Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 14. junij ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Belokranjsko kresovanje

Belokranjsko kresovanje

ARS Za en bokal muzike, 7. junij ― Slišali bomo različice petja kresnic iz različnih krajev in obdobij, pa tudi arhaične zvoke dvojnic, ki so to petje nekoč spremljale. Oddajo Za en bokal muzike bodo zapolnili posnetki s kresovanja v sedemdesetih letih in arhivski posnetki kresnih pesmi, pa še nekaj drugih izvedb belokranjskih ljudskih pesmi, bolj ali manj povezanih z vrhuncem svetlobe v letu. Med drugim bomo slišali različice petja kresnic iz različnih krajev in obdobij, pa tudi arhaične zvoke dvojnic, ki so to petje nekoč spremljale…
Haloze

Haloze

ARS Za en bokal muzike, 31. maj ― Slišali bomo posnetke iz časov, ko je etnomuzikološka stroka Haloze na novo odkrivala. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz časov, ko je etnomuzikološka stroka Haloze na novo odkrivala. Razlog za takrat sveže navdušenje je bil predvsem starinski način petja, še posebej t.i. petje na tretko… To in še marsikaj bomo slišali na posnetkih iz petdesetih in šestdesetih let, ki sta jih pred skoraj natančno petdesetimi leti na radiu predstavila avtor Valens Vodušek in urednica Zmaga Kumer.
Ljudska lirika

Ljudska lirika

ARS Za en bokal muzike, 24. maj ― Tokrat bomo slišali izbor lirskih ljudskih pesmi, ki kaže, kako raznoliki so lahko vzgibi in občutki, ki spodbudijo ustvarjalno iskrico. V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja. Tokrat bomo slišali izbor lirskih ljudskih pesmi, ki kaže, kako raznoliki so lahko vzgibi in občutki, ki spodbudijo ustvarjalno iskrico. Obogaten izbor pesmi je nastal na osnovi oddaje, ki je z naslovom Pesem veselih in žalostnih src nastala leta 1976 kot ena od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi.
Prlekija

Prlekija

ARS Za en bokal muzike, 10. maj ― Tokrat bomo slišali prleške ljudske pevce in godce na posnetku iz leta 1966. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali prleške ljudske pevce in godce na posnetkih iz oddaje, ki je bila posneta daljnega leta 1966. Vabljeni k poslušanju zanimivih starejših arhivskih posnetkov, kot jih je za predstavitev teh krajev izbral pesnik Kajetan Kovič.
Puštal

Puštal

ARS Za en bokal muzike, 26. april ― Tokrat bomo slišali pevce in godce iz Puštala pri Škofji Loki V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce in godce iz Puštala pri Škofji Loki, kakor so zapeli in zagodli leta 1991. Slišali bomo pesmi, ki v marsičem odražajo bližino in navezanost na mesto, pa tudi take, ki so tja prišle iz drugih krajev, predvsem pa kar nekaj dobrovoljnih in šaljivih, kot so bili tudi izvajalci v času nastanka posnetkov.
Škocjan, Lipljene

Škocjan, Lipljene

ARS Za en bokal muzike, 19. april ― Posnetki pesmi iz Škocjana in Lipljen v bližini Turjaka. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke pesmi iz Škocjana in Lipljen v bližini Turjaka. Posnetki so nastali leta 1997, ko so bili tudi prvič predstavljeni v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi z naslovom: Pri Šuštarjevih v Škocjanu: Je taka, bolj štramasta.
Kanalska in Ziljska dolina

Kanalska in Ziljska dolina

ARS Za en bokal muzike, 12. april ― Slišali bomo arhivske posnetke pesmi iz koroških Kanalske in Ziljske doline V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali arhivske posnetke pesmi iz koroških Kanalske in Ziljske doline, ki so bile v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi predstavljene ob izidu dveh knjig pesmi iz teh krajev dr. Zmage Kumer leta 1987.
Bizeljsko

Bizeljsko

ARS Za en bokal muzike, 29. marec ― Ker sta vojska in vojna kruto in največkrat nepreklicno posegala v človeška življenja sta pustili mnoge sledi tudi v ljudskem izročilu Ker sta vojska in vojna kruto in največkrat nepreklicno posegala v človeška življenja sta pustili mnoge sledi tudi v ljudskem izročilu. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pretežno z vojsko povezane pesmi z Bizeljskega na posnetkih iz leta 1981. 
Bizeljsko

Bizeljsko

ARS Za en bokal muzike, 19. marec ― Ker sta vojska in vojna kruto in največkrat nepreklicno posegala v človeška življenja sta pustili mnoge sledi tudi v ljudskem izročilu Ker sta vojska in vojna kruto in največkrat nepreklicno posegala v človeška življenja sta pustili mnoge sledi tudi v ljudskem izročilu. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pretežno z vojsko povezane pesmi z Bizeljskega na posnetkih iz leta 1981.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 8. marec ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Čušperk

Čušperk

ARS Za en bokal muzike, 22. februar ― Slišali bomo, kako so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zapeli in zaigrali pevci in godci iz Čušperka in Račne ter nekaterih okoliških vasi V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali, kako so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zapeli in zaigrali pevci in godci iz Čušperka in Račne ter nekaterih okoliških vasi. To so kraji nedaleč od Grosupljega. Slišali bomo nekatere splošno znane pesmi, pa tudi nekaj takih, ki so bile nekoč del raznih običajev… 
Polanci in Haložani

Polanci in Haložani

ARS Za en bokal muzike, 15. februar ― Ptujsko in Dravsko polje ter Haloze – to so kraji, ki so medsebojno povezani na mnoge načine, še bolj pa so bili v preteklosti, ko […] Ptujsko in Dravsko polje ter Haloze – to so kraji, ki so medsebojno povezani na mnoge načine, še bolj pa so bili v preteklosti, ko so bili drug od drugega tudi odvisni. Tam se je ohranila vrsta običajev, začenši s pustnimi, ki so si bili v različnih krajih sorodni, pa vendar tudi zelo različni. Z vsemi pa je povezane veliko glasbe in tokratno oddajo Za en bokal muzike bo zapolnil preplet zvokov in glasbe, povezane z običaji, ki jih je leta 1967 v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi predstavil Niko Kuret.
Tuji vplivi

Tuji vplivi

ARS Za en bokal muzike, 8. februar ― Tokrat bomo slišali posnetke iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1979, v njej pa so se posvetili prisotnosti tujih vplivov v naši ljudski pesmi V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali posnetke iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1979, v njej pa so se posvetili prisotnosti tujih vplivov v naši ljudski pesmi.
še novic