Nova razstava – Zgodbe muzejskih predmetov

Medobčinski muzej Kamnik, 24. februar ― Medobčinski muzej Kamnik v letu 2021 slavi svojo 60-letnico delovanja. Sicer se je prva zamisel o ustanovitvi muzeja v Kamniku pojavila že leta 1954, ob ukrepih za zaščito Sadnikarjeve zbirke. Dejansko pa je do ustanovitve muzeja prišlo v letu 1961. Prva v nizu razstav ob 60-letnici MMK je razstava Zgodbe muzejskih predmetov, ki je predstavljena […] The post Nova razstava – Zgodbe muzejskih predmetov appeared first on MM:K.

O mitnini

Medobčinski muzej Kamnik, 19. februar ― Kamnik je ob koncu 12. in v začetku 13. stoletja nastajal in se razvijal ob eni najpomembnejših prometnih poti, ki je povezovala vzhodni in zahodni del slovenskega ozemlja, panonski in primorski svet, pri čemer so imeli odločilno vlogo pri uvedbi te t.i. prisilne trgovske poti zemljiški gospodje, grofje Andeški. To jim je namreč prinašalo vrsto […] The post O mitnini appeared first on MM:K.

O pustnih krofih

Medobčinski muzej Kamnik, 12. februar ― Peka krofov se je v naših deželah uveljavila od sredine 19. stoletja, bolj v meščanski kuhinji. Sicer si pa nastanek krofa lastijo Dunajčani, saj naj bi njihova meščanka Cecilia Krapf že konec 17. stoletja v svoji pekarni izdelovala kvašene kroglice, polnjene s sadjem. Uživanje krofov naj bi se dodobra razširilo v dunajski dvorni kuhinji v […] The post O pustnih krofih appeared first on MM:K.

90-letnica smučarskih tekov v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 9. februar 2. januarja leta 1931 je bila pri Športnem klubu Kamnik ustanovljena smučarska sekcija. Za predsednika so izvolili vsestranskega športnika Iva Kumra, ki se je ob teku na smučeh, občasnim skokom na smučeh, cross-countryju, kolesarstvu in boksu med prvimi na Kamniškem ukvarjal tudi z alpinizmom. Med prvimi cilji, ki so si jih zadali, je bila izgradnja […] The post 90-letnica smučarskih tekov v Kamniku appeared first on MM:K.

Prešeren in Maleš – splet poezije in linije

Medobčinski muzej Kamnik, 5. februar ― Prešernov Sonetni venec v likovnih zapisih slikarja Mihe Maleša Literarni zgodovinar in prešernoslovec, France Kidrič je Maleša povabil k sodelovanju pri Prešernovem zborniku. Tako se je Miha Maleš od srede tridesetih let dalje intenzivno posvečal Prešernovemu opusu. Leta 1937 je v Maleševi Bibliofilski založbi izšel Prešernov Sonetni venec z Maleševimi ilustracijami. Ob tridesetih celostranih ilustracijah […] The post Prešeren in Maleš – splet poezije in linije appeared first on MM:K.

Ob slovenskem kulturnem prazniku

Medobčinski muzej Kamnik, 28. januar ― Ob slovenskem kulturnem prazniku, v ponedeljek 8. februarja 2021 od 10. do 18. ure, vabljeni na brezplačne oglede muzejskih razstav, med njimi je nekaj novih: – v Galeriji Miha Maleš: razstava realističnega slikarja Josipa Germa – v Galeriji Pogled: razstava Urše Toman – Emigracija sanj – v Rojstni hiši Rudolfa Maistra: Tam pri Celovcu… Koroški […] The post Ob slovenskem kulturnem prazniku appeared first on MM:K.

Cesarski piškoti

Medobčinski muzej Kamnik, 26. januar ― Doma lahko spečete cesarske piškote, za katere je recept zapisala Magdalena Pleiweis v Slovenski kuharici leta 1890. Ali so cesarski, in kaj posebnega, pa sami poskusite. »V mesengastem kotliču ali skledi tolci 7 dekagr. (4 lote) cukra, 2 celi jajci in 1 rumenjak, pa malo vaniljnega cukra za duh, da se zgosti; potem deni na […] The post Cesarski piškoti appeared first on MM:K.

Odprti muzeji za obiskovalce

Medobčinski muzej Kamnik, 22. januar ― Spoštovani obiskovalci. S torkom, 26. januarjem 2021 ponovno odpiramo enote Medobčinskega muzeja Kamnik za obiskovalce po veljavnem odpiralnem času, to je od torka do sobote, od 10. do 18. ure. Posebej vabljeni na občasne razstave, ki so bile zaradi zaprtosti muzejev, težko dosegljive za ogled: – v Galeriji Miha Maleš: razstava realističnega slikarja Josipa Germa […] The post Odprti muzeji za obiskovalce appeared first on MM:K.

Mestni grbi na kamniških majolikah

Medobčinski muzej Kamnik, 18. januar ― Leta 1956 je na keramičnem oddelku Združene kamniške kemične industrije začela delati Marica Ftičar. Ponovno je začela poslikavati majolike in kmalu so dobile status kakovostnega spominka. Z oddelkom je začel sodelovati belokranjski entuziast Božo Račič – Kume. Bil je učitelj in ravnatelj osnovne šole v Adlešičih. V prostem času je zavzeto zbiral etnografsko gradivo iz […] The post Mestni grbi na kamniških majolikah appeared first on MM:K.

Obvestilo

Medobčinski muzej Kamnik, 8. januar ― Obveščamo vas, da bodo skladno z odloki za omejevanje prenosa novega koronavirusa od 9. januarja 2021 do preklica vse enote Medobčinskega muzeja Kamnik zaprte za obiskovalce. Za kakršne koli informacije smo na voljo na telefonski številki 01 8317 662 ali na elektronski pošti: info@muzej-kamnik-on.net. Hvala za razumevanje. The post Obvestilo appeared first on MM:K.

60 let Medobčinskega muzeja Kamnik

Medobčinski muzej Kamnik, 6. januar ― Medobčinski muzej Kamnik letos slavi svojo 60-letnico delovanja. Sicer se je prva zamisel o ustanovitvi muzeja v Kamniku pojavila že leta 1954, ob ukrepih za zaščito Sadnikarjeve zbirke. Dejansko pa je do ustanovitve muzeja prišlo v letu 1961. 29. marca 1961 je Svet za prosveto in kulturo Občinskega ljudskega odbora Kamnik sprejel sklep o ustanovitvi […] The post 60 let Medobčinskega muzeja Kamnik appeared first on MM:K.

O Mihi Malešu

Medobčinski muzej Kamnik, 4. januar ― Miha Maleš (rojen 6. januarja 1903 na Jeranovem pri Kamniku, umrl 24. junija 1987 v Ljubljani) je v slovenski umetnosti veliko ime. Je ena osrednjih, vsestranskih osebnosti slovenske likovne umetnosti, poleg raznolikega likovnega udejstvovanja pa ga zaznamuje tudi druga plat njegovega značaja. Bil je namreč tudi velik zbiralec umetniških del, pobudnik in vodja umetniške skupine […] The post O Mihi Malešu appeared first on MM:K.

Odprti muzeji za obiskovalce

Medobčinski muzej Kamnik, 4. januar ― Ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov so muzeji in galerije odprte do 12. januarja 2021. Tako so tudi enote Medobčinskega muzeja Kamnik ta teden odprte po rednem odpiralnem času: Muzej – grad Zaprice, Muzejska pot 3, Kamnik: od torka, 5. januarja do vključno sobote, 9. januarja, od 10. do 18. ure Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna […] The post Odprti muzeji za obiskovalce appeared first on MM:K.

Ob 100-letnici rojstva dr. Emilijana Cevca (1920-2006)

Medobčinski muzej Kamnik, 29. december 2020 ― Letos je minilo sto let od rojstva velika slovenskega umetnostnega zgodovinarja, doktorja zgodovine in teorije umetnosti, častnega meščana Kamnika Emilijana Cevca. Emilijan Cevc se je rodil 5. septembra 1920 v trgovski družini v Kamniku prav v hiši, kjer je danes Galerija Miha Maleš. Po maturi 1940 se je vpisal na oddelek za umetnostno zgodovino na […] The post Ob 100-letnici rojstva dr. Emilijana Cevca (1920-2006) appeared first on MM:K.

Kamniški umetniki

Medobčinski muzej Kamnik, 28. december 2020 ― Na stalni razstavi v Galeriji Mihe Maleša je predstavljena likovna ustvarjalnost kamniških in s Kamnikom povezanih umetnikov 19. in 20. stoletja na področju kiparstva, slikarstva, grafike ipd. Z deli so predstavljeni naslednji umetniki: Jakob Savinšek (1922–1961), Ivan Vavpotič (1877–1943), Dušan Lipovec (1952–2005), Dušan Sterle (1948), Alojz Berlec (1949), Tomaž Perko (1947), Polde Mihelič (1923–2007), Aladin […] The post Kamniški umetniki appeared first on MM:K.
še novic