Studio Aino: Stanovanje na 31 kvadratih

OUTSIDER, 23. oktober ― Mlada arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan iz Studia Aino sta majceno stanovanje oblikovala kot odprt in fleksibilen prostor, ki presega omejitve svoje velikosti tako oblikovno kot funkcionalno. Majhna površina klasičnega enosobnega stanovanja iz 70. let prejšnjega stoletja je bila pred prenovo še dodatno razdrobljena na posamezne prostore, da bi na kvadraturi 31m2 lahko dobili… The post Studio Aino: Stanovanje na 31 kvadratih appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Deluxe arhitektura

OUTSIDER, 23. oktober ― V Ljubljani se menda v naslednjih letih obeta množica novih luksuznih gradenj. Pustimo ob strani dejstvo, da se pri nas vse odvija v predvidljivem investicijskem valu:  vsi investitorji, ki so še leto ali dve nazaj vlagali v bitcoine, letos pač vlagajo v luksuzne nepremičnine. Takšno monoprogramsko vlaganje je najboljši porok za novo krizo. Namesto pritoževanja… The post Miloš Kosec: Deluxe arhitektura appeared first on OUTSIDER.
Projektu BIO 26 velika nagrada Brumen

Projektu BIO 26 velika nagrada Brumen

CZK, 23. oktober ― V Narodni galeriji so odprli pregledno razstavo 9. bienala Brumen in podelili nagrade za odlično slovensko oblikovanje Brumen, najvišja strokovna oblikovalska odlikovanja na nacionalnem nivoju. Žirija je v 7 kategorijah podelila 31 nagrad, veliko nagrado Brumen pa je prejela oblikovalska in naročniška ekipa projekta Bienale oblikovanja BIO 26| Skupno znanje.

Štajn arhitekti: Bar/Teater

OUTSIDER, 23. oktober ― Dom kulture Kamnik so v petdesetih letih zgradili delavci bližnje smodnišnice; v njem sta bili kinodvorana in restavracija. Od takrat se je njegova namembnost spremenila: danes je kulturni dom in s tem pomembno kamniško vozlišče, stavba pa je postala kolaž prostorov za različne kulturne dejavnosti. Enega izmed teh prostorov so dobili v roke člani biroja… The post Štajn arhitekti: Bar/Teater appeared first on OUTSIDER.

EDO festivalske beležke: Družabno življenje majhnih javnih prostorov

OUTSIDER, 21. oktober ― “Težko je oblikovati prostor, ki ne bo privlačil ljudi. Naravnost neverjetno je, kolikokrat je bilo to doseženo.” Po tem, ko je ameriški sociolog William H. Whyte dolga leta opazoval javne prostore ameriških mest, je zgrožen ugotovil, da so se nekateri arhitekti resnično potrudili in z odliko opravili izpit iz hostilnega dizajna. Whyte si je v… The post EDO festivalske beležke: Družabno življenje majhnih javnih prostorov appeared first on OUTSIDER.

WDO (World Design Organization)

Fakulteta za dizajn, 17. oktober ― Upravni odbor World Design Organization se je sestal v Hyderabadu (Indija) med 11. in 12. oktobrom 2019, kjer so potekale volitve, ki so se jih udeležili številni člani mednarodne oblikovalske skupnosti, med njimi tudi dekanja FD, prof. Nada Matičič in prodekanja za mednarodno dejavnost Manca Zver Matičič. Pod sloganom ‘humaniziranje oblikovanja’ se je zvrstilo na […] The post WDO (World Design Organization) appeared first on Fakulteta za dizajn.

Fakulteta za dizajn na LJFW

Fakulteta za dizajn, 17. oktober ― Obveščamo vas, da bo FD modna revija v sklopu ljubljanskega tedna mode (LJFW) potekala v torek, 22.10.2019 ob 16.30 uri v MAO v Ljubljani. Na modni reviji se bodo predstavili študenti prvega, drugega in tretjega letnika oblikovanja tekstilij in oblačil s Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem. Študenti 1. letnika so pod mentorstvom izr. prof. Tanje […] The post Fakulteta za dizajn na LJFW appeared first on Fakulteta za dizajn.

Vabilo na otvoritev razstave v Galeriji HDMI

Fakulteta za dizajn, 17. oktober ― Prisrčno vabljeni v Galerijo HDMI, Gerbičeva 51 v Ljubljani na otvoritev dveh samostojnih razstav hrvaških umetnikov Vande Jurković in Miroslava Huzjaka, ki bo v torek 22. oktobra 2019 ob 18. uri. Več v priponki spodaj: VANDA JURKOVIĆ MIROSLAV HUZJAK   The post Vabilo na otvoritev razstave v Galeriji HDMI appeared first on Fakulteta za dizajn.

Lela B. Njatin: Mentalni ambienti urbanega spominjanja

OUTSIDER, 16. oktober ― Zakaj se zanimamo za stavbe, ki niso povezane neposredno z našo preteklostjo? In zakaj prezremo stavbe, ki so povezane z našo sedanjostjo? Zakaj je generiranje osebnega spomina bolj pomembno od identificiranja osebnega modusa vivendi? Ta vprašanja sem si zastavila v mestu, kjer sem odraščala in v katerem imam od 2010 atelje: Kočevju. V Kočevju je… The post Lela B. Njatin: Mentalni ambienti urbanega spominjanja appeared first on OUTSIDER.

Pra stol

Fakulteta za dizajn, 15. oktober ― V okviru Festivala lesa, ki poteka v Kočevju, so podelili nagrade mednarodnega natečaja industrijskega oblikovanja Prastol. Strokovna komisija je med predlogi, ki so prišli iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Mehike, Švedske, Finske, Indije in Tajvana izbrala tri najboljše oblikovalske rešitve. Komisija je prvo nagrado podelila Matku Plovaniću in Stefanu Vidoviću za Primaire chair. Matku Plovaniću, ki je […] The post Pra stol appeared first on Fakulteta za dizajn.

Mednarodni sejem pohištva DESIGN DISTRICT 2019

Fakulteta za dizajn, 14. oktober ― V Rovinju se je med 17. in 20. oktobrom odvijal sejem pohištva  DESIGN DISTRICT 2019, na katerem se je predstavila tudi Fakulteta za dizajn s projektom Fleksibilne celice, delo študentk 3.letnika NO, pod mentorstvom Benjamina Hafnerja u.d.i.a. DESIGN DISTRICT 2019 je mednarodni sejem pohištva in notranje opreme hotelov, vil, počitniških domov, restavracij in drugih področij opreme. Galerija:   The post Mednarodni sejem pohištva DESIGN DISTRICT 2019 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Gao Arhitekti: Stanovanje Belle vie

OUTSIDER, 12. oktober ― Radoživ interier stanovanja za mlado družino, poln drznih kontrastov in življenjskega elana, so oblikovali Gao Arhitekti. C’est la belle vie! Družinski dom v prestolnici, popolno izhodišče za vsakodnevne podvige, kamor se je zvečer veselje spet vračati. Velika jedilna miza, za katero se vsi zberemo in okrepčamo, udoben kavč, svetla terasa, pa še dovolj zasebnosti za… The post Gao Arhitekti: Stanovanje Belle vie appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Avtentična tržnica

OUTSIDER, 12. oktober ― Že v starodavnih naseljih je obstajal večji odprt prostor oziroma predhodnik prostora, ki ga danes imenujemo trg. Različne parafraze prostora, kot sta grška agora ali rimski forum, verjetno lahko najdemo v večini kultur po svetu, v vseh primerih pa je ta prostor pomenil središče gospodarskega, družbenega in političnega življenja. Prostor, ki je bil zaradi svoje… The post Blaž Šenica: Avtentična tržnica appeared first on OUTSIDER.

Kratek avtobusni obisk

OUTSIDER, 12. oktober ― Urbano življenje v današnjem času ni omejeno samo na metropole; s pomočjo brezžičnega interneta in drugih povsod prisotnih nevidnih valov in signalov smo lahko s svetovnimi dogodki, prijatelji in sorodniki enako na tekočem v alpskem gorovju ali afriški puščavi kot v New Yorku ali Pekingu. Delo se vedno bolj osvobaja tovarn in pisarn velikih populacijskih… The post Kratek avtobusni obisk appeared first on OUTSIDER.
še novic