19. januarja 1868 je umrl Friderik Baraga, slovenski misijonar, škof, popotnik, slovničar in svetniški kandidat

Kamra.si, 19. januar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. januarja 1868 (Marquette, Michigan, Združene države Amerike) je umrl Friderik Baraga, krščen kot Irenej Friderik Baraga, slovenski misijonar, škof, popotnik, slovničar in kandidat za svetnika. Rodil se je 28. junija 1797 v Knežji vasi (Grad Mala vas).  Baraga se je rodil v gradiču Mala vas pri Dobrniču. Krščen je bil še isti dan v dobrniški župnijski cerkvi svetega Jurija z imenoma Irenej Friderik, vendar prvega imena ni nikoli uporabljal, le drugega. Njegova starša - oče Janez Nepomuk Baraga in mati Marija Katarina Jožefa (rojena Jenčič) - sta imela pet otrok, izmed katerih je bil Friderik četrti. Oče ni bil bogat, a mati je po smrti svojega očeta podedovala posestvo Mala vas poleg še drugega obsežnega imetja. Bila sta bogaboječa in pobožna ter prizadevna pri preživljanju otrok, da bi jim omogočila dobro izobrazbo. Leta 1799 so grad Mala vas prodali stavbeniku Santu Treu starejšemu in se preselili na Grad Trebnje. Mati je umrla leta 1808, oče pa leta 1812, tako je Friderik odraščal v hiši doktorja Jurija Dolinarja, laičnega profesorja v škofijskem semenišču v Ljubljani. Poletja je preživljal pri stricu Ignaciju na gradu Belnek pri Moravčah.

19. januarja 1876 se je v Premu pri Ilirski Bistrici rodil Dragotin Kette, slovenski pesnik

Kamra.si, 19. januar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. januarja 1876 se je v Premu pri Ilirski Bistrici rodil Dragotin Kette, slovenski pesnik. Umrl je 26. aprila 1899 v Ljubljani.  Ko je bil star dve leti, se je družina preselila na Col pri Vipavi, dve leti kasneje pa v Zagorje na Pivki, kjer mu je za posledicami tuberkuloze umrla mati. V Zagorju je obiskoval prve štiri razrede ljudske šole v enorazrednici. Peti razred je obiskoval v Ljubljani. Pri petnajstih letih je izgubil še očeta,zato je skrb zanj prevzel materin stric Janez Valenčič. Leta 1888 se je vpisal na gimnazijo, jo po drugem letu zapustil in se jeseni vpisal na očetovo željo na učiteljišče. Stric ga je prenehal denarno podpirati in sledilo je obdobje pomanjkanja.

19. januar 2006 - vpis Cerkniškega jezera med mokrišča mednarodnega pomena (Ramsarsko mokrišče)

Kamra.si, 19. januar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. januar 2006 - vpis Cerkniškega jezera med mokrišča mednarodnega pomena (Ramsarsko mokrišče) Presihajoče Cerkniško jezero je, skupaj s slikovito udorno dolinico Rakov Škocjan in podzemskim kraškim biserom Križno jamo, od leta 2006 vpisano med Mednarodno pomembna mokrišča kot eno od treh Ramsarskih območij v Sloveniji.  

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - I see 1 (2015) Video performans

DIVA nove pridobitve, 18. januar ― Videoperformans I See 1 (Vidim 1) je posnet s telefonom. Performerka (Mateja Rojc) gleda naravnost v kamero telefona. Glavo začne počasi obračati v svojo desno, ne da bi pri tem umaknila pogled. Njen pogled se ne premika skupaj z glavo, ampak ostaja osredotočen na kamero in s tem posredno na gledalca ali gledalko. Kot v nekakšnem tekmovanju, kdo dlje vzdrži pogled. Z videoperformansom Small but dangers nadaljujeta svoje raziskovanje in poigravanje s pogledom ter recepcijo in percepcijo gibajočih podo...

OLIMPIJINI IGRALCI NA PRVENSTVU RAZOČARALI

Fototeka MNZS, 18. januar ― Na slovenskem prvenstvu v namiznem tenisu, ki je januarja 1969 potekalo v prostorih Namiznoteniškega kluba Olimpija, se je pomerilo 160 posameznic in posameznikov iz 26 klubov. Novinar Ljubljanskega dnevnika je poročal, da so igralci Olimpije razočarali, saj se po več letih med najboljšo četverico ni uvrstil niti en igralec tega kluba. Republiški prvak je po osmih letih znova postal član kranjskega Triglava Janez Teran....

18. januarja 2005 je v Ljubljani umrla Marjana Deržaj, pevka zabavne glasbe

Kamra.si, 18. januar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. januarja 2005 je v Ljubljani umrla Marjana Deržaj, pevka zabavne glasbe. Rodila se je 25. maja 1936  v Ljubljani.  Pevsko pot je začela v mladih letih po ljubljanskih klubih. Že pri desetih je zapela v opernem zboru pri predstavi Carmen. Pozneje je veliko nastopala tako na televiziji kot na radiu. Pela je na festivalih Slovenske popevke in v narodnozabavni skupini Dobri znanci. Prvič je na festivalu nastopila v Beogradu leta 1957. 1958 je na opatijskem festivalu zabavna glasbe zmagala s pesmijo Vozi me vlak v daljave (pela jo je v alternaciji z Beti Jurković), 1960 pa je pela na prvem festivalu jazza na Bledu. Leta 1964 je na Bledu zmagala s pesmijo Poletna noč, ki jo je uglasbil Mojmir Sepe, besedilo pa napisala Elza Budau, 1966. je na istem festivalu zmagala s pesmijo Ples oblakov, leta 1975 pa je prejela nagrado občinstva za pesem Mi smo taki, ki jo je prepevala skupaj z Bracem Korenom.

Predstavitev knjige Čar vina

Kamra.si, 17. januar ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 24. januarja 2019, ob 17. uri vabi na predstavitev knjige Jožeta Rozmana Čar Vina. Čar vina (Beletrina, 2018) je pripoved o osebnem odnosu avtorja do vina, o estetskih, filozofskih in socioloških dimenzijah vina, ki zmorejo vsakomur približati to civilizacijsko dobrino, brez katere si današnjega sveta in življenja ne moremo zamišljati. Jože Rozman je vinski publicist, pisec o vinu in kulinariki. Je tudi vinogradnik in somelje druge stopnje, degustator z opravljenim izpitom na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, WSET III (Wine & Spirit Education Trust, London). Dolga leta je urejal tednik Kmečki glas, leta 2003 je ustanovil revijo Vino in bil sedem let njen urednik. Zdaj piše tudi za druge medije. Svoje znanje in izkušnje je strnil v več televizijskih scenarijih, delavnicah in knjigah: Podarite si penino (2002), Rdeče, ki te ljubim rdeče (2003), Zlato iz belega (2005), Vipavska: barve, vonji, okusi (2011) ... O njegovi najnovejši knjigi Čar vina se bo z gostom pogovarjal vinski poznavalec Samo Simonič. Lepo vabljeni!
Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Pticka.ppsx (2014) Animacija/ Hibridna umetnost

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Pticka.ppsx (2014) Animacija/ Hibridna umetnost

DIVA nove pridobitve, 16. januar ― Delo je narejeno kot PowerPoint prezentacija, kot je razvidno tudi iz naslova. V neskončni zanki se v tišini in v kratkih intervalih izmenjujeta kadra dveh fotografij mrtve ptice v vodi. Neprestano izmenjevanje fotografij in spreminjanje njune pozicije v kadru ustvarja iluzijo gibanja po principu stop-motion animacije.
Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Listek.ppsx (2014) Animacija/ Hibridna umetnost

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Listek.ppsx (2014) Animacija/ Hibridna umetnost

DIVA nove pridobitve, 16. januar ― Delo je narejeno kot PowerPoint prezentacija, kot je razvidno tudi iz naslova. V neskončni zanki se v tišini in v sekundnih intervalih izmenjujejo kadri devetih fotografiji listja, ki se med seboj malenkost razlikujejo. Neprestano izmenjevanje fotografij in spreminjanje njihove pozicije v kadru ustvarja iluzijo gibanja po principu stop-motion animacije.
Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Luc.ppsx (2014) Animacija/ Hibridna umetnost

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Luc.ppsx (2014) Animacija/ Hibridna umetnost

DIVA nove pridobitve, 16. januar ― Delo je narejeno kot PowerPoint prezentacija, kot je razvidno tudi iz naslova. V neskončni zanki se v tišini in v sekundnem intervalu izmenjuje dvanajst fotografiji, ki se med seboj minimalno razlikujejo. Neprestano izmenjevanje fotografij in spreminjanje njihove pozicije v kadru ustvarja iluzijo gibanja po principu stop-motion animacije. Nastane iluzija gibanja ozadja, medtem ko predmet (cestna svetilka) v ospredju miruje.

16. januarja 1888 je v Celovcu umrl Andrej Einspieler, slovenski politik, duhovnik in publicist

Kamra.si, 16. januar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. januarja 1888 je v Celovcu umrl Andrej Einspieler, slovenski politik, duhovnik in publicist. Rodil se je 13. novembra 1813 v Svečah pri Bistrici v Rožu.  Bil je med prvimi voditelji slovenskega narodnostnega gibanja v 19. stoletju. Imenovali so ga tudi »oče koroških Slovencev«. Einspieler je bil rojen v vasi Sveče blizu Bistrice v Rožu na Koroškem. Gimnazijo in kasneje teološke šole je obiskoval v Celovcu. Kot duhovnik je deloval na tistih delih Koroške, kjer je bilo prebivalstvo po večini slovensko. V času tako imenovane »pomladi narodov« leta 1848 je sodeloval z duhovnikom in prav tako koroškim Slovencem Matijo Majarjem. Postal je goreč zagovornik političnega programa Zedinjene Slovenije. Leta 1851 je skupaj z Antonom Janežičem in Antonom Martinom Slomškom ustanovil Družbo sv. Mohorja, najstarejšo slovensko založbo. Zaradi Einspielerjeve živahne kulturne in publicistične aktivnosti je Celovec v 50. letih 19. stoletja postal center slovenskega narodnega prebujanje. Z začetkom konstitucionalnega obdobja v avstrijskem cesarstvu leta 1860 je Einspieler počasi opuščal prepričanje, da ideal združene Slovenije ni uresničljiv. V nemščini je napisal številne članke, v katerih je pozival k sodelovanju med slovenskimi in nemškimi predstavniki na Koroškem. Leta 1865 je bil pobudnik Mariborskega programa, v katerem je skupina staroslovencev pozvala k ponovnem oblikovanju »Notranje Avstrije«. To bi bila pretežno avtonomna in federativna politična enota v okviru avstrijskega cesarstva, v katero bi vključili Koroško, Štajersko, Kranjsko in avstrijsko Primorje. Ustanovil je časopis Glas notranje Avstrije, pisan večinoma v nemškem jeziku. S časopisom je želel prepričati nemško govoreče občinstvo, da bi sprejelo idejo »Notranje Avstrije«. A program so zavrnili tako slovenski kot nemški prebivalci. Na začetku 70. let 19. stoletja je bil potisnjen na rob slovenske politike, a je nadaljeval s političnim delovanjem. Leta 1876 je bil izvoljen v
še novic