Primer Rožnik – inšpekcija se je odzvala, kaj pa zdaj?

Inštitut za politike prostora, 6. junij ― V javnost je prišla odločba naravovarstvene inšpektorice o zaustavitvi sekanja dreves na Rožniku v Ljubljani. Dobre štiri mesece po tem, ko je pozimi ljudi v Ljubljani vznemirjalo dogajanje na najbolj obljudenem mestnem hribu in so se mediji spotikali ob neutemeljenost pripomb na način sekanja s strani nevladnih organizacij in civilne družbe, odločba kaže, da je... The post Primer Rožnik – inšpekcija se je odzvala, kaj pa zdaj? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Ozelenimo mesta!

Ozelenimo mesta!

Inštitut za politike prostora, 2. junij ― V torek, 30. maja 2023, je Mestna občina Krško gostila dogodek Spoznaj mojo dobro prakso, ki sta ga s podporo Ministrstva za naravne vire in prostor organizirala IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije v okviru projekta Podpora izvajanju prostorske in urbane politike in programa URBACT. Zdaj že tradicionalni, peti dogodek Spoznaj... The post Ozelenimo mesta! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Učimo se izdelati lokalni načrt hodljivosti – povabilo na usposabljanje za občine in prostorske načrtovalce

Inštitut za politike prostora, 1. junij ― Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vabi občine in prostorske načrtovalce*, da se skupaj prijavijo za sodelovanje v prvi izvedbi novega programa usposabljanja Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti!. V procesu usposabljanja bodo udeleženci preko spletnih seminarjev in praktičnih nalog osvojili znanje za organizacijo in vodenje procesa izdelave lokalnega načrta hodljivosti ter dobro ozavestili pomen hoje za... The post Učimo se izdelati lokalni načrt hodljivosti – povabilo na usposabljanje za občine in prostorske načrtovalce appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Šolsko ulico – območje varnih prihodov v šolo bomo načrtovali in izvedli v Medvodah

Inštitut za politike prostora, 16. maj ― IPoP – Inštitut za politike prostora je februarja 2023 ponovno povabil slovenske občine k partnerstvu v projektu Šolska ulica – območje varnih prihodov v šolo. Prejeli smo štiri prijave iz treh statističnih regij: eno iz Gorenjske, dve iz Osrednjeslovenske in eno iz Podravske statistične regije. Vse so izkazale ambicioznost pri izvedbi projekta in kar tri... The post Šolsko ulico – območje varnih prihodov v šolo bomo načrtovali in izvedli v Medvodah appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Vabilo] Spoznaj mojo dobro prakso: ozelenimo mesta

[Vabilo] Spoznaj mojo dobro prakso: ozelenimo mesta

Inštitut za politike prostora, 15. maj ― Spoznaj mojo dobro prakso: ozelenimo mesta Primeri iz Krškega, Kočevja, Bleda, Ajdovščine in Maribora 30. maj 2023, 9.30–14.00 Kulturni dom Krško Vabimo vas na študijski obisk v Krško, ki bo priložnost, da se seznanimo z izzivi urejanja javnih zelenih površin in s primeri iz domače prakse. Pomen zelenih površin in dreves v urbanem okolju pod... The post [Vabilo] Spoznaj mojo dobro prakso: ozelenimo mesta appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Zaključil se je globalni festival Jane’s Walk

Zaključil se je globalni festival Jane’s Walk

Inštitut za politike prostora, 12. maj ― Začetek maja zdaj že tradicionalno zaznamuje globalni festival Jane’s Walk z organiziranimi sprehodi, zasnovanimi kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti, kot način javnega razpravljanja o stanju v prostoru in kot ozaveščanje o pomenu hodljivosti mest. Globalni festival je letos potekal med 5. in 7. majem, vendar pa so se sprehodi pri nas začeli že... The post Zaključil se je globalni festival Jane’s Walk appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Sporočilo za javnost] Zamenjajte avtomobil za kolo in polni zagona poženite v nov delovni dan

[Sporočilo za javnost] Zamenjajte avtomobil za kolo in polni zagona poženite v nov delovni dan

Inštitut za politike prostora, 11. maj ― Nacionalni izziv Polni zagona kolesarimo v službo Ljubljana, 10.5.2023 Nacionalna pobuda Polni zagona kolesarimo v službo spodbuja kolesarjenje na delo, namesto vsakodnevne vožnje z avtomobilom. Je izziv za posameznike, ki želijo spremeniti vsakodnevne potovalne navade, se zagnati v nov dan z manj stresa in več energije in obenem bolj učinkovito naslavljati izzive v delovnem okolju.... The post [Sporočilo za javnost] Zamenjajte avtomobil za kolo in polni zagona poženite v nov delovni dan appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Jane’s Walk] Melje: včeraj, danes, jutri

[Jane’s Walk] Melje: včeraj, danes, jutri

Inštitut za politike prostora, 11. maj ― … od stare lokomotive do stanovanjskih vil pod hribom, pa preko tranzitne Meljske ceste in mimo industrijske kulise do zelene poti ob Dravi. V sklopu globalnega festivala Urbani sprehodi Jane’s Walk smo se v petek, 5. maja 2023, mudili po Melju v Mariboru. Sprehodi, ki vsako leto potekajo prvi konec tedna v maju, letos pa... The post [Jane’s Walk] Melje: včeraj, danes, jutri appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Učimo se izdelati lokalni načrt hodljivosti – vabilo za občine in prostorske načrtovalce

Inštitut za politike prostora, 8. maj ― Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vabi predstavnike občin in prostorske načrtovalce na kratek spletni informativni dan, na katerem bo predstavljen nov program aktivnega usposabljanja za izdelavo lokalnega načrta hodljivosti. Program Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti bo v prihodnjih dveh letih omogočil 6 parom predstavnikov občin in prostorskih načrtovalcev, da skupaj s sodelavci IPoP – Inštituta... The post Učimo se izdelati lokalni načrt hodljivosti – vabilo za občine in prostorske načrtovalce appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Nova spletna stran KTPP – Koalicije za trajnostno prometno politiko

Inštitut za politike prostora, 4. maj ― Koalicija za trajnostno prometno politiko (KTPP) ima novo spletno stran, preko katere lahko redno spremljate aktualne novice na področjih, kot so: prometna politika, trajnostna prometna infrastruktura, javni potniški promet, kolesarjenje, hoja in prometno obremenjevanje. Promet v Sloveniji je sektor z najvišjimi izpusti toplogrednih plinov (32 % vseh emisij in 50 % v ne-ETS sektorju) in... The post Nova spletna stran KTPP – Koalicije za trajnostno prometno politiko appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
V maju polni zagona kolesarimo v službo!

V maju polni zagona kolesarimo v službo!

Inštitut za politike prostora, 3. maj ― Izziv se začne 8. maja – registrirajte se že danes na www.polnizagona.si! Z navdušenjem predstavljamo naš najnovejši projekt – nacionalno pobudo Polni zagona kolesarimo v službo, ki je namenjena spodbujanju kolesarjenja kot trajnostne oblike mobilnosti in spreminjanju vsakodnevnih potovalnih navad. Ali ste vedeli, da Slovenci za vzdrževanje avtomobila porabimo kar 17 % celotnega prihodka? Prekomerna... The post V maju polni zagona kolesarimo v službo! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Odziv KTPP] Širitev Linhartove ceste

[Odziv KTPP] Širitev Linhartove ceste

Inštitut za politike prostora, 21. april ― Proti 4-pasovni Linhartovi cesti, za zeleno Linhartovo, prijazno meščanom V Koaliciji za trajnostno prometno politiko smo razočarani nad novicami, da Mestna občina Ljubljana (MOL) namerava razširiti Linhartovo cesto v štiripasovnico. S tem pismom želimo MOL pozvati, naj ne skrene s poti, ki si jo je zadala na področju trajnostnega urejanja prometa. Opozarjamo, da ima širitev... The post [Odziv KTPP] Širitev Linhartove ceste appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Vabilo] Spoznaj mojo dobro prakso: ozelenimo mesta

[Vabilo] Spoznaj mojo dobro prakso: ozelenimo mesta

Inštitut za politike prostora, 20. april ― Spoznaj mojo dobro prakso: ozelenimo mesta Primeri iz Krškega, Kočevja, Bleda, Ajdovščine in Maribora 30. maj 2023, 9.30–14.00 Kulturni dom Krško Vabimo vas na študijski obisk v Krško, ki bo priložnost, da se seznanimo z izzivi urejanja javnih zelenih površin in s primeri iz domače prakse. Pomen zelenih površin in dreves v urbanem okolju pod... The post [Vabilo] Spoznaj mojo dobro prakso: ozelenimo mesta appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mobilnostni načrt turistične destinacije Predjama

Mobilnostni načrt turistične destinacije Predjama

Inštitut za politike prostora, 17. april ― V okviru projekta Predjama Sustainable je v sodelovanju Občine Postojna, Postojnske jame, IPoP in Občine Strand (Norveška) nastal Mobilnostni načrt turistične destinacije Predjama. Mobilnostni načrt je ob izvedbi pilotnih aktivnosti, izhajajočih iz načrta, osrednji cilj projekta. Skladno s Celostno prometno strategijo si želi Občina Postojna povečati delež trajnostne mobilnosti v občini. S turističnima znamenitostima Postojnsko... The post Mobilnostni načrt turistične destinacije Predjama appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Nastajajoči civilnodružbeni urbanizmi v Aziji kot odgovor na izzive lokalnih skupnosti

Inštitut za politike prostora, 11. april ― Leta 2017 smo na IPoP izdali zbornik Politike prostora: O izzivih lokalnih skupnosti med Ljubljano in Seulom, v katerem smo predstavili in primerjali dobre prakse skupnostnega povezovanja in pobud na lokalni ravni. Z njimi smo se pri svojem delu srečali tudi sodelavci IPoP. Takrat smo ugotovili, da se lokalne skupnosti v Ljubljani in Seulu zaradi... The post Nastajajoči civilnodružbeni urbanizmi v Aziji kot odgovor na izzive lokalnih skupnosti appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic