Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 15. maj 2020 ― Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta.
Kaj so plesali

Kaj so plesali

ARS Za en bokal muzike, 8. maj 2020 ― Tokrat bomo oddajo o naši ljudski glasbi namenili glasbi, na katero se je pri nas plesalo. Zelo raznolika je, od harmonike pa do različnih godčevskih […] Tokrat bomo oddajo o naši ljudski glasbi namenili glasbi, na katero se je pri nas plesalo. Zelo raznolika je, od harmonike pa do različnih godčevskih zasedb, slišali pa bomo tudi nekaj priredb, na katere so plesale folklorne skupine…
Gornjesavinjska dolina

Gornjesavinjska dolina

ARS Za en bokal muzike, 1. maj 2020 ― Prebivalci Gornjesavinjske doline so splošno znani po svojem večglasnem petju. Prebivalci Gornjesavinjske doline so dandanes splošno znani po svojem večglasnem petju in v oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali primere petja na posnetkih iz začetka sedemdesetih let…
Ob Meži

Ob Meži

ARS Za en bokal muzike, 24. april 2020 ― Koroške ljudske pesmi, kakor so jih zapeli ljudje pod Peco in Uršljo goro. V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke koroških ljudskih pesmi, kakor so jih zapeli ljudje pod Peco in Uršljo goro. Posnetki so iz šestdesetih let in odražajo nekdaj težko življenje, obenem pa radoživost ljudi iz teh krajev.
Benečija, fantovske pesmi

Benečija, fantovske pesmi

ARS Za en bokal muzike, 17. april 2020 ― Ob koncu šestdesetih let jih je med zamejskimi Slovenci v Italiji posnel Pavle Merku. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali fantovske pesmi, kakor jih je večinoma ob koncu šestdesetih let med zamejskimi Slovenci v Italiji posnel Pavle Merku. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Hribci

Hribci

ARS Za en bokal muzike, 10. april 2020 ― Notranjska Tokrat bomo v oddaji Za en bokal muzike poslušali glasbo z Notranjskega. Ime Hribci domačini uporabljajo za skupino vasi med Begunjami pri Cerknici in Rakitno in od tam bodo posnetki pesmi in viž, ki jih bomo slišali tokrat. Posnetki so iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, oddajo pa bo dopolnil še kakšen posnetek glasbenega izročila iz bližnje okolice.
Velikonočni čas

Velikonočni čas

ARS Za en bokal muzike, 27. marec 2020 ― Pesmi velikonočnega časa imajo v ljudskem izročilu že od nekdaj posebno vlogo. Tokrat bomo v oddaji Za en bokal muzike slišali pesmi, ki se vsebinsko nanašajo na velikonočni čas, ki je v ljudskem izročilu že od nekdaj imel posebno vlogo, saj povzema bistvo verskega izročila Slovencev. Slišali bomo pesmi celotnega slovenskega prostora od Benečije pa do Porabja.
Ribnica 1975

Ribnica 1975

ARS Za en bokal muzike, 20. marec 2020 ― Pesmi in viže so povezane z načinom življenja, ki je Ribnico in okolico zaznamoval v preteklosti in predvsem v ljudskem izročilu pustil sledi vse do danes. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz Ribnice iz leta 1975. Pesmi in viže so povezane z načinom življenja, ki je Ribnico in okolico zaznamoval v preteklosti in predvsem v ljudskem izročilu pustil sledi vse do danes…
Zvoki ljudskih glasbil

Zvoki ljudskih glasbil

ARS Za en bokal muzike, 13. marec 2020 ― Na našem radiu so zveneli pred več kot petdesetimi leti. V oddaji Za en bokal muzike bodo tokrat na vrsti posnetki zvokov ljudskih glasbil, ki so na našem radiu zveneli pred več kot petdesetimi leti – od najpreprostejših zvočil pa do godčevskih zasedb. Posnetke Glasbenonarodopisnega inštituta sta predstavila takratna sodelavca inštituta Zmaga Kumer in Julijan Strajnar, oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Oj, mladina, kod ti hodiš

Oj, mladina, kod ti hodiš

ARS Za en bokal muzike, 21. februar 2020 ― Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbenonarodopisnega inštituta. Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbenonarodopisnega inštituta.
Kanalska dolina

Kanalska dolina

ARS Za en bokal muzike, 14. februar 2020 ― pesmi iz radijske oddaje, posvečene Ukvam v kanalski dolini iz leta 1975. V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke pesmi iz radijske oddaje, posvečene Ukvam v kanalski dolini iz leta 1975. Dolina je dandanes v Italiji, slišali pa bomo pesmi, ki jih zaznamuje narečje z izrazito koroškimi značilnostmi, ki jih kaže tudi način petja. Vsebinsko so pesmi raznolike, jasno pa kažejo na povezanost z izročilom sosednjih slovenskih pokrajin.
O Ljubljani

O Ljubljani

ARS Za en bokal muzike, 10. januar 2020 ― Jedro oddaje so posnetki, ki so bili na radiu prvič predvajani leta 1974. V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali pesmi o Ljubljani. Vsebinsko so nekatere bolj, druge manj povezane z mestom samim, izbor pa je nastal iz starejših oddaj in arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta. Jedro oddaje so posnetki, ki so bili na radiu prvič predvajani leta 1974.
še novic