Domača knjižnica: Jure Lesar

Airbeletrina, 4. marec ― Kantavtor Jure Lesar v rubriki Domača knjižnica: »Kot otrok sem rad bral, navduševal me je predvsem Vinetou. Prvi bralni mrk pa sem doživel, ko sem prvič prebral Malega princa. Ne da knjiga ni dobra, je odlična, kar sem spoznal, ko sem jo ponovno prebral pri šestnajstih letih. A pri prvem branju sem bil premajhen in nisem razumel poante. Nato pa sem spet navdušeno bral – všeč mi je bil Camusov Tujec … pa Huxleyjev Krasni novi svet, tudi Sartre, ki sem ga kasneje bral, me je navdušil.« The post Domača knjižnica: Jure Lesar appeared first on AirBeletrina.

Odpiramo okna v knjige letošnje Fabule

Airbeletrina, 29. februar ― Jutri, na prvi marčevski večer, se začne 21. festival Literature sveta – Fabula. Preberite izbrane odlomke in pokukajte v nove knjige, s katerimi med nas prihajajo katalonski pesnik in pisatelj Pol Guasch, češka pisateljica Lucia Faulerová, srbska dramatičarka in pisateljica Milena Marković, ruska pisateljica in novinarka Marija Stepanova ter bolgarska pesnica in pisateljica Kapka Kassabova. Pa tudi priljubljeni bolgarski mojster Georgi Gospodinov, ki nas bo spet popeljal v Časovno zaklonišče, lani nagrajeno z mednarodnim bookerjem. The post Odpiramo okna v knjige letošnje Fabule appeared first on AirBeletrina.

V spomin: Danijel Dragojević (1934–2024)

Airbeletrina, 27. februar ― Nekrolog, pospremljen s fotografijo bežečega pesnika? Tak je bil Danijel Dragojević. Veliki hrvaški pesnik ni dajal intervjujev, se ni udeleževal prireditev, zavračal je nagrade in se ogibal vsakršni javni pozornosti. O strašnem magnetizmu, s katerim Dragojevićeva poezija pritegne bralca, in o osebnem srečanju z umetnikom, ki je sovražil prevajalce, ter o neuspešnih poskusih, da bi ga izdali še v slovenskem prevodu, piše njegov pesniški kolega Uroš Zupan. In ugotavlja: »Poezija Danijela Dragojevića je tako dobra kot poezija tistih, ki so za svoje pisanje dobili najvišje – ali pa vsaj najbolj razvpito – priznanje. Nobelovo nagrado za književnost. Poezija Danijela Dragojevića je tako dobra kot poezija Wysławe Szymborske, Tomasa Tranströmerja ali pa Louise Glück, tako dobra kot teksti Boba Dylana, ki imajo oporo v glasbi in čigar glasbo je med poslušanjem prekinila novica, da je Dragojević umrl. In izguba Dragojevića je za duhovni prostor, ki ga ne omejujejo državne meje, tako velika, kot je bila smrt Iva Andrića ali pa Miroslava Krleže.« The post V spomin: Danijel Dragojević (1934–2024) appeared first on AirBeletrina.

Mrtva straža in kak hiter poljub

Airbeletrina, 26. februar ― Čudni stvori lezejo iz megle, plišasta opica s ploskanjem svojih činel ubija ljudi, v starem zrcalu ljudje uzrejo matildo in nato izginejo v nikoli pojasnjenih okoliščinah, sumljiv oljni madež v jezero posrka mlade študente … Stephen King, čigar dela pri Beletrini redno izhajajo v prevodih Marka Košana, je v Mrtvi straži (The Skeleton Crew) na več kot 600 straneh zbral 22 kratkih zgodb, dve pesmi in tudi daljši noveleti. Po Megli so leta 2007 posneli istoimenski film v režiji Franka Darabonta. Marsikateri oboževalec ali oboževalka gotovo soglaša: Stephen King je najboljši, kadar grozljivost ne izvira iz špricanja krvi ali grozljivih stvorov, pač pa iz same zgodbene atmosfere, zamolkov in odprtih koncev. The post Mrtva straža in kak hiter poljub appeared first on AirBeletrina.

Vse najboljše, Matjaž Kmecl!

Airbeletrina, 23. februar ― Vse najboljše, dr. Matjaž Kmecl! Danes jih okroglih devetdeset praznuje slovenist, literarni zgodovinar in teoretik, upokojeni profesor, pisatelj, dramatik, žlahtnitelj vrtnic … Obiskali smo ga na njegovem domu v Črnučah, kjer se je v jubilejnem intervjuju razgovoril o odraščanju v času vojne, igranju z orožjem, o kolegih, o lezenju v blato, imenovano politika, o slovenščini nekoč in danes, o gorah in vrtnicah … pa tudi o veliki uspešnici Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset, pri kateri je odigral vlogo strica iz ozadja. The post Vse najboljše, Matjaž Kmecl! appeared first on AirBeletrina.

Pač pesnica: moje popotovanje s Patti Smith

Airbeletrina, 15. februar ― Legendarna Patti Smith je minulo jesen v Rožni Dolini, na stičišču Nove Gorice in Gorice, koncertirala kot gostja EPK GO! 2025, nedavno jo je na turneji obšla slabost, pristala je v bolnišnici v Bologni in se k sreči spet postavila na noge … Neuničljiva oznanjevalka svobode, bratstva in sestrstva prepeva, pesni in piše. Vabljeni na popotovanje skozi njeno čudovito umetnost! Celo lastni oče, ki je ni nikoli pohvalil, ji je pred smrtjo rekel: »Patricia, prebral sem tvojo knjigo. Dobra pisateljica si.« The post Pač pesnica: moje popotovanje s Patti Smith appeared first on AirBeletrina.

Tekma za bralce

Airbeletrina, 12. februar ― Ko sem stal za startno črto, sem vedel, da je od naslednjih sekund, stotink odvisno moje razpoloženje v prihodnjih dnevih, celo mesecih. The post Tekma za bralce appeared first on AirBeletrina.

Na koncu tunela

Airbeletrina, 9. februar ― Na koncu tunela je zelena goščava, ki obroblja sivi asfaltni trak. Pust in prazen. Brez pločevine, brez motorja, brez motorista. The post Na koncu tunela appeared first on AirBeletrina.
Čestitka pesniškima kolegicama Eriki Vouk in Miljani Cunta

Čestitka pesniškima kolegicama Eriki Vouk in Miljani Cunta

Airbeletrina, 7. februar ― Nocoj bodo na državni proslavi v Cankarjevem domu podelili Prešernove nagrade. Za posebno čestitko Eriki Vouk in Miljani Cunta smo prosili njunega pesniškega kolega, izvrstnega poznavalca poezije, Prešernovega nagrajenca dr. Borisa A. Novaka. »Obe pesnici visoko cenim in ju rad berem,« pravi. »Ob teh dveh Prešernovih nagradah pa ni mogoče spregledati, da rasteta iz izjemnih in inovativnih pesniških, literarnih in umetniških dosežkov, ki so jih slovenski in mednarodni kulturi v zadnjih desetletjih prispevale slovenske pesnice, pisateljice in umetnice drugih področij. Prav iz ženskega načina čutenja in ženske kritike odtujenega in nasilnega patriarhalnega sveta prihajajo bistvene umetniške in kulturne pobude za prenovo vrednostnega sistema in novo, boljšo, bolj človečno družbo.« Čestitamo vsem nagrajenkam in nagrajencem! The post Čestitka pesniškima kolegicama Eriki Vouk in Miljani Cunta appeared first on AirBeletrina.
»Na žalost teorija že drži, praksa pa nas ubija«

»Na žalost teorija že drži, praksa pa nas ubija«

Airbeletrina, 6. februar ― »V literarnem svetu ni pomembno, kaj si in kaj počneš, ampak kakšen si v očeh drugih. Za to podobo, ki je največkrat groteskna, skoraj vedno lažna in zagotovo poenostavljena, med dolgim sobivanjem vselej poskrbijo prijatelji in nasprotniki.« Romunski pisatelj Mircea Cărtărescu nam v Lepih tujkah z veliko mero humorja in samoironije približa knjižno umetnost kot posel in obrt. Ne prizanaša niti rodni Romuniji, obsojeni na stereotipne predstave, ki se tudi samemu pripovedovalcu zdijo prav neverjetne. The post »Na žalost teorija že drži, praksa pa nas ubija« appeared first on AirBeletrina.
še novic