"Azija me je povsem uročila"

Kamra.si, 11. oktober ― Pokrajinski muzej Celje vabi v sredo, 16. oktobra 2019, ob 18. uri v Staro grofijo na odprtje občasne razstave "Azija me je povsem uročila". Razstava, ki je posvečena 130. obletnici rojstva ALME M. KARLIN in 100. obletnici njenega odhoda na pot okrog sveta, bo na ogled do konca maja 2020.

Mejni kamni, bodeča žica, stražni stolpi in minska polja: življenje ob okupacijskih mejah v Sloveniji, 1941–1945

Kamra.si, 11. oktober ― Razstava predstavlja delne rezultate raziskovalnega projekta Napravite mi to deželo nemško ... italijansko ... madžarsko ... hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva. Projekt izvajajo raziskovalci z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani v sodelovanju z raziskovalci z Inštituta za novejšo zgodovino, Pedagoške fakultete v Ljubljani, Inštituta za narodnostna vprašanja in Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU. V času druge svetovne vojne je bilo v Sloveniji več kot 500 km različnih meja, ki so jih postavili okupatorji. Te meje so ostro zarezale v vse oblike življenja. Meje niso postale le fizična ovira, pač pa mnogokrat tudi mesto smrti. Partizansko gibanje teh meja seveda ni priznalo in je slovensko narodno ozemlje razumelo kot celoto in se borilo za njegovo celotno osvoboditev. Poleg razstavnih panojev bodo na ogled tudi nekateri originalni predmeti s takratnih meja.

Severin Šali: Popotnik, zaljubljen v življenje

Kamra.si, 11. oktober ― Kulturno društvo Severina Šalija vabi na večer, posvečen spominu na Severina Šalija, ki se je s svojim ustvarjalnim opusom globoko zakoreninil v slovenski in novomeški kulturni prostor. Soustvarjalci dolgo pričakovane knjige Severin Šali: Popotnik, zaljubljen v življenje bodo predstavili prvo monografijo o tem imenitnem dolenjskem pesniku in prevajalcu. Z njenim avtorjem, literarnim zgodovinarjem Francetom Pibernikom se bo pogovarjal urednik knjige dr. Marijan Dović.  

Ljubljana v gibljivih slikah: Skrite podvodne poti

Kamra.si, 11. oktober ― Na zadnjem domoznanskem večeru, ki bo 15. 10. 2019 ob 19. uri, v kletni dvorani Slovanske knjižnice in Knjižnice Bežigrad, bomo v ospredje postavili skrite ljubljanske vodne poti, ki mesto že tisočletja oskrbujejo s pitno vodo, na drugi strani pa odplakujejo nesnago. Najprej si bomo ogledali kratke dokumentarne posnetke o problematiki čistilne naprave v Ljubljani iz devetdesetih let prejšnjega stoletja (TV arhiv in dokumentacija RTV SLO), nato pa se bomo premaknili v obdobje Ljubljane na prehodu iz 19. v 20. stoletje ter prisluhnili predavanju dr. Davida Petelina, ki bo spregovoril o zgodovini oskrbe s pitno vodo, o kanalizacijskem sistemu in o izgradnji moderne infrastrukture.

T'k so včasih jәdli na Koroškem

Kamra.si, 10. oktober ― T'k so včasih jәdli – Delavnico iz cikla Raziskujmo skupaj: O domačem kraju smo pripravili v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana ob krajevnem prazniku Raven na Koroškem. Udeležili so se je učenci 8. in 9. razredov OŠ Prežihovega Voranca, ki obiskujejo zgodovinski krožek pod mentorstvom učiteljice Marjete Petrovič. Bili so uspešni, zelo ustvarjalni in delovni, hkrati pa smo se vsi skupaj še krasno imeli. Končni izdelki – plakati – so na ogled v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana, do sobote, 30. 11. 2019.

Predstavitev knjige Cirila Vnuka Pocvetaje

Kamra.si, 10. oktober ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 17. oktobra 2019, ob 17. uri vabi na predstavitev knjige Cirila Vnuka Pocvétaje. Pocvétaje je zbirka pesmi, napisanih v domačem narečju. Zbrane pesmi so navdihnili ljudje in narava. Pogovor z avtorjem bo vodil Leon Lah. Dogodek soorganizira Kulturno turistično društvo Miklavž pri Ormožu. Vabljeni!

Dušan Sterle: Pod drobnogledom časa

Kamra.si, 9. oktober ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v četrtek, 10. oktobra 2019, ob 19. uri na vodstvo po razstavi Kamničana, neumornega likovnega ustvarjalca in večno angažiranega človeka, Dušana Sterleta.  Tik pred zaprtjem razstave (do 12. oktobra) vas vabimo na vodstvo oz. pogovor med kustosinjo Sašo Bučan in umetnikom Dušanom Sterletom.

Ogled cerkve sv. Alojzija in predstavitev zgodovine mariborske škofije ter krščanstva na naših tleh

Kamra.si, 9. oktober ― Nadškofija Maribor in Nadškofijski arhiv Maribor vas vljudno vabita, da se 10. oktobra 2019 udeležite vodenega ogleda cerkve sv. Alojzija, pomembnega poznobaročnega spomenika sakralne kulturne dediščine Maribora. V cerkvi je prav tako na ogled razstava o zgodovini krščanstva na naših tleh. Voden obisk je možen v dveh terminih, in sicer ob 10.00-12.00 in 17.00-19.00.  Veselimo se srečanja z vami!

Rodbina Vurnik in Kranj

Kamra.si, 9. oktober ― Svoj pečat podobarstvu, arhitekturi in oblikovanju na Slovenskem so dale kar tri generacije rodbine Vurnik: Janez Vurnik starejši (podobar, kipar), Janez Vurnik mlajši (podobar, konservator), Ivan Vurnik (arhitekt) in njegova žena ter sodelavka Helena Vurnik (slikarka, oblikovalka). Razstava se osredotoča na njihov kranjski opus, za katerim so v kolesju neizprosnega napredka ostali le vse bolj bledi spomini, načrti, fotografije in zapisi. V pritličju Mestne knjižnice Kranj bo na ogled do 4. novembra 2019.

9. oktobra 1948 je umrl Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma.

Kamra.si, 9. oktober ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. oktobra 1948 je v Ljubljani umrl Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma. Rodil se je 22. julija 1880 v Ljubljani.  Dr. Rudolf Andrejka je študiral  pravo na Dunaju in ga zaključil z doktoratom leta 1903. Znani dunajski predavatelji pravne stroke so mu dali osnovo, iz katere se je razvil v odličnega poznavalca upravnega prava. Že pred zaključkom študija (1902) se je zaposlil pri deželni vladi v Ljubljani in se kmalu uveljavil kot eden naših najbolj plodovitih pravnih pisateljev. Njegov interes je pogosto posegal tudi na področja zgodovine in planinstva, vseskozi pa je ohranjal tudi stik s slovensko literaturo in jezikom. Leta 1926 je postal predavatelj na ljubljanski pravni fakulteti in to delo kot redno ali honorarno s prekinitvami opravljal skoraj do smrti.

Stari Trzin od 19. stoletja do danes

Kamra.si, 8. oktober ― Občina Trzin in Medobčinski muzej Kamnik vabita v torek, 8. oktobra 2019, ob 18. uri v Center Ivana Hribarja na Ljubljanski cesti 12 f na odprtje razsave o razvoju starega dela Trzina od 19. stoletja do danes, in sicer skozi štiri časovne prereze: • Trzin leta 1825 z izsekom iz Franciscejskega katastra,• Trzin med leti 1971 in 1979 na prostoročno izrisanem zemljevidu,• Trzin leta 1994 na ortofoto posnetku,• Trzin danes - leta 2019 na panoramskem zemljevidu.Trzin v času Franciscejskega katastra prikazuje stanje v prvi polovici 19. stoletja. Franciscejski kataster je dobil ime po avstrijskem cesarju Franzu I.. Leta 1832 je po opisih v Franciscejskem katastru v Trzinu v 93 hišah živelo 590 ljudi. Preživljali so se s kmetijstvom in obrtjo.V SFR Jugoslaviji sta izdelavo topografskih izdelkov prevzela Vojni geografski institut v Beogradu in Hidrografski institut v Splitu. Geodetski zavod Slovenije je sistematično snemanje iz zraka izvajal od leta 1975, leta 1985 je pričel redno izvajati ciklično aerosnemanje, od leta 1994 pa je pričel z izdelavo ortofoto načrtov, »mozaikov« izvrednotenih letalskih posnetkov. Ko je leta 2010 Geodetski zavod Slovenije prenehal delovati, je nastalo več kartografskih in geodetskih podjetij, ki nadaljujejo s tradicijo. Med njimi je tudi MapDesign, kartografski studio, d.o.o. iz Trzina, ki je izdelal tudi dva razstavljena zemljevida starega dela Trzina, in sicer stanje iz 70. letih 20. stoletja in danes. Avtorja razstave: Krešimir Keresteš in mag. Zora Torkar

Predstavitev knjige Ivana Tuška

Kamra.si, 8. oktober ― Mestna občina Ptuj vljudno vabi na predstavitev knjige Ivana Tuška Rimska vojska v republiki in cesarstvu ter rimski vojaški nagrobniki iz Petovione, ki bo  v četrtek, 10. oktobra 2019, ob 11. uri v poročni dvorani Mestne hiše na Ptuju (Mestni trg 1). Na predstavitvi bodo prisotni: •        Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj •        Andrej Klasinc, predsednik programskega sveta Praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja •        Ivan Tušek, avtor. Vljudno vabljeni, da skupaj z nami praznujete visoko obletnico najstarejšega mesta v Sloveniji.

Valentin Vodnik: »Pervi slovenski pesnik«: predavanje dr. Marijana Dovića

Kamra.si, 8. oktober ― Odkar so staroslovenski veljaki leta 1858 na Vodnikovi šišenski domačiji postavili marmorno ploščo in vanjo vklesali, da se je tod rodil »pervi slovenski pesnik«, je sodba o Vodnikovem pesniškem prvenstvu stala, obstala in naposled okostenela. Valentin Vodnik je bil – četudi nemara ni prvi slovenski pesnik – vsekakor prvi, ki so ga po smrti doletele kultne oblike čaščenja. O Vodniku bo v četrtek, 10. 10. 2019, ob 19. uri spregovoril dr. Marijan Dović iz Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Predavanje se bo odvijalo v kletni dvorani Slovanske knjižnice in Knjižnice Bežigrad na Einspielerjevi 1. 
še novic