Čas je za zeleno!

Čas je za zeleno!

ZZMS, 7. april ― Slovenija je trajnostna destinacija, v kateri si prizadevamo živeti čim bolj v sozvočju z naravo in jo ohranjati za zanamce. Za trajnostne in čim bolj ekološke vsebine in ponudbo se trudijo tudi v slovenskih zgodovinskih mestih, kar med drugim dokazuje znak Slovenia Green, s katerim se lahko pohvali marsikatero zgodovinsko mesto. Kako v mestih udejanjajo […] The post Čas je za zeleno! appeared first on ZZMS.

IVAN IVAČIČ, KUHARSKI MOJSTER – PRVA SLOVENSKA KUHARSKA TV ZVEZDA, 100-LETNICA ROJSTVA

ZZMS, 25. marec ― Odprtje muzejske vitrine Posavski muzej Brežice.   Ob 100-letnici rojstva kuharskega mojstra Ivana Ivačiča, v Posavskem muzeju Brežice v nedeljo, 28. marca 2021, ob 18. uri, odpirajo Posavsko muzejsko vitrino, v kateri predstavljajo njegovo življenje in delo. Ivan Ivačič je bil prva slovenska kuharska zvezda, saj je svoje znanje in kuharske spretnosti s snemanji v […] The post IVAN IVAČIČ, KUHARSKI MOJSTER – PRVA SLOVENSKA KUHARSKA TV ZVEZDA, 100-LETNICA ROJSTVA appeared first on ZZMS.

Smrekovo žganje Krucefix

ZZMS, 14. marec ― Krucefix je unikatna družinska destilarna, ki ponuja nepozabno razvajanje in degustacijo hišnih žganj in likerjev. Z veseljem in gostoljubno sprejmejo prav vsakega gosta, mu predstavijo naravno galerijo, ga seznanijo z delovnim procesom ter razkažejo aparature in proizvodnjo … Poleg nakupa njihovih izdelkov so vam na voljo tudi različni degustacijski paketi.  Celoten Krucefix asortima izdelkov je […] The post Smrekovo žganje Krucefix appeared first on ZZMS.

Ekološko pivo Šlibar iz Tržiča

ZZMS, 14. marec ― Na družinski ekološki kmetiji Šlibar so pred današnjimi gospodarji kmetovali že mnogi rodovi, po ekoloških pravilih pa so začeli kmetovati v letu 2001. Ukvarjajo se z več dejavnostmi: pridelujejo žita, sadje, zelenjavo, redijo živali, osnovne ekološke pridelke pa tudi predelajo. Tem so pred nekaj leti dodali še dve: najprej varjenje bio piva in kmalu zatem […] The post Ekološko pivo Šlibar iz Tržiča appeared first on ZZMS.

Altroke Istra odpira sezono bogatega gastronomskega dogajanja

ZZMS, 11. marec ― Inovativen izdelek Altroke Istra by Vinakoper kot uvertura v številne aktivnosti destinacije Koper na področju gastronomije, Slovenija je gastronomska regija leta 2021, zaradi česar bodo letos v ospredju nacionalne promocije kulinarika, trajnostni razvoj gastronomije in promocija gastronomskega turizma, Uvertura v bogato gastronomsko dogajanje v Kopru in Slovenski Istri bo inovativni izdelek – prvo čokoladno jajce […] The post Altroke Istra odpira sezono bogatega gastronomskega dogajanja appeared first on ZZMS.

Jože Tisnikar

ZZMS, 11. marec ― Jože Tisnikar se je rodil 26. februarja 1928 v Mislinji. Po težkem otroštvu in končanem služenju v vojski se je preselil v Slovenj Gradec ter se zaposlil v tukajšnji bolnišnici na oddelku za prosekturo, ki je pomembno vplivala na njegovo kasnejše likovno izražanje. Z upodabljanjem minljivosti človeškega življenja velja za najpomembnejšega slovenskega samoukega slikarja in […] The post Jože Tisnikar appeared first on ZZMS.

Grofje Andeški in sv. Elizabeta

ZZMS, 11. marec ― Andeško-Meranijski grofje so bili v svojem času najmočnejša bavarska plemiška rodbina na Slovenskem. Prvi, ki ga od Andeških zasledimo v naših krajih, je bil malo pred sredino 12. stoletja Bertold II. (umrl 1151), zadnja pa vojvoda Oton VIII. (umrl 1248) in njegov stric Bertold V. (umrl 1251). V tem času so si lastili obsežne posesti […] The post Grofje Andeški in sv. Elizabeta appeared first on ZZMS.

Hugo Wolf

ZZMS, 11. marec ― Hugo Wolf se je rodil 13. marca 1860 v Slovenj Gradcu kot tretji otrok v nemško govoreči družini usnjarja, uglednega meščana in glasbenega navdušenca Filipa Wolfa ter žene Katarine (roj. Nussbaumer). Že v predšolskem obdobju je igral klavir in violino ter veljal za čudežno nadarjenega glasbenega otroka z absolutnim posluhom. Med neuspešnim šolanjem v različnih […] The post Hugo Wolf appeared first on ZZMS.

Legenda o Slovenj Gradcu

ZZMS, 11. marec ― Nekoč, pred davnimi časi, ko so ljudje živeli v slogi in harmoniji, je bila dolina med Plešivcem in obronki zahodnega Pohorja eno samo veliko jezero. Na enem koncu široke vode je v graščini na Gradu živel grof, ki je imel prelepo hčer, na nasprotnem bregu, v dvorcu na Gradišču, pa sta prebivala graščak in njegov […] The post Legenda o Slovenj Gradcu appeared first on ZZMS.

Wolfova kava

ZZMS, 11. marec ― V Koroškem pokrajinskem muzeju so poskrbeli, da se zgodba o ljubitelju kave, v Slovenj Gradcu rojenemu izjemnemu skladatelju Hugu Wolfu, nadaljuje tudi v današnjem času. S pražarno Escobar so zasnovali posebno kavno mešanico s sadno sladko aromo, okusom karamele in lešnikov v pookusu. Kavo lahko poizkusite v izbranih lokalih, postreženo na poseben način s smetano, […] The post Wolfova kava appeared first on ZZMS.

Koroški rženi kruh

ZZMS, 11. marec ― Tradicionalni koroški rženi kruh se pripravlja z domačim kvasom in samo iz ržene moke. S svojim značilnim kiselkastim okusom se izvrstno ujame z maslom in medom, na koroških kmetijah ga lahko poskusite tudi poleg narezkov.  Verjetno je to edini kruh, ki resnično ni dober vroč takoj iz peči, saj je kot lepilo. Počakati morate vsaj […] The post Koroški rženi kruh appeared first on ZZMS.

Kločevi nudlni / RECEPT /

ZZMS, 11. marec ― Kločevi nudlni so tipična koroška jed, katere ime izhaja iz besed “kloce” (v koroškem narečju pomeni suhe hruške) in »nudlni« (neke vrste »žepkov«). Oblikujemo jih iz testa in napolnimo z nadevom iz suhih hrušk. Jed lahko pripravimo kot sladico, predjed ali kot prilogo mesnim jedem.    Sestavine Testo: 50 dag pšenične moke 1 jajce 1 […] The post Kločevi nudlni / RECEPT / appeared first on ZZMS.

Mežerli

ZZMS, 11. marec ― Stara in okusna tipična koroška jed, ki jo pogosto povezujemo s kolinami v jesenskem in zimskem času. Pripravljena je iz kuhane in nasekljane prašičje (v preteklosti tudi telečje ali ovčje) drobovine, namočenega starega kruha, jajc, prepražene čebule in začimb. Pečen mežerli se pogosto postreže s krompirjevo solato ali praženim krompirjem.  Mežerli je pogosto v ponudbi […] The post Mežerli appeared first on ZZMS.

Herčeva žaga in mlin

ZZMS, 9. marec ― V Tomaški vasi pri Slovenj Gradcu se ob reki Mislinji nahaja spomeniško varstveni kompleks, ki ga sestavljata stavbi mlina in žage z »račami« in jezom in je nekoliko odmaknjen od matične domačije p.d. Herc.  The post Herčeva žaga in mlin appeared first on ZZMS.

Plešivški mlin

ZZMS, 9. marec ― Prvi lastnik Plešivškega mlina je bil pred približno 500 leti grof Plešivčnik. V tem mlinu so mleli grof in bližnji kmetje, ki so imeli svoja žita.  The post Plešivški mlin appeared first on ZZMS.

Ruševine gradu Vodriž

ZZMS, 9. marec ― Grad je nastal v začetku 14. stoletja in sodi med gotske gradove. Leži na slikovitem slemenu in ravno zaradi težje dostopne lege se je razvalina ohranila do danes.  The post Ruševine gradu Vodriž appeared first on ZZMS.

Paučkove bolnišnice

ZZMS, 9. marec ― Paučkove partizanske bolnišnice so skupno ime za šest preprostih, skrivnih partizanskih bolnišničnih kompleksov.  The post Paučkove bolnišnice appeared first on ZZMS.

Cerkev sv. Pankracija

ZZMS, 9. marec ― Kompleks nekdanje grajske kapele in župne cerkve sv. Pankracija na Gradu nad Starim trgom je dopolnjen z razstavo o veličini bavarske plemiške rodbine in zgovorno priča o njihovem pomenu za Slovenj Gradec in Slovenijo. The post Cerkev sv. Pankracija appeared first on ZZMS.

Cerkev sv. Jurija

ZZMS, 9. marec ― Cerkev z vrhunsko prezentacijo odkritih arheoloških ostalin s stekleno in ogrevano hodno površino ter klimatiziranim spodnjim prostorom tako danes nudi obiskovalcu pristen stik s preteklostjo.  The post Cerkev sv. Jurija appeared first on ZZMS.

Enigmarium

ZZMS, 9. marec ― Svetovna atrakcija v Slovenj Gradcu: Spotur Slovenj Gradec in Escape Room Enigmarium® predstavljata prvi escape room na Koroškem, kjer so, kot je pri Enigmariumu že v navadi, zgodba, ambient, uganke in naloge povsem zlite z resnično mestno zgodovino.  The post Enigmarium appeared first on ZZMS.

Medeni raj Perger

ZZMS, 9. marec ― Medeni raj v osrčju idiličnega srednjeveškega mesta Slovenj Gradec še danes predstavlja sanje naših prednikov, ki so preživele stoletja. The post Medeni raj Perger appeared first on ZZMS.
še novic