1924 – Umre Thomas Woodrow Wilson

Zgodovina na dlani, 3. februar 3. februarja leta 1924 je v Washingtonu umrl ameriški odvetnik, akademik, državnik in predvsem predsednik Združenih držav Amerike, Thomas Woodrow Wilson. Pokopan je v washintgonski nacionalni katedrali in je edini predsednik, ki je pokopan v prestolnici ZDA. Wilson se je rodil 28. decembra 1856 v Virginii, ter je v osnovno… Preberi The post 1924 – Umre Thomas Woodrow Wilson appeared first on Zgodovina na dlani.
Slovenski športni karakter med obema svetovnima vojnama

Slovenski športni karakter med obema svetovnima vojnama

Zgodovina na dlani, 1. februar ― Dolgoletni trener ASK Primorja in SK Ljubljane Nedeljko Buljević je na vožnji z vlakom iz Beograda v Zagreb januarja 1940 neznanemu novinarju zagrebških Ilustrovanih sportskih novosti (1936-41) povedal marsikaj o svojih izkušnjah v prvi svetovni vojni in o slovenskem nogometu. Tako pripoveduje članek. Če se že ne more skrajšati pot… Preberi The post Slovenski športni karakter med obema svetovnima vojnama appeared first on Zgodovina na dlani.

Prvo svilarno v Ljubljani postavil Francoz

Zgodovina na dlani, 29. januar ― Pierre Toussaint Tabouret je leta 1728 v Ljubljani odprl prvo manufakturo za svilene izdelke na Kranjskem in po mestu postavil nasade belih murv. Več tisoč kilometrov dolga Svilna cesta je tisočletja povezovala stare civilizacije Kitajske z Indijo, Egiptom, Bližnjim vzhodom, Perzijo, Arabskim polotokom in Evropo. Preko nje je s karavanami… Preberi The post Prvo svilarno v Ljubljani postavil Francoz appeared first on Zgodovina na dlani.
Iz zasebne zbirke: Cesarski patenti v slovenščini

Iz zasebne zbirke: Cesarski patenti v slovenščini

Zgodovina na dlani, 18. januar ― Kaj so bili cesarski patenti in kako se je slovenščina v sredini 18. stoletja razvila in uveljavila kot upravni jezik znotraj Habsburške monarhije? Patent je prvotno od vladarjev ali vladarskih oblasti izdana javna zapečatena listina splošnega pomena. Npr. tolerančni patent, ki je priznanim verskim manjšinam omogočil pravico do svobodne izbire… Preberi The post Iz zasebne zbirke: Cesarski patenti v slovenščini appeared first on Zgodovina na dlani.
Ljubljanski kongres gostil evropsko politično smetano

Ljubljanski kongres gostil evropsko politično smetano

Zgodovina na dlani, 14. januar ― Letos obeležujemo 200 let Ljubljanskega kongresa, verjetno največjega dogodka v zgodovini Ljubljane, ko je mesto gostilo vse najpomembnejše evropske voditelje. Na Dunaju se je med novembrom 1814 in junijem 1815 sestalo 216 kraljev, cesarjev, princev in voditeljev držav ter preko 20.000 uradnikov z namenom, da po dveh desetletjih bojev Evropi… Preberi The post Ljubljanski kongres gostil evropsko politično smetano appeared first on Zgodovina na dlani.
Iz zasebne zbirke: Najstarejša upodobitev Kranja

Iz zasebne zbirke: Najstarejša upodobitev Kranja

Zgodovina na dlani, 5. januar ― Prikazuje mestno veduto gledano s Šmartina. Najvišji je zvonik župnijske cerkve sv. Kancijana, desno od nje je Rožnovenska cerkev in cerkev Priprošnjikov proti kugi, obrambni stolp ter rob mestnega pomola na Pungertu. Na nasprotni strani je videti stolp, ki je varoval gornja mestna vrata in zvonik cerkve kapucinskega samostana. Levo… Preberi The post Iz zasebne zbirke: Najstarejša upodobitev Kranja appeared first on Zgodovina na dlani.

1981 – Umre Miroslav Krleža

Zgodovina na dlani, 29. december 2020 29. decembra 1981 je v Zagrebu umrl hrvaški in jugoslovanski pisatelj, pesnik, novinar, politik, esejit, filozof in enciklopedist Miroslav Krleža. Star je bil 88 let. Pokopan je bil na zagrebškem pokopališču Mirogoj 4. januarja 1982, skupaj s svojo ženo Belo Krleža, ki je umrla osem mesecev prej. Krležo štejemo za… Preberi The post 1981 – Umre Miroslav Krleža appeared first on Zgodovina na dlani.
Čemeren Tito na gradbišču prve slovenske avtoceste

Čemeren Tito na gradbišču prve slovenske avtoceste

Zgodovina na dlani, 17. december 2020 ― Industrializacija in hiter razvoj avtomobilizma po drugi svetovni vojni, skupaj s splošnim družbenim napredkom in zvišanjem življenjskega standarda, so v Socialistični republiki Sloveniji povzročili potrebo po gradnji novih in širših modernih cestah. Leta 1949 je bilo samo v Ljubljani registriranih 852 avtomobilov, že leta 1955 pa 1.490 avtomobilov. Proti koncu… Preberi The post Čemeren Tito na gradbišču prve slovenske avtoceste appeared first on Zgodovina na dlani.
Mineva skoraj stoletje od odprtja prve ljubljanske borze

Mineva skoraj stoletje od odprtja prve ljubljanske borze

Zgodovina na dlani, 9. december 2020 ― Beseda borza ima različne etimološke različice. V stari grščini (βύρσα, býrsa) naj bi pomenila živalsko kožo,  iz latinščine (bursa) jo prevajamo kot usnjeno torbo ali vrečo denarja, najbolj znana zgodba in tudi najbolj verjetna razlaga pa sega v srednji vek. Borza kot simbolni in fizični prostor institucije za izmenjavo, prodajo… Preberi The post Mineva skoraj stoletje od odprtja prve ljubljanske borze appeared first on Zgodovina na dlani.
Sokolska obleka načelnice mariborske župe

Sokolska obleka načelnice mariborske župe

Zgodovina na dlani, 29. november 2020 ― Zadnja predvojna statistika slovenskega sokolstva iz leta 1913 poroča o 92 društvih, 1 ženskem društvu, 15 odsekih in 7 ženskih odsekih s skupaj 6613 člani, 551 naraščaja in 1666 učenci ter 1040 ženskami in 521 učenkami. Rast je nato za nekaj let prekinila prva svetovna vojna, po njej pa je… Preberi The post Sokolska obleka načelnice mariborske župe appeared first on Zgodovina na dlani.
Najbolj nenavaden vodnik po Ljubljani

Najbolj nenavaden vodnik po Ljubljani

Zgodovina na dlani, 25. november 2020 ― O sodobnem Ljubljančanu (Vodnik po Ljubljani, str. 234): »Današnji ljubljanski človek ima predvsem tile dve posebnosti: zagrizeno se bori za standard, hkrati pa malce začudeno, malce pa kritično zre v možnosti izrazitega osebnega razvoja, ki jih ima na razpolago zaradi čisto posebnih družbenih pogojev, v katerih živi. Resničnosti teh pogojev… Preberi The post Najbolj nenavaden vodnik po Ljubljani appeared first on Zgodovina na dlani.
Športna delavnica B. Kolb in trgovina B. Kolb & Predalič

Športna delavnica B. Kolb in trgovina B. Kolb & Predalič

Zgodovina na dlani, 25. november 2020 ― V obdobju med obema svetovnima vojnama je v Ljubljani delovala uspešna športna trgovina B. Kolb & Predalič, ki je nadgradila delo vižmarske športne delavnice B. Kolb. Modern šport oziroma telesna kultura kot inovacija 19. stoletja se je na Slovenskem začel pojavljati z ustanavljanjem telovadnih, strelskih in planinskih društev ter kolesarskimi… Preberi The post Športna delavnica B. Kolb in trgovina B. Kolb & Predalič appeared first on Zgodovina na dlani.
Ljubljanski glasbenik, ki je prijateljeval z Mozartom

Ljubljanski glasbenik, ki je prijateljeval z Mozartom

Zgodovina na dlani, 19. november 2020 ― V Ljubljani so se poleg “običajnih” ljudi, rojevali, delovali in umirali posamezniki, ki so pustili globok pečat v evropskem mozaiku zgodovine. Med njimi izstopa glasbenik, pevec, igralec, violinist, pianist in skladatelj Franc (Francesco) Pavlanski Pollini. Trgovska rodbina Pollinijev se je verjetno že konec 16. stoletja preselila iz Beneške republike v… Preberi The post Ljubljanski glasbenik, ki je prijateljeval z Mozartom appeared first on Zgodovina na dlani.
Imenitna ljubljanska družina Dolničar

Imenitna ljubljanska družina Dolničar

Zgodovina na dlani, 4. november 2020 ― Družina Dolničar je bila najpomembnejša ljubljanska meščanska družina intelektualcev 17. in 18. stoletja, ki je tlakovala pot ljubljanskemu baroku in zanimanju za antično Emono. Leta 1626 se je rodil ljubljanski mestni sodnik in župan Janez Krstnik Dolničar. Izhajal je iz šentjanškega predmestja, ki obsega območje današnje Trubarjeve ceste, kjer so… Preberi The post Imenitna ljubljanska družina Dolničar appeared first on Zgodovina na dlani.
Prva ženska nogometna tekma na Slovenskem

Prva ženska nogometna tekma na Slovenskem

Zgodovina na dlani, 9. oktober 2020 ― Leta 1938 se je v Ljubljani odvila prva in edina mednarodna ženska nogometna tekma pred II. svetovno vojno. Pomerila sta se brnski in zagrebški klub, za katerega so nastopile tudi tri Slovenke, sicer odlične atletinje in hazenašice. V času med obema svetovnima vojna je (moški) nogomet v Kraljevini SHS/Jugoslaviji in… Preberi The post Prva ženska nogometna tekma na Slovenskem appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic