Svetovna premiera filma Sanremo

Svetovna premiera filma Sanremo

BSF, 29. oktober ― Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se je uvrstil v uradni tekmovalni program 24. izdaje mednarodnega filmskega festivala v Talinu, ki je zadnji pomembni evropski filmski festival v koledarskem letu in bo potekal v hibridni obliki od 13. do 29. novembra. Občinstvo bo filme gledalo v kinodvoranah, mednarodna strokovna filmska javnost pa bo do filmov dostopala na daljavo. Film bo imel svetovno premiero v soboto, 21. novembra, ob 15. uri. Skupno se je v tekmovalni program uvrstilo 25 filmov.
Mednarodna premiera filma Antigona – kako si upamo!

Mednarodna premiera filma Antigona – kako si upamo!

BSF, 27. oktober ― Letošnja 24. edicija češkega mednarodnega dokumentarnega filmskega festivala Ji.hlava IDFF bo potekala na spletu od 27. oktobra do 8. novembra. V tekmovalni program devetih filmov sekcije Med morji (Between the Seas) se je uvrstil tudi celovečerni dokumentarno-igrani film Antigona – kako si upamo! režiserja Janija Severja.
Podeljene so nagrade 23. FSF

Podeljene so nagrade 23. FSF

BSF, 12. oktober ― Za uradne festivalske nagrade vesna se je letos potegovalo 51 filmov. Žirija se je odločila, da brez prejemnikov ostane kar 6 vesen – vesne za najboljši celovečerni film, najboljšo režijo, najboljši scenarij, najboljšo glavno žensko vlogo, najboljšo masko in najboljši animirani film za leto 2020 niso bile podeljene.
Dnevi slovenskega filma v Pulju

Dnevi slovenskega filma v Pulju

BSF, 12. oktober ― Danes se v puljskem Kinu Valli pričenjajo Dnevi slovenskega filma in bodo potekali vse do četrtka, 15. oktobra. Letošnja 4. izdaja dogodka bi morala potekati v mesecu maju, a je bila prestavljena na oktobrski termin, ko se prvič v zgodovini pred filmi ne bodo predstavili tudi nekateri njihovi ustvarjalci.
Mednarodna premiera manjšinske celovečerne koprodukcije Modelar v Varšavi

Mednarodna premiera manjšinske celovečerne koprodukcije Modelar v Varšavi

BSF, 9. oktober ― Na mednarodnem filmskem festivalu v Varšavi, ki letos poteka od 9. do 18. oktobra, bo v sredo, 14. oktobra svojo mednarodno premiero v tekmovalnem programu doživel celovečerni igrani film Modelar češkega scenarista in režiserja Petra Zelenke. Film bo na festivalu imel še tri ponovitve. Gre za češko-slovaško-slovensko koprodukcijo, slovenski koproducent je Radovan Mišić iz produkcijske hiše Fabula.
Zgodbe iz kostanjevih gozdov in Oče v tekmovalnem programu festivala CinEast

Zgodbe iz kostanjevih gozdov in Oče v tekmovalnem programu festivala CinEast

BSF, 6. oktober ― 13. hibridna izdaja CinEast - srednje in vzhodnoevropski filmski festival v Luksemburgu bo potekal od 8. do 25. oktobra. Festival bo predstavil okoli 110 projekcij, v tekmovalni program osmih filmov pa sta se uvrstila Zgodbe iz kostanjevih gozdov scenarista in režiserja Gregorja Božiča, ki se bo festivala tudi udeležil in manjšinska koprodukcija Oče režiserja Srdana Golubovića. Na festivalu se bo predstavil tudi film Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca, v sklopu fotografske razstave pa bodo na ogled tudi fotografije dveh slovenskih fotografov Matjaža Krivica in Cirila Jazbeca.
Začel se je 23. Festival slovenskega filma

Začel se je 23. Festival slovenskega filma

BSF, 6. oktober ― Včeraj zvečer smo v Kinu Komuna uradno odprli 23. Festival slovenskega filma, ki bo potekal do nedelje, 11. oktobra, v Ljubljani. Čast otvoritvenega filma je pripadla celovečernemu dokumentarcu Antigona – kako si upamo! v režiji Janija Severja. Film, ki sledi motivom drame Trojno življenje Antigone Slavoja Žižka, je po projekciji z nagovorom gledalcev preko Skypa zaokrožil Slavoj Žižek osebno in v svojem komentarju podal lastno režijsko vizijo Antigone.
Izbrisana režiserja Miha Mazzinija na Festivalu balkanskega filma v Rimu

Izbrisana režiserja Miha Mazzinija na Festivalu balkanskega filma v Rimu

BSF, 2. oktober ― Filmska dela, ki bodo prikazana na Festivalu balkanskega filma, izstopajo kot posebej dragoceni in pomembni dosežki. Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija bo na sporedu v nedeljo, 11. oktobra ob 19. uri, sicer pa se bo festival začel s severno-makedonskim dokumentarnim filmom Medena dežela, ki je bil nominiran za številne nagrade, režirala pa sta ga Tamara Kotevska in Ljubomir Stefanov.
Slovenski kratki film Derby (1965) na festivalu v Franciji

Slovenski kratki film Derby (1965) na festivalu v Franciji

BSF, 1. oktober ― Po svetu potujejo tudi slovenske kratke filmske klasike. Po retrospektivi Maka Sajka, najbolj obširni predstavitvi filmskega opusa velikana slovenskega kratkega filma na beograjskem festivalu Beldocs, ki je potekal letos septembra, je bil izbran tudi kratki film Derby iz leta 1965, ki ga je posnel Jože Pogačnik. Vabilo je tokrat prišlo iz Francije, iz mesta Saint Nazaire, kjer že vrsto let poteka filmski festival, ki se ukvarja s filmom in pristaniškimi mesti. Za tokratno temo so izbrali film in šport. Jutri, 2. oktobra, se bo v kinodvorani, ki nosi ime po slavnem francoskem filmskem ustvarjalcu Jaquesu Tatiju, zvrstilo pet filmov. Program je izbral Federico Rossin, filmski zgodovinar, kritik in programski svetovalec.
Film Oaza prejel nagrado na beneškem festivalu

Film Oaza prejel nagrado na beneškem festivalu

BSF, 12. september ― Film srbskega režiserja Ivana Ikića Oaza, ki je slovenska manjšinska soprodukcija, je prejel nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev (Giornate degli autori). Nagrado podeljuje mreža Europa Cinemas, katere člani so tudi kinematografi slovenske Art kino mreže.
Osemdeset let filmskega režiserja Filipa Robarja Dorina

Osemdeset let filmskega režiserja Filipa Robarja Dorina

BSF, 8. september ― Danes praznuje osemdeset let Filip Robar Dorin, scenarist, režiser, montažer in producent. Rodil se je v Boru (Srbija), 8. septembra 1940. »Umetnik, ki je dosegel, da je postal film eden od vrhuncev slovenske kulture. Človek, ki je filmu posvetil svoje življenje.« Tako je zapisala strokovna žirija za izbor nagrajenca Metoda Badjure za življenjsko delo leta 2010.
Metodu Pevcu nagrada za režijo filma Jaz sem Frenk na 67. festivalu v Pulju

Metodu Pevcu nagrada za režijo filma Jaz sem Frenk na 67. festivalu v Pulju

BSF, 4. september ― Danes se je zaključil 67. festival v Pulju, na katerem je režiser Metod Pevec v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij prejel zlato areno za režijo celovečernega igranega filma Jaz sem Frenk. Igralec Goran Bogdan pa je prejel zlato areno za igralsko stvaritev vloge Nikole v manjšinskem koprodukcijskem celovečernem filmu Oče režiserja Srdana Golubovića.
še novic