Lela B. Njatin: Mentalni ambienti urbanega spominjanja

OUTSIDER, 16. oktober ― Zakaj se zanimamo za stavbe, ki niso povezane neposredno z našo preteklostjo? In zakaj prezremo stavbe, ki so povezane z našo sedanjostjo? Zakaj je generiranje osebnega spomina bolj pomembno od identificiranja osebnega modusa vivendi? Ta vprašanja sem si zastavila v mestu, kjer sem odraščala in v katerem imam od 2010 atelje: Kočevju. V Kočevju je… The post Lela B. Njatin: Mentalni ambienti urbanega spominjanja appeared first on OUTSIDER.

Gao Arhitekti: Stanovanje Belle vie

OUTSIDER, 12. oktober ― Radoživ interier stanovanja za mlado družino, poln drznih kontrastov in življenjskega elana, so oblikovali Gao Arhitekti. C’est la belle vie! Družinski dom v prestolnici, popolno izhodišče za vsakodnevne podvige, kamor se je zvečer veselje spet vračati. Velika jedilna miza, za katero se vsi zberemo in okrepčamo, udoben kavč, svetla terasa, pa še dovolj zasebnosti za… The post Gao Arhitekti: Stanovanje Belle vie appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Avtentična tržnica

OUTSIDER, 12. oktober ― Že v starodavnih naseljih je obstajal večji odprt prostor oziroma predhodnik prostora, ki ga danes imenujemo trg. Različne parafraze prostora, kot sta grška agora ali rimski forum, verjetno lahko najdemo v večini kultur po svetu, v vseh primerih pa je ta prostor pomenil središče gospodarskega, družbenega in političnega življenja. Prostor, ki je bil zaradi svoje… The post Blaž Šenica: Avtentična tržnica appeared first on OUTSIDER.

Kratek avtobusni obisk

OUTSIDER, 12. oktober ― Urbano življenje v današnjem času ni omejeno samo na metropole; s pomočjo brezžičnega interneta in drugih povsod prisotnih nevidnih valov in signalov smo lahko s svetovnimi dogodki, prijatelji in sorodniki enako na tekočem v alpskem gorovju ali afriški puščavi kot v New Yorku ali Pekingu. Delo se vedno bolj osvobaja tovarn in pisarn velikih populacijskih… The post Kratek avtobusni obisk appeared first on OUTSIDER.

EDO festivalske beležke: Eksperimentalno mesto

OUTSIDER, 11. oktober ― Ne glede na to, kako so nam pri srcu, so mesta pandorina skrinjica neštetih težav. Če se omejimo samo na okoljske, je seznam že dolg: od potratne rabe energentov, onesnaženega zraka, kontaminirane zemlje do neverjetne količine odpadkov, ki jih pridelamo njihovi prebivalci. Pogosto se zdi, da mestne skupnosti v svojih naporih niso dovolj napredne, da… The post EDO festivalske beležke: Eksperimentalno mesto appeared first on OUTSIDER.

EDO festivalske beležke: Bloki

OUTSIDER, 10. oktober ― Dear sweet mother of god, we’re in Eastern Europe, ugotovijo junaki kultnega najstniškega filma Eurotrip, ko se pred njimi odpre pogled na vrsto sivih blokov, med katerimi se razteza umazan hibrid med ulico in trgom. Blokovska naselja so bila odgovor na stanovanjsko problematiko povojne Evrope. Večino takšnih naselij v Zahodni Evropi so do danes že… The post EDO festivalske beležke: Bloki appeared first on OUTSIDER.

Agata Tomažič: Neuvrščenost v razcvetu

OUTSIDER, 9. oktober ― Nekateri deli mestne vedute se ti usedejo v srce s svojo očitno grdoto in vsajeno klico razpada. Vsakič, ko sem se peljala mimo Murgle centra in sem vrgla pogled na monstruozno stavbo ob cesti, me je obšla slaba vest, kot da prodajam zijala na prizorišču prometne nesreče. Kot da se naslajam nad nekakšnim stvorom, ki… The post Agata Tomažič: Neuvrščenost v razcvetu appeared first on OUTSIDER.

Od-do arhitektura: Hiša TJ

OUTSIDER, 9. oktober ― Kakšna je tipična slovenska hiša? Je dvokapnica z vrtom. Ima dobrih 100 kvadratov, kavč in televizor, leseno pohištvo in parket. V nadstropju so spalnica in otroške sobe. In veliko omar, da lahko ob obisku gostov deluje pospravljeno. Zidovi te slovenske hiše so že stali, ko sta k projektu pristopila Matic Škarabot in Aleš Žmavc ter… The post Od-do arhitektura: Hiša TJ appeared first on OUTSIDER.

EDO festivalske beležke: Beneški sindrom

OUTSIDER, 9. oktober ― Pisalo se je leto 1999. V zraku je bilo čutiti prijetno vznemirjenje. Množica se je zbirala že od zgodnjih jutranjih ur in se nastavljala toplim majskim žarkom, ki so naznanjali, da se letos obeta še eno vroče poletje. Brenčanju množice se je pridružil mehak zvok drobnih valovov, ki so udarjali ob lesene pomole. Naenkrat je… The post EDO festivalske beležke: Beneški sindrom appeared first on OUTSIDER.

EDO 2: filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi

OUTSIDER, 7. oktober ― Filmski festival EDO v Ljubljano oktobra prinaša štiri tuje dokumentarne filme o mestih. Projekcije so brezplačne in se vsak dan dogajajo na različnih lokacijah, med katerimi sta letos tudi ladjica pod Prulskim mostom in pritličje blagovnice Metalka. Vsaki projekciji sledi debata z domačimi strokovnjaki, ki bodo globalne urbane izzive postavili v lokalni kontekst. Projekcije so… The post EDO 2: filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi appeared first on OUTSIDER.

Nenavadno Veselje Zakoncev Rihar

OUTSIDER, 4. oktober ― 250 Thonetovih stolov, klopi in miz ter desetletja skupne ljubezni Ta zgodba se začne sredi petdesetih v kavarni Grand hotela Union v Ljubljani, kamor je osemletna Ilonka redno spremljala svojega dedka Oskarja. Kavarna se ji je takrat zdela pravljično lepa in v njej so ji bili še posebej všeč Thonetovi stoli. Zgodba bi morda ne… The post Nenavadno Veselje Zakoncev Rihar appeared first on OUTSIDER.

Dnevna soba mesta; kaj pa spalnica?

OUTSIDER, 2. oktober ― Arhitekturni jezik je prepreden s klišeji; v stroki radi govorimo o »potencialu« prostora; kjer laiki vidijo odprt in vabljiv ambient, arhitekti raje rečemo, da prostor »steče«; starejši občani posedejo na klopi, mi pa se spočijemu na »urbanem pohištvu«; mimoidoči prečkajo trg, mi pa se pogosteje sprehodimo skozi »dnevno sobo mesta«. Takšni izrazi včasih delujejo nekoliko… The post Dnevna soba mesta; kaj pa spalnica? appeared first on OUTSIDER.

Okenski sistem heroal W 77

OUTSIDER, 1. oktober ― Današnji okenski sistem, ki izpolnjuje jutrišnje zahteve: heroal W 77 je inovativen okenski sistem iz aluminija, ki predstavlja najvišjo kakovost, funkcionalnost in prilagodljivost. Sistem je moderna rešitev za zasebno gradnjo stanovanj in objektov, ki se odlikuje po obstojnosti in (energetski) učinkovitosti. heroal ponuja različne različice okenskega sistema heroal W 77. Sistemska različica heroal W 77… The post Okenski sistem heroal W 77 appeared first on OUTSIDER.

Športna rezidenca s panoramskim pogledom na Zillertalske Alpe

OUTSIDER, 1. oktober ― V harmoniji z naravo zahvaljujoč maksimalni prosojnosti sistemskih rešitev heroal Občina Uderns leži sredi Zillertalskih Alp na avstrijskem Tirolskem. Zaradi bližnjih smučišč in pohodniških poti je kraj zelo priljubljen pri ljubiteljih narave in aktivnih dopustnikih. Zato je toliko pomembneje preprečiti občutek množičnega turizma pri domačinih in turistih – tudi v hotelih, ki kazijo pogled na… The post Športna rezidenca s panoramskim pogledom na Zillertalske Alpe appeared first on OUTSIDER.

Aleš Vodopivec, Plan B Arhitekti: Telovadnica Stražišče

OUTSIDER, 1. oktober ― Ob koncu počitnic je osnovnošolce iz Stražišča pri Kranju pričakala nova, prostorna telovadnica. To so zasnovali PlanB Arhitekti v sodelovanju s prof. dr. Alešem Vodopivcem.   OŠ Stražišče pri Kranju je znano delo našega priznanega arhitekti Danila Fürsta. Idejni načrt zanjo je nastal leta 1954, kmalu po velikem ljubljanskem posvetu arhitektov, pedagogov in zdravnikov o… The post Aleš Vodopivec, Plan B Arhitekti: Telovadnica Stražišče appeared first on OUTSIDER.
še novic