Vabljeni na kamnoseško delavnico

Vabljeni na kamnoseško delavnico

ZZMS, 4. november ― Pod okriljem Šole prenove, bo 12. in 13. novembra 2018 potekala kamnoseška delavnica na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli v Ljubljani. Prvi dan bodo predavatelji spregovorili o kamnu kot osnovnem  materialu stavbarstva, drugi dan pa sledi praktični del delavnice. Kamen je osnovni in najstarejši material, ki ga je že prazgodovinski človek uporabljal za svoje […] The post Vabljeni na kamnoseško delavnico appeared first on ZZMS.
Študijska tura Zgodovinska mesta in vino

Študijska tura Zgodovinska mesta in vino

ZZMS, 4. november ― V času praznovanja sv. Martina bodo zgodovinska mesta obiskali predstavniki turističnih agencij, turistični novinarji in blogerji iz italijanskega turističnega trga. Tura, ki bo potekala med 8. in 11. novembrom, bo zadnja od štirih študijskih tur, ki so jih zgodovinska mesta z namenom promocije turistične ponudbe zgodovinskih mest na področju Italije organizirala v sodelovanju z Gorazdom […] The post Študijska tura Zgodovinska mesta in vino appeared first on ZZMS.
REFRESH: Mladi umetniki oživljajo kulturno dediščino

REFRESH: Mladi umetniki oživljajo kulturno dediščino

ZZMS, 4. november ― REFRESH: Young art(ist)s refreshing heritage sites je projekt, ki se je začel v poletnih mesecih Evropskega leta kulturne dediščine in je sofinanciran s pomočjo Evropske komisije v program Ustvarjalna Evropa. V projektu sodelujejo štiri organizacije iz štirih držav, vodilni partner projekta je Združenje zgodovinskih mest Slovenije. V okviru aktivnosti projekta so bili in še bodo v […] The post REFRESH: Mladi umetniki oživljajo kulturno dediščino appeared first on ZZMS.
Skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije v Radovljici

Skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije v Radovljici

ZZMS, 25. oktober ― Na povabilo župana Občine Radovljice Cirila Globočnika je 24. oktobra v Radovljici potekala skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki so se je udeležili predstavniki vseh mest članic Združenja. Na skupščini so sprejeli poročilo o delu v letu 2018 in ugotovili, da je bil zastavljen program v celoti izveden. Glavnina aktivnosti članic je bila letos  namenjena […] The post Skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije v Radovljici appeared first on ZZMS.
Slovenski dan kulture v Bruslju

Slovenski dan kulture v Bruslju

ZZMS, 10. september ― V sredo, 26. septembra se bodo Zgodovinska mesta Slovenije predstavila v središču Bruslja. Mesta, povezana v Združenje zgodovinskih mest Slovenije, v počastitev evropskega leta kulturne dediščine in kulture v slovenskem turizmu, bomo v Bruslju, kot središču Evrope, predstavila živo, bogato in raznoliko kulturo ter žlahtnost kulturne dediščine naših mest.  Slovenski dan kulture v Bruslju bo namenjen tudi turistični promociji Slovenije […] The post Slovenski dan kulture v Bruslju appeared first on ZZMS.

Zgodovinska mesta na sejmu v Celju

ZZMS, 10. september ― Med 11. in 16. septembrom se Združenje zgodovinskih mest Slovenije predstavlja na sejmu v Celju. Vse dni sejma boste lahko spoznavali slovenska stara mestna jedra in spoznali njihovo bogato kulturno in turistično ponudbo. Posebna doživetja na sejemskem prostoru pripravljajo mesta Celje, Šentjur, Tržič, Novo mesto, Koper in Laško. Tematske predstavitve: torek, 11. september: Digitalno doživetje […] The post Zgodovinska mesta na sejmu v Celju appeared first on ZZMS.

Slovenski gasilski muzej

ZZMS, 11. avgust ― Pred muzejem je na kamnu vgrajena plošča, ki spominja na ustanovitev Prve požarne brambe na Slovenskem. Na pobudo metliškega graščaka Josipa Savinška so jo Metličani ustanovili leta 1869. The post Slovenski gasilski muzej appeared first on ZZMS.

Spomeniki zaslužnim Belokranjcem

ZZMS, 11. avgust ― Pred Metliškim gradom stojijo spomeniki zaslužnim Belokranjcem: Otonu Župančiču, Niku Županiču, Jožu Dularju, Alojzu in Engelbertu Ganglu. The post Spomeniki zaslužnim Belokranjcem appeared first on ZZMS.

Septembra se bodo zgodovinska mesta predstavila v Bruslju

ZZMS, 30. julij 26. septembra bo v Bruslju potekal »Slovenski dan kulture v Bruslju« Predstavitev v Bruslju bo tretji, zadnji, letošnji dogodek združenja na tujem trgu. Prva dva sta potekala v sklopu turističnih sejmov in borz v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, zadnji pa bo potekal v sodelovanju z veleposlaništvom Republike Slovenije v Bruslju. Slovenski dan kulture v […] The post Septembra se bodo zgodovinska mesta predstavila v Bruslju appeared first on ZZMS.
Prvi Refresh Heritage Week na Ptuju

Prvi Refresh Heritage Week na Ptuju

ZZMS, 12. julij ― Med 5. in 12. julijem je na Ptuju potekal prvi dogodek v okviru mednarodnega projekta REFRESH.  V okviru Festivala Art Stays je poteklo prvo srečanje osmih mladih umetnikov iz partnerskih držav, ki so s svojimi delom in kreativnostjo obogatili festival. Navdih za njihove kreacije je bila bogata kulturna dediščina Ptuja, nastalo je osem umetniških del od […] The post Prvi Refresh Heritage Week na Ptuju appeared first on ZZMS.

Tortica Kostanjevica

ZZMS, 2. julij ― Tortica, ki jo izdeluje slaščičarka Tatjana Eberl, združuje najbolj značilne sadove in okuse okolice Kostanjevice na Krki. V njej lahko okusite ajdo, oreh, kostanj, cviček, bezeg, maline in še in še. The post Tortica Kostanjevica appeared first on ZZMS.

Uspešno zaključen evropski projekt diStory

ZZMS, 30. junij ― Z dogodkom v starem mestnem jedru Radovljice se je zaključil dvoletni mednarodni projekt diStory, Digitalne zgodbe malih zgodovinskih mest. Projekt, ki je bil financiran s strani Evropske Unije v sklopu razpisa Ustvarjalna Evropa, je trajal dve leti, skupna vrednosti je bila 329.963,96 EUR. Poleg Združenja zgodovinskih mest Slovenije so v projektu sodelovali še občina Fermo […] The post Uspešno zaključen evropski projekt diStory appeared first on ZZMS.

Mestna hiša

ZZMS, 28. junij ― Mestna hiša v svoje prostore vabi s poročno dvorano, stalnimi razstavami, zbirko kiparja Lojzeta Dolinarja ter galerijo Likovnega društva Kranj in galerijo Mestne hiše. The post Mestna hiša appeared first on ZZMS.
Nov evropski projekt za Zgodovinska mesta Slovenije

Nov evropski projekt za Zgodovinska mesta Slovenije

ZZMS, 20. junij ― Združenje kot vodilni partner začenja nov evropski projekt z naslovom REFRESH, Young art(ist)s refreshing heritage sites. Projekt, katerega partnerji so ob Združenju Zgodovinskih mest Slovenije še ITACA, razvojna agencija iz Cellino Attanasio, (Italija), Fundacija univerze San Antonio iz Murcie (Španija) in Nacionalnimi muzeji Moldova iz Iasija (Romunija), bo trajal do decembra 2019, v skupni vrednosti […] The post Nov evropski projekt za Zgodovinska mesta Slovenije appeared first on ZZMS.
še novic