Finci se pri oblikovanju novega muzeja učijo v MAO

Finci se pri oblikovanju novega muzeja učijo v MAO

CZK, 18. september ― Mesto Helsinki in finska vlada razvijata ambiciozen projekt novega muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Ker pri oblikovanju novih programov MAO prepoznavajo kot enega vodilnih svetovnih muzejev, sta med 9. in 13. septembrom v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na študijskem obisku.

Architecture MasterPrize – Los Angeles

Fakulteta za dizajn, 17. september ― Architecture MasterPrize je v kategoriji Notranja oprema– Javni prostori podelilo za leto 2019 častno omembo projektu: Variacije obnove lobija osnovne šole Domžale, ki je pod mentorstvom Benjamina Hafnerja nastajal v sodelovanju s študenti Fakultete za dizajn (J.Favai, N.Avsenik, L.Brinc, T.Gerdej, A.Kolenc, N.Mlakar, A.Pavlič, L.Škerlj, E. Starc). Architecture Masterprize nagrajuje kreativnost in inovacije znotraj področij arhitekturnega […] The post Architecture MasterPrize – Los Angeles appeared first on Fakulteta za dizajn.

Architecture MasterPrize – Los Angeles

Fakulteta za dizajn, 17. september ― Architecture MasterPrize je v kategoriji Notranja oprema– Javni prostori podelilo za leto 2019 častno omembo projektu: Variacije obnove lobija osnovne šole Domžale, ki je pod mentorstvom Benjamina Hafnerja nastajal v sodelovanju s študenti Fakultete za dizajn (J.Favai, N.Avsenik, L.Brinc, T.Gerdej, A.Kolenc, N.Mlakar, A.Pavlič, L.Škerlj, E. Starc). Architecture Masterprize nagrajuje kreativnost in inovacije znotraj področij arhitekturnega […] The post Architecture MasterPrize – Los Angeles appeared first on Fakulteta za dizajn.

Drago Ivanuša: Reciklirani človek

OUTSIDER, 15. september ― Kakšna je vloga umetnosti ob iskanju rešitev za skrb vzbujajoči problem globalne onesnaženosti? Jasno je, da je eden glavnih vzrokov za nemoč in zanemarljivi vpliv umetnosti na družbo ravno njeno nekritično, konformistično delovanje. Umetnost, pa naj bo še tako avtonomna, vire za svoj obstoj črpa iz institucij kapitala, tistih torej, ki bi morale biti njena… The post Drago Ivanuša: Reciklirani človek appeared first on OUTSIDER.

Beleženje minljivega prostora

OUTSIDER, 12. september ― Kako razmišljati o scenografiji? Podobno kot glasba tudi prostor na odru zares obstaja le v času gledališke igre ali operne predstave; vse, kar za njima ostane po uri ali dveh v zatemljeni dvorani, so njuni vizualni in tekstualni zapisi: načrti, skice, makete, notni zapisi in časopisne kritike. Če natisnjenim dramam še priznavamo status avtonomne literarnega… The post Beleženje minljivega prostora appeared first on OUTSIDER.

PRAKSA V PODJETJU NUMO

Fakulteta za dizajn, 12. september ― V podjetju Numo d.o.o. ponujajo študentkam in študentom FD opravljanje praktičnega usposabljanja. NUMO je mlad in inovativen team strokovnjakov s področja design inženiringa, ki za uveljavljanje lokalne in globalne naročnike realizira tehnološko zahtevne projekte s filozofijo design-to-function. Poleg zahtevnejših projektov, ki so podprti z UX dizajnom izdelujejo tudi aplikacije, spletne strani, animacije, celostne grafične podobe […] The post PRAKSA V PODJETJU NUMO appeared first on Fakulteta za dizajn.

Julio Gotor Valcárcel: Plasti časa

OUTSIDER, 10. september ― Dvorišče Muzeja za arhitekturo in oblikovanje na fužinskem gradu je za čas poletja dobilo novo podobo. Izvedena intervencija je rezultat natečaja, ki je bil organiziran pod okriljem platforme Future Architecture in v navezavi na aktualno razstavo Prenavljamo!!!, ki nagovarja tematiko prenove slovenske stavbne dediščine. Zmagovalno rešitev je zasnoval Julio Gotor Valcárcel, mlad arhitekt španskega rodu.… The post Julio Gotor Valcárcel: Plasti časa appeared first on OUTSIDER.

Aleksander Vujović: Odkrivanje črne škatle

OUTSIDER, 9. september ― V Galeriji Dessa na Židovski stezi v Ljubljani se drevi ob 20:00 otvarja razstava del arhitekta in scenografa Aleksandra Vujovića, sicer tudi asistenta na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, pisca in sodelavca naše revije. iz predstave Kje sem ostala Urše Adamič in Nina Šorak v PTL, foto: Aleksander Vujović Razstava Odkrivanje črne škatle predstavlja pregled… The post Aleksander Vujović: Odkrivanje črne škatle appeared first on OUTSIDER.

idea:list studio: Stanovanje Pod streho

OUTSIDER, 8. september ― Par na pragu tridesetih si je v podstrešnem stanovanju na ljubljanskem Brdu uredil prvi skupni dom, za interier pa so poskrbeli v studiu idea:list. Ljudje, ki so večino svojega odraslega življenja preživeli v družbi socialnih medijev, si urejajo svoja prva stanovanja. To se brez dvoma pozna tudi na smernicah v notranjem oblikovanju. Bolj kot kadarkoli… The post idea:list studio: Stanovanje Pod streho appeared first on OUTSIDER.

Prosto dostopne cerkve in javna stranišča

OUTSIDER, 8. september ― Italijanski arhitekt in kartograf Giambattista Nolli je danes najbolj znan po svojem zemljevidu Rima iz leta 1748. Posnetek stanja Večnega mesta se ni proslavil le zaradi svojih monumentalnih dimenzij (skoraj 2×2 m) in izredne natančnosti (zemljevid je za podlogo planskim dokumentom mestna uprava uporabljala do sedemdesetih let dvajsetega stoletja), ampak tudi zaradi načina upodobitve javnega… The post Prosto dostopne cerkve in javna stranišča appeared first on OUTSIDER.

Agata Tomažič: Med tiri in cesto

OUTSIDER, 8. september ― Tako kot vsaka ženska rabi svojo sobo, si mora vsak(a) meščan(ka) v svojem mestu najti kotiček, ki je samo zanj(o). Kotiček, ki je hkrati skrivališče in premišljevalnica, in kamor se včasih napotiš kar tako, da se srečaš s samim sabo iz tistega obdobja, ko si se nazadnje mudil tam. Ampak mesta so seveda zelo nenaklonjena… The post Agata Tomažič: Med tiri in cesto appeared first on OUTSIDER.

Odlomek iz knjige Jodi Dean: Preživeli in sistemi

OUTSIDER, 6. september ― Iz knjige Jodi Dean Comrade. An Essay on Political Belonging (Tovariš – Esej o politični pripadnosti), ki je pred izidom pri založbi Verso Carl Schmitt slovi po oznaki, da je neoliberalizem politiko nadomestil z etiko in ekonomijo. Opozoriti moramo, da je soodvisno politika premeščena na način, ki je specifičen za neoliberalizem. Obstaja individualizirano samo-vzgajanje, samo-upravljanje,… The post Odlomek iz knjige Jodi Dean: Preživeli in sistemi appeared first on OUTSIDER.

Aleksander Vujović: Umetnost bivanja na strmem terenu

OUTSIDER, 5. september ― V revijah pogosto opisujemo uspešne prenove starih kmečkih kompleksov, ki so posodobljeni s premišljenim posredovanjem arhitektov. Tole ni tak primer. Gre za avtentično ljudsko gradnjo s cerkljanskega področja, ki je še vedno v rabi in kjer arhitekt – odkar uradno obstaja kot specializiran poklic – do današnjih časov ni posredoval. Zasnova in izvedba torej izhajata… The post Aleksander Vujović: Umetnost bivanja na strmem terenu appeared first on OUTSIDER.

Some Place Studio: Pisarne SML

OUTSIDER, 2. september ― Some Place Studio je arhitekturni biro s pisarnami na Dunaju in v New Yorku, katerega začetnika sta slovensko-avstrijski duo Bika Rebek in Daniel Prost. Med njunimi zadnjimi realiziranimi projekti je objekt pisarn inženirskega podjetja SML na severu Avstrije v mestu Redlham. Novi objekt je neposredno povezan s produkcijskim delom podjetja in ima razgiban volumen. Nad… The post Some Place Studio: Pisarne SML appeared first on OUTSIDER.
še novic