Slovenski filmi na mednarodnem festivalu kratkega filma v Clermont Ferrandu

Slovenski filmi na mednarodnem festivalu kratkega filma v Clermont Ferrandu

BSF, 24. januar ― Kot smo že poročali, sta se v tokratni 43. mednarodni festival kratkega filma, v francoskem Clermont Ferrandu, v tekmovalni program uvrstila 2 slovenska kratka filma: kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje (2021) režiserke Urške Djukić in animirani kratki film Steakhouse (2021), animatorke in režiserke Špele Čadež. V program mladega občinstva se je uvrstil kratki animirani film Spacapufi: Žiže (2021) v režiji Jaka Ivanca, v tematsko retrospektivo z naslovom zaplešimo pa plesni kratki igrani film Vašhava koreografa Iztoka Kovača in režiserja Saša Podgorška iz leta 2014.
Slovenski filmi na tržaškem filmskem festivalu

Slovenski filmi na tržaškem filmskem festivalu

BSF, 19. januar ― Tržaški filmski festival bo potekal od 21. do 30. januarja v hibridni obliki, na daljavo preko spleta in v živo. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov 33. edicije festivala sta se med enajst filmov uvrstila dva slovenska. Najnovejši film režiserja Matevža Luzarja, Orkester ter manjšinska soprodukcija Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. V tekmovalni dokumentarni program dvanajstih filmov pa se je uvrstil dokumentarni prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar.
Celovečerni film Sare Kern Moja Vesna tekmuje za nagrado na 72. Berlinalu

Celovečerni film Sare Kern Moja Vesna tekmuje za nagrado na 72. Berlinalu

BSF, 17. januar ― Film Moja Vesna režiserke Sare Kern bo imel svetovno premiero na 72. berlinskem mednarodnem filmskem festivalu, kjer tekmuje v sekciji Generation Kplus za kristalnega medveda. Celovečerni prvenec večkrat nagrajene slovenske scenaristke in režiserke je tiha in poetična karakterna zgodba o družinski ljubezni in žalosti, ki spremeni dinamiko v razdrobljeni družini.
Igralec Timon Šturbej med desetimi igralskimi zvezdami na Berlinalu

Igralec Timon Šturbej med desetimi igralskimi zvezdami na Berlinalu

BSF, 13. januar ― Danes je European Film Promotion, ob petindvajsetem jubileju programa, razglasila deset izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bil izbrani za projekt Evropske vzhajajoče zvezde (European Shooting Stars). Sedem igralk in trije igralci se bodo med 10. in 14. februarjem 2022 predstavili na 72. Berlinalu, ki bo letos potekal med 10. in 20. februarjem. Med Vzhajajoče zvezde evropskega filma se je uvrstil tudi slovenski igralec Timon Šturbej. Vrhunec dogodka bo podelitev nagrad v palači Berlinale Palast, v ponedeljek, 14. februarja, kjer bodo vsi igralci prejeli nagrado Evropske vzhajajoče zvezde.
Animirane počitnice z BSF

Animirane počitnice z BSF

BSF, 22. december 2021 ― Med 25. decembrom in 2. januarjem vas bo na spletni strani strani bsf.si vsako jutro pričakal nov izbor treh filmov, ki so presenečenje, pssst. Ogled dveh filmov bo na voljo brezplačno vsem uporabnikom Baze slovenskih filmov, tretji film pa je na voljo članom partnerskih knjižnic: Knjižnica Domžale, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto Mestna knjižnica Ljubljana, Knjižnica Pavla Golie Trebnje, Knjižnica Miklova Hiša Ribnica, Mestna knjižnica Kranj.
Nagrada posebne omembe žirije za Babičino seksualno življenje v Les Arcsu

Nagrada posebne omembe žirije za Babičino seksualno življenje v Les Arcsu

BSF, 20. december 2021 ― Kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je na festivalu prejel nagrado posebne omembe žirije. Slovenska koprodukcija, debitantski celovečerni igrani film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, pa je prejela nagrado Femme de Cinéma. Nagrada se podeljuje filmskim ustvarjalkam, ki še posebej prispevajo v filmskem svetu!
Slovenske soprodukcije uspešne na Eurimagesu

Slovenske soprodukcije uspešne na Eurimagesu

BSF, 17. december 2021 ― Na svoji 164. seji upravnega odbora Eurimages, sklada sveta Evrope za filmske soprodukcije, je upravni odbor skupno podprl 37 filmskih projektov, od tega 5 dokumentarnih in 5 animiranih. Seja je ponovno potekala na daljavo, na njej pa so podporo prejeli trije slovenski manjšinski soprodukcijski projekti, od tega en animirani, en dokumentarni in en celovečerni igrani film. Slovenska predstavnica v upravnem odboru Eurimages je Uršula Menih Dokl.
Dva slovenska filma v tekmovalnem programu v Clermont Ferrandu

Dva slovenska filma v tekmovalnem programu v Clermont Ferrandu

BSF, 15. december 2021 ― 43. mednarodni festival kratkega filma bo v francoskem Clermont Ferrandu potekal od 28. januarja do 5. februarja 2022. V tekmovalni program sta se uvrstila 2 slovenska kratka filma in sicer kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in večkrat nagrajeni animirani kratki film Steakhouse, animatorke in režiserke Špele Čadež. Na festival je bilo letos prijavljenih 6.200 filmov, med njimi so izbrali 77 filmov iz 55 držav: 51 igranih, 16 animiranih in 10 dokumentarnih. Med 16 animiranimi filmi iz celega sveta sta se uvrstila kar dva slovenska filma, kar je izjemen uspeh in kaže na odlično kondicijo slovenskega animiranega filma.
Slovenski filmi na festivalu v Les Arcsu

Slovenski filmi na festivalu v Les Arcsu

BSF, 10. december 2021 ― Festival v Franciji bo potekal od 11. do 18. decembra. V tekmovalni program 13. edicije so se uvrstili 4 kratki in en celovečerni slovenski film. Na svoji spletni strani so zapisali, da festivalski izbor kratkih filmov predstavlja kraj svobode in odkritja. Usmerili so ga na režiserje, za katere se zdi, da predstavljajo naslednjo generacijo evropskih filmskih ustvarjalcev.
Dnevi slovenskega filma v Beogradu

Dnevi slovenskega filma v Beogradu

BSF, 7. december 2021 ― Od 8. do 11. decembra bodo v Beogradu v Jugoslovanski kinoteki potekali sedmi Dnevi slovenskega filma, ki jih bosta ob 18. uri svečano odprla kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in celovečerni dokumentarni film Slovenec, ki je preletel stoletje režiserja Dušana Milavca.
Znani so zmagovalci Animateke 2021

Znani so zmagovalci Animateke 2021

BSF, 4. december 2021 ― Na zaključni slovesnosti v dvorani Kinodvora, so nocoj podelili nagrade najboljšim animiranim filmom letošnje, polnoletne, edicije Animateke. Med 344 kratkimi in sedmimi celovečernimi filmi, so v različnih kategorijah bili prepoznani kot najboljši štirje filmi. Nagrado občinstva je prejel slovenski film Babičino seksualno življenje v režiji Urške Djukić in Émilie Pigeard. Nagrado podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma.
še novic