Aleksander Vujović: Ruska dača

OUTSIDER, 13. junij ― Popoln tujec pride v mesto, pravzaprav v vas. Drugačen po videzu in vsebini, ki jo nosi. Kaj narediti z njim? Kako se nanj odzvati? – Dilema, ki je v zgodovini vsake družbe pogosta tema prevpraševanja. Podobno je s stavbami. Kako se soočiti s popolnim, a vendarle kakovostnim tujkom v okolici? Ga sprejeti z navdušenjem ali… The post Aleksander Vujović: Ruska dača appeared first on OUTSIDER.
Spoznali smo dobre prakse oživljanja praznih prostorov Maribora, Celja in Slovenj Gradca

Spoznali smo dobre prakse oživljanja praznih prostorov Maribora, Celja in Slovenj Gradca

Inštitut za politike prostora, 12. junij ― V Mariboru smo 4. junija organizirali dogodek Spoznaj mojo dobro prakso: oživljanje praznih prostorov z ustvarjalnimi dejavnostmi. Na njem smo spoznali dobre prakse Maribora, Celja in Slovenj Gradca. Primeri so... The post Spoznali smo dobre prakse oživljanja praznih prostorov Maribora, Celja in Slovenj Gradca appeared first on Inštitut za politike prostora.

Bauhaus: Sto let lovorik in dilem

OUTSIDER, 11. junij ― Letos mineva sto let od ustanovitve osrednje oblikovalske in arhitekturne ikone dvajsetega stoletja – šole Bauhaus. 12. aprila 1919 jo je v Weimarju med še svežimi ruševinami nemškega poraza v prvi svetovni vojni ustanovil Walter Gropius. Razpuščena je bila kmalu po prihodu nacistov na oblast leta 1933. Bauhaus in Weimarska republika si delita letnici rojstva… The post Bauhaus: Sto let lovorik in dilem appeared first on OUTSIDER.

Tanja Zgonc: Postati vrtnica ni tako preprosto

OUTSIDER, 11. junij ― Tanja Zgonc je plesalka in koreografinja, zapisana butu, govorici hrbta, tibetanskemu budizmu, gledališkemu gibu. Kot pionirka buta močno zaznamuje domači in tuji prostor – prek delavnic, mentorstva na AGRFT in ustvarjanja gledaliških koreografij. Za lastna avtorska dela, ki jih je več kot dvajset, je prejela številne nagrade. Njena aktualna predstava Tulkudream, ki povezuje telo buta… The post Tanja Zgonc: Postati vrtnica ni tako preprosto appeared first on OUTSIDER.
Stanovati za ograjo

Stanovati za ograjo

Dnevnik, 11. junij ― Ljubljanski Bežigrad slovi po Savskem naselju. Mesto se je sem širilo po korakih. Prve stanovanjske hiše za »južnim kolodvorom« so zgradili že pred drugo svetovno vojno. S Carinarniško kolonijo iz 1929 je arhitekt Ivo Spinčič preskušal načela...

Matevž Granda: Slabi temelji za nov inštitut

OUTSIDER, 7. junij ― V Izoli nameravajo zgraditi novo stavbo inštituta InnoRenew, ki se osredotoča na raziskovanje uporabe lesa v grajenem okolju z namenom izboljšave inovacijskega potenciala slovenskega gospodarstva. Sliši se zanimivo in smiselno, sploh glede na dejstvo, da je Slovenija bogata z lesom in da je ta vir (pre)slabo izkoriščen. Inštitut je nastal leta 2017 na podlagi evropskega… The post Matevž Granda: Slabi temelji za nov inštitut appeared first on OUTSIDER.

Šest zmagovalnih projektov za BIO 26

MAO, 6. junij ― BIO 26 bo predstavil šest projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona – tridnevnega intenzivnega dogodka, ki je temeljil na praktičnem delu in na katerem so radovedni in motivirani udeleženci sodelovali pri reševanju oblikovalskih izzivov.  Zmagovalne ekipe bodo sodelovale na drugem oblikovalskem maratonu – od prototipa do izdelka – ki bo potekal med 12. in 14. julijem v Ljubljani. Njihovi projekti bodo prejeli finančna sredstva za nadaljnji razvoj v validirane prototipe, instalacije, storitve ali sisteme, ki bodo predstavljeni v okviru bienala oblikovanja. 

Ajda Bračič: Umetnost na trgu

OUTSIDER, 5. junij ― Pretekli četrtek in petek, v zadnjih dneh maja, je v mariborskem Centru za kreativnost potekal dvodnevni dogodek z zgovornim naslovom Art for Sale, ki ga je v sodelovanju s CzK pripravila Umetnostna galerija Maribor. Kot so zapisali organizatorji, je dogodek »prvič v Sloveniji na enem mestu zbral pomembne regionalne akterje s področja zbiranja, prodaje in… The post Ajda Bračič: Umetnost na trgu appeared first on OUTSIDER.

Nonumentalna proga v prihodnost

OUTSIDER, 4. junij ― V Ljubljani je le malo urbanih potez, ki so tako zelo pozabljene in obenem v tako intenzivni vsakodnevni uporabi, kot je trasa nekdanje Pionirske proge. Nasip ozkotirne železnice, ki je že zdavnaj ni več, pod podplati nedeljskih sprehajalcev, športnimi obuvali rekreativnih tekačev in gumijastimi zračnicami koles preživlja dolgo in nesorazmerno cvetoče posmrtno življenje. Tu je… The post Nonumentalna proga v prihodnost appeared first on OUTSIDER.

Znanih je šest zmagovalnih projektov za BIO 26

MAO, 4. junij ― BIO 26 bo predstavil šest projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona – tridnevnega intenzivnega dogodka, ki je temeljil na praktičnem delu in na katerem so radovedni in motivirani udeleženci sodelovali pri reševanju oblikovalskih izzivov.  Zmagovalne ekipe bodo sodelovale na drugem oblikovalskem maratonu – od prototipa do izdelka – ki bo potekal med 12. in 14. julijem v Ljubljani. Njihovi projekti bodo prejeli finančna sredstva za nadaljnji razvoj v validirane prototipe, instalacije, storitve ali sisteme, ki bodo predstavljeni v okviru bienala oblikovanja. 

Ravnikar Potokar arhitekturni biro: Žarni zid na Ptuju

OUTSIDER, 3. junij ― V sklopu širitve novega pokopališča Rogoznica na Ptuju so arhitekti iz pisarne Ravnikar Potokar zasnovali žarni zid in okoliško ureditev. Pokopališka arhitektura je nadvse zahtevna podzvrst stroke, hkrati pa tudi ena najbolj poetičnih. Tako kot vsa arhitektura mora iskati občutljivo ravnovesje med funkcionalnostjo in simbolno vrednostjo, in to ravnovesje je prav pri pokopališčih eno najbolj… The post Ravnikar Potokar arhitekturni biro: Žarni zid na Ptuju appeared first on OUTSIDER.
še novic