RAPALSKA MEJA NA SORIŠKI PLANINI

RAPALSKA MEJA NA SORIŠKI PLANINI

Simboli polpretekle zgodovine, 8. november ― Tematska pot Rapalski meji poteka po vrhovih, ki obdajajo Soriško planino (Lajnar, Slatnik, Možic, Baško sedlo). Pot se začne pri gostišču Brunarica Soriška planina (dostop do vrha Lajnarja možen peš, s kolesom ali z dvosedežnico). Jeklena opazovalna kupola utrdbe vrh Lajnarja Tovorna žičnica Kasarna pripadnikov obmejne straže GAF Strojnično mesto bunkerja tipa 7000 Opazovalna kupola vrh Možica
JAVORCA - Spominska cerkev Svetega Duha

JAVORCA - Spominska cerkev Svetega Duha

Simboli polpretekle zgodovine, 16. oktober ― Lokacija: Slovenija; Javorca Avtor: Glej opis Opis: Predstavitev: Visoko nad strugo Tolminke se dviga leseno svetišče, spominska cerkev Sv. duha v Javorci, ki nosi znak evropske dediščine. Cerkev je posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem bojišča soške fronte (1915–1917). Kot najlepši spomenik prve svetovne vojne na ozemlju Republike Slovenije, je bila leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, leta 2007 se je uvrstila na seznam posebno pomembne zgodovinske in kulturne dediščine Evrope ter leta 2018 prejela znak evropske dediščine. Spominska cerkev je bila zgrajena v Avstro-Ogrski, obnavljale in ohranjale pa so jo oblasti treh držav: Italije, Jugoslavije in danes Slovenije. Javorca je spomenik sprave in edinstven primer secesije Cerkev Sv. duha v Javorci so zgradili avstro-ogrski vojaki, mojstri različnih obrti. Ostaja simbol poziva k spravi in priča o povezovalni moči skupnega umetniškega ustvarjanja in gradnje. Nad vhodom se dviga zvonik s sončno uro, grbom avstro-ogrske monarhije in napisom PAX (mir). Zunanjost krasijo grbi osemnajstih dežel Avstro-Ogrske ter Reke in Trsta, notranjost pa barvite poslikave. Pretresljiv je pogled na hrastove plošče, ki se odpirajo kot listi knjige, z 2565 vžganimi imeni na bližnjih vrhovih padlih avstro-ogrskih vojakov različnih narodnosti. Načrte za cerkev, ki je leta 2016 praznovala stoto obletnico izgradnje, je izdelal dunajski umetnik Remigius Geyling, tedaj nadporočnik, gradnjo je vodil Géza Jablonszky, nadporočnik madžarskega rodu. Po vojni je bila prvič obnovljena leta 1934 (Italija), nato v začetku 80. let 20. stoletja (Jugoslavija), popotresno v letih 2004 in 2005, manjši posegi pa so bili izvedeni še v letih 2016 in 2017 (Republika Slovenija). Vir: https://www.javorca.info/o-javorci
POKLJUKA - Ambulanta E na planini Konjska dolina

POKLJUKA - Ambulanta E na planini Konjska dolina

Simboli polpretekle zgodovine, 13. oktober ― Lokacija: Slovenija; Podjelje (Podjelje 36) Avtor: Ni podatka Opis: Lesena baraka (na novo postavljena 1984) s spominsko ploščo zaznamuje lokacijo partizanske bolnišnice Ambulanta E, ki sta jo 1944 osnovala aktivista OF Jakob Bernik in Anton Stare, delovala je do konca vojne. Objekt stoji na griču v gozdu Stara Poljana, severozahodno od naselja Zgornje Podjelje, na planini Konjska dolina.
BOHINJSKA BELA - Spomenik padlim v prvi svetovni vojni

BOHINJSKA BELA - Spomenik padlim v prvi svetovni vojni

Simboli polpretekle zgodovine, 9. oktober ― Lokacija: Slovenija; Bohinjska Bela Avtor: arhitekt Ivan Vurnik in kamnosek Franc Vurnik Opis: Spomenik iz sivega kraškega kamna sestavljata podstavek in prizmatični slop z 28 nišami za lučke in rože, pod katerimi so vklesana imena vojakov - žrtev kuge, lakote in vojske 1914-1918. Spomenik stoji na zelenici pri vhodu na pokopališče, zahodno od cerkve sv. Marjete.
KUPLJENIK - Spominska plošča partizanski obveščevalni točki in javki

KUPLJENIK - Spominska plošča partizanski obveščevalni točki in javki

Simboli polpretekle zgodovine, 3. oktober ― Lokacija: Slovenija; Kupljenik (Kupljenik 12) Avtor: Ni podatka Opis: Bronasta plošča na hiši, kjer je bila 1941 obveščevalna točka, od poletja 1944 do osvoboditve tudi javka za bolnišnico "Š. Stol odd. 2" na Jelovici. Odkrila Zveza borcev NOV Bohinjska Bela 1979. Spominska plošča je pritrjena na severovzhodni fasadi Primaščeve hiše.
še novic