Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 10. april ― Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 3. april ― Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta.
Velikonočni čas

Velikonočni čas

ARS Za en bokal muzike, 27. marec ― Pesmi velikonočnega časa imajo v ljudskem izročilu že od nekdaj posebno vlogo. Tokrat bomo v oddaji Za en bokal muzike slišali pesmi, ki se vsebinsko nanašajo na velikonočni čas, ki je v ljudskem izročilu že od nekdaj imel posebno vlogo, saj povzema bistvo verskega izročila Slovencev. Slišali bomo pesmi celotnega slovenskega prostora od Benečije pa do Porabja.
Ribnica 1975

Ribnica 1975

ARS Za en bokal muzike, 20. marec ― Pesmi in viže so povezane z načinom življenja, ki je Ribnico in okolico zaznamoval v preteklosti in predvsem v ljudskem izročilu pustil sledi vse do danes. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz Ribnice iz leta 1975. Pesmi in viže so povezane z načinom življenja, ki je Ribnico in okolico zaznamoval v preteklosti in predvsem v ljudskem izročilu pustil sledi vse do danes…
Zvoki ljudskih glasbil

Zvoki ljudskih glasbil

ARS Za en bokal muzike, 13. marec ― Na našem radiu so zveneli pred več kot petdesetimi leti. V oddaji Za en bokal muzike bodo tokrat na vrsti posnetki zvokov ljudskih glasbil, ki so na našem radiu zveneli pred več kot petdesetimi leti – od najpreprostejših zvočil pa do godčevskih zasedb. Posnetke Glasbenonarodopisnega inštituta sta predstavila takratna sodelavca inštituta Zmaga Kumer in Julijan Strajnar, oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Oj, mladina, kod ti hodiš

Oj, mladina, kod ti hodiš

ARS Za en bokal muzike, 21. februar ― Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbenonarodopisnega inštituta. Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbenonarodopisnega inštituta.
Kanalska dolina

Kanalska dolina

ARS Za en bokal muzike, 14. februar ― pesmi iz radijske oddaje, posvečene Ukvam v kanalski dolini iz leta 1975. V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke pesmi iz radijske oddaje, posvečene Ukvam v kanalski dolini iz leta 1975. Dolina je dandanes v Italiji, slišali pa bomo pesmi, ki jih zaznamuje narečje z izrazito koroškimi značilnostmi, ki jih kaže tudi način petja. Vsebinsko so pesmi raznolike, jasno pa kažejo na povezanost z izročilom sosednjih slovenskih pokrajin.
O Ljubljani

O Ljubljani

ARS Za en bokal muzike, 10. januar ― Jedro oddaje so posnetki, ki so bili na radiu prvič predvajani leta 1974. V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali pesmi o Ljubljani. Vsebinsko so nekatere bolj, druge manj povezane z mestom samim, izbor pa je nastal iz starejših oddaj in arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta. Jedro oddaje so posnetki, ki so bili na radiu prvič predvajani leta 1974.
Velike Lese pri Krki

Velike Lese pri Krki

ARS Za en bokal muzike, 3. januar ― Domačini so leta 1984 zapeli in zaigrali nekaj pesmi in viž, med drugim bomo slišali danes redko slišane bordunske citre, ali kot so jim tudi rekli: »švrkovnice«. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz Velikih Les pri Krki na Dolenjskem. Domačini so leta 1984 zapeli in zaigrali nekaj pesmi in viž, med drugim bomo slišali danes redko slišane bordunske citre, ali kot so jim tudi rekli: »švrkovnice«. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Pesmi in viže iz Beneške Slovenije

Pesmi in viže iz Beneške Slovenije

ARS Za en bokal muzike, 27. december 2019 ― Po večini bomo slišali različice pesmi, ki so tudi sicer znane v slovenskem prostoru, vendar so v Benečiji oblikovale po svoje in dobile prepoznaven značaj in obliko. Tokrat bomo v oddaji Za en bokal muzike slišali pesmi in viže iz Beneške Slovenije, ki jih je z arhivskih posnetkov koprskega radia za oddajo leta 1979 izbral Julijan Strajnar. Po večini bomo slišali različice pesmi, ki so tudi sicer znane v slovenskem prostoru, vendar so v Benečiji oblikovale po svoje in dobile prepoznaven značaj in obliko.
Za en bokal muzike – Srečno!

Za en bokal muzike – Srečno!

ARS Za en bokal muzike, 20. december 2019 ― V oddaji Za en bokal muzike boste slišali nekaj glasbe in besed, povezanih z običaji ob koncu starega in začetku novega leta. Oddajo je pripravil […] V oddaji Za en bokal muzike boste slišali nekaj glasbe in besed, povezanih z običaji ob koncu starega in začetku novega leta. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Godčevske viže

Godčevske viže

ARS Za en bokal muzike, 13. december 2019 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali nekaj instrumentalne ljudske glasbe, primerne za praznični čas. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali nekaj instrumentalne ljudske glasbe, primerne za praznični čas. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Pesmi izpod Pohorja

Pesmi izpod Pohorja

ARS Za en bokal muzike, 6. december 2019 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke ljudskih pesmi v izvedbi pevcev iz Pameč pri Slovenj Gradcu, ki jih je v oddaji […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke ljudskih pesmi v izvedbi pevcev iz Pameč pri Slovenj Gradcu, ki jih je v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi z naslovom Pesmi izpod Pohorja leta 1978 predstavila Jasna Vidakovič.
še novic