Izšla je nova številka Idrijskih razgledov 2019/1

Izšla je nova številka Idrijskih razgledov 2019/1

Mestni muzej Idrija, 6. avgust ― Nova številka Idrijskih razgledov 2019/1 prinaša zanimive prispevke, razdeljene v pet vsebinskih sklopov: Rudnik živega srebra Idrija, Arhitektura, Spomini, Društva, Predstavitve. Likovna priloga je delo Danila Jereba, ki je domači in širši javnosti poznan kot izrazito »idrijski« slikar. Na koncu sledi In memoriam Tomažu Pavšiču, dolgoletnemu muzejskemu sodelavcu in prijatelju. Idrijski razgledi so na prodaj […] The post Izšla je nova številka Idrijskih razgledov 2019/1 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Razpisan mednarodni klekljarski natečaj za leto 2020

Razpisan mednarodni klekljarski natečaj za leto 2020

Mestni muzej Idrija, 31. julij ― Festival idrijske čipke razpisuje mednarodni klekljarski natečaj za leto 2020. Tema natečaja: idrijski ris. Podrobne informacije so na voljo tukaj. Veselimo se vaših natečajnih del! Idejni osnutek za čipko: Eva Petrič; vzorec, izdelava in foto: Maja Svetlik, Čipkarska šola Idrija. The post Razpisan mednarodni klekljarski natečaj za leto 2020 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Popolna zapora odseka ceste med Godovičem in Idrijo v času od 29. julija do 1. septembra 2019

Popolna zapora odseka ceste med Godovičem in Idrijo v času od 29. julija do 1. septembra 2019

Mestni muzej Idrija, 8. julij ―   Spoštovani obiskovalci lokacij Mestnega muzeja Idrija! Naj vam predvidena popolna zapora odseka ceste med Godovičem in Idrijo v času od 29. julija do 1. septembra 2019 nikar ne spremeni odločitve, da bi obiskali kraje na Idrijskem in Cerkljanskem. V  Idrijo se lahko z Goriške, Notranjske, iz Vipavske doline in osrednje Slovenije pripeljete po cesti: Logatec–Kalce–Godovič–Veharše–Dole–Idrija […] The post Popolna zapora odseka ceste med Godovičem in Idrijo v času od 29. julija do 1. septembra 2019 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Idrijska čipka navdušila obiskovalce 3. klekljarskih dnevov v Schönseeju na Bavarskem v Nemčiji

Idrijska čipka navdušila obiskovalce 3. klekljarskih dnevov v Schönseeju na Bavarskem v Nemčiji

Mestni muzej Idrija, 30. junij ―   Idrija se je od 17. do 22. junija 2019 predstavljala na 3. klekljarskih dnevih v Schönseeju na Bavarskem v Nemčiji. Na povabilo kulturnega centra Bavaria Bohemia (CeBB) sta Čipkarska šola Idrija in Mestni muzej Idrija pripravila osrednjo razstavo »Idrijska čipka«, ki je zajemala celosten pregled izdelovanja ročno klekljanih čipk na Idrijskem. Razstavljeni so bili […] The post Idrijska čipka navdušila obiskovalce 3. klekljarskih dnevov v Schönseeju na Bavarskem v Nemčiji appeared first on Mestni muzej Idrija.
Franja nas povezuje

Franja nas povezuje

Mestni muzej Idrija, 30. maj ― V okviru Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje je potekal projekt Franja nas povezuje, ki se 31. maja 2019 zaključuje. V projektu smo sodelovali partnerji Mestni muzej Idrija, Peternel in Peternel iz Gostišča Gačnk v Logu in Turistično društvo Novaki. Tako kot je bilo med drugo svetovno vojno, v času delovanja […] The post Franja nas povezuje appeared first on Mestni muzej Idrija.
Udeležba na simpoziju v okviru projekta Revitalizacija mest industrijske dediščine za preboj kulturnega turizma v Trbovljah

Udeležba na simpoziju v okviru projekta Revitalizacija mest industrijske dediščine za preboj kulturnega turizma v Trbovljah

Mestni muzej Idrija, 24. maj ― Direktorica našega muzeja Ivana Leskovec se je včeraj, 23. 5. 2019, udeležila simpozija, ki ga je v okviru projekta Revitalizacija mest industrijske dediščine za preboj kulturnega turizma organizirala Občina Trbovlje. Potekal je v prostorih »vašhava« (garderobe) Rudnika Trbovlje. Na njem je sodelovalo 9 referentov iz Slovenije in Hrvaške. Ivana Leskovec je predstavila vlogo Mestnega muzeja Idrija […] The post Udeležba na simpoziju v okviru projekta Revitalizacija mest industrijske dediščine za preboj kulturnega turizma v Trbovljah appeared first on Mestni muzej Idrija.
Prejetje Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke v muzejstvu za leto 2018 avtorske skupine Mestnega muzeja Idrija

Prejetje Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke v muzejstvu za leto 2018 avtorske skupine Mestnega muzeja Idrija

Mestni muzej Idrija, 21. maj ―   Avtorska skupina Mestnega muzeja Idrija v sestavi Marija Terpin Mlinar, Milojka Magajne, mag. Mirjam Gnezda Bogataj, dr. Miha Kosmač, Anton Zelenc (vsi kustosi) ter zunanja sodelavca mag. Sandro Oblak in Polona Zupančič so včeraj, 20. maja 2019, na slovesnosti v Narodni galeriji v Ljubljani prejeli najvišje stanovsko priznanje, ki ga podeljuje Slovensko muzejsko društvo, Valvasorjevo […] The post Prejetje Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke v muzejstvu za leto 2018 avtorske skupine Mestnega muzeja Idrija appeared first on Mestni muzej Idrija.
Pohod od javke do javke – zaključek projekta Franja nas povezuje

Pohod od javke do javke – zaključek projekta Franja nas povezuje

Mestni muzej Idrija, 19. maj ― Pohoda od javke do javke, zadnje aktivnosti v projektu Franja nas povezuje, se je v soboto 18. maja 2019, udeležilo 53 pohodnikov, prireditve v sami Franji pa celo 178. Nad doživljajskim spoznavanjem zgodovine ob obiskovanju javk, razlagah muzejske kustosinje Milojke Magajne in pričevanju tam živečih domačinov, so bili vsi udeleženci navdušeni in pričakujemo skorajšnjo ponovitev. […] The post Pohod od javke do javke – zaključek projekta Franja nas povezuje appeared first on Mestni muzej Idrija.
Valvasorjeva nagrada za enkratne dosežke v muzejstvu za leto 2018 avtorski skupini razstave Na obrobju pekla: Idrijsko in Cerkljansko 1914-1919

Valvasorjeva nagrada za enkratne dosežke v muzejstvu za leto 2018 avtorski skupini razstave Na obrobju pekla: Idrijsko in Cerkljansko 1914-1919

Mestni muzej Idrija, 18. maj ― Danes, 18. maja, praznujemo MEDNARODNI DAN MUZEJEV. S prostimi vstopi in obilico dogodkov se praznovanju pridružujemo tudi slovenski muzeji in galerije. Slovensko muzejsko društvo je razglasilo prejemnike najvišjih stanovskih priznanj za preteklo leto in med njimi je VALVASORJEVO NAGRADO ZA ENKRATNE DOSEŽKE V MUZEJSTVU ZA LETO 2018 prejela avtorska skupina za razstavo NA OBROBJU PEKLA: […] The post Valvasorjeva nagrada za enkratne dosežke v muzejstvu za leto 2018 avtorski skupini razstave Na obrobju pekla: Idrijsko in Cerkljansko 1914-1919 appeared first on Mestni muzej Idrija.

Obvestilo o popolni zapori ceste mimo gradu Gewerkenegg

Mestni muzej Idrija, 7. maj ― Zaradi del na strehi gradu Gewerkenegg bo v ponedeljek in torek, 13. in 14. maja 2019, med 8.30 in 11.45 uro popolna zapora Prelovčeve ulice na odseku od križišča s Kosovelovo ulico in do parkirišča pred gradom. Obvoz bo urejen preko Študentovske ulice mimo občinske upravne zgradbe in gimnazije Jurija Vege Idrija. Peš dostop v grad […] The post Obvestilo o popolni zapori ceste mimo gradu Gewerkenegg appeared first on Mestni muzej Idrija.
Odprtje razstave Slovenci, začenjajo se novi časi

Odprtje razstave Slovenci, začenjajo se novi časi

Mestni muzej Idrija, 5. april ― Zgodovinski arhiv Ljubljana in Mestni muzej Idrija vas vljudno vabita na odprtje razstave SLOVENCI, ZAČENJAJO SE NOVI ČASI … (1918–1920). Razstavo bo odprl župan Občine Idrija Tomaž Vencelj. Pridružite se nam v torek, 9. aprila 2019, ob 18. uri na idrijskem gradu Gewerkenegg! Jesen 1918 je prinesla težko pričakovani konec vojne in rojstvo nove države južnih Slovanov, v katero so se vključili tudi Slovenci.V središču razstave je mali človek, ki je najbolj občutil posledice minule vojne in političnih sprememb, ki so odločilno krojile njegov vsakdan. Zgodovinski arhiv Ljubljana je z razstavo »Slovenci, začenjajo se novi časi… (1918–1920)« zaključil niz razstav o življenju v zaledju bojišč prve svetovne vojne, ki so nastale na podlagi bogatega arhivskega gradiva. Leta 1918 je vojsko zaradi izčrpanosti, nezadovoljstva in domotožja preplavil nemir. Začela je razpadati italijanska fronta, sledili so spontani in organizirani upori vojakov, ki so jih dosegle tudi vesti o burnem političnem življenju v zaledju. Razpad monarhije je bil neizogiben. Na pogorišču je vzniknila nova svobodna Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki se je morala takoj spopasti s težavami vračajoče vojske, problemi na zahodni in severni meji, begunci ter boleznimi, ki so udarile z vso silo in pogubno. A kmalu se je mlada država združila s Kraljevino Srbijo in Slovenci so cesarja zamenjali za kralja in skozi stranska vrata je prihajala srbohrvaščina. Za padlimi vojaki pa je ostal le boleč spomin in opomin.
Mednarodni znanstveni simpozij

Mednarodni znanstveni simpozij

Mestni muzej Idrija, 28. marec ― Pokrajine na ozemlju med Vzhodnimi Alpami in Jadranom v dialogu z drugimi kulturnimi področji (1740-1867): izmenjava znanstvenikov in izobražencev ter spremembe epistemoloških vzorcevOrganizacijski odbor:         Marko Štuhec in Patrizia Farinelli (UL/FF) Peter Vodopivec (INZ)François Bouchard (ICD na Univerzi v Toursu)Simpozij so podprli:Filozofska Fakulteta Univerze v Ljubljani, Center za raziskovanje ICD Univerze v Toursu, Mestna občina Ljubljana in Mestni Muzej v Ljubljani, Mestni muzej Idrija, Italijanski kulturni Institut v Sloveniji in ZRC SAZUSimpozij poteka v okviru znanstvenih in študijskih dejavnosti ob 100. obletnici UL in FF.
Muzejski večeri: dr. Marko Štepec, Življenje v zaledju v letu 1918, konec vojne in razpad monarhije

Muzejski večeri: dr. Marko Štepec, Življenje v zaledju v letu 1918, konec vojne in razpad monarhije

Mestni muzej Idrija, 18. marec ― Vabimo Vas na predavanje iz cikla Muzejski večeri:  ŽIVLJENJE V ZALEDJU V LETU 1918, KONEC VOJNE IN RAZPAD MONARHIJE v torek, 19. marca 2019, ob 18. uri v Osnovni šoli Idrija. Predaval bo zgodovinar, muzejski svetnik dr. Marko Štepec. Po kratkemu trenutku sprostitve, ko se je frontna črta iz slovenskega ozemlja premaknila na reko Piavo, je v vsakdanjem življenju prebivalcev Avstro-Ogrske zavladalo pomanjkanje, splošna izčrpanost in prehranska kriza. Po dolgih letih militarizacije družbe in vojnega izčrpavanja, v katerih je vzdržljivost prebivalcev v zaledju postala enakovredna vojaški strategiji in trdoživosti vojakov na bojiščih, je pustila globoke sledi v vsakdanjem življenju. V letu 1918 je nezadovoljstvo naraščalo tako med vojaki kot med civilnimi prebivalci. Zvestoba tradicionalni monarhiji je kopnela, v mestih so se vrstili socialni nemiri in Avstro-Ogrska je konec oktobra 1918 razpadla. Množice avstro-ogrskih vojakov so se vračale domov prek slovenskega ozemlja, širile so se bolezni in propadajoče vrednote »minulega sveta« so menjale nove. Na podlagi zbranega arhivskega gradiva, drobcev iz družinskih zapuščin in izbranih osebnih zgodb bo predstavljeno vsakdanje življenje ob koncu vojne in njene posledice, ki so segale še daleč v povojni čas. Ob zbranemu fotografskemu gradivu bo predstavljen nastanek nove države in z njo povezani dogodki v letu 1918, drobne usode ljudi, njihova osebna izkušnja in spomin na čas, ko se je veselje zaradi konca vojne in pričakovanj o narodni emancipaciji mešalo s tesnobo ob številnih umrlih ter strahom pred vsakdanjimi življenjskimi stiskami.
še novic