Požig »Trump-hrestača« je izpolnil umetnikovo vizijo

Požig »Trump-hrestača« je izpolnil umetnikovo vizijo

Airbeletrina, 30. marec ― V idilični alpski vasi Sela pri Kamniku je domačin Tomaž Schlegl skupaj z vaškim kulturnim društvom postavil votel osemmetrski kip, ki ga je poimenoval Slovenski kip svobode, videti pa je bil kot neke vrste orjaški hrestač v podobi Donalda Trumpa. Vandali so ga januarja požgali do tal, umetnik pa je nad tem navdušen, da je njegova konceptualna stvaritev končno dokončana.
Domača knjižnica: Sabina Višček in Igor Saksida

Domača knjižnica: Sabina Višček in Igor Saksida

Airbeletrina, 28. marec ― Učiteljico razrednega pouka Sabino Višček in profesorja mladinske književnosti Igorja Saksido med drugim druži poezija. Še posebej ljub jima je Gregor Strniša, zato ni naključje, da ima pomembno mesto v njuni domači knjižnici. Nemalokrat njuna komunikacija preko SMS sporočil poteka tudi v obliki izbranih verzov. Povezuje ju še rap, ki ga literarni zgodovinar včasih tudi izvaja.
Od Cola do Slavnika

Od Cola do Slavnika

Airbeletrina, 26. marec ― Na odseku Transverzale od Cola do Slavnika se je Jakob J. Kenda velikokrat spomnil na Ivana Šumljaka, srednješolskega učitelja zemljepisa iz Maribora, in na njegov predlog Transverzale. Šumljak je bil dober poznavalec domačega terena, Primorsko pa je poznal slabo.
Korona

Korona

Airbeletrina, 24. marec ― Vesna V. Godina in njena hči sta v času epidemije v redu, pa ne le zato, ker sta omejili svoje stike z drugimi že dovolj zgodaj, ampak tudi zato, ker znata biti sami. Kar je, kot se je pokazalo, očitno velik problem Slovencev.
Deset kultnih pesmi slovenskih pesnikov

Deset kultnih pesmi slovenskih pesnikov

Airbeletrina, 21. marec ― Za svetovni dan poezije smo izbrali deset pesmi slovenskih pesnikov, ki so tako popularne med ljudmi, da so skorajda že ponarodele. Poezija je držala slovenski narod v težkih časih in verjamemo, da bo tudi z branjem poezije lažje preživeti tudi težke čase epidemije.
AirBeletrinin podkast: beremo z Markom Radmilovičem

AirBeletrinin podkast: beremo z Markom Radmilovičem

Airbeletrina, 18. marec ― Najbrž se ne da več spregledati, da iz zemlje že kar pospešeno lezejo prvi znanilci pomladi. Prav v tem času pa bi pa na plano počasi že lahko stopali tudi znanilci v človeški podobi - kolesarji. Toda tudi njih krizni ukrepi zdaj bolj zadržujejo v stanovanjih. Obstaja pa kolesar, ki ukrepom in tudi virusom brez težav kljubuje. To je kriminalni roman Kolesar Marka Radmiloviča.
Zapiski iz karantene

Zapiski iz karantene

Airbeletrina, 16. marec ― Milo rečeno, čudni časi so. Misli v glavi je težko sestaviti skupaj, čeprav se večinoma vrtijo okoli ene same stvari. Koronavirusa. Tu je nekaj mojih zmedenih misli o situaciji, v kateri smo se znašli.
Knjiga priznanj: Blaž Iršič

Knjiga priznanj: Blaž Iršič

Airbeletrina, 16. marec ― Šentjernejčan Blaž Iršič (1983) je s poezijo, ki je brutalno iskrena, provokativna in svobodna, prinesel nov veter na slovensko literarno sceno. Prva knjiga, Poezija za avtomehanike, mu je prinesla nominacijo za Jenkovo nagrado. Pred nekaj meseci je pri založbi LUD Literatura izšla njegova druga zbirka z naslovom Človek pod luno.
Kako priti do koščka raja

Kako priti do koščka raja

Airbeletrina, 13. marec ― Izbor poezije Ade Škerl z naslovom Speči metulji, ki je izšel pri Mladinski knjigi, obsega tri zbirke, sto novih pesmi iz zapuščine, dve avtopoetski razmišljanji, nekaj fotografij, spremno besedo Tanje Petrič, zapis Iva Svetine in bibliografijo. Po mnenju Veronike Šoster je res zgledno zastavljen.
Šest knjig o epidemijah

Šest knjig o epidemijah

Airbeletrina, 11. marec ― Nekatere knjige o pandemijah se trenutno po zaslugi virusa covid-19 odlično prodajajo. Angleški prevod Camusove Kuge je Penguin ponatisnil, prodaja te knjige se je potrojila tudi v Italiji. Triler Deana Koontza z naslovom The Eyes of Darkness, v katerem se pojavi virus z imenom 'Wuhan-400' in ki naj bi napovedoval epidemijo Covid-19, pa se je povzpel na tretje mesto najbolj prodajanih knjig na Amazonu, prodaja elektronske verzije knjige je v treh tednih poskočila za kar 3000 odstotkov.
Med revolucijo in škodljivim intelektualizmom

Med revolucijo in škodljivim intelektualizmom

Airbeletrina, 10. marec ― Knjiga Dezorientalka iransko-francoske pisateljice Négar Djavadi ima vse prvine migrantske literature, ki jo pisateljica zapopada tako preko fikcije kakor preko drobcev lastnega življenja, ki jo je pri enajstih letih zaradi opozicijskih političnih prepričanj staršev pripeljalo v Pariz. Čeprav Dezorientalka ni avtobiografija, pa že sam naslov namiguje na pomemben identifikacijski moment.
Deset knjig za osmi marec

Deset knjig za osmi marec

Airbeletrina, 8. marec ― Za osmi marec smo izbrali deset knjig ženskih avtoric, ki govorijo o položaju žensk v sodobnem svetu in so izšle v zadnjem času. Naš seznam si ne umišlja, da je ultimativen ali kaj podobnega – obstaja še veliko odličnih knjig, ki so jih napisale ženske in ki govorijo o ženskih življenjih. Predlagamo, da tudi sami malce pobrskate po knjižnicah in knjigarnah ter najdete zanimive knjige s tovrstnimi temami.
še novic