ATELIERarhitekti: Razstava na Sv. Urhu

OUTSIDER, 4. marec ― Mežnarija na spomeniško zaščitenem območju Svetega Urha pri Ljubljani pripoveduje zgodbo o vojni in z njo prepleteni tragediji. Kraj, ki je v času italijanske okupacije, od leta 1942 dalje, služil kot vojaška postojanka slovenskih sodelavcev z okupatorjem, je v takratni Ljubljani dobil sloves prostora, iz katerega se nihče več ne vrne. Zidovi mežnarije, ki so… The post ATELIERarhitekti: Razstava na Sv. Urhu appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: 1821 in luknja v Zoisovih vratih

OUTSIDER, 4. marec ― Ljubljanski kongres pred dvema stoletjema, o katerem sem že pisal, je nedvomno začetek kongresnega turizma pri nas. Vendar pa je bil začetek morda kar preveč uspešen: večmesečni kongres, na katerem se je med cesarji, kralji, knezi, kanclerji in poslaniki odločalo o usodi Evrope in sveta, je nemogoče prekositi celo danes, ko je Ljubljana prestolnica samostojne… The post Miloš Kosec: 1821 in luknja v Zoisovih vratih appeared first on OUTSIDER.

Nevenki Koprivšek v spomin

Inštitut za politike prostora, 3. marec ― Sredi februarja nas je globoko pretresla novica, da je umrla Nevenka Koprivšek, ustanoviteljica in dolgoletna direktorica zavoda Bunker. Bila je tudi naša prijateljica, zaveznica in dragocena sopotnica, pogosto smo se srečevali z njo in tudi za IPoP je Nevenka bila in ostaja velik navdih.   Prvič smo se kot IPoP z njo in z ekipo... The post Nevenki Koprivšek v spomin appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Gregor Turnšek, Finska

OUTSIDER, 3. marec ― Gregor Turnšek se je pred nekaj leti preselil na Finsko. Je sodelavec v arhitekturnem biroju JKMM, kjer deluje na vseh področjih: od idejnih zasnov do tehničnih detajlov. Leta 2020 je vodil projekt za Guoshen Museum na Kitajskem, od leta 2018 pa vodi načrtovanje finskega paviljona za svetovno razstavo Expo v Dubaju. Finska in Slovenija imata veliko podobnosti:… The post Gregor Turnšek, Finska appeared first on OUTSIDER.

Edvard: Preprosto, a močno

OUTSIDER, 3. marec ― Pred nekaj leti je televizijska serija Mad Men o oglaševalski agenciji na newyorški aveniji Madison prevzela širno publiko s hip retrospektivo poznih šestdesetih let, ko so sestanki minevali v meglicah nikotinskega dima, za kosilo pa so bili dovolj trije martiniji. Eden izmed glavnih razlogov za uspeh te serije je izredno všečna, izpiljena retronostalgična scenografija (Camille… The post Edvard: Preprosto, a močno appeared first on OUTSIDER.

[Vabilo za šole in občine] Usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka

Inštitut za politike prostora, 2. marec ― V zadnjem letu je epidemija močno spremenila vsakdanjik naših otrok. Šolanje od doma je otroke prikrajšalo za organizirano gibanje in druženje z vrstniki. S prihodom lepega vremena in ponovno odprtimi šolami je spet aktualno spodbujanje otrok k aktivnemu in zdravemu načinu življenja na vsakdanji poti v šolo. Za spodbudo najmlajših učencev lahko šole in občine... The post [Vabilo za šole in občine] Usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

15 let IPoP

Inštitut za politike prostora, 1. marec ― Obletnice so lahko priložnost za pogled nazaj, za pregled opravljenega in ovrednotenje doseženega. Vendarle se nam je na IPoP zdelo še bolj pomembno, da pogledamo naprej in se posvetimo našim načrtom za prihodnja leta. V prvih mesecih tega leta smo tako na novo premislili izhodišča in cilje našega delovanja ter področja našega dela. V zadnjih... The post 15 let IPoP appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Davor Podbregar, Avstrija

OUTSIDER, 1. marec ― Preden se posvetimo naslednjemu pogovoru na temo arhitekturne prakse v Evrope, bi želel opozoriti bralce, da pričujoča serija pogovorov ni pravna analiza gradbenih zakonodaj v EU, ampak nas zanimajo povsem praktični vidiki soočanja arhitektov z upravnimi postopki.   V kontekstu aktualnega sprejemanja nove gradbene zakonodaje v Sloveniji, želimo s temi pogovori opozoriti na dejstvo, da sta… The post Davor Podbregar, Avstrija appeared first on OUTSIDER.

Agata Tomažič: Poklic – rečni zaporničar

OUTSIDER, 28. februar ― Ko se nad mesto začne spuščati mrak in iznad rečne gladine dvigovati meglice, se osvetlijo tri okenca v treh kvadratnih stolpičih kompleksa, ki se pne nad reko. Tedaj se začne delovnik rečnega zaporničarja. Odpira okna in razpira ušesa: posluša glasove in ječanje vseh utopljenih duš, ki so končale svoje življenje v mrzlih vrtincih reke in… The post Agata Tomažič: Poklic – rečni zaporničar appeared first on OUTSIDER.

BAAM arhitekti: Frizerski in brivski salon YMS

OUTSIDER, 27. februar ― Znana veriga modnih frizerskih salonov Mič Styling je pod imenom YMS razvila koncept salona mladih za mlade. Zamisel prihaja iz želje, da bi sicer uveljavljena blagovna znamka nadobudnim stilistom ponudila mesto, da razvijajo svoje delo, in to v okolju, ki ne deluje zgolj kot salon, temveč je tudi kraj srečevanja in druženja v kontekstu urbanega… The post BAAM arhitekti: Frizerski in brivski salon YMS appeared first on OUTSIDER.

Boris Bežan, Španija

OUTSIDER, 26. februar ― Objavljamo drugi pogovor iz serije primerjave zakonodaje v državah EU. Pogovarjali smo se z Borisom Bežanom, ki že več kot desetletje vodi biro BAX v Barceloni. Večji del njihovega dela je na področju kulture. Leta 2014 so zgradili Muzej Göste Serlachiusa na Finskem, leta 2015 kulturni center Lorca v Granadi v Španiji in trenutno gradijo… The post Boris Bežan, Španija appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Moj obračun z modernizmom

OUTSIDER, 25. februar ― Začel bom pri vila blokih. Ti so danes najpogostejša tipologija stanovanjske gradnje. Vila blok je na prvi pogled idealna rešitev nepremičninskih sanj: stanovanje v mestu, a hkrati sredi zelenja. Vila blok je hibrid med večstanovanjskim objektom in samostoječo hišo sredi vrta. V svojem imenu združuje to, kar bi si želel vsak: vilo, simbol prestižnega udobja,… The post Matevž Granda: Moj obračun z modernizmom appeared first on OUTSIDER.

Andrej Bernik, Francija

OUTSIDER, 25. februar ― V Sloveniji se po treh letih ponovno spreminja gradbena zakonodaja. Novi predlogi odpirajo vroče polemike o vlogi inženirjev različnih strok pri projektiranju. Največji problem predlaganega zakona je v tem, da bodo po novem lahko vodje projekta kateri koli inženirji, ki so udeleženi pri projektu. Kolegom arhitektom, ki delujejo v državah EU, smo poslali kratki vprašalnik… The post Andrej Bernik, Francija appeared first on OUTSIDER.
še novic