Kolektivno tekmovanje

OUTSIDER, 10. december ― Umetniška ali arhitekturna vrednost ni nekaj objektivnega, ampak vsakokratni strokovni in družbeni dogovor. Za muzeje umetnosti, oblikovanja in arhitekture velja, da vzpostavljajo zgodovinski kanon: s selekcijo, vrednotenjem in publiciranjem določajo, katere izmed slik, kipov, stavb in drugih umetniških del so vredne ohranitve in spomina. Za nagrade in priznanja pa podobno velja, da naj bi vzpostavljale… The post Kolektivno tekmovanje appeared first on OUTSIDER.

AB objekt: Hiša Frank

OUTSIDER, 9. december ― Arhitekturno pisarno AB objekt že dobro poznamo prav po fotogeničnih in arhitekturno dovršenih enodružinskih hišah. Hiša Frank, ki stoji v vasi Famlje pri Divači, v tem pogledu ni nobena izjema. Hiša sledi prepoznavni estetiki njenih avtorjev, hkrati pa v svojo zasnovo vnaša dobršno mero lokalne arhitekturne tradicije. Pritlična hiša z bivalnim delom v obliki črke… The post AB objekt: Hiša Frank appeared first on OUTSIDER.

Bor Pungerčič in Petra Stojsavljević: HIŠA NA PODEŽELJU

OUTSIDER, 9. december ― Od leta 2007 več Zemljanov živi v mestih kot na podeželju. Globalni trend preseljevanja v mesta se še nadaljuje in ta v zadnjih letih doživljajo enormno rast. V Sloveniji je trend obraten. Vse več ljudi išče svojo bivalno idilo na podeželju. Razloge gre iskati v tem, da je Slovenija razmeroma majhna in je vse pri… The post Bor Pungerčič in Petra Stojsavljević: HIŠA NA PODEŽELJU appeared first on OUTSIDER.
Podatki (ne) govorijo sami zase

Podatki (ne) govorijo sami zase

Dnevnik, 4. december ― Da mora biti vsaka odločitev grafičnega oblikovalca pretehtana, sicer bo njegov izdelek z nenamernimi sporočili spregovoril kar sam, je na predavanju poudarila grafična oblikovalka in profesorica vizualnega novinarstva Katherine Hepworth. S tem je...

Blaž Šenica: Tabor Narodnega doma v Premanturi

OUTSIDER, 4. december ― Na skrajnem jugu Istre, tik nad konico rta Kamenjak leži majhen kraj po imenu Premantura, pod borovci v njegovi neposredni bližini pa ima že od leta 1960 tabor športno društvo Narodni dom. Tabor najstarejšega slovenskega športnega društva je prvih sedem let najemal zemljišče, leta 1967 pa se je preselil na lastno lokacijo, kjer stoji še… The post Blaž Šenica: Tabor Narodnega doma v Premanturi appeared first on OUTSIDER.

Orodja za boljše bivanje 2019: sobota, 30.11.2019

OUTSIDER, 3. december ― Drugi dan Outsiderjevega festivala Orodja za boljše bivanje 2019, posvečenega temi “Arhitektura kot katalizator razvoja”, je potekal v soboto, 30.11.2019. Govorili smo o problematiki Sečoveljskih solin in kulturne dediščine na sploh. Večer sta odprla Nina in Matevž Granda s kratko predstavitvijo Outsiderjevega natečaja za začasno instalacijo med zidovi ene izmed solinarskih hiš in s tem… The post Orodja za boljše bivanje 2019: sobota, 30.11.2019 appeared first on OUTSIDER.

Idejna prenova UKC Maribor

Fakulteta za dizajn, 3. december ― Na Fakulteti za dizajn, Pridruženi članici Univerze na Primorskem so študenti 3. letnikov pri predmetu Studio III na smeri Vizualne komunikacije (mentor doc. dr. Martine Kač Nemanič) ter na smeri Notranja oprema (mentor viš. pred. Petra Kocjančič) pripravili pet idejnih projektov prenove Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru. Pripravili so novo celostno grafično podobo, uredili sam […] The post Idejna prenova UKC Maribor appeared first on Fakulteta za dizajn.

Sodobna pisarniška zgradba s posebej velikim senčilom

OUTSIDER, 3. december ― AC Group A/S s skladno obliko stavbe V Viborgu, drugi največji danski občini, je bila leta 2018 zgrajena upravna stavba AC Group A/S. Mesto leži v notranjosti države in poleg šarmantnega starega mestnega jedra in znanih cerkva, kot je romanska stolnica Viborg, nudi tudi veliko industrijsko cono z različnimi podjetji iz avtomobilske in hidravlične panoge.… The post Sodobna pisarniška zgradba s posebej velikim senčilom appeared first on OUTSIDER.

Obisk gradbišča stolpnica PECA

Fakulteta za dizajn, 3. december ― V ponedeljek, 25. novembra smo s študenti 2l Notranje opreme pri predmetu Studio II obiskali gradbišče energetsko visoko učinkovitega stanovanjskega središča PECA. Stolpnico sestavljata dva med seboj povezana atraktivna stolpiča s 17 etažami v katerih bo na voljo 100 skrbno načrtovanih stanovanjskih enot različnih površin in tlorisov, 5 poslovnih prostorov ter dve kleti s parkirišči. […] The post Obisk gradbišča stolpnica PECA appeared first on Fakulteta za dizajn.

Zadnji dnevi stare tehnologije

OUTSIDER, 3. december ― Svetovno znani ameriški TV-voditelj in strastni zbiratelj motorjev in avtomobilov Jay Leno je v eni svojih oddaj izjavil, da so zadnji dnevi stare tehnologije bistveno boljši kot prvi dnevi nove tehnologije. Prav to spoznanje se nam je osebno dogodilo v letošnjem poznem poletju, ko je situacija narekovala najem električnega skiroja za hitrejše pomikanje po ljubljanskih… The post Zadnji dnevi stare tehnologije appeared first on OUTSIDER.

Podjetje E- NET išče primernega oblikovalca kataloga

Fakulteta za dizajn, 2. december ― Področje: AVTOMOBILIZEM (izdelki avtomobilske kozmetike, dodatne opreme in žarnic) Blagovne znamke: Carplan, Carpoint, Osram, M-Tech, Shake, Ring,… Z našimi produkti oskrbujemo veleprodajne trgovce, maloprodajne trgovce ter sistemske kupce v Sloveniji. Opis del: Izdelava kataloga, kateri bi vseboval vse naše produkte (slika, naziv in kratek opis izdelka) Potrebna znanja: grafično oblikovanje kataloga, da ga lahko pošljemo […] The post Podjetje E- NET išče primernega oblikovalca kataloga appeared first on Fakulteta za dizajn.

Orodja za boljše bivanje 2019: petek, 29. november

OUTSIDER, 2. december ― Za nami je že tretja izdaja Outsiderjevega festivala Orodja za boljše bivanje – tokrat smo v dveh dneh festivalskega dogajanja razmišljali o »arhitekturi kot katalizatorju razvoja«. Festival sta otvorila Nina Granda, glavna in odgovorna urednica revije Outsider, ter Matevž Granda, izvršni urednik in kreativni direktor. Prvi večer je zaznamoval preplet arhitekture in gospodarstva. Nande Korpnik,… The post Orodja za boljše bivanje 2019: petek, 29. november appeared first on OUTSIDER.

Križ čez Križanke?

OUTSIDER, 2. december ― Vsako starejše mesto ima ulico, kjer so se od nekdaj naseljevale najpremožnejše plemiške družine in kjer so stale najmogočnejše mestne palače. V naši regiji se take ulice navadno imenujejo Gosposke: imamo jih v Mariboru, Gradcu, Celovcu in seveda v Ljubljani. Ljubljanska Gosposka ulica skupaj z Novim trgom je bila nekdaj center političnega, kulturnega in družabnega… The post Križ čez Križanke? appeared first on OUTSIDER.

Sandra Erpe: Avtogram

OUTSIDER, 30. november ― Na pot smo se odpravili sredi noči; po najboljših močeh se je bilo treba izogniti vsem morebitnim kolonam, ki so med vikendi na cesti od drobcene dolenjske vasice do bosanske meje še kako pogoste. Vožnja do meje naj bi navadno ob takšni uri potekala gladko. Do Semiča ni bilo daleč in tudi preostala pot skozi… The post Sandra Erpe: Avtogram appeared first on OUTSIDER.

Vanja Tajnšek: Kvačkanje

OUTSIDER, 30. november ― Zaslišala je žvenket šopa ključev, ki jih je odvrgel v majhno kristalno posodico, in ob tem najbrž spet okrušil delček roba. Pred leti, ko sta se selila v novo hišo, ji jo je podarila mama. Namenila ji je mesto v predsobi, da bo zadnja domača reč, ki jo vidi, ko odide iz doma, in prva,… The post Vanja Tajnšek: Kvačkanje appeared first on OUTSIDER.

Straniščne spletke 3: nagrajenci

OUTSIDER, 30. november ― Prvi večer festivala Orodja za boljše bivanje, ki je potekal 29.11.2019, smo razglasil zmagovalce literarnega natečaja Straniščne spletke 3. Komisija, ki so jo sestavljali Tina Košir, Agata Tomažič in Andrej Hočevar so podelili tri nagrade in tri priznanja. Čeprav je bilo zgodb 99, je vsak ocenjevalec izbral svojo šesterico najboljših, le pri dveh zgodbah se… The post Straniščne spletke 3: nagrajenci appeared first on OUTSIDER.

Ana Svetel: Odskočna deska

OUTSIDER, 30. november ― »Tajda, pohiti!« »Saj sem na poti.« »Ne se pogovarjat med vožnjo, bom kar prekinila, adijo.« »Mama, halo, počakaj, stojim na parkirišču, kaj je?« »A nisi za volanom?« »Nisem.« »Daj, res se podvizaj. Teta Čiča pravi, da se moramo danes ob osmih vse štiri oglasiti pri njej, preden gre rakom žvižgat.« »Joj, spet je drama queen.«… The post Ana Svetel: Odskočna deska appeared first on OUTSIDER.
še novic