Franc Kobal – kratka animacija

Mestni muzej Idrija, 13. februar ― Na današnjo pustno soboto vas vabimo k ogledu kratke animacije o rezbarju Francu Kobalu iz Cerknega. Franc Kobal je leta 1956 sodeloval pri obnovitvi Cerkljanske laufarije in leto pozneje za cerkljanske laufarje izdelal prva naličja – larfe. Tudi vse ostale larfe za like, ki so jih po letu 1956 vključili v laufarsko družino, so njegovo delo.   The post Franc Kobal – kratka animacija appeared first on Mestni muzej Idrija.

Muzej je odprt za oglede

Mestni muzej Idrija, 10. februar ― Muzej na gradu Gewerkenegg in Cerkljanski muzej sta odprta za individualne oglede od torka do petka med 9. in 15. uro, za organizirane skupine pa ob vnaprejšnji najavi ter upoštevanju vseh ukrepov in priporočil NIJZ. Ob delavnikih smo dosegljivi na telefonski številki 05 37 26 600 (Idrija) in 05 37 23 180 (Cerkno) ter e-naslovu: tajnistvo@muzej-idrija-cerkno.si. Spremljajte nas v rubriki Aktualno […] The post Muzej je odprt za oglede appeared first on Mestni muzej Idrija.

21. januar – rojstni dan muzeja

Mestni muzej Idrija, 22. januar 21. januarja 1953 obeležujemo datum ustanovitve Mestnega muzeja Idrija. Datum smo počastili s kratko animirano predstavitvijo Srečka Logarja – enega od pobudnikov ustanovitve muzeja in njegovega prvega ravnatelja. To je prva izmed animacij na temo znanih idrijskih osebnosti. Vabimo vas, da tudi sami prispevate vtise o izbranih osebnostih, ki jih bomo mesečno predstavljali, in nam […] The post 21. januar – rojstni dan muzeja appeared first on Mestni muzej Idrija.

Slikanica Tihotapka Melhiorca

Mestni muzej Idrija, 12. januar ― Tik pred koncem lanskega leta smo izdali slikanico o tihotapki Melhiorci, prefrigani ženici, ki se je stalno gibala na meji prepovedanega. To je zgodba o resnični zgodovinski osebnosti iz 18. stoletja. Vključuje osrednja elementa kulturne dediščine in identitete Idrijskega: dediščino živega srebra in idrijsko čipko. Melhiorca je bila tihotapka živega srebra in doslej prva poimensko znana prekupčevalka s čipkami iz […] The post Slikanica Tihotapka Melhiorca appeared first on Mestni muzej Idrija.

Tihotapka Melhiorca v slikanici

Mestni muzej Idrija, 15. december 2020 ― Imate radi zgodbe o prefriganih junakih, hoji po meji prepovedanega, človeški iznajdljivosti, nasilju in ljubezni? Zgodba o Melhiorci temelji na resnični zgodovinski osebnosti iz 18. stoletja. Vključuje osrednja elementa kulturne dediščine in identitete Idrijskega: dediščino živega srebra in idrijsko čipko. Melhiorca je bila tihotapka živega srebra in doslej prva poimensko znana prekupčevalka s čipkami iz našega […] The post Tihotapka Melhiorca v slikanici appeared first on Mestni muzej Idrija.

Nagovor bralcem domoznanske revije Idrijski razgledi

Mestni muzej Idrija, 14. december 2020 ― Spoštovane bralke in bralci Idrijskih razgledov! Letošnje leto je zaradi novega koronavirusa, ki je vstopil v vse pore našega osebnega in javnega življenja, precej neobičajno. Spomladi smo muzeje za šest tednov zaprli za javnost, v nadaljevanju so bile naše aktivnosti omejene, zdaj na zimo smo spet zaprti. Novim razmeram smo morali prilagoditi vse svoje delovanje. […] The post Nagovor bralcem domoznanske revije Idrijski razgledi appeared first on Mestni muzej Idrija.
V decembru se zaključuje projekt oživitve tradicionalnih obrti na Idrijskem in Cerkljanskem

V decembru se zaključuje projekt oživitve tradicionalnih obrti na Idrijskem in Cerkljanskem

Mestni muzej Idrija, 10. december 2020 ― Lani spomladi se je na našem območju začel izvajati projekt oživitve in razvoja tradicionalnih obrti z naslovom Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost, v katerem sodelujejo Mestni muzej Idrija, Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, LAS s CILjem in Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija. V sredini decembra letos se projekt že zaključuje. Projekt […] The post V decembru se zaključuje projekt oživitve tradicionalnih obrti na Idrijskem in Cerkljanskem appeared first on Mestni muzej Idrija.

Izšla je nova številka Idrijskih razgledov 1-2/2020

Mestni muzej Idrija, 10. december 2020 ― Nova dvojna številka revije Idrijski razgledi za leto 2020 med bralce prinaša 127 strani zanimivega domoznanskega branja. Objavljenih je štirinajst prispevkov trinajstih različnih avtorjev. Obsežen domoznanski prispevek Maksimiljana Mohoriča govori o Čekovniku (zgodovinski oris in spomini), drugi – delo mladega zgodovinarja Dejana Hvale – pa o bogati fotografski zapuščini nepoklicnega fotografa inž. Antona Sedeja iz […] The post Izšla je nova številka Idrijskih razgledov 1-2/2020 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Novi muzejski programi: Tihotapka Melhiorca

Novi muzejski programi: Tihotapka Melhiorca

Mestni muzej Idrija, 9. december 2020 ― Resnična zgodba kot ključ za razumevanje dediščine S sodelovanjem v projektu »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost« smo v muzeju izročilo prepletli in nadgradili z inovativnostjo. Muzejske vsebine o osrednjih kulturnih elementih tega prostora – dediščini rudarjenja z živim srebrom in idrijski čipki – zato predstavljamo na svež, drugačen, vključujoč način. Pripravili smo […] The post Novi muzejski programi: Tihotapka Melhiorca appeared first on Mestni muzej Idrija.

Praznični december v Mestnem muzeju Idrija

Mestni muzej Idrija, 2. december 2020 ― Dragi prijatelji Mestnega muzeja Idrija! Pred nami je mesec december, zadnji in praznični mesec v letu. Običajno ga napovemo z dogodki 3. decembra, na TA VESELI DAN KULTURE. Ker pa vrata razstavišč letos ostajajo zaprta, vas vabimo k nam v virtualno okolje. Pripravili smo niz dogodkov poimenovanih »ZGODBE IZ PRAZNIČNE SKRINJE«. Skrinjo bomo prvič »odprli« […] The post Praznični december v Mestnem muzeju Idrija appeared first on Mestni muzej Idrija.

1. november – praznik vseh svetih in dan spomina na mrtve

Mestni muzej Idrija, 1. november 2020 ― Po krščanski tradiciji vse svete kot spominski dan vseh svetnikov uradno praznujemo od leta 835. Praznik ima starejše, poganske korenine. 31. oktober je bil začetek keltskega novega leta, obdobja mraza, pomanjkanja in teme. To je bil čas, ko so se na zemljo vračali demoni in podzemni bogovi, ki se jih je bilo potrebno obvarovati. Ljudje […] The post 1. november – praznik vseh svetih in dan spomina na mrtve appeared first on Mestni muzej Idrija.

Muzej do preklica zaprt za obiskovalce in stranke

Mestni muzej Idrija, 26. oktober 2020 ― Spoštovane obiskovalke in obiskovalci Mestnega muzeja Idrija! Zaradi ukrepov preprečevanja širjenja okužbe z novim korona virusom in v skladu s priporočili pristojnih institucij so od sobote, 24. 10. 2020, dalje vse enote muzeja zaprte za obiskovalce in stranke. Spremljate nas lahko na naši spletni strani www.muzej-idrija-cerkno.si in družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Dosegljivi smo tudi […] The post Muzej do preklica zaprt za obiskovalce in stranke appeared first on Mestni muzej Idrija.

15. oktober – mednarodni dan bele palice

Mestni muzej Idrija, 15. oktober 2020 ― V Mestnem muzeju Idrija smo letos vpeti v izvajanje kar treh evropskih projektov. Najobsežnejši med njimi je projekt DUO – Domače umetnostne obrti: dediščina in sodobnost. Skozi projektne aktivnosti smo zasnovali tudi številne spremembe, ki jih želimo vpeljati v naše delo. Predvsem se nanašajo na način predstavljanja muzejskih vsebin v gradu Gewerkenegg, ki so v […] The post 15. oktober – mednarodni dan bele palice appeared first on Mestni muzej Idrija.

Uspešno izpeljan Dan odprtih vrat Bevkove domačije

Mestni muzej Idrija, 1. oktober 2020 ― V nedeljo, 20. septembra je v Zakojci potekal Dan odprtih vrat Bevkove domačije, ki jo je letos obiskalo okoli 100 ljudi, od tega veliko pohodnikov po Bevkovih poteh iz Cerkna in Hudajužne. Zaradi varnosti je bila odpovedana osrednja prireditev pred Bevkovo domačijo, obisk same hiše pa je bil omejen na 10 oseb istočasno. Poleg obiskovalcev […] The post Uspešno izpeljan Dan odprtih vrat Bevkove domačije appeared first on Mestni muzej Idrija.
še novic