Tissa: Počitniška hiša Ružić

OUTSIDER, 13. avgust ― Hiša stoji na lokaciji blizu Poreča in svoje poglede usmerja navznoter, proti osrednjemu dvorišču, ki je pravzaprav – bazen. Počitniška hiša Ružić arhitektov iz biroja Tissa se nahaja na območju hitrega zgoščevanja zazidave, predvsem zaradi turističnih nastanitev. Nedomišljen urbanizem bi zlahka omogočil, da se neposredna okolica hiše v nekaj letih povsem zapolni s stihijsko gradnjo,… The post Tissa: Počitniška hiša Ružić appeared first on OUTSIDER.

Nova kreativna četrt v Kamniku

OUTSIDER, 12. avgust ― Vse več slovenskih mest se v zadnjem času intenzivno ukvarja z urbano prenovo in s tem, kako pozabljena urbana območja prilagoditi novim ekonomskim razmeram in novim družbenim potrebam. V Kamniku so to predvsem nekdanja industrijska območja, največje med njimi pa je območje bivše smodnišnice oz. KIK Kamnik. To poletje so mladi kamniški arhitekti in urbanisti… The post Nova kreativna četrt v Kamniku appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura iz zemlje: Tiskarna Gugler

OUTSIDER, 12. avgust ― Gradnja iz zbite zemlje je primerna za objekte vseh vrst – tudi za poslovne gradnje. To dokazujejo prostori tiskarne in medijskega podjetja Gugler v spodnjeavstrijski občini Melk. Glavno nosilno konstrukcijo – dve vzporedni steni iz predpripravljenih blokov zbite zemlje v upravnem delu stavbe – dopolnjujejo elementi iz lokalnega lesa v proizvodnem delu, zaradi katerih je… The post Arhitektura iz zemlje: Tiskarna Gugler appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Ko propadajoč dvorec krade delovna mesta

OUTSIDER, 11. avgust ― Časopis Finance je pred kratkim priobčil precej obsežen članek z naslovom »Siliko bi v Sevnico pripeljal 70 delovnih mest, na poti mu stoji spomeniško varstvo«. Gre za še enega izmed prispevkov o največji cokli razvoja, ki naj bi jo imeli v Sloveniji: o kulturni dediščini. Nasproti smelim razvojnim načrtom in novim delovnim mestom namreč stoji… The post Miloš Kosec: Ko propadajoč dvorec krade delovna mesta appeared first on OUTSIDER.

Arch Lab: Nadaljevanje

OUTSIDER, 11. avgust ― »There is a crackthere is a crackin everythingthat is how the light gets in.« – Leonard Cohen Angleži imajo besedo, ki je ne znam čisto dobro posloveniti. Immediacy. V neposrednem prevodu bi bila to »takojšnjost«, a v resnici leži bolj nekje med »neposrednostjo« in »prisotnostjo«. In ta beseda nekako povsem zajame tisto neoprijemljivo lastnost vseh… The post Arch Lab: Nadaljevanje appeared first on OUTSIDER.

Ta zemljevid kaže, kje je letos najbolj vroče prebivalcem Ljubljane

OUTSIDER, 11. avgust ― Do konca poletja lahko vsak zabeleži vročo točko v Ljubljani Ta teden so se temperature v Ljubljani dvignile na 30 °C.  Za marsikoga je bilo letošnje poletje z oblico deževnih dni vse se prej kot idealno, takoj ko spet nastopijo sončni dnevi, pa se zavemo, kako zelo se mesta lahko poleti segrejejo. Trend pregrevanja se… The post Ta zemljevid kaže, kje je letos najbolj vroče prebivalcem Ljubljane appeared first on OUTSIDER.

Galerija Hest: Pomembni sta tako dostopnost kot kakovost umetniških del

OUTSIDER, 10. avgust ― Za galerijo Hest stoji Emil Šarkanj – človek, ki se je pred enaintridesetimi leti odločil, da bo postal galerist, prodal svoje premoženje in skočil v neznano. Prvi prostori galerije so se odprli v Mariboru, od leta 1993 pa ima Hest podružnico tudi v Ljubljani. Gre za zasebno prodajno galerijo, ki je namenjena predvsem posredovanju pri… The post Galerija Hest: Pomembni sta tako dostopnost kot kakovost umetniških del appeared first on OUTSIDER.

Tadej Zupančič: Štirideset odstotkov

OUTSIDER, 9. avgust ― Britanski medijski regulator Ofcom je v poročilu Media Nations 2020 objavil tudi podatek, da so na višku pandemije novega koronavirusa Britanci pred televizorji prebili 40 odstotkov svoje budnosti. Prvi teden – karantena je bila uvedena 23. marca – so bili najbolj gledani informativni programi (kar 82 odstotkov odraslih Britancev je gledalo BBC-jeva poročila), potem pa… The post Tadej Zupančič: Štirideset odstotkov appeared first on OUTSIDER.

Katja Šulc: Gledališče na otoku

OUTSIDER, 8. avgust ― Noč je že globoko v temi,  ko obsedimo na tleh tovorne ladje obalne straže Brionskih otokov in čakamo, da nas odpelje iz Malega Briona na Veliki Brion. Čakamo dolgo, čakamo vsi, publika, ki je prišla na veliki koncert ob 20-letnici gledališča Ulysses (ki je tokrat potekal z gledalci v čolnih in na barkah) in nastopajoča… The post Katja Šulc: Gledališče na otoku appeared first on OUTSIDER.

Ajda Bračič: E Mare Libertas

OUTSIDER, 6. avgust ― Če se na jasen dan z vzhodne obale Velike Britanije zazrete čez Severno morje, bo na obzorju pred vami morda za hip zamigetal obris tuje dežele. Ne, to ne bo daljna belgijska obala – pogled se vam bo prej ustavil na armiranobetonski strukturi, ozki ploščadi na dveh velikanskih pilonih. Na manj kot pol kvadratnega kilometra… The post Ajda Bračič: E Mare Libertas appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: »Hiša mora biti v obliki črke I Comic Sans«

OUTSIDER, 5. avgust ― Ko sem bil študent drugega letnika arhitekture, je nekdo v seminar prof. Vojteha Ravnikarja prinesel knjigo tlorisov baročnih zgradb v obliki črk abecede. Te miniaturne mojstrovine je zasnoval nemški baročni arhitekt Johann David Steingruber (1702-1787). Študentje smo se s posmehom navduševali nad palačami in iskali svojo najljubšo črko. Vse skupaj je izgledalo nekako postmodernistično, čeprav… The post Matevž Granda: »Hiša mora biti v obliki črke I Comic Sans« appeared first on OUTSIDER.

Kako urediti teraso?

OUTSIDER, 5. avgust ― Nekaj korakov za prijetne in udobne zunanje prostore V času samoizolacije letošnje pomladi so tisti, katerih bivališče obsega tudi teraso ali vrt, še močneje začutili, kako zlata vredni so ti zunanji kotički doma. Z nekaj preprostimi koraki lahko ta košček zunanje površine zasije in postane vaš najljubši del doma. Naj terasa, ta prostor stika med… The post Kako urediti teraso? appeared first on OUTSIDER.

Aleksander Vujović: Mladenič in morje

OUTSIDER, 4. avgust ― Fascinacija z morjem – veliko vodo je tema, ki človeka od nekdaj navdaja z nikoli docela pojasnjenim navdušenjem. Skozi celotno zgodovino jo tudi pogosto opisujejo velikani svetovne književnosti. Zelo dobro se spomnim poletnih branj Odiseje in vizualizacij pomorskih dogodivščin na poti v rodno Itako. Fascinacija s plovbo je tako od majhnega vzklila tudi pri meni.… The post Aleksander Vujović: Mladenič in morje appeared first on OUTSIDER.

Roth & Čerina: Hiša Palit

OUTSIDER, 3. avgust ― Družinska počitniška hiša na hrvaškem otoku Rab je delo arhitekturnega biroja Roth & Čerina. Na zapuščeni parceli sredi bujne vegetacije je nekdaj stala hiška z veliko pokrito teraso in ločeno uto in visokimi kamnitimi zidovi, ki so jo varovali pred pogledi z ulice. Arhitekturna zasnova počitniške hiše se je zato začela z neobičajnim arhitekturnim postopkom:… The post Roth & Čerina: Hiša Palit appeared first on OUTSIDER.
še novic