Bor Pungerčič in Petra Stojsavljević: HIŠA NA PODEŽELJU

OUTSIDER, 9. december ― Od leta 2007 več Zemljanov živi v mestih kot na podeželju. Globalni trend preseljevanja v mesta se še nadaljuje in ta v zadnjih letih doživljajo enormno rast. V Sloveniji je trend obraten. Vse več ljudi išče svojo bivalno idilo na podeželju. Razloge gre iskati v tem, da je Slovenija razmeroma majhna in je vse pri… The post Bor Pungerčič in Petra Stojsavljević: HIŠA NA PODEŽELJU appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Tabor Narodnega doma v Premanturi

OUTSIDER, 4. december ― Na skrajnem jugu Istre, tik nad konico rta Kamenjak leži majhen kraj po imenu Premantura, pod borovci v njegovi neposredni bližini pa ima že od leta 1960 tabor športno društvo Narodni dom. Tabor najstarejšega slovenskega športnega društva je prvih sedem let najemal zemljišče, leta 1967 pa se je preselil na lastno lokacijo, kjer stoji še… The post Blaž Šenica: Tabor Narodnega doma v Premanturi appeared first on OUTSIDER.

Orodja za boljše bivanje 2019: sobota, 30.11.2019

OUTSIDER, 3. december ― Drugi dan Outsiderjevega festivala Orodja za boljše bivanje 2019, posvečenega temi “Arhitektura kot katalizator razvoja”, je potekal v soboto, 30.11.2019. Govorili smo o problematiki Sečoveljskih solin in kulturne dediščine na sploh. Večer sta odprla Nina in Matevž Granda s kratko predstavitvijo Outsiderjevega natečaja za začasno instalacijo med zidovi ene izmed solinarskih hiš in s tem… The post Orodja za boljše bivanje 2019: sobota, 30.11.2019 appeared first on OUTSIDER.

Sodobna pisarniška zgradba s posebej velikim senčilom

OUTSIDER, 3. december ― AC Group A/S s skladno obliko stavbe V Viborgu, drugi največji danski občini, je bila leta 2018 zgrajena upravna stavba AC Group A/S. Mesto leži v notranjosti države in poleg šarmantnega starega mestnega jedra in znanih cerkva, kot je romanska stolnica Viborg, nudi tudi veliko industrijsko cono z različnimi podjetji iz avtomobilske in hidravlične panoge.… The post Sodobna pisarniška zgradba s posebej velikim senčilom appeared first on OUTSIDER.

Zadnji dnevi stare tehnologije

OUTSIDER, 3. december ― Svetovno znani ameriški TV-voditelj in strastni zbiratelj motorjev in avtomobilov Jay Leno je v eni svojih oddaj izjavil, da so zadnji dnevi stare tehnologije bistveno boljši kot prvi dnevi nove tehnologije. Prav to spoznanje se nam je osebno dogodilo v letošnjem poznem poletju, ko je situacija narekovala najem električnega skiroja za hitrejše pomikanje po ljubljanskih… The post Zadnji dnevi stare tehnologije appeared first on OUTSIDER.

Orodja za boljše bivanje 2019: petek, 29. november

OUTSIDER, 2. december ― Za nami je že tretja izdaja Outsiderjevega festivala Orodja za boljše bivanje – tokrat smo v dveh dneh festivalskega dogajanja razmišljali o »arhitekturi kot katalizatorju razvoja«. Festival sta otvorila Nina Granda, glavna in odgovorna urednica revije Outsider, ter Matevž Granda, izvršni urednik in kreativni direktor. Prvi večer je zaznamoval preplet arhitekture in gospodarstva. Nande Korpnik,… The post Orodja za boljše bivanje 2019: petek, 29. november appeared first on OUTSIDER.

Križ čez Križanke?

OUTSIDER, 2. december ― Vsako starejše mesto ima ulico, kjer so se od nekdaj naseljevale najpremožnejše plemiške družine in kjer so stale najmogočnejše mestne palače. V naši regiji se take ulice navadno imenujejo Gosposke: imamo jih v Mariboru, Gradcu, Celovcu in seveda v Ljubljani. Ljubljanska Gosposka ulica skupaj z Novim trgom je bila nekdaj center političnega, kulturnega in družabnega… The post Križ čez Križanke? appeared first on OUTSIDER.

Sandra Erpe: Avtogram

OUTSIDER, 30. november ― Na pot smo se odpravili sredi noči; po najboljših močeh se je bilo treba izogniti vsem morebitnim kolonam, ki so med vikendi na cesti od drobcene dolenjske vasice do bosanske meje še kako pogoste. Vožnja do meje naj bi navadno ob takšni uri potekala gladko. Do Semiča ni bilo daleč in tudi preostala pot skozi… The post Sandra Erpe: Avtogram appeared first on OUTSIDER.

Vanja Tajnšek: Kvačkanje

OUTSIDER, 30. november ― Zaslišala je žvenket šopa ključev, ki jih je odvrgel v majhno kristalno posodico, in ob tem najbrž spet okrušil delček roba. Pred leti, ko sta se selila v novo hišo, ji jo je podarila mama. Namenila ji je mesto v predsobi, da bo zadnja domača reč, ki jo vidi, ko odide iz doma, in prva,… The post Vanja Tajnšek: Kvačkanje appeared first on OUTSIDER.

Straniščne spletke 3: nagrajenci

OUTSIDER, 30. november ― Prvi večer festivala Orodja za boljše bivanje, ki je potekal 29.11.2019, smo razglasil zmagovalce literarnega natečaja Straniščne spletke 3. Komisija, ki so jo sestavljali Tina Košir, Agata Tomažič in Andrej Hočevar so podelili tri nagrade in tri priznanja. Čeprav je bilo zgodb 99, je vsak ocenjevalec izbral svojo šesterico najboljših, le pri dveh zgodbah se… The post Straniščne spletke 3: nagrajenci appeared first on OUTSIDER.

Ana Svetel: Odskočna deska

OUTSIDER, 30. november ― »Tajda, pohiti!« »Saj sem na poti.« »Ne se pogovarjat med vožnjo, bom kar prekinila, adijo.« »Mama, halo, počakaj, stojim na parkirišču, kaj je?« »A nisi za volanom?« »Nisem.« »Daj, res se podvizaj. Teta Čiča pravi, da se moramo danes ob osmih vse štiri oglasiti pri njej, preden gre rakom žvižgat.« »Joj, spet je drama queen.«… The post Ana Svetel: Odskočna deska appeared first on OUTSIDER.

P Plus, Gaber Jovanovič Arhitekti: Med nebom in zemljo

OUTSIDER, 25. november ― Sodelovanje dveh birojev, Gaber Jovanovič Arhitektov in PPlus Arhitektov, je porodilo prijetno in domačno preureditev podstrešja stare meščanske hiše v središču Ljubljane. V drugem nadstropju je bilo stanovanje že urejeno; nad njim pa še celo podstrešje, prazno in neizkoriščeno! Arhitekti so seveda takoj opazili tudi dobro ohranjeno leseno strešno konstrukcijo, ki se v novem interierju… The post P Plus, Gaber Jovanovič Arhitekti: Med nebom in zemljo appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura Krušec: Lesena hiša v Mengšu

OUTSIDER, 23. november ― Kako je lahko hiša lesena, ko pa je narejena iz betona? Arhitekti so hišo poimenovali po materialu, ki je pri njenem nastanku odigral ključno vlogo. Les se je najprej pojavil kot opaž za ulivanje betona. Lastnosti tega so arhitekti še dodatno poudarili tako, da so uporabili krtačene deske, ki so na betonu za seboj pustile… The post Arhitektura Krušec: Lesena hiša v Mengšu appeared first on OUTSIDER.

Dekleva Gregorič arhitekti: Poglobljen oblikovalski studio

OUTSIDER, 22. november ― Projekt prenove vrstne hiše Dekleva Gregorič arhitektov v predmestju Škofje Loke je nominiran za nagrado Piranesi, katere nagrajenec bo znan na zaključnem dogodku letošnjih Piranskih dnevov arhitekture v soboto zvečer. Že nominacija namiguje, da ne gre za rutinsko prenovo tipične enodružinske hiše, temveč za arhitekturni razmislek izven okvirjev zadane projektne naloge. Naročnik – industrijski oblikovalec… The post Dekleva Gregorič arhitekti: Poglobljen oblikovalski studio appeared first on OUTSIDER.

Lotti Gostič: Nakupovalna središča za enkratno uporabo

OUTSIDER, 22. november ― V osrednji Sloveniji, kjer sem odraščala, je to že vzorec: z dovoljenjem občin korporacije gradijo nakupovalne centre na obrobju mest, medtem ko so trgovine v središčih mest pozabljene, prazne in zapuščene. Rezultat te prakse je, da je Slovenija med najvišje uvrščenimi evropskimi državami po številu prodajnih prostorov na osebo. Za državo, ki je gospodarsko še… The post Lotti Gostič: Nakupovalna središča za enkratno uporabo appeared first on OUTSIDER.
še novic