Komika Gašper Bergant in Žan Papič postavljena pred izziv

Inštitut za politike prostora, 17. maj ― Ali bosta za manj kot dva pustila avto doma? Že tretje leto zapored je pod okriljem IPoP– Inštituta za politike prostora v teku kampanja Manj kot dva, ki poteka pod sloganom Za manj kot dva je avto doma. Letos sta v ospredju dve vprašanji, kaj vse imamo v vsakdanjem življenju na dosegu dveh kilometrov in... The post Komika Gašper Bergant in Žan Papič postavljena pred izziv appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Publikacija] Podnebno načrtovanje: Podnebnim spremembam prilagojene prostorske rešitve

Inštitut za politike prostora, 14. maj ― Ko smo spomladi 2023 v okviru Mreže za prostor prvič izvedli program Podnebnega načrtovanja so predavatelji več kot enkrat govorili o tem, da bo večja intenzivnost padavin za Slovenijo verjetno največji izziv povezan s podnebnimi spremembami. Navajali so tako modele, ki to napovedujejo, kot konkretne ukrepe, s katerimi moramo ta izziv nasloviti na sistemski ravni in na... The post [Publikacija] Podnebno načrtovanje: Podnebnim spremembam prilagojene prostorske rešitve appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Pobuda] Za žive meje!

Inštitut za politike prostora, 6. maj ― Žive meje so ena od značilnosti kulture urejanja naših naselij. Iz prostora izginjajo prav v času, ko jih tako ljudje kot narava v urbanem okolju potrebujemo še bolj kot v preteklosti. Žive meje so preprosta, učinkovita in cenovno zanimiva rešitev, ki lokalni skupnosti ponuja številne priložnosti za vključevanje prebivalcev v podnebno politiko in povezovanje lokalne... The post [Pobuda] Za žive meje! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Publikacija] Podnebne akcije: Projekti članic Mreže za prostor za naslavljanje podnebnih sprememb

Inštitut za politike prostora, 6. maj ― Podnebne spremembe nam vedno odločneje trkajo na vrata in našo kolektivno zavest. Letos smo prvič že zgodaj aprila izmerili temperaturo 30 stopinj celzija. In glede na izkušnje preteklih let ne vemo, kaj pričakovati od poletja. Se bodo vrstili rekordni vročinski valovi, v katerih bomo iskali senco in bežali iz pregretih mest? Bo pridelek na poljih... The post [Publikacija] Podnebne akcije: Projekti članic Mreže za prostor za naslavljanje podnebnih sprememb appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Publikacija] Moč narave za odporna naselja in skupnosti

Inštitut za politike prostora, 18. april ― O urejanju urbanih zelenih površin za prilagajanje na podnebne spremembe   Publikacija Moč narave za odporna naselja in skupnosti je nastala v okviru Podnebnega programa Mreže za prostor. Namenjena je zelo širokemu spektru zainteresiranih za urbane zelene površine in drevesa, ki se v različnih vlogah in organizacijah srečujejo z vprašanji in nalogami urejanja javnih zelenih... The post [Publikacija] Moč narave za odporna naselja in skupnosti appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Pobuda] Za žive meje!

Inštitut za politike prostora, 17. april ― Žive meje so ena od značilnosti kulture urejanja naših naselij. Iz prostora izginjajo prav v času, ko jih tako ljudje kot narava v urbanem okolju potrebujemo še bolj kot v preteklosti. Žive meje so preprosta, učinkovita in cenovno zanimiva rešitev, ki lokalni skupnosti ponuja številne priložnosti za vključevanje prebivalcev v podnebno politiko in povezovanje lokalne... The post [Pobuda] Za žive meje! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Sporočilo za javnost] Moč narave za odporna naselja in skupnosti

Inštitut za politike prostora, 17. april ― Na dogodku ob predstavitvi nove publikacije MOČ NARAVE ZA ODPORNA NASELJA IN SKUPNOSTI o pomenu zelenih površin za prilagajanje naselij podnebnim spremembam, ki je potekal 16. aprila 2024, se je v živo in na daljavo zbralo okoli 70 udeležencev. IPoP – Inštitut za politike prostora je ob predstavitvi publikacije opozoril tudi na pobudo za zaščito... The post [Sporočilo za javnost] Moč narave za odporna naselja in skupnosti appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Urbani sprehodi Jane’s Walk – 2024

Inštitut za politike prostora, 12. april ― Pomlad bodo ponovno obeležili urbani sprehodi v okviru globalnega festivala Jane’s Walk, ki bo letos potekal med 3. in 5. majem 2024. Sprehodi, ki jih pri nas podpiramo že od začetka, bodo tokrat na pomen hoje v vsakdanjem življenju mest opozorili že v svoji štirinajsti izvedbi. Kljub temu, da globalni festival sicer poteka prvi majski vikend, bo... The post Urbani sprehodi Jane’s Walk – 2024 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Nove vsebine za živahna mesta

Nove vsebine za živahna mesta

Inštitut za politike prostora, 11. april ― V sredo, 10. aprila 2024, smo se mudili v Celju na študijskem obisku Spoznaj mojo dobro prakso: Nove vsebine za živahno mesto. Dogodek se je osredotočal na različne načine oživljanja mest, podkrepljenimi s primeri iz domače prakse, s poudarkom predvsem na notranjih prostorih, ki prispevajo h krepitvi skupnosti. Zbrane je najprej pozdravil direktor občinske uprave... The post Nove vsebine za živahna mesta appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Sporočilo za javnost] V samo 24 urah se je nacionalni pobudi Polni zagona priključilo več kot 400 kolesarjev

[Sporočilo za javnost] V samo 24 urah se je nacionalni pobudi Polni zagona priključilo več kot 400 kolesarjev

Inštitut za politike prostora, 9. april ― Sporočilo za javnost Ljubljana, 9.4.2024 Pomladni meseci prebudijo številne kolesarje, zato je v že tretji izvedbi zaživela nacionalna pobuda Polni zagona kolesarimo v službo. Pobuda, ki se bo letos odvijala od 8. aprila do 26. maja, spodbuja kolesarjenje na delo, namesto vsakodnevne vožnje z avtomobilom. Še dodatno pa letos spodbuja delodajalce in ne nagovarja le... The post [Sporočilo za javnost] V samo 24 urah se je nacionalni pobudi Polni zagona priključilo več kot 400 kolesarjev appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Polni zagona kolesarimo v službo od 8. aprila do 26. maja!

Polni zagona kolesarimo v službo od 8. aprila do 26. maja!

Inštitut za politike prostora, 5. april ― Zaženite se z nami na spletni strani www.polnizagona.si. Polni zagona kolesarimo v službo je nacionalna pobuda, zasnovana kot 7 tedenski izziv za spreminjanje potovalnih navad. Cilj je čim večkrat pustiti avtomobil doma in namesto tega izbrati kolo za vsakdanje poti. V izzivu lahko sodelujete kot posamezniki, ali pa se povežete v skupine s sodelavci in... The post Polni zagona kolesarimo v službo od 8. aprila do 26. maja! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Sporočilo za javnost] Otroci želijo hoditi v šolo aktivno! Odrasli jim to lahko omogočimo!

[Sporočilo za javnost] Otroci želijo hoditi v šolo aktivno! Odrasli jim to lahko omogočimo!

Inštitut za politike prostora, 4. april ― Ob Svetovnem dnevu zdravja, ki letos poteka pod sloganom “Moje zdravje, moja pravica!”  program Aktivno v šolo in zdravo mesto ponovno vabi vse slovenske šole in občine, da spoznajo potovalne navade otrok in na podlagi ugotovitev ukrepajo. Lani jeseni so nekatere šole s pomočjo preproste ankete in platforme Kako hodimo v šolo? že povprašale otroke,... The post [Sporočilo za javnost] Otroci želijo hoditi v šolo aktivno! Odrasli jim to lahko omogočimo! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Urbani sprehodi Jane’s Walk – 2024

Inštitut za politike prostora, 25. marec ― Pomlad bodo ponovno obeležili urbani sprehodi v okviru globalnega festivala Jane’s Walk, ki bo letos potekal med 3. in 5. majem 2024. Sprehodi, ki jih pri nas podpiramo že od začetka, bodo tokrat na pomen hoje v vsakdanjem življenju mest opozorili že v svoji štirinajsti izvedbi. Kljub temu, da globalni festival sicer poteka prvi majski vikend, vam... The post Urbani sprehodi Jane’s Walk – 2024 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Vabilo] Spoznaj mojo dobro prakso: Nove vsebine za živahno mesto

[Vabilo] Spoznaj mojo dobro prakso: Nove vsebine za živahno mesto

Inštitut za politike prostora, 7. marec ― Spoznaj mojo dobro prakso: Nove vsebine za živahno mesto Primeri iz Celja, Bohinja, Kamnika in drugod 10. april 2024, 9.30 – 15.00 Osrednja knjižnica Celje   Vabljeni na študijski obisk v Celje, kjer bomo spoznali različne načine za oživljanje mest s primeri iz domače in tuje prakse. Mesta po vsej Evropi iščejo nove načine, kako... The post [Vabilo] Spoznaj mojo dobro prakso: Nove vsebine za živahno mesto appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Vabilo občinam: Uvajate ukrepe trajnostne mobilnosti in potrebujete pomoč pri komuniciranju?

Vabilo občinam: Uvajate ukrepe trajnostne mobilnosti in potrebujete pomoč pri komuniciranju?

Inštitut za politike prostora, 29. februar ― Na IPoP – Inštitutu za politike prostora vabimo k sodelovanju občine, ki imajo namen v letu 2024* uvajati ukrepe trajnostne mobilnosti in pri tem potrebujejo komunikacijsko podporo. Prednost imajo občine, ki bodo uvedle ukrepe trajnostne mobilnosti na račun omejevanja motornega prometa. Uvajanje tovrstnih ukrepov pogosto vpliva na vsakdanje navade prebivalcev, kar ni prijetno, zato jih... The post Vabilo občinam: Uvajate ukrepe trajnostne mobilnosti in potrebujete pomoč pri komuniciranju? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic