Mi in oni

Mi in oni

LUD Literatura, 11. december ― Na Kitajsko se ne moreš podati neobremenjen in se prepustiti, da boš kot nepopisan list vpijal vse prvine dotlej neznane ti kulture. Še preden se letalo dotakne tal pekinškega letališča, se ti podobe in prizori, ki ti podivjano poplesavajo v glavi, povsem pomešajo.
strmenje

strmenje

LUD Literatura, 8. december ― pod mojim oknom izginjajo otroci / med drevesi je igrišče in tam / nekaj časa najprej plezajo točijo si čaj v skodelice in prelivajo mivko iz peskovnika v vrčke / in sploh dosti razmišljajo o življenju / najpomembnejši se jim zdi zrak
Kritik kritiku volk

Kritik kritiku volk

LUD Literatura, 6. december ― Zato bi si sam želel, da bi kritiki dopustili kolegom, da razvijejo lasten način pisanja, ne pa od njih zahtevali literarnovedne, sociološke-filozofske, poetične ali kako drugače zamejene kritike, temveč le – tako kot pri vsakem literarnem delu – kvalitetno in vznemirljivo branje.
Materialna evidenca, večkrat …

Materialna evidenca, večkrat …

LUD Literatura, 30. november ― Knjiga, ki je pred nami, je na novo konceptualizirana »prevajalska zgodba«, tista, ki smo jo sprva spremljali že v Novi reviji, ki se nam je nato znova ponujala v več knjižnih izdajah in ki smo jo, seveda, imeli priložnost spremljati tudi drugače: ob druženju in pogovorih s prevajalcem in urednikom Alešem Bergerjem.
Epitalamiji

Epitalamiji

LUD Literatura, 24. november ― skladno petje prihodnje družinske ljudske banke čreda bivolov ki skuša leteti je AIDS-ov očitni naslednik nikoli ne bi šla poročit new yorka ko je bilo dovolj za mehiko
Tito je, tako ali drugače, mrtev

Tito je, tako ali drugače, mrtev

LUD Literatura, 23. november ― Četudi fiktivnost dodaja zgodbam vedrino ali vsaj poskus razlage nerazumljivega, je rdeča nit vendarle dejstvo, da je Tito, tako ali drugače, mrtev in da so opisani dogodki in situacije produkt otroštva, ki je že zdavnaj minilo in se ga v celoti ne da popolnoma rekonstruirati.
Umetnost kritike 2017

Umetnost kritike 2017

LUD Literatura, 21. november ― Med 30. novembrom in 1. decembrom 2017 bo v Cankarjevem domu, Trubarjevi hiši literature, Vodnikovi domačiji Šiška in Slovenskem gledališkem inštitutu potekal že četrti mednarodni kritiški simpozij, ki bo z mednarodno udeležbo odgovarjal na aktualna vprašanja, povezana z literarno kritiko, in gradil mostove med slovenskimi in tujimi literarnimi kritiki ter uredniki. Gostje iz Avstrije, Češke, Italije, Francije in Slovenije bodo predstavili svoje referate in nastopili na kritiških omizjih, na katerih bodo vzpostavili še kako potreben dialog glede aktualnih kritiških problemov ter vloge literarne kritike v današnjem času.
še novic