Družinske podobnosti in razlike

Družinske podobnosti in razlike

LUD Literatura, 17. januar ― Botrovo darilo je slikanica, ki ob desetletnici opozarja na projekt Botrstva in ga tudi podpira, saj gre del od nakupa knjige prav pogramu, ki je nastal pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Njegov namen je pomoč otrokom in mladostnikom, ki so v materialni stiski, da vendarle lahko razvijajo svoje talente in se ukvarjajo s prostočasnimi dejavnostmi, ki jih veselijo.
Kritike s kritiške delavnice 2021

Kritike s kritiške delavnice 2021

LUD Literatura, 30. december 2021 ― V letu 2021 je po nekajletnem premoru spet potekala delavnica pisanja literarne kritike. Delavničarji so pisali o eni od treh knjig, izdanih v zbirki Prišleki: Včasih Esada Babačića, Trigerju Davorina Lenka ali Kamnih z Marsa Teje Močnik.
Stripovska preobrazba

Stripovska preobrazba

LUD Literatura, 28. december 2021 ― Ko se je Gregor Samsa zjutraj zbudil iz nemirnih sanj, je ugotovil, da se je med spanjem preobrazil v velikanski mrčes. Ta prvi stavek je poleg tistega iz Camusovega Tujca zagotovo najbolj znan začetek kakšnega literarnega dela. Kot Camusov junak je bil tudi Kafka tujec.
Nevarnost nenevarnih zgodb

Nevarnost nenevarnih zgodb

LUD Literatura, 22. december 2021 ― Pred nami je zbirka z zavajajočim naslovom – zgodbe izpod peresa prominentnega danskega pisatelja in filozofa so vse prej kot nenevarne. Kljub igrivi lahkotnosti premorejo kritično ostrino, utegnejo pa nas celo pahniti v globoko brezno bivanjskih vprašanj.
Človeško, prečloveško, onkraj-človeško

Človeško, prečloveško, onkraj-človeško

LUD Literatura, 24. november 2021 ― »Da, vem, da vas bo to spravilo ob živce in razjezilo, toda človekovo življenje je mogoče predvideti. Obstajajo orodja za to,« pravi psihologinja iz kratke zgodbe »Gora vseh svetih«. A če v splošnem Bizarne zgodbe Olge Tokarczuk o čem pričajo, pričajo – ravno nasprotno – o nepredvidljivosti obstoja, o čudaških, abnormalnih celicah človeškega življenja, ki zmotijo njegov ustaljeni tok, o njegovih bizarnih izpeljavah v neki prihodnosti, v nekem distopičnem scenariju.
Povsem na jasnem

Povsem na jasnem

LUD Literatura, 11. november 2021 ― Moja najljubša opredelitev postmodernizma je verjetno tista Ecova, ki pravi: »Postmodernistična drža me spominja na obnašanje nekoga, ki ljubi neko žensko, zelo izobraženo, in ki ve, da ji ne more reči ›noro te ljubim‹, zato ker ve, da ona ve (in da ona ve, da on ve), da je to frazo napisal že Liala. Navzlic temu pa je neka rešitev. Lahko bi rekel: ›Kot bi rekel Liala, noro te ljubim.‹«

Literaturina delavnica književne kritike

LUD Literatura, 5. november 2021 ― Poetov in prozaistov to jesen ne pogrešamo, težko pa bi se branili še kakšnega dobrega literarnega kritika oziroma kritičarke. Navsezadnje tradicionalne delavnice LUD Literatura že od leta 2004 (z nekaj vmesnega oddiha) prinašajo zelo oprijemljive izide – veliko udeležencev je medtem že pričelo objavljati v osrednjih književnih revijah in časopisih, morda so celo dobili službo v slovenskih medijih, založbah in drugih literarnih ustanovah, tudi Stritarjeve nagrade vmes niso umanjkale. Pristavite svoj lonček.

Pravljična potepanja: Vsestranski vodnik

LUD Literatura, 4. november 2021 ― Ker se morda pravkar komu izmed bralcev zastavlja vprašanje, kako je v rubriko, ki se sicer posveča leposlovju, zašel vodnik, bom za začetek kar postregla z odgovorom: Pravljične poti brez meja so že res v prvi vrsti izletniški vodnik, a je knjiga hkrati tudi precej več, zato sem besedilo tudi podnaslovila »Vsestranski vodnik«. Ne pospremi nas namreč le na različne lokacije in nam odpira oči za bližnji svet onkraj naših meja, pač pa nas popelje tudi v svet ljudskega izročila, obenem pa še v svet domače ilustracije, natančneje v svet šestih raznolikih likovnih govoric.
Lomljenja

Lomljenja

LUD Literatura, 2. november 2021 ― V aprilu so se naši robovi vihali z vlago, pili smo, na zalogo, fatamorgano smo sipali v usta, preden bi začutili pesek, upali, da bo plesen plemenita, ker plesen bo.
Neustavljiva igra trenja jezika

Neustavljiva igra trenja jezika

LUD Literatura, 21. oktober 2021 ― »jaz sem / tekst sploh / ko govorim // s tabo / na poti / v govor/ico // not čist not / sem / jaz«, piše Ana Pepelnik v svoji najnovejši pesniški zbirki z naslovom Treš. In ravno »primat« govorice, njeno ozaveščanje, njena pozicioniranost v ospredje, razstavljanje, sestavljanje in preigravanje jezika v raznih pomenskih, poetskih kontekstih, je (najbolj) razpoznavna karakteristika te zbirke.
še novic