Triiije: Lolita Eipprova

OUTSIDER, 26. november ― S prihodom jeseni je razkrila svojo notranjost kavarna in slaščičarna Lolita na Eipprovi v Ljubljani. Gre za zanimivo sodelovanje med lastniki gostinskega lokala, arhitekti iz biroja Triiije in umetnikom Jašo Mrevljetom Pollakom. Na vrtu nove Lolite, ki nadaljuje zgodbo tiste s prve lokacije na Cankarjevem nabrežju, smo si lahko odpočili že v koronavirusnem poletju 2020.… The post Triiije: Lolita Eipprova appeared first on OUTSIDER.

Agata Tomažič: Skok na glavo v prazen bazen

OUTSIDER, 26. november ― Odpraviti se na bazen na prostem sredi novembra, na meglen, mrzel in vsestransko turoben dan, je kaj trapasta ideja. A če vemo, da so okoliščine nasploh žalobne, da v bližnji prihodnosti ni slutiti izboljšanja, ker si virus mane roke in nas karantena drži za goltanec, potem je zamisel ravno pravšnja. Še zlasti, če v bazenu… The post Agata Tomažič: Skok na glavo v prazen bazen appeared first on OUTSIDER.

NFO: Hiša KNL

OUTSIDER, 25. november ― Enodružinska hiša v hrvaški Istri je delo arhitektov iz pisarne NFO. Projektna naloga na lokaciji v bližini Poreča je obsegala zasnovo počitniške hiše s štirimi spalnicami in bazenom. Okolica lokacije je obraščena z gozdom, leži pa na položnem bregu, ki je narekoval vkop dela pritličja v teren. Vstop v objekt se tako zgodi na poglobljeni… The post NFO: Hiša KNL appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Z ruševinami iz krize?

OUTSIDER, 24. november ― Kriza navadno ustvarja ruševine – na Škotskem pa menijo, da bi se lahko z ruševinami iz krize izkopali. Verjetno še v nobeni krizi nismo imeli toliko priložnosti in časa, da bi razmišljali, kako se izkopati iz nje. Govorim seveda o ekonomski krizi, ki se kot posledica protikoronskih ukrepov napoveduje že osem mesecev, pa jo zaenkrat… The post Miloš Kosec: Z ruševinami iz krize? appeared first on OUTSIDER.

3. bienale industrijske umetnosti: Socialno-romantična utopija

OUTSIDER, 24. november ― Na znamenitem puljskem forumu, enem najlepših trgov na Mediteranu, so novembra letos postavili impresivno umetniško instalacijo. Avtorji iz umetniškega aktiva Metal Guru so pred Avgustov tempelj umestili štiri metre visoko kovinsko konstrukcijo, sestavljeno iz dveh rudarskih kladiv, kakršna so nekoč uporabljali v rudniku črnega premoga v Labinu. Pod instalacijo je pomenljiv zapis: »Čas je, da… The post 3. bienale industrijske umetnosti: Socialno-romantična utopija appeared first on OUTSIDER.

Matjaž Bolčina: Prenova Štupičeve vile

OUTSIDER, 23. november ― Hiša spominjanja Zgodovina Štupičeve vile na Zavrhu pri Lenartu je tesno povezana z življenjem Rudolfa Maistra. Lenarški notar Fran Štupica je bil namreč dober prijatelj tega generala, pesnika in intelektualca, zato je Maister na Zavrhu pogosto počitnikoval – tu pa naj bi nastale celo nekatere izmed njegovih najbolj znanih pesmi. V letu 2018, ob obeležitvi… The post Matjaž Bolčina: Prenova Štupičeve vile appeared first on OUTSIDER.

Mobilne in namizne delovne postaje HP

OUTSIDER, 23. november ― HP delovne postaje serije Z so namenjene naprednim pisarniškim uporabnikom, ki potrebujejo zmogljivosti, ki presegajo običajne pisarniške osebne računalnike. Delovne postaje so oblikovane posebej z mislijo na uporabnike, ki pri svojem delu potrebujejo visoko kakovosten računalnik z zmogljivo baterijo, vrhunskim zaslonom in možnostmi za povezovanje s sodelavci tudi s terena. Arhitekti lahko z delovnimi postajami… The post Mobilne in namizne delovne postaje HP appeared first on OUTSIDER.

D&K arhitekti: Prenova restavracije hotela Šport Otočec

OUTSIDER, 23. november ― Projekt prenove restavracije v hotelu Šport na Otočcu so pripravili in izpeljali D&K arhitekti. “Hotel Šport na Otočcu se je moral v senci svojega prestižnega soseda istega lastnika Hotela Grad Otočec na novo pozicionirati, tudi ob spremenjenih prometnih tokovih, ko je izgubil tranzitno lego in pridobil na mirnosti lokacije,” pojasnijo arhitekti. Del gradnje nove identitete… The post D&K arhitekti: Prenova restavracije hotela Šport Otočec appeared first on OUTSIDER.

Alenka Korenjak: Matematika odprtega prostora

OUTSIDER, 23. november ― Običajen korona urnik, za kuhinjsko mizo običajni jesenski prostoRoževski opravki: zoomi s sodelavkami, pripravljanje predavanja in oblikovanje konceptov za nove projekte. Iz ene sobe se sliši ponavljanje ulomkov, v drugi pri matematiki potrebujejo nož in desko: režejo jabolka, jih delijo, seštevajo, množijo. Vtem zazvoni telefon, Maja Pegan iz društva Hiša iz Maribora. Brez običajnih uvodnih… The post Alenka Korenjak: Matematika odprtega prostora appeared first on OUTSIDER.
Mesta mestom: Parkirna politika Trebnje

Mesta mestom: Parkirna politika Trebnje

Inštitut za politike prostora, 23. november ― V zadnjih 40 letih se je prometna infrastruktura po celotni državi podredila avtomobilom, katerih število se je povečalo za 4-krat. Mesta so preplavljena s stoječimi avtomobili, saj prebivalci in zaposleni uporabljajo parkirna mesta, ki pa odvzemajo dragocen mestni prostor ljudem. Zaradi povpraševanja se gradi še več parkirišč, kar zmanjšuje potencial za hojo ali uporabo kolesa.... The post Mesta mestom: Parkirna politika Trebnje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Seminar Zagotavljanje univerzalne dostopnosti v odprtem prostoru

Inštitut za politike prostora, 20. november ― Vas zanima kakšen je univerzalno dostopen javni prostor in kaj v zvezi s tem zahteva gradbeni zakon ter kako to v praksi na najboljši možen način tudi uresničujemo? Odgovore ponuja spletni seminar Zagotavljanje univerzalne dostopnosti, ki ga organizirata Zavod Dostop in IPoP v torek 24. novembra 2020 s podporo Ministrstva za okolje in prostor. Tokrat... The post Seminar Zagotavljanje univerzalne dostopnosti v odprtem prostoru appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Poke studio: Villa Majda

OUTSIDER, 19. november ― Ambient prenovljene kraške domačije, ki danes deluje kot hotel s štirimi zvezdicami, so zasnovali pri Poke studiu. Kamen, les, kovina – restavrirane stare materiale v kraški hiši dopolnjujejo sodobni elementi, ki rustikalno notranjost vile obvarujejo pred tem, da bi delovala ‘muzejsko’. Prej bi jo lahko označili za prostor ‘alternativne resničnosti’. Villa Majda predstavlja fantazijo življenja… The post Poke studio: Villa Majda appeared first on OUTSIDER.

Suzana Tratnik: Svet v prostoru

OUTSIDER, 18. november ― Gledam okoli in se sprašujem, kam zdaj. Na vece školjko z neprijetno drsečim pokrovom, ropotajoči pralni stroj ali umivalnik? Slednjič mehko pristanem na umivalniku, kjer imam tudi srebrno posodo z vodo. Povzpnem se na polico pod ogledalom, čeprav je preozka, da bi se udobno vzleknil. Ko pa gledam v ogledalo, je moje bivališče skozi odprta… The post Suzana Tratnik: Svet v prostoru appeared first on OUTSIDER.
še novic