Skozi žilo v tekst

Skozi žilo v tekst

LUD Literatura, 6. september ― »Zares« se je začelo z romantiki. Droge in njihovi uživalci so dobili posebno mesto v literaturi – ne zgolj kot postranski pojavi, liki ali motivi – bili so osrediščeni, posvečene so jim bile številčne strani, postali so tekstualna podlaga za neizrekljive, ubežne misli, fantazme in imaginacijske kreacije.
Kmetje morajo delati

Kmetje morajo delati

LUD Literatura, 31. avgust ― Moj brat in jaz sva bager, moj brat in jaz sva moštveni duh. »Koplji!« »Krampaj!« »Tlači!« Moj brat koplje, krampa, tlači. »Koplji!« »Krampaj!« »Tlači!« Jaz kopljem, krampam, … →
O pivu, koncu sveta in sploh vsem

O pivu, koncu sveta in sploh vsem

LUD Literatura, 30. avgust ― Nič ne kliče po udobnem naslanjaču in kokicah bolj, kot prikaz vesoljskega potopa, pri katerem se nekateri posamezniki vsemu tehničnemu napredku navkljub povzpnejo na splav, narejen iz praznih pivskih sodov in se (s tabletko za hitro, nebolečo smrt v žepu) ekstatično prepustijo usodi.
Popolna pošast

Popolna pošast

LUD Literatura, 22. avgust ― Tri leta nazaj sem preživljal del porodniške na majhnem balearskem otočku, v hiški angleške frendice iz Barcelone. V dolgčasu sem s police pograbil star pejperbek Frankensteina in ga požrl v vsega par urah. Odpihnilo me je.
Na bregovih reke Isis 

Na bregovih reke Isis 

LUD Literatura, 21. avgust ― Po 28 letih sem drugič obiskala mesto, ki ga obdajajo in zapolnjujejo stolpiči, vrtovi, cerkve, kapele, pubi in taverne, skozenj pa umirjeno teče reka Isis. Vsak stolpič, vsaka kapela in tudi kakšen pub je največkrat v lasti enega od skupno 38 kolidžev, ki so del Univerze v Oxfordu. Zdi se mi, da se tamkajšnje življenje ne more odločiti, ali je globoko v tradiciji preteklih stoletij ali pa je popolnoma prilagojeno sodobnosti.
V iskanju (izgubljenega) raja

V iskanju (izgubljenega) raja

LUD Literatura, 9. avgust ― Pesmi čilskega pesnika Raúla Zurite so lani v prevodu Janine Kos prvič izšle v slovenščini, izdaja pa je kar ambiciozna: izbrana dela iz osmih zbirk med obdobjem dobrih štiridesetih let s kratkim tekstom o avtorjevem življenju in delu na koncu knjige.
Eleganten sestop

Eleganten sestop

LUD Literatura, 8. avgust ― Zadnje čase me niste imeli prilike nič brati, ker sem se samo svaljkal po mrežah in sinjih plitvinah. Ker te sorte svaljk redko rojeva dobre zgodbe, tudi prvi zapis ob vrnitvi ni posvečen toliko spokoju kot nenadejano stresnemu sestopu iz njega.
še novic