Mednarodni dan arhivov v znamenju jesenske selitve iz Gruberjeve palače

Arhiv RS, 7. junij ― Letošnji Mednarodni dan in teden arhivov sta v Arhivu Republike Slovenije v znamenju jesenske selitve v novo stavbo. V četrtek, 6. junija, je direktor arhiva dr. Andrej Nared podpisal primopredajni zapisnik o zaključku gradbenih in rekonstrukcijskih del na stavbi nekdanje kasarne na Poljanski 40 v Ljubljani ter prevzel nove prostore, ki so bili državnemu arhivu namenjeni že pred 30 leti.

Antisemitizem v upravi Moške kaznilnice na Ljubljanskem gradu

Arhiv RS, 1. junij ― V zadnjih desetletjih 19. stoletja je bil v Evropi in na Slovenskem opazen izrazit vzpon antisemitizma. Ta je bil vraščen v vse sloje slovenske družbe ne glede na ideološke ali stanovske razlike, ni pa bil tuj niti avstrijski državni upravi. O precej bizarnem primeru pričajo dokumenti iz procesa zoper Abrahama Diamanta iz leta 1887, ki so ohranjeni v fondu Državnega tožilstva v Ljubljani.

»Hudiči so usmrtili čarovnico Marino«

Arhiv RS, 1. junij ― V 17. stoletju je bilo gospostvo Hrastovec eno od središč čarovniških procesov. O procesu proti Marini Vukinec je ohranjeno izčrpno poročilo, ki ga je 20. decembra 1673 napisal krvni sodnik Volk Lovrenc Lampertič. Lampertiča je na grad Hrastovec poklical Erazem Friderik grof Herberstein, da je nadaljeval sojenje Marini, ki je bila tam od 1. decembra zaprta skupaj z možem in drugimi osumljenimi.

Volitve v Evropski parlament 2004

Arhiv RS, 1. maj ― Med 6. in 9. junijem 2024 bodo državljani članic Evropske unije volili nove poslance 720-članskega Evropskega parlamenta. Volitve devetih poslancev iz Slovenije bodo potekale v nedeljo, 9. junija. Slovenija je sicer svoje predstavnike v Evropski parlament prvič volila 13. junija 2004, poldrugi mesec po svojem vstopu v evropsko povezavo. Spoznajmo nekaj dokumentov o tem.
še novic