KAKO SEM SE NAUČIL SOVRAŽITI POLICIJO

KAKO SEM SE NAUČIL SOVRAŽITI POLICIJO

N'toko blog, 11. maj ― Živimo v družbi, ki ji vladajo lastniki kapitala. Pravni red je narejen za zaščito njihove zasebne imovine, policija pa je izvršilni organ tega reda. Tiste, ki imajo, ščiti pred tistimi, ki nimajo. Zato naš srednji sloj včasih zmotno dojema policijo kot zaščitnico njihovega skromnega premoženja. Kot vedo vsi, ki so jo dejansko kdaj poklicali, to vlogo opravlja le na papirju. V resnici ščiti tovarno pred delavci in vladajoči razred pred ljudstvom.
KORONA V RAZREDNI DRUŽBI

KORONA V RAZREDNI DRUŽBI

N'toko blog, 13. marec ― Če kaj, nam neusklajeno reagiranje na krizo kaže, da so za družbeno odgovornost potrebni določeni pogoji. Solidarnost ni le moralni imperativ, ampak rezultat struktur, ki nas povezujejo v skupni družbeni projekt.
VRNITEV V NORMALNOST

VRNITEV V NORMALNOST

N'toko blog, 12. marec ― V negotovi situaciji marsikoga prime stockholmski sindrom, ko se mu neoliberalni ugrabitelji začnejo kazati kot stari prijatelji, njihovi kritiki pa kot grozljivi napadalci. In bolj očitna ko postaja nujnost resnih, celo revolucionarnih sprememb, bolj bo na dan prihajala toksična nostalgija po mirnih časih, utelešenih v političnih oportunistih naše mladosti.
IMPERIALIZEM

IMPERIALIZEM

N'toko blog, 7. januar ― Geopolitični boji niso moralne bitke med dobrim in zlom. So bitke moči za obvladovanje resursov in odpiranje trgov v času globalnega kapitalizma, ki terja nenehmo rast.
LEKCIJE CORBYNIZMA

LEKCIJE CORBYNIZMA

N'toko blog, 13. december 2019 ― Po včerajšnjem hudem volilnem udarcu britanske levice je pomembno, da se v socialističnih gibanjih osredotočimo na ključne lekcije in ne nasedamo neumnim zaključkom sredinskih komentatorjev.
ZAKAJ NAS MOTI VARDA?

ZAKAJ NAS MOTI VARDA?

N'toko blog, 14. november 2019 ― Sprijaznimo se, migracije so pač politično vprašanje, ki ne bo izginilo. In desnica je edina, ki ga tako tudi naslavlja. Dokler bo levo-liberalni pol to vprašanje potlačeval, bo prihajalo na dan v obliki Vard in drugih ekstremov.
PERVERZNA LOGIKA VOJNE PROTI TIHOTAPCEM

PERVERZNA LOGIKA VOJNE PROTI TIHOTAPCEM

N'toko blog, 3. september 2019 ― Ne rečem, da bi šlo za nov pojav, ampak pizda, imamo že desetletja raziskav evropskega mejnega režima, kjer se kaže identičen vzorec kot trenutno v Sloveniji: povečana represija ne ustavlja iregulanih migracij, ampak jih sili v ekstremnejše oblike in povečuje vlogo tihotapcev. Lov na te ne bo spremenil ničesar, če ne bo resne spremembe evropske migracijske politike.
PRIVID MORALNE ZMAGE

PRIVID MORALNE ZMAGE

N'toko blog, 3. september 2019 ― Dejstvo pa je, da je širokim gibanjem težko sobivati z množičnimi mediji. Ti vedno potrebujejo en obraz, okoli katerega gradijo zgodbo. Tako aktiviste zvabijo v to, da jim ga ponudimo in se gremo njihovo igro.
VOJNI DOBIČKARJI PROTIMIGRANTSKIH SHODOV

VOJNI DOBIČKARJI PROTIMIGRANTSKIH SHODOV

N'toko blog, 26. april 2019 ― Kako smo prišli do situacije, ko prebivalci depriviligiranih regij namesto novih služb in stanovanj od države zahtevajo vojsko in žico? Kako smo prišli do levih politikov, ki si gradijo kredibilnost med ljudstvom, ne da bi za ljudstvo rabili kaj narediti? Kako smo prišli do državnih institucij, ki služijo na račun izrednega stanja, ki ga same pomagajo ustvarjati, in do medijev, ki namesto kritične predstavitve dejstev ponavljajo šankovske teorije zarote o tem, kako rešiti problem migracij?
še novic