Opice na Arktiki

Opice na Arktiki

ARS Oder, 14. december ― Dramaturginja o mednarodni gledališki koprodukciji v Arktičnem gledališču v Tromsu Tokrat prihaja mrzli veter s severa, z Arktike, kjer je v Arktičnem gledališču najbolj severnega norveškega univerzitetnega mesta kot dramaturginja sodelovala Vilma Štritof. Predstava je bila rezultat delavnic dramskega pisanja na temo migracij. Norveška organizacija za mednarodno izmenjavo na področju uprizoritvenih umetnosti Ibsen International je delavnice organizirala v treh kitajskih mestih. Predstava z naslovom Opice na Himalaji je zato vključevala odlomke dramskih besedil vseh osmih avtorjev, udeleženih v procesu pisanja, hkrati pa je predstavljala edinstven mednarodni dogodek ob nastopu mandata umetniške direktorice Inger Buresund, prejšnje direktorice Ibsen International. Predstava je bila igrana v treh jezikih – norveškem, angleškem in kitajskem – in v njej so med drugimi narodnostmi igrali tudi kitajski igralci. Vilma Štritof se je med študijem predstave z uveljavljenim, s Heddo, norveško nacionalno gledališko nagrado, ovenčanim režiserjem Jonom Tombrejem, z umetniško direktorico, s prevajalko in izvršno producentko s Kitajske pogovarjala o Arktičnem gledališču, o programski viziji in o predstavi. Urednica oddaje Petra Tanko Avtorica in režiserka oddaje Vilma Štritof Tonska mojstrica Mirta Berlan Glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina Brala sta Jasna Rodošek in Aleksander Golja Posnetek pesmi Jona Fosseja v prevodu Jane Kocjan je zrežiral Jože Valentič, posnel pa Nejc Zupančič Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 2018
Likovni svet Metke Krašovec v Ribnici

Likovni svet Metke Krašovec v Ribnici

ARS Svet kulture, 14. december ― V Miklovi hiši v Ribnici so na ogled dela Metke Krašovec iz likovne zbirke Riko in drugih ustanov Iskanje lepote in tihi, jasni, skoraj nedostopno izčiščeni obrazi v neoklasicistični maniri so tista skoraj vsem znana plat ustvarjanja letos preminule slikarke Metke Krašovec, ki jo stroka umešča med največja imena slovenskega slikarstva. Tudi v lepih podobah angelskih figur pa lahko zasledimo določen hlad, morda celo nelagodje, ki je sicer bolj eksplicitno v slikarkinih zgodnejših, tako imenovanih »rdečih slikah«. Manjši vpogled v razpon umetničinega delovanja je od včeraj na ogled v ribniški galeriji Miklova hiša, kjer se delom iz zbirke Riko pridružuje tudi nekaj izposojenih slik. Ob razstavi se bomo v današnji oddaji dotaknili tudi koncerta Komornega zbora Huga Wolfa ob 200. obletnici pribljubljene božične pesmi Sveta noč ter koncerta Mešanega zbora Glasbene matice Ljubljana z naslovom La passeggiata; Sprehod z Rossinijem.
Triglav, jezikovni fenomen

Triglav, jezikovni fenomen

ARS Jezikovni pogovori, 14. december ― Prvi slovenski avto naj bi se imenoval Triglav, med starejšimi zapisi naše najvišje gore so Terglau, Terglou, Terklou. Vrh Triglava je bil prvič dokumentirano osvojen pred 240 leti. Obrisi njegovega poimenovanja pa segajo skoraj tisoč let v zgodovino. Med starejšimi zapisi so Terglau, Terglou, Terklou. V novejšem času smo po Triglavu poimenovali številne pojave, med njimi naj bi se prvi slovenski avto imenoval Triglav, nekaj poimenovanj pa je še danes tudi v državah nekdanje Jugoslavije: Triglavska ulica je v Šibeniku, Karlovcu, Beogradu in Nišu. O Triglavu kot jezikovnem fenomenu v pogovoru z Ljudmilo Bokal, soavtorico terminoloških slovarjev.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 14. december ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Arsov forum

Arsov forum

ARS Arsov forum, 14. december ― Oddaja je namenjena pretresanju in reflektiranju aktualnih in izstopajočih dogodkov na področju kulture in umetnosti. Oddaja je namenjena pretresanju in reflektiranju aktualnih in izstopajočih dogodkov na področju kulture in umetnosti.
Kateri film bi izbrali za popoln decembrski večer v kinu?

Kateri film bi izbrali za popoln decembrski večer v kinu?

ARS Gremo v kino, 13. december ― V art mrežo vabita dokumentarna filma o Ivanu Cankarju režiserjev Amirja Muratovića in Dušana Moravca V art mrežo vabita dokumentarna filma o Ivanu Cankarju režiserjev Amirja Muratovića in Dušana Moravca. Ali pa bi vas v dvorano zvabil letošnji canski zmagovalec, film Tatiči o izjemni družini japonskega režiserja Hirokazuja Koreede? Je vaš ljubi žanr znanstvena fantastika, kot jo ponuja ameriško-avstralska koprodukcije Aquaman? Bi si z družino ogledali novega Robina Hooda?
Mladi o tiraniji skozi predstavo Macbeth

Mladi o tiraniji skozi predstavo Macbeth

ARS Svet kulture, 13. december ― Premierna uprizoritev bo drevi v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Kako se mlajše generacije odzivajo na nesvobodo ter tiranijo materializma in globalizma, je bilo eno izmed vodil režiserja Januša Kice pri nastajanju predstave Macbeth Williama Shakespearja. Premierna uprizoritev bo drevi v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Plesno-gledališka predstava Razgaljeno Rosane Hribar poetiko konstituira skozi ideološko razočaranje, med katerim se sprašuje o vrednosti človeka. Premiera bo drevi v Plesnem teatru Ljubljana. Ko se je nemški slikar Jan Oeltjen preselil v Haloze, so ga povsem prevzeli haloška pokrajina, njeni ljudje in njihov način življenja, ki postanejo osrednja tema njegovega ustvarjanja. V Miheličevi galeriji na Ptuju bodo drevi odprli razstavo Plovba k soncu, ki je posvečena 50. obletnici umetnikove smrti. V oddaji tudi o krstni izvedbi Koncerta za trobento, ki ga je po naročilu Slovenske filharmonije napisal Uroš Rojko.
Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 13. december ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
Performans in gravitacija

Performans in gravitacija

ARS Oder, 12. december ― Besedilo dr. Maje Murnik o umetnosti »nad tlemi« V prejšnji oddaji smo v pogovoru spoznali dr. Majo Murnik, ki v razpravi Performans in gravitacija obravnava umetnost »nad tlemi«, umetnost, ki si prizadeva premagati gravitacijo. Danes vas vabimo, da prisluhnete besedilu, v katerem ob primerih tovrstne umetnostih, razmišlja o treh temah, ki jih imamo za ključne pri razumevanju tovrstne umetnosti: o gravitaciji, ki jo ustvarjalci razumejo kot temeljno silo, ki nas določa in vzpostavlja v Zemljinem okolju in obenem kot usodno silo, ki stoji na poti k osvoboditvi človeka, umetnosti in mišljenja. S sposobnostjo človeka, da se izmuzne na »odprto nebo« (po Virilliu), se vzpostavi pogleda zad drugačno dojemanje prostora in za reorganizacijo pogleda. To vpliva na spremenjeni koncept človekove telesnosti, ki je v članku interpretirana s filozofskega stališča, s pomočjo razširjenega koncepta telesa, ki se naslanja na Merleau-Pontyja. Tretja tematika je vprašanje znanstvene abstrakcije. Besedilo Performans in gravitacija je natisnjeno v reviji Amfiteater, 5. letnik, številka 2, 2017. Vabimo vas k poslušanju!
Črni petek

Črni petek

ARS Svet kulture, 12. december ― Lirična simbioza glasbe, giba in petja v predstavi Črni petek avtorja in izvajalca Branka Potočana s simboliko vrvi gradi metafizične slike v zraku Težka čustvena stanja, kot so osamljenost, otožnost ali potrtost so tema predstave Črni petekavtorja in izvajalca Branka Potočana, ki bo nocoj premierno na ogled v Stari mestni elektrarni. Pod glasbeni del se podpisuje duo Silence, lirična simbioza glasbe, giba in petja pa s simboliko vrvi gradi metafizične slike v zraku, ki prinašajo nadrealističen pogled navzdol, na malega človeka. V oddaji pa tudi o jubilejni knjigi Milčka Komelja Življenje z umetnostjo in 3. koncertu cikla Carpe artem: Absolutno, ki bo nocoj v Kazinski dvorani SNG Maribor.
Ob 100. obletnici Cankarjeve smrti

Ob 100. obletnici Cankarjeve smrti

ARS Svet kulture, 11. december ― Razumi svoj narod, razumi nas vse, ki te nismo mogli razumeti. Preveč bogastva, preveč lepote si usul pred nas. - Iz nekrologa Otona Župančiča [Slovenski narod, 12. dec. 1918] Na današnji dan pred stoletjem se je poslovil Ivan Cankar, ki se mu na Radiu Slovenija poklanjamo vse leto in tako bo tudi danes. V Cankarjevem domu na Vrhniki bo javno predvajanje njegove drame Jakob Ruda, ki je nastala v igranem uredništvu našega radia, kjer so danes začeli tudi snemanje zvočnih knjig.  V oddaji še o novostih Cankarjeve založbe in o koncertu cikla Kromatika Simfonikov RTV Slovenija.
Kako se je začelo? – Uroš Prevoršek

Kako se je začelo? – Uroš Prevoršek

ARS Čas, prostor in glasba, 11. december ― V oddaji »Čas, prostor in glasba« smo se spomnili na prvega dirigenta simfoničnega orkestra Radia Ljubljana V oddaji »Čas, prostor in glasba« smo se spomnili na prvega dirigenta simfoničnega orkestra Radia Ljubljana. Objavili bomo del pogovora, ki je potekal 26. maja leta 1996 – tri mesece pred umetnikovo smrtjo – na vrtu počitniške hiše v Portorožu. Predvajali bomo: Tri stavke – Preludij in fuga, Sarabanda, Kuranta 0iz Concerta grossa Uroša Prevorška – Orkestru Slovenske filharmonije je dirigiral Marko Letonja, in 49 let star posnetek Simfonije št. 1, opus 10 Dmitrija Šostakoviča s stavki: Allegretto, Allegro, Lento, Allegro molto, Lento. Prvi zasedbi Simfoničnega orkestra Radia Ljubljana je dirigiral Uroš Prevoršek.  Ponovljeno oddajo »Čas, prostor in glasba« z naslovom »Kako se je začelo …?  –  Uroš Prevoršek« so oblikovali: Pavel Mihelčič, Stane Košmerlj in Ivan Lotrič.

009: Desert Rose jelejele

O.B.O.D., 11. december ― V deveti epizodi podkasta O.B.O.D. so agenti Mito, Igor in Aljoša za vas pogledali, prebrali in poslušali Dune oziroma Peščeni planet, ki je pred kratkim v knjižni obliki izšel v slovenščini pri založbi Sanje v prevodu nekega prevajalca, ki nima nobenih povezav z organizacijo. O knjigah, filmu, serijah, dokumentarcih in glasbi, ki so jih knjige navdihnile. Igor iz rokava vleče anekdote […]
Alojzij Rebula: Njegov prihod

Alojzij Rebula: Njegov prihod

ARS Esej na radiu, 11. december ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.
še novic