The Flesh Failures*

The Flesh Failures*

Airbeletrina, 23. september ― Psihoporn se tako izkaže kot dopolnitev in nadgraditev opusa, ki je v slovensko literaturo vnesel kar nekaj prepotrebne strasti in, seveda, mesenosti, meni o najnovejši zbirki zgodb Davorina Lenka kritičarka Veronika Šoster.
Knjiga, ki bi je bil Ciril Kosmač vesel

Knjiga, ki bi je bil Ciril Kosmač vesel

Airbeletrina, 20. september ― Leto 2020 je za Cirila Kosmača (1910–1980) dvojno jubilejno, saj od njegovega rojstva mineva 110, od smrti pa 40 let. V njegovem letu je pri založbi Beletrina izšla prav posebna knjiga, obsežna zbirka kratke proze Lovim pomladni veter. Samanta Coraci se je o knjigi in Cirilu Kosmaču pogovarjala z njegovo hčerjo Nančo Kosmač Kogej in Andražem Gombačem, ki je zgodbe zbral in uredil.
Airbeletrinin podkast: Beremo z Boštjanom Videmškom

Airbeletrinin podkast: Beremo z Boštjanom Videmškom

Airbeletrina, 17. september ― Živimo na modri piki. Ta pika je seveda naša Zemlja. Ljudje nismo njeni najboljši gospodarji, a nekateri se trudijo okoljsko krizo zagrabiti za roge. O tem govori knjiga novinarja Boštjana Videmška in fotografa Matjaža Krvica z naslovom Plan B, pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti, ki je pred nedavnim izšla pri založbi UMco.
Pesem Patrizie Cavalli

Pesem Patrizie Cavalli

Airbeletrina, 15. september ― Objavljamo pesem častne gostje letošnjega festivala Dnevi poezije in vina, italijanske pesnice Patrizie Cavalli. Festival je potekal konec avgusta na Ptuju in v drugih slovenskih krajih, predstavil pa je poezijo trinajstih pesnikov iz različnih držav. Pesem Patrizie Cavalli je v prevodu Miljane Cunta objavljena v knjigi Ti lepi dnevi (Beletrina).
Beležiti minljivo, minevati v času

Beležiti minljivo, minevati v času

Airbeletrina, 14. september ― Male teorije vidnega prinašajo nov izbor nekaterih Bergerjevih vplivnejših esejev na temo klasičnega slikarstva, fotografije, značaja (na)videznega ter družbene kritike skozi prizmo teorije vizualnih sporočil. Sukajo se okoli ene skupne premise: da je zasledovanje razvoja umetnosti vedno tudi preiskava manifestacij kolektivne psihe, konec koncev pa pripoznanje posameznikovega mesta v redu stvari in časa, ki se danes giblje s še nikdar prej izkušeno hitrostjo.
Katera knjiga iz šolskih dni vam je najbolj ostala v spominu?

Katera knjiga iz šolskih dni vam je najbolj ostala v spominu?

Airbeletrina, 12. september ― Otroci in mladi so se vrnili v šolske klopi, na njihovem bralnem seznamu se bodo znašle knjige, ki jih narekujejo seznami za bralno značko, domače branje, Cankarjevo tekmovanje itd. Ni nujno, da gre za knjige, ki so med mladimi bralci najbolj priljubljene. Nekaj znanih ljudi, povezanih s knjigo, smo povprašali, katera knjiga jim je najbolj ostala v spominu iz šolskih dni.
Pivovarski in prehrambni gigant, ki spreminja svet

Pivovarski in prehrambni gigant, ki spreminja svet

Airbeletrina, 10. september ― Knjiga Heineken v Afriki je sijajen primer temeljitega, tehtnega, terenskega in ustrezno financiranega (s sredstvi nizozemskega sklada za posebne novinarske projekte) novinarskega dela. Poglobljena študija iz prve roke je prvič izšla leta 2015 in čez tri leta doživela tudi dopolnjeno izdajo, sedaj pa je na voljo tudi v slovenskem jeziku. Knjigo recenzira Gregor Inkret.
10 knjig, ki jih ne gre spregledati to jesen

10 knjig, ki jih ne gre spregledati to jesen

Airbeletrina, 9. september ― Nekateri pravijo, da je poletje v bralnem smislu precenjeno in da je v resnici zlati čas za druženje s knjigami jesen. Svež zrak zbistri duha, krajši dnevi in daljše noči pa prinesejo za branje prepotreben mir. Izbrali smo deset knjig, ki so ali še bodo v kratkem prišle na slovenski knjižni trg in o katerih bo to jesen govora v bralskih in drugih krogih.
Kri

Kri

Airbeletrina, 7. september ― Esad Babačić se spominja Braneta Bitenca: »Nekaj časa si živel na Bolgarski ulici, v stanovanju, ki je spominjalo na podmornico in v katerem je bil sneman spot za najbolj depresiven slovenski rock komad Pejd ga pogledat Brane. Tvoje ponavljanje refrena Pejd ga pogledat Brane je tako mučno, a hkrati je v njem zaznati tisti tvoj uporniški cinizem, ki vendarle hlepi po življenju. Poslušalec pa se kaj kmalu vpraša, za koliko časa.«
Samoprodaja = samopredaja?

Samoprodaja = samopredaja?

Airbeletrina, 3. september ― »Poskrbeti je treba samo za nek minimum znamke, ki smo. In če že vsi rohnimo in grmimo nad domnevnim pomanjkanjem kulture v družbi, se mogoče lahko za trenutek zazremo še vase in se vprašamo, kaj sami pripomoremo k temu. Pa ne h kulturi, temveč k (domnevnemu ali ne) pomanjkanju le-te.« Davorin Lenko o (ne)samopromociji slovenskih pisateljev.
John Burnside: »Pravijo, da so najboljše stvari brezplačne, a ljudje zapravijo celo premoženje tudi za tiste, ki na koncu končajo na dnu oceana kot odvržena plastika.«

John Burnside: »Pravijo, da so najboljše stvari brezplačne, a ljudje zapravijo celo premoženje tudi za tiste, ki na koncu končajo na dnu oceana kot odvržena plastika.«

Airbeletrina, 23. avgust ― John Burnside (1955), škotski pesnik, pisatelj ter profesor književnosti in ekologije na Univerzi St Andrews, velja na Otoku za enega najzanimivejših sodobnih literarnih ustvarjalcev. V svojih delih raziskuje prepletanje vsakdanjega, na videz mimobežnega, in metafizičnega. Je častni gost letošnjega festivala Dnevi poezije in vina, a se ga zaradi zdravstvenih težav ne bo mogel udeležiti v živo.
še novic