Filmski festival o mestih

Filmski festival o mestih

Dnevnik, 13. oktober ― EDO je filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi – letos bo potekal drugič, in sicer med 15. in 18. oktobrom. Festivalu je ime posodil slovenski arhitekt in urbanist Edvard Ravnikar - Edo. Bil je arhitekt z močno vizijo, vplival je na to,...
Otroci in mesto

Otroci in mesto

Dnevnik, 13. oktober ― V torek društvo Pazi!park v Kinu Šiška organizira dogodek z naslovom Otroci načrtujejo mesto, ki je namenjen spodbujanju vključevanja otrok v urejanje mest, sosesk, varnih poti do šol, šolskih igrišč ali domačih, skupnih dvorišč. V procesih urejanja...
Trans-Form: Action

Trans-Form: Action

Dnevnik, 13. oktober ― Transform je projekt povezovanja umetniških akademij jugovzhodne Evrope, ki bienalno poteka že od leta 2009 in mladim ustvarjalcem na področju vizualnih umetnosti omogoča profesionalno predstavitev v okviru mednarodne skupinske razstave. Leta 2019,...

Gao Arhitekti: Stanovanje Belle vie

OUTSIDER, 12. oktober ― Radoživ interier stanovanja za mlado družino, poln drznih kontrastov in življenjskega elana, so oblikovali Gao Arhitekti. C’est la belle vie! Družinski dom v prestolnici, popolno izhodišče za vsakodnevne podvige, kamor se je zvečer veselje spet vračati. Velika jedilna miza, za katero se vsi zberemo in okrepčamo, udoben kavč, svetla terasa, pa še dovolj zasebnosti za… The post Gao Arhitekti: Stanovanje Belle vie appeared first on OUTSIDER.

Blaš Šenica: Avtentična tržnica

OUTSIDER, 12. oktober ― Že v starodavnih naseljih je obstajal večji odprt prostor oziroma predhodnik prostora, ki ga danes imenujemo trg. Različne parafraze prostora, kot sta grška agora ali rimski forum, verjetno lahko najdemo v večini kultur po svetu, v vseh primerih pa je ta prostor pomenil središče gospodarskega, družbenega in političnega življenja. Prostor, ki je bil zaradi svoje… The post Blaš Šenica: Avtentična tržnica appeared first on OUTSIDER.

Kratek avtobusni obisk

OUTSIDER, 12. oktober ― Urbano življenje v današnjem času ni omejeno samo na metropole; s pomočjo brezžičnega interneta in drugih povsod prisotnih nevidnih valov in signalov smo lahko s svetovnimi dogodki, prijatelji in sorodniki enako na tekočem v alpskem gorovju ali afriški puščavi kot v New Yorku ali Pekingu. Delo se vedno bolj osvobaja tovarn in pisarn velikih populacijskih… The post Kratek avtobusni obisk appeared first on OUTSIDER.

EDO festivalske beležke: Eksperimentalno mesto

OUTSIDER, 11. oktober ― Ne glede na to, kako so nam pri srcu, so mesta pandorina skrinjica neštetih težav. Če se omejimo samo na okoljske, je seznam že dolg: od potratne rabe energentov, onesnaženega zraka, kontaminirane zemlje do neverjetne količine odpadkov, ki jih pridelamo njihovi prebivalci. Pogosto se zdi, da mestne skupnosti v svojih naporih niso dovolj napredne, da… The post EDO festivalske beležke: Eksperimentalno mesto appeared first on OUTSIDER.

EDO festivalske beležke: Bloki

OUTSIDER, 10. oktober ― Dear sweet mother of god, we’re in Eastern Europe, ugotovijo junaki kultnega najstniškega filma Eurotrip, ko se pred njimi odpre pogled na vrsto sivih blokov, med katerimi se razteza umazan hibrid med ulico in trgom. Blokovska naselja so bila odgovor na stanovanjsko problematiko povojne Evrope. Večino takšnih naselij v Zahodni Evropi so do danes že… The post EDO festivalske beležke: Bloki appeared first on OUTSIDER.
še novic