19. septembra 1891 se je v Latkovi vasi rodil Janko Kač, pisatelj, novinar, urednik in hmeljar

Kamra.si, 19. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. septembra 1891 se je v Latkovi vasi rodil Janko Kač, pisatelj, novinar, urednik in hmeljar. Umrl je 1. novembra 1952 v Ljubljani.Rodil se je kot peti otrok malega kmeta in mizarskega obrtnika. Po končani osnovni šoli, ki jo je v Preboldu zaključil s 13. letom, je takoj šel služit kot dninar k bogatemu kmetu. Čez eno leto sta nadučitelj in župnik pregovorila starše, da sta Janka poslala v ljubljansko gimnazijo. Gimnazijo je nato zaključil v Celju. Vpoklican je bil tudi na eno izmed bojišč 1. svetovne vojne, vendar se je kmalu vrnil kot invalid in 1916. leta privatno maturiral na celjski gimnaziji. Kot neborec je bil ponovno vpoklican na bojišče, ampak je kmalu dobil dopust, saj je začel v Gradcu študirati medicino, a tik pred zaključkom študija je  z medicino popolnoma prekinil.   

19. septembra 1902 je v Ljubljani umrl Ivan Vrhovec, slovenski zgodovinar

Kamra.si, 19. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. septembra 1902 je v Ljubljani umrl Ivan Vrhovec, slovenski zgodovinar. Rodil se je 21. maja 1853 v Spodnjih Poljanah pri Ljubljani.  Med leti 1873 in 1876 je na Dunaju študiral zgodovino, zemljepis in slovenski jezik. Od l. 1886 je bil profesor zgodovine na novomeški gimnaziji, kar je bila njegova prva stalna služba. L. 1887 se je poročil z Amalijo Razpet, hčerjo okrajnega zdravnika dr. Martina Razpeta. Ob delu v Novem mestu je bil tudi izjemno kulturno dejaven, zato velja za enega najbolj prizadevnih organizatorjev tamkajšnjega kulturnega življenja. Zaslužen je, da je Novo mesto ponovno dobilo gledališče, ki je pred njegovim prihodom že obstajalo, a je njegovo delovanje zamrlo. Skupaj s sodelavci z novomeške gimnazije so osnovali gledališki odsek in pripravili vrsto gledaliških predstav, o katerih so poročale tudi Dolenjske novice. Sam je bil igralec, dramaturg in režiser hkrati. Kljub temu, da je večino svojega prostega časa posvetil gledališču, je občasno še vedno raziskoval in pisal. L. 1888 je v Ljubljanskem zvonu objavil spis v treh nadaljevanjih z naslovom Francozi v Novem mestu.

19. september 1999 - papež Janez Pavel II. je razglasil škofa Antona Martina Slomška za blaženega

Kamra.si, 19. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. september 1999 - papež Janez Pavel II. je razglasil škofa Antona Martina Slomška za blaženega Ob tem je določil za njegov godovni dan njegove smrti, 24. september. Še vedno pa poteka postopek zarazglasitev za svetnika, ki ga znotraj Rimskokatoliške cerkve vodi Postulatura postopka za Slomškovo kanonizacijo. Anton Martin Slomšek(1800-1862)  je po osnovnem pouku na Ponikvi je obiskoval v Celju 3. razrede glavne šole 1814 in 1814/19 gimnazijo, filozofki zimski tečaj 1819/20 v Ljubljani, letni 1820 v Senju in 1820/21 v Celovcu, kjer je končal tudi bogoslovje (posvečen 8. septembra 1824). Služboval je kot kaplan od septembra 1825 do aprila 1827 na Bizeljskem (Sv. Lovrenc v Krajini) in do oktobra 1829 v Novi cerkvi, kot spiritual do oktobra 1838 v semenišču v Celovcu, kot nadžupnik in dekan do oktobra 1844 v Vuzenici ter kot kanonik in višji šol. nadzornik do aprila 1846 v Št. Andražu na Koroškem. Dne 25. aprila 1846 je prevzel kot opat celjsko mestno župnijo, a že 30. maja ga je salzburški nadškof, kardinal Frider knez Schwarzenberg imenoval za lavantinskega škofa in ga 5. julija v Salzburgu posvetil. Iz Št. Andraža se je Slomšek po razmejitvi škofij 1859 preselil na novi sedež lavantinske škofije v Maribor, kjer je bil 4. septembra ustoličen.

Tako bo izgledal bazenski kompleks v Češči vasi pri Novem mestu

Kamra.si, 18. september ― Mestna občina Novo mesto je včeraj popoldne na ogled postavila razstavo natečajnih rešitev za bazenski kompleks v okviru športno-rekreacijskega parka v Češči vasi. Zmagovalno rešitev sta izdelala Dean Lah in Milan Tomac s sodelavci iz ljubljanskega arhitekturnega biroja Enota. Izbor je potekal z dvostopenjskim natečajem, poleg prve nagrade pa so podelili še drugo in tretjo nagrado ter tri enakovredna priznanja za preostale projekte, ki so se uvrstili v drugo fazo natečaja. Razstavo natečajnih rešitev si lahko ogledate do 16. oktobra od ponedeljka do petka med 7. in 19. uri v prostorih bodočega Domoznanskega oddelka Knjižnice Mirna Jarca, hkrati pa je na ogled tudi razstava Dolenjskega muzeja V objemu Krkinih voda. Vljudno vabljeni!  

18. septembra 1925 v Ljubljani umrl Josip Sernec, slovenski filozof, politik in gospodarstvenik

Kamra.si, 18. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. septembra 1925 v Ljubljani umrl Josip Sernec, slovenski filozof, politik in gospodarstvenik. Rodil se je 4. marca 1884 v Slovenski Bistrici. Josip Sernec se je med drugim zaradi vpliva starejšega brata Janka Serneca zgodaj politično profiliral in postal ena vodilnih osebnosti političnega in gospodarskega življenja na Štajerskem v svojem času. Po zaključenem študiju prava na Dunaju v letu 1869 se je vrnil v Maribor, delal v pravni pisarni brata Janka kot koncipient, nato pa se preselil v Celje, odprl lastno odvetniško pisarno in si ustvaril družino.

18. septembra 1981 je v Novem mestu umrl Bogo Komelj, slovenski bibliotekar

Kamra.si, 18. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. septembra 1981 je v Novem mestu umrl Bogo Komelj, slovenski bibliotekar. Rodil se je 25. maja 1915 v Novem mestu. Bogo Komelj se je rodil 25. maja 1915 v Novem mestu v družini branjevcev. Poleg njega je bilo še troje otrok, med njimi Ivan, kasnejši umetnostni zgodovinar. Čeprav so bili starši preprosti ljudje, so veliko brali, posebno mati, ki je verjetno najbolj vplivala, da se je v sinovih tako zgodaj zbudila ljubezen do knjige.

Razstava Jesensko družinsko branje

Kamra.si, 16. september ― Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota je v Nacionalnem mesecu skupnega branja (NMSB) 2020, ki poteka med 8. septembrom in 11. oktobrom, pripravila razstavo Jesensko družinsko branje z izborom knjig iz mladinskega odelka, oddelka za odrasle in domoznanskega oddelka. Za vas, za skupno branje...
Domišljija in dediščina celjskih raketarjev

Domišljija in dediščina celjskih raketarjev

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 16. september ― Na prenovljenem celjskem trgu na Gubčevi ulici pred novim Tehnoparkom je od 15. septembra 2020 na ogled nova zunanja panojska razstava »Od domišljije do dediščine, od dediščine do domišljije« : Celjski raketarji. Razstava na dvanajstih panojih odkriva zgodbo o dosežkih celjskih raketarjev. Avtor razstave je dr. Borut Batagelj, vsebina pa je pretežno povzeta iz letos […] The post Domišljija in dediščina celjskih raketarjev first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Priznanje celjske zvezde 2020: razpis

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 16. september ― Priznanja celjske zvezde za dosežke na področju kulture se podeljujejo ustvarjalcem in skupinam ustvarjalcev za uspešno delo in pomembne dosežke s področja kulture, ki so pomembno prispevali k prepoznavnosti mesta Celje v širšem prostoru ali so s svojim delom pripomogli, da se mesto Celje razvija kot mesto, ki je odprto za različne umetniške forme in […] The post Priznanje celjske zvezde 2020: razpis first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Katarina Vidmar: Prebujenje

Kamra.si, 16. september ― Razstava slik Prebujenje vabi k ogledu slik slikarke Katarine Vidmar. Zakaj takšen naslov? Ker se je potrebno najprej prebuditi iz kolektivne hipnoze materialistično usmerjenega sodobnega sveta, da bi lahko videli, kje smo, kaj počnemo, kdo smo. Iz tega zavedanja lahko vidimo in smo hvaležni za neskončno lepoto, ki nas obdaja. Slikarka najde izvornost in tisto posebno lepoto, povezanost in enost v naravi, živalih, otrocih, elementih narave. Slika tako, da se prepusti ustvarjalnemu procesu, ki poteka brez misli, v užitku ustvarjanja, ki je že sam cilj. Tako nas slike ponesejo v čarobni svet čutenja in zaznav izza podobe vidnega. Na razstavi si boste lahko ogledali številne akvarelne in akrilne slike. Vljudno vabljeni k ogledu.

Festival nove novomeške glasbe - večer Antona Podbevška: Generator in Dubzilla

Kamra.si, 16. september ― »Grand finale« prvega novomeškega festivala bo potekal na grmskem gradu, predelu Novega mesta, kjer se je rodil mogoče najvidnejši predstavnik novomeške pomladi, Anton Podbevšek. Anton Podbevešek velja za prvega slovenskega avantgardnega književnika, vzornika Srečka Kosovela in kasneje slovenskih modernistov. Navdihujoče, bodrilno in ključno je vplival in še vedno vpliva na glasbenike in umetnike tega časa. Izjemno pomemben del teh so tudi snovalci, ki predstavljajo alternativni pol tistemu obče sprejetemu ustvarjanju. Izven okvirjev najdemo tudi domačo zasedbo Dubzilla. Njihova glasba je mešanica dub-a z elementi elektronike, reggaeja, semplinga, gramofonskih diverzij in sodobnih glasbenih tokov ter žanrov, kot so plesna elektronika, alternativa, rock in post rock. Kot pravijo sami, se vse skupaj zliva v drzen »podgurski dub«. Dubzilla: Tomaž Rifelj Buc (bobni, loopi), Črt Zorko (bas, bas synth), Luka Švajger (kitara, sampli), Dejan Slak (klaviature, kitare, sintetizator) Za konec si privoščimo novomeško skupino Generator, ki je pred kratkim navdušila tudi z akustičnim nastopom v oddaji Izštekani na Valu202 z Juretom Longyko. Generator so originalna 9-članska elektro-akustična indukcija. Zasedba: Vokal (Anina Trobec), Boben (Maksim Špelko), Bas (Primož Špelko), Kitara (Tomaž Zorko, Marko Turk), Klavir/synth (Joseph Wheba), Saksofon (Mitja Turk), Pozavna (Gregor Turk), Trobenta (Denis Androić) Dogodek je za obiskovalce brezplačen, zaradi omejenega števila obiskovalcev pa je obvezna predhodna rezervacija sedišč na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloak1d68ecc2b9ccdaee114bb2df5ef2c8cd').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy1d68ecc2b9ccdaee114bb2df5ef2c8cd = 'rezervacije.festivalglasbe' + '@'; addy1d68ecc2b9ccdaee114bb2df5ef2c8cd = addy1d68ecc2b9ccdaee114bb2df5ef2c8cd + 'gmail' + '.' + 'com'; var addy_text1d68ecc2b9ccdaee114bb2df

Novomeška PoDmlad: Lenart Merlin in Uroš Weinberger

Kamra.si, 16. september ― Tokratna gosta prihajata s področja likovne umetnosti. Mag. Uroš Weinberger je po študiju slikarstva zaključil še podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Je prejemnik več priznanj in nagrad. Med drugimi je leta 2018 prejel Priznanje za pomembna umetniška dela, najvišje umetniško priznanje Univerze v Ljubljani. Na isti dan bo ob 20. uri odprta tudi njegova razstava Projectories v novomeški Galeriji Simulaker. Lenart Merlin je zaključil Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje na Univerzi v Ljubljani. Ukvarja se z grafičnim oblikovanjem in slikanjem ter je eden najobetavnejših slovenskih umetnikov mlajše generacije. Skupna jima je tudi ljubezen do glasbe. Uroš je kitarist glasbene zasedbe Moveknowledgement, Lenart pa bas kitarist skupine MRFY. Pogovor z njima bo povezovala Carmen L. Oven. Zaradi omejenega števila obiskovalcev je obvezna predhodna prijava.

O grajskih vrtnarjih. Iz arhiva družine Rojc s Hudega pri Radomljah

Kamra.si, 15. september ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo 16. septembra 2020, ob 18. uri na predavanje Petra Rojca, vrtnarja in upokojenca s Hudega pri Radomljah. Zaradi omejitev NIJZ zaradi COVID-19 so prijave na muzejski večer obvezne. Pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloak3092a224fdaf88f2858a9a897d4ae0d8').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy3092a224fdaf88f2858a9a897d4ae0d8 = 'info' + '@'; addy3092a224fdaf88f2858a9a897d4ae0d8 = addy3092a224fdaf88f2858a9a897d4ae0d8 + 'muzej-kamnik-on' + '.' + 'net'; var addy_text3092a224fdaf88f2858a9a897d4ae0d8 = 'info' + '@' + 'muzej-kamnik-on' + '.' + 'net';document.getElementById('cloak3092a224fdaf88f2858a9a897d4ae0d8').innerHTML += ''+addy_text3092a224fdaf88f2858a9a897d4ae0d8+'';  ali pokličite na telefon: 01 8317 662.  Na dogodkih je  obvezna uporaba zaščitnih mask. Če bo na prireditvi več kot 10 udeležencev, vas bomo ob prihodu zaprosili za osebne podatke (ime, priimek, naslov stalnega prebivališča in telefonska številka – na podlagi Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji, Ur. l. RS, št. 92/2020 in 96/2020).

15. september - dan vrnitve Primorske k matični domovini

Kamra.si, 15. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. september - dan vrnitve Primorske k matični domovini Dan vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik v Sloveniji, ki ga praznujemo 15. septembra (vendar ta dan ni dela prost dan). Praznik obeležuje 15. september 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, ki je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji dodelila velik del Primorske. Uvedla ga je novela zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji, ki so jo poslanci Državnega zbora sprejeli jeseni 2005. Vlada zaradi varčevalnih ukrepov prireja osrednjo državno proslavo ob tem prazniku vsakih pet let, sicer pa ga obeležujejo lokalne občine in kulturne organizacije. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Dan_vrnitve_Primorske_k_mati%C4%8Dni_domovini Priporočamo tudi: https://www.gov.si/novice/2020-09-15-poslanica-predsednika-vlade-janeza-janse-za-dan-vrnitve-primorske-k-maticni-domovini/
še novic