Od doma

Od doma

Airbeletrina, 9. december ― Jakob J. Kenda opisuje pohod po Slovenski planinski transverzali, kakršna bi morala biti: krožna. Nanjo se skupaj z otrokoma odpravi po ljubljanski pristopni poti, ko prispejo do Transverzale, pa jo uberejo v smeri proti urinemu kazalcu. Iz prijazno urbanega okolja kmalu pridejo v skoraj popolno divjino.
Kako stopiti na oder in kako sestopiti

Kako stopiti na oder in kako sestopiti

Airbeletrina, 5. december ― Dušan Merc ob koncu Slovenskega knjižnega sejma razmišlja, kako se v današnjem času "prodajajo" pisatelji. Ker so vse pomembne in zanimive teme že zasedene, mora iznajti nove načine, s katerimi bo pritegnil pozornost. Tisto, kar je potem videti na odru, Merc ponazarja z naslovi nekaterih znanih del: Gorje pametnemu, Mrtve duše, Sejem ničevosti, Idiot, Zločin in kazen itd.
Misterij iz Andrićeve zapuščine

Misterij iz Andrićeve zapuščine

Airbeletrina, 3. december ― Po delu Iva Andrića Na sončni strani (Beletrina, 2019) posegamo kot po uganki, za katero že vnaprej vemo, da ji ne bomo prišli do dna. Glavno vprašanje je, zakaj roman nikoli ni izšel v romaneskni obliki oziroma kot tak sploh nikoli ni bil sestavljen ter zakaj je posamezne novele moč najti objavljene na različnih mestih po različnih literarnih revijah ali v nejasnih rokopisih.
Korona

Korona

Airbeletrina, 1. december ― Objavljamo pesem Paula Celana z naslovom Korona. Prevod Celanove poezije je z naslovom Zbrane pesmi, 1. del, v prevodu Vida Snoja izšel pri založbi Beletrina.
Domača knjižnica: Irena Cerar in Miha Kovač

Domača knjižnica: Irena Cerar in Miha Kovač

Airbeletrina, 29. november ― V središču življenja in doma Mihe Kovača in Irene Cerar so knjige. Namesto velikega televizorja v sredini dnevne sobe, kar je v sodobnih domovih pogosto, imata profesor založniških študij in avtorica številnih pravljičnih vodnikov kamin, ob katerem bereta. Velik del bivanjskega prostora pa zaseda prav bogata knjižnica.
Kričanje

Kričanje

Airbeletrina, 25. november ― Bronislava Aubelj piše o knjigi z naslovom Krčenje Sama Ruglja, v kateri avtor obravnava erozijo slovenskega založništva v zadnjem desetletju, dodaja pa tudi svoje razmišljanje, zakaj se slovenski knjigi slabo piše.
Edinost, sreča, sprava

Edinost, sreča, sprava

Airbeletrina, 22. november ― Jakob J. Kenda je letos prehodil slovensko planinsko transverzalo, 1200 kilometrov dolgo pot, kakršna je bila predlagana po drugi svetovni vojni, a je zaradi nasprotovanja tedanje oblasti nikoli niso zares vzpostavili. V naslednjih mesecih bo z nami delil raznolike teme, povezane s to potjo.
Pozitiven politični naboj

Pozitiven politični naboj

Airbeletrina, 18. november ― Martin Justin piše o knjigi, ki je zbudila veliko zanimanja - memoarju Edwarda Snowdna z naslovom Permanent Record. z njo mu do neke mere ponovno uspe oživiti občutje nujnosti, ki pritiče velikim političnim problemom – tistim, o katerih piše, pa tudi drugim –, in duh upornosti, s katerim se jih moramo lotiti, meni recenzent.
Tri ženske, dve časovni obdobji, ena zgodba

Tri ženske, dve časovni obdobji, ena zgodba

Airbeletrina, 16. november ― Ivana pred morjem pisateljice Veronike Simoniti je »lep roman o nelepih časih«, kakor piše na platnicah knjige, Mateja Arnež pa se med prebiranjem dostikrat nisem mogla znebiti občutka, da je bolj kot zgodba pomemben jezik, ki je poetičen, mehak, nostalgičen, poln simbolov in podtonov.
Luciferka

Luciferka

Airbeletrina, 15. november ― Pri založbi Beletrina je te dni izšla (avto)biografija Svetlane Makarovič z naslovom Luciferka. Urednik založbe Aleš Šteger pojasnjuje, do kakšnih zapletov je prišlo pri nastajanju te knjige, Svetlana Slapšak in Erik Valenčič pa sta se odzvala na podbudo Svetlane Makarovič, da jima preda honorar.
še novic