Podpora EU poslancev

ZZMS, 6. december 2019 ― Evropski poslanci Franc Bogovič, Milan Brglez, Klemen Grošelj, Tanja Fajon, Irena Joveva, Ljudmila Novak, Romana Tomc in Milan Zver so enotno podprli župane zgodovinskih mest, združenih v Združenje zgodovinskih mest Slovenije, v njihovi pobudi Ministrstvu za kulturo in Vladi Republike Slovenije, da celostne ukrepe varstva in razvoja kulturne dediščine umesti v razvojne dokumente izvajanja kohezijske politike v […] The post Podpora EU poslancev appeared first on ZZMS.

Letna skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije in pogovor z evroposlanci

ZZMS, 6. december 2019 ― Po letni skupščini Združenja zgodovinskih mest Slovenije še pogovor županov z evroposlanci o novi perspektivi 2021-2027 Zgodnje dopoldanske ure so bile v Pollakovem salonu Tržiškega muzeja namenjene pregledu opravljenega dela v Združenju zgodovinskih mest Slovenije, ki ga sooblikuje sedemnajst slovenskih občin in deset gospodarskih družb. »Že namen našega združenja pove, da glavnino aktivnosti  namenjamo varovanju kulturne […] The post Letna skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije in pogovor z evroposlanci appeared first on ZZMS.
REFRESH: najboljši video in najboljša fotografija

REFRESH: najboljši video in najboljša fotografija

ZZMS, 6. december 2019 ― Pa ju imamo! Ta teden smo na zaključni prireditvi projekta REFRESH, ki smo jo poimenovali OSVEŽENA DEDIŠČINA, razglasili najboljše tri REFRESH videe in najboljše tri  REFRESH fotografije. Konec leta 2018 in v začetku leta 2019 smo razpisali dva mednarodna javna natečaja za najboljši REFRESH video in najboljšo REFRESH fotografijo. Za najboljši video smo prejeli 12 […] The post REFRESH: najboljši video in najboljša fotografija appeared first on ZZMS.

Nagradna igra: KULturna dediščina je KUL!

ZZMS, 28. november 2019 ― Združenje zgodovinskih mest Slovenije med 28. novembrom in 2. decembrom 2019 organizira nagradno igro na družabnem omrežju Instagram, s katero želimo nagovoriti mlade in jih spomniti, kako KUL so KULturna doživetja! Izžrebanim nagrajencem bomo namreč podelili izvrstna KULturna doživetja: 2 vstopnici za Dolenjski muzej 2 vstopnici za AR izkušnjo v Žički kartuziji 2 vstopnici za […] The post Nagradna igra: KULturna dediščina je KUL! appeared first on ZZMS.

REFRESH: KULturna dediščina je KUL!

ZZMS, 20. november 2019 ― Nagovoriti mlade, da na ustvarjalen način odkrivajo, kako “kul” je naša kulturna dediščina, je bil eden izmed poglavitnih ciljev projekta REFRESH – Young art(ist)s refreshing heritage, ki je združil mlade umetnike iz Slovenije, Romunije, Italije in Španije. Evropski projekt, ki se je začel leta 2018, v letu Evropske kulturne dediščine, in ga je v programu […] The post REFRESH: KULturna dediščina je KUL! appeared first on ZZMS.

Novo mesto se predstavi

ZZMS, 19. november 2019 ― Oglejte si predstavitveni video Novega mesta, ki je po prenovi Glavnega trga in okolice nastal v sodelovanju z Zavodom Novo mesto in Združenjem zgodovinskih mest Slovenije.   The post Novo mesto se predstavi appeared first on ZZMS.

Zadnja enodnevna arhitekturna delavnica Šole Prenove v letu 2019

ZZMS, 15. november 2019 ― Šola Prenove s petim modulom enodnevnih arhitekturnih delavnic z naslovom NAČRTOVANJE PRENOVE zaključuje letošnji program.  Predavatelji bodo spregovorili o pomenu in načinih dokumentiranja dediščine, o konservatorskem načrtu, predstavljeni bodo tudi primeri izvajanja nekaterih uspešno izvedenih prenov. Dogodek se bo zgodil 20. novembra 2019 ob 9. uri v predavalnici Restavratorskega centra na Poljanski 40 v Ljubljani. […] The post Zadnja enodnevna arhitekturna delavnica Šole Prenove v letu 2019 appeared first on ZZMS.
Novo mesto ima najlepše mestno jedro

Novo mesto ima najlepše mestno jedro

ZZMS, 15. november 2019 ― Mestna občina Novo mesto je na zaključni prireditvi vseslovenske akcije Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je potekala v sklopu Dnevov slovenskega turizma, prejela prvo nagrado v kategoriji mestna jedra. Komisija je v obrazložitvi za podelitev nagrade celovito prenovo starega mestnega jedra izpostavila kot najuspešnejši dosežek urejanja zgodovinskih jeder mest za […] The post Novo mesto ima najlepše mestno jedro appeared first on ZZMS.

Slovenske Konjice s promo filmom o Žički kartuziji

ZZMS, 11. november 2019 ― Slovenske Konjice so prikupno srednjeveško mesto, položeno med skrivnostno Konjiško goro in sončne zlate griče vinorodnih Škalc. Obiskati Slovenske Konjice z okolico pomeni občutiti dušo prijaznega mesta, ki ponuja neštete možnosti posebnih doživetij. Najlepši so sprehodi skozi obnovljeno starotrško jedro, ki so kot obisk galerije, v kateri so razstavljena najlepša umetniška dela – trške hiše […] The post Slovenske Konjice s promo filmom o Žički kartuziji appeared first on ZZMS.

Kulinarično razvajanje v Idriji – Brunch for Bunch

ZZMS, 8. november 2019 ― KULINARIČNO RAZVAJANJE, KI JE VSE TO IN ŠE VEČ Rezerviraš, prideš in uživaš. Miza za dvajset. Obložena za vsaj še 1x toliko. Istrske dobrote z Domačija Butul v Idriji, z razgledom na mesto, v kateri odmeva izbrana glasba. Ob zvenu klekljev si lahko svoje žlikrofe pripraviš sam. Pogovori in anekdote ob dobri hrani in vinu. […] The post Kulinarično razvajanje v Idriji – Brunch for Bunch appeared first on ZZMS.

Študijska ekskurzija po Slovenskih Konjicah

ZZMS, 4. november 2019 ― Študijska tura zgodovinskih mest bo v celodnevno doživetje Slovenskih Konjic z okolico povezala kulturno in naravno dediščino, ki jo bodo udeleženci spoznavali v živo in s pomočjo sodobnih digitalnih tehnologij, za popolno doživetje pa dodali še »sprehod » po vesolju. Le kje nudijo še več?  Rogla POT MED KROŠNJAMI, zberemo pa se pod krošnjami.    Pot med zvezdami in obisk CENTRA NOORDUNG, Vitanje virtualno potovanje po […] The post Študijska ekskurzija po Slovenskih Konjicah appeared first on ZZMS.
S Šolo Prenove na delavnico o vlagi

S Šolo Prenove na delavnico o vlagi

ZZMS, 4. november 2019 ― Šola Prenove po dobrih odzivih v lanskem letu 12. novembra 2019 ponovno vabi na delavnico o vlagi, kjer si bomo ogledali posledice vlage na zidovih in primere reševanja.  Delavnica, ki se bo začela ob 9. uri, je razdeljena na dva dela – teoretični del s predavanji bo potekal v Mestnem muzeju v Krškem, v praktičnem […] The post S Šolo Prenove na delavnico o vlagi appeared first on ZZMS.

REFRESH Heritage Week poletni video

ZZMS, 27. oktober 2019 ― Letošnji poletni Refresh Heritage Week v Valle delle Abbazie je združil mlade glasbenike iz Italije, Španije, Romunije in Slovenije. Skupaj so ustvarili čudovito pesem, posvečeno naši kulturni dediščini. Slovensko umetniško ekipo so zastopale Ines Ljubej, Monika Volarič in Alma Portič iz Občina Šentjur. Bravo!   The post REFRESH Heritage Week poletni video appeared first on ZZMS.
Izložbe domišljije v Škofji Loki

Izložbe domišljije v Škofji Loki

ZZMS, 24. oktober 2019 ― Rokodelski center DUO Škofja Loka, Razvojna agencija Sora v soboto, 30. novembra 2019, že petič po vrsti toplo vabi na odprtje prodajnih razstav Izložbe domišljije v starem mestnem jedru Škofje Loke. Praznično druženje v Izložbah domišljije 2019 bomo začeli ob 18.00 pred Galerijo Ivana Groharja, ko se bomo skupaj s pripovedovalko Karlo B. Rihtaršič odpravili […] The post Izložbe domišljije v Škofji Loki appeared first on ZZMS.
Novost v Idriji: nov center za obiskovalce in razstava

Novost v Idriji: nov center za obiskovalce in razstava

ZZMS, 22. oktober 2019 ― Center za obiskovalce UNESCO globalnega Geoparka Idrija z razstavo »Zapisano v kamninah« Zavod za turizem Idrija, v sklopu projekta Danube GeoTour, odpira nov Center za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija z razstavo »Zapisano v kamninah«. Nahaja se v prostorih nekdanje gostilne Nebesa, kamor se je preselil tudi TIC Idrija. Center bo glavna vstopna točka za […] The post Novost v Idriji: nov center za obiskovalce in razstava appeared first on ZZMS.
še novic