Predstavitev turistične ponudbe v Avstriji

ZZMS, 20. april 2022 ― Zgodovinska mesta so med 8. in 10. marcem sodelovala na dveh butičnih roadshowih, ki jih je v Grazu in Linzu, organizirala Slovenska turistična organizacija. Polega splošne predstavitve slovenske turistične ponudbe, novostih in ključnih poudarkih, so bili več kot 20 predstavnikom avstrijskih turističnih agencij in organizatorjem potovanj predstavljeni tudi najpomembnejši produkti slovenskega turizma. Produkt Mesta in […] The post Predstavitev turistične ponudbe v Avstriji appeared first on ZZMS.

ŠOLA PRENOVE se predstavi na Kulturnem bazarju

ZZMS, 9. marec 2022 ― VAROVANJE KULTURNE DEDIŠČINE, KAKOVOSTNA PRENOVA ZA PRIHODNOST je tema s katero se Šola Prenove predstavlja na Kulturnem bazarju, 31. marec 2022  Cankarjev dom, Ljubljana Šola Prenove, ki jo skupaj izvajajo partnerji Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Univerza Ljubljana, Fakulteta za arhitekturo, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola, Ljubljana ter Združenje zgodovinskih mest Slovenije se […] The post ŠOLA PRENOVE se predstavi na Kulturnem bazarju appeared first on ZZMS.

MLADI OŽIVLJAJO LEGENDE ZGODOVINSKIH MEST, Celje, 1. april 2022

ZZMS, 4. marec 2022 ― V petek, 1. aprila 2022 bo v Celju potekal celodnevni dogodek ob zaključku slovenskega dela projekta Mladi umetniki oživljajo kulturno dediščino in legende, Refresh+, ki ga skupaj pripravljajo Združenje zgodovinskih mest Slovenije, Gimnazija Celje – Center in Zavod Celeia Celje. Osnovnošolci, dijaki in mladi člani različni kulturnih društev iz zgodovinskih mest so na mladostno kreativno-izviren […] The post MLADI OŽIVLJAJO LEGENDE ZGODOVINSKIH MEST, Celje, 1. april 2022 appeared first on ZZMS.

Predstavitev slovenskih zgodovinskih mest v Celovcu

ZZMS, 4. marec 2022 ― Med 1. in 3. aprilom bo v Celovcu potekal sejem Freizeit, kjer se bodo sodelovala vsa mesta članice Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Na t.i. Slovenski ulici bodo mesta  predstavila svojo bogato in raznoliko turistično ponudbo. Na stojnica se jim bodo pridružili ponudniki, saj bo vsako od mest prikazalo v živo kulturna in gastronomska doživetja, od […] The post Predstavitev slovenskih zgodovinskih mest v Celovcu appeared first on ZZMS.

Zgodovinska mesta Slovenije na EXPO 2020 v Dubaju

ZZMS, 4. marec 2022 9. februarja se je Združenje zgodovinskih mest Slovenije predstavilo tudi na največji svetovni razstavi – EXPO 2020. Turistična ponudba zgodovinskih mest je bila predstavljena v okviru Slovenskega nacionalnega dne, ki je na slovenskem paviljonu potekal 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, 9. februarja pa je bila izvedena turistična delavnica oz. workshop, namenjena promociji slovenskega turističnega […] The post Zgodovinska mesta Slovenije na EXPO 2020 v Dubaju appeared first on ZZMS.

Ravne na Koroškem nova, 20 članica Združenja

ZZMS, 3. marec 2022 ― Občina Ravne na Koroškem je s podpisom pristopne izjave, ki jo je 17. februarja 2022, podpisal župan dr. Tomaž Rožen pridružila Združenju zgodovinskih mest Slovenije.  Združenju povezuje 20 občin, ki imajo na svojem ozemlju velik del, ocena je da med 70 in 80 %, najkvalitetnejše kulturne dediščine Slovenije. Vsa mestna središča, stara mestna ali trška […] The post Ravne na Koroškem nova, 20 članica Združenja appeared first on ZZMS.

Zgodovinska mesta Slovenije v reviji Donna Moderna

ZZMS, 28. februar 2022 ― Septembra 2021 je Slovenijo in nekaj naših zgodovinskih biserov obiskala manjša skupina italijanskih novinarjev, med njimi tudi gospa Francesca Pace, novinarka revije Donna Moderna. Gre za popularno italijansko revijo, ki izhaja tedensko, v nakladi 451.350 izvodov. Novinarji so svoje 4-dnevno potovanje začeli v Idriji, pot pa nadaljevali v Škofji Loki, Slovenj Gradcu, Šentjurju, Brežicah, Kostanjevici […] The post Zgodovinska mesta Slovenije v reviji Donna Moderna appeared first on ZZMS.

Zgodovinska mesta na platformi Google Arts&Culture

ZZMS, 10. februar 2022 ― Konec lanskega leta se je tudi Slovenija pridružila paltformi Google Arts&Culture, kjer so predstavljeni največji dosežki narodov in držav na področju kulture in umetnosti.  Vizualno osupljive pripovedi predstavljajo Slovenijo skozi preplet doživetij raznolike kulturne krajine, bogate kulturne dediščine, skrbno zapisanih zgodb, običajev in legend ter ljudskih junakov razpetih v deželi pod očakom Triglavom, Panonskimi ravnicami in Jadranskim morjem.  V tej odlični […] The post Zgodovinska mesta na platformi Google Arts&Culture appeared first on ZZMS.

Prva spletna predstavitev turistične ponudbe 2022

ZZMS, 10. februar 2022 27. januarja je predstavništvo STO v Avstriji pripravilo in izvedlo spletno predstavitev aktualne slovenske turistične ponudbe in novosti, ki prihajajo v letu 2022.  Poleg splošne predstavitve turistične ponudbe v Sloveniji so bili predstavljeni tudi nosilni produkti slovenskega turizma: Zdravje in dobro počutje, Outdoor ter Mesta in kultura. Slednjega je za Združenje zgodovinskih mest Slovenije predstavilo partnersko mesto Slovenske Konjice. […] The post Prva spletna predstavitev turistične ponudbe 2022 appeared first on ZZMS.

Zgodovinska mesta Slovenije na EXPO v Dubaju

ZZMS, 10. februar 2022 ― V teh dneh se Združenje zgodovinskih mest Slovenije predstavlja na največji svetovni razstavi – EXPO 2020. Mesta predstavljajo svojo turistično ponudbo na delavnici za predstavnike turističnih agencij in tour operaterjev, ki je organizirana v dneh predstavitve Mediteranske regije v Dubaju. Zgodovinskih mesta, njihovo raznoliko kulturo in kulinariko, bo predstavil Piran v okviru Turističnega združenja Portorož.  Mesta so za predstavitev pripravila […] The post Zgodovinska mesta Slovenije na EXPO v Dubaju appeared first on ZZMS.

14. februarja predstavljamo pobudo za mestna središča

ZZMS, 10. februar 2022 ― Združenje zgodovinskih mest Slovenije je med pobudniki posveta Kulturna dediščina v razvojnih programih 2021-2027, ki ga 14. februarja 2022 organizira  Državni svet RS.  Na njem želimo opozoriti, da le obnovljena kulturna dediščina s kreativnimi vsebinami podpira oblikovanje kvalitetne turistične ponudbe in trajnostni razvoj mestnih središčih. Za to pa so potrebna zadostna sredstva države, ki bi jih lahko zagotovili […] The post 14. februarja predstavljamo pobudo za mestna središča appeared first on ZZMS.
20 LET OD USTANOVITVE ZDRUŽENJA ZGODOVINSKIH MEST SLOVENIJE

20 LET OD USTANOVITVE ZDRUŽENJA ZGODOVINSKIH MEST SLOVENIJE

ZZMS, 10. december 2021 ― Letos mineva 20 let od ustanovitve Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki je nastalo na predlog županov mest Idrija, Škofja Loka, Ptuj, Koper, Piran in Tržič leta 2001 na Ptuju.  Združenje zgodovinskih mest Slovenije je tako zaživelo le nekaj mesecev po ustanovitvi Evropskega združenja zgodovinskih mest in pokrajin. To govori o močni volji in viziji ter […] The post 20 LET OD USTANOVITVE ZDRUŽENJA ZGODOVINSKIH MEST SLOVENIJE appeared first on ZZMS.

TRADICIONALNE OBRTI SLOVENSKIH ZGODOVINSKIH MEST

ZZMS, 23. november 2021 ― Sprehodite se skozi Slovenska zgodovinska mesta in spoznajte katere so bile tradicionalne obrti mest in katere so prisotne še danes. Ljudje s trdim delom in trudom nadaljujejo tradicije posameznih mest.   SLOVENJ GRADEC IN ROKODELSTVO Rokodelstvo je še vedno vpleteno v vsakodnevno življenje Slovenjgradčanov. Nadaljuje se z družinsko tradicijo ali s kreativnim izražanjem. V Slovenj Gradcu […] The post TRADICIONALNE OBRTI SLOVENSKIH ZGODOVINSKIH MEST appeared first on ZZMS.

Projekt REFRESH+, PRODUKCIJSKI TEDEN KOPER od 15. do 19. novembra 2021.

ZZMS, 15. november 2021 ― V Kopru poteka produkcijski teden, projekta Mladi umetniki oživljajo kulturno dediščino in legende, kjer se bodo zbrali in ustvarjali mladi umetniki iz Finske, Hrvaške, Romunije, Španije in Slovenije. V  predhodno opravljenem projektnem delu, ki je potekalo delno virtualno, delno pa septembra 2021, v okviru Boot Campa v Splitu, so mladi umetniki spoznali legendo o nastanku […] The post Projekt REFRESH+, PRODUKCIJSKI TEDEN KOPER od 15. do 19. novembra 2021. appeared first on ZZMS.

MLADI OŽIVLJAJO LEGENDE

ZZMS, 4. november 2021 ― Četrtek, 18. novembra ob 12.00, dvorana Svetega Frančiška Asiškega (Martinčev trg) Mladi iz zgodovinskih mest bodo, skupaj s svojimi mentorji, predstavili stare legende, ki živijo v naših mestih, vendar na nov in mladosten način. S tem dogodkom v Združenju zgodovinskih mest Slovenije, skupaj z mladimi iz naših mest, zaključujemo praznično leto in se skupaj že […] The post MLADI OŽIVLJAJO LEGENDE appeared first on ZZMS.

ReFresh+, interdisciplinarni dogodek Meduza

ZZMS, 4. november 2021 ― četrtek, 18. november 2021 ob 18.00, Libertas Po izročilu je Meduzino glavo na svojem ščitu nosila boginja Atena. Legenda priča, da je Pozejdon ogorčen zasledoval Ateno. Med begom si je Atena želela odpočiti na bregovih Rižane, kjer jo je dohitel. Atena se je podala v beg, a pri tem so ji morski valovi izmaknili ščit, […] The post ReFresh+, interdisciplinarni dogodek Meduza appeared first on ZZMS.
še novic