Pismo bralca: Pobuda za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona

OUTSIDER, 11. november ― Spoštovani kolegi Matej Gašperič, Matevž Granda in dr. Jernej Markelj,   Čestitam za vašo pobudo za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona in poenostavitev postopkov izdaje gradbenega dovoljenja in oblikovne presoje, ki smo jo lahko prebrali v 19.-ti številki naše revije Outsider!   Z veseljem se pridružujem vašim predlogom in argumentom za predlagane spremembe. Moram reči,… The post Pismo bralca: Pobuda za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona appeared first on OUTSIDER.
La Ricarda

La Ricarda

Dnevnik, 10. november ― Vila La Ricarda, poznana tudi kot Casa Gomis, je bila zasnovana v letih 1953 in 1954 na obrobju Barcelone. Arhitekt Antonio Bonet Castellana je v sodelovanju z lastnikoma Ricardom Gomisom in njegovo ženo Agnes Bertrand Mata zasnoval arhitekturo na...

Miha Čebulj Arhitektura: Pisarne Nomago

OUTSIDER, 8. november ― Arhitekt Miha Čebulj dobro razume, kakšne so prostorske potrebe zaposlenih danes. Za Nomago, podjetje ki je nastalo z združevanjem več drugih, in ki je ob svojem začetku želelo popolnoma prevetriti tako način delovanja kot svojo podobo, je oblikoval sodoben pisarniški prostor. Novi načini dela zahtevajo nove prostore – to je povsem jasno. Ozke in zadušljive… The post Miha Čebulj Arhitektura: Pisarne Nomago appeared first on OUTSIDER.

Alojz Ihan: Boj na požiralniku

OUTSIDER, 8. november ― Z naravoslovnega vidika je razmah medsebojnega bojevanja znotraj posamezne biološke vrste ali skupine praviloma posledica nenadnega pomanjkanja osnovnih življenjskih virov – hrane, vode, prostora, možnosti za parjenje. Biološki smisel agresivnega vzdušja znotraj skupine je odstranitev šibkejših, ki v medsebojnih spopadih propadejo ali pobegnejo; posledično se skupina zmanjša do stopnje, ki ustreza razpoložljivim virom. A znotraj… The post Alojz Ihan: Boj na požiralniku appeared first on OUTSIDER.

Idea:list studio: Dama

OUTSIDER, 7. november ― Interier stanovanja Dama, ki so ga oblikovali arhitekti Idea:list studia, je natančno premišljeno in celostno oblikovano. Elegantna meščanskost stanovanja je tudi izrazit odraz naročnice. Mehke, zaobljene linije v projektu dobro pridejo do izraza, ker so uporabljene le tu in tam, v kombinaciji z ostrimi koti in volumni. Tudi materialnost pripomore k razvoju značaja – toplina… The post Idea:list studio: Dama appeared first on OUTSIDER.
Prihodnost Evrope se poraja v mestih

Prihodnost Evrope se poraja v mestih

Inštitut za politike prostora, 7. november ― V začetku oktobra je konferenca Helsinki Impact združila evropske odločevalce, strokovnjake in raziskovalce v želji, da delijo svoje vpoglede o delovanju mest kot globalnih nosilcev sprememb. Konferenco, ki je potekala... The post Prihodnost Evrope se poraja v mestih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Barbara Čeferin: So ljudje, ki še vedno veliko raje izbirajo tiskane formate

OUTSIDER, 5. november ― Barbara Čeferin, ki vodi zasebno Galerijo Fotografija v Ljubljani, od lani v novem sektorju knjižnega sejma Fotocona v preddverju Linhartove dvorane Cankarjevega doma predstavlja fotografsko umetnost v knjižni obliki. Poleg slovenskih samozaložnikov in založb so v naboru tudi izdaje tujih založb, del programa pa so tudi pogovori s slovenskimi ustvarjalci, avtorji fotoknjig. Lani ste na… The post Barbara Čeferin: So ljudje, ki še vedno veliko raje izbirajo tiskane formate appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Bivanje na kredit?

OUTSIDER, 5. november ― V preteklih dneh so nova pravila Banke Slovenije, ki močno zožujejo dostop prebivalstva do dolgoročnih kreditov, precej razburkala javnost. Namen tega zapisa je opozoriti, da bodo spremenjena pravila bistveno vplivala na prostorsko, arhitekturno, socialno in psihološko stanje našega okolja. Ne glede na vse pritožbe čez nova pravila o kreditiranju prebivalstva pa lahko rečemo, da lahko… The post Miloš Kosec: Bivanje na kredit? appeared first on OUTSIDER.
še novic