Biografski podatki o osebi v prevzetih normativnih zapisih

COBISS, 23. januar ― Opombe v bloku 3XX po formatu za normativne podatke COMARC/A so namenjene javnemu prikazu uporabnikom, ki do normativne baze podatkov CONOR.SI dostopajo prek skupnega kataloga slovenskih knjižnic COBISS+ (gl. sliko 1). Opombe moramo vnesti v obliki, ki je primerna za javni prikaz podatkov v slovenskem okolju. Zato: opombe morajo biti v slovenskem jeziku, pomen opomb … Preberi več "Biografski podatki o osebi v prevzetih normativnih zapisih"

1878 – Rojen Oton Župančič

Zgodovina na dlani, 23. januar 23. januarja leta 1878 se je na Vinici v Beli krajini rodil slovenski pesnik, dramatik in prevajalec Oton Župančič. Skupaj z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom Aleksandrovim in Ivanom Cankarjem je bil eden izmed predstavnikov slovenske moderne. V delih se je posvečal socialni problematiki (Samogovori 1908), napisal je nekaj otroških pesniških… Preberi The post 1878 – Rojen Oton Župančič appeared first on Zgodovina na dlani.
Klarinetistka Urška Zupan na Mladih virtuozih

Klarinetistka Urška Zupan na Mladih virtuozih

Marijan Zlobec, 23. januar ― Na sedmem koncertu mednarodnega cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana bosta nastopila klarinetistka Urški Zupan in Trobilni kvartet GŠ Velenje. Študentka salzburškega Mozarteuma Urška Zupan je na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih prejela vrsto nagrad, skupaj s Saškim filharmoničnim pihalnim orkestrom je nastopila tudi na novoletnem koncertu pod taktirko Hansjörga Angererja. Trobilni kvartet Glasbene šole Velenje […]
Lara

Lara

Koridor, 22. januar ― Film, ki se je rodil v Sloveniji in po 13 letih zaživel v Nemčiji, je zgodba o dnevu v življenju nekdanje talentirane pianistke in upokojene javne uslužbenke. Psihološka študija o ambicijah, razočaranjih, projekcijah, strahospoštovanju in emancipaciji. The post Lara appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Dolittle (2020)

Dolittle (2020)

Deseta umetnost, 22. januar ― Dolittle spada v kategorijo tistih filmov, ki nastanejo iz gole radovednosti hollywoodskih kravatarjev, če jim lahko uspe iz mrtvila obuditi pozabljeno blagovno znamko in z njo na hitro zaslužiti. Na tak način sta nastala najnovejši del Terminatorja kot tudi vnovični zagon filma, ki temelji na seriji Charlie’s Angels… in samo enkrat lahko ugibate, kako dobro sta se odrezala […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    A Nightmare on Elm Street (1984)  Peter Pan: Iskanje knjige Nije  Na obali Chesil  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)  Seven Samurai (1954) Copyright © Deseta umetnost [Dolittle (2020)], All Right Reserved. 2020.
Visoko avstrijsko odlikovanje za dr. Andreja Rahtena

Visoko avstrijsko odlikovanje za dr. Andreja Rahtena

Marijan Zlobec, 22. januar ― Nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju dr. Andrej Rahten je prejel Veliki zlati častni znak na traku za zasluge za Republiko Avstrijo. Visoko odlikovanje mu je na sprejemu v ljubljanski rezidenci izročila avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka, ki je v svojem nagovoru poudarila dosežke odlikovanca pri krepitvi dvostranskih odnosov med sosednjima državama. Avstrijska veleposlanica v Sloveniji […]

Stoletnica

Arne Hodalič, 22. januar ― Triindvajsetega januarja mineva natančno 100 let odkar se je rodil moj oče, a meni se zdi, da je od takrat, ko ga ni več, minilo le nekaj kratkih dni ... Mogoče pa je taka obletnica ravno pravšnja za razmislek o tem, kako je oče pravzaprav vplival name
Maria

Maria

Koridor, 22. januar ― Tako vsakdan živahno zdrsi po odru, pri tem pa to drsenje predstave nikakor ni zdrs v monotono dolgočasno dogajanje, temveč je živo in gibko kot voda. The post Maria appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Little Women (2019)

Little Women (2019)

Deseta umetnost, 21. januar ― Greta Gerwig je trenutna ena od ljubljenk tako stroke kot tudi občinstva. Mnoge je navdušila že leta 2017 s svojim prvencem, komično dramo o odraščanju Ladybird, ki jo je celo pripeljala do Oskarjev, letos pa jo verjetno podobna usoda čaka s svojim drugim režijskim poskusom, sicer že sedmo filmsko predelavo klasičnega romana avtorice Louise May Alcott z naslovom Little […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mother! (2017)  Hitri in drzni: Hobbs in Shaw  The Prestige (2006)  Od serijskega morilca do TV serij  I, Frankenstein (2014) Copyright © Deseta umetnost [Little Women (2019)], All Right Reserved. 2020.

Infokafana: Neomajno odločni proti militarizmu in vojnam!

[A] Infoshop, 21. januar ― Infokafana: Neomajno odločni proti militarizmu in vojnam! Petek, 24. januar 2020 ob 20h V [A] Infoshopu, anarhističnem socialnem prostoru na Metelkovi, nadaljujemo z lahkotnimi petkovimi večeri, ko se ob hladnih pijačah in toplem ognju družimo in pogovarjamo o resnih in manj resnih stvareh v tovariškem vzdušju. V tokratni Infokafani se bomo v luči sobotnega protivojnega protesta pogovarjali o militarizmu, potekajočih in prihajajočih vojnah na Bližnjem vzhodu in o vlogi Slovenije v njih. O vsem tem se bomo pogovarjali s stališča odpora proti vsem vojnam, vojaški industriji in kapitalističnemu redu, ki potrebuje vojne za lastno ohranitev. Diskusija bo potekala v obliki odprte javne tribune. Vabljeni!   Več o protestu FB >>>

Izjava: Neomajno odločni proti militarizmu in vojnam!

[A] Infoshop, 21. januar ― Neomajno odločni proti militarizmu in vojnam! Od zasedbe Metelkove, preko kampanje proti vstopu v zvezo Nato in napadu na Irak, do Rojave in Irana V zadnjem času smo priča še enemu primeru vojnega zaostrovanja – tokrat v Iranu. Pri tem ne gre za novo vojno stanje, temveč za vojno razsežnost kontinuirane politike ekstraktivizma s strani držav t. i. Zahoda. Slednje že desetletja s kombinacijo uspešnih in manj uspešnih poskusov prevratov, netenjem sovraštva in vojaške agresije ustvarjajo nestabilen Bližnji vzhod kot del permanentnega stanja sočasnih državljanskih vojn. Nova nestabilnost zagotavlja optimalne pogoje za kolonialno izkoriščanje naravnih virov: na Bližnjem vzhodu sta to denimo nafta in zemeljski plin, v Boliviji litij, v Kongu kobalt, drugje pa še marsikaj drugega. V procesih ohranjanja kolonialnega gospostva se poskušajo okoriščati tudi slovenske elite. Pridno sodelujejo v vojaških operacijah in jih v očeh javnosti poskušajo legitimirati ali jim celo nadeti humanitarni značaj. Kljub temu, da je doprinos slovenskih oblasti prej karikaturne kot simbolne narave, pa je naraščajoči militarizacijski pohlep moč zaznati tudi pri nas. V post-invazijskem obdobju je imela Slovenska vojska v Iraku prisotna dva vojaka, deset let kasneje pa že kar šest, kar predstavlja eskalacijo vojaških sil za več sto odstotkov! Poleg tega ne smemo pozabiti na željo po vzpostavitvi vojaške baze v Luki Koper in željo po nakupu za t. i. obrambo domovine povsem neuporabne vojaške mašinerije. Na nepotrebno vpletanje slovenskih vojakov v mednarodne plenilsko-vojaške pohode kaže tudi zadnji primer, ko se je celo Iran spomnil, da mora pred simbolnim raketnim napadom nanj opozoriti vseh šest pripadnikov Slovenske vojske v vojaški bazi Erbil, ki so nato bazo zapuščali oz. v njej ostajali, po njihovem odhodu pa na koncu najbrž niti nemška vojska, pod taktirko katere so bili nastanjeni, ni opazila, da jih ni. Taisti vzorec hlapčevskega podrejanja lokalnih politikov višjim kapitalističn

Ada Škerl: Speči metulji: zbrane pesmi

Koridor, 21. januar ― Zbrane pesmi so v prevrednotenju poezije Ade Škerl še kompromisne, vendar nastavljajo izhodišča za drznejše kritične interpretacije. The post Ada Škerl: Speči metulji: zbrane pesmi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

1793 – Umre Ludvik XVI.

Zgodovina na dlani, 21. januar 21. januarja 1793 je bil z giljotino na pariškem Trgu revolucije (danes Trg sloge) usmrčen francoski kralj Ludvik XVI. Bil je edini francoski kralj v zgodovini, ki je doživel takšno usodo. Star je bil 38 let. Na francoski prestol je prišel leta 1774 pri le 20. letih. Z njegovo smrtjo… Preberi The post 1793 – Umre Ludvik XVI. appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic