Mileni Zupančič podeljena častna nagrada na letošnjem Festivalu evropskega filma Palić v Srbiji

Mileni Zupančič podeljena častna nagrada na letošnjem Festivalu evropskega filma Palić v Srbiji

BSF, 19. julij ― V soboto, 17. julija se je začel 28. festival evropskega filma Palić . Na otvoritvenem večeru so častno nagrado Aleksandra Lifke podelili Mileni Zupančič, eni naših najvidnejših filmskih in gledaliških igralk. To je lovorika za izjemen prispevek k evropski kinematografiji, ki nosi ime po jugoslovanskem direktorju fotografije Aleksandru Lifki (1880–1952). Ta je leta 1911 ustanovil prvi stalni kinematograf v domači Subotici. Sicer pa je Milena Zupančič s šestimi nagradami sterija največkrat nagrajena igralka gledališkega festivala v Novem Sadu. Nagrado ji je izročila srbska igralska legenda Mira Banjac.
Film Morena prejel zlato kamero na filmskem festivalu v Cannesu

Film Morena prejel zlato kamero na filmskem festivalu v Cannesu

BSF, 18. julij ― Na svečanem zaključku v soboto, 17. julija, je soprodukcijski film Morena režiserke Antonete Alamat Kusijanović prejel zlato kamero za najboljši prvenec. »Camera d’Or« je uradna festivalska nagrada, za katero se potegujejo filmi iz vseh festivalskih programov, letos je tekmovalo kar 31 naslovov. Predsednica žirije za zlato kamero, igralka Melanie Thierry , je ob podelitvi nagrade povedala, da so nagradili močan film, odločitev pa so sprejeli brez velikih dvomov. Nagrado je prevzel soscenarist filma Frank Graziano.
Zastoj na Cinedays, v Pulju in Transilvaniji - v Pulju tudi manjšinjski soprodukciji

Zastoj na Cinedays, v Pulju in Transilvaniji - v Pulju tudi manjšinjski soprodukciji

BSF, 16. julij ― Film Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja nadaljuje svojo uspešno mednarodno predstavitev. Po svetovni premieri v glavnem tekmovalnem programu beograjskega 49.FEST-a, je bil film predstavljen v mednarodnem tekmovalnem programu v izboru 15 celovečernih filmov iz vseh kontinentov na 38. FIFF - Fajr International Film Festival-u v Teheranu. Gre za najpomembnejši iranski festival, uvrščen v izbor FIAPF-a, ki je potekal od 26. maja do 2. junija.
Film Sanremo v glavnem tekmovalnem programu v Motovunu

Film Sanremo v glavnem tekmovalnem programu v Motovunu

BSF, 8. julij ― Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se je uvrstil v glavni tekmovalni program filmskega festivala v Motovunu, ki bo po letu dni premora potekal v živo od 27. do 31. julija. V tekmovalni program se je skupno uvrstilo 17 celovečernih filmov, v sekciji kratkih filmov pa se bo za nagrade potegovalo še 25 igranih, dokumentarnih in animiranih filmov. V to sekcijo se je uvrstil kratki igrani film Delčki scenarista in režiserja Árona Horvátha.
Slovenski filmi na 74. filmski ediciji v Cannesu

Slovenski filmi na 74. filmski ediciji v Cannesu

BSF, 2. julij ― Po lanski spletni izvedbi festivala, bo letošnja ponovno potekala v živo od 6. do 17. julija. Kot smo že poročali, sta se v dva različna programska tekmovalna sklopa uvrstili slovenski manjšinski soprodukciji; v program Tedna kritike se je uvrstil Telesce, prvenec italijanske režiserke Laure Samani. Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, pa se je uvrstil v program „15 dni režiserjev“ (Quinzaine des réalisateurs).
Kurentova luna - prvi slovenski celovečerni film v razvoju, ki se predstavlja na največjem azijskem festivalu žanrskega filma

Kurentova luna - prvi slovenski celovečerni film v razvoju, ki se predstavlja na največjem azijskem festivalu žanrskega filma

BSF, 30. junij ― Med 8. in 18. julijem 2021 bo potekal že petindvajseti BIFAN – Bucheon International Fantastic Film Festival v Južni Koreji. BIFAN je največji azijski žanrski filmski festival, ki poleg festivalov kot sta Sitges (Španija) in Fantasia (Kanada) tvori enega izmed stebrov fantastične filmske industrije. V sklopu festivala je od leta 2008 del programa namenjen tudi filmskim profesionalcem, kjer se na NAFF Project Market, v sekciji It Project vsako leto predstavi izbrano število filmskih projektov v razvoju. V letošnjem letu je komisija izbirala med 202 prijavljenimi projekti iz 40 držav in v končni izbor sekcije It Project se je med 19 izbranih filmskih projektov uvrstil tudi celovečerni filmski projekt Kurentova luna režiserja Tomaža Gorkiča
Slovenska kultura skozi filmski objektiv

Slovenska kultura skozi filmski objektiv

BSF, 28. junij ― Od 28. junija do 4. julija poteka spletni festival slovenskega dokumentarnega filma Slovenska kultura skozi filmski objektiv. Ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije ga organizirata Slovenska kulturna centra, delujoča na Dunaju - SKICA Dunaj in v Berlinu - SKICA Berlin. Spletni festival nastaja v sodelovanju s partnerji iz Slovenije; Radiotelevizija Slovenija, Cebram, Fabula, Senca studio, Vertigo in Slovenski filmski center.
Na mojstrsko delavnico Pawla Pawlikowskega izbrani režiserka Urška Djukić in igralka Nika Rozman

Na mojstrsko delavnico Pawla Pawlikowskega izbrani režiserka Urška Djukić in igralka Nika Rozman

BSF, 28. junij ― Od 1. do 5. julija se bo na hrvaškem otoku Lopud, blizu Dubrovnika, odvijal prvi Ponta Lopud festival. V posebnem delu za profesionalce iz filmske umetnosti, s podporo platforme Cinelink filmskega festivala v Sarajevu, bo potekala tudi mojstrska delavnica z uveljavljenim poljskim režiserjem Pawlom Pawlikovskim. V izbor 15 udeležencev sta bili izbrani režiserka Urška Djukić in igralka Nika Rozman.
Uspešna festivalska pot kratkih filmov Sestre in Delčki

Uspešna festivalska pot kratkih filmov Sestre in Delčki

BSF, 21. junij ― Med 22. in 28. junijem bo potekal eden največjih in najpomembnejših festivalov kratkega filma v ZDA Palm Springs Short Fest, kjer bosta prikazana zmagovalni film letošnjega festivala v Clermont Ferrandu Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle in Delčki scenarista in režiserja Árona Horvátha. Prvi se poteguje za najboljšo festivalsko nagrado in nagrado mlade cineastke, drugi pa za najboljši mednarodni kratki film. Film Sestre je na Fire LGBT festivalu v Barceloni pravkar prejel tudi nagrado za najboljši kratki film.
Slovenska manjšinska soprodukcija Morena v Cannesu

Slovenska manjšinska soprodukcija Morena v Cannesu

BSF, 9. junij ― Debitantski celovečerni igrani film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, v slovenski soprodukciji SPOK Films in Staragara ter produkciji Antitalent iz Hrvaške in RT Features iz Brazilije, bo imel svetovno premiero v programu „15 dni režiserjev“ („Quinzaine des réalisateurs“) filmskega festivala v Cannesu, ki se bo odvijal med 7. in 17. julijem. Poleg režiserke scenarij podpisuje tudi Frank Graziano, slovenska soproducenta pa sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara), producenta filma sta Danijel Pek (Antitalent) in Rodrigo Teixeira (RT Features, koproducentka je tudi Zdenka Gold (Spiritus movens).
Prvenec v razvoju režiserke Urške Djukić med desetimi projekti delavnice Torino Film Lab

Prvenec v razvoju režiserke Urške Djukić med desetimi projekti delavnice Torino Film Lab

BSF, 20. maj ― V začetku junija bo potekal prvi del od treh eno-tedenskih intenzivnih delavnic Feature Lab, kjer bo v izbrani skupini desetih projektov iz vsega sveta svoj film »Little Trouble Girls« razvijala tudi ustvarjalna ekipa na čelu slovenske režiserke Urške Djukić. Razvojni laboratorij organizira ena od najbolj profiliranih mednarodnih platform za mlade filmske avtorje Torino Film Lab, ki deluje tudi kot promocijska in distribucijska podpora za delujoče ustvarjalce na področju avtorskega filma. Produkcijo prevzema produkcijska hiša Nosorogi.
Dnevi slovenskega filma v Pulju

Dnevi slovenskega filma v Pulju

BSF, 18. maj ― Peti, tradicionalni Dnevi slovenskega filma bodo v Pulju, v Kinu Valli, v živo potekali od 24. do 27. maja. Uvodoma si bodo ob 19. uri obiskovalci ogledali film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, kjer v glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za glavno vlogo. Poleg njiju igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, zgodba filma pa pripoveduje o odtujenih polsestrah iz Izole, ki sta zaradi okoliščin prisiljeni živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Film se je predlani uvrstil v uradni tekmovalni program 54. mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih, kjer je imel tudi svetovno premiero, producent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.
Na 49. FEST-u zmagala slovenska manjšinska koprodukcija Oaza

Na 49. FEST-u zmagala slovenska manjšinska koprodukcija Oaza

BSF, 17. maj ― Včeraj, v nedeljo 16. maja, se je v Beogradu svečano zaključil 49. mednarodni filmski festival FEST, kjer so slavnostno podelili nagrade. Glavno nagrado tekmovalnega programa je prejela slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića. Žirija glavnega tekmovalnega programa v sestavi igralec Igor Đorđević, režiser Dane Komljen, grški režiser in scenarist Zacharias Mavroeidis, igralka Dubravka Kovjanić ter bosansko-hercegovska režiserka Ines Tanović je Oazi dodelila glavno nagrado: »za edinstveno in čustveno izkušnjo, ki moč filma najde v daljnosežni in goli empatiji.«
še novic