V slovo Mirini Zupančič

Medobčinski muzej Kamnik, 29. oktober ― V 83. letu starosti je umrla dolgoletna direktorica kamniškega muzeja, arheologinja, muzealka, dobitnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo, Mirina Cvikl Zupančič. Leta 1963 je postala direktorica, dve leti prej ustanovljenega kamniškega muzeja. Njena prva in najtežja naloga je bila vzpostaviti primerne prostore za muzejske razstave, zbirke in delovne prostore zaposlenih.  Največ moči in tudi zdravja jo je […] The post V slovo Mirini Zupančič appeared first on MM:K.

Bronast kipec, 1. stoletje, Sidol

Medobčinski muzej Kamnik, 27. oktober ― Mejačevi so ga leta 1899 našli v vodnjaku v Sidolu. Ležal je približno meter globoko. Bil je del Sadnikarjeve zbirke in je leta 1964 z odkupom prišel v kamniški muzej. Kipec izvira iz 1. stoletja n. št. Lahko bi bil inventar hišnega oltarčka, morda votiv. Taki predmeti so značilni za sodobne in starodavne družbe. Z njihovim […] The post Bronast kipec, 1. stoletje, Sidol appeared first on MM:K.

Kamnita žara s pridatki, 2. stoletje, Mengeš

Medobčinski muzej Kamnik, 27. oktober ― Leta 1979 je v severozahodnem vogalu hiše na Ul. Mengeške skupine 13 (današnja Slomškova ul. 13) – na parceli 568/2, k. o. Mengeš – je Janez Šuštaršič odkril kamnito žaro, ki je bila prekrita s ploščo. V žari je bila žganina pokojnika, ter pridatki: dva steklena balzamarija, steklena skleda z rebri in železen nož.  Grob […] The post Kamnita žara s pridatki, 2. stoletje, Mengeš appeared first on MM:K.

Petdeset let Maistrovega spomenika v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 26. oktober ― Kamničani se lahko pohvalimo, da smo velikemu Slovencu, Rudolfu Maistru, našemu rojaku, ki se je rodil v enem od nekdanjih predmestij Kamnika, na Šutni, leta 1970 prvi postavili celopostavni spomenik; letos je od tega dogodka minilo 50 let. Avtor vojaka, zazrtega v prihodnost in z zvitkom v desnici, vojaka, pesnika, vizionarja, je akademski kipar Anton […] The post Petdeset let Maistrovega spomenika v Kamniku appeared first on MM:K.

Zvonec, bron, prva polovica 1. stoletja n. št., Sušave-Pasje peči

Medobčinski muzej Kamnik, 26. oktober ― Zvonec je leta 2016 muzeju za potrebe razstave Na planincah luštno biti … in v trajno hrambo podaril najditelj. Gospod Danijel Holcar je o najdbi povedal: »Kot 8-letni deček sem šel z očetom Ladislavom leta 1966 na planino. Oče je na poti videl, da se je nekaj zlato zasvetilo. Mislil je, da v tleh leži […] The post Zvonec, bron, prva polovica 1. stoletja n. št., Sušave-Pasje peči appeared first on MM:K.

Posebno obvestilo: začasno zapiramo vrata muzeja

Medobčinski muzej Kamnik, 23. oktober ― Dragi obiskovalci, Medobčinski muzej Kamnik s svojimi enotami je od 24. oktobra 2020 do preklica zaprt. Na podlagi veljavnih predpisov začasno zapiramo vrata in upamo, da se kmalu vidimo. Za kakršne koli informacije smo na voljo na telefonski številki 01 8317 662 ali na elektronski pošti: info@muzej-kamnik-on.net. Hvala za razumevanje. The post Posebno obvestilo: začasno zapiramo vrata muzeja appeared first on MM:K.

Mladi Slovenci v Avstriji  ob stoletnici koroškega plebiscita (1920/2020)

Medobčinski muzej Kamnik, 23. oktober ― Slovenska in avstrijska stran sta letošnji stoletnici plebiscita  v različnih medijih in na različnih prireditvah namenili veliko pozornosti; predvsem v smeri nekonfliktnosti in iskanju sožitja. Osrednji dogodek spomina na koroški plebiscit, ki za Avstrijo seveda pomeni praznovanje (kot je v časopisu Večer dejal dr. Marjan Sturm, član t. i. konsezne skupine), pa je bila skupna […] The post Mladi Slovenci v Avstriji  ob stoletnici koroškega plebiscita (1920/2020) appeared first on MM:K.

Ob obisku Medobčinskega muzeja Kamnik

Medobčinski muzej Kamnik, 21. oktober ― Muzej in njegove enote so varen prostor za obiskovalce. To so prostori, kjer spoznavamo dragoceno preteklost in se učimo, spoznavamo, se spominjamo in načrtujemo prihodnost. Odpiralni čas za obiskovalce je od torka do sobote, od 10. do 18. ure, vendar izključno za individualne oglede (za posameznike in družine). Skupin do nadaljnjega ne sprejemamo. Do nadaljnjega so […] The post Ob obisku Medobčinskega muzeja Kamnik appeared first on MM:K.

Vrči, keramika, 1. stoletje n. št., Suhadole

Medobčinski muzej Kamnik, 21. oktober ― Leta 2000 je Miran Bremšak ob gradnji zasebne hiše v Suhadolah na ZVKD o.e. Kranj sporočil, da so našli rimski vodnjak. V njem so bili poleg ostalega gradiva tudi vrči in številni odlomki vrčev in drugih posod. Vrči so dvoročajni, izdelani so bili na vretenu in verjetno v isti lončarski delavnici. Visoki so med 24 […] The post Vrči, keramika, 1. stoletje n. št., Suhadole appeared first on MM:K.

Sponke – fibule, 1. stoletje n. št., Suhadole

Medobčinski muzej Kamnik, 20. oktober ― Najdene so bile leta 2000 v rimskem vodnjaku v Suhadolah. Sponke – fibule so bile namenjene za spenjanje oblačil, predvsem so jih nosile ženske. Ženska noša je bila rimskem obdobju dvodelna, pri čemer je bilo spodnje oblačilo tunika, zgornja obleka pa se je na ramenih pripenjala s parom sponk. Občasno so ženske nosile tudi tretjo […] The post Sponke – fibule, 1. stoletje n. št., Suhadole appeared first on MM:K.

Josip Germ, Avtoportret, 1893

Medobčinski muzej Kamnik, 20. oktober ― Slikar Josip Germ (1869-1950) sodi med vidne predstavnike akademskega realizma ob prelomu 19. stoletja, ki ga odlikujeta natančna risba in bogat kolorit. Zagotovo najbolj pričevalno in izpovedno delo Germovega dunajskega obdobja je njegov mladostno vzneseni Avtoportret iz leta 1893, ki ga hrani Dolenjski muzej. Slikar se je postavil pred gledalca v tričetrtinskem zasuku, s pogledom […] The post Josip Germ, Avtoportret, 1893 appeared first on MM:K.

Obvestilo

Medobčinski muzej Kamnik, 13. oktober ― Zaradi močnega porasta okužb z boleznijo covid-19 v naši državi in lokalnem okolju, Medobčinski muzej Kamnik do nadaljnjega odpoveduje prireditve. V mesecu oktobru sta to dve prireditvi:  Četrtek, 15. oktober 2020, ob 18. uri, predavanje ddr. Verene Vidrih Perko: Arheologi–žličkarji, ali  ustvarjalci sodobnega sveta  Sreda,  21. oktober 2020, ob 18. uri, Maistrov večer: Pogovor ob okrogli mizi: KOROŠKI […] The post Obvestilo appeared first on MM:K.

Obvestilo

Medobčinski muzej Kamnik, 10. september ― Spoštovani obiskovalci. Obveščamo vas, da bo Galerija Miha Maleš od 10. 9. do 29. 9. 2020, odprta od torka do petka od 8. do 16. ure ter ob sobotah od 10. do 18. ure. Za najavo skupin pa tudi izven navedenega odpiralnega časa, vendar je obvezna predhodna najava na telefonsko številko 01 8397 504. Hvala […] The post Obvestilo appeared first on MM:K.

Naprej v preteklost

Medobčinski muzej Kamnik, 11. avgust ― Od 17. do 23. avgusta 2020 Skupnost muzejev Slovenije med 17. in 23. avgustom 2020 pripravlja poseben teden, ko bomo muzeji in galerije nagovarjali svoje obiskovalke in obiskovalce in jih prepričali, da smo zanimivi in varni prostori učenja in zabave. Dogodek bo potekal pod skupnim imenom Naprej v preteklost in se bo odvijal na družbenih omrežjih in […] The post Naprej v preteklost appeared first on MM:K.

Žarko Vrezec – Zapisi

Medobčinski muzej Kamnik, 10. avgust ― Odprtje slikarske razstave v Galeriji Pogled. Žarko Vrezec (1950) že od sedemdesetih let dalje aktivno posega v okvir sodobnega slovenskega slikarstva, kjer se jasno vidi njegov neprestano analitičen pristop, v katerem raziskuje osnovne likovne elemente- barvo, prostor, kompozicijo, črto- ki vse ostajajo edine vrednosti pri uresničevanju slikarjevih hotenj. Na tej poti dosledno ostaja zvest svojemu […] The post Žarko Vrezec – Zapisi appeared first on MM:K.
še novic