Rok Rozman: Podiranje jezov v glavah ljudi

OUTSIDER, 2. junij ― Pogovor z Rokom Rozmanom je nastal spomladi leta 2018, ob pripravi monografije Living With Water, ki je pospremila slovenski paviljon na beneškem arhitekturnem bienalu. Na rekah Balkana je trenutno načrtovanih skoraj 3.000 novih hidroelektrarn. Na možne posledice tako drastičnih gradenj in posegov v vodna telesa med drugimi opozarja Rok Rozman, nekdanji olimpijec, biolog in pobudnik… The post Rok Rozman: Podiranje jezov v glavah ljudi appeared first on OUTSIDER.

GAO Arhitekti: Azijska restavracija Han

OUTSIDER, 1. junij ― Nedavno se je odprl trgovinski center Aleja, z njim pa tudi nova restavracija Han, katere opremo so zasnovali Gao Arhitekti. Oblikovanje samosvojega interierja znotraj večjega trgovinskega kompleksa je zagotovo izziv; z informacijami, barvami in napisi nasičena notranjost takšnih prostorov se zdi diametralno nasprotje umirjenega interierja kakovostne restavracije. Japonec Junichiro Tanizaki v svoji Hvalnici senci piše,… The post GAO Arhitekti: Azijska restavracija Han appeared first on OUTSIDER.

Aleksander Brezlan, Matevž Granda: Kalas Contemporary

OUTSIDER, 31. maj ― Je objekt v vinorodnih Halozah zgrajen zaradi stare vinogradniške stiskalnice, ki obvladuje glavnino notranjosti? Ali pa je bila stiskalnica pred stoletjem in več stesana zaradi hiše, ki jo danes ščiti? Obe, stiskalnica in hiša, oblikujeta nenavadno celoto, v kateri si je težko predstavljati neovirano gibanje človeških teles, ki naj bi ga bivališča navadno omogočala. Vendar… The post Aleksander Brezlan, Matevž Granda: Kalas Contemporary appeared first on OUTSIDER.

Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Nakupovalni center

OUTSIDER, 29. maj ― Medtem ko se je pravkar odprl nov nakupovalni center v bližini ljubljanske obvoznice, dober kilometer naprej pa sameva velikansko gradbišče nakupovalnega centra Stožice in že deset let čaka na boljše dni, večina nakupovalnih centrov, kljub mnogim nedomiselnim zasnovam, zadnjih trideset let precej uspešno deluje. Sprejeli smo jih kot sestavni del našega urbanega okolja, pa če… The post Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Nakupovalni center appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Moj predzadnji članek o Plečnikovemu stadionu

OUTSIDER, 28. maj ― Eden največjih ameriških arhitektov Frank Lloyd Wright (1867–1959) je poletja preživljal v Phoenixu v Arizoni, kjer je leta 1932 ustanovil svojo šolo, The Taliesin Fellowship. Šola še vedno občasno deluje. Od leta 2019 je kompleks pod Unescovo zaščito. Urejen pa je tudi muzej. Če ga boste kdaj obiskali, vam bo vodnik pokazal sobo, v kateri… The post Matevž Granda: Moj predzadnji članek o Plečnikovemu stadionu appeared first on OUTSIDER.

Delovni prostori arhitektov: Mertelj Vrabič Arhitekti

OUTSIDER, 27. maj ― Maša Mertelj in Matic Vrabič sta začela sodelovati prek skupnega projekta, veselje do dela in skupni pogledi na arhitekturo pa so ju pripeljali do skupnega biroja. Sta zagotovo ena izmed najprepoznavnejših mladih slovenskih arhitektov, ki iz projekta v projekt ohranjata svoj slog in jasno konceptualno usmeritev. Ta je prisotna tudi v prostoru, v katerem delata.… The post Delovni prostori arhitektov: Mertelj Vrabič Arhitekti appeared first on OUTSIDER.

Intervju: Markus Pfisterer, soavtor prenove Plečnikovega stadiona

OUTSIDER, 26. maj ― GMP (Von Gerkan, Marg and Partners) je eden večjih nemških arhitekturnih birojev. Sedež imajo v Haburgu, poslovne enote pa po vsem svetu. Med njihovimi referencami je tudi več stadionov, ki so jih zgradili po celem svetu. Pred več kot desetletjem so zmagali na vabljenemu natečaju za prenovo Plečnikovega stadiona. O kontroverzni prenovi stroka razpravlja že… The post Intervju: Markus Pfisterer, soavtor prenove Plečnikovega stadiona appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Molimo za zdravo pamet

OUTSIDER, 26. maj ― Kolega Matevž Granda dvomi, da je dobro, če je stroka okrog Plečnikovega stadiona enotna. Piše, da »kjer vsi enako mislijo, ne misli nihče.« Povsem se strinjam, da je enotnost za vsako ceno pogosto izraz pomanjkanja dialoga in poslušanja različnih mnenj. Vendar pa poenotenje ali konsenz ne pomenita istega kot enoumje. Ko se je po dolgih… The post Miloš Kosec: Molimo za zdravo pamet appeared first on OUTSIDER.

Ajda Bračič: Leto brez Bienala

OUTSIDER, 25. maj ― Maj 2018; vroč dan; iz kanalov puhti nezamenljiva aroma Benetk, prefinjen koktajl ribjega vonja, urina in sončne kreme, pomešane z znojem neštetih turistov.  Globoko vdihnem kanalski mulj, se potopim v množico in že komolčim proti Arsenalu, proti beneškemu arhitekturnemu bienalu, največji svetovni arhitekturni razstavi, ki tistega leta nosi naslov Freespace. Svoboda, zrak, prostor: tega tu… The post Ajda Bračič: Leto brez Bienala appeared first on OUTSIDER.

Marko Klemen: »Univerzalne formule za uspešnost ni«

OUTSIDER, 25. maj ― Marko Klemen Sovre, človek za Instagram profilom revije Outsider Vas kdaj zanima, kdo tiči za Outsiderjevim Instagram profilom? Čigava roka sega po ročno izdelani kavni skodelici, kdo se greje pod belimi rjuhami, kdo bo obrnil naslednji list v reviji na sliki? To je Marko Klemen Sovre, mlad multitalent, ki za podobo revije Outsider na enem… The post Marko Klemen: »Univerzalne formule za uspešnost ni« appeared first on OUTSIDER.

Stroka je enotna: “Plečnikov stadion izgubljen za vedno.”

OUTSIDER, 24. maj ― V petek (22.5.2020) je potekala 19. nujna seja odbora za kulturo DZ RS, ki jo je sklicala stranka Levica, in sicer na temo prenove Plečnikovega stadiona. Na sejo je bilo vabljenih okoli 30 organizacij in posameznikov, predstavnikov stroke in vsak zainteresiran je imel na voljo pet minut časa, da predstavi svoj pogled. Prisotni so bili… The post Stroka je enotna: “Plečnikov stadion izgubljen za vedno.” appeared first on OUTSIDER.

Robert Dolinar: Milošu Florijančiču v spomin

OUTSIDER, 22. maj ― Spomini V zadnjih letih sem ga le redko srečal. Pravzaprav sva se od konca mojega študija in v letih moje tujine videla zgolj parkrat. Vsakokrat pa sem se ga razveselil. Še danes znam skoraj na pamet pismo, ki mi ga je kot priporočilo napisal nekoč že v drugi polovici mojega študija. Ne zato, ker bi… The post Robert Dolinar: Milošu Florijančiču v spomin appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Nujna seja o Plečnikovem stadionu

OUTSIDER, 22. maj ― Danes, v petek, 22.5. 2020, sem vabljen na 19. nujno sejo DZ, Odbora za kulturo na temo prenove Plečnikovega stadiona (link). Seja je sklicana na podlagi Civilne pobude za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki (pobudo preberite na tej povezavi). Na sejo je vabljen širok krog strokovne javnosti, predstavniki zavoda ZVKDS, MOL, investitorjev … Ker… The post Matevž Granda: Nujna seja o Plečnikovem stadionu appeared first on OUTSIDER.

Nina Granda: Vavčer za kulturo

OUTSIDER, 21. maj ― Vlada je v tem tednu sprejela tretji »protikoronski zakon«, ki med drugim zagotavlja tudi turistične vavčerje za vse državljane. Vsak polnoletni državljan bo prejel 200 evrov, vsak mladoletnik pa 50 evrov za porabo na področju turizma. Kultura je v času korone vsaj toliko prizadeta kot turizem: epidemija je preprečila vrhunec gledališke in festivalske sezone, vsi… The post Nina Granda: Vavčer za kulturo appeared first on OUTSIDER.

Sadar+Vuga: Nomadska hiša

OUTSIDER, 21. maj ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz pisarne Sadar+Vuga so izbrali projekt Nomadska hiša. Sadar+Vuga: “Slovensko društvo za sončno energijo je želelo na parceli površine 400m2 na južnem robu Ljubljane postaviti enodružinsko hišo, s katero bi promoviralo… The post Sadar+Vuga: Nomadska hiša appeared first on OUTSIDER.

Nejc Černigoj: Kowloon Walled City, mesto za obzidjem

OUTSIDER, 21. maj ― Mesto teme kot izgubljeni utrinek človeške prihodnosti Morda ste se v morastih sanjah kdaj znašli v mestu, ki ni imelo ne ulic ne trgov, niti kakršnega koli drugega zunanjega prostora – v mestu, ki je bilo pravzaprav neskončen stanovanjski blok, kjer so hodniki iz stanovanj vodili le v druga stanovanja, včasih v notranjost trgovine, restavracije… The post Nejc Černigoj: Kowloon Walled City, mesto za obzidjem appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Arhitektura zelo sodobne grozljivke

OUTSIDER, 21. maj ― Eden izmed hitov neodvisne produkcije devetdesetih je bila grozljivka Kocka. The Cube (1997) je eden izmed najbolj arhitekturno pogojenih prostorov groze v sodobnem filmu. Druga sočasna garažna mojstrovina, Čarovnica iz Blaira (The Blair Witch Project, 1999), se dogaja v anonimni hosti skoraj brez zidov, ki bi jih postavil človek, Kocka pa je obratno prostor totalne… The post Miloš Kosec: Arhitektura zelo sodobne grozljivke appeared first on OUTSIDER.
še novic