Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 20. junij ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
Mlini človeških usod

Mlini človeških usod

ARS Svet kulture, 18. junij ― Rdečega mlina blues je pretresljiva pripoved o zli usodi učitelja, ki je avtorja Jureta Apiha gnala, da skozi desetletja sledi njegovim številnim podvigom, aretacijam in trpinčenjem v zaporih. Vseh vrst dogajanj ni mogoče razumeti znotraj ene dimenzije, človekovega življenja, polnega preizkušenj, nenavadnih naključij, absurdov, zablod in krivic, pa sploh ne. Skoraj pozabljena zgodba junaka knjige z naslovom Rdečega mlina blues je pretresljiva pripoved o zli usodi učitelja, ki je avtorja Jureta Apiha gnala, da skozi desetletja sledi njegovim številnim podvigom, aretacijam in trpinčenjem v zaporih. V oddaji Svet kulture se bomo posvetili tudi filmski zgodbi o hornistu Andreju Žuštu, ki mu je uspelo priti med berlinske filharmonike.
O (komorni) operi 20. in 21. stoletja

O (komorni) operi 20. in 21. stoletja

ARS Oder, 18. junij ― V dialogu s sopranistko in predsednico Slovenskega komornega glasbenega gledališča Katjo Konvalinka O pretočnosti uprizoritvenih prostorov, žanrski raznovrstnosti slovenske glasbene umetnosti, uprizarjanju del slovenskih skladateljev, pa tudi o režiji sodobne opere, vključevanju mladih ustvarjalcev in razvijanju vsebin, ki so relativna novost v operni produkciji, se bo s Katjo Konvalinka v živo pogovarjala Saška Rakef.
Svet senc in resničnost

Svet senc in resničnost

ARS Svet kulture, 17. junij ― V Slovenskem mladinskem gledališču so se ustvarjalci predstave Država naslonili na Platonov najznamenitejši dialog. V času, ko hkrati budimo utopije o prihodnosti in se zdi, da je vse manj pravičnosti, veliko ljudi do države nasploh goji nezaupanje. V Slovenskem mladinskem gledališču so se ustvarjalci predstave Država naslonili na Platonov najznamenitejši dialog, v katerem je avtor zelo skeptičen do obstoječega sistema vladavine, analogije z današnjim trenutkov pa so iskali tudi v drugih besedilih. Premierni dogodek bo nocoj, medtem ko je Slovensko filozofsko društvo v Ljubljani danes priredilo posvet Mesto etike v družbi. Vsekakor pa je dogodkov, predvsem na glasbenem področju toliko, da marsikaterega ne gre spregledati. Tako v oddaji Svet kulture tudi o nastopu tenorista Placida Dominga na Ljubljana festivalu.
Organist Francois Henri Houbart

Organist Francois Henri Houbart

ARS Obiski kraljice, 17. junij ― Kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. Tokrat vam predstavljamo francoskega orgelskega poustvarjalca Francoisa Henrija Houbarta – kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. V njegovi izvedbi boste slišali dela skladatelja Louisa Vierna in lastne improvizacije.
Primož Čučnik: Piš čez sen / Antonio di Benedetto: Zama

Primož Čučnik: Piš čez sen / Antonio di Benedetto: Zama

ARS S knjižnega trga, 17. junij ― Geoff Dyer: But beautiful / Freddie Rokem: Filozofi in gledališčniki V oddaji S knjižnega trga bomo govorili o pesniški zbirki Primoža Čučnika Piš čez sen, romanu Antonia di Benedetta Zama, dokumentarnem delu Geoffa Dyerja But beautiful in knjigi Freddieja Rokema Filozofi in gledališčniki. Recenzije so napisali Goran Dekleva, Simon Popek, Gregor Podlogar in Marija Švajncer.
Položaj slovenske glasbe danes in jutri

Položaj slovenske glasbe danes in jutri

ARS Arsov forum, 14. junij ― Pavel Mihelčič, Primož Kristan in Gregor Pirš o položaju in možnih spremembah 18. februarja letos je skladatelj in nekdanji dolgoletni urednik na Radiu Slovenija Pavel Mihelčič objavil Resolucijo o nacionalnem zavedanju svobodnega prostora za glasbeno ustvarjanje, preudarno in stvarno analizo razmer, v katerih nastaja slovenska glasba, pozneje pa še njen Program, v katerem je zgoščeno predstavil nekaj možnih rešitev za sedanji položaj slovenske glasbe. Oba dokumenta sta spodbudi za tokratni Arsov forum, v katerem sodelujejo njun avtor Pavel Mihelčič, Primož Kristan, svetovalec na področju glasbene umetnosti z Ministrstva za kulturo, ter skladatelj Gregor Pirš, urednik Uredništva za resno glasbo na Radiu Slovenija, z njimi se pogovarja Marko Golja.
Starogrška “techne” na ogled v Ljubljani do pomladi 2020

Starogrška “techne” na ogled v Ljubljani do pomladi 2020

ARS Kulturna panorama, 14. junij ― Stari oziroma modrost antike, so nas, če smo le hoteli, naučili, da se tehnologije menjavajo, narava človeka pa ostaja enaka - na razstavi vsaj spoznamo njihove dve tiosočletji stare tehnologije V 55 krajih na 130 prizoriščih (muzeji in galerije) od predvečera do polnoči poteka že 17. Poletna muzejska noč, naš uvodni prispevek na temo prihaja iz Maribora. Posebej izpostavljamo te dni odprto razstavo antične grške tehnologije v ljubljanskem Cankarjevem domu, saj Evropa menda izhaja tudi iz antike! Predstavljamo tudi dobitnico letošnje Stritarjeve nagrade, prejemnike Župančičevih nagrad mestne občine Ljubljana, in letošnje nagrajence Levstikovih nagrad, ki jih ob 70-letnici nagrade podeljuje založba Mladinska knjiga. Bili smo na simpoziju z naslovom »Zemlja brez ljudi« v ljubljanski Kapelici, opozarjamo pa tudi na pereče stanje nevladnikov, zbranih okoli društva Asociacija.  Sredi tedna so javno opozorili na neuresničene obljube o vladnem financiranju.
O Tonetu Pavčku in njegovi poeziji

O Tonetu Pavčku in njegovi poeziji

ARS Ars humana, 14. junij ― ... pripovedujejo Saša Pavček, Matjaž Kmecl in Edvard Kovač Pred časom je izšla knjiga zbranih pesmi Toneta Pavčka z naslovom Ena sama beseda (uredil jo je Peter Kolšek). Njen izid je spodbuda več, da predvajamo pogovor, nastal leta 2014. Takrat je v knjižni zbirki Kondor izšel obsežen izbor pesmi Toneta Pavčka z značilnim naslovom Eh, srce ti moje ljubljeno in tako so se nekoliko pozneje, 1. decembra tistega leta o priljubljenem pesniku v oddaji Ars humana v živo pogovarjali avtorica spremne besede k zadnji Pavčkovi zbirki Angeli Saša Pavček, urednik Kondorjevega izbora akademik Matjaž Kmecl in esejist Edvard Kovač, v oddajo pa je uvrščeno tudi nekaj Pavčkovih pesmi v njegovi srčni in strastni interpretaciji. Vabljeni k poslušanju.    
Poletno branje

Poletno branje

ARS Svet kulture, 14. junij ― Predstavljamo knjižne novosti Mladinske knjige in Beletrine V zadnji oddaji tega tedna bomo prelistali osem svežih knjig, ki jih založbe ponujajo v branje med poletjem. V Zagrebu bo jutri nastopila skupina Laibach, predstavljamo pa tudi festival eksperimentalne glasbe Free Forms. Vabljeni v našo družbo!
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 14. junij ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Kriči, Sarajevo!

Kriči, Sarajevo!

ARS Gremo v kino, 13. junij ― Na festivalu glasbenega filma Naj se rola!, ki se je v četrtek začel v ljubljanskem Kinodvoru, so s filmom Kriči, Sarajevo! odprli tudi poletno Kinodvorišče. Naš gost bo režiser filma Kriči, Sarajevo! Tarik Hodžić, ki spregovori o obleganju Sarajeva z glasbene perspektive, skozi gostovanje skupine Iron Maiden decembra 1994. Dogodek je zaznamoval tiste na odru in tiste pod njim. Govorili bomo še o magistrskih filmih študentk ljubljanskega AGRFT-ja, o novem nadaljevanju Mož v črnem in predstavili 10. festival migrantskega filma, ki se bo prihodnji teden odvijal po vsej državi.
Claudio Magris in njegove Brazgotine

Claudio Magris in njegove Brazgotine

ARS Svet kulture, 13. junij ― »Ne borim se proti pozabi, ampak proti pozabi pozabe … V vsaki tržaški mestni ulici vidim dim, ki ga niso hoteli videti.« Danes v Ljubljani gostuje uveljavljeni, večkrat nagrajeni tržaški pisatelj Claudio Magris. Letos aprila je praznoval osemdesetletnico, ob tej priložnosti pa je pri Slovenski matici izšel prevod njegovega romana Brazgotine, v središču katerega je dolgo zamolčano tržaško koncentracijsko taborišče Rižarna. V oddaji tudi o predstavitvi našega hišnega projekta Daljave, ki je bil lani v partnerstvu z Društvom slovenskih pisateljev ob svetovnem dnevu poezije izveden na Letališču Jožeta Pučnika. Avtorici projekta Saška Rakef in Tina Kozin prav danes performans Daljave predstavljata v kontekstu Praškega kvadrienala scenskega oblikovanja in gledališkega prostora.
Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 13. junij ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
še novic