1864 – Umre Janez Avguštin Puhar

Zgodovina na dlani, 7. avgust 7. avgusta leta 1864 je v Kranju umrl rimskokatoliški duhovnik, pisatelj, slikar, pesnik, fotograf, znanstvenik in predvsem izumitelj Janez Avguštin Puhar. Star je bil 49 let. Puhar je prvi slovenski fotograf in izumitelj ene od metod fotografije na steklo. Z izumom fotografije na steklo leta 1842 je slovensko inovativnost zapisal… Preberi The post 1864 – Umre Janez Avguštin Puhar appeared first on Zgodovina na dlani.

1875 – Umre Hans Christian Andersen

Zgodovina na dlani, 4. avgust 4. avgusta leta 1875 je v Østerbroju, predmestju Københavna, umrl danski pisatelj in pesnik Hans Christian Andersen. Star je bil 70 let. V svojem življenju se je povsem posvetil pisanju za otroke in to zvrst literature dvignil na izredno umetniško raven. V svojem življenju je napisal kar 3381 pravljic za… Preberi The post 1875 – Umre Hans Christian Andersen appeared first on Zgodovina na dlani.

1895 – Rojen Viktor Sulčič

Zgodovina na dlani, 2. avgust 2. avgusta 1895 se je v Križu pri Trstu rodil slovenski arhitekt Viktor Sulčič. Sulčič je po študiju kiparstva v Firencah in arhitekture v Bologni, leta 1924 odšel v Buenos Aires. Tam je bil zelo dejaven v slovenski skupnosti, medtem ko se je v zgodovino zapisal predvsem kot soavtor slovitega… Preberi The post 1895 – Rojen Viktor Sulčič appeared first on Zgodovina na dlani.
Slovenec, ki je gradil sloviti stadion La Bombonera

Slovenec, ki je gradil sloviti stadion La Bombonera

Zgodovina na dlani, 2. avgust 2. avgusta 1895 se je v Križu pri Trstu rodil slovenski arhitekt Viktor Sulčič, soustvarjalec slovitega stadiona La Bombonera v argentinskem Buenos Airesu, na katerem domuje klub Boca Juniors. Sulčič je po študiju kiparstva v Firencah in prepisu na arhitekturo v Bologni, je slednjega končal leta 1922. Dve leti kasneje… Preberi The post Slovenec, ki je gradil sloviti stadion La Bombonera appeared first on Zgodovina na dlani.

1914 – Veliki shod v podporo vojni v Münchnu

Zgodovina na dlani, 2. avgust 2. avgusta leta 1914 je v Münchnu potekal shod v podporo nemški vojni napovedi Rusiji, ki je je zgodila dan prej in začetku prve svetovne vojne. Na dogodku je bil prisoten tudi Adolf Hitler. Več o tem zanimivem dogodku pa v našem članku. Preberi The post 1914 – Veliki shod v podporo vojni v Münchnu appeared first on Zgodovina na dlani.

1914 – Veliki shod v podpori vojni v Münchnu

Zgodovina na dlani, 2. avgust 2. avgusta leta 1914 je v Münchnu potekal shod v podporo nemški vojni napovedi Rusiji, ki je je zgodila dan prej in začetku prve svetovne vojne. Na dogodku je bil prisoten tudi Adolf Hitler. Več o tem zanimivem dogodku pa v našem članku. Preberi The post 1914 – Veliki shod v podpori vojni v Münchnu appeared first on Zgodovina na dlani.

1894 – Začetek I. kitajsko-japonske vojne

Zgodovina na dlani, 1. avgust 1. avgusta leta 1894 sta si vladi cesarske Japonske in Kitajske napovedali vojno, s čimer se je uradno začela I. kitajsko – japonska vojna. Prva bitka med obema mornaricama se je sicer zgodila že teden dni prej, 25. julija. Glavni razlog za vojno je bil boj za interesne sfere na… Preberi The post 1894 – Začetek I. kitajsko-japonske vojne appeared first on Zgodovina na dlani.

1954 – Rojen Hugo Chavez

Zgodovina na dlani, 28. julij 28. julija leta 1954 se je v mestecu Sabaneta rodil venezuelski vojaški poveljnik, revolucionar in politik Hugo Chavez. Kot voditelj »bolivarske revolucije« je promoviral vizijo demokratičnega socializma, latinskoameriško povezovanje in protiimperializem. V času njegovega vodenja se je Venezuela povezala z drugimi levičarskimi državami v regiji, kot so Kuba, Bolivija, Ekvador… Preberi The post 1954 – Rojen Hugo Chavez appeared first on Zgodovina na dlani.

1945 – Truman Stalinu razkrije obstoj atomske bombe

Zgodovina na dlani, 24. julij 24. julija leta 1945 je med konferenco v Potsdamu (17.07.–02.08.1945) ameriški predsednik Harry Truman sovjetskemu voditelju Josifu Visarionoviču Stalinu sporočil, da so ZDA uspešno razvile novo destruktivno orožje. Truman je kasneje dejal, da Stalin ni bil presenečen. “24. julija sem omenil Stalinu, da imamo novo orožje nenavadno uničujoče sile. Ni… Preberi The post 1945 – Truman Stalinu razkrije obstoj atomske bombe appeared first on Zgodovina na dlani.

1817 – Umre Jane Austen

Zgodovina na dlani, 18. julij 18. julija leta 1817 je v Winchesterju umrla ena največjih britanskih pisateljic Jane Austen. Stara je bila le 41 let. Pokopana je v winchesterski mestni katedrali. Napisala je šest romanov, od katerih je največjo slavo požel Prevzetnost in pristranost (1813), znani pa so tudi Razsodnost in rahločutnost (1811), Mansfield Park… Preberi The post 1817 – Umre Jane Austen appeared first on Zgodovina na dlani.

1770 – Bitka pri Largi

Zgodovina na dlani, 7. julij 7. julija leta 1770 se je v okviru rusko-osmanske vojne (1768-1774) odvila bitka pri reki Largi v današnji vzhodni Moldaviji. V spopadu je ruska vojska pod poveljstvom maršala Pjotra Rumjantseva izbojevala prepričljivo zmago nad armado osmanskega poveljnika Kaplana Gireya. Rumjanstev, znan kot eden najboljših generalov druge polovice 18. stoletja, je… Preberi The post 1770 – Bitka pri Largi appeared first on Zgodovina na dlani.

1907 – Rojena Frida Kahlo

Zgodovina na dlani, 6. julij 6. julija 1907 se je v mestecu Coyoacan blizu Ciudad de Mexica (danes ena od njegovih mestnih četrti) rodila mehiška slikarka biografinja, pisateljica, slikarka, učiteljica in graverka Magdalena Carmen Calderon Frida Kahlo. Štejemo jo za eno najboljših slikark 20. stoletja. Frida je sprva študirala medicino, a jo je opustila po… Preberi The post 1907 – Rojena Frida Kahlo appeared first on Zgodovina na dlani.

1936 – Umre Svitoslav Peruzzi

Zgodovina na dlani, 5. julij 5. julija leta 1936 je v Splitu umrl slovenski kipar in učitelj, italijanskega rodu, Svitoslav Peruzzi. Star je bil le 54 let. Več o njegovem ustvarjanju pa v našem članku Spomenik kranjskim Janezom na Žalah. Svitoslav Peruzzi, FOTO: Wikipedia Preberi The post 1936 – Umre Svitoslav Peruzzi appeared first on Zgodovina na dlani.

1858 – Rojen Ignacij Borštnik

Zgodovina na dlani, 1. julij 1. julija leta 1858 se je v Cerkljah na Gorenjskem rodil slovensko gledališki igralec, pedagog in režiser Ignacij Borštnik. Bil je vodilna osebnost v prvi generaciji slovenskih poklicnih igralcev. Vsako leto se v njegov spomin odvija Festival Borštnikovo srečanje, Borštnikov prstan pa je najbolj prestižna slovenska nagrada za igralske dosežke,… Preberi The post 1858 – Rojen Ignacij Borštnik appeared first on Zgodovina na dlani.

1948 – Resolucija Informbiroja

Zgodovina na dlani, 28. junij 28. junija leta 1948 je bila sprejeta resolucija Informbiroja, ki je je pomembno vplivala na bodoči ekonomsko-ideološko-politični razvoj Jugoslavije. Več pa v našem članku. Preberi The post 1948 – Resolucija Informbiroja appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic