Zgodbe večnosti – Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radovljica in Šentjur

Zgodbe večnosti – Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radovljica in Šentjur

ZZMS, 2. julij ― Samostani slovenskih zgodovinskih mest ponujajo stik z nekim drugim svetom. Obdani s čudovito naravo, v miru in tišini, obiskovalce navdušujejo z mogočnostjo svojih zidov in zgodbami, ki dajejo krila domišljiji. Odkrijte zgodbe večnosti zgodovinskih mest Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radovljica in Šentjur.    Kostanjevica na Krki – mesto na otoku Tam, kjer se nižinski […] The post Zgodbe večnosti – Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radovljica in Šentjur appeared first on ZZMS.

Razpis PRVA PRILOŽNOST 2020

ZZMS, 2. julij ― Novo mesto, Galerija Simulaker   V Galeriji Simulaker, www.simulaker.si so objavili razpis za razstavni projekt, namenjen uveljavljajočim se avtoricam/avtorjem ter umetniškim skupinam, ki delujejo na slovenski umetniški sceni ter so mlajši od 30. leta oziroma so zaključile študij umetniške smeri v zadnjih 5 letih. Prijavijo se lahko posamezni avtorji ter kuratorji z razstavnimi projekti. Namen razpisa je […] The post Razpis PRVA PRILOŽNOST 2020 appeared first on ZZMS.

Druga digitalna kampanja za promocijo ponudnikov nastanitev in doživetij

ZZMS, 1. julij ― V kampanji Zgodovinska mesta predstavljajo skoraj 100 turističnih paketov – 100 razlogov da preživite dopust v zgodovinskih mestih. Kampanja se pričenja danes in traja do 30. julija 2020, v njej pa predstavljamo skoraj 100 različnih turističnih paketov v zgodovinskih mestih, ki vključujejo nastanitve in dodatno ponudbo mnogih raznovrstnih doživetij:  od številnih tematskih izletov v naravo in […] The post Druga digitalna kampanja za promocijo ponudnikov nastanitev in doživetij appeared first on ZZMS.

Zgodovinska mesta začenjajo digitalno kampanjo #Mojemesto

ZZMS, 16. junij ― Da bi podprli turistične in druge lokalne ponudnike v mestih, smo se v Združenju zgodovinskih mest Slovenije pridružili vseslovenski motivacijski kampanji ZDAJ JE ČAS. Moja Slovenija  Slovenske turistične organizacije (STO), in sicer z inovativno nagradno igro #mojemesto, ki se pričenja 20. junija in traja do 15. julija 2020.   Nagradna igra #mojemesto vas spodbuja, da […] The post Zgodovinska mesta začenjajo digitalno kampanjo #Mojemesto appeared first on ZZMS.
Doživetja v naravi zgodovinskih mest – 2. del

Doživetja v naravi zgodovinskih mest – 2. del

ZZMS, 8. junij ― Toplo sonce in dolgi dnevi kar kličejo po aktivnostih v naravi. Zakaj ne bi prostih uric preživljali v odkrivanju njenih skrivnostnih lepot? Slovenska zgodovinska mesta se lahko pohvalijo z mnogimi zanimivimi destinacijami za kakovostno preživljanje prostega časa. Njihova ponudba vključuje pohodniške in kolesarske poti, na katerih lahko občudujemo neokrnjeno naravo, osupljive razglede, na poti pa […] The post Doživetja v naravi zgodovinskih mest – 2. del appeared first on ZZMS.

Spletno srečanje slovenskega turizma: “Slovenski turizem med in po Covid-19”

ZZMS, 26. maj ― Združenje zgodovinskih mest Slovenije sodeluje na 4. spletnem srečanju slovenskega turizma, ki ga organizira Slovenska turistična organizacija in bo potekal 27. maja ob 9.00 uri na temo »SLOVENSKI TURIZEM MED IN PO COVID-19«. Predstavili bomo kako oblikovati gostoljubna doživetja v zgodovinskih mestih in kako mesta skupaj z lastniki mestnih hotelov in turističnih namestitev pripravljajo turistično […] The post Spletno srečanje slovenskega turizma: “Slovenski turizem med in po Covid-19” appeared first on ZZMS.

Belokranjska povitica /RECEPT/

ZZMS, 15. maj ― Ime povitica izhaja iz načina priprave, saj končni izdelek v pekaču povijamo okrog in okrog.    Sestavine:  Testo 500 g ajdove moke 300 g bele moke 50 g kvasa 2 dl vode 25 g sladkorja ščepec ali 4 g soli 10 g masla za premaz modela ali pekača 1 jajce za premaz. Nadev  1000 g […] The post Belokranjska povitica /RECEPT/ appeared first on ZZMS.
Doživetja v naravi zgodovinskih mestih – 1. del

Doživetja v naravi zgodovinskih mestih – 1. del

ZZMS, 13. maj ― Sončni dnevi vabijo v naravo, ki obdaja slovenska zgodovinska mesta in ponuja nešteto možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa.  Številne kolesarske in pohodniške poti ponujajo dih jemajoče razglede na neokrnjeno naravo in vabijo k odkrivanju naravnih, kulturnih in tehničnih znamenitosti ter okušanju domačih dobrot lokalnih ponudnikov.  Odkrijte najlepša doživetja v naravi, ki jih nudijo zgodovinska […] The post Doživetja v naravi zgodovinskih mestih – 1. del appeared first on ZZMS.
Okusi slovenskih zgodovinskih mest

Okusi slovenskih zgodovinskih mest

ZZMS, 7. april ― Kulinarika slovenskih zgodovinskih mest je edinstvena in raznolika. Tradicionalne jedi odslikavajo žlahtne prvine slovenske gastronomije, ki jo plemenitijo kulinarični vplivi Mediterana, Panonske nižine, Alp in Balkana v kar 24 gastronomskih pokrajinah in treh vinorodnih deželah. Bogata zakladnica slovenske kulinarike bo še posebej zasijala v letu 2021, ko bo Slovenija prevzela naziv Evropske gastronomske regije. Okusite […] The post Okusi slovenskih zgodovinskih mest appeared first on ZZMS.

Juha dimljene postrvi /RECEPT/

ZZMS, 7. april ― Chef Uroš Štefelin je pripravil recept za juho iz dimljene postrvi, ki jo strežejo gostom v Vili Podvin, lahko pa jo pripravimo tudi sami doma.        Sestavine: 150 g rdečega korenja 150 g rumenega korenja 150 g gomoljne zelene 150 g gomoljne kolerabe 150 g šalotke 500 g toplo dimljene postrvi timijan, česen, majaron, […] The post Juha dimljene postrvi /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Fižolov štrukelj /RECEPT/

ZZMS, 7. april ― Štruklji so razširjena tradicionalna slovenska jed, ki se po pokrajinah razlikuje predvsem glede na nadev, s katerim nadevamo vlečeno testo. Fižolovi štruklji so razširjeni na Dolenjski in še posebej v oklici Žužemberka. Sestavine:  Testo  500 g bele moke  2 jajci  4 žlici olja 1 žlica limoninega soka 1 ščepec soli  2 dcl vode Fižolov nadev  30 […] The post Fižolov štrukelj /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Golnač (govnač) po jeseniško /RECEPT/

ZZMS, 6. april ― Sveže zelje zrežemo na rezance, zalijemo z malo vode in zavremo. Posodo odkrijemo in postavimo na prosto, da snovi, ki napenjajo, izhlapijo. Prvo vodo odlijemo, zalijemo ponovno z malo vode. Medtem ko se zelje počasi kuha, olupimo krompir in ga zrežemo na četrtine. Če hočemo gost govnač, naj bo krompirja količinsko toliko kot zelja. Krompir […] The post Golnač (govnač) po jeseniško /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Skutni štruklji s pregreto smetano /RECEPT/

ZZMS, 9. marec ― Receptura za 4 osebe Sestavine:  Testo 0,2 kg moke 0,02 l oljčnega olja 0,12 l mlačne vode   Nadev 0,1 kg pretlačene skute 0,2 kg pregrete smetane 1 jajce 0,05 kg sladkorja 0,1 kg masla 0,05 kg drobtin   Priprava: Iz sestavin pripravimo vlečeno testo, ga premažemo z oljem in pokrijemo, da se ne suši. […] The post Skutni štruklji s pregreto smetano /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Fonda piranski brancin v soli /RECEPT/

ZZMS, 9. marec ― Med najbolj zdravimi in izjemno okusnimi načini priprave brancina, saj lahko to jed pripravimo popolnoma brez dodanih maščob. Brancina pečemo zakopanega v soli, ki ščiti površino ribe pred direktno toploto, zato se brancin lepo in enakomerno speče. Tako ostane ribje meso sočno, izjemno dobrega in nežnega okusa. Zahtevnost: Enostavno, brez posebne predpriprave. Čas priprave: 70 […] The post Fonda piranski brancin v soli /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Kozjanski krapki /RECEPT/

ZZMS, 9. marec ― Kozjanski krapki so topla predjed, priloga ali nemesna glavna jed iz ajdove moke, skutinega nadeva s proseno kašo ter zabelo iz ocvirkov in kisle smetane.    Sestavine: AJDOVO TESTO 500 g ajdove moke 1 – 2 žlici kisle smetane oz. po potrebi sol voda SKUTIN NADEV S PROSENO KAŠO 300 g skute 100 g prosene […] The post Kozjanski krapki /RECEPT/ appeared first on ZZMS.
še novic