Nina Kožar: Moje življenje brez plastike

OUTSIDER, 18. avgust ― Ko to pišem, teče stotriinpetdeseti dan letošnjega leta in jaz še nisem kupila plastenke pijače ali uporabila papirnatega oziroma plastičnega kozarčka za kavo, čeprav na teden spijem vsaj tri take-away kave. Če me spomin ne vara, sem v tem času kupila tri plastične vrečke, pa še te le zato, ker res ni bilo druge izbire.… The post Nina Kožar: Moje življenje brez plastike appeared first on OUTSIDER.

Martina Černe: Si predstavljate življenje brez plastike?

OUTSIDER, 17. avgust ― S sodelavcem stojiva pred kavnim avtomatom. Pritisnem številko 2. V odprtino pade plastični lonček, ki se napolni s kavo, na koncu prileti še plastična žlička. Prva kava danes. Do konca delovnega dne še dve. V enem mesecu več kot šestdeset plastičnih lončkov in žličk. V enem letu … groza me je pomisliti na številko. V… The post Martina Černe: Si predstavljate življenje brez plastike? appeared first on OUTSIDER.

Studio 1991: Laboratorij navidezne resničnosti

OUTSIDER, 16. avgust ― Studio 1991 je manj kot leto dni star arhitekturni biro, ki ga sestavljajo trije mladi arhitekti: Anže Briški, Nuša Gruden in David Žalec. Eden izmed njihovih prvih realiziranih projektov je kot na kožo pisan mlajši generaciji. Gre za laboratorij navidezne resničnosti v Tehnološkem parku v Ljubljani, ki predstavlja novo tipologijo in s tem nov izziv… The post Studio 1991: Laboratorij navidezne resničnosti appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Rajski vrt med Plečnikom in Loosom

OUTSIDER, 16. avgust ― Verjetno je Praga tisto mesto, kjer se obiskovalec iz Slovenije počuti najbolj svetovljansko. Ne le, da je starodavna češka prestolnica že sedem stoletij center umetnosti in izobraževanja, kamor so redno zahajali tudi naši rojaki. Tudi ne gre samo za to, da imamo s Čehi že od nekdaj intenzivne politične, znanstvene in umetniške stike. V Pragi… The post Miloš Kosec: Rajski vrt med Plečnikom in Loosom appeared first on OUTSIDER.

Alto design studio: Stanovanje s freskami

OUTSIDER, 11. avgust ― Prenova stanovanja v stavbi iz začetka 19. stoletja pomeni proces odkrivanja zgodovinskih slojev in sledenja odtisov prejšnjih stanovalcev. Proces vključuje tudi odločanje o tem, katere zgodbe se bodo v novem interierju razkrile. Sodobno domovanje na Bregu v starem centru Ljubljane po delčkih razkriva svojo preteklost. Arhitektka Nina Eminagić mi je o postopku prenove in svojih… The post Alto design studio: Stanovanje s freskami appeared first on OUTSIDER.

Monochrome arhitekti: Vila Jenny

OUTSIDER, 10. avgust ― Ko so portugalske obale svoj čas zapuščale nepreštevne ladje, polne drznih pomorščakov, ki so se namenili prek nestanovitnih morij odkrivat tuje dežele, so za njimi na sipinah Atlantskega oceana ostale portugalske žene in mahale v slovo. Melanholičen občutek oddaljenosti, ki se rodi iz odsotnosti ljubljene osebe in nostalgije po preteklosti, in ki hkrati botruje nastanku… The post Monochrome arhitekti: Vila Jenny appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Švedsko pohištvo namesto mesta

OUTSIDER, 9. avgust ― Ob novici, da je Ikea končno dobila gradbeno dovoljenje za gradnjo nove trgovine v Ljubljani, smo lahko veseli. Končno nam kmalu ne bo več treba po ugodno skandinavsko pohištvo v Celovec, Gradec, Vileš ali Zagreb. Ikea je simbol urbanega razvoja: dovolj smo veliki, da bomo dobili svojo Ikeo. Končno bosta na Ikeini spletni strani tudi… The post Matevž Granda: Švedsko pohištvo namesto mesta appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Problem vzdrževanja

OUTSIDER, 9. avgust ― Ulica d’Aubagne v središču Marseilla na prvi pogled predstavlja tipično mediteranski slikovit turistični stereotip: visoke stare hiše iz osemnajsega stoletja, na pol priprta polkna, sušenje perila na vrveh med ozkimi ulicami in živahen nočno utrip na starodavnih kamnitih tlakih. Tudi lokacija ulice je odlična: samo nekaj korakov od starega pristanišča, opere in turističnih znamenitosti. Ulica… The post Miloš Kosec: Problem vzdrževanja appeared first on OUTSIDER.

Predjamski grad: Krajinska dotikanja

OUTSIDER, 8. avgust ― Je lahko veduta Predjamskega gradu še bolj monumentalna? In kako, če sploh, posegati v njeno brezkompromisno fotogeničnost s kakršnokoli novo mislijo, z novo arhitekturno intervencijo? To so izzivi, s katerimi so se soočili 3b arhitekti. V kontekstu, kot je Predjamski grad, je treba novo arhitekturo očistiti skorajda vsakršne formalne ambicije. Treba jo je razgraditi do… The post Predjamski grad: Krajinska dotikanja appeared first on OUTSIDER.

Iva Smrke Kröger: Bistvo arhitekture je zastavljanje pravih vprašanj

OUTSIDER, 5. avgust ― Arhitektka Iva Smrke Kröger se je na obvezno študijsko prakso v 9. semestru namesto v katerega izmed ljubljanskih birojev podala v švicarski Herzog & de Meuron, enega najbolj vplivnih, inovativnih in kakovostnih arhitekturnih birojev na svetu. Način dela in svet vrhunske arhitekture sta jo prevzela in bila je dovolj prodorna, da so ji ponudili redno… The post Iva Smrke Kröger: Bistvo arhitekture je zastavljanje pravih vprašanj appeared first on OUTSIDER.

Mojca Pišek: Nekaj samoumevnega

OUTSIDER, 3. avgust ― Moja najljubša scena v drugi sezoni HBO-jeve nadaljevanke Big Little Lies je, ko Amabella, ena od otrok glavnih junakinj, v šoli omedli od napada tesnobe. Slednjega naj bi zakrivil pouk, pri katerem obravnavajo okoljske probleme: seznanjajo se s posledicami, ki nas čakajo, če bomo ekološko stvarnost še naprej ignorirali, ter se učijo, kako živeti po… The post Mojca Pišek: Nekaj samoumevnega appeared first on OUTSIDER.

Sanja Premrn: Prenova stanovanja in studia keramike – 2.del

OUTSIDER, 3. avgust ― Arhitektka Sanja Premrn je z investitorko Anjo Slapničar, sicer izdelovalko unikatne keramike, prenovila stanovanje ter keramični studio. Nastala sta dva navdihujoča prostora, ki sta med seboj izrazito različna. Stanovanje je mehko, elegantno in udobno, studio pa svetel in odpira vrata javnosti na delavnicah in razstavah. Ljubezen do novega prostora, ki je po novem njen dom… The post Sanja Premrn: Prenova stanovanja in studia keramike – 2.del appeared first on OUTSIDER.

Sanja Premrn: Prenova stanovanja in studia keramike – 1.del

OUTSIDER, 3. avgust ― Mlada arhitektka Sanja Premrn je združila moči z investitorko Anjo Slapničar, sicer izdelovalko unikatne keramike, in prenovila stanovanje ter keramični studio, ki kar prekipevata od zanosa in ljubezni do ustvarjanja. Nastala sta dva spodbudna in navdihujoča prostora, ki sta med seboj izrazito različna, a oba izjemna in čarobna. Stanovanje je mehko, elegantno in udobno, studio… The post Sanja Premrn: Prenova stanovanja in studia keramike – 1.del appeared first on OUTSIDER.

Kosi in partnerji: Pisarna A

OUTSIDER, 2. avgust ― Pred posegom arhitektov so bile pisarne v poslovni stavbi iz sedemdesetih natrpan in temen prostor, kar je bila posledica mnogih predelnih sten. Te so Kosi in partnerji odstranili, da bi ustvarili čim bolj svetel, odprt in zračen delovni prostor. Specifika projektne naloge je bila v poziciji pisarn v mezaninu, ki na eni strani meji na… The post Kosi in partnerji: Pisarna A appeared first on OUTSIDER.
še novic