GAO arhitekti: Stanovanje Mivka

OUTSIDER, 1. april ― Interier dvoetažnega stanovanja Mivka je z izbrano barvno paleto in razgibanim tlorisom kot nalašč za preživljanje prvih pomladnih dni. Zasnovale so ga projektantke iz pisarne GAO arhitekti. Stanovanje je urejeno v dveh etažah. V spodnji, ob vhodu, se zvrstita dve mladinski sobi, kopalnica, shramba in udoben kotiček za druženje, v zgornjem pa se na okoli… The post GAO arhitekti: Stanovanje Mivka appeared first on OUTSIDER.

Tadej Zupančič: Majhne in velike stvari

OUTSIDER, 1. april ― »Ne sme se nam zdeti samoumevno, da je življenje polnejše v stvareh, ki se nam običajno zdijo velike, kot pa v stvareh, ki se nam običajno zdijo majhne.« To je res tako v leposlovju – gre za nasvet Virginie Woolf v eseju Modern Fiction (Moderno leposlovje, 1919) – kot tudi sicer; še posebej potem, ko… The post Tadej Zupančič: Majhne in velike stvari appeared first on OUTSIDER.

Agata Tomažič: Odprava zelenega macarona

OUTSIDER, 31. marec ― Saj vsi vemo, kako je bilo s tistim navodilom, ki ga je v filmu Gremlini prodajalec v kitajski starinarni dal kupcu ljubke kosmate živalce, kajne? Zabičal mu je, da je ne sme hraniti po polnoči. Novi lastniki tega navodila seveda niso upoštevali, čemur je sledila – blago rečeno – zmeda. Kaj pa se zgodi, če… The post Agata Tomažič: Odprava zelenega macarona appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura izolacije, 2. del: Zatočišča v divjini

OUTSIDER, 30. marec ― V času, ko se svet zapira v svoje domove, da bi se izognil širjenju koronavirusa, predstavljamo tiste zgodovinske arhitekture, ki so na ta ali oni način služile izolaciji posameznikov ali skupin. Trenutno smo izolirani po sili razmer. Če okoliščine ne bi bile takšne, kot so, bi se brez dvoma v velikih skupinah družili na koncertih… The post Arhitektura izolacije, 2. del: Zatočišča v divjini appeared first on OUTSIDER.

Radosti samoizolacije: Oddelek s sadjem in zelenjavo

OUTSIDER, 30. marec ― Običajni obisk trgovine je v najboljšem primeru hitra in bežna izkušnja, v najslabšem pa izčrpujoča epopeja. V času samoizolacije je nakupovanje hrane sicer ohranilo vse svoje običajne negativne lastnosti, je pa zaradi varovalnih ukrepov postalo tudi dovolj bizarno, da je včasih – sram me je priznati – celo zanimivo. Verjetno samo zato, ker je večina… The post Radosti samoizolacije: Oddelek s sadjem in zelenjavo appeared first on OUTSIDER.

Prostornina: Woop! Karting

OUTSIDER, 30. marec ― Na seznam stvari, ki se jih boste lotili po koncu karantene, lahko dodate obisk novega karting centra Woop!, ki je eden izmed najsodobnejših v Evropi. Za njegovo arhitekturno podobo so poskrbele projektantke iz pisarne Prostornina. Samo karting stezo, ki v kar dveh nivojih ponuja enega najrazburljivejših karting doživetij sploh, so oblikovali strokovnjaki za karting steze… The post Prostornina: Woop! Karting appeared first on OUTSIDER.

Zmago Šmitek: Indija, o, Indija!

OUTSIDER, 30. marec ― Zadnji intervju s pokojnim etnologom Zmagom Šmitkom Pogovarjala sta se: Nina Petek in Jan Ciglenečki Zmago Šmitek je bil samoumevna izbira za pogovor o Indiji. Ko smo leta 2017 skupaj z Borutom Škodlarjem začeli pripravljati knjigo intervjujev o stikih Slovencev z Indijo, smo vanjo želeli vključiti pričevanja naših raziskovalcev, duhovnih iskalcev, »hipijev«, popotnikov in alpinistov,… The post Zmago Šmitek: Indija, o, Indija! appeared first on OUTSIDER.

Postanite del skupnosti Outsider!

OUTSIDER, 27. marec ― Ponosni smo, da je revija Outsider v prvih petih letih svojega delovanja postala osrednji slovenski medij na področju arhitekture. Naša skupnost iz dneva v dan raste, naš glas pa seže vedno dlje. Pridružite se nam! Z naročilom revije podprete Outsiderjevo delovanje. Za celoletno naročnino boste odšteli le 25,00 €. Kaj vam prinaša celoletna naročnina? ☞… The post Postanite del skupnosti Outsider! appeared first on OUTSIDER.

Neža Knez: “Kakšna je rdeča barva?”

OUTSIDER, 27. marec ― Neža Knez (1990) je bila najprej vrhunska športnica. Sprva je igrala tenis, temu je sledilo kolesarstvo; štiri leta je vozila kolo v svetovnem pokalu in bila med prvimi desetimi na svetu. Potem se je posvetila umetnosti. Leta 2014 je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomirala iz kiparstva in leta 2017 tam tudi… The post Neža Knez: “Kakšna je rdeča barva?” appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Prosti trg in vojno dobičkarstvo

OUTSIDER, 27. marec ― Potratna država, visoki davki, nepotrebna infrastruktura za tako majhno državo, pozivi k manjšanju javnega sektorja … Vse to je vsaj trenutno preteklost. Družba po vsem svetu lahko kolikor toliko deluje ravno zaradi javnega sektorja in javne infrastrukture. V prvi bojni liniji so seveda bolnišnice, varnostne strukture in energetika. V teh časih so mnogi celo prvič… The post Miloš Kosec: Prosti trg in vojno dobičkarstvo appeared first on OUTSIDER.

Galerija Škuc: Tradicija in nenehno organsko osveževanje programa

OUTSIDER, 26. marec ―  Galerija Škuc je ena izmed ključnih točk sodobne umetnosti v Ljubljani, pa tudi ena izmed najstarejših nevladnih organizacij pri nas. Njeni nekdanji umetniški vodje so nekateri izmed najprepoznavnejših posameznikov na področju umetnosti pri nas. Galerija z bogatim programom stopa v korak s sodobno umetniško produkcijo. Odgovarja: Tia Čiček, umetniška vodja.     V čem se… The post Galerija Škuc: Tradicija in nenehno organsko osveževanje programa appeared first on OUTSIDER.

Radosti samoizolacije: Armafleks

OUTSIDER, 26. marec ― Za kaj sem v prostoru, v katerem preživljam samoizolacijo, najbolj hvaležna? Od nekdaj rada berem, zato nalašč ne bom rekla, da za knjige. V njih lahko vsakdo najde prostost in živi tisoč življenj – to je gotovo. A zame je bolj novo odkritje, da se da tisoč življenj živeti še nekje drugje: na armafleksu, na… The post Radosti samoizolacije: Armafleks appeared first on OUTSIDER.

Bor Pungerčič: Muzej prekinjenih ljubezni Zagreb

OUTSIDER, 26. marec ― »/…/ Povezanost je razlog, zakaj smo tukaj, je tisto, kar daje namen in smisel našim življenjem. Za to gre. /…/ Povezanost, sposobnost biti povezan – nevrobiološko smo tako narejeni, zato smo tukaj.« Tako Brené Brown, ameriška raziskovalka in doktorica socialnega dela, začne svoj govor na TED Talku v Houstonu. Govor o ranljivosti, sramu in vseh… The post Bor Pungerčič: Muzej prekinjenih ljubezni Zagreb appeared first on OUTSIDER.

Alto Design Studio: Apartma Emmi

OUTSIDER, 26. marec ― O čudoviti estetiki in natančnosti izvedbe arhitekturnega dvojca Alto Design Studio smo že pisali, ko smo predstavili njun projekt stanovanja s freskami. Prenova stanovanj v samem centru stare Ljubljane je njuna specialiteta. Lotevata se jih s prostorskimi rešitvami, ki inovativno rešujejo problematiko majhne kvadrature in ustvarjajo ambiente, ki niso le lepi na pogled, ampak tudi… The post Alto Design Studio: Apartma Emmi appeared first on OUTSIDER.
še novic