PEČKE – Grobišče pri Sagadinovi vili

Simboli polpretekle zgodovine, 21. maj ― Lokacija: Slovenija; Pečke (Pečke 66) Avtor: Ni podatka. Opis: V pritlični podeželski vili je delovala prehodna partizanska bolnišnica. 1945 so jo Nemci zažgali, umrlo je 7 članov družine, ki so pokopani pred hišo, kjer je spomenik iz 1951. Hiša je bila obnovljena 1959, odprta spominska soba ter skrivni bunker. V času mojega obiska je hiša delovala zapuščeno.

MAKOLE - Spomenik talcem v Stodrežu

Simboli polpretekle zgodovine, 16. maj ― Lokacija: Slovenija; Makole Avtor: Ni podatka. Opis: Spominsko znamenje, oblikovano kot grob z nagrobnikom, na katerem so na kamniti plošči vklesana imena osmih talcev, ki so bili na tem mestu ustreljeni 11.1.1945, dva obsojenca sta umrla pred tem na pobegu. Obeležje je bilo postavljeno 1954. Spominsko znamenje je na polju, ob poti vzhodno od središča Makol.
PRAGERSKO - Spomenik NOB

PRAGERSKO - Spomenik NOB

Simboli polpretekle zgodovine, 10. april ― Lokacija: Slovenija; Pragersko Avtor: Glej opis. Opis: Štiri metre visok granitni steber na krožnem stopničastem podstavku, obdan s kovinsko ograjo. Na njem so imena padlih v NOB. Spomenik je bil postavljen 1955, po načrtu arh. Staneta Lovšeta in stoji južno od šole in vrtca na Pragerskem (Pionirska ulica 13).
še novic