Mesta mestom: Ko pokopališče postane park

Mesta mestom: Ko pokopališče postane park

Inštitut za politike prostora, 25. november ― Urejanje pokopališč se tako kot načini pokopavanja in slovesa od umrlih s časom spreminja. Nova pokopališča so bolj podobna parkom, posamezni grobovi zasedajo manj prostora, pokopališče lahko služi svojemu namenu dalj časa in hkrati deluje kot javni park. Na takem pokopališču nastane manj odpadkov in z njegovim urejanjem imajo tako posamezniki kot pokopališka uprava manj... The post Mesta mestom: Ko pokopališče postane park appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Občina Bohinj namerava olajšati dostop do stanovanj

Občina Bohinj namerava olajšati dostop do stanovanj

Inštitut za politike prostora, 19. november ― Dolgoletna zapostavljenost stanovanjskega področja je privedla do vseslovenske stanovanjske krize. Cene stanovanj rastejo hitreje kot dohodki v večini držav članic EU – tudi v Sloveniji – in tako postajajo stanovanja vedno bolj nedostopna ter v vedno večje breme gospodinjstev. Z vprašanji stanovanjske politike se na IPoP ukvarjamo že vrsto let. Skozi svoje delovanje opozarjamo na... The post Občina Bohinj namerava olajšati dostop do stanovanj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Lokalni načrt hodljivosti za občino Piran – Lucija

Inštitut za politike prostora, 18. november ― Lokalni načrt hodljivosti za občino Piran – Lucija Predstavljamo vam Lokalni načrt hodljivosti za občino Piran – Lucija (v nadaljevanju LNH Piran-Lucija), ki je nastal pomladi in poleti 2022 kot rezultat drugega poziva Načrtujmo skupaj zdravo mesto! v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. LNH Piran... The post Lokalni načrt hodljivosti za občino Piran – Lucija appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Preizkus prometne ureditve v Solkanu za prenovo Šolske ulice

Preizkus prometne ureditve v Solkanu za prenovo Šolske ulice

Inštitut za politike prostora, 12. november ― Učenci OŠ Solkan so lahko dva tedna šli v šolo peš in sproščeno, saj je bila urejena začasna prometna ureditev Območje varnih prihodov v šolo. Cilj začasne prometne ureditve je bil izboljšati pogoje za varen prihod v šolo in povečati delež otrok, ki pridejo v šolo aktivno ter hkrati zmanjšati število avtomobilov v neposredni bližini... The post Preizkus prometne ureditve v Solkanu za prenovo Šolske ulice appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Vabilo za občine] Načrtujmo skupaj zdravo mesto!

Inštitut za politike prostora, 11. november ― Program Aktivno v šolo in zdravo mesto, vabi k sodelovanju še eno občino, da v prvi polovici leta 2022 skupaj pripravimo lokalni načrt hodljivosti – LNH. S pripravo LNH občini pomagamo sprožiti proces ozaveščanja o pomenu hoje kot zdravju koristne telesne dejavnosti in prometne prakse ter pripraviti izhodišča za uresničevanje infrastrukturnih, organizacijskih in ozaveščevalnih ukrepov. ... The post [Vabilo za občine] Načrtujmo skupaj zdravo mesto! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Pešbus že šesto šolsko leto v slovenskih šolah

Inštitut za politike prostora, 3. november ― Aktivna pot v šolo, peš, s kolesom, skirojem ali rolko je pri otrocih zelo priljubljena. Poleg tega, da je aktivna hoja v šolo otrokom všeč, dobro vpliva tudi na njihovo počutje in zdravje ter razvoj. S pomočjo Pešbusa se otroci učijo sodelovati v prometu, načrtovati čas ter spoznavajo lokalno okolje in ljudi. Vsakodnevna hoja v... The post Pešbus že šesto šolsko leto v slovenskih šolah appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Prenova javnih površin za igro z otroki

Mesta mestom: Prenova javnih površin za igro z otroki

Inštitut za politike prostora, 28. oktober ― Površine za igro pogosto obravnavamo omejeno na otroška igrišča, ki jih razumemo kot ograjena območja z določenim naborom igral in podrejena standardom varnosti. Otroci pa se igrajo povsod in si želijo za igro precej drugačne prostore. Vključevanje otrok v načrtovanje prostora za igro privede do rešitev, ki vsebujejo predvsem različne naravne prvine, kot so drevesa... The post Mesta mestom: Prenova javnih površin za igro z otroki appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Zeleno javno naročanje

Mesta mestom: Zeleno javno naročanje

Inštitut za politike prostora, 22. oktober ― Mesta lahko s premišljenim in strateškim javnim naročanjem naslavljajo svoje gospodarske, družbene in okoljske izzive. Z zavestno izbiro trajnostnih in lokalnih ponudnikov dobrin in storitev mesta zapirajo tokove in pripomorejo h krepitvi lokalnega bogastva, kar prinaša koristi za lokalno prebivalstvo, skupnosti in okolje. Zeleno javno naročanje je lahko močno orodje pri doseganju ciljev okoljske politike... The post Mesta mestom: Zeleno javno naročanje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Zaposleni OŠ Solkan so zmanjšali uporabo avta za dober namen

Zaposleni OŠ Solkan so zmanjšali uporabo avta za dober namen

Inštitut za politike prostora, 21. oktober ― Zaposleni na OŠ Solkan so v času začasne prometne ureditve imenovane Šolska ulica – Območje varnih prihodov v šolo za dober namen zmanjšali število prepeljanih kilometrov z avtomobilom. Na pot v službo in domov so šli večkrat vsaj del poti peš ali s kolesom. Sodelovali so v kampanji, v kateri je bilo zmanjšanje uporabe avtomobila nagrajeno z nakupom koles za učence OŠ... The post Zaposleni OŠ Solkan so zmanjšali uporabo avta za dober namen appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Javna razprava Vsi v mesto o prometu v Kočevju

Inštitut za politike prostora, 18. oktober ― V okviru Evropskega tedna mobilnosti je v KCK – Kulturnem centru Kočevje potekala javna razprava o prometu v središču Kočevja. Namen javne razprave je bil izmenjava mnenj o poskusni prometni ureditvi, ki je bila izvedena med majem in junijem 2021 ter razprava o izhodiščih za trajno prometno ureditev v prihodnosti. Na začetku je udeležene nagovoril... The post Javna razprava Vsi v mesto o prometu v Kočevju appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Električni minibus Kavalir

Mesta mestom: Električni minibus Kavalir

Inštitut za politike prostora, 12. oktober ― Slovenska mesta v zadnjih letih sledijo trendu širjenja območij za pešce, saj si želijo izboljšati kakovost življenja v mestih, oživljati mestna središča in nenazadnje spodbuditi razcvet turizma. Pri tem se soočajo z izzivom ohranjanja dostopnosti območij za pešce za vse prebivalce in obiskovalce mesta. Ljubljana je ta problem naslovila z uvedbo prevoza na klic, ki... The post Mesta mestom: Električni minibus Kavalir appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
VSI KRAJI SO POMEMBNI: Teritorialna agenda se že uresničuje

VSI KRAJI SO POMEMBNI: Teritorialna agenda se že uresničuje

Inštitut za politike prostora, 4. oktober ― V sredo, 29. septembra 2021, je v Mariboru potekala konferenca VSI KRAJI SO POMEMBNI: Teritorialna agenda v praksi. Konferenco je v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU organiziralo Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z IPoP – Inštitutom za politike prostora in Skupnostjo občin Slovenije. Namen konference je bil obogatiti razpravo o prostorski razsežnosti kakovosti... The post VSI KRAJI SO POMEMBNI: Teritorialna agenda se že uresničuje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: »Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle«

Mesta mestom: »Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle«

Inštitut za politike prostora, 30. september ― Javne in druge zelene površine v mestih prispevajo k ohranjanju biotske pestrosti in prilagajanju na podnebne spremembe ter zagotavljajo kakovosten življenjski prostor živalim, rastlinam in človeku. Zaradi pogoste košnje mestnih zelenic, trave in druge travniške rastline ne cvetijo, kar vpliva na to, da zmanjka hrane za medonosne čebele in druge opraševalce in tudi na to,... The post Mesta mestom: »Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Mobilnost in zdravje – peš se daleč pride!

Inštitut za politike prostora, 24. september ― Letos je največja evropska kampanja za promocijo trajnostne mobilnosti potekala pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno./Safe and Healthy with Sustainable Mobilty. Izbira teme ni naključje. Cel svet se že drugo jesen zapored pod vplivom epidemije COVID-19 ukvarja predvsem z zdravjem, hkrati je v strokovni javnosti aktivna mobilnost že dalj časa prepoznana kot daleč najbolj učinkovita rešitev... The post Mobilnost in zdravje – peš se daleč pride! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

VABILO NA KONFERENCO: Vsi kraji so pomembni 29/9/2021

Inštitut za politike prostora, 23. september ― VSI KRAJI SO POMEMBNI Teritorialna agenda v praksi 29. september 2021, 8.30–16.00, IZUM – Institut informacijskih znanosti, Prešernova ulica 17, Maribor Kako je prostorski razvoj povezan s kakovostjo življenja? Na kakšen način je prostorska razsežnost kohezije vključena v novo kohezijsko politiko? Pridružite se nam pri razpravi o teh in podobnih vprašanjih ter spoznajte šest navdihujočih... The post VABILO NA KONFERENCO: Vsi kraji so pomembni 29/9/2021 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic