Žan Malek Petrovič: Krema proti vsem boleznim

OUTSIDER, 17. maj ― V babičini kopalnici, nad umivalnikom, sem pred kratkim opazil plastično posodico kreme z napisom. »Krema protiv svih bolesti«. Po natančnejšem pregledu sem izvedel, da čudežno mazilo vsebuje izvleček kar 30 zdravilnih zeli. Samo namažeš in že pomaga. Ta lek je babica kupila preko prijateljice, ki ga je nabavila takoj preko meje, na Hrvaškem. Lahko si… The post Žan Malek Petrovič: Krema proti vsem boleznim appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Plečnik v času epidemije

OUTSIDER, 14. maj ― Začetek Vodnikove ceste v Spodnji Šiški predstavlja slepa in nenehno brezupno zaparkirana ulica, v kateri se nikoli povsem razrešeno srečujeta dva povsem nasprotna značaja nenehno spreminjajoče se ljubljanske soseske. Na eni strani nizke predmestne hiše, ki se v gručah stiskajoče pod ozelenjenim pobočjem Šišenskega hriba še vedno upirajo nenehnim pritiskom po zgoščevanju urbanega tkiva, na… The post Miloš Kosec: Plečnik v času epidemije appeared first on OUTSIDER.

Prostornina: Družinsko drevo

OUTSIDER, 13. maj ― V Domžalah je izpod rok ekipe studia Prostornina nastal nov projekt zasnove notranje opreme. Rdeča nit, kot opisujejo avtorji, sledi že obstoječim nežnim polkrožnim oblikam in arhitekturnim pogojem, ki so jih z interierjem želeli le dopolniti, in ne prostorsko nadvladati. Oblikovanje je vodil koncept elegantnega, klasičnega sloga, ki ga ob vstopu določata že izčiščena prostornost… The post Prostornina: Družinsko drevo appeared first on OUTSIDER.

ŠTUDENTSKA NAGRADA USTANOVE MAKS FABIANI 2021

OUTSIDER, 13. maj ― Ustanova Maks Fabiani bo v letu 2021 prvič podelila študentsko nagrado v višini 1.500 € študentki/študentu zadnjega letnika arhitekture ali urbanizma. Namen nagrade Nagrada je namenjena spodbujanju, razvoju in nadaljevanju arhitekturne urbanistične in filozofske misli Maksa Fabianija. Območje zastavljene naloge naj se giblje znotraj srednjeevropskega kulturnega prostora oziroma Mitteleurope, ki je bila tudi prostor delovanja… The post ŠTUDENTSKA NAGRADA USTANOVE MAKS FABIANI 2021 appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Vrata Krasa in kako razpisi generirajo potrebe

OUTSIDER, 12. maj ― Pred časom me je kolega arhitekt opozoril na sporen projekt, imenovan Vrata Krasa, ki naj bi ga zgradili kot vstopno točko v Unescov naravni park Škocjanske jame na Krasu. Nastal je v okviru projekta GeoKarst – Vzpostavitev čezmejnega geoparka na Krasu. Predvideni program združuje izobraževalne vsebine, gostinski lokal, kulinarično središče, trgovino s spominki in veliko… The post Matevž Granda: Vrata Krasa in kako razpisi generirajo potrebe appeared first on OUTSIDER.

15 finalistov natečaja Hiša iz zemlje

OUTSIDER, 11. maj ― Strokovna žirija, ki jo sestavljajo Tina Gregorič, Maruša Zorec, Matevž Granda, Miloš Kosec, Srđan Nađ in Rok Žnidaršič, je izmed 469 prispelih elaboratov, ki so ustrezali razpisnim pogojem in so bili poslani do roka, izbrala 15 finalistov, ki jih objavljamo v prispevku. Zmagovalci še niso izbrani zaradi visoke kakovosti in raznolikosti del. Komisija se bo… The post 15 finalistov natečaja Hiša iz zemlje appeared first on OUTSIDER.

Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Razmislek in predlogi za stanovanjsko politiko

OUTSIDER, 10. maj ― Ko je svet doživel pretres in smo kot družba vsaj za kanček občutili svojo nemoč, je prišla tudi priložnost za korenitejše spremembe, ki v kratkoročno ne bodo lahke, vendar bodo v prihodnje prinesle veliko dobrega za vse nas in za vsakogar posebej – ena od njih je tudi sprememba stanovanjske politike. Sprememba slovenske stanovanjske politike… The post Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Razmislek in predlogi za stanovanjsko politiko appeared first on OUTSIDER.

Izšla je nova Trafika!

OUTSIDER, 8. maj ― Nova izdaja časopisnega lista Trafika že na voljo v trafiki na Vegovi v Ljubljani! Tematsko je tokratni list posvečen arhitekturi in gradnji z zemljo, objavljamo pa tudi 15 finalistov, ki jih je strokovna žirija izbrala med 469 predlogi, ki so prispeli na natečaj Hiša iz zemlje. Trafika je odprta vsak delavnik 10h -12h in 16h-19h… The post Izšla je nova Trafika! appeared first on OUTSIDER.

Tobias Putrih: Z efemernimi prostori graditi skupnost

OUTSIDER, 8. maj ― V ljubljanski Moderni galeriji med 25. marcem in 20. junijem 2021 poteka retrospektivna razstava Perceptron, ki ponuja prvi večji in celovitejši vpogled v dve desetletji trajajoče delovanje enega najbolj uveljavljenih slovenskih umetnikov, delujočih v mednarodnem prostoru, Tobiasa Putriha. Kustos razstave je Igor Španjol. Tobias Putrih (1972) je kipar, videast in pedagog, ki živi in ustvarja… The post Tobias Putrih: Z efemernimi prostori graditi skupnost appeared first on OUTSIDER.

Ana Obid: Z efemernimi prostori graditi skupnost

OUTSIDER, 8. maj ― V ljubljanski Moderni galeriji med 25. marcem in 20. junijem 2021 poteka retrospektivna razstava Perceptron, ki ponuja prvi večji in celovitejši vpogled v dve desetletji trajajoče delovanje enega najbolj uveljavljenih slovenskih umetnikov, delujočih v mednarodnem prostoru, Tobiasa Putriha. Kustos razstave je Igor Španjol.  Tobias Putrih (1972) je kipar, videast in pedagog, ki živi in ustvarja… The post Ana Obid: Z efemernimi prostori graditi skupnost appeared first on OUTSIDER.

[POBUDA ZA PRENOS DOBRE PRAKSE] Drugi krog prijav do 12. 5. 2021

Inštitut za politike prostora, 7. maj ― Se tudi v vaši občini spopadate s socialno izključenostjo, osamljenostjo, begom možganov ter pomanjkanjem občutka pripadnosti in skupnostnega duha? Odgovor na ta izziv je lahko platforma za NVO oziroma mestna dnevna soba. IPoP v vlogi Nacionalne URBACT točke za Slovenijo in Občina Idrija vabita občine k sodelovanju v pobudi za prenos dobre prakse. Partnerji bodo... The post [POBUDA ZA PRENOS DOBRE PRAKSE] Drugi krog prijav do 12. 5. 2021 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Idea:list studio: Pečat spomina

OUTSIDER, 6. maj ― V skoraj petsto let stari večstanovanjski atrijski hiši ob vznožju grajskega griča v Ljubljani zidovi pripovedujejo zgodbo dolge zgodovine. Prostori, nekoč namenjeni bivanju služinčadi uglednih meščanskih družin, so danes sodoben dom, ki se v zasnovi vestno odziva na specifičen arhitekturni kontekst in zahtevne prostorske pogoje historičnega objekta. Prenovo stanovanja, ki v svoji zasnovi izraža tudi… The post Idea:list studio: Pečat spomina appeared first on OUTSIDER.

Oblika, ki se vas dotakne

Revija Hiše, 6. maj ― Načrtovalci kopalnic, arhitekti, končne stranke – vsem priporočamo, da si vzamete trenutek, pogledate in začutite. S serijo TECEvelvet nam je v podjetju TECE uspelo razširiti ponudbo upravljalnih plošč za stranišča s samostojno kolekcijo s številnimi zanimivimi poudarki. Za novi dizajn je poskrbel mednarodno znan oblikovalec Konstantin Grcic, žameten dotik pa zagotavlja inovativna površina FENIX NTM® Beri dalje →
še novic