HERTZ ARHITEKTUR #31

HERTZ ARHITEKTUR #31

Radio Študent, 23. marec 2019 ― Reinier de Graaf, arhitekt in partner v slavnem arhitekturnem biroju OMA, svojo najnovejšo knjigo Four Walls and a Roof: The Complex Nature of a Simple Profession začne z naslednjo anekdoto: Kmalu po tem, ko je diplomiral, je naletel na znanca, ki ga je vprašal, zakaj je tako dolgo študiral, ali ni vendar arhitektura zgolj štiri stene
HERTZ ARHITEKTUR #30

HERTZ ARHITEKTUR #30

Radio Študent, 24. februar 2019 ― Reiner de Graaf, arhitekt in partner v slavnem arhitekturnem biroju OMA, svojo najnovejšo knjigo Four Walls and a Roof: The Complex Nature of the Simple Profession začne z naslednjo anekdoto: Kmalu po tem, ko je diplomiral, je naletel na znanca, ki ga je vprašal, zakaj je tako dolgo študiral, ali ni vendar arhitektura zgolj štiri stene in streha?
HERTZ ARHITEKTUR #29

HERTZ ARHITEKTUR #29

Radio Študent, 27. januar 2019 ― Reinier de Graaf, arhitekt in partner v slavnem arhitekturnem biroju OMA, svojo najnovejšo knjigo Four walls and a Roof: The Complex Nature of the Simple Profession začne z naslednjo anekdoto: Kmalu po tem, ko je diplomiral, je naletel na znanca, ki ga je vprašal, zakaj je tako dolgo študiral, ali ni vendar arhitektura zgolj štiri stene in streha?
Hertz arhitektur #28

Hertz arhitektur #28

Radio Študent, 25. november 2018 ― Spoštovane, spoštovani. V zaključnem odstavku uvoda knjige Braca Rotarja Risarji : učenjaki, ideologije v urbanizmu in arhitekturi avtor sklene, da je področje zidave, kamor prišteva arhitekturo in urbanizem, privilegirano področje ideologije.
HERTZ ARHITEKTUR #27

HERTZ ARHITEKTUR #27

Radio Študent, 23. september 2018 ― Spoštovane in spoštovani. Sredi julija letošnjega leta smo bili v newyorškem MoMA priča otvoritvi razstave Toward a concrete utopia, architecture in Yugoslavia, 1948-1980 kuratorja Martinoja Stierlija, gostujočega kuratorja Vladimirja Kulića in Anne Kats.
HERTZ ARHITEKTUR #26

HERTZ ARHITEKTUR #26

Radio Študent, 27. maj 2018 ― Medellin, drugo mesto Kolumbije, v srcu tropov na dnu dolge doline na tisoč petsto metrih nadmorske višine, ki se ga zaradi posebne klime drži oznaka, da je 'mesto večne pomladi', se v novem tisočletju odeva v novo podobo. Mesto, ki gre k trem milijonom, ugledni angleški The Telegraph, priporoča kot počitniško destinacijo za hipsterje.
HERTZ ARHITEKTUR #25

HERTZ ARHITEKTUR #25

Radio Študent, 26. marec 2018 ― V preteklosti smo že večkrat gostovali diskurz s temelji, zasidranimi v tekstih zbirke Teoretska praksa arhitekture. Grobo povedano, sam koncept "teoretske prakse arhitekture" implicira najmanj možen in največ nujen obstoj zapisane, ubesedene, tekstualne arhitekture.
HERTZ ARHITEKTUR #24

HERTZ ARHITEKTUR #24

Radio Študent, 27. november 2017 ― Spoštovane in spoštovani, dobrodošli v novem Hertzu arhitektur. Konec lanskega leta, torej malodane pred enim letom, smo bili priča četrti, toda še zmeraj zadnji izdaji v okviru knjižne zbirke Teoretska praksa arhitekture z naslovom Niti uporabni niti estetski objekt s podnaslovom Strukturna logika arhitekture.
Hertz arhitektur #23

Hertz arhitektur #23

Radio Študent, 24. september 2017 ― Konec tega in pa v začetku prihodnjega tedna bomo na Fakulteti za arhitekturo priče FAKongresu. Organizirali so ga Viharniki. Viharniki so skupinski projekt večih fakultetnih seminarjev, ki pa si za nalogo zadajajo ukvarjanje z lastnimi problemi, problemi fakultete.
Hertz arhitektur #22

Hertz arhitektur #22

Radio Študent, 23. julij 2017 ― Letos 7. junija je avtorja dvaindvajsete edicije oddaje Hertz arhitektur doletela čast, da je vodil enega od pogovorov, ki so se zvrstili tekom letošnjega Mesta knjige v Novi Gorici. Avtor oddaje se je pogovarjal s Klemnom Ploštajnerjem, ki je napisal spremno besedo h knjigi Novo urbano vprašanje, ki smo jo recenzirali v dvajseti ediciji H-A-ja. In če šteje, da smo knjigo že predstavili, se je pogovor o "novem urbanem vprašanju" upomenil na način, da se predstavi kot dodatno pojasnilo v knjigi obravnavanih teoretskih pozicij.
HERTZ ARHITEKTUR #20

HERTZ ARHITEKTUR #20

Radio Študent, 26. marec 2017 ― Spoštovana javnost. Koncem lanskega leta je pri založbi Confer (*cf) v okviru Rdeče zbirke izšel prevod Andyja Merrifielda Novo urbano vprašanje. Gre za prvi prevod tega avtorja v slovenščino, ki ga je opravila Ana Kralj, spremno besedo pa je dodal Klemen Ploštajner. Andy Merrifield je avtor mnogih del, med katerimi veljata The Wisdom of Donkeys: Finding Tranquility in a Chaotic World iz leta 2008 ter Magical Marxism: Subversive Politics and the Imagination iz leta 2011 za pravi uspešnici; The New Urban Question, kakor gre naslov v izvirniku, pa je izšel leta 2014. Merrifield je bil ravno tako kot Beatlesi rojen leta 1960 v Liverpoolu. Na tamkajšnji politehniki mu je v osemdesetih uspelo diplomirati iz geografije, filozofije in sociologije, leta 1993 pa je doktoriral na Oxfordu pod mentorstvom marksista Davida Harveyja. Če udarimo kar naravnost, je Novo urbano vprašanje knjiga, ki artikulira upor in poziva k uporu. Sestavljena je iz dveh delov, kjer predgovor in prvi dve poglavji: Kakšna je prihodnost urbanih študij in Vnovič stara urbana vprašanja (in njih obnova), tvorijo teoretski razlog upora, medtem ko so preostala poglavja bolj navdahnjena budnica, ki vzpodbujajo k aktivizmu. Pri tem ostajajo nekoherentna, če ne rečemo, da gre bolj za slikovito teoretsko paberkovanje, k čemur pa se bomo še vrnili. A začnimo z Merrifieldovo zastavitvijo upora. Kakor pokaže že naslov obravnavanega dela, ta vzpostavlja razliko z domala nepogrešljivim delom na področju urbanih študij, govorimo o delu La Question Urbaine Manuela Castellsa iz leta 1972. Za Merrifielda je Castellsovo vprašanje o urbanem zastarelo. Castells je razbral »urbano« kot razmerje do podružbljenih dobrin in storitev, za katere v splošnem pravimo, da so javne dobrine in storitve. Kot pravi Castells, je njihova osnovna funkcija reprodukcija. Merrifield cilja na to, da je osnovno Castellsovo vprašanje, kako država upravlja in usmerja kolektivno porabo, ter da je to osnovni element njene politične
še novic