Katja Šulc: Gledališče na otoku

OUTSIDER, 8. avgust ― Noč je že globoko v temi,  ko obsedimo na tleh tovorne ladje obalne straže Brionskih otokov in čakamo, da nas odpelje iz Malega Briona na Veliki Brion. Čakamo dolgo, čakamo vsi, publika, ki je prišla na veliki koncert ob 20-letnici gledališča Ulysses (ki je tokrat potekal z gledalci v čolnih in na barkah) in nastopajoča… The post Katja Šulc: Gledališče na otoku appeared first on OUTSIDER.

Ajda Bračič: E Mare Libertas

OUTSIDER, 6. avgust ― Če se na jasen dan z vzhodne obale Velike Britanije zazrete čez Severno morje, bo na obzorju pred vami morda za hip zamigetal obris tuje dežele. Ne, to ne bo daljna belgijska obala – pogled se vam bo prej ustavil na armiranobetonski strukturi, ozki ploščadi na dveh velikanskih pilonih. Na manj kot pol kvadratnega kilometra… The post Ajda Bračič: E Mare Libertas appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: »Hiša mora biti v obliki črke I Comic Sans«

OUTSIDER, 5. avgust ― Ko sem bil študent drugega letnika arhitekture, je nekdo v seminar prof. Vojteha Ravnikarja prinesel knjigo tlorisov baročnih zgradb v obliki črk abecede. Te miniaturne mojstrovine je zasnoval nemški baročni arhitekt Johann David Steingruber (1702-1787). Študentje smo se s posmehom navduševali nad palačami in iskali svojo najljubšo črko. Vse skupaj je izgledalo nekako postmodernistično, čeprav… The post Matevž Granda: »Hiša mora biti v obliki črke I Comic Sans« appeared first on OUTSIDER.

RAZSTAVA ALMIRA – PRETEKLOST OBLIKUJE SEDANJOST V RADOVLJICI

Fakulteta za dizajn, 5. avgust ― V sredo, 5. avgusta 2020 vas od 18.00 ure dalje vabimo na ogled razstave ALPSKA MODNA INDUSTRIJA – ALMIRA; PRETEKLOST OBLIKUJE SEDANJOST, ki bo v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici. Na razstavi bodo poleg arhivskih izdelkov nekdanje tovarne Almira, predstavljena tudi dela študentov Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem, ki se inspirativno navezujejo na tovarno Almira, […] The post RAZSTAVA ALMIRA – PRETEKLOST OBLIKUJE SEDANJOST V RADOVLJICI appeared first on Fakulteta za dizajn.

Kako urediti teraso?

OUTSIDER, 5. avgust ― Nekaj korakov za prijetne in udobne zunanje prostore V času samoizolacije letošnje pomladi so tisti, katerih bivališče obsega tudi teraso ali vrt, še močneje začutili, kako zlata vredni so ti zunanji kotički doma. Z nekaj preprostimi koraki lahko ta košček zunanje površine zasije in postane vaš najljubši del doma. Naj terasa, ta prostor stika med… The post Kako urediti teraso? appeared first on OUTSIDER.

Aleksander Vujović: Mladenič in morje

OUTSIDER, 4. avgust ― Fascinacija z morjem – veliko vodo je tema, ki človeka od nekdaj navdaja z nikoli docela pojasnjenim navdušenjem. Skozi celotno zgodovino jo tudi pogosto opisujejo velikani svetovne književnosti. Zelo dobro se spomnim poletnih branj Odiseje in vizualizacij pomorskih dogodivščin na poti v rodno Itako. Fascinacija s plovbo je tako od majhnega vzklila tudi pri meni.… The post Aleksander Vujović: Mladenič in morje appeared first on OUTSIDER.

Roth & Čerina: Hiša Palit

OUTSIDER, 3. avgust ― Družinska počitniška hiša na hrvaškem otoku Rab je delo arhitekturnega biroja Roth & Čerina. Na zapuščeni parceli sredi bujne vegetacije je nekdaj stala hiška z veliko pokrito teraso in ločeno uto in visokimi kamnitimi zidovi, ki so jo varovali pred pogledi z ulice. Arhitekturna zasnova počitniške hiše se je zato začela z neobičajnim arhitekturnim postopkom:… The post Roth & Čerina: Hiša Palit appeared first on OUTSIDER.

Arhitekturni studio Branka Juras: Hiša Jerini

OUTSIDER, 2. avgust ― Celovita prenova družinske hiše in gospodarskega poslopja na družinski kmetiji na otoku Krk. Obstoječa družinska kmetija Jerini na otoku Krk je obsegala štiri glavne elemente: staro bivalno hišo, skedenj za sušenje sena, shrambo, od katere so ostale le še obodne stene, in pa t.i. ‘guvno’, mlatilno strukturo, ki obdaja glavno dvorišče in je glede na… The post Arhitekturni studio Branka Juras: Hiša Jerini appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Nosilec za zastave

OUTSIDER, 2. avgust ― Nosilec za zastavo je skromna, uslužna, da ne rečem klečeplazna, in verjetno tudi najbolj množična državna izpostava. Vprašanje je le, ali je tudi najbolj zvesta. Nosilec za zastavo je povsod enako doma, povsod je enako neopazen in prilagodljiv. Njegovo oblikovanje je odvisno od našega stališča o političnem pragmatizmu: oblikovan je bodisi popolnoma neideološko in nevtralno… The post Miloš Kosec: Nosilec za zastave appeared first on OUTSIDER.

Maja Stamenković: JT3 staromeščansko stanovanje

OUTSIDER, 2. avgust ― Prenovo staromeščanskega stanovanja s pogledom na Ljubljanico na 44 kvadratih je oblikovala mlada arhitektka Maja Stamenković. ”Staromeščansko stanovanje skozi ohranjene detajle razkriva zgodbo preteklosti. Tako je bila npr. stenska poslikava, ki se je skrivala pod tančico ometa, na določenih delih stanovanja razkrita, in danes predstavlja pomemben detajl v prostoru. Nova intervencija in belina prostora na… The post Maja Stamenković: JT3 staromeščansko stanovanje appeared first on OUTSIDER.

Matija Miler: Hiša na Selah

OUTSIDER, 2. avgust ― Hišo za družino glasbenikov v središču vasi je zasnoval arhitekt Matija Miler. Na Selah pri Lavrici je novogradnja zapolnila vrzel v razpršenem vaškem tkivu. Hiša stoji v središču vasi, tik ob križišču – to bi pri nekaterih naročnikih in arhitektih lahko vzbudilo željo po oblikovanju zaprte, introvertirane hiše, ki bi notranjost varovala pred radovednimi pogledi.… The post Matija Miler: Hiša na Selah appeared first on OUTSIDER.

Ema Kugler: Intervju z vampirko

OUTSIDER, 31. julij ― Z umetnico Emo Kugler sta se pogovarjala prijatelja arhitekta Natalija Zanoški in Darko Plevnik Portret: Klemen Dvornik Večer pred intervjujem pri prijateljih na balkonu kadimo cigarete. Iz železniških delavnic na drugi strani tirov na ves glas odmeva opera. Prijatelji se že nekaj let sprašujejo, kdo želi z glasbo preglasiti mimo brzeče vlakovne kompozicije. Skozi smeh… The post Ema Kugler: Intervju z vampirko appeared first on OUTSIDER.

OFIS: Stopniščna hiša

OUTSIDER, 30. julij ― Nova rezidenčna hiša OFIS arhitektov stoji na obrobju Ljubljane, na parceli, ki se rahlo spušča – to dejstvo so arhitekti izkoristili za izhodišče oblikovanja. Hiša stoji na meji med gosteje pozidanim centralnim predelom Ljubljane in območjem, ki ima že bolj predmestni značaj. Posebnost lokacije je razlika v višini tal na mestu vstopa z ulice in… The post OFIS: Stopniščna hiša appeared first on OUTSIDER.

Srđan Nađ: Unité d’habitation sredi Aljaske

OUTSIDER, 29. julij ― V času druge svetovne vojne je ameriška vojska v odmaknjenem zalivu kakšnih 80 km južno od glavnega mesta zvezne države Aljaska začela pospešeno razvijati oporišče. Skrit zaliv, obkrožen z visokimi gorami in ledeniki, do katerega je po cesti mogoče priti le skozi 4 km dolg tunel, je bil v času vojne s svojo pomorsko luko… The post Srđan Nađ: Unité d’habitation sredi Aljaske appeared first on OUTSIDER.

:mzld: Center za obiskovalce Švicarskega ornitološkega inštituta

OUTSIDER, 29. julij ― Stavbo centra za obiskovalce Švicarskega ornitološkega inštituta so iz zbite zemlje zgradili arhitekti iz pisarne :mzld. Novi Center je nastal iz želje Ornitološkega inštituta, da bi svoje dejavnosti približal javnosti, v obiskovalcih vzbudil zanimanje in ljubezen do ptic ter jih izobrazil o bogastvu švicarskega ptičjega življenja. V stavbi tako najdemo razgiban program, v pritličju razdeljen… The post :mzld: Center za obiskovalce Švicarskega ornitološkega inštituta appeared first on OUTSIDER.
še novic