20 LET OD USTANOVITVE ZDRUŽENJA ZGODOVINSKIH MEST SLOVENIJE

20 LET OD USTANOVITVE ZDRUŽENJA ZGODOVINSKIH MEST SLOVENIJE

ZZMS, 10. december 2021 ― Letos mineva 20 let od ustanovitve Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki je nastalo na predlog županov mest Idrija, Škofja Loka, Ptuj, Koper, Piran in Tržič leta 2001 na Ptuju.  Združenje zgodovinskih mest Slovenije je tako zaživelo le nekaj mesecev po ustanovitvi Evropskega združenja zgodovinskih mest in pokrajin. To govori o močni volji in viziji ter […] The post 20 LET OD USTANOVITVE ZDRUŽENJA ZGODOVINSKIH MEST SLOVENIJE appeared first on ZZMS.

TRADICIONALNE OBRTI SLOVENSKIH ZGODOVINSKIH MEST

ZZMS, 23. november 2021 ― Sprehodite se skozi Slovenska zgodovinska mesta in spoznajte katere so bile tradicionalne obrti mest in katere so prisotne še danes. Ljudje s trdim delom in trudom nadaljujejo tradicije posameznih mest.   SLOVENJ GRADEC IN ROKODELSTVO Rokodelstvo je še vedno vpleteno v vsakodnevno življenje Slovenjgradčanov. Nadaljuje se z družinsko tradicijo ali s kreativnim izražanjem. V Slovenj Gradcu […] The post TRADICIONALNE OBRTI SLOVENSKIH ZGODOVINSKIH MEST appeared first on ZZMS.

Projekt REFRESH+, PRODUKCIJSKI TEDEN KOPER od 15. do 19. novembra 2021.

ZZMS, 15. november 2021 ― V Kopru poteka produkcijski teden, projekta Mladi umetniki oživljajo kulturno dediščino in legende, kjer se bodo zbrali in ustvarjali mladi umetniki iz Finske, Hrvaške, Romunije, Španije in Slovenije. V  predhodno opravljenem projektnem delu, ki je potekalo delno virtualno, delno pa septembra 2021, v okviru Boot Campa v Splitu, so mladi umetniki spoznali legendo o nastanku […] The post Projekt REFRESH+, PRODUKCIJSKI TEDEN KOPER od 15. do 19. novembra 2021. appeared first on ZZMS.

MLADI OŽIVLJAJO LEGENDE

ZZMS, 4. november 2021 ― Četrtek, 18. novembra ob 12.00, dvorana Svetega Frančiška Asiškega (Martinčev trg) Mladi iz zgodovinskih mest bodo, skupaj s svojimi mentorji, predstavili stare legende, ki živijo v naših mestih, vendar na nov in mladosten način. S tem dogodkom v Združenju zgodovinskih mest Slovenije, skupaj z mladimi iz naših mest, zaključujemo praznično leto in se skupaj že […] The post MLADI OŽIVLJAJO LEGENDE appeared first on ZZMS.

ReFresh+, interdisciplinarni dogodek Meduza

ZZMS, 4. november 2021 ― četrtek, 18. november 2021 ob 18.00, Libertas Po izročilu je Meduzino glavo na svojem ščitu nosila boginja Atena. Legenda priča, da je Pozejdon ogorčen zasledoval Ateno. Med begom si je Atena želela odpočiti na bregovih Rižane, kjer jo je dohitel. Atena se je podala v beg, a pri tem so ji morski valovi izmaknili ščit, […] The post ReFresh+, interdisciplinarni dogodek Meduza appeared first on ZZMS.

Refresh+ Creative Bootcamp Split

ZZMS, 28. september 2021 ― V Splitu je med 7. in 11. septembrom 2021, v okviru projekta Refresh+ Young art(ist)s refreshing heritage sites, pod okriljem Združenja zgodovinskih mest Slovenije, Culture Hub Croatia, Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Fundacion Universitaria San Antonio iz Španije ter Turun ammattikorkeakoulu OY iz Finske, potekal kreativni bootcamp.  Glavni cilj bootcampa je bil, štirinajstim mladim umetnikom […] The post Refresh+ Creative Bootcamp Split appeared first on ZZMS.
KULTURNI ABONMA, USTVARJEN PRAV ZA VSAKOGAR

KULTURNI ABONMA, USTVARJEN PRAV ZA VSAKOGAR

ZZMS, 21. september 2021 ― V blogu meseca septembra vas bomo popeljali po najrazličnejših krajih Slovenije in vam ponudili pestro izbiro kulinarike. Predstavili vam bomo, katere restavracije lahko obiščete, okusite dobrote slovenskih zgodovinskih mest in se prepustite simfoniji okusov. Edinstvena gastronomska doživetja so del našega programa Kulturni abonma, ki ponuja različne obiske gledališča, koncertov in literarne večere. Zajemite polno žlico […] The post KULTURNI ABONMA, USTVARJEN PRAV ZA VSAKOGAR appeared first on ZZMS.
Zelene oaze zgodovinskih mest

Zelene oaze zgodovinskih mest

ZZMS, 8. avgust 2021 ― V vročih poletnih dneh si vsi želimo osvežitve v prijetni senčki – če se ob tem lahko še namakamo, so vrhunski užitki zagotovljeni. Tudi slovenska zgodovinska mesta imajo svoje zelene oaze, ki vam bodo prinesle sprostitev in ohladitev, in v tokratnem blogu smo jih zbrali na enem mestu. Obožujete morske plaže, jezera, reke ali imate […] The post Zelene oaze zgodovinskih mest appeared first on ZZMS.

Zajemite polno žlico kulture!

ZZMS, 5. julij 2021 ― Vsako mesto ima svojo dušo in kulturo, ki pripoveduje o njegovi preteklosti in oživlja njegove ulice in trge. Koščke kulture 19 zgodovinskih mest, ki poudarjajo njihov edinstveni značaj, smo združili v bogat in raznolik program kulturno-gastronomskega abonmaja Polna žlica kulture z 20 velikimi doživetji, s katerimi praznujemo 20-letnico Združenja zgodovinskih mest Slovenije in ki vam […] The post Zajemite polno žlico kulture! appeared first on ZZMS.

Zajemite polno žlico kulture!

ZZMS, 5. julij 2021 ― Vsako mesto ima svojo dušo in kulturo, ki pripoveduje o njegovi preteklosti in oživlja njegove ulice in trge. Koščke kulture 19 zgodovinskih mest, ki poudarjajo njihov edinstveni značaj, smo združili v bogat in raznolik program kulturno-gastronomskega abonmaja Polna žlica kulture z 20 velikimi doživetji, s katerimi praznujemo 20-letnico Združenja zgodovinskih mest Slovenije in ki vam […] The post Zajemite polno žlico kulture! appeared first on ZZMS.
KULTURNO-GASTRONOMSKI ABONMA »POLNA ŽLICA KULTURE«

KULTURNO-GASTRONOMSKI ABONMA »POLNA ŽLICA KULTURE«

ZZMS, 21. junij 2021 ― Na tiskovni konferenci v Škofji Loki smo zgodovinska mesta Slovenije predstavila nov kulturno – turistični produkt.    Povežite potepe po mestih z obiskom muzejev in galerij, razstav in najrazličnejših prireditev. Združite obisk mesta s spoznavanjem njegovih okusov. Izberite kulturno-gastronomski abonma, ki naj vam običajen dan ali večer spremeni v doživetje, polno kulturnih spoznanj! Vse to […] The post KULTURNO-GASTRONOMSKI ABONMA »POLNA ŽLICA KULTURE« appeared first on ZZMS.
SPLETNA IGRA NA TEMO LEGENDE O RAGOVEM LOGU

SPLETNA IGRA NA TEMO LEGENDE O RAGOVEM LOGU

ZZMS, 21. junij 2021 ― Sodelovanje dijakov Novega mesta v projektu REFRESH+ V okviru evropskega projekta Refresh+, za katerega je Združenje zgodovinskih mest Slovenije prejelo evropska sredstva, sodelujejo tudi dijaki Gimnazije Novo mesto. Cilj projekta je obujanje krajevnih legend, ki jih bodo mladi v svojih mestih oživljali na svoj način. Lahko skozi predstavo, glasbo, ples ali kakšen drug umetniški izraz. […] The post SPLETNA IGRA NA TEMO LEGENDE O RAGOVEM LOGU appeared first on ZZMS.

Novinarska konferenca 16. 6. – kulturno-gastronomski abonma

ZZMS, 13. junij 2021 ― Spoštovani novinarke in novinarji,   stara slovenska mesta, ponosna na svoje posebnosti, letos praznujejo, saj Združenje zgodovinskih mest Slovenije obeležuje 20 ustvarjalnih let. Ob tej priložnosti smo pripravili poseben kulturno-gastronomski abonma, ki povezuje 19 mest in ob 20. obletnici Združenja ponuja 20 dogodkov različnih kulturnih zvrsti. V letu 2021, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija, tako začenjamo  s prvim kulturno-turističnim projektom, […] The post Novinarska konferenca 16. 6. – kulturno-gastronomski abonma appeared first on ZZMS.
Gastronomija slovenskih zgodovinskih mest

Gastronomija slovenskih zgodovinskih mest

ZZMS, 13. junij 2021 ― Ali veste, katere so najbolj prepoznavne, tradicionalne jedi v zgodovinskih mestih, ki so obenem tudi del kulinarične piramide Slovenije? Katera pa je vrhunska kulinarična ponudba, ki je segla onkraj naših meja in sloves najbolj izbranih jedi, ki pričajo o talentu, izvirnosti in navdihu najboljših slovenskih kuharskih mojstrov, ponesla vse do slovitega Michelinovega vodnika? O vsem […] The post Gastronomija slovenskih zgodovinskih mest appeared first on ZZMS.
Dobrodošli v mestu za en dan

Dobrodošli v mestu za en dan

ZZMS, 13. junij 2021 ― Še tako kratek postanek v katerem od slovenskih zgodovinskih mest vam bo postregel s kopico zanimivih zgodb. Podajte se na najlepše sprehode, spoznajte najpomembnejše mestne posebnosti in uživajte v izbrani kulinarični ponudbi, ki je v letošnjem letu, ko je Slovenija evropska gastronomska regija, še posebej privlačna, za piko na i pa se odpravite še na […] The post Dobrodošli v mestu za en dan appeared first on ZZMS.
še novic