Izseljenci povratniki

Izseljenci povratniki

ARS Za en bokal muzike, 15. oktober ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke petja in igranja Slovencev, ki so se večinoma že v času okoli prve svetovne vojne […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke petja in igranja Slovencev, ki so se večinoma že v času okoli prve svetovne vojne v iskanju boljših možnosti preživetja izselili v tujino, vendar jih je življenje na stara leta pripeljalo nazaj v domovino. V mnogih letih odsotnosti so ohranili spomine na domače kraje in skupaj z njimi tudi del glasbenega izročila, ki so ga leta 1976 obudili in nam zapustili zvočne zapise. Oddajo je na osnovi posnetkov iz oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi iz tistega leta pripravil Tomaž Rauch.
Štajerska, Pa če hoč’mo zapet

Štajerska, Pa če hoč’mo zapet

ARS Za en bokal muzike, 8. oktober ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali pevce in godce s Štajerskega: iz Lancove vasi pri Ptuju in Slivnice na Kozjanskem, kot so zapeli in zaigrali leta 1979. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Podgorje, Tolsti vrh

Podgorje, Tolsti vrh

ARS Za en bokal muzike, 1. oktober ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja. Tokrat bomo slišali posnetke s Tolstega vrha pod Gorjanci, kot so nastali ob druženju pevcev in godcev v zidanici leta 1976.
Grad, Goričko

Grad, Goričko

ARS Za en bokal muzike, 24. september ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz leta 1998. Pevci so se takrat zbrali pri Gradu na Goričkem in zapeli vrsto […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz leta 1998. Pevci so se takrat zbrali pri Gradu na Goričkem in zapeli vrsto ljudskih pesmi, namenjenih različnim priložnostim. Slišali bomo izbor predvsem za Goričko značilnih pesmi.
Tuhinjska dolina

Tuhinjska dolina

ARS Za en bokal muzike, 17. september ― V oddaji Za en bokal muzike se bomo v času vrnili v sam začetka nastajanja oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Slišali bomo namreč […] V oddaji Za en bokal muzike se bomo v času vrnili v sam začetka nastajanja oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Slišali bomo namreč posnetke pesmi iz druge oddaje iz leta 1966, ki je bila posvečena ljudskemu petju v Tuhinjski dolini in jo je pripravila Zmaga Kumer ob sodelovanju Emilijana Cevca. Posnetke petja iz oddaje bodo dopolnili še posnetki iz arhiva narodopisnega inštituta, ki so prav tako nastali v Tuhinjski dolini.
Juršinci, Slovenske Gorice

Juršinci, Slovenske Gorice

ARS Za en bokal muzike, 10. september ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali skupino pevcev iz Juršincev v Slovenskih Goricah, kot jih je naša radijska postaja skozi pesmi predstavila leta 1993. Slišali bomo pevce, ki zavestno ohranjajo izročilo, vendar pa že v okviru novejše estetike, ki se je izoblikovala skozi zbore, pa tudi pod vplivom medijev.
Bela Krajina, Adlešiči

Bela Krajina, Adlešiči

ARS Za en bokal muzike, 3. september ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali posnetke iz Adlešičev v Beli Krajini, kot jih je 1978 posnel in predstavil Silvester Mihelčič.
Prekmurje

Prekmurje

ARS Za en bokal muzike, 27. avgust ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat je na vrsti glasba iz Prekmurje, kakor sta jo leta 1974 za radijski program izbrala Valens Vodušek in Zmaga Kumer.
Podgraje, Kuteževo

Podgraje, Kuteževo

ARS Za en bokal muzike, 20. avgust ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz Kočanije, to je področje nekaterih vasi v okolici Ilirske Bistrice, med katerimi sta tudi […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz Kočanije, to je področje nekaterih vasi v okolici Ilirske Bistrice, med katerimi sta tudi vasi Podgraje in Kuteževo. Od tod so pevci, katerih petje je bilo posneto leta 1975 in takrat tudi predstavljeno v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Slišali bomo izvirne domače pevce ter nekaj zanimivih načinov petja in pesmi, pa tudi izštevanke.
Rezijanske

Rezijanske

ARS Za en bokal muzike, 13. avgust ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali izbor arhivskih posnetkov pesmi in godčevskih viž iz Rezije, ki jih je leta 1997 v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi predstavil Julijan Strajnar.
Okolica Rogaške Slatine

Okolica Rogaške Slatine

ARS Za en bokal muzike, 6. avgust ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja. Tokrat bomo slišali posnetke pevcev in godcev iz okoliških vasi Rogaške Slatine iz leta 1990.
Jurij Vodovnik, 2.del

Jurij Vodovnik, 2.del

ARS Za en bokal muzike, 31. julij ― V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke iz druge oddaje o pohorskem pevcu in pesniku Juriju Vodovniku, ki jo je leta 1985 pripravil […] V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke iz druge oddaje o pohorskem pevcu in pesniku Juriju Vodovniku, ki jo je leta 1985 pripravil Igor Cvetko. Tudi tokrat bodo pesmi peli njegovi rojaki s Pohorja in tako bomo imeli še eno priložnost slišati del bogastva Vodovnikove ustvarjalnosti v vsej barvitosti njegovega narečja.
Rudno, Selška dolina

Rudno, Selška dolina

ARS Za en bokal muzike, 24. julij ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali posnetke pesmi in viž z Rudnega v Selški dolini iz leta 1980. Posebej zanimivi so posnetki značilnega instrumentalnega tria, ki je zaigral nekaj res starih plesnih viž.
Poklek nad Blanco

Poklek nad Blanco

ARS Za en bokal muzike, 17. julij ― Tokrat bomo slišali posnetke ljudskih pesmi, kot so jih zapeli pevci in predvsem pevke s Pokleka nad Blanco V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja. Tokrat bomo slišali posnetke ljudskih pesmi, kot so jih zapeli pevci in predvsem pevke s Pokleka nad Blanco, kjer se je radijska ekipa ustavila leta 1981.
Srečanje na Blokah, 2.del

Srečanje na Blokah, 2.del

ARS Za en bokal muzike, 10. julij ― V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali drugi del izbora posnetkov srečanja izvajalcev slovenskega ljudskega izročila, kot se je zgodilo leta 1992 v Novi […] V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali drugi del izbora posnetkov srečanja izvajalcev slovenskega ljudskega izročila, kot se je zgodilo leta 1992 v Novi vasi na Blokah. Nastopila je vrsta izvirnih pevcev in godcev, pa tudi poustvarjalcev ljudske glasbe.
še novic