V Melbournu se je začelo snemanje celovečernega filma Moja Vesna režiserke Sare Kern

V Melbournu se je začelo snemanje celovečernega filma Moja Vesna režiserke Sare Kern

BSF, 12. april ― V četrtek, 8. aprila, se je v Melbournu začelo snemanje celovečernega prvenca Moja Vesna nagrajene slovenske scenaristke in režiserke Sare Kern, ki že nekaj let živi v Avstraliji. Snemanje bo potekalo v okolici in predmestjih Melbourna. Po nenadni smrti matere deklica Moja, stara 10 let, nepričakovano prevzame vlogo odraslega v svoji razdrobljeni priseljenski družini, ki živi v predmestju Melbourna. Prizadeva si pobotati težavno sestro Vesno, ki je noseča, in neutolažljivega očeta Miloša.
Svetovna premiera filma Odpuščanje režiserke Marije Zidar na mednarodnem festivalu CPH:DOX

Svetovna premiera filma Odpuščanje režiserke Marije Zidar na mednarodnem festivalu CPH:DOX

BSF, 26. marec ― V glavni tekmovalni program enega največjih festivalov dokumentarnega filma na svetu CPH:DOX v Kopenhagnu se je uvrstil prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar. Film bo na festivalu imel svetovno premiero, uvrstil se je v tekmovalno sekcijo »Next:Wave«, ki daje prednost prvencem in novim avtorskim glasovom. Festival bo potekal od 21. aprila do 2. maja. V različnih tekmovalnih sekcijah se bo predstavilo 64 filmov, med njimi je kar 47 svetovnih premier. Direktorica festivala Tine Fischer je ob razkritju programa zapisala: »Sredi globalne pandemije in skoraj po letu dni v izolaciji, je potreba vseh nas po filmih, ki širijo naša obzorja, večja kot kadarkoli prej.«
Film Sanremo v dveh tekmovalnih festivalskih programih v ZDA

Film Sanremo v dveh tekmovalnih festivalskih programih v ZDA

BSF, 25. marec ― Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se je uvrstil v glavni tekmovalni program 47. mednarodnega filmskega festivala v Seattlu, ki bo potekal od 8. do 18. aprila. Film se je prav tako uvrstil v tekmovalni program filmov iz srednje in vzhodne Evrope v Clevelandu. Ta festival bo potekal od 7. do 20. aprila, film pa bo preko spleta dostopen v četrtek, 11. aprila ob 11. uri in v torek, 20. aprila ob 12. uri.

Dva slovenska projekta uspešna na Eurimagesu

BSF, 24. marec ― Na svoji 162. seji upravnega odbora Eurimages, sklada sveta Evrope za filmske koprodukcije, je upravni odbor skupno podprl 24 filmskih projektov, od tega 3 dokumentarne in 3 animirane. Na seji, ki je med 11. in 26. marcem ponovno potekala na daljavo, sta bila uspešna dva slovenska projekta.
Nagrada za slovensko manjšinsko koprodukcijo Oaza na festivalu v Sofiji

Nagrada za slovensko manjšinsko koprodukcijo Oaza na festivalu v Sofiji

BSF, 23. marec ― Od 11. do 31. marca poteka 25. mednarodni filmski festival v Sofiji, kjer so to soboto podelili nagrade. Slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića je v tekmovalni sekciji balkanskih filmov bila nagrajena s posebno omembo. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Ne srečamo na vsakem festivalu filma, ki je hkrati umetniški dosežek in pomemben dokument. Ta film postavlja ljudi s posebnimi potrebami v ospredje javne agende in lahko spremeni način, kako gledamo na invalidnost, ter nam odpre srce za stiske in težave.«

Odšel je Andrija Zafranović, filmski montažer

BSF, 10. marec ― V 74. letu nas je zapustil Andrija Zafranović, eden največjih filmskih montažerjev. V njegovo filmografijo je zapisanih več kot 100 filmov, med njimi tudi televizijskih del in serij, ki jih je montiral v Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Parizu, Istanbulu, Pragi, Münchnu in na Dunaju.

Slovenski filmi so v zadnjih dveh letih prejeli finančno podporo italijanskega Ministrstva za kulturo v višini 657.000 evrov

BSF, 3. marec ― Italijansko ministrstvo za kulturo (MIBACT) je na nedavno zaključenem razpisu finančno podprlo slovenske filme v skupnem znesku 277.000 evrov, in sicer celovečerni igrani film režiserja Janeza Burgerja z naslovom Opazovanje v višini 150.000 evrov ter dve manjšinski dokumentarni koprodukciji; Izgubljeno sanjsko moštvo hrvaškega režiserja Jureta Pavlovića v višini 68.500 evrov ter Fiume o morte prav tako hrvaškega režiserja Igorja Bezinovića v višini 58.500 evrov.

Playing Men izbran med 10 najboljših dokumentarnih filmov zadnjih dveh let

BSF, 2. marec ― Med 3. in 9. marcem bo v organizaciji francoske iniciative Documentaire sur grand écran organiziran revijski festival Best of Doc #2, ki bo postregel z izborom 10 najboljših dokumentarnih filmov, ki so bili v Franciji distribuirani v zadnjih dveh letih. V izbor so organizatorji vključili tudi slovenski dokumentarni film Playing Men (2017) režiserja Matjaža Ivanišina. Playing Men, esejsko oblikovan film o igri in kreativnosti, je v izboru poleg filma Monrovia, Indiana ameriškega dokumentarista Fredericka Wisemana tudi edini film, ki ni nastal v francoski produkciji. Pri izvedbi festivala, ki bo zaradi pandemije v celoti izveden v digitalni obliki, bo sodelovalo več kot 60 kinematografov iz cele Francije.
Slovenija na 71. Berlinalu

Slovenija na 71. Berlinalu

BSF, 24. februar ― 71. mednarodni filmski festival v Berlinu bo letos potekal hibridno, v dveh delih – od 1. do 5. marca bo potekala spletna predstavitev uradnega programa za predstavnike filmske industrije, v živo pa si bodo obiskovalci izbrane filme lahko ogledali od 9. do 20. junija. V sklop devetnajste edicije Berlinale Talents, ki odkriva nove filmske avtorje iz celega sveta, so se uvrstili trije Slovenci. Producentka Nina Robnik ter scenarista in režiserja Darko Štante in Urban Zorko. Izbrani so bili izmed 3.000 prijavljenih iz 65 držav, slogan letošnje edicije so Sanje.
Grand Prix za kratki film Sestre na festivalu v Clermont Ferrandu

Grand Prix za kratki film Sestre na festivalu v Clermont Ferrandu

BSF, 9. februar ― Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma je pripadla slovenskemu filmu. V soboto, 6. februarja se je zaključil 43.mednarodni filmski festival v Clermont Ferrandu, ki je potekal od 29. januarja na daljavo. Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma je pripadla slovenskemu filmu. Kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, ki je na festivalu imel tudi svetovno premiero, se je v tekmovalnem programu predstavil med 78 filmi.
Zapustil nas je Marko Sosič, pisatelj in filmski ustvarjalec

Zapustil nas je Marko Sosič, pisatelj in filmski ustvarjalec

BSF, 4. februar ― Po hudi bolezni je umrl tržaški pisatelj in režiser Marko Sosič. Decembra je praznoval 62 let. Iz režije je diplomiral na zagrebški akademiji, zatem pa režiral tako v slovenskih kot v italijanskih gledališčih. Med letoma 1991 in 1994 je bil umetniški vodja SNG Nova Gorica, kasneje, med letoma 1999 in 2003 ter 2005 in 2009, pa je bil umetniški vodja in ravnatelj Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Za svoje gledališko in filmsko ustvarjanje je prejel več nagrad, prav tako za svoje romane. Za roman Balerina, balerina (1997) je prejel tržaško nagrado vstajenje in bil finalist za nagrado kresnik.
Dve nagradi za film Oče na tržaškem filmskem festivalu

Dve nagradi za film Oče na tržaškem filmskem festivalu

BSF, 1. februar ― Tržaški filmski festival je letos potekal od 21. do 30. januarja na daljavo preko spleta. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov 32. edicije festivala se je med dvanajst filmov uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića, ki je na festivalu prejel nagrado občinstva za najboljši igrani celovečerni film in nagrado CEI (Central European Initiative) za film, ki najbolje predstavi resničnost vsakdana in medkulturni dialog.
še novic