Kulturni bazar 2020

Kulturnik, 21. februar ― Na letošnjem Kulturnem bazarju, največjem nacionalnem strokovnem usposabljanju na področju kulturno-umetnostne vzgoje, ki bo potekal 9. aprila 2020 v ljubljanskem Cankarjevem domu pod motom »Enaki v različnosti«, se predstavljata tudi Kulturnik.si, portal Ministrstva za kulturo in društva Ljudmila, namenjen orientaciji po kulturi in umetnosti, ter Culture.si, spletni kulturno-umetniški informator v angleščini, enciklopedija producentov, prizorišč in festivalov v Sloveniji. Program, pravijo organizatorji Kulturnega bazarja, predstavlja […] The post Kulturni bazar 2020 appeared first on |Kulturnik blog.

Kam so šli lutkarji?

Kulturnik, 21. februar ― V dneh okrog kulturnega praznika naši lutkarji razpenjajo mrežo v liniji Dunaj – Nürnberg – Edinburg. Peter Kus s predstavo Ponočnjaki hiti z grdoglasnimi inštrumenti-lutkami in fascinantnimi animacijami iz premiere v Lutkovnem gledališču Maribor v Dschungel teater na Dunaju, kjer bo kar sedem uprizoritev produkcije Zavoda Kuskus v koprodukciji z obema gledališčema. Čarovnik barv, po besedilu Arnolda Lobela v slikanici, je stopil v lutkovno-gledališko […] The post Kam so šli lutkarji? appeared first on |Kulturnik blog.

Kultura na spletu

Kulturnik, 21. februar ― V središče Ljubljane, na Poljansko cesto 11, se je lanskega decembra naselila striparna Stripolis, projekt Zavoda Stripolis in njegovega spiritus movensa Izarja Lunačka. Pri Kulturniku čestitamo, ker smo tudi sami stripovski norci; če pa bi še ne bili, bi pa to nadvse radi postali, kajti strip je fajn. Stripolis deluje kot stripovska knjigarnica, kot atelje in kot prireditveni prostor, ob sobotnih […] The post Kultura na spletu appeared first on |Kulturnik blog.

Filmski festivali

Kulturnik, 21. februar ― Med okrog 140 kulturnimi in umetniškimi festivali v Sloveniji je kar 20 filmskih, ki pokrivajo domala vsa interesna področja. Če pogledamo zgolj prvo polovico leta, lahko vidimo, da sta leto sicer začela koroški Outdoor Film Festival v Mežici in Festival evropskega in mediteranskega filmav Piranu, nato pa se filmska kultura v naslednjih mesecih s festivalsko intenziviteto vrti le […] The post Filmski festivali appeared first on |Kulturnik blog.

Luka T. Zagoričnik: RADIOPOD

Kulturnik, 6. februar ― Pred leti sem za spletni glasbeni medij Odzven (takrat še kot zunanji sodelavec, danes sem tam urednik) v rubriki Mnenja priobčil mnenjski sestavek Odzven radia[1]. Leta 2011, ko sem spisal ta miselni prispevek, sem opravljal funkcijo glasbenega urednika na Radiu Študent, katerega sodelavec sem še vedno, vmes pa sem nekaj let deloval tudi v okrilju […] The post Luka T. Zagoričnik: RADIOPOD appeared first on |Kulturnik blog.

DIGITALNI ODTIS LITERARNE ZGODOVINE: novela Luize Pesjak

Kulturnik, 27. januar ― Med brskanjem po Kulturnikovih podatkovnih zbirkah, ki združujejo približno 30 izbranih strokovnih spletnih virov (podatkovne zbirke, spletna mesta, portali, arhivi), smo ugotovili, da je letos 150 od objave Rahele, izvirne novelice Luize Pesjak (1828-1898). Delo je bilo objavljeno leta 1870 v letopisu Matice Slovenske, ki ga hrani NUK, a je dostopno tudi prek portala digitaliziranih del dLib. Izvirno novelico Rahela najdete na […] The post DIGITALNI ODTIS LITERARNE ZGODOVINE: novela Luize Pesjak appeared first on |Kulturnik blog.
INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA: EU financiranje kulture

INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA: EU financiranje kulture

Kulturnik, 27. januar ― Gledati naprej ne pomeni prav dosti, če ne obstaja referenčni okvir za opaženo. Na Culture.si najdete interaktivno infografiko, ki predstavlja podatke o EU financiranju kulture, filma in avdiovizualnih medijev. Podatki zajemajo obdobje 2000-2018 in pokažejo, da je bilo v teh devetnajstih letih 220 organizacij v Sloveniji vpetih v 925 projektov evropskih dimenzij. Vir: Culture.si Več o projektu najdete na Culture.si, […] The post INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA: EU financiranje kulture appeared first on |Kulturnik blog.

UMETNIŠKA GOSTOVANJA V JANUARJU

Kulturnik, 27. januar ― Tadej Pogačar se med 10. januarjem in 29. februarjem predstavlja v dunajski galeriji Stock z razstavo CODE:RED. V New Yorku poteka Winter JazzFest, na katerem bo 17. januarja nastopil pianist Marko Črnčec, skupaj z vokalistom Jonathanom Hoardom. Baletni ansambel Slovenskega narodnega gledališča Maribor gostuje v neposredni bližini: 18. januarja bodo nastopili v teatru Nuovo Giovanni da Udine, 21. januarja pa […] The post UMETNIŠKA GOSTOVANJA V JANUARJU appeared first on |Kulturnik blog.

KULTURNIKOVO VLOŽIŠČE

Kulturnik, 27. januar ― Le grand novost letošnjega leta na Kulturniku je Vložišče – stran, na kateri lahko dogodke vnašate ročno. Kot pogosto poudarimo, Kulturnik sicer deluje po principu strojnega črpanja. To pomeni, da dogodke najde prek t. i. RSS feeda ali koledarja in jih lahko direktno prikaže (s tem pa jih promovira) na portalu, kar organizatorjem in producentom na področju kulture […] The post KULTURNIKOVO VLOŽIŠČE appeared first on |Kulturnik blog.

2020 V ZNAMENJU OBRAVNAVANJA ZVOKA V DRUŽBI

Kulturnik, 27. januar ― Mednarodna iniciativa, ki jo sestavljajo Mednarodna komisija za akustiko (International Commission for Acoustics), Evropsko združenje za akustiko (European Acoustics Association), Ameriško društvo za akustiko ( Acoustical Society of America, Mednarodni inštitut za akustike in vibracije (International Institute of Acoustics and Vibration) ter Mednarodni inštitut za nadzor hrupa (International Institute of Noise Control Engineering) je konec […] The post 2020 V ZNAMENJU OBRAVNAVANJA ZVOKA V DRUŽBI appeared first on |Kulturnik blog.

KRITIŠTVO: gonilna sila za ozaveščanje o kulturnem dogajanju

Kulturnik, 8. januar ― Morda se zdi, da se napori in skrbi umetnice ali umetnika končajo, ko je delo objavljeno, predstavljeno, ko torej pride v javni prostor. Še posebej, če za svoje delo celo dobi dostojno plačilo. Pravzaprav pa je tako, da se skrbi – ki s samim ustvarjanjem nimajo prav nobene zveze – takrat šele pričnejo. Reče se […] The post KRITIŠTVO: gonilna sila za ozaveščanje o kulturnem dogajanju appeared first on |Kulturnik blog.

mednarodni fokus: PLESNI FESTIVALI PO SVETU

Kulturnik, 8. januar ― Na portalu Culture.si se je v desetih letih nabral zajeten arhiv podatkov o gostovanjih in številnih vabilih našim ustvarjalcem na mednarodne festivale. Na spisku več kot šestdesetih plesnih festivalov vidimo ducat plesnih festivalov na Hrvaškem, na katerih so gostovali plesne umetnice in umetniki iz Slovenije: povezave z dinamično zagrebško plesno sceno so očitno v razmahu, nekaj plesnih […] The post mednarodni fokus: PLESNI FESTIVALI PO SVETU appeared first on |Kulturnik blog.

Knjige v vsako hišo: Zaključil se je 35. Slovenski knjižni sejem

Kulturnik, 8. januar ― S 1. decembrom se je v ljubljanskem Cankarjevem domu zaključil 35. Slovenski knjižni sejem, obenem pa je ob koncu preteklega meseca država znižala davek na knjige. Knjižna nebesa. Toda: kot navaja Andrej Blatnik v Dnevnikovem komentarju, si leposlovje bralci v polovici primerov izposodimo v knjižnici. Le štiri odstotke knjig kupimo v knjigarnah. Sejem tako morda deluje kot […] The post Knjige v vsako hišo: Zaključil se je 35. Slovenski knjižni sejem appeared first on |Kulturnik blog.
ALI RAČUNALNIŠKE IGRICE RES DVIGAJO RAVEN KONZUMIRANJA KULTURE?

ALI RAČUNALNIŠKE IGRICE RES DVIGAJO RAVEN KONZUMIRANJA KULTURE?

Kulturnik, 8. januar ― Eurostatova publikacija Culture Statistics – Edition 2019 poroča, da uporabniki interneta med aktivno populacijo (16–74 let) v Sloveniji še vedno presegajo povprečje Evropske unije na področju rabe interneta za namene konzumiranja nekaterih segmentov kulture. Če se ustavimo le pri podatkih o rabi interneta za poslušanje glasbe (radio, streaming): povprečje za območje EU je 56 %, v Sloveniji […] The post ALI RAČUNALNIŠKE IGRICE RES DVIGAJO RAVEN KONZUMIRANJA KULTURE? appeared first on |Kulturnik blog.

PRIHAJAJO NOVE EDICIJE FESTIVALOV

Kulturnik, 8. januar ― Leto 2019 odhaja z izkupičkom 187 festivalov; od tega jih je bilo kar 70 glasbenih, 22 filmskih, 12 literarnih. Koledarsko “arhitekturo” je izrisal Culture.si. Še vedno je največja gostota festivalov v poletnih mesecih, od sredine junija do sredine septembra, od tega največ glasbenih, daleč najmanj pa literarnih. Literarni festivali so tudi sicer daleč najredkeje zastopani v celokupni […] The post PRIHAJAJO NOVE EDICIJE FESTIVALOV appeared first on |Kulturnik blog.
še novic