gašper Stražišar s Sebastianom Cavazzo

Sodobnost, 27. marec ― /…/   Stražišar: Januarja se je odvila premiera monodrame Shakespeare. Ta avtor vas spremlja že od študijskih let, ko ste se prvič vživeli v vlogo kralja Leara. Kako razumete Shakespeara danes in kako ste ga razumeli takrat? Cavazza: Shakespeare je eden tistih avtorjev, h katerim se lahko vedno znova vračaš. Njegov opus je kot brezmejno … Gašper Stražišar s Sebastianom Cavazzo Preberi več » The post Gašper Stražišar s Sebastianom Cavazzo appeared first on .

Neva Lučka Zver: Bele čaplje in glineni golobi

Sodobnost, 27. marec ― Očeta sem zagledala že od daleč. Sključen je sedel na klopi pred uto. Zdelo se mi je nenavadno, da počiva ob tej uri, saj si po navadi pred poldnevom ni vzel odmora. Kmalu ni bilo več dvoma, nekaj ni bilo v redu; oče že dolgo ni bil videti tako pobit. Kljub dolgemu in krepkemu telesu … Neva Lučka Zver: Bele čaplje in glineni golobi Preberi več » The post Neva Lučka Zver: Bele čaplje in glineni golobi appeared first on .

Peter Verč: Springsteenovo drevo

Sodobnost, 27. marec ― Bruce Springsteen je v svoji avtobiografiji in med bolj intimnimi nastopi v Gledališču Walterja Kerra na Broadwayu opisal, kako se je nekega novembrskega večera odpeljal v obalno mesto Freehold v New Jersyju, kjer je odraščal. Springsteenovi so živeli v senci velike bukve, ki je nemo, a impozantno spremljala mnoge prizore iz življenja velike družine irskih … Peter Verč: Springsteenovo drevo Preberi več » The post Peter Verč: Springsteenovo drevo appeared first on .

Peter Zupanc: Štirje obiski jezera Lugu, 2007–2022

Sodobnost, 27. marec ― Ob vstopu v planinsko vas si je dekle zakrilo oči: “Oh, zdaj se spomnim! Tu je doma moj oče!”   Prvi obisk   Prvič sem se v tem delu južne Kitajske, na meji med provincama Junan in Sečuan, kjer se pričenja pogorje vpliva Tibeta, znašel leta 2007; to je bilo obenem tudi moje prvo potovanje … Peter Zupanc: Štirje obiski jezera Lugu, 2007–2022 Preberi več » The post Peter Zupanc: Štirje obiski jezera Lugu, 2007–2022 appeared first on .

Feri Lainšček: Petelinje jajce (Recenzira Nada Breznik)

Sodobnost, 27. marec ― Ljubljana: Beletrina, 2023.   /…/ Lainščkov način pisanja teoretiki in kritiki opisujejo z mehkobo, melanholijo, toplino, humornostjo, blago, a prizanesljivo ironičnostjo in panonsko čustvenostjo. V njegovem najnovejšem romanu prepoznamo vse te elemente, ki pa v ničemer ne blažijo neizprosno kritičnega prikaza povojnega časa, razmer in odnosov med novodobnimi oblastniki in preprostim prebivalstvom. Kritičen pa je … Feri Lainšček: Petelinje jajce (Recenzira Nada Breznik) Preberi več » The post Feri Lainšček: Petelinje jajce (Recenzira Nada Breznik) appeared first on .

Gaja Kos: Nočni obisk (Recenzira Majda Travnik Vode)

Sodobnost, 27. marec ― Ilustrirala Ana Zavadlav. Ljubljana: Mladinska knjiga (Velike slikanice), 2022.   Če si za primerjavo izposodimo naslov ene najbolj znanih Borgesovih novel, se Nočni obisk, novi slikaniški projekt pisateljice, urednice in kritičarke Gaje Kos ter ilustratorke, slikarke in grafičarke Ane Zavadlav, zdi kot vrt s potmi, ki se cepijo: lahko ga vidimo kot nadaljevanje njune prve … Gaja Kos: Nočni obisk (Recenzira Majda Travnik Vode) Preberi več » The post Gaja Kos: Nočni obisk (Recenzira Majda Travnik Vode) appeared first on .

Matej Bogataj: Oblast in njena senca

Sodobnost, 27. marec ― Dominik Smole: Antigona. Režija Luka Marcen. SNG Nova Gorica. Smoletova Antigona je ob avtorjevem Krstu pri Savici, drami o spreobrnjenju in enako fanatični krvoželjni spremembi strani kot eni temeljnih značajskih narodovih lastnosti, če narodni značaj  sploh obstaja – drugi je o hrepenenju lepe Vide, ki je v bistvu navznoter obrnjen in pasiven sentiment – eden … Matej Bogataj: Oblast in njena senca Preberi več » The post Matej Bogataj: Oblast in njena senca appeared first on .
Čestitke s stisnjenim cvetjem

Čestitke s stisnjenim cvetjem

Sodobnost, 23. marec ― En lep ustvarjalni pozdrav! V marčevskih škatlah ste otroci, stari od 6 do 9 let in družine z otroki v tej starostni skupini prejeli tudi predlogo za čestitko in stisnjeno cvetje. Spodaj si lahko ogledate nekaj primerov postavitve cvetja, vendar pozor, svetujemo previdnost pri nanašanju lepila in rokovanju s suhim cvetjem, saj je to zelo … Čestitke s stisnjenim cvetjem Preberi več » The post Čestitke s stisnjenim cvetjem appeared first on .

Katja Stergar: Slovenija, glavna gostja na sejmu v Bologni – veselje ali frustracija

Sodobnost, 24. februar ― Ko je Slovenija podpisala pogodbo o gostovanju na knjižnem sejmu v Frankfurtu, osebno nisem bila preveč navdušena. Zdelo se mi je, da slovenski nacionalni karakter kar kliče po uničenju projekta in posledično uničenju agencije; zdelo se mi je, da le malokdo vidi v projektu več kot osebni interes in da le malokdo razmišlja o času … Katja Stergar: Slovenija, glavna gostja na sejmu v Bologni – veselje ali frustracija Preberi več » The post Katja Stergar: Slovenija, glavna gostja na sejmu v Bologni – veselje ali frustracija appeared first on .

Alenka Urh z Mirtom Komelom

Sodobnost, 24. februar ― … Urh: Jeziku namenjaš precejšnjo pozornost tudi pri romanesknem pisanju. Kako se lotiš pisanja, je najprej stkana pripovedna plat zgodbe in jo potem +v naslednjem koraku “brusiš” še slogovno ali sta postopka simultana? Komel: Moje prepričanje je, da mora slogovna forma načeloma korakati vštric z vsebino zgodbe. Ampak vprašanje razmerja med slogom in vsebino verjetno … Alenka Urh z Mirtom Komelom Preberi več » The post Alenka Urh z Mirtom Komelom appeared first on .

Lucija Stepančič: Tango Drakula

Sodobnost, 24. februar ― Odlomek   1.   Pogrnjena miza in prižgane sveče. Še kar obetavne vonjave iz kuhinje (odprta popackana kuharska knjiga). Obupan vzdih prav od tam, malo zaradi omake, ki noče biti taka kot na sliki, še bolj pa zaradi misli, ki je prišla ob najbolj neprimernem trenutku. Da mora ravno zdajle igrati gostitelja! Bivša bo videla, … Lucija Stepančič: Tango Drakula Preberi več » The post Lucija Stepančič: Tango Drakula appeared first on .

Uroš Zupan: Piškoti s sporočilom

Sodobnost, 24. februar ― Stellarium   Letošnje poletje je bilo daleč najhujše poletje v mojem življenju. Ne zaradi obupne vročine, ampak zaradi mojega obupnega počutja. Zaradi konstantnih težav z zdravjem, ki se nikakor nočejo nehati. Ko v človeškem življenju bolečina, ali pa kakšna druga senzacija, podobna bolečini, postane trajno in prevladujoče občutje, se spremeni v filter, skozi katerega se … Uroš Zupan: Piškoti s sporočilom Preberi več » The post Uroš Zupan: Piškoti s sporočilom appeared first on .

Roger Van de Velde: Pokajoče lobanje

Sodobnost, 24. februar ― Zmrznjena voda   Séraphin, ki je bil gluhonem in o čigar zločinu so tudi drugi molčali kot grob, je prek mize proti meni potisnil papirček. Na njem je pisalo: »A je res, da je človeško telo v glavnem iz vode?« Séraphin mi je večkrat pomolil takšne listke. Sporazumeval se je lahko le prek njih in … Roger Van de Velde: Pokajoče lobanje Preberi več » The post Roger Van de Velde: Pokajoče lobanje appeared first on .

Stefan Zweig: Dostojevski

Sodobnost, 24. februar ― del »Da ne moreš končati, to te dela velikega.« Goethe: Zahodno-vzhodni divan Sozvočje   Težko je in velika odgovornost je, govoriti o Dostojevskem in o njegovem pomenu za naš notranji svet, kajti ta izjemna oddaljenost in mogočnost zahtevata nov pristop. Kdor se hoče dokopati v domnevno bližino nekega umetnika, kdor hoče spoznati njegovo brezmejnost, vesolje … Stefan Zweig: Dostojevski Preberi več » The post Stefan Zweig: Dostojevski appeared first on .

Carlos Pascual: Nilski konji v puščavi (Recenzira Žiga Valetič)

Sodobnost, 24. februar ― Mladinska knjiga, 2022.   Mehičan, vse bolj pa tudi Slovenec, Carlos Pascual je v naš literarni prostor verjetno prinesel več, kot bi avtorju doslej treh relativno kratkih knjig pripisali. Na pragu širšega razmaha hibridnega leposlovja z osebnoizpovednimi elementi namreč s svojimi kronikami – te so tradicionalna literarna posebnost Latinske Amerike – v slovenskih časopisih in … Carlos Pascual: Nilski konji v puščavi (Recenzira Žiga Valetič) Preberi več » The post Carlos Pascual: Nilski konji v puščavi (Recenzira Žiga Valetič) appeared first on .

Matej Bogataj: Zlata trideseta in indiskretni šarm moči

Sodobnost, 24. februar ― Charlie Chaplin: Veliki diktator. Režija Diego de Brea. SNG Drama Ljubljana, veliki  oder, ogled decembra. Veliki diktator Charlieja Chaplina je prelomen, ne le slaven in popularen film. Najprej zato, ker je v njem klasik socialno kritične burleske preizkusil zvočni film, brivčev zadnji nagovor mimo politike – ko končno spregovorijo vladani in ne hujskaški, vojno netilni … Matej Bogataj: Zlata trideseta in indiskretni šarm moči Preberi več » The post Matej Bogataj: Zlata trideseta in indiskretni šarm moči appeared first on .
še novic