Tretji film Zgodbe večnosti

ZZMS, 14. avgust ― Če pozorno prisluhnemo tišini starih mest, se nam razkrijejo skrivnosti žlahtne preteklosti. Dobrodošli v čudovite kraje, odete v Zgodbe večnosti. Visit Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radol’ca, Šentjur.   The post Tretji film Zgodbe večnosti appeared first on ZZMS.

Smukavc

ZZMS, 8. avgust ― Smukavc je enolončnica pripravljena iz zeljnih ali tudi radičevih listov, krompirja in česna ter zabeljena z zaseko. Idrijske gospodinje so jo pripravljale od pomladi in čez poletje iz zeljnih listov, na jesen in zimo pa iz ohrovta. The post Smukavc appeared first on ZZMS.

Geruš

ZZMS, 7. avgust ― Geruš je stara grenka pelinova pijača, ki je idrijske knape odžejala, razveseljevala in jim lajšala vsakodnevne tegobe rudarjenja.   The post Geruš appeared first on ZZMS.

Zeljševka

ZZMS, 7. avgust ― Odlična idrijska dobrota, narejena iz kvašenega testa, nadevana z drobnjakom.   The post Zeljševka appeared first on ZZMS.

Tortica Rezi

ZZMS, 7. avgust ― Idrija obiskovalcem ponuja sladko kulinarično specialiteto s sladkorno čipko, tortico Rezi iz lokalnih sestavin. Čipka ponazarja kako iz kapljice živega srebra, ki pade v škaf in se razlije, nastane rudarsko mesto. The post Tortica Rezi appeared first on ZZMS.

Pobuda za kulturno dediščino 2021-2027

ZZMS, 31. julij ― V Združenju zgodovinskih mest Slovenijo smo pripravili Pobudo za umestitev celostnega ukrepa varstva in razvoja kulturne dediščine  v razvojne dokumente izvajanja kohezijske politike 2021-2027, ki smo jo naslovili na  Ministrstvo za kulturo,  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko ter pristojne ministre. Občine članice Združenja imajo na svojem ozemlju […] The post Pobuda za kulturno dediščino 2021-2027 appeared first on ZZMS.
RHW Abruzzo 2019: Študentke klasične glasbe sodelovale na koncertu domače pop skupine

RHW Abruzzo 2019: Študentke klasične glasbe sodelovale na koncertu domače pop skupine

ZZMS, 25. julij ― Ines, Monika in Alma so se vrnile iz REFRESH Heritage Week Abruzzo 2019,  kjer so v okviru projekta REFRESH sodelovale na dogodku projektnega partnerja iz Italije, Razvojne agencije Itaca. Doživetje so dekleta opisala v spodnjih prispevkih. »Refresh teden v Italiji je bil pester, poln smeha, odlične hrane in glasbe. Mladi iz štirih različnih držav smo […] The post RHW Abruzzo 2019: Študentke klasične glasbe sodelovale na koncertu domače pop skupine appeared first on ZZMS.

Drugi film Obzidana mesta

ZZMS, 18. julij ― Film Obzidana mesta nas popelje na sprehod skozi mesta. kjer so mogočni kamniti zidovi stoletne priče razburljivega življenja za tesno zaprtimi mestnimi vrati, o katerem so ostale skrivnostne in nikoli dokončane zgodbe, ki jih mesta pripovedujejo svojim obiskovalcem.   V filmu Obzidana mesta predstavljamo zgodbe Celja, Kranja, Škofje Loke, Kopra in Pirana, ki nas vabijo na da […] The post Drugi film Obzidana mesta appeared first on ZZMS.

Štirje filmi o bogastvu kulturne dediščine

ZZMS, 18. julij ― Z namenom predstavitve bogastva kulture in kulturne dediščine, izročila stoletij in tradicije prednikov, ki jo spoštujemo in negujemo za prihodnje rodove, smo v zgodovinskih mestih posneli štiri predstavitvene filme. Filmi pripovedujejo stoletno, celo tisočletno zgodbo zgodovinskih mest, ki traja vse do danes in vsak dan dobi novo stran, včasih pa celo poglavje. To so številne […] The post Štirje filmi o bogastvu kulturne dediščine appeared first on ZZMS.

Prvi film Sejem bil je živ – tradicija rokodelstva zgodovinskih mest

ZZMS, 18. julij ― V Združenju zgodovinskih mest Slovenije si prizadevamo širiti zavedanje o pomenu kulturne dediščine za sedanje in prihodnje generacije. S ponosom predstavljamo naš novi video Sejem bil je živ, ki prikazuje bogato rokodelsko – obrtniško izročilo Idrije, Jesenic, Kamnika in Tržiča. Vabimo vas, da si ogledate zgodbo štirih in njeno pomembno sporočilo ponesete naprej.   The post Prvi film Sejem bil je živ – tradicija rokodelstva zgodovinskih mest appeared first on ZZMS.

REFRESH umetniki v juliju potujejo k sosedom

ZZMS, 4. julij ― V Italiji bodo svoj glasbeni talent za osvežitev dediščine pokrajine Abruzzo uporabile tri mlade talentirane glasbenice iz Šentjurja. Po uspešni organizaciji REFRESH Heritage Week Valle Abbazie 2018 in zadovoljstvu lanskih umetnikov so tri prosta slovenska mesta zapolnile Ines Ljubej, tolkala, Monika Volarič, flavta in Alma Portič, violina. Skupaj z glasbeniki in igralci iz Romunije, Španije […] The post REFRESH umetniki v juliju potujejo k sosedom appeared first on ZZMS.

REFRESH gosti mlade umetnike v Novem mestu

ZZMS, 4. julij ― Ustvarjalni teden mladih umetnikov, ki ga je letos v okviru projekta REFRESH, Young Art(ist)s Refreshing Heritage Sites gostilo Združenje zgodovinskih mest Slovenije, je potekal junija v Novem mestu, kot pridruženem partnerju projekta.  Lansko leto je prvi REFRESH Heritege Week, ustvarjalni teden potekal na Ptuju, ki je tako kot Novo mesto, izrazilo podporo pri izvedbi projekta. […] The post REFRESH gosti mlade umetnike v Novem mestu appeared first on ZZMS.

Prvi RHW v letu 2019 v mestu Iasi, Romunija

ZZMS, 4. julij ― V letu 2019 nadaljujemo z aktivnostmi projekta REFRESH, Young Art(ist)s Refreshing Heritage Sites programa Ustvarjalna Evropa, ki smo jih partnerji projekta  iz Italije, Španije in Slovenije uspešno začeli  že v letu 2018. Prvi letošnji REFRESH Heritage Week 2019 je potekal maja  v mestu Iasi v Romuniji. V čudovito romunsko glavno mesto kulture je partner projekta […] The post Prvi RHW v letu 2019 v mestu Iasi, Romunija appeared first on ZZMS.
še novic