Novembrski Muzejski vikend

Kamra.si, 11. november ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi otroke in njihove starše na novembrski Muzejski vikend INSIGNIJE PTUJSKEGA MESTNEGA SODNIKA, ki bo v soboto, 16. novembra 2019, od 10. do 13. ure na Ptujskem gradu. Ali ste vedeli, da so v Ptujskem gradu na ogled trije izjemni stari predmeti: meč, nožnica in palica ptujskega mestnega sodnika? Poleg njih pa še prapor mestne garde, spominski novec in izdelki obrtnikov, ki govorijo o bogati zgodovini mesta. Na Muzejskem vikendu si jih bomo ogledali in si izdelali svoj prapor. Prireditev je namenjena družinam z otroki, starimi več kot 5 let, in je brezplačna.

DIVA in Video Forum v Kinoteki (2019-11-08)

DIVA video arhiv, 9. november ― Postaja DIVA / SCCA-Ljubljana vsako leto v Slovenski kinoteki obeleži Svetovni dan avdiovizualne dediščine in s tem opozarjamo na pomen AV arhivov in predstavimo primere dobre prakse iz mednarodnega prostora. Letos je bil to n.b.k. Video-Forum iz Berlina, direktorica Kathrin Becker pa je pripravila Od najdenih posnetkov do ponovne uprizoritve, enourni program šestih videodel, ki vsak na svoj način naslavljajo različne vidike AV dediščine in njene apropriacije. več

Predstavitev kolekcije: Jože Karlovšek

Kamra.si, 7. november ― Celjska Mohorjeva družba vabi v sredo, 13. novembra 2019, ob 18. uri v Mohorjevo dvorano na Prešernovi 23 v Celju na predstavitev kolekcije Jože Karlovšek. Jože Karlovšek (1900–1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta. Njegova vnukinja Katarina Karlovšek sedaj z Agencijo RTA ponuja paleto izdelkov s premišljeno apliciranimi ornamenti, ki jih je zbral in zrisal Jože Karlovšek. Ne govorimo torej o ponavljanju zgodovinskega spomina ali zgolj kopiranju Karlovškovih ornamentov, ampak o premišljeni aplikaciji, ki upošteva različnost gradiv, oblike predmetov in njihove uporabnosti ter namene. S to kolekcijo dobivamo v Sloveniji izdelke, ki so razpoznavni prav zaradi izbranih ornamentov.

Razstava ob 200. obletnici rojstva Ignacija Orožna na velenjskem gradu

Kamra.si, 7. november ― Muzej Velenje v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje vabi v četrtek, 7. novembra, ob 17.30 na Velenjski grad na odprtje gostujoče razstave Ignacij Orožen (1819-1900). Zgodovinarja in duhovnika Ignacija Orožna, avtorja Celske kronike ter enega od pionirjev zgodovinopisja v slovenskem jeziku, bo predstavila avtorica razstave Alenka Hren Medved iz Osrednje knjižnice Celje.  

Zbiramo spomine: Kinematografija na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju

Kamra.si, 7. november ― Se še spomnite vašega prvega ogleda filma v kinu? Še hranite filmski plakat, vstopnico ali fotografije stavb, v katerih so se nahajali kinematografi? Ste ob obisku kina doživeli kaj, kar se vam je še posebej vtisnilo v spomin? Če doma hranite fotografije zunanjosti in notranjosti stavb kinematografov, kino sporede, filmske letake, plakate, vstopnice ali bi z nami delili doživetja in spomine z obiskov kino predstav, vas vabimo k sodelovanju. Gradivo, ki ga boste prinesli, bomo digitalizirali in vam ga vrnili. Zbiranje gradiva na temo otroštva bo na omenjeni dan v času odprtosti knjižnic potekalo tudi v Ljudski knjižnici Metlika, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica, Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Kočevje, Knjižnici Miklova hiša Ribnica in Knjižnici Pavla Golie Trebnje. Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja!

Predstavitev pesniške zbirke Smiljana Trobiša

Kamra.si, 7. november ― Član društva Severina Šalija in pesnik Smiljan Trobiš je letos izdal že drugo pesniško zbirko z naslovom Angeli v mojem svetu, ki jo je posvetil svoji bolni sestri Tinci. V svoji knjigi je zapisal takole: »Kdo bi mogel zajeti v pesem vse, kar si? Toplina žari iz tebe, odločnost in modrost, kakor da zunanjosti ni. In res je ni, ker je preizkušena duša večja od telesa in njegovih pomanjkljivosti …« V pričakovanju duhovno bogatega kulturnega dogodka vas vabimo na srečanje, kjer bo dovolj priložnosti tudi za poglobitev medsebojnega iskrenega prijateljstva.

"Mi vsi živeti ščemo" - priključitev Prekmurja matični državi

Kamra.si, 7. november ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 14. novembra 2019, ob 17. uri vabi na dogodek "Mi vsi živeti ščemo" - priključitev Prekmurja matični državi. V letu 2019 obeležujemo stoletnico priključitve Prekmurja k matični državi. Prekmurci so takrat pokazali izredno narodno zavest in pripadnost slovenskemu narodu ter se uprli madžarskemu okupatorju. V okviru tega zgodovinskega dogodka bosta Franci Just, prof. slovenščine, publicist in literarni zgodovinar, ter dr. Klaudija Sedar, slovenska latinistka in splošna jezikoslovka, predstavila svoja prispevka, ki govorita o zgodovinskih dejstvih in ljudeh, ki so prispevali k priključitvi Prekmurja Sloveniji. Vabljeni!

Prekmurje ob zgodovinski prelomnici 1919

Kamra.si, 7. november ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 14. novembra 2019, ob 17. uri vabi na dogodek Prekmurje ob zgodovinski prelomnici 1919. V letu 2019 obeležujemo stoletnico priključitve Prekmurja k matični državi. Prekmurci so takrat pokazali izredno narodno zavest in pripadnost slovenskemu narodu ter se uprli madžarskemu okupatorju. V okviru tega zgodovinskega dogodka bosta Franci Just, prof. slovenščine, publicist in literarni zgodovinar, ter dr. Klaudija Sedar, slovenska latinistka in splošna jezikoslovka, predstavila svoja prispevka, ki govorita o zgodovinskih dejstvih in ljudeh, ki so prispevali k priključitvi Prekmurja Sloveniji. Vabljeni!
4. konferenca e-ARH.si (20. – 21. 11. 2019)

4. konferenca e-ARH.si (20. – 21. 11. 2019)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 6. november ― V okviru projekta e-ARH.si bo 20. in 21. novembra 2019 v Austria Trend Hotelu v Ljubljani potekala četrta mednarodna konferenca e-ARH.si. Tudi tokratna konferenca bo potekala pod sloganom Preteklost na dosegu klika || The past is just a click away. S konferenco želimo v mreži slovenskih javnih arhivov zainteresirano javnost seznaniti z izzivi e-arhiviranja, predstaviti […]

Fotografska razstava MOLK JE ZLATO

Kamra.si, 6. november ― Železarski muzej Štore vabi na odprtje fotografske razstave Sebastijana Juga MOLK JE ZLATO, ki bo v četrtek, 7.novembra 2019, ob 18. uri v Galeriji Železarskega muzeja, Teharje pri Celju. »Molk je zlato" je star pregovor, ki je dragoceno vodilo medsebojnih odnosov in sporazumevanja v vseh obdobjih obstoja človeka. Človek je danes  dosegel višjo stopnjo medsebojne komunikacije ... in tudi ustvarjanja viška šuma.  "Tišina je danes dragocena dobrina". Razstava bo na ogled do 20.novembra 2019, od ponedeljka do petka od 10. do 13. ure, ob sredah do 17. ure. Zunaj odpiralnega časa je ogled mogoč po predhodni najavi na tel. št.: 03 425 88 06 ali e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloakc0fe23c7721d58f9717979fb67004a1d').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addyc0fe23c7721d58f9717979fb67004a1d = 'ic.store' + '@'; addyc0fe23c7721d58f9717979fb67004a1d = addyc0fe23c7721d58f9717979fb67004a1d + 'siol' + '.' + 'net'; var addy_textc0fe23c7721d58f9717979fb67004a1d = 'ic.store' + '@' + 'siol' + '.' + 'net';document.getElementById('cloakc0fe23c7721d58f9717979fb67004a1d').innerHTML += ''+addy_textc0fe23c7721d58f9717979fb67004a1d+'';  in www.zelezarski-muzej.si.

Predstavitev kolekcije: Jože Karlovšek

Kamra.si, 5. november ― Celjska Mohorjeva družba vabi v sredo, 6. novembra 2019, ob 11. uri v knjigarno Celjske Mohorjeve na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani na predstavitev kolekcije Jože Karlovšek Jože Karlovšek (1900–1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta. Njegova vnukinja Katarina Karlovšek sedaj z Agencijo RTA ponuja paleto izdelkov s premišljeno apliciranimi ornamenti, ki jih je zbral in zrisal Jože Karlovšek. Ne govorimo torej o ponavljanju zgodovinskega spomina ali zgolj kopiranju Karlovškovih ornamentov, ampak o premišljeni aplikaciji, ki upošteva različnost gradiv, oblike predmetov in njihove uporabnosti ter namene. S to kolekcijo dobivamo v Sloveniji izdelke, ki so razpoznavni prav zaradi izbranih ornamentov.

5. november - svetovni dan romskega jezika

Kamra.si, 5. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. november - svetovni dan romskega jezikaSvetovni dan romskega jezika obeležujemo v spomin na 5. november 2008, ko so prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar. Pred leti so slovenski Romi ob tem dnevu dobili prvi obsežnejši slovensko-romski slovar. Obeleževanje tega dneva je po mnenju Romov pomembno za ohranitev njihove kulturne identitete.  Vir: https://insajder.com/svet/danes-obelezujemo-svetovni-dan-romskega-jezika

Javno vodstvo po razstavi 33 dni

Kamra.si, 5. november ― Muzej novejše zgodovine Celje vabi v sredo, 6. novembra 2019, ob 18. uri na javno vodstvo po gostujoči razstavi 33 dni - 100. obletnica ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Po razstavi, ki bo na ogled do 17. novembra 2019, bo vodil avtor dr. Marko Štepec. Vabljeni, vstop je prost!

DIVA na Festivalu Mesto Žensk (2019-10-10)

DIVA video arhiv, 5. november ― Postaja DIVA je že večkrat sodelovala z Mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk. Tokrat, ob 25. obletnici, pa je pomembno sooblikoval skupinsko razstavo z naslovom Živele! 25 let filma in videa (Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana; 24. 9.–7. 10. 2019). Kuratorki Vesna Bukovec in Ana Čigon sta pri iskanju avtoric izhajali prav iz video arhiva Postaja DIVA in preteklih edicij festivala Mesto žensk in izbrali 25 del. Na otvoritvi je Ana Čigon izvedla performans,...
DUŽINA SUMRAK V IZGNANSTVU V NEMČIJI

DUŽINA SUMRAK V IZGNANSTVU V NEMČIJI

Fototeka MNZS, 5. november ― # izgnanci Družina je bila izgnana 8. decembra 1941 iz Radeč, najprej v taborišče za izgon v Rajhenburg in nato dan pozneje s tovornim vlakom v Nemčijo. Izgnani so bili oče Jože (1896), mama Frančiška (1902) in njun sin Jože (1927). Kot je zapisala mati v povojnih spominih, so takoj spoznali, da jih ne čaka nič dobrega. Grad Rajhenburg – spanje v hlevih na...
še novic