Marpurgi: med zgodovino in literarno svobodo

Kamra.si, 28. november ―   Tik pred zaprtjem razstave Marpurgi: med zgodovino in literarno svobodo, ki je nastala v sodelovanju Sinagoge Maribor in Mariborske knjižnice, ki je v Osrednji knjižnici Celje gostovala med 15. 10. in 30. 11. 2021, bo o mariborski judovski skupnosti in priljubljenem romanu Zlate Vokač Medic bo spregovoril njen soavtor Boris Hajdinjak.   Predavanje si boste lahko ogledali v ponedeljek, 29. novembra, ob 17.30 na FB in YT Univerze za tretje življenjsko obdobje pri Osrednji knjižnici Celje.   Razstava je nastala v sodelovanju Sinagoga Maribor in Mariborska knjižnica.    Vir: https://www.facebook.com/events/955089718412139/?ref=newsfeed  

27. novembra 1865 se je pri Svetem Gregorju pri Sodražici rodil Janez Evangelist Krek, slovenski politik, sociolog, pisatelj, teolog, publicist in časnikar

Kamra.si, 27. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. novembra 1865 se je pri Svetem Gregorju pri Sodražici rodil Janez Evangelist Krek, slovenski politik, sociolog, pisatelj, teolog, publicist in časnikar. Umrl je 8. oktobra 1917 v Šentjanžu na Dolenjskem. Krek je leta 1884 v Ljubljani maturiral na Prvi državni gimnaziji. Po maturi je vstopil v ljubljansko bogoslovje. Leta 1888 je bil posvečen v duhovnika. Po posvetitvi ga je ljubljanski škof Jakob Missia poslal na višji teološki študij na Dunaj. Tu se je temeljito seznanil z mladim krščanskosocialnim gibanjem in se hkrati še izpopolnjeval v znanju tujih jezikov. Leta 1892 je končal študij z doktorsko tezo De spiritu et charactere s. Pauli apostoli. Po končanem študiju je za kratek čas opravljal službo kaplana v Ribnici, že avgusta istega leta pa je postal stolni vikar v Ljubljani in od 1892 poučeval filozofijo kot prosti docent na ljubljanskem bogoslovju. Leta 1895 je tam zasedel novo ustanovljeno stolico za fundamentalno teologijo in tomistično filozofijo, katero je zasedal vse do upokojitve leta 1916. Za državnozborskega poslanca je bil prvič izvoljen 1897, vendar ga delo v dunajskem parlamentu ni zadovoljilo, zato je oktobra 1900 odklonil ponovno kanditaturo, saj je menil, da je delo v domovini bolj potrebno. Leta 1901 je bil izvoljen v kranjski deželni zbor, katerega član je ostal po ponovnih izvolitvah 1908 in 1913 vse do smrti. Krek je bil nadarjen za pisanje in za znanstveno delo, da bi bil lahko pridobil ugledno mesto v slovenskem literarnem in znanstvem delu. Toda takšno kabinetno delo ni prijalo njegovi naravi. Bil je profesor v ljubljanskem bogoslovju in to dober profesor kakor so priznali vsi njegovi učenci. Pisal je razlago svetega pisma (znane zgodbe sv. pisma, ki jih je za Mohorjevo družbo začel pisati Frančišek Lampe). Napisal je okoli 6.000 časopisnih člankov, knjigo Črne bukve kmečkega stanu (1895) in okoli 600 strani obsegajoče delo Socializem (1901). Toda Kreku ni šlo za to, da množi število slovenskih k

Večer s Patrikom Komljenovićem

Kamra.si, 26. november ― DPD Svoboda Kidričevo vabi na literarni večer s Patrikom Komljenovićem, ki bo v petek, 3. decembra 2021, ob 18.00 v dvorcu Sternthal v Kidričevem (Kopališka ulica 14). Spremljajoči dogodek: razstava likovnih del. Za udeležbo je potrebno izpolnjevati PCT pogoj. Glede na trenutne epidemiološke razmere bo dogodek mogoče v živo spremljati tudi na povezavi: https://fb.me/e/XdaXssXR  Vljudno vabljeni!

Zaključek Bralne značke za odrasle 2021

Kamra.si, 26. november ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na literarni večer, s katerim bomo zaključili letošnjo Bralno značko za odrasle ter obeležili Ta veseli dan kulture. Gost večera bo Luka Ovsec, glasbenik in pravljičar, ki se bo ob branju, glasbi in knjigah razgovoril z Liljano Klemenčič. Srečali se bomo v četrtek, 2. 12. 2021, ob 19.00 na YouTube kanalu knjižnice. Po darilne knjige vabljeni v Študijski oddelek!    

24. novembra 1943 je v Grahovem umrl France Balantič, slovenski pesnik

Kamra.si, 24. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. novembra 1943 je v Grahovem umrl France Balantič, slovenski pesnik. Rodil se je 29. novembra 1921 v Kamniku.   Že pred osnovnim šolanjem je znal brati in pisati. Kot osnovnošolec je bil zbiratelj metuljev, znamk in fiktivni dopisovalec iz daljnih krajev, tudi Jamajke. Leta 1933 je uspešno opravil sprejemni izpit za vpis na Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani. Kot uspešen dijak je med šolanjem prejel nagrado Mestne hranilnice. V prostem času je rad hodil v Kamniške planine. Po naravi je bil tih in zadržan človek.

Predstavitev knjige Pozdrav iz Šmarja pri Jelšah

Kamra.si, 22. november ― Ob 150-letnici povzdiga Šmarja pri Jelšah v trg je Knjižnica Šmarje zdala knjigo starih razglednic Pozdrav iz Šmarja pri Jelšah.  Vljudno vas vabimo na predstavitev knjige, v kateri so zbrane razglednice iz Zbirke Viktorja Tančiča, ki jo hranimo v domoznanski zbirki Knjižnice Šmarje pri Jelšah ter razglednic zbirateljev Pavla Stojana in Valerija Strmčnika, ki bo v petek, 26. novembra 2021, ob 18. uri v veliki dvorani Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah. O razglednicah, ki v knjigi prikazujejo kraje občine Šmarje pri Jelšah in kraje sosednjih občin, ki so bili nekoč del šmarske občine, bosta spregovorila znani slovenski zbiratelj Zmago Tančič ter upokojeni direktor knjižnice in nekdanji župan Jože Čakš. Pogovor z njima bo vodila Mateja Žagar.  V glasbenem predahu bosta nastopili Neža in Maja Drame, učenki Glasbene šole Rogaška Slatina, podružnice Šmarje pri Jelšah.  

21. novembra 2020 je v Lenartu v Slovenskih goricah umrl Jožef Smej, škof, teolog, pesnik, pisatelj in prevajalec

Kamra.si, 21. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. novembra 2020 je v Lenartu v Slovenskih goricah umrl Jožef Smej, škof, teolog, pesnik, pisatelj in prevajalec. Rodil se je 15. februarja 1922 v Bogojini. Osnovno šolo je obiskoval v Bogojini, gimnazijo pa v Murski Soboti. Po maturi leta 1940 se je vpisal na medicinsko fakulteto v Ljubljani, vendar le za kratek čas, kajti prepisal se je na Visoko bogoslovno šolo v Mariboru. Leta 1941 je moral študij prekiniti in ga nato nadaljeval v Sombotelu, kjer je bil 8. decembra 1944 posvečen v duhovnika. Od tam se je vrnil v rodno Prekmurje. Med leti 1944 in 1948 je bil kaplan v Dokležovju, Dobrovniku in v Turnišču, nato pa dolga leta deloval v Murski Soboti, sprva kot kaplan ter pozneje kot župnik in dekan v Murski Soboti. Leta 1969 je bil poklican v Maribor, kjer je med drugim opravljal službo stolnega kanonika, člana zbora škofovih svetovalcev, naddekana, stolnega prošta mariborskega stolnega kapitlja in generalnega vikarja. 

Loške gostilne skozi čas

Kamra.si, 19. november ― Razstava obsega 24 panojev, na katerih so predstavljene posamezne gostilne skozi čas, gostilniški predmeti, razglednice gostiln, arhivsko in reklamno gradivo, začinjeno s spomini in zgodbami lokalnega prebivalstva. Razstava se z nekaterimi izjemami omejuje na mestno jedro, Mestni trg, Spodnji trg, Kapucinsko predmestje, Studenec in Karlovec. Na ogled je v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka do 1. 12. 2021.  

Ljubljana v gibljivih slikah: Prestolnica v filmih Matjaža Klopčiča - dr. Andrej Šprah

Kamra.si, 19. november ― V letošnjem ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah bomo posebno pozornost posvetili podobi Ljubljane na filmskem platnu.   V filmski ustvarjalnosti enega ključnih slovenskih filmskih modernistov, Matjaža Klopčiča, je imelo mesto Ljubljana nadvse pomembno vlogo. Vse od dokumentarnega prvenca Na sončni strani ceste, kjer je “glavni protagonist” ljubljansko Tromostovje, pa do zadnjega celovečernega filma Ljubljana je ljubljena se je svojemu rodnemu mestu posvečal s posebno vizualno senzibilnostjo in nam odkrival njegove filmsko najbolj atraktivne plati.   Skozi različna zgodovinska obdobja, ki jih je obravnaval v svojih delih, se nam mesto razkriva kot vznemirljiv filmski akter, ki ga bomo še posebej pozorno preučili skozi vpogled v njegova ključna protivojna filma – Sedmina in Ljubljana je ljubljena.   Pred predavanjem dr. Andreja Špraha si bo mogoče ogledati odlomek iz oddaje Umetni raj (režiser: Slavko Hren; 2005), kjer je predstavljeno snemanje filma Ljubljana je ljubljena. Posnetek smo pridobili v TV arhivu in dokumentaciji RTV Slovenija.   Dogodek bo potekal v torek, 23. 11. 2021, ob 19.00 preko platforme zoom. Pridružite se nam na povezavi: https://arnes-si.zoom.us/j/94014735255. 

19. novembra 1991 je v Klancu pri Kozini umrl Alojz Kocjančič, duhovnik, pesnik in pisatelj

Kamra.si, 19. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. novembra 1991 je v Klancu pri Kozini umrl Alojz Kocjančič, duhovnik, pesnik in pisatelj.  Rodil se je 20. maja 1913 v Kubedu.  Alojz Kocjančič se je rodil kot zadnji izmed osmih otrok materi Ani Škergat in očetu Matiji Kocjančiču. Oče je zaradi želje po zaslužku zapustil ženo samo z nepreskrbljenimi otroki in se odpravil v Ameriko. Čez nekaj let se je vrnil razočaran in slabega zdravja. Po še nekaj neuspelih poskusih za hitrim zaslužkom je začel kockati in zakockal ves svoj zaslužek ter domačo hišo. Zaradi nesreče pri delu je umrl mlad, ko je bil Alojz star komaj eno leto. Družina je tako doživljala hudo pomanjkanje in brezdomstvo, izgnani so bili iz svoje domače hiše in zavetje iskali pod tujimi strehami. Čeprav je težko otroštvo hudo zaznamovalo mladega Alojza Kocjančiča, je nanj ohranil tudi lepe spomine, ki se odražajo v njegovih poznejših literarnih delih.

19. novembra 1921 se je v Mariboru rodil Zorko Simčič, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in esejist.

Kamra.si, 19. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. novembra 1921 se je v Mariboru rodil Zorko Simčič, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in esejist.  V Mariboru je končal nižjo klasično gimnazijo, na državnem učiteljišču nadaljeval študij in ga kot begunec med vojno končal v Ljubljani. Še kot dijak učiteljišča se je vpisal kot izredni slušatelj na ljubljansko Filozofsko fakulteto. – V Buenos Airesu (1948–1993) je poslušal predavanja na raznih inštitutih (Instituto de Cultura Superior Católica, Instituto de Cultura Espánica). Na tem slednjem je od 1980 do1993 prisostvoval celoletnim tečajem antropološke filozofije (prof. dr. Milan/Emilio Komar).Ob nemškem napadu na Jugoslavijo (1941) se je kot prostovoljec prijavil v jugoslovansko armado, po njeni kapitulaciji se umaknil v Ljubljano. Bil je zaprt v taborišču Gonars. Še kot dijak je napisal roman Prebujenje (1943), zanj prejel Prešernovo literarno nagrado mesta Ljubljane. Skupaj z N. Velikonjo, B. Borkom in T. Debeljakom je bil sourednik Zbornika Zimske pomoči (1944). Ob koncu vojne se je umaknil na avstrijsko Koroško, kjer je bil – kakor tudi pozneje v Rimu – v zavezniški službi. Preko tržaškega ovinka (dve leti je bil sodelavec na zavezniški slovenski radijski postaji v Trstu) se je 1948 odselil v Argentino, kjer je bil v ožjem krogu organizatorjev kulturnega življenja v slovenski skupnosti, kot tak tudi soustanovitelj Slovenske kulturne akcije ter prvih dvanajst let urednik osrednje emigrantske kulturne revije Meddobje. Po osamosvojitvi Slovenije se je vrnil v domovino (1994).Za izrednega člana SAZU je bil izvoljen 5. maja 2005, za rednega 5. maja 2011.V domovini je sodeloval v raznih publikacijah (Naša zvezda, Mentor), naposled tudi v reviji Dom in svet, izdal pa je tudi izbor satir in humoresk Tragedija stoletja (1944). Pisal je dramska besedila. Spomladi 1945 so v Drami SNG začeli pripravljati uprizoritev drame Zadnji akord, a do nje ni prišlo. V eksilu je pisal v številne zdomske publikacije (Vrednote, No

Mariborska provinca kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja: stoletnica ustanovitve province

Kamra.si, 18. november ― Katoliško društvo dr. Antona Murka Hoče vas v petek, 19. novembra 2021, ob 19. uri vljudno vabi na kulturno-izobraževalni večer s predavanjem mag. Lilijane Urlep o zgodovini in delovanju šolskih sester mariborske province ob stoletnici njene ustanovitve. Predavanje bo spletno, prek aplikacije ZOOM: Povezava: https://uni-lj-si.zoom.us/j/96994801879 Meeting ID: 969 9480 1879

Teden splošnih knjižnic na Ptuju

Kamra.si, 18. november ― Med 15. in 20. novembrom 2021 knjižnice po vsej Sloveniji praznujemo Teden splošnih knjižnic. V prihajajočih dneh se bodo v knjižnicah zvrstili različnih  dogodki, s katerimi želimo nagovoriti zveste obiskovalce knjižnic in prebivalce v lokalnih skupnostih, pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo. Posebno pozornost bomo posvetili BRANJU – bralni kulturi in bralni pismenosti, obenem pa bomo opozorili na bogate knjižnične zbirke, ki jih hranimo splošne knjižnice. Zaradi epidemioloških razmer bo nekaj dogodkov tudi virtualnih.  DOGODKI V KNJIŽNICI IVANA POTRČA PTUJ - od 15. 11.–20.11.2021: vsem novim uporabnikom bomo omogočili brezplačen vpis, možen je tudi spletni vpis. - 15. 11.–31. 12. 2021 pred Študijskim oddelkom: razstava Iz zapuščine pisatelja Ivana Potrča. Predstavljen je del zapuščine pisatelja Ivana Potrča, ki ga je knjižnici leta 2020 podarila njegova hči Marjetica Potrč, akademska kiparka in arhitektka (avtorica Božena Kmetec Friedl). - Beremo z ušesi: za vas smo pripravili polico z zvočnimi knjigami in majhnim darilcem. Audibook - poslušaj audio knjige kjerkoli in kadarkoli! - četrtek, 18. 11. 2021, ob 19.00 na YouTube kanalu knjižnice: literarni večer z glasbenikom in avtorjem Jernejem Dirnbekom. Pogovor z avtorjem bo povezoval Gregor Korošec. - 5. 11.–28. 12. 2021 v razstavišču knjižnice: gostujoča fotografska razstava Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje. Avtorji fotografij so ustvarjalci filma Divja Slovenija (Arne Hodalič in drugi).    

Razstava Mareka Schovaneka

Kamra.si, 18. november ― Galerija mesta Ptuj vas v torek, 23. novembra 2021, med 18.00 in 21.00 vabi na ogled razstave MAREK SCHOVANEK - FRAGILE. Marek Schovanek se je rodil leta 1965 v takratni Socialistični republiki Češkoslovaški in je kot otrok emigriral v Kanado, kjer je študiral umetnost na Univerzi Alberta v Edmontonu. Leta 1993 se je preselil v Berlin in si sčasoma uredil tudi rezidenco v Pragi, mestu družinskih korenin. Danes živi in dela med Berlinom in Prago. V svojem delu uporablja ironijo in provokacijo kot instrumente za kritiziranje množične potrošnje in destruktivnosti zahodnih družb. S Ptujem je povezan preko festivala Art Stays, kjer je velikokrat sodeloval kot umetnik in kustos. Njegov projekt Anarchist Cookie Shop se je rodil prav na Ptuju leta 2012. Razstava bo odprta do 9. januarja 2022. Vstop je prost. Ogleda se lahko udeležite v skladu s PCT protokolom in priporočili NIJZ.  

Razstava fotografij Bojana Golčarja

Kamra.si, 18. november ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vljudno vabi na ogled razstave fotografij Bojana Golčarja. Srečali se bomo v četrtek, 25. novembra 2021, ob 18.00 v Miheličevi galeriji na Ptuju.  S ciklusoma fotografij Posledice in Krasni topli svet se je Bojan Golčar posvetil naslavljanju okoljskih problematik ter nevarnostim, ki pretijo planetu in človeštvu zaradi podnebnih sprememb in je nadaljevanje njegovega prikaza podob jutrišnjega sveta, kakršen se lahko zgodi, če bomo nadaljevali z neodgovornimi ravnanji, ki obremenjujejo naš planet in podnebje. Razstava bo na ogled do 2. januarja 2022.

Novembrski Muzejski vikend na Ptuju

Kamra.si, 18. november ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vas v soboto, 20. novembra 2021, med 10. in 13. uro vabi na Ptujski grad, na novembrski Muzejski vikend ZLATI BAROK. Na delavnici bodo pokazali postopek pozlate, udeleženci pa bodo pozlatili baročni okrasek in si ogledali pozlačene predmete v grajskih sobanah. Delavnica je namenjena družinam z otroki, starimi več kot 5 let, in je brezplačna.  Za udeležbo je potrebno izpolnjevati protokol PCT ter upoštevati priporočila NIJZ.
še novic