Matevž Granda: »Sovražim sovraštvo«

OUTSIDER, 27. oktober ― Zadnjih nekaj dni pretresa kulturno javnost »deložacija« nevladnih organizacij, ki so najemale prostore ministrstva za kulturo na Metelkovi 6 in »umetniška akcija«, ki ji je sledila. Reakcije na dogodek v medijih kažejo na to, kako se v našem prostoru sistemsko poglablja razkol. V pravni državi, kot je Slovenija, medsebojne odnose med najemodajalcem in najemojemalcem ureja… The post Matevž Granda: »Sovražim sovraštvo« appeared first on OUTSIDER.

Davor Mateković / Proarh: Kamnita hiša

OUTSIDER, 27. oktober ― Kamnita počitniška hiša ob jadranski obali se vklaplja v lokalni kontekst, a s svojo jasno arhitekturo kljub temu izstopa. Počitniška hiša stoji na ozki lokaciji, obkrožena z okoliško zazidavo, ki je stihijska in nima jasne usmeritve – arhitekti gradnjo v okolici označijo za prostorski ‘hrup’, v takšnem hrupu mora arhitekturni jezik postati tišji in ustvariti… The post Davor Mateković / Proarh: Kamnita hiša appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Zapuščina neke družbe

OUTSIDER, 26. oktober ― Gospodarska družba je nenavadna entiteta. Obnaša se kot oseba, sodišča jo obravnavajo kot osebo, vendar pa nima niti lastnega telesa niti lastne volje. Gre za pravno fikcijo, sintezo gospodarskih interesov enega ali več fizičnih posameznikov, ki se je izkazala za bistveno ob nastanku kapitalizma. Trgovci in špekulanti seveda obstajajo mnogo dlje, vsaj, odkar poznamo blagovno… The post Miloš Kosec: Zapuščina neke družbe appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura Jure Kotnik: Dentalni center Tatalović

OUTSIDER, 26. oktober ― Sodobno oblikovan dentalni center v Krškem skozi velika okna ponuja pomirjujoč razgled na okoliško pokrajino. Eno izmed glavnih vodil oblikovanja prostorov dentalnega centra je bilo arhitekturno izražanje vrednot, ki jih pri svojem delu zasleduje naročnik: sodobnost, jasnost, dovršenost. Poleg tega pa so arhitekti iz pisarne Arhitektura Jure Kotnik z ureditvijo poskrbeli tudi za dobro počutje… The post Arhitektura Jure Kotnik: Dentalni center Tatalović appeared first on OUTSIDER.

BAAM arhitekti: Mansarda SL

OUTSIDER, 23. oktober ― Podstrešno stanovanje je odprto in fleksibilno, da ustreza nepredvidljivemu življenjskemu slogu mladega samskega moškega. Pod projekt se podpisujejo BAAM arhitekti s sodelavcem Ambrožem Bartolom. V zadnjem času vse več projektov notranje opreme posega po pohištvu, ki ga je mogoče po mili volji premikati sem ter tja, ga odpirati, zapirati ter mu spreminjati namembnost. Takšna je… The post BAAM arhitekti: Mansarda SL appeared first on OUTSIDER.

Pavel Medvešček (1933 – 2020): Kamnite skrivnosti

OUTSIDER, 23. oktober ― Na odmaknjenih domačijah, razpršenih po posoških hribih, je še v drugo polovico dvajsetega stoletja preživela skrivnostna oblika tradicionalnega načina življenja in verovanja, katere čuvarji so se v strahu pred pokristjanjevanjem zavezali molku. Pred skoraj petdesetimi leti se je nekaterim izmed njih razvezal jezik in skrivnosti stare vere so v okrnjeni obliki zaupali Pavlu Medveščku, mladeniču… The post Pavel Medvešček (1933 – 2020): Kamnite skrivnosti appeared first on OUTSIDER.

Studio Anna Heringer: Anandaloy

OUTSIDER, 22. oktober ― V letošnjem letu zaključeni projekt Anandaloy v Bangladešu, ki je zgrajen iz zemlje, je prejemnik prestižne nagrade Obel Award za leto 2020 v višini 100.000,00 €. Anandaloy v bengalskem dialektu pomeni prostor globokega veselja. Arhitektka Anna Heringer objekt opiše kot ‘plešočo hišo’: namesto, da bi sledile preprostemu pravokotnemu tlorisu, njene stene plešejo, okoli stavbe pa… The post Studio Anna Heringer: Anandaloy appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura iz zemlje: Chihilsitoonski vrtovi, Kabul

OUTSIDER, 21. oktober ― Prenova in revitalizacija vrtov s pripadajočimi stavbami v javni park v Kabulu. Novi objekti so izvedeni iz zbite zemlje.   Nekdanji kraljevi vrt iz 19. stoletja je nekaj časa služil kot protokolarni objekt za državniške obiske – med drugim sta ga obiskala tudi ameriški predsednik Eisenhower in sovjetski premier Hruščov. V začetku 90. let prejšnjega… The post Arhitektura iz zemlje: Chihilsitoonski vrtovi, Kabul appeared first on OUTSIDER.

Ira Zorko: Kruta usoda naselbinske dediščine prve polovice 20. stoletja

OUTSIDER, 21. oktober ― Uničenje trenutno grozi dvema lepima vilama ob Jamovi cesti FORMALNO PRAVNI VIDIK Mestna četrt Kolezija je enako kot sosednje območje ljubljanskega Mirja od leta 2006 pod številko EŠD 20034 zaščitena kot območje naselbinske dediščine z vilami in enodružinskimi stanovanjskimi hišami v vrtovih. Nastala je v času prve polovice 20. stoletja. Pravna in vsebinska podlaga za… The post Ira Zorko: Kruta usoda naselbinske dediščine prve polovice 20. stoletja appeared first on OUTSIDER.

Damir Rako, Maja Tedeschi: Hotel Briig

OUTSIDER, 20. oktober ― Butični hotel v Splitu preseneča s svojo drzno arhitekturo, ki sta jo zasnovala Damir Rako in Maja Tedeschi. V predelu Bačvice, v katerem prevladujejo zgodovinske vile, je zrasla presenetljiva novogradnja: butični hotel Briig. Že ob začetku snovanja je bila pri naročnikih močno prisotna želja po sodobni in identitetno močni arhitekturi, ki bi hotel zaznamovala s… The post Damir Rako, Maja Tedeschi: Hotel Briig appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Zvonenje na šestki

OUTSIDER, 19. oktober ― »Lokacija, lokacija, lokacija« so menda tri najpomembnejše stvari pri nakupu nove nepremičnine. Vendar pa naslov ni nič manj pomemben tudi, ko je stavba enkrat kupljena in v uporabi. V viktorijanskih romanih lahko beremo, kako te je lahko dejstvo, da si imel v Londonu ali New Yorku naslov na nemondeni lokaciji, spremenil v družbenega izobčenca –… The post Miloš Kosec: Zvonenje na šestki appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Zoom kot javni prostor?

OUTSIDER, 16. oktober ― V teh dneh postaja dokončno jasno, da epidemija Covid-19 ni bila samo enkratni spomladanski dogodek, ampak da se bo po relativnem (in varljivem) poletnem zatišju jeseni očitno spet razpasla v vse pore našega življenja. Med tem, so nekatera digitalna in spletna orodja zaradi spomladanskih epidemioloških ukrepov doživela razcvet in čez noč postala infrastruktura ne samo… The post Miloš Kosec: Zoom kot javni prostor? appeared first on OUTSIDER.

Ravnikar Potokar: Ureditev starega mestnega jedra – Kastre v Ajdovščini

OUTSIDER, 16. oktober ― Projekt prenove Kastre v Ajdovščini je bil nagrajen na 22. Salonu arhitekture v Novem Sadu  v kategoriji urbani prostor. Pravkar izvedeni projekt je rezultat natečajne naloge iz leta 2017. Območje natečaja je zajemalo ureditev javnih površin v središču Ajdovščine, na območju Kastre, s poudarkom na ureditvi glavnega Lavričevega trga in ulic, ki se nanj priključujejo.… The post Ravnikar Potokar: Ureditev starega mestnega jedra – Kastre v Ajdovščini appeared first on OUTSIDER.

Kako urediti domačo učilnico?

OUTSIDER, 16. oktober ― Da bi lahko otroci tudi doma učinkovito in nemoteno sledili učnemu programu, jim zagotovimo prostor, kjer se bodo počutili udobno in motivirano. Učenje od doma prav tako kot tudi delo od doma ni optimalno, in za mnoge predstavlja izjemno breme. A če upoštevamo nekaj enostavnih načel, bomo še tako majhen prostor lahko začasno spremenili v… The post Kako urediti domačo učilnico? appeared first on OUTSIDER.
še novic