Tone Peršak: Knjiga

Sodobnost, 27. junij ― Naj za začetek navedem dva podatka, ki ju na prvi pogled ne povezuje nič drugega kot to, da gre za knjige in da je v obeh primerih vpleten domnevno največji prodajalec knjig na svetu, Amazon. Pred časom je bilo v osrednjem slovenskem dnevniku objavljeno sporočilo, da je bila družba Amazon tako rekoč prisiljena omejiti število […] The post Tone Peršak: Knjiga appeared first on .

Pogovori s sodobniki: Majda Travnik Vode z Damijanom Stepančičem

Sodobnost, 27. junij ― Travnik Vode: Na začetku ne moreva mimo še svežih vtisov s častnega gostovanja Slovenije na letošnjem mednarodnem knjižnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni. Gostovanje vsi po vrsti ocenjujejo kot zelo uspešno, celo presežno. Kakšni so vaši vtisi in ocena naše predstavitve na sejmu, ki ga gotovo zelo dobro poznate?   Stepančič: Sejem kot […] The post Pogovori s sodobniki: Majda Travnik Vode z Damijanom Stepančičem appeared first on .

Helena Šuklje: Desverzatinib

Sodobnost, 27. junij ― »Ne rabiva tega denarja, Jorg,« je rekla in takoj zaslišala dvojino, ki se je je že skoraj odvadila. »Ne gre za denar, Zarja. Sploh ne gre za denar.« Ne, menda res ne gre za denar, vsaj ne njegov denar, zagotovo ne; toliko slabše torej, toliko slabše. Pred tremi leti, natančneje pravzaprav pred štirimi leti je […] The post Helena Šuklje: Desverzatinib appeared first on .

O Martinu Krpanu, politični (ne)korektnosti, znanju in modrosti

Sodobnost, 27. junij ― Martin Krpan je že zdavnaj spravljen v zakladnici slovenskega kolektivnega spomina, ni pa pospravljen, zato ga sem ter tja kakšen del ven pokuka. Za razliko od njegove silne moči, ki je lepo umeščena, kategorizirana in klasificirana na kakšni polici vsem na očeh, so njegove jezične sposobnosti prej ko slej prezrte, kakor da ne bi bile […] The post O Martinu Krpanu, politični (ne)korektnosti, znanju in modrosti appeared first on .

Aleš Berger: navsezadnje (Recenzira Nada Breznik)

Sodobnost, 27. junij ― Aleš Berger: navsezadnje. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2023.   Redkokatero pesniško zbirko sem prebrala tako na mah kot Bergerjev pesniški dnevnik navsezadnje, ki je nastajal od junija 2021 do junija 2023. Poezija pogosto zahteva poglobitev, iskanje kode, ki nas bo spustila v čarobni in skrivnostni svet, med metafore, simbole in prenesene pomene, v lirično pokrajino čudes, […] The post Aleš Berger: navsezadnje (Recenzira Nada Breznik) appeared first on .

Maja Murnik: Slovenstvo in vojna

Sodobnost, 27. junij ― Rok Kravanja: Slovenska transverzala. Produkcija: Via Negativa in Moment Maribor. Stara mestna elektrarna, Ljubljana. Ogled maja 2024.   Avtorski solo performans Roka Kravanje, katerega premiera je bila 29. maja v Stari mestni elektrarni, je bil narejen v okviru laboratorija Vie Negative – VN Lab. Cilj laboratorija je raziskovati uprizoritvene forme, najti in razvijati učinkovito uprizoritveno […] The post Maja Murnik: Slovenstvo in vojna appeared first on .

Slavnostno srečanje vsevesoljnih ljubiteljev dobrih knjig in zagrizenih raziskovalcev kamnožerjev!

Sodobnost, 27. maj ― Dragi nagrajenci in nagrajenke našega literarno-likovnega natečaja, vabljeni na slavnostno srečanje vsevesoljnih ljubiteljev dobrih knjig in zagrizenih raziskovalcev kamnožerjev! Srečanje se bo odvijalo 30. maja 2024 ob 18. uri v mediateki Knjižnice Otona Župančiča na Kersnikovi 4 v Ljubljani! Kamnožerji so slabo poznana bitja, večinoma nagajiva, simpatična in zabavna, včasih pa tudi nevarna. Proučevanje kamnožerjev […] The post Slavnostno srečanje vsevesoljnih ljubiteljev dobrih knjig in zagrizenih raziskovalcev kamnožerjev! appeared first on .

SONČNICA NA RAMI JE PODELJENA

Sodobnost, 22. maj ― Na Pomladnem srečanju Sodobnosti sta bili podeljeni dve priznanji in nagrada sončnica na rami. Sodobnost podeljuje to nagrado, ker prepoznava izjemno angažiranost in domiselnost mentorjev branja. Priznanje sončnica na rami je prejela Marta Strahinić iz Ljudske knjižnice Metlika. Marta Strahinić je v Ljudski knjižnici Metlika zaposlena že 38 let, ves čas službovanja si močno prizadeva […] The post SONČNICA NA RAMI JE PODELJENA appeared first on .

NAGRADA ZA NAJBOLJŠO KRATKO ZGODBO 2024 JE PODELJENA

Sodobnost, 6. maj ― Žirija je nagrado za najboljšo kratko zgodbo podelila Zali Vidic za kratko zgodbo Zadeva: Prošnja za nakup stolov.   UTEMELJITEV   Naslov Zadeva: Prošnja za nakup stolov Zale Vidic vzbuja dve nasprotujoči asociaciji, saj ga lahko bralec razume kot prozaičen in suhoparen naziv uradnega dopisa ali – diametralno nasprotno – kot ime nadvse intrigantnega detektivskega […] The post NAGRADA ZA NAJBOLJŠO KRATKO ZGODBO 2024 JE PODELJENA appeared first on .
še novic