Muzejski vikend in turkerije

Kamra.si, 21. februar ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na februarski Muzejski vikend »TURKERIJE«, ki bo v soboto, 24. 2. 2018, med 10. in 16. uro, na Ptujskem gradu. Udeleženci Muzejskega vikenda si bodo v slavnostni dvorani ptujskega gradu ogledali znamenito zbirko turkerij, slik s turškimi motivi iz 17. stoletja. Na njih so upodobljeni znameniti turški in evropski vojskovodje in dostojanstveniki, dame iz Osmanskega imperija in prebivalci daljnih dežel. Nato se bodo seznanili s tehniko marmoriranja in izdelali knjižno kazalko z motivom turkerij. Muzejski vikend je namenjen družinam z otroki, starimi več kot 4 leta, in je brezplačen. Vabljeni!  

Odprtje razstave Celjski 87. pehotni polk

Kamra.si, 19. februar ― Ob 100-letnici konca 1. svetovne vojne vas vljudno vabimo na odprtje razstave Celjski 87. pehotni polk v četrtek, 22. februarja 2018, ob 18. uri v Galeriji Mozirje. O razstavi in zgodovinskih dogodkih ob koncu 1. svetovne vojne bo spregovoril Srečko Maček iz Osrednje knjižnice Celje, ki je skupaj z Janjo Jedlovčnik soavtor razstave. V kulturnem programu bo nastopil Moški pevski zbor Kulturnega društva Mozirje pod vodstvom Antona Petka. Razstava bo na ogled do 15. marca 2018.
SCCA-Ljubljana - Video art in videospot (2017) Diskusija

SCCA-Ljubljana - Video art in videospot (2017) Diskusija

DIVA nove pridobitve, 16. februar ― Okrogla miza v okviru projekta/razstave SCCA LAB o videospotih v 80. letih in danes, organizirana na festivalu kratkega filma FeKK leta 2017 (ZVOČNI POSNETEK). Sodelujoči: Neven A. Korda, Barbara Borčić, Matevž Jerman, Maja Prelog, Sašo Štih in Pia Nikolič (moderatorka). Razstava videospotov je bila postavljena v Projektni sobi SCCA. Izbor iz arhiva Postaja DIVA: Barbara Borčić, Peter Cerovšek Izbor FeKK: Pia Nikolič
Evelin Stermitz - Darovanje mesecu (2004) Avtorski video

Evelin Stermitz - Darovanje mesecu (2004) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 16. februar ― Video je interpretacija istoimenske pesmi Maje Haderlap. Prikazuje obraz, ki se v temi premika v več smereh. Zdi se, da obraz gleda v gledalca ali gledalko. Kar je odklon od tradicionalnih pravil gledanja (gledati in biti gledan) televizije v vsakdanjem okolju. Pesem, tako kot video, govori o gledanju, ogledovanju in iskanju. (Vir: Evelin Stermitz) Glasba: Iva Bittová, kapitulni sin, 1994.
Otroška železnica, vredna tri milijone

Otroška železnica, vredna tri milijone

Fototeka MNZS, 16. februar ―   Več kot dve leti je Franc Krelj gradil svojo miniaturno železnico, v katero je vložil več kot tri tisoč nemških mark. Izjeme napor je februarja 1968 dobil poplačan s člankom v Ljubljanskem dnevniku, kjer so izpostavili, da je navdušencev nad miniaturnimi železnicami vedno več kljub pogosto precej visokim stroškom, ki jih imajo ljubitelji s tem konjičkom.   “Zanimivost svoje vrste je kajpak predvsem...

Ilustracija kot podoba preteklosti

Kamra.si, 15. februar ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) vabita na odprtje razstave Ilustracija kot podoba preteklosti, ki bo v četrtek, 22. februarja 2018, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. Ilustracija ima v slovenskem prostoru dolgo in bogato tradicijo, po likovni in izpovedni dovršenosti  pa jo moramo danes velikokrat upoštevati in vrednotiti kot samostojne umetniške stvaritve slikarjev in slikark, ki jim ilustriranje predstavlja ustvarjalni izziv, kako besedilo interpretirati v naslikani podobi. Ob tem nas vedno znova preseneti in navduši njihova vrhunska likovna izraznost, lucidna avtorska izpovednost in sublimno občutenje besedila. Tako smo letos prvo razstavo, ki smo jo v jubilejnem muzejskem letu pripravili v Miheličevi galeriji, posvetili slovenski ilustraciji in v sodelovanju s Sekcijo ilustratorjev Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov iz Ljubljane pripravili pregledno predstavitev slovenskih umetnikov in umetnic ter njihovih ilustracij, ki so posvečene zgodovinskim podobam preteklosti, a kot navdih in izziv v sodobnem času.(Stanka Gačnik) Razstavo in umetnike ilustratorje bodo predstavili Aleš Sedmak, predsednik ZDSLU, ddr. Damir Globočnik iz Gorenjskega muzeja Kranj in Stanka Gačnik iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.  Razstava bo na ogled do 1. aprila 2018. Vabljeni!    

Ciril Horjak: Risbe V soboto

Kamra.si, 15. februar ― Na predvečer slovenskega kulturnega praznika smo v Koroški osrednji knjižnici v sodelovanju s Sinagogo Maribor, centrom judovske kulturne dediščine, odprli gostujočo razstavo ilustracij in karikatur Cirila Horjaka z naslovom 'Risbe V soboto'. Na tokratni pregledni razstavi si lahko ogledate izbor njegovih portretnih karikatur in naslovnic, ki že vrsto let krasijo Večerovo sobotno prilogo.

Zasedanja s knjigami z Andrejem Brvarjem

Kamra.si, 14. februar ― Univerzitetna knjižnica Maribor vse ljubiteljice in ljubitelje poezije prisrčno vabi na pogovor o knjigi Transverzala Andreja Brvarja. Srečali se bomo v petek, 16. 2. 2018, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani knjižnice. O pesniškem ustvarjanju in številnih (mariborskih) anekdotah enega najprepoznavnejših mariborskih ustvarjalcev se bo z Andrejem Brvarjem pogovarjal glavni urednik založbe Beletrina Mitja Čander. Pogovoru bo sledilo sproščeno druženje. Veselimo se srečanja z vami!

Literarni večer s Tadejem Golobom

Kamra.si, 14. februar ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na literarni večer s pisateljem, novinarjem in alpinistom Tadejem Golobom, ki bo v četrtek, 22. februarja 2018, ob 19. uri v razstavišču knjižnice.  Pogovor s pisateljem o knjižni uspešnici Jezero (2016), odlični kriminalki, s katero je navdušil kritike in bralce, bo vodila Jedrt Jež Furlan iz Založbe Goga. Vljudno vabljeni!
še novic