1883 – Rojen Ivan Meštrović

Zgodovina na dlani, 15. avgust 15. avgusta leta 1883 se je v slavonskem mestecu Vrpolje (danes Hrvaška, tedaj Avstro-Ogrska), rodil kipar, arhitekt, književnik, slikar in univerzitetni profesor Ivan Meštrović. Štejemo ga za enega največjih jugoslovanskih kiparjev v obdobju med obema svetovnima vojnama. Čeprav se je rodil v Slavoniji, je večino otroštva preživel v Dalmaciji. Študiral … Preberi The post 1883 – Rojen Ivan Meštrović appeared first on Zgodovina na dlani.

1941 – Podpis Atlantske listine

Zgodovina na dlani, 14. avgust 14. avgusta leta 1941 sta se na britanski bojni ladji »Prince of Wales« v zalivu Placenta na Novi Fundlandiji sestala britanski premier Winston Churchill in ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt ter podpisala Atlantsko listino. V njej sta se zavezala uničenju nacizma in fašizma ter podala osnovo za povezovanje držav v … Preberi The post 1941 – Podpis Atlantske listine appeared first on Zgodovina na dlani.

1920 – Začetek bitke za Varšavo

Zgodovina na dlani, 13. avgust 13. avgusta leta 1920 se je v okviru poljsko-sovjetske vojne začela bitka za Varšavo. Novoustanovljena poljska država je zaradi notranje slabosti in državljanske vojne v Rusiji spomladi 1920 začela širiti svoje meje in si je priključila obmejna ruska ozemlja z večjim številom poljskega prebivalstva. Zavzela je Vilno, Baranoviče in Minsk. … Preberi The post 1920 – Začetek bitke za Varšavo appeared first on Zgodovina na dlani.

2000 – Potone podmornica Kursk

Zgodovina na dlani, 12. avgust 12. avgusta leta 2000 je v Barentsovem morju potonila ruska jedrska podmornica K-141 Kursk. V nesreči je življenje izgubilo vseh 118 mornarjev. Podmornico Kursk so začeli graditi še v časih Sovjetske zveze leta 1990, dokončana pa je bila leta 1994. Bila je ena največjih sodobnih ruskih podmornic in imela je … Preberi The post 2000 – Potone podmornica Kursk appeared first on Zgodovina na dlani.

1938 – Ustanovitev Akademije znanosti in umetnosti

Zgodovina na dlani, 11. avgust 11. avgusta 1938 je bila ustanovljena Slovenska akademija znanosti in umetnosti kot tretja jugoslovanska znanstvena akademija. Zaradi unitaristične naravnanosti Kraljevine Jugoslavije, ki je nasprotovala nacionalnim imenom, je bilo njeno uradno ime Akademija znanosti in umetnosti (AZU). Pridevek »slovenska« je dobila med drugo svetovno vojno. 26.01.1943 je bila sprejeta v italijanski … Preberi The post 1938 – Ustanovitev Akademije znanosti in umetnosti appeared first on Zgodovina na dlani.

1519 – Magellan se odpravi na pot okoli sveta

Zgodovina na dlani, 10. avgust 10. avgusta leta 1519 je portugalski pomorščak in raziskovalec Ferdinand Magellan (rojen kot Fernão de Magalhães) s petimi ladjami, ki so bile pod špansko kraljevo zastavo, po reki Guadalaquivir odplul iz španske Seville na pot okoli sveta. Po reki so pluli več kot pet tednov in šele 20. septembra 1519 … Preberi The post 1519 – Magellan se odpravi na pot okoli sveta appeared first on Zgodovina na dlani.

1975 – Umre Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič

Zgodovina na dlani, 9. avgust 9. avgusta leta 1975 je v Moskvi umrl sovjetski skladatelj, pedagog, pianist, politik in pisatelj Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič. Star je bil 68 let. Pokopan je na centralnem moskovskem pokopališču Novodeviči. S svojimi 15 simfonijami spada med največje simfonike 20. stoletja. Avtor je tudi šestih orkestrskih koncertov in po treh baletov … Preberi The post 1975 – Umre Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič appeared first on Zgodovina na dlani.

1945 – Sovjetska vojna napoved Japonski

Zgodovina na dlani, 8. avgust 8. avgusta leta 1945, pozno zvečer, je sovjetski minister za zunanje zadeve Vjačeslav Molotov sporočil japonskemu veleposlaniku v Moskvi Satu, da Sovjetska zveza napoveduje vojno Japonski in da se bodo vojaške operacije začele naslednji dan. Stalin je tako izpolnil obljubo Rooseveltu in Churchillu, da bo Sovjetska zveza napovedala vojno Japonski, … Preberi The post 1945 – Sovjetska vojna napoved Japonski appeared first on Zgodovina na dlani.

1895 – Postavljen Aljažev stolp

Zgodovina na dlani, 7. avgust 7. avgusta leta 1895 je šentviški klepar Anton Belec skupaj s pomočniki postavil in v petih urah utrdil Aljažev stolp na vrhu Triglava. V 190 centimetrov visokem stolpu s štirimi okenci, so bili trije stolčki, vpisna knjiga, kuhalnik na špirit in Triglavska panorama slikarja Pernharta. Stolp je bil opremljen tudi … Preberi The post 1895 – Postavljen Aljažev stolp appeared first on Zgodovina na dlani.

1942 – Nastane Prostovoljna protikomunistična milica

Zgodovina na dlani, 6. avgust 6. avgusta leta 1942 so na ukaz poveljnika 11. armadnega zbora generala Maria Robottija v Sloveniji ustanovili Prostovoljno protikomunistično milico oz. MVAC (Milizia volontaria anticomunista). Sprva je štela 7000 mož, nastala pa je tako, da so reorganizirali vaške straže in Legijo smrti. Za enote MVAC-a se je uporabljal tudi izraz … Preberi The post 1942 – Nastane Prostovoljna protikomunistična milica appeared first on Zgodovina na dlani.

1998 – Umre Todor Živkov

Zgodovina na dlani, 5. avgust 5. avgusta leta 1998 je v Sofiji zaradi pljučnice umrl bolgarski socialistični politik in državnik, Todor Hristov Živkov. Star je bil 86 let. Pokopan je na centralnem pokopališču v bolgarski prestolnici Sofiji. Že kot najstnik se je pridružil zvezi bolgarske komunistične mladine, v tridesetih letih prejšnjega stoletja pa se je … Preberi The post 1998 – Umre Todor Živkov appeared first on Zgodovina na dlani.

1922 – Rojen Janez Stanovnik

Zgodovina na dlani, 4. avgust 4. avgusta leta 1922 se je v Ljubljani rodil slovenski ekonomist, politik, pravnik in bivši partizan Janez Stanovnik. Bil je član predsedstva Socialistične republike Slovenije in zadnji predsednik predsedstva SR Slovenije. Od leta 2003 do 2013 je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Je nosilec Partizanske spomenice … Preberi The post 1922 – Rojen Janez Stanovnik appeared first on Zgodovina na dlani.

2008 – Umre Aleksander Solženicin

Zgodovina na dlani, 3. avgust 3. avgusta leta 2008 je zaradi odpovedi srca v Moskvi umrl sovjetski in ruski pisatelj in zgodovinar, Aleksander Isajevič Solženicin. Star je bil 89 let. Pokopan je v pravoslavnem samostanu Donskoj v Moskvi. Bil je velik kritik oktobrske revolucije, socializma, ateizma in vsega kar je bilo povezano z sovjetsko državo. … Preberi The post 2008 – Umre Aleksander Solženicin appeared first on Zgodovina na dlani.

1934 – Umre Paul von Hindenburg

Zgodovina na dlani, 2. avgust 2. avgusta leta 1934 je v vzhodnopruskem Neudecku (danes Ogrodzieniec na Poljskem) zaradi posledic raka na pljučih umrl pruski in nemški plemič, vojaški oficir in državnik Paul von Hindenburg. Star je bil 86 let. Svojo vojaško kariero je začel kot najstnik v avstrijsko-pruski vojni leta 1866, izkazal pa se je … Preberi The post 1934 – Umre Paul von Hindenburg appeared first on Zgodovina na dlani.

1991 – Podpis sporazuma START I.

Zgodovina na dlani, 31. julij 31. julija leta 1991 sta ameriški predsednik George Bush starejši in sovjetski voditelj Mihail Gorbačov v Moskvi podpisala bilateralni sporazum sporazum o zmanjšanju strateške oborožitve Start I. (Strategic Arms Reduction Treaty). Pogajanja so se začela že leta 1982, ampak zaradi sovjetske intervencije v Afganistanu, ter nepopuščanja konservativne Reaganove administracije v … Preberi The post 1991 – Podpis sporazuma START I. appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic