AirBeletrinin podkast: beremo z Veroniko Simoniti

AirBeletrinin podkast: beremo z Veroniko Simoniti

Airbeletrina, 30. november ― Do morja je v tem hipu tako in drugače daleč, a do njega smo se sredi te pozne jeseni odločili priti za vsako ceno. Nazadnje niti ni bilo težko. Potrebovali smo le kavč in trenirko, za ključen premik pa sta poskrbela s kresnikom nagrajeni roman Ivana pred morjem in njegova avtorica, naša tokratna sogovornica, Veronika Simoniti.
Domača knjižnica: Pia Marincelj Bregar

Domača knjižnica: Pia Marincelj Bregar

Airbeletrina, 28. november ― Pia Marincelj Bregar s knjigami živi na različne načine. V prostem času je strastna bralka, knjige pa so tudi del njenega delovnega vsakdana, saj je zaposlena na otroškem in mladinskem oddelku v splošni knjižnici Kočevje. Avtorica lani izdane knjige Življenje knjig z domačih knjižnih polic za domačo knjižnico pravi, da je ta »kot neko pričevanje o našem življenju in osebnosti: kdo smo bili, kdo smo in kdo si želimo postati ter kaj nas zanima.«
Knjiga priznanj: Feri Lainšček

Knjiga priznanj: Feri Lainšček

Airbeletrina, 24. november ― Tokratno Knjigo priznanj je izpolnil Feri Lainšček, ki je te dni med bralce poslal svoj trideseti roman, prvi del avtobiografske trilogije z naslovom Kurji pastir. V njem odstira potlačene spomine in z značilno avtorsko govorico ustvari vzdušje bivanja in odraščanja v hiši iz ilovice in pokrite s slamo. Vabljeni torej najprej k branju najprej Lainščkove Knjige priznanj, nato pa še njegovega romana.
»Vznesena in zarotena sta se gnala v neznano.«

»Vznesena in zarotena sta se gnala v neznano.«

Airbeletrina, 18. november ― "Lainšček je v romanu Kurji pastir odprl prostor med tem, kar se je zares zgodilo, in tem, kar se samo dozdeva. Prizori, ki jih opisuje, niso velike, herojske zgodbe, pač pa malokrat povedane zgodbe, ki so posebne zaradi načina obravnave spomina," piše v recenziji novega romana Ferija Lainščka z naslovom Kurji pastir Gabriela Babnik.
Na zaprašenem stičišču Vzhoda in Zahoda

Na zaprašenem stičišču Vzhoda in Zahoda

Airbeletrina, 15. november ― Roman 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu, lanskoletni finalist za bookerja in letošnji finalist za deset tisoč angleških funtov vredno Ondaatjevo nagrado, ki jo podeljuje Kraljeva družba za literaturo (Royal Society of Literature, RSL) v Londonu, delu, »which best evokes the spirit of a place«, se zvečine dogaja v Istanbulu, »mestu, kjer je bilo lahko ubijati in še lažje umirati«.
Nekaj vam želim povedati (odlomek)

Nekaj vam želim povedati (odlomek)

Airbeletrina, 13. november ― Vlasta Nussdorfer v avtobiografiji prvič na ogled postavlja svojo zanimivo, dinamično in ustvarjalno poklicno pot, sprehodi se od svojega otroštva do poklica tožilske pripravnice, namestnice tožilca, okrožne, višje in vrhovne državne tožilke. Vrh njene kariere je bila funkcija varuhinje človekovih pravic Republike Slovenije.
Odhodi in prihodi

Odhodi in prihodi

Airbeletrina, 10. november ― Knjiga Doba velikih migracij na Slovenskem strokovnjakov in raziskovalcev Alekseja Kalca, izrednega profesorja in višjega znanstvenega sodelavca na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, Mirjam Milharčič Hladnik, izredne profesorice ter znanstvene svetnice na omenjenem inštitutu, in Janje Žitnik Serafin, znanstvene svetnice na istem inštitutu, je obsežno, natančno, podrobno in izjemno dokumentirano delo.
Kdo so knjižne blogerke in blogerji na Slovenskem

Kdo so knjižne blogerke in blogerji na Slovenskem

Airbeletrina, 7. november ― Kdo so slovenski blogerji in zakaj pišejo? Ali je njihovo pisanje ljubiteljsko, ali bi želeli nekoč iz tega narediti kariero? Kakšen odnos imajo s slovenskimi založbami, predvsem pa, ali založbe prepoznajo in cenijo njihovo delo? Mar bi morale biti recenzije plačljive, kakšen je dejanski vpliv blogerjev in kaj nas čaka v prihodnosti? To je nekaj vprašanj, na katera poskušamo odgovoriti v pričujočem članku.
Goran Vojnović: »Če pri branju ni užitka, vse skupaj nima smisla.«

Goran Vojnović: »Če pri branju ni užitka, vse skupaj nima smisla.«

Airbeletrina, 3. november ― Pogovor z režiserjem, pisateljem in kolumnistom Goranom Vojnovićem o njegovem tretjem romanu Figa, ki je bil letos izbran kot eno izmed maturitetnih del. Pravi, da je sicer počaščen, a je to hkrati zanj tudi velika odgovornost in nehvaležna vloga. Omenimo, da je pred nedavnim za svoj roman Jugoslavija, moja dežela prejel pomembno literarno nagrado angelus, ki jo na Poljskem podeljujejo srednjeevropskim avtorjem.
O kolonialnih vojakih

O kolonialnih vojakih

Airbeletrina, 1. november ― V času globalnih teženj po dopolnjevanju zgodovinskih narativov s strani tistih, katerih glasovi so bili na takšne in drugačne načine utišani, je pri Mladinski knjigi izšel prevod nadvse zanimive knjige sodobnega francosko-senegalskega pisatelja Davida Diopa (1966) z naslovom Več kot brat (2018). David Diop je s svojim romanom oživel zgodbo senegalskih vojakov, ki so se na strani Francije v 1. in 2. svetovni vojni bojevali na evropskih tleh. Recenzira ga Aleksandra Gačić.
Airbeletrinin podkast: beremo z Jankom Petrovcem

Airbeletrinin podkast: beremo z Jankom Petrovcem

Airbeletrina, 31. oktober ― Dopisnik RTV Slovenija Janko Petrovec se je spomladi zbudil v povsem prazen Rim. Toda če si dobro pogledal, si v njem videl vse kaj drugega kot nič. Nam vsem pa izkušnja pomladi lahko pomaga tudi v tokratni jeseni in – zakaj pa ne – še pozneje. O svoji izkušnji je napisal tudi knjigo z naslovom Karantena. Rim. (Goga).
še novic