Vabilo občinam: Uvajate ukrepe trajnostne mobilnosti in potrebujete pomoč pri komuniciranju?

Inštitut za politike prostora, 29. februar ― Na IPoP – Inštitutu za politike prostora vabimo k sodelovanju občine, ki imajo namen v letu 2024* uvajati ukrepe trajnostne mobilnosti in pri tem potrebujejo komunikacijsko podporo. Prednost imajo občine, ki bodo uvedle ukrepe trajnostne mobilnosti na račun omejevanja motornega prometa. Uvajanje tovrstnih ukrepov pogosto vpliva na vsakdanje navade prebivalcev, kar ni prijetno, zato jih... The post Vabilo občinam: Uvajate ukrepe trajnostne mobilnosti in potrebujete pomoč pri komuniciranju? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Vabimo na usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka

Inštitut za politike prostora, 13. februar ― Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vabi predstavnike šol in občin, učitelje in druge zainteresirane, ki bi želeli podpreti otroke pri aktivni hoji v šolo s Pešbusom in Bicivlakom, da se udeležijo brezplačnega spletnega usposabljanja v sredo, 13. 3. 2024. Izvedeli boste vse potrebno za zagon in izvajanje Pešbusa in/ali Bicivlaka ter spoznali dva... The post Vabimo na usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Inventura leta 2023

Inventura leta 2023

Inštitut za politike prostora, 5. februar ― V letu, ko se je gentrifikacija znašla v finalu za besedo leta, se je pokazalo, da teme, s katerimi se ukvarjamo, prodirajo v zavedanje in skrb splošne javnosti. Predvsem tudi zato, ker posledice podnebnih sprememb vedno bolj vplivajo na vsakdanje življenje prebivalcev. Skozi osrednja štiri področja delovanja – trajnostno mobilnost, podporo upravljanju, krepitev skupnosti in... The post Inventura leta 2023 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Zaključen je izbor udeležencev drugega usposabljanja za načrtovanje hoji in zdravju prijaznega okolja

Inštitut za politike prostora, 25. januar ― Na drugo povabilo programa Aktivno v šolo in zdravo mesto občinam in prostorskim načrtovalcem v programu usposabljanja Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! je prispelo sedem prijav. Med šestimi prijavami, ki so izpolnjevale pogoje, so bile za sodelovanje izbrane Občina Dobrova-Polhov Gradec ter Mestni občini Celje in Koper. Strokovna komisija programa Aktivno v šolo in zdravo mesto je... The post Zaključen je izbor udeležencev drugega usposabljanja za načrtovanje hoji in zdravju prijaznega okolja appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Znan je nabor praks v okviru razpisa Mesta>>mestom

Znan je nabor praks v okviru razpisa Mesta>>mestom

Inštitut za politike prostora, 22. januar ― Med oktobrom in decembrom 2023 je potekal razpis Mesta >> mestom, s katerim smo občine in javna podjetja povabili, da nam posredujejo svoje dobre prakse na področju trajnostnega urbanega razvoja. S pozivom smo iskali inovativne prakse in nove rešitve, s katerimi naslavljajo izzive v svojem lokalnem okolju in naslavljajo aktualne tematike, ki so relevantne tudi... The post Znan je nabor praks v okviru razpisa Mesta>>mestom appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Kar 71 % anketiranih učencev bi v šolo želelo hoditi aktivno

Kar 71 % anketiranih učencev bi v šolo želelo hoditi aktivno

Inštitut za politike prostora, 17. januar ― V sklopu programa Aktivno v šolo in zdravo mesto smo v času Evropskega tedna mobilnosti jeseni 2023 zagnali spletno platformo za beleženje načina hoje v šolo Kako hodimo v šolo?. Z njeno pomočjo smo spodbudili vse slovenske šole in občine, da med svojimi učenci preverijo način in želeni način hoje v šolo. V anketi je... The post Kar 71 % anketiranih učencev bi v šolo želelo hoditi aktivno appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[URBACT razpis]: Mreže za prenos inovacij

Inštitut za politike prostora, 12. januar ― URBACT je objavil razpis za mreže za prenos inovacij. Prijave so mogoče do 20. marca 2024. Nacionalna URBACT točka 25. januarja 2024 ob 9. uri organizira spletni informativni dan. Od 10. januarja do 20. marca 2024 je odprt razpis za mreže za prenos inovacij (Innovation transfer networks − ITN). Cilj teh mrež je prenos inovacij,... The post [URBACT razpis]: Mreže za prenos inovacij appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Končano prvo usposabljanje za izdelavo lokalnega načrta hodljivosti, odprto vabilo na drugo

Končano prvo usposabljanje za izdelavo lokalnega načrta hodljivosti, odprto vabilo na drugo

Inštitut za politike prostora, 5. januar ― Prvi cikel usposabljanja Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! se je decembra končal. Predstavniki občin Domžale, Ribnica ter Mestne občine Slovenj Gradec so skupaj z izbranimi prostorskimi načrtovalci uspešno zaključili sodelovanje na prvem ciljnem usposabljanju za načrtovanje hoji in zdravju prijaznega okolja, podrobneje spoznali proces priprave lokalnega načrta hodljivosti ter v praksi preizkusili načrtovalska orodja in... The post Končano prvo usposabljanje za izdelavo lokalnega načrta hodljivosti, odprto vabilo na drugo appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Povabilo za občine in prostorske načrtovalce]: Usposabljanje Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti!

[Povabilo za občine in prostorske načrtovalce]: Usposabljanje Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti!

Inštitut za politike prostora, 6. december 2023 ― Po uspešnem sodelovanju v usposabljanju z Občino Domžale, Občino Ribnica in Mestno občino Slovenj Gradec z izbranimi načrtovalci program Aktivno v šolo in zdravo mesto vabi nove tri občine in prostorske načrtovalce[1], da se skupaj prijavijo za sodelovanje v drugem ciklu usposabljanja Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! V procesu usposabljanja bodo udeleženci preko spletnih seminarjev... The post [Povabilo za občine in prostorske načrtovalce]: Usposabljanje Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Pametne rešitve za trajnostno mobilnost: zbirka kratkih izobraževalno-dokumentarnih videov

Pametne rešitve za trajnostno mobilnost: zbirka kratkih izobraževalno-dokumentarnih videov

Inštitut za politike prostora, 28. november 2023 ― V okviru projekta SmartMOVE – pametne rešitve za trajnostno mobilnost smo na IPoP v sodelovanju s partnerji projekta pripravili zbirko kratkih izobraževalno-dokumentarnih videov o trajnostni mobilnosti. V videih so predstavljena orodja kot je na primer mobilnostni načrt, certifikat trajnostne mobilnosti, pilotna izvedba prilagodljivih skupinskih prevozov, pa tudi dobre prakse mobilnosti v podjetjih IKEA Slovenija ter... The post Pametne rešitve za trajnostno mobilnost: zbirka kratkih izobraževalno-dokumentarnih videov appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta >> mestom #4: Razpis za dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja

Mesta >> mestom #4: Razpis za dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja

Inštitut za politike prostora, 27. november 2023 ― Pripravljamo nov, že četrti, katalog dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja Mesta >> mestom. Občine, javna podjetja in regionalne razvojne agencije vabimo k prijavi inovativnih praks in novih rešitev, s katerimi naslavljajo izzive v svojem lokalnem okolju. Prakse naj naslavljajo aktualne tematike, naj bodo relevantne za druge slovenske občine ter uresničljive v drugih okoljih. Rok za... The post Mesta >> mestom #4: Razpis za dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Zbirka webinarjev o različnih vidikih trajnostne mobilnosti za organizacije in podjetja

Zbirka webinarjev o različnih vidikih trajnostne mobilnosti za organizacije in podjetja

Inštitut za politike prostora, 23. november 2023 ― V okviru projekta SmartMOVE smo v mesecu oktobru in novembru 2023 skupaj s projektnimi partnerji izvedli cikel spletnih izobraževanj o različnih plateh trajnostne mobilnosti. Nabor strokovnjakov s področja je na zanimiv in vključujoč način ter z video prikazi primerov predstavil ključne teme in možnosti, ki jih imajo delodajalci oziroma organizacije ter zaposleni, da bi pripomogli... The post Zbirka webinarjev o različnih vidikih trajnostne mobilnosti za organizacije in podjetja appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[KTPP] Odziv na aktualno dogajanje v središču Ljubljane v času prometne konice – Avtobusi so rešitev, ne problem

Inštitut za politike prostora, 21. november 2023 ― V zadnjih tednih središče Ljubljane v času prometne konice redno zaznamujejo stoječe kolone avtobusov. V KTPP opozarjamo mesto in državo, da je v času gradbenih del, ki bodo potekala še kar nekaj časa, javni potniški promet lahko rešitev za bolj tekoč promet v mestu. Nasprotno ga trenutna ureditev spravlja v podrejen položaj in onemogoča njegovo... The post [KTPP] Odziv na aktualno dogajanje v središču Ljubljane v času prometne konice – Avtobusi so rešitev, ne problem appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Konferenca Mestni turizem]: Avtentičnost in zadovoljstvo lokalne skupnosti ključna za uspeh

Inštitut za politike prostora, 16. november 2023 ― V četrtek, 9. novembra 2023, je v Kranju potekala mednarodna konferenca Mestni turizem: Trajnostni turizem v malih in srednje velikih mestih, ki so jo soorganizirali Ministrstvo za naravne vire in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije. Mestni turizem je v zadnjem desetletju doživel velik razmah. Mesta so postala dostopnejša zaradi... The post [Konferenca Mestni turizem]: Avtentičnost in zadovoljstvo lokalne skupnosti ključna za uspeh appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[KONFERENCA]: Presoja učinkov na prostor

Inštitut za politike prostora, 15. november 2023 ― Izkušnje pri nas in na tujem kažejo, da so razvojne politike različnih ravni pogosto slabo usklajene z dolgoročnimi strateškimi cilji in usmeritvami prostorskega razvoja. Kaže se potreba po bolj celovitem in povezanem upravljanju s prostorom, ki zahteva okrepljen dialog med deležniki ter s tem bolj odprto in povezano pripravo ter izvajanje politik na vseh ravneh... The post [KONFERENCA]: Presoja učinkov na prostor appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic