23. maj 2024 ob 19. uri: RE_BILD(UNG), odprtje slikarske razstave Lee Svrzikapa, Slovenski Javornik

Gornjesavski muzej Jesenice, 20. maj ― Na Slovenskem Javorniku gostimo akademsko slikarko mlajše generacije Leo Svrzikapa. Čeprav je rojena v Slovenj Gradcu, odraščala pa je v Velenju, jo je del družinskih korenin iz Rateč vedno vezal na Gornjesavsko dolino. Iz krajev svojega otroštva kot njen navdih ostajajo industrijske zgradbe, nostalgija, rabljeni avtomobili in stare fotografije, ki jih združuje s podobami lepote [...] The post 23. maj 2024 ob 19. uri: RE_BILD(UNG), odprtje slikarske razstave Lee Svrzikapa, Slovenski Javornik appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

SEM v Bratislavi o čebelah

SEM, 16. maj ― Barbara Sosič, Sonja Kogej Rus in Katarina Nahtigal iz SEM so na povabilo lektorata za slovenski jezik na Filozofski fakulteti Univerze Komenskega v Bratislavi (Filozofická fakulta UK v Bratislave Univerzita Komenského v Bratislave), 13. maja predstavile slovensko čebelarstvo in kulturno dediščino, povezano z njim. Pripravile so dve predavanji na temo čebelarstva in panjskih končnic, sledilo je pripovedovanje ljudskih pravljic ter delavnica poslikave panjskih končnic. Prireditve so se udeležili študenti slovenščine, člani krožka čebelarstvo v tretjem življenjskem obdobju, čebelarji na Slovaškem, predstavnik Društva slovensko slovaškega prijateljstva in veleposlanik RS na Slovaškem Stanislav Raščan.

Glina je fina, delavnica za družine

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 16. maj ― Ptujski grad, sobota, 18. maj 2024, od 10. do 13. ure Dragi otroci, spoštovani starši,  na mednarodni dan muzejev vas vabimo na muzejsko delavnico za družine, na kateri si bomo ogledali razstavo IZ MUZEJSKE GIPSOTEKE.  Na njej predstavljamo mavčne odlitke spomenikov, kipov, medalj, kovancev ter uporabnih in okrasnih predmetov. Ker razstava prikazuje različna likovna dela […] The post Glina je fina, delavnica za družine appeared first on PMPO.

Pogovor z dr. Tino Palaić na Programu Ars RTV SLO: Razmislek ob razstavi o neevropskih kulturah v SEM

SEM, 15. maj ― Kaj je ostalo od tukajšnjih nekajdesetletnih poskusov predstavljanja zunajevropskih kultur onstran kolonialnega načina prikazovanja Drugega kot kulturno manjvrednega od "zahodne civilizacije"? Na dan zmage nad nacifašizmom v drugi vojni, 9. maja, smo v Slovenskem etnografskem muzeju v glavnem mestu odprli dve razstavi, ki obujata spomin na te poskuse. Avtorica (poleg soavtorja dr. Marka Freliha) osrednje razstave Prepletenost svetov: Zunajevropske zbirke v obdobju neuvrščenosti, kustosinja dr. Tina Palaić v pogovoru razmišlja in osvetljuje, kaj je SEM ob letošnji 60-letnici ustanovitve Muzeja neevropskih kultur v Goričanah pri Medvodah blizu Ljubljane (1964-2001) s to in bolj osebno zastavljeno razstavo avtorice Nine Zdravič Popotovanje spominov preko krajin Alžirije v 60. letih 20. stoletja, poskusil posredovati v tukajšni javni prostor. Vabljeni k poslušanju in vabljeni v SEM na ogled razstav!  
22. maj 2024 od 14.00 do 18.00: Parada učenja, Tržnica na Stari Savi, Kolpern

22. maj 2024 od 14.00 do 18.00: Parada učenja, Tržnica na Stari Savi, Kolpern

Gornjesavski muzej Jesenice, 14. maj ― Tudi letos se pridružujemo Paradi učenja, osrednji prireditvi ob Tednih vseživljenjskega učenja, ki bo 22. maja 2024 potekala na Tržnici Jesenice na Stari Savi. V sodelovanju s Fotografskim društvom Jesenice in OI JSKD Jesenice vas med 14. in 18. uro vabimo na ogled projekcije sprejetih fotografij in gostujoče fotografske razstave ABSTRACT 2024, ki bo v [...] The post 22. maj 2024 od 14.00 do 18.00: Parada učenja, Tržnica na Stari Savi, Kolpern appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Mednarodni dan muzejev 2024

Tehniški muzej Slovenije, 14. maj ― Tehniški muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki Od 9. do 19. ure vas vabimo na brezplačen obisk našega muzeja v Bistri in ogled spremljevalnega programa: 10:00 voden ogled po občasni razstavi “O Svetlobi” - razstava v besedi, predmetih in eksperimentih poskuša odgovoriti na številna vprašanja o vseprisotnem naravnem pojavu, brez katerega ni življenja. 11:00 ̶ 12:00 [...] The post Mednarodni dan muzejev 2024 appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Obiščite nas na Mednarodni dan muzejev 2024!

Tehniški muzej Slovenije, 14. maj ― Napovednik dogodkov  Tehniški muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki Od 9. do 19. ure vas vabimo na brezplačen obisk našega muzeja v Bistri in ogled spremljevalnega programa: 10:00 voden ogled po občasni razstavi “O Svetlobi” - razstava v besedi, predmetih in eksperimentih poskuša odgovoriti na številna vprašanja o vseprisotnem naravnem pojavu, brez katerega ni življenja. 11:00 [...] The post Obiščite nas na Mednarodni dan muzejev 2024! appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.
Muzeji za izobraževanje in raziskovanje

Muzeji za izobraževanje in raziskovanje

SEM, 14. maj ― Sporočilo za javnost Ljubljana 13. maj 2024 Muzeji za izobraževanje in raziskovanje, skupna razstava plakatov državnih muzejev Slovenije 18. maj–9. september 2024, Muzejska ploščad Metelkova Muzeji smo dinamična izobraževalna središča, ki spodbujamo radovednost, ustvarjalnost in kritično mišljenje. V okviru mednarodnega muzejskega dne, ki ga vsako leto praznujemo 18. maja, želimo javnost povabiti k razmisleku o izobraževanju v prihodnosti. Letošnja tema mednarodnega muzejskega dne Muzeji za izobraževanje in raziskovanje, ki ga organizira Mednarodni muzejski svet ICOM, poudarja pomen muzejev kot dinamičnih izobraževalnih ustanov, ki spodbujajo učenje odkrivanja in razumevanja različnih kultur. Muzeji skrbijo za izmenjavo in bogatenje kultur, krepijo vzajemno razumevanje, sodelovanje in mir med narodi. Slovenski državni muzeji smo pripravili skupno panojsko razstavo, ki bo na ogled pred Kavarno SEM pri Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, kjer se vsak muzej predstavlja s svojimi aktualnimi programi in vsebinami, ki v središče postavljajo izobraževanje in raziskovanje. Z uvodno besedo nas tokrat nagovarja Nataša Robežnik, v.d. direktorice Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije: »Sodobni muzeji so ustanove, ki delujejo v korist družbe, raziskujejo, zbirajo, konservirajo, interpretirajo ter razstavljajo snovno in nesnovno dediščino. Muzeji so odprti za javnost, dostopni in vključujoči, spodbujajo raznovrstnost in trajnostni razvoj. Delujejo v sodelovanju s skupnostmi, pri čemer omogočajo raznovrstne izkušnje, ustvarjalnost in kritično mišljenje. Ob letošnjem mednarodnem muzejskem dnevu je še posebej poudarjena vloga muzejev na področju izobraževanja in raziskovanja. Z aktivno vključenostjo občinstva so muzeji postali prostor sodelovanja in soustvarjanja znanja. Muzejske izkušnje se oblikujejo skozi interakcijo med obiskovalci in muzejsko vsebino, kar omogoča obiskovalcem, da so aktivni ustvarjalci svojih izkušenj. Muzeji ponujajo raznolike in
Trienale rokodelstva, okrogla miza ob zaključku gostovanja v Posavskem muzeju Brežice

Trienale rokodelstva, okrogla miza ob zaključku gostovanja v Posavskem muzeju Brežice

SEM, 13. maj ― Ob zaključku gostujoče razstave sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije Trienale rokodelstva prijazno vabljeni na okroglo mizo o dediščini rokodelskih panog, ki bo v Posavskem muzeju Brežice v sredo, 15. maja ob 11. uri. Na okrogli mizi sodeluje tudi soavtorica razstave, dr. Tanja Roženbergar, iz Slovenskega etnografskega muzeja. Sodelujoči bodo spregovorili o vlogi etnologije pri raziskovanju in varovanju kulture rokodelstva in o mednarodnih projektih za promocijo rokodelstva, v katere se vključujejo tudi slovenske etnološke institucije. Sodelujejo: Tanja Roženbergar (Slovenski etnografski muzej, soavtorica razstave), Tajda Jerkič (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF UL, Interreg projekt COMMHERITOUR), Saša Poljak Istenič (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU, Horizon RIA projekt Culturality), Kati Sekirnik (Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije in RC DUO Škofja Loka, Razvojna agencija Sora, Interreg projekt AlpTextyles) in Nika Šantej (oblikovalka stekla, avtorica razstavljenih izdelkov Dotik). Z gosti se bo pogovarjala direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Vstop prost!  
Mednarodni dan muzejev

Mednarodni dan muzejev

Loški muzej, 13. maj ― Loški muzej Škofja Loka tudi letos sodeluje v mednarodni muzejski akciji, ki je namenjena večanju prepoznavnosti muzejev in njihovega pomena v družbi. Ta poteka že vse od leta 1977, ko je mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot mednarodni dan muzejev. Vstop v muzej je zato v soboto, 18. maja brezplačen, odprt pa bo vse do 21. ure. Ogledate si lahko vse stalne in občasne razstave. Na ta dan vas ob 11. uri vabimo na delavnico za otroke in družine Pisane muzejske majčke, ob 18. uri pa si lahko v spremstvu vodiča ogledate muzejske stalne zbirke.
še novic