Miloš Kosec: Kako podreti spomenik?

OUTSIDER, 2. julij ― Sredi dvajsetega stoletja se je že zdelo, da so kipi zaslužnih mož brezupno zastarel način obeleževanja zgodovine in zgodovinskega spomina. Bronasta soha v uniformi ali v »umetniškem« ogrinjalu, v daljavo uprt pogled, kakšna sablja ali knjiga v roki, in pa seveda hlače – ženske so bile sprejemljive samo v obliki razgaljenih alegoričnih muz in boginj… The post Miloš Kosec: Kako podreti spomenik? appeared first on OUTSIDER.

blaanc: Hiša v vinogradu

OUTSIDER, 2. julij ― Tudi na Portugalskem je gradnja z zbito zemljo ena od tradicionalnih gradbenih tehnik, ki so jo pri družinski hiši v vinogradu uporabili arhitekti iz pisarne blaanc. Hiša se prilagaja okolici, v kateri stoji – to je ravninski vinograd, ki ga stavba s svojo horizontalno, pritlično zasnovo poskuša čim manj vznemirjati. Tloris je zasnovan v treh… The post blaanc: Hiša v vinogradu appeared first on OUTSIDER.
Mesta mestom: Občinski proračun po meri občank in občanov

Mesta mestom: Občinski proračun po meri občank in občanov

Inštitut za politike prostora, 1. julij ― Uresničevanje participativnega proračuna v Ajdovščini Soodločanje prebivalk in prebivalcev o porabi dela proračunskega denarja občine je v Sloveniji prisotno razmeroma kratek čas. Gre za idejo neposredne demokracije in neposrednega odločanja ljudi o upravljanju javnih zadev. Z uvedbo participativnega proračuna občina omogoči, da občanke in občani sodelujejo v postopku določanja namenske rabe dela občinskega denarja in... The post Mesta mestom: Občinski proračun po meri občank in občanov appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

GAO Arhitekti: London22

OUTSIDER, 1. julij ― Pri opremi pravkar odprte ljubljanske kavarne so GAO Arhitekti sodelovali z umetnikom Radovanom Jenkom. GAO Arhitekti: »Rdeča nit celostnega oblikovanja je bilo ime lokala, ki je del raziskovanja zgodovine same lokacije in nadgradnje motiva. Del mesta ob Dolenjski cesti je na starih zemljevidih označen kot London, kar je takoj postala izhodiščna motivika s katero so… The post GAO Arhitekti: London22 appeared first on OUTSIDER.
V Škofji Loki bomo septembra odprli Šolsko ulico ljudem

V Škofji Loki bomo septembra odprli Šolsko ulico ljudem

Inštitut za politike prostora, 30. junij ― Septembra bomo za nekaj dni odprli Šolsko ulico ljudem. S tem bomo omogočili varno hojo šolarjem v šolo, meščanom pa prijeten sprehod med mestnim jedrom in območjem vojašnice. Preberi tudi: Z občino Škofja Loka bomo oblikovali ukrepe za bolj varno in udobno hojo ter kolesarjenje Tekom priprave Celostne prometne strategije občine Škofja Loka se je... The post V Škofji Loki bomo septembra odprli Šolsko ulico ljudem appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Turato Architects: Hiša Bedrock

OUTSIDER, 30. junij ― Hiša hrvaškega biroja Turato na otoku Krk se vklaplja v okoliški teren in ga dopolnjuje z jasnimi arhitekturnimi potezami. Koncept hiše je osnovan na dihtomiji med zidovi in prostori, ki se ustvarjajo med njimi. Glavno arhitekturno potezo tako tvorita dva vzdolžna zidova, ki sledita liniji terena, in med katera je umeščen zasebnejši del programa. Ves… The post Turato Architects: Hiša Bedrock appeared first on OUTSIDER.

Ponting: Brv Tremerje

OUTSIDER, 29. junij ― Nov most za pešce in kolesarje prek Savinje je delo ekipe Ponting, ki se ukvarja s projektiranjem mostov. Brv Tremerje je bila pred začetkom projektiranja stroke omejena z robnimi pogoji in željami investitorja. “Zaradi hudourniške narave in pogostih poplav reke Savinje so projektni pogoji zahtevali most brez vmesne podpore v strugi. Posledično je brv zasnovana… The post Ponting: Brv Tremerje appeared first on OUTSIDER.

Orhan Pamuk: Muzej nedolžnosti

OUTSIDER, 29. junij ― V dobi gradenj mega-institucij in trgovskih centrov turški pisatelj Orhan Pamuk piše posvetilo bolj osebnim prostorom, kakršen je njegov Muzej nedolžnosti, ki s svojo vsebino in vzdušjem vzbuja globje občutke. Moji najljubši muzeji so majhni, takšni, ki prikazujejo iznajdljivost in zasebne življenjske zgodbe posameznikov. Čeprav občudujem nacionalne muzeje, kot sta Louvre ali British Museum, vsakič,… The post Orhan Pamuk: Muzej nedolžnosti appeared first on OUTSIDER.

Andrej Kemr, Igor Skulj: Vinska klet Zlati grič

OUTSIDER, 28. junij ― Prvotno je bil na lokaciji predviden prostostoječi objekt industrijskih dimenzij, ki bi s svojo impozantno podobo zelo okrnil območje škalških vinogradov. Po posredovanju arhitektov pa je bila sprejeta odločitev, da se večji del objekta vkoplje v vznožje brega na vstopu v dolinico. Kompleks sestavljajo štirje trakti. Poslovni del in komercialni del z degustacijskim prostorom sta… The post Andrej Kemr, Igor Skulj: Vinska klet Zlati grič appeared first on OUTSIDER.

Plečnikova odličja v letu epidemije

OUTSIDER, 26. junij ― V ponedeljek so bile v zgodnjepoletnem večernem razpoloženju na vrtu Plečnikove hiše podeljena Plečnikova odličja za leto 2020. Ena izmed redkih bolj prijetnih posledic ukrepov ob spomladanski epidemiji je bila gotovo tudi prestavitev podelitve in pogostitve iz običajnih dvoran ljubljanskih kulturnih ustanov na cvetoč in miren trnovski vrt, tako da je imel večer manj ceremonialen… The post Plečnikova odličja v letu epidemije appeared first on OUTSIDER.

Boris Podrecca: Vinska klet Brič

OUTSIDER, 26. junij ― Vinska klet Brič leži nad dolino reke Dragonje, na lokaciji, s katere se razprostira izjemen pogled na slovensko Istro, italijanske Dolomite in vse do Benetk. Objekti sledijo topografiji terena in s svojo longitudinalnostjo tvorijo enovito arhitekturno potezo. V sklopu vinarne so bili predvideni tudi bivališče lastnika in apartmaji za goste. Tako se objekti stopnjujejo glede… The post Boris Podrecca: Vinska klet Brič appeared first on OUTSIDER.

Agata Tomažič: Česar ne moreš kupiti (če nisi frizerka)

OUTSIDER, 26. junij ― Obred lepotičenja pri odraslih ženskah niha med popolno banalnostjo in razmeroma visoko stopnjo intimnosti na drugi strani merilne skale. Nanašanje kreme in potem pudra, poteg s šminko ali črtalom za oči, oblikovanje pričeske, kar lahko vključuje vse od kodranja do ravnanja las in obnavljanja naravne barve – vse to je, kadar to počneš zaprta med… The post Agata Tomažič: Česar ne moreš kupiti (če nisi frizerka) appeared first on OUTSIDER.

Primož Sturman: Vox mediorum socialum

OUTSIDER, 24. junij ― Novinarji imajo v današnjem času veliko srečo, da razpolagajo z veliko več viri kot pred desetletjem ali dvema. Revolucijo so naredili pametni telefoni, s katerimi lahko danes posnamemo ali oddajamo v živo vse, kar se dogaja pred našimi očmi, in družbena omrežja, ki neposreden prenos oziroma objavo v realnem času omogočajo. Če je res, da… The post Primož Sturman: Vox mediorum socialum appeared first on OUTSIDER.
še novic