Božja služabnica Cvetana Priol

Kamra.si, 13. december ― Stolna župnija Maribor in Nadškofijski arhiv Maribor vabita na otvoritev razstave Moj poklic je ljubezen - drobci iz življenja Cvetane Priol, ki bo v nedeljo, 15. decembra 2019, ob 9.30 v avli pred Slomškovo dvorano na Slomškovem trgu 20. Razstavo bo otvoril nadškof msgr. Alojzij Cvikl, DJ. Vljudno vabljeni!

Fotografska razstava IGRA Z OGNJEM

Kamra.si, 13. december ― Železarski muzej Štore vabi na odprtje fotografske razstave Foto kluba ŠTORE STEEL Igra z ognjem v petek, 13.decembra 2019, ob 19. uri. Litje jekla: ogenj, visoke temperature, možnost eksplozij, lepota iskrečih snopov vroče svetlobe, nevarnost. Jekleni konjički: hitrost, adrenalin, veter v laseh, nevarnost. Skupni imenovalec razstave je igra z ognjem. Enkrat je ogenj metaforičen, navidezno, ko sedemo na jeklenega konjička in zdrvimo skozi ovinke v neznano. Drugič je ogenj resničen, ko teče staljeno jeklo v železarni mimo nas iz peči in se pretvarja v jeklene palice. Oboje je lahko nevarno, če nisi strokovnjak, vožnja z motorjem in predelava jekla. Potrebno je poznati pasti, znamenja, treba je imeti izkušnje. Ogenj in hitrost predstavljata nevarnost. Nevarnost dviguje adrenalin. A nekaterim je to igra, igra s pomočjo katere se počutijo živi. Vendar, če se želiš igrati z nevarnostjo, ognjem, se moraš znati igrati, da se ne opečeš...  

Literarni večer z Matetom Dolencem

Kamra.si, 13. december ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na literarni večer s pisateljem Matetom Dolencem. V pogovoru z Liljano Klemenčič bo predstavil svojo novo zbirko pravljic za otroke in odrasle Kako dolg je čas.  Srečali se bomo v četrtek, 19. decembra 2019, ob 18. uri v razstavišču knjižnice. Po pogovoru se bomo preselili v Mestni kino Ptuj, kjer si bomo ogledali dokumentarni film iOtok s pričetkom ob 19.30 uri. Mate Dolenc, ki je Jadranskemu morju in otoku Biševo posvetil kar osem svojih knjig, je skupaj z režiserjem in scenaristom Mihom Čelarjem tri leta spremljal prizadevanja zadnjih Biševljanov, da bi otok rešili pred izumrtjem. Vljudno vabljeni!

Branko Cestnik: SONCE PETOVIONE

Kamra.si, 13. december ― Celjska Mohorjeva družba v sodelovanju  z Društvom izobražencev Viktorina Ptujskega vabi v nedeljo, 15. decembra 2019, ob 18. 30 v Refektoriju minoritskega samostana na Ptuju na predstavitev najnovejšega zgodovinskega romana o prihodu krščanstva na Ptuj – in na slovenska tla  SONCE PETOVIONE duhovnika Branka Cestnika Sodelujejo:p. BRANKO CESTNIK, avtorALEŠ ČEH, moderatordr. TANJA OZVATIČ, ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe MePZ SV. VIKTORINA PTUJSONJA WINKLER, zborovodkinja  Vabljeni! Vir: https://www.mohorjeva.org/predstavitev-knjige-sonce-petovione

Projekt: Nočno nebo, 2019

Kamra.si, 12. december ― Metka Zupanič je v slovenskem prostoru uveljavljena večmedijska umetnica, ki jo zanimajo predvsem aktualni problemi sodobne informacijske družbe, razmerja med umetnostjo in družbo ter medčloveški odnosi. V preteklih projektih je denimo obravnavala občutja strahu, ki se porajajo v posamezniku v današnjem času navidezne svobode (Anti – Global?, 2013), zgodbe delovnih migrantov v Sloveniji (Looking for a Better World, 2016) ter problematiko vseprisotnih nadzornih sistemov (On Your Face, 2016). V zadnjih letih pa se intenzivno posveča zlasti tematiziranju obsesivne militantnosti sodobne družbe.

»Piši kmalu, prav kmalu in veliko«

Kamra.si, 12. december ― Razstava predstavlja obdobje sedmih let dopisovanja med Miranom Jarcem in Božidarjem Jakcem. Korespondenca obsega 90 Jarčevih in 90 Jakčevih pisem, dopisnic, razglednic in voščilnic, ki sta jih pisala med Novim mestom, Idrijo, Ljubljano, Radečami, Karlovcem, Zagrebom, Judenburgom, Krtino, Prago ... Gradivo, ki ga hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v Posebnih zbirkah Boga Komelja, je dokument odraščanja dveh pomembnih slovenskih kulturnih ustvarjalcev in tvorcev prve pokrajinske umetniške razstave v Novem mestu leta 1920. Vabljeni!

Otvoritev razstave ormoških čipk

Kamra.si, 9. december ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 12. decembra 2019, ob 16.30 uri vabi na otvoritev razstave ormoških čipk. Kleklanje je veščina, ki zahteva strpnost, zbranost in natančnost,  njeni končni izdelki pa dosegajo neprecenljive vrednosti. Vabimo vas na otvoritev razstave prečudovitih izdelkov ormoških klekljaric, ki so nastali v okviru študijskega krožka, pod mentorstvom Silvestre Horvat.

VINSKE ZGODBE z Bojanom Kobalom

Kamra.si, 9. december ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 12. decembra 2019, ob 17. uri vabi na VINSKE ZGODBE z Bojanom Kobalom. Bojan Kobal, ustanovitelj in lastnik blagovne znamke Kobal Wines, bo v pogovoru pozornost namenil haloškim vinom. Zakaj so ta vina tako posebna ter kaj je tisto, kar jim daje posebno aromo in kakovost? To in še več boste izvedeli na vinskih zgodbah, zato vabljeni, da se nam pridružite.

Branko Cestnik: SONCE PETOVIONE

Kamra.si, 6. december ― Celjska Mohorjeva družba v sodelovanju s Turističnim društvom Mitra Hajdina vabi v torek, 10. decembra 2019, ob 18. uri v Gasilski dom na Hajdini na predstavitev najnovejšega zgodovinskega romana o prihodu krščanstva na Ptuj – in na slovenska tla  SONCE PETOVIONE duhovnika Branka Cestnika Vabljeni! Vir: https://www.mohorjeva.org/branko-cestnik-sonce-petovione
še novic