Galerija Alkatraz: Demokratičnost in raznolikost ne le kot ideji, temveč kot načeli delovanja

OUTSIDER, 21. februar ― Galerija Alkatraz na Metelkovi deluje že skoraj 25 let, pod okriljem KUD Mreža, in s svojim pristopom k razstavljanju umetnosti v praksi širi vrednote, kot so inkluzivnost, demokratičnost, raznolikost. Zastopa alternativno pozicijo tako znotraj umetniške in galerijske sfere, kot tudi v družbi na splošno, ter s tem, kot pravita Ana Grobler in Sebastian Krawczyk, pokušajo… The post Galerija Alkatraz: Demokratičnost in raznolikost ne le kot ideji, temveč kot načeli delovanja appeared first on OUTSIDER.

SHARE Ljubljana 2020

OUTSIDER, 21. februar ― Vizionarski pristop k prihodnosti arhitekture Druga edicija mednarodnega Foruma arhitekture in gradbeništva, SHARE Ljubljana 2020, se bo odvil 12. Marca 2020 v Hotelu Intercontinental v Ljubljani. SHARE Ljubljana 2020 bo razburljiv dan, poln predstavitev nagrajenih projektov, debat in delavnic o vseh z arhitekturo povezanih stvareh, in še čem. Dogodek organizira kulturno društvo Pro Event v… The post SHARE Ljubljana 2020 appeared first on OUTSIDER.

Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Zakaj nimamo pravega »stanovanjskega sklada«?

OUTSIDER, 20. februar ― Pravzaprav stanovanjski sklad imamo, vendar zajema zgolj 6 %[1] skupnih naseljenih stanovanjskih enot v Sloveniji. Imamo državni stanovanjski sklad (SSRS) ter občinska in ministrska sklada. Potem ko je leta 1991 stopil v veljavo stanovanjski zakon za odkup družbenih stanovanj (t. i. Jazbinškov zakon), se je število stanovanj sklada drastično znižalo. Pred uveljavitvijo tega zakona je… The post Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Zakaj nimamo pravega »stanovanjskega sklada«? appeared first on OUTSIDER.

Studio AINO: Hiša spomina

OUTSIDER, 20. februar ― V več kot stoletje stari hiši na Ptuju je zaživel nov dom. Z izjemno pozornostjo do detajlov in ljubeznijo do materialov so ga uredili v Studiu AINO. Nekdanja kmečka hiša je bila že večkrat prenovljena in predelana: nazadnje je prenova potekala pred 15 leti. Vsak izmed posegov je v prostor kaj novega vnesel, iz njega… The post Studio AINO: Hiša spomina appeared first on OUTSIDER.

Nina Granda: Obrat od betona

OUTSIDER, 20. februar ― Čudežen material, ki je v arhitekturi omogočil realizacijo presežkov in velikopoteznih projektov, ima tudi slabo stran. Masovna gradnja z betonom, energetsko izjemno zahtevna pridelava ter omejena možnost ponovne rabe prispevajo k podnebnim spremembam. A obstajajo tudi alternative. Beton, ki je v modernizmu omogočil razcvet in omogočil hitro urbanizacijo ogromnih področij, je v sodobni arhitekturi premalo… The post Nina Granda: Obrat od betona appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Ljubljana na vodi

OUTSIDER, 19. februar ― Pravijo, da človek obrača, bog obrne. Nekaj podobnega sem pomislil, ko sem pred nekaj dnevi zasledil vest o še eni nikoli dokončani ljubljanski sagi. Pred več leti sem že pisal o Stožicah, na pol ruševini na pol gradbišču epskih razsežnosti ob ljubljanski severni obvoznici. Spet drugič sem se dotaknil napovedane (in zdaj dokončane) gradnje novih… The post Miloš Kosec: Ljubljana na vodi appeared first on OUTSIDER.

Studio Autori: Stanovanje O

OUTSIDER, 17. februar ― Prostorno meščansko stanovanje v Beogradu so v preteklem letu prenovili srbski arhitekti Studio Autori. Stanovanje O se nahaja v stari meščanski stavbi v središču beograjskega predela Obilićev Venac, območja, ki je zaprto za avtomobile. Stavba je bila zgrajena v 20. letih preteklega stoletja, do današnjega dne pa je zamenjala že številne prebivalce, ki so v… The post Studio Autori: Stanovanje O appeared first on OUTSIDER.

Tereza Vuk: Wtf mam pa jaz kej pojma o arhitekturi?

OUTSIDER, 16. februar ― Še da o temu začnem pametovat, pol sem ga pa res zmagala. Sam jaz bom o seb pisala. Standardno. Ker sem se odločila, da bom teti depri in sestrični tesnobi fakiča pokazala, sem se res začela silit mal več hodit ven med ljudi. Ker že eno leto nisem bla nikjer. Razen v naši okoliški kafani. Naša… The post Tereza Vuk: Wtf mam pa jaz kej pojma o arhitekturi? appeared first on OUTSIDER.

Primož Sturman: »Tu stvari merimo z drugačnimi merili«

OUTSIDER, 14. februar ― Bilo je v prvem ali drugem letniku univerzitetnega študija sodobne zgodovine na tržaški univerzi, ko sem na hodniku pred predavalnico ujel drobec zanimive debate. Kolega sta namreč v pristnem tržaškem narečju razpravljala, ali je bilo nasilje jugoslovanskih partizanov maja 1945 v Trstu primerljivo oziroma opravičljivo z dvema desetletjema fašizma med obema vojnama in italijansko zasedbo… The post Primož Sturman: »Tu stvari merimo z drugačnimi merili« appeared first on OUTSIDER.

Tadej Zupančič: Oblika domotožja

OUTSIDER, 14. februar ― V petek, 24. januarja, je bila v galeriji FILET, ki jo vodita umetnici Rut Blees Luxemburg in Uta Kögelsberger, otvoritev razstave London Modernism: Council Housing 1946-1981 (Londonski modernizem: občinska stanovanjska gradnja 1946-1981). Že zelo dolgo nisem imel tako hude treme: razstava je bila namreč kontinuirana projekcija 366 posnetkov londonskih občinskih sosesk in blokov, ki sem… The post Tadej Zupančič: Oblika domotožja appeared first on OUTSIDER.

Bor Pungerčič: Druga godba. O plakatu, javnem prostoru in vizualni kulturi.

OUTSIDER, 13. februar ― Festival Druga godba je festival »glasb sveta«. In kaj je to? »Glasbe sveta« so glasbena kategorija, ki zajema široko in pisano paleto glasbenih slogov z vsega sveta – tako folk, jazz in etno, ki so del zahodne produkcije, kot etnične, neotradicionalne in avtohtone glasbe, od sibirskega severa do najbolj oddaljenih obal Tihega oceana. Zaradi svojega… The post Bor Pungerčič: Druga godba. O plakatu, javnem prostoru in vizualni kulturi. appeared first on OUTSIDER.

Center in galerija P74: Galerije morajo pritegniti splošno javnost, ne le strokovno publiko

OUTSIDER, 13. februar ― Galerija P74 je bila ustanovljena leta 1997, njeno delovanje pa ostaja že od vsega začetka usmerjeno predvsem v vizualne umetnosti in performans, s poudarkom na raziskovalnih in izobraževalnih projektih. Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., pod okriljem katerega galerija deluje, podeljuje najpomembnejšo slovensko nagrado za mlade vizualne umetnike, Nagrado skupine OHO. Na vprašanja o povezanosti galerije z mestnim prostorom… The post Center in galerija P74: Galerije morajo pritegniti splošno javnost, ne le strokovno publiko appeared first on OUTSIDER.

Kombinat: Dvojčka na robu mesta

OUTSIDER, 12. februar ― Enovite, a vendar samosvoje – tako bi lahko opisali štiri bivalne enote v dvojčkih, ki so jih na robu mesta zasnovali Kombinat arhitekti. Kako zasnovati večstanovanjsko zazidavo, da bo ta poenotena, za izvedbo enostavnejša in blažja za oči, pa vseeno dovolj fleksibilna in individualna za raznolike življenjske sloge njenih prebivalcev ? Uniformnost v arhitekturi prinaša svoje… The post Kombinat: Dvojčka na robu mesta appeared first on OUTSIDER.

Oblikovalski studio De Zion: Hiša na Brodu

OUTSIDER, 11. februar ― Oblikovalski studio De Zion je mlado podjetje, ki se ukvarja z različnimi oblikovalskimi disciplinami – od interierjev do grafike, izdelovanja 3D vizualizacij, fotografije in filma. Eden izmed njihovih projektov je notranja ureditev prostornega družinskega domovanja v Ljubljani. Dvojček, ki ga je projektiral Atelje S, zgradila pa Alfa Natura, stoji na Brodu v Ljubljani, v zgoščenem… The post Oblikovalski studio De Zion: Hiša na Brodu appeared first on OUTSIDER.

Outsiderjev natečaj: Solinarska hiša

OUTSIDER, 11. februar ― Natečaj revije Outsider je v februarju prešel v svojo zaključno fazo. Organizatorji natečaja z veseljem ugotavljamo ogromen odziv iz Slovenije in tujine: strokovne podloge je prevzelo 890 ekip, v roku pa smo prejeli kar 252 različnih rešitev za prostorsko instalacijo v ruševini ene izmed mnogih propadajočih solinarskih hiš v Sečoveljskih solinah. Natečaj je po številu… The post Outsiderjev natečaj: Solinarska hiša appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Washington kot Skopje?

OUTSIDER, 11. februar ― Prejšnji teden je najprej med ameriško, nato pa še med svetovno arhitekturno sceno zaokrožila vest o prihajajoči uradni arhitekturni politiki Združenih držav. V kabinetu predsednika Trumpa naj bi se pripravljala sprememba Vodilnih načel zvezne arhitekture iz leta 1962, tako da bo »klasicistični arhitekturni slog prednostni in privzeti slog za nove in prenovljene zvezne zgradbe.« Šestdeseta… The post Miloš Kosec: Washington kot Skopje? appeared first on OUTSIDER.
še novic