1868 – Rojen Fritz Haber

Zgodovina na dlani, 9. december 9. decembra 1868 se je v pruskem Breslau (današnji Wroclav na Poljskem) rodil nemško-poljsko-judovski kemik, fizik, inženir, akedmik in univerzitetni professor Fritz Haber. Štejemo ga za očeta kemičnega bojevnja, saj je razvijal številna orožja, ki jih je nemška vojska uporabljala v obdobju I. svetovne vojne. Rodil se je v bogati… Preberi The post 1868 – Rojen Fritz Haber appeared first on Zgodovina na dlani.

1867 – Rojen Fran Milčinski

Zgodovina na dlani, 3. december 3. decembra leta 1867 se je v Ložu (občina Loška dolina na Notranjskem) rodil slovenski pravnik, odvetnik, sodnik, humorist, pisatelj in dramatik Fran Mičinski. Znan je tudi po psevdonimu Fridolin Žolna. Milčinski se je z pisanjem začel ukvarjati v začetku 20. stoletja. Prve humoristične črtice je objavil v zbirkah Igračke… Preberi The post 1867 – Rojen Fran Milčinski appeared first on Zgodovina na dlani.

1955 – Zgodovinsko dejanje Rose Parks

Zgodovina na dlani, 1. december 1. decembra leta 1955 je v Montgomeryju (ameriška zvezna država Alabama) šivilja Rosa Parks odklonila, da bi odstopila sedež na avtobusu belemu moškemu, zaradi česar so jo na podlagi kršenja zakona o rasnem ločevanju aretirali in zaprli. Praksa v tej takrat rasistični ameriški zvezni državi je bila, da so belci… Preberi The post 1955 – Zgodovinsko dejanje Rose Parks appeared first on Zgodovina na dlani.

1943 – II. zasedanje AVNOJ-a v Jajcu

Zgodovina na dlani, 29. november 29. novembra leta 1943 je sredi II. svetovne vojne v bosanskem mestu Jajce, potekalo II. zasedanje AVNOJ-a. Več o tem izredno pomembnem dogodku za povojni razvoj Jugoslavije pa si lahko preberete v našem članku Drugo zasedanje AVNOJ-a v Jajcu. Preberi The post 1943 – II. zasedanje AVNOJ-a v Jajcu appeared first on Zgodovina na dlani.

1890 – Rojen Charles De Gaulle

Zgodovina na dlani, 22. november 22. novembra 1890 se je v Lilleu rodil francoski vojaški častnik, politik in državnik Charles De Gaulle. Charlesa je že od rojstva zanimala vojska in se je po dokončani srednji šoli vpisal v francosko vojaško akademijo Saint-Cyr, ki jo je uspešno zaključil leta 1912. Med I. svetovno vojno je sodeloval… Preberi The post 1890 – Rojen Charles De Gaulle appeared first on Zgodovina na dlani.

1947 – Poroka Elizabete in Filipa Mountbattna

Zgodovina na dlani, 20. november 20. novembra leta 1947 sta se v londonski opatiji Westminster poročila angleška princesa Elizabeta in mornariški poročnik Filip Mountbatten. Elizabeta je bila stara 21 let, njen zaročenec, dansko-grški princ Filip, pa 26. Del britanske aristokracije nad princesino izbiro moža ni bil preveč navdušen zaradi Filipovih vezi z nacistično Nemčijo. Vse… Preberi The post 1947 – Poroka Elizabete in Filipa Mountbattna appeared first on Zgodovina na dlani.

1905 – Rojen Tone Čufar

Zgodovina na dlani, 14. november 14. novembra leta 1905 se je na Jesenicah rodil slovenski pesnik, pisatelj in dramatik Tone Čufar. Ukvarjal se je tudi z izdajateljstvom, uredništvom in novinarstvom. Štejemo ga za predstavnika socialnega realizma. Ustvarjal je proletarsko dramatiko. Njegove drame so predstavljala predvsem ljubiteljska gledališča in delavski socialistični odri. Njegove najpomembnejše drame so… Preberi The post 1905 – Rojen Tone Čufar appeared first on Zgodovina na dlani.

1920 – Podpis Rapalske pogodbe

Zgodovina na dlani, 12. november 12. novembra leta 1920 je bila podpisana Rapalska pogodba, ki je mejo med Kraljevino SHS in Kraljevino Italijo določila na podlagi med vojno podpisanega tajnega londonskega sporazuma. Z njim je Italija dobila tretjino slovenskega ozemlja, Istro in del Dalmacije. Področje je zahodna soseda začela zavzemati celo preko črte določene v… Preberi The post 1920 – Podpis Rapalske pogodbe appeared first on Zgodovina na dlani.
Romska skupnost v Sloveniji

Romska skupnost v Sloveniji

Zgodovina na dlani, 7. november ― V Habsburških deželah so Romi prisotni že od konca 14. stoletja, na Slovenskem pa zagotovo od 15. stoletja. Romska skupnost torej na naših tleh prebiva že več kot 500 let. Romi so v Evropi in tudi pri nas prisotni vse od srednjega veka. Obstaja teorija, po kateri so bili Romi… Preberi The post Romska skupnost v Sloveniji appeared first on Zgodovina na dlani.

1922 – Fašisti vkorakajo v Rim

Zgodovina na dlani, 28. oktober 28. oktobra leta 1922 so italijanski črnosrajčniki na čelu z Benitom Mussolinijem vkorakali v Rim in s pomočjo Katoliške cerkve prevzeli oblast. Papež Pij XI. je takrat izjavil, da je Mussolini mož, ki ga je poslala sama božja previdnost. Mussolini je poveljeval milici s približno 30.000 možmi in je zahteval,… Preberi The post 1922 – Fašisti vkorakajo v Rim appeared first on Zgodovina na dlani.

202 p.n.š. – Bitka pri Zami

Zgodovina na dlani, 19. oktober 19. oktobra leta 202 pred našim štetjem se je odvila bitka pri Zami, v kateri so Rimljani premagali Kartažane. Bitka pri Zami je bila zaključno dejanje II. Punske vojne, ki se je začela leta 218 pr. n. š. Kartažanski vojskovodja Hanibal Barka je poskušal zavzeti Rim in se je po… Preberi The post 202 p.n.š. – Bitka pri Zami appeared first on Zgodovina na dlani.

1931 – Umre Thomas Alva Edison

Zgodovina na dlani, 18. oktober 18. oktobra leta 1931 je v okrožju West Orange v New Jerseyu zaradi težav z diabetesom umrl ameriški izumitelj, znanstvenik, fizik, kemik, elektroinženir, matematik in podjetnik Thomas Alva Edison. Star je bil 84 let. Pokopan je ob svoji hiši, kjer je umrl. Bil je samouk, brez formalne izobrazbe, proslavil pa… Preberi The post 1931 – Umre Thomas Alva Edison appeared first on Zgodovina na dlani.

1944 – Umre Erwin Rommel

Zgodovina na dlani, 14. oktober 14. oktobra 1944 je v nemškem Herrlingenu umrl eden največjih vojaških poveljnikov II. svetovne vojne, nemški častnik in oficir ter feldmaršal, Erwin Rommel. Bil je osumljen sodelovanja v poskusu atentata na Adolfa Hitlerja, ki je bil izveden poleti 1944. Oblasti so mu tedaj dale možnost ali naj naredi samomor ali… Preberi The post 1944 – Umre Erwin Rommel appeared first on Zgodovina na dlani.
Slovo nekdaj slavne gostilne Keršič

Slovo nekdaj slavne gostilne Keršič

Zgodovina na dlani, 11. oktober ― Stavba, v kateri je več kot stoletje domovala znana šišenska gostilna Keršič, je doživela svoj konec. Z njo je odšel tudi eden zadnjih pomnikov nekoč bogatega gostilniškega življenja v ljubljanski Šiški. Ko govorimo o gostilni Keršič verjetno večina ljudi pomisli na njeno zadnjo različico, kjer je v razpadajočih, morda bi… Preberi The post Slovo nekdaj slavne gostilne Keršič appeared first on Zgodovina na dlani.

1899 – Začetek II. burske vojne

Zgodovina na dlani, 11. oktober 11. oktobra leta 1899, se je začela II. burska vojna. Vojna med Britanskim imperijem na eni in dvema neodvisnima južnoafriškima republikama (Transvaal in »Oranžno svobodno republiko«) ter Buri na drugi je potekala na ozemljih današnje Južnoafriške republike in Svazilanda. Končala se je 31. maja 1902 s podpisom pogodbe iz Vereeniginga… Preberi The post 1899 – Začetek II. burske vojne appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic