Refresh+ Creative Bootcamp Split

ZZMS, 28. september ― V Splitu je med 7. in 11. septembrom 2021, v okviru projekta Refresh+ Young art(ist)s refreshing heritage sites, pod okriljem Združenja zgodovinskih mest Slovenije, Culture Hub Croatia, Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Fundacion Universitaria San Antonio iz Španije ter Turun ammattikorkeakoulu OY iz Finske, potekal kreativni bootcamp.  Glavni cilj bootcampa je bil, štirinajstim mladim umetnikom […] The post Refresh+ Creative Bootcamp Split appeared first on ZZMS.
KULTURNI ABONMA, USTVARJEN PRAV ZA VSAKOGAR

KULTURNI ABONMA, USTVARJEN PRAV ZA VSAKOGAR

ZZMS, 21. september ― V blogu meseca septembra vas bomo popeljali po najrazličnejših krajih Slovenije in vam ponudili pestro izbiro kulinarike. Predstavili vam bomo, katere restavracije lahko obiščete, okusite dobrote slovenskih zgodovinskih mest in se prepustite simfoniji okusov. Edinstvena gastronomska doživetja so del našega programa Kulturni abonma, ki ponuja različne obiske gledališča, koncertov in literarne večere. Zajemite polno žlico […] The post KULTURNI ABONMA, USTVARJEN PRAV ZA VSAKOGAR appeared first on ZZMS.
Zelene oaze zgodovinskih mest

Zelene oaze zgodovinskih mest

ZZMS, 8. avgust ― V vročih poletnih dneh si vsi želimo osvežitve v prijetni senčki – če se ob tem lahko še namakamo, so vrhunski užitki zagotovljeni. Tudi slovenska zgodovinska mesta imajo svoje zelene oaze, ki vam bodo prinesle sprostitev in ohladitev, in v tokratnem blogu smo jih zbrali na enem mestu. Obožujete morske plaže, jezera, reke ali imate […] The post Zelene oaze zgodovinskih mest appeared first on ZZMS.

Zajemite polno žlico kulture!

ZZMS, 5. julij ― Vsako mesto ima svojo dušo in kulturo, ki pripoveduje o njegovi preteklosti in oživlja njegove ulice in trge. Koščke kulture 19 zgodovinskih mest, ki poudarjajo njihov edinstveni značaj, smo združili v bogat in raznolik program kulturno-gastronomskega abonmaja Polna žlica kulture z 20 velikimi doživetji, s katerimi praznujemo 20-letnico Združenja zgodovinskih mest Slovenije in ki vam […] The post Zajemite polno žlico kulture! appeared first on ZZMS.

Zajemite polno žlico kulture!

ZZMS, 5. julij ― Vsako mesto ima svojo dušo in kulturo, ki pripoveduje o njegovi preteklosti in oživlja njegove ulice in trge. Koščke kulture 19 zgodovinskih mest, ki poudarjajo njihov edinstveni značaj, smo združili v bogat in raznolik program kulturno-gastronomskega abonmaja Polna žlica kulture z 20 velikimi doživetji, s katerimi praznujemo 20-letnico Združenja zgodovinskih mest Slovenije in ki vam […] The post Zajemite polno žlico kulture! appeared first on ZZMS.
KULTURNO-GASTRONOMSKI ABONMA »POLNA ŽLICA KULTURE«

KULTURNO-GASTRONOMSKI ABONMA »POLNA ŽLICA KULTURE«

ZZMS, 21. junij ― Na tiskovni konferenci v Škofji Loki smo zgodovinska mesta Slovenije predstavila nov kulturno – turistični produkt.    Povežite potepe po mestih z obiskom muzejev in galerij, razstav in najrazličnejših prireditev. Združite obisk mesta s spoznavanjem njegovih okusov. Izberite kulturno-gastronomski abonma, ki naj vam običajen dan ali večer spremeni v doživetje, polno kulturnih spoznanj! Vse to […] The post KULTURNO-GASTRONOMSKI ABONMA »POLNA ŽLICA KULTURE« appeared first on ZZMS.
SPLETNA IGRA NA TEMO LEGENDE O RAGOVEM LOGU

SPLETNA IGRA NA TEMO LEGENDE O RAGOVEM LOGU

ZZMS, 21. junij ― Sodelovanje dijakov Novega mesta v projektu REFRESH+ V okviru evropskega projekta Refresh+, za katerega je Združenje zgodovinskih mest Slovenije prejelo evropska sredstva, sodelujejo tudi dijaki Gimnazije Novo mesto. Cilj projekta je obujanje krajevnih legend, ki jih bodo mladi v svojih mestih oživljali na svoj način. Lahko skozi predstavo, glasbo, ples ali kakšen drug umetniški izraz. […] The post SPLETNA IGRA NA TEMO LEGENDE O RAGOVEM LOGU appeared first on ZZMS.

Novinarska konferenca 16. 6. – kulturno-gastronomski abonma

ZZMS, 13. junij ― Spoštovani novinarke in novinarji,   stara slovenska mesta, ponosna na svoje posebnosti, letos praznujejo, saj Združenje zgodovinskih mest Slovenije obeležuje 20 ustvarjalnih let. Ob tej priložnosti smo pripravili poseben kulturno-gastronomski abonma, ki povezuje 19 mest in ob 20. obletnici Združenja ponuja 20 dogodkov različnih kulturnih zvrsti. V letu 2021, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija, tako začenjamo  s prvim kulturno-turističnim projektom, […] The post Novinarska konferenca 16. 6. – kulturno-gastronomski abonma appeared first on ZZMS.
Gastronomija slovenskih zgodovinskih mest

Gastronomija slovenskih zgodovinskih mest

ZZMS, 13. junij ― Ali veste, katere so najbolj prepoznavne, tradicionalne jedi v zgodovinskih mestih, ki so obenem tudi del kulinarične piramide Slovenije? Katera pa je vrhunska kulinarična ponudba, ki je segla onkraj naših meja in sloves najbolj izbranih jedi, ki pričajo o talentu, izvirnosti in navdihu najboljših slovenskih kuharskih mojstrov, ponesla vse do slovitega Michelinovega vodnika? O vsem […] The post Gastronomija slovenskih zgodovinskih mest appeared first on ZZMS.
Dobrodošli v mestu za en dan

Dobrodošli v mestu za en dan

ZZMS, 13. junij ― Še tako kratek postanek v katerem od slovenskih zgodovinskih mest vam bo postregel s kopico zanimivih zgodb. Podajte se na najlepše sprehode, spoznajte najpomembnejše mestne posebnosti in uživajte v izbrani kulinarični ponudbi, ki je v letošnjem letu, ko je Slovenija evropska gastronomska regija, še posebej privlačna, za piko na i pa se odpravite še na […] The post Dobrodošli v mestu za en dan appeared first on ZZMS.

Glasbila in zvočila iz arheološke dediščine 

ZZMS, 14. maj ― P O K R A J I N S K I  M U Z E J  P T U J – O R M OŽ  V najbogatejši zbirki historičnih glasbil na Slovenskem so razstavljena tudi zelo stara glasbila in zvočila oziroma predmeti, ki jih lahko povezujemo z glasbenimi zvoki. Med njimi je najstarejša prazgodovinska otroška […] The post Glasbila in zvočila iz arheološke dediščine  appeared first on ZZMS.

Hiša dobrot

ZZMS, 30. april ― Hiša dobrot Bele krajine je trajnostni projekt, ki predstavlja dvig kakovosti in dodane vrednosti lokalnim proizvodom ter povečanje lokalne samooskrbe ter približevanje lokalne prehranske ponudbe širši javnosti. Ponudba domačih dobrot v starem mestnem jedru Metlike nakazuje novo smer za njegovo oživljanje ter hkrati današnjemu lokalnemu prebivalcu kot tudi zunanjemu obiskovalcu na enem mestu nudi bogato […] The post Hiša dobrot appeared first on ZZMS.
Čas je za zeleno!

Čas je za zeleno!

ZZMS, 7. april ― Slovenija je trajnostna destinacija, v kateri si prizadevamo živeti čim bolj v sozvočju z naravo in jo ohranjati za zanamce. Za trajnostne in čim bolj ekološke vsebine in ponudbo se trudijo tudi v slovenskih zgodovinskih mestih, kar med drugim dokazuje znak Slovenia Green, s katerim se lahko pohvali marsikatero zgodovinsko mesto. Kako v mestih udejanjajo […] The post Čas je za zeleno! appeared first on ZZMS.

IVAN IVAČIČ, KUHARSKI MOJSTER – PRVA SLOVENSKA KUHARSKA TV ZVEZDA, 100-LETNICA ROJSTVA

ZZMS, 25. marec ― Odprtje muzejske vitrine Posavski muzej Brežice.   Ob 100-letnici rojstva kuharskega mojstra Ivana Ivačiča, v Posavskem muzeju Brežice v nedeljo, 28. marca 2021, ob 18. uri, odpirajo Posavsko muzejsko vitrino, v kateri predstavljajo njegovo življenje in delo. Ivan Ivačič je bil prva slovenska kuharska zvezda, saj je svoje znanje in kuharske spretnosti s snemanji v […] The post IVAN IVAČIČ, KUHARSKI MOJSTER – PRVA SLOVENSKA KUHARSKA TV ZVEZDA, 100-LETNICA ROJSTVA appeared first on ZZMS.

Smrekovo žganje Krucefix

ZZMS, 14. marec ― Krucefix je unikatna družinska destilarna, ki ponuja nepozabno razvajanje in degustacijo hišnih žganj in likerjev. Z veseljem in gostoljubno sprejmejo prav vsakega gosta, mu predstavijo naravno galerijo, ga seznanijo z delovnim procesom ter razkažejo aparature in proizvodnjo … Poleg nakupa njihovih izdelkov so vam na voljo tudi različni degustacijski paketi.  Celoten Krucefix asortima izdelkov je […] The post Smrekovo žganje Krucefix appeared first on ZZMS.

Ekološko pivo Šlibar iz Tržiča

ZZMS, 14. marec ― Na družinski ekološki kmetiji Šlibar so pred današnjimi gospodarji kmetovali že mnogi rodovi, po ekoloških pravilih pa so začeli kmetovati v letu 2001. Ukvarjajo se z več dejavnostmi: pridelujejo žita, sadje, zelenjavo, redijo živali, osnovne ekološke pridelke pa tudi predelajo. Tem so pred nekaj leti dodali še dve: najprej varjenje bio piva in kmalu zatem […] The post Ekološko pivo Šlibar iz Tržiča appeared first on ZZMS.
še novic