http://bookazzill.tumblr.com/post/100735928698/o-znanosti-in-politiki-zrc-sazu-in

http://bookazzill.tumblr.com/post/100735928698/o-znanosti-in-politiki-zrc-sazu-in

Knjigarna Azil, 23. oktober 2014 ― http://bookazzill.tumblr.com/post/100735928698/o-znanosti-in-politiki-zrc-sazu-in: O znanosti in politiki ZRC SAZU in KOsRIS vabita na pogovor,* ki bo 27. oktobra, ob 19. uri, v Atriju ZRC (Novi trg 2) Raziskovanje in inovacije so sestavni del naših življenj in predpogoj našega preživetja. Znanost, ki združuje oboje, je postala nepogrešljiva tudi za razumevanje družbenih odnosov in kultur. Tega se zavedajo predvsem tehnološko razvite in politično stabilne države, pri nas pa politične elite vse glasneje razmišljajo o tem, da bi raziskave in razvoj prepustile zasebni pobudi, ki da bo posel opravila bolje. Ne glede na to tudi slovenski raziskovalke in raziskovalci dokazujejo, da so bile v preteklosti ključni nosilec tveganja v razvoju novodobnih tehnologij državne in ne zasebne investicije. Da so vse tehnologije, od interneta do zaslona na dotik, omogočile sistematične raziskave, ki so jih finančno podprli državni proračuni. Kljub temu koalicijska pogodba aktualne vlade znanosti namenja le malo več kot polovico prostora, namenjenega kmetijstvu. Bi nas moralo skrbeti, ali naj, kot ponavadi, mirno in molče raziskujemo naprej? *Prireditev smo si tokrat zamislili kot pogovor med znanostjo in politiko. Najprej bomo besedo dali raziskovalcem (oz. direktorjem raziskovalnih centrov in inštitutov: Otu Lutharju, Mojci Štraus, Janku Jamniku), takoj za tem pa politike iz prve vrste občinstva povabili, da si tudi sami vzamejo besedo in poskušajo predstaviti svoje videnje problematike. Serija prireditev Brez cinizma poteka v soorganizaciji Knjigarne AZIL in s podporo JAK.
Vabimo vas na predstavitev prve knjige v novi knjižni zbirki TPA...

Vabimo vas na predstavitev prve knjige v novi knjižni zbirki TPA...

Knjigarna Azil, 2. oktober 2014 ― Vabimo vas na predstavitev prve knjige v novi knjižni zbirki TPA - Teoretska praksa arhitekture: Tektonika v arhitekturi: Frampton - Semper - Bötticher Uvodne predstavitve bodo imeli arhitektka Petra Čeferin, arhitekt Peter Gabrijelčič in filozof Rado Riha. Predstavitev bo v Atriju ZRC, v četrtek 9.10.2014 ob 19. uri. Knjižna zbirka TPA, ki jo skupaj izdajata Filozofski inštitut ZRC SAZU in Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, je namenjena razvijanju področja arhitekturne teorije. V zbirki bomo objavljali prevode temeljnih teoretskih besedil arhitekture in izvirnih del arhitekturne teorije, ki jim je skupno, da nosijo v sebi odgovore na aktualne probleme arhitekture. Zbirka ima dve izhodišči. Prvo je, da arhitektura danes obstaja in deluje v različnih pojavnih oblikah, ki jih ni več mogoče zajeti s klasično dvojico teorije in prakse. Drugo pa je, da je danes za arhitekturo bistvena njena povezanost z drugimi miselnimi polji, predvsem s filozofijo. Z uresničevanjem obeh izhodišč želi zbirka prispevati tudi k vidnejši prisotnosti arhitekture v javnem prostoru. Izdajo prve knjige so podprli: GH Holding d.d., Riko d.o.o. in Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.  Dogodek poteka v organizaciji Knjigarne AZIL in ga finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.
RADIO IN STRIP!

RADIO IN STRIP!

Knjigarna Azil, 4. junij 2014 ― RADIO IN STRIP!: Pritisnite na gumb in obrnite stran, na vaša čutila bomo pritiskali iz vseh strani! | Torek, 17. junij, ob 19. uri v Knjigarni AZIL Knjigarna AZIL in Stripburger predstavljata: RADIO, STRIP, KNJIGARNA! Radijsko fronto bo odprla Pia Nikolič, pomoč pri kopanju stripovskih jarkov pa bo nudil Domen Finžgar. Skupaj bosta predstavila nenavadno simbiozo dveh nizkoločljivostnih medijev: Radia in Stripa. Povod za to sila zanimivo temo je bila nova številka revije Stripburger, ki se je lotila radijske tematike in ugotovila, da simbioza sploh ni tako nenavadna. Z radijem so se ukvarjali velikani svetovnega stripa kot so Harvey Pekar, Jessica Abel in Kim Deitch, v radijskem etru pa vse od Slovenije,  Avstralije in še kje potekajo stripovske oddaje. Zagotavljamo vam, da po predavanju nikoli več ne boste brali stripov brez glasbene spremljave in radija ne boste več poslušali ob bolščanju v beli zid. Kemija zvoka in podob je preprosto prevelika. Pia Nikolič (Radio Študent) in Domen Finžgar (stripavtor in član uredništva revije Stripburger) ————————————————————————————— Martin Ramoveš: NESOJENI KAVBOJI glasbeni album v stripu Nesojeni kavboji je stripovski prvenec Martina Ramovša in hkrati druga glasbena izdaja benda Martin Ramoveš Band. Nesojeni kavboji prinašajo deset krajših zgodb, ustripljenih pesmi s priložene zgoščenke, vsaka pa skozi oči umetnika obravnava neko družbeno anomalijo. O součinkovanju poezija, glasbe in stripa se bo z Martinom Ramovšem pogovarjal Domen Finžgar. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Dogodek finančno podpira JAK RS.
Knjigarna AZIL v sodelovanju z zavodom MASKA organizira okroglo...

Knjigarna AZIL v sodelovanju z zavodom MASKA organizira okroglo...

Knjigarna Azil, 4. junij 2014 ― Knjigarna AZIL v sodelovanju z zavodom MASKA organizira okroglo mizo ob izidu knjige Duša na delu Franca Berardija-Bifa. Sreda, 21. maj 2014, ob 19:00 | Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana Sodelujejo: Franco Berardi - Bifo in Nikolai Jeffs. Moderator: Andrej Pavlišič. Sodobni kapitalizem skuša v neskončnost ustvarjati dobičke iz umskega dela za računalniki, kar je v okolju, ki je visokotehnološko, preobloženo z dražljaji, izjemno kaotično in hitro, vzrok za tesnobe. Prekarizacija delavcev je temelj nove subjektivizacije, ki raztaplja obljube o progresivnosti zgodovine in lepši prihodnosti. Rešitev, ki jo predlaga Franco Berardi - Bifo, so novi modeli ekonomske in družbene organizacije, ki temeljijo na solidarnosti.
Prva svetovna vojna, strip in popularna kultura

Prva svetovna vojna, strip in popularna kultura

Knjigarna Azil, 12. maj 2014 ― V četrtek, 15.5. ob 19. uri | ATRIJ ZRC, Novi trg 2, Ljubljana Strip nedvomno postaja pomemben medij za pripovedovanje zgodovine in stripi iz obdobja velike vojne pri tem niso izjema. Z zgodovinarji in stripovskimi avtorji se bomo pogovarjali o tem, kako je različnim stripom uspelo ujeti duha prve svetovne vojne, kakšna je specifika stripovske poetike in kako je združljiva z dokumentaristično in zgodovinopisno etiko. Sodelujejo: dr. Petra Svoljšak, Damijan Stepančič in Ciril Horjak. # # # # # # # # # # Ob 100. obletnici izbruha prve svetovne vojne je v Atriju na ogled tudi avstrijsko - slovenska potujoča razstava SLEDI/SPUREN, ki povezuje tri države in 11 umetnikov. Slovenski kustos Vasja Nagy in avstrijska kustosinja Denise Parizek sta slovenske in avstrijske umetnike povabila k razmisleku o spremembah, ki jih je doživela Evropa v tem obdobju. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - * Projekt finančno podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK).
Knigarna AZIL in ZRC SAZU vabita na pogovor o knjigi: REALIST...

Knigarna AZIL in ZRC SAZU vabita na pogovor o knjigi: REALIST...

Knjigarna Azil, 24. april 2014 ― Knigarna AZIL in ZRC SAZU vabita na pogovor o knjigi: REALIST BIOGRAPHY AND EUROPEAN POLICY. Pogovor bo v četrtek, 24. aprila, ob 17. uri v Atriju ZRC na Novem trgu 2. V knjigi Realist Biography and European Policy (Jeffrey David Turk in Adam Mrozowicki, ur. (2013), Leuven University Press) sta prvič združena (kritični) realizem kot že uveljavljena filozofija družbenih ved in biografski narativni intervju kot konkreten metodološki pristop. S to knjigo ne želimo dokazati le, da je mogoče združiti kritični realizem in biografsko metodo, temveč da sta takorekoč naravna kombinacija za raziskave v evropski politiki. V pogovoru o knjigi bodo sodelovali dr. Tatiana Bajuk Senčar, dr. Jeffrey David Turk, dr. Nataša Rogelja in dr. Jure Gombač. Predstavitev knjige bo v angleščini in slovenščini. Vljudno vabljeni! Knjiga je rezultat delavnice »Realist Biography and European Policy«, ki so jo sofinancirali the Center for Sociological Research (CeSO), KU Leuven, the University Association for Contemporary European Studies (UACES) in ZRC SAZU. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - * Projekt finančno podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK).
Knjigarna AZIL in Kud Logos prijazno vabita na dogodek iz serije Brez cinizma*, ki bo v sredo,...

Knjigarna AZIL in Kud Logos prijazno vabita na dogodek iz serije Brez cinizma*, ki bo v sredo,...

Knjigarna Azil, 16. april 2014 ― Knjigarna AZIL in Kud Logos prijazno vabita na dogodek iz serije Brez cinizma*, ki bo v sredo, 23. aprila, ob 20. uri v Atriju ZRC (na novem trgu 2). Tokrat bo govora o knjigi ’Ateistične zablode’ (Ljubljana: KUD Logos, 2013). David Bentley Hart, sodobni ameriški pravoslavni teolog in filozof, v njej prikazuje, kako so danes razširjena prepričanja o negativni zgodovinski vlogi krščanstva napačna. Argumentira, da pojmi, kot so ’dostojanstvo človekove osebe’, ’človekove pravice’, ’skrb za šibke in nesposobne’, ’enakost pred zakonom ne glede na poreklo in spol’, ’ekonomska in socialna pravičnost’ … izhajajo iz krščanstva. Vse te vrednote si danes delimo ateisti in kristjani, ker živimo v svetu, ki ga je na bolje spremenila krščanska revolucija. Vprašanje je, če bodo te vrednote ostale, tudi če bo krščanstvo izgubilo ves družbeni vpliv. O knjigi ’Ateistične zablode’ bosta zoperstavila mnenja politolog in esejist dr. Iztok Simoniti, ki nasprotuje Hartovi argumentaciji, in Jan Peršič, pisec spremne besede k slovenski izdaji. Serijo Brez cinizma finančno podpira JAK - Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
HITLER – BENEŠ – TITO: pogovor o knjigi dr. Arnolda Suppana |...

HITLER – BENEŠ – TITO: pogovor o knjigi dr. Arnolda Suppana |...

Knjigarna Azil, 14. januar 2014 ― HITLER – BENEŠ – TITO: pogovor o knjigi dr. Arnolda Suppana | 21.1.2014, ob 18. uri | Atrij ZRC, Novi trg 2. Vljudno vabimo na pogovor o obsežni monografiji (več kot 2000 strani) profesorja srednje in vzhodnoevropske zgodovine Univerze na Dunaju dr. Arnolda Suppana Hitler –Beneš-Tito, ki je s podnaslovom Konflikt, Krieg und Völkermord in Ostmittel und Südosteuropa ob koncu preteklega leta izšla pri založbi Avstrijske akademije znanosti. Knjigo bo (v nemščini) predstavil prof. dr. Arnold Suppan, pogovor o njej pa bo potekal v slovenščini in v njem bodo sodelovali prof. dr. Božo Repe, prof. dr. Dušan Nećak in znanstveni svetnik doc. dr. Bojan Godeša. Pogovor bo vodil prof. dr. Peter Vodopivec. Avtor v knjigi izčrpno obravnava nacionalne odnose v Habsburški monarhiji pred prvo svetovno vojno, konfliktna češko-avstrijska in jugoslovansko-avstrijska razmerja v času med obema vojnama, nacistično okupacijsko politiko na Čehoslovaškem in v Jugoslaviji v času druge svetovne vojne ter »maščevanje« nad Nemci, njihovo kaznovanje in pregon oz. »etnično očiščenje« na Čehoslovaškem in v Jugoslaviji po drugi svetovni vojni. Trije politični voditelji: Adolf Hitler, Edvard Beneš in Josip Broz Tito, odrasli v Habsburški monarhiji in pod močnim vtisom prve svetovne vojne, so po avtorjevem mnenju usodno zaznamovali politiko svojih držav v 20. stoletju in s svojimi politikami simbolizirajo konfliktne odnose in zgodovine v srednji in jugovzhodni Evropi. Suppanovo delo je zasnovano na temeljitem poznavanju sodobne nemške, avstrijske, češke, slovaške, srbske, hrvaške, slovenske, pa tudi britanske in ameriške zgodovinopisne literature in mestoma izrazito polemično, avtor pa v sklepnih poglavjih predstavlja in analizira tudi različna gledanja na vprašanja »kolektivne krivde« in »kaznovanja«, razlike v zgodovinskem spominu in zgodovinopisnih razlagah ter poskuse zbližanja in pomiritve v zadnjih desetletjih. Profesor dr. Arnold Suppan je redni član Avstrijske akademije znanosti, v leti
Knigarna AZIL in Društvo za teoretsko psihoanalizo Duel* o...

Knigarna AZIL in Društvo za teoretsko psihoanalizo Duel* o...

Knjigarna Azil, 13. december 2013 ― Knigarna AZIL in Društvo za teoretsko psihoanalizo Duel* o dolgčasu, lenobi in počitku Polemična razprava o teoretskem knjižnem prvencu Simona Hajdinija z naslovom Na kratko: o dolgčasu, lenobi in počitku (DTP) bo v torek, 17. decembra, ob 18. uri, v Knjigarni AZIL na Novem trgu 2. Osnovne teze monografije filozofa mlajše generacije, ki je posvečena raziskavi konceptov iz naslova bosta izzvala avtor Simon Hajdini in Aleš Bunta. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - *Dueli so serija pogovorov o knjižnih prvencih slovenskih teoretikov. Dogodek finančno podpira JAK. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - O knjigi Hajdini, Simon: Na kratko o dolgčasu, lenobi in počitku Knjiga se loteva filozofske analize ključnih vidikov lenobe, dolgčasa in počitka. Prvo poglavje jemlje pod drobnogled nekatere nevralgične točke pojmovanj lenobe: pričenja z njenim razmerjem do revščine in navade, kot ga začrta Hegel, nadaljuje z analizo pojmovnih parov lenobe in razsipnosti ter lenobe in varčnosti, kot nastopita v bajki o »prvotni akumulaciji« in v njeni marksistični kritiki, sklene pa z analizo ontološkega statusa lenobe kot objekta. Sklepni razdelek poglavja se posveča lenobi kot fenomenu opuščanja in nemarnosti, ki je v tesni zvezi s krščansko institucijo spovedi kot prevajanja greha v govor. Drugo poglavje se posveča historiatu lenobe, pri čemer podrobno razišče zgodnje-krščanski pojem acedia, njegove fenomenologije in simptomatologije pri Evagriju Pontskem, Kasijanu in Gregorju Velikem ter spekulativni vrhunec konceptualizacije greha lenobe pri Tomažu Akvinskem. Sledi analiza razmerja med acedia na eni ter zavistjo, gnusom, dolgočasjem in melanholijo na drugi strani. Naslednje poglavje pričenja s Kierkegaardovo analizo dolgočasja, ki je ena najbolj nenavadnih v vsej moderni filozofiji. Prvi razdelki se posvečajo Kierkegaardovi analizi demonskega, ki kaže otipljive simetrije s srednjeveškim pojmovanje
BREZ CINIZMA: O socialističnem avtomobilu | V ponedeljek 9....

BREZ CINIZMA: O socialističnem avtomobilu | V ponedeljek 9....

Knjigarna Azil, 6. december 2013 ― BREZ CINIZMA: O socialističnem avtomobilu | V ponedeljek 9. decembra, ob 18. uri | v Knjigarni AZIL V tokratni izdaji brez cinizma* bomo govorili o socialističnem avtomobilu. O tem, kaj se dogaja z Zastavinim fičom danes, bo govoril Martin Pogačar. O zadovoljstvu in nezadovoljstvu delavcev znotraj avtomobilskih tovarn (Zastava in TAM) bo govorila Ulrike Schult. Jernej Mlekuž bo spregovoril o prihajajoči publikaciji z naslovom Made in YU. Gregor Ilaš pa bo pojasnil koncept kulture mobilnosti s poudarkom na avtomobilski kulturi Jugoslavije. Pogovor bo moderiral Ciril Oberstar. Če vam osebna in družinska zgodovina dopuščata, prinesite s sabo zgodbe, fotografije, dokumente … o nekdanjih in današnjih rabah socialističnih avtomobilov. Dogodek finančno podpira JAK - Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Knigarna AZIl in Založba Sophia vabita na:Duel* Proti...

Knigarna AZIl in Založba Sophia vabita na:Duel* Proti...

Knjigarna Azil, 28. november 2013 ― Knigarna AZIl in Založba Sophia vabita na:Duel* Proti družbiPolemična razprava o teoretskem knjižnem prvencu Gorazda Kovačiča znaslovom Proti družbi (izdala založba Sophia) bo v torek, 3. Decembra, ob 19. uri, v Knjigarni AZIL na Novem trgu 2.Osnovne teze monografije sociologa mlajše generacije, ki je posvečenaraziskavi koncepta družbenosti pri Hannah Arendt bosta duelirala avtorGorazd Kovačič (oddelek za sociologijo na FF) in Boštjan Nedoh (MR na ZRC SAZU). - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -*Dueli so serija pogovorov o knjižnih prvencih slovenskih teoretikov.Dogodek finančno podpira JAK. = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = O knjigi Proti družbi: Koncept družbenosti pri Hanni Arendt in meje sociologije Po Hanni Arendt je ključna vsebinska značilnost tistih odnosov in pojavov, ki jih označuje kot družbene, nekaj, čemur lahko pogojno rečem »strukturno nasilje«, njihova bistvena ontološka značilnost pa je v tem, da se pojavljajo ali reproducirajo samo takrat, kadar ljudje ne delujejo proti njim oziroma kolaborirajo v družbenih »praksah«, ki jih usmerjajo družbene norme … Sociologija [je] usposobljena predvsem za spoznavanje nesvobodnih plati človeškega bivanja in gospostvenih odnosov. Empirično ima v precejšnji meri prav. Vendar ne v celoti. In to nam nalaga odgovornost za to, da mislimo in delujemo proti družbi. Še zlasti v času ideološke hegemonije konservatizma, cinizma teorije in krize alternativ.
Pogovor o Tardijevem stripu Vojna v jarkih

Pogovor o Tardijevem stripu Vojna v jarkih

Knjigarna Azil, 13. december 2012 ― Pogovor ob izidu prevoda stripovske klasike Vojna v jarkih francoskega avtorja Tardija bo 17. decembra ob 18. uri v Knjigarni AZIL (Novi trg 2). V pogovoru bosta sodelovala zgodovinarka dr. Petra Svoljšak in stripovski avtor Gašper Rus. Z gostoma se bo pogovarjal Ciril Oberstar. Tardi je z Vojno v jarkih vsekakor uspel ustvariti eno izmed pripovedno in likovno najprepričljivejših kritik prve svetovne vojne. V seriji tragičnih zgodb o posameznikih, ki so se znašli v vojni, orisuje obup, njihovo trpljenje v jarkih ter željo po preživetju in vrnitvi domov. Vojna v jarkih je enkraten prikaz nečloveške brutalnosti, ničvrednosti človeških življenj v vojni, političnega izrabljanja patriotizma in nesmiselnosti vojne.
še novic