Priznanje za slovenski paviljon na Expu v Dubaju

OUTSIDER, 30. oktober ― Zasnova slovenskega paviljona na mednarodni razstavi Expo v Dubaju je na Architecture Masterprize v kategoriji razstavnih prostorov prejela posebno omembo (honorable mention). Projekt so pripravili v podjetju Magnet Design. Slovenski paviljon predstavlja Slovenijo kot oazo v puščavi, deželo naravnih in kulturnih bogastev, postavljen pa bo v delu razstave, posvečenemu trajnosti. Paviljon združuje nekatere izmed prepoznavnih… The post Priznanje za slovenski paviljon na Expu v Dubaju appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura iz zemlje: Fujianski Tulou

OUTSIDER, 30. oktober ― Tulou je specifična stavbna tipologija iz zemlje, značilna za kitajsko provinco Fujian. Graditi so jih začeli že v 12. stoletju, nekatere izmed stavb pa so še vedno naseljene. Leta 2008 je bilo 46 primerkov vpisanih v UNESCO register svetovne dediščine. Tulou v dobesednem prevodu pomeni ‘stavba iz zemlje’. A ta skopi opis ne ustreza, saj… The post Arhitektura iz zemlje: Fujianski Tulou appeared first on OUTSIDER.

MEDNARODNA NAGRADA AMP 2020

Fakulteta za dizajn, 30. oktober ― Za Projekt Vertikalnega mesta so mednarodno priznanje – Honorable Mention of Architecture MasterPrize 2020 prejeli Damir Černec in Jakob Vrečko, Domen Poljanšek in Tina Štefančič.  Več: TUKAJ Iskrene čestitke! The post MEDNARODNA NAGRADA AMP 2020 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Prostornina: Babushka Boutique Zagreb

OUTSIDER, 29. oktober ― V hrvaški prestolnici je zaživela podružnica priljubljene ljubljanske trgovine. Za interier so poskrbeli v pisarni Prostornina. Babushka Boutique je trgovinica z izdelki slovenskih in tujih ustvarjalcev, v kateri lahko kupimo vse od nakita do dodatkov za dom. Ljubek prodajni program dopolnjuje prepoznavna vizualna podoba, ki jasno opredeljuje vzdušje v Babushki in poudarja njihovo ljubezen do… The post Prostornina: Babushka Boutique Zagreb appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: »Sovražim sovraštvo«

OUTSIDER, 27. oktober ― Zadnjih nekaj dni  kulturno javnost pretresata »deložacija« nevladnih organizacij, ki so najemale prostore ministrstva za kulturo na Metelkovi 6 in »umetniška akcija«, ki ji je sledila. Reakcije na dogodek v medijih kažejo na to, kako se v našem prostoru sistemsko poglablja razkol. V pravni državi, kot je Slovenija, medsebojne odnose med najemodajalcem in najemojemalcem ureja… The post Matevž Granda: »Sovražim sovraštvo« appeared first on OUTSIDER.

Davor Mateković / Proarh: Kamnita hiša

OUTSIDER, 27. oktober ― Kamnita počitniška hiša ob jadranski obali se vklaplja v lokalni kontekst, a s svojo jasno arhitekturo kljub temu izstopa. Počitniška hiša stoji na ozki lokaciji, obkrožena z okoliško zazidavo, ki je stihijska in nima jasne usmeritve – arhitekti gradnjo v okolici označijo za prostorski ‘hrup’, v takšnem hrupu mora arhitekturni jezik postati tišji in ustvariti… The post Davor Mateković / Proarh: Kamnita hiša appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Zapuščina neke družbe

OUTSIDER, 26. oktober ― Gospodarska družba je nenavadna entiteta. Obnaša se kot oseba, sodišča jo obravnavajo kot osebo, vendar pa nima niti lastnega telesa niti lastne volje. Gre za pravno fikcijo, sintezo gospodarskih interesov enega ali več fizičnih posameznikov, ki se je izkazala za bistveno ob nastanku kapitalizma. Trgovci in špekulanti seveda obstajajo mnogo dlje, vsaj, odkar poznamo blagovno… The post Miloš Kosec: Zapuščina neke družbe appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura Jure Kotnik: Dentalni center Tatalović

OUTSIDER, 26. oktober ― Sodobno oblikovan dentalni center v Krškem skozi velika okna ponuja pomirjujoč razgled na okoliško pokrajino. Eno izmed glavnih vodil oblikovanja prostorov dentalnega centra je bilo arhitekturno izražanje vrednot, ki jih pri svojem delu zasleduje naročnik: sodobnost, jasnost, dovršenost. Poleg tega pa so arhitekti iz pisarne Arhitektura Jure Kotnik z ureditvijo poskrbeli tudi za dobro počutje… The post Arhitektura Jure Kotnik: Dentalni center Tatalović appeared first on OUTSIDER.

OBVESTILO – ODLOK VLADE z dne 23. 10. 2020

Fakulteta za dizajn, 24. oktober ― Spoštovani, obveščamo vas, da je Vlada RS v petek, 23. 10. 2020, sprejela Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (v nadaljnjem besedilu: odlok) in ga tega dne tudi objavila v Uradnem listu RS (št. 152/20). Odlok zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 […] The post OBVESTILO – ODLOK VLADE z dne 23. 10. 2020 appeared first on Fakulteta za dizajn.

BAAM arhitekti: Mansarda SL

OUTSIDER, 23. oktober ― Podstrešno stanovanje je odprto in fleksibilno, da ustreza nepredvidljivemu življenjskemu slogu mladega samskega moškega. Pod projekt se podpisujejo BAAM arhitekti s sodelavcem Ambrožem Bartolom. V zadnjem času vse več projektov notranje opreme posega po pohištvu, ki ga je mogoče po mili volji premikati sem ter tja, ga odpirati, zapirati ter mu spreminjati namembnost. Takšna je… The post BAAM arhitekti: Mansarda SL appeared first on OUTSIDER.

Pavel Medvešček (1933 – 2020): Kamnite skrivnosti

OUTSIDER, 23. oktober ― Na odmaknjenih domačijah, razpršenih po posoških hribih, je še v drugo polovico dvajsetega stoletja preživela skrivnostna oblika tradicionalnega načina življenja in verovanja, katere čuvarji so se v strahu pred pokristjanjevanjem zavezali molku. Pred skoraj petdesetimi leti se je nekaterim izmed njih razvezal jezik in skrivnosti stare vere so v okrnjeni obliki zaupali Pavlu Medveščku, mladeniču… The post Pavel Medvešček (1933 – 2020): Kamnite skrivnosti appeared first on OUTSIDER.

Studio Anna Heringer: Anandaloy

OUTSIDER, 22. oktober ― V letošnjem letu zaključeni projekt Anandaloy v Bangladešu, ki je zgrajen iz zemlje, je prejemnik prestižne nagrade Obel Award za leto 2020 v višini 100.000,00 €. Anandaloy v bengalskem dialektu pomeni prostor globokega veselja. Arhitektka Anna Heringer objekt opiše kot ‘plešočo hišo’: namesto, da bi sledile preprostemu pravokotnemu tlorisu, njene stene plešejo, okoli stavbe pa… The post Studio Anna Heringer: Anandaloy appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura iz zemlje: Chihilsitoonski vrtovi, Kabul

OUTSIDER, 21. oktober ― Prenova in revitalizacija vrtov s pripadajočimi stavbami v javni park v Kabulu. Novi objekti so izvedeni iz zbite zemlje.   Nekdanji kraljevi vrt iz 19. stoletja je nekaj časa služil kot protokolarni objekt za državniške obiske – med drugim sta ga obiskala tudi ameriški predsednik Eisenhower in sovjetski premier Hruščov. V začetku 90. let prejšnjega… The post Arhitektura iz zemlje: Chihilsitoonski vrtovi, Kabul appeared first on OUTSIDER.

Ira Zorko: Kruta usoda naselbinske dediščine prve polovice 20. stoletja

OUTSIDER, 21. oktober ― Uničenje trenutno grozi dvema lepima vilama ob Jamovi cesti FORMALNO PRAVNI VIDIK Mestna četrt Kolezija je enako kot sosednje območje ljubljanskega Mirja od leta 2006 pod številko EŠD 20034 zaščitena kot območje naselbinske dediščine z vilami in enodružinskimi stanovanjskimi hišami v vrtovih. Nastala je v času prve polovice 20. stoletja. Pravna in vsebinska podlaga za… The post Ira Zorko: Kruta usoda naselbinske dediščine prve polovice 20. stoletja appeared first on OUTSIDER.
še novic