Navodila Ministrstva za kulturo glede sprejemanja novih finančnih obveznosti do sprejetja rebalansa proračuna za leto 2020

Javna agencija za knjigo, 31. marec ― Spoštovani, dne 16.3. smo vas že obvestili o začasnih ukrepih v obdobju epidemije koronavirusa COVID-19. Ker smo z Ministrstva za kulturo dobili podrobnejša pojasnila in navodila glede že izvedenih in še načrtovanih javnih razpisov in pozivov,  vas prosimo, da si preberete priložen dokument, ki smo ga dolžni upoštevati do sprejetja rebalansa proračuna za leto 2020. Pri tem poudarjamo, da  črpanje sredstev v okviru razpisov, za katere imate že sklenjene pogodbe z JAK, poteka nemoteno Hvala za razumevanje, o vsem vas bomo ažurno obveščali tudi v prihodnje. Dokument je na voljo na tej povezavi: Navodila Ministrstva za kulturo glede sprejemanja novih finančnih obveznosti do sprejetja rebalansa proračuna za leto 2020. 
Mrawle, drugič

Mrawle, drugič

LUD Literatura, 30. marec ― Kadar pišem na roko, se počutim, kot da roka blokira moje misli, kot da telo ni dovolj hitro, da bi držalo korak z mišljenjem. Občutek je podoben tistemu, ko sanjaš, da hitro tečeš, ker želiš nekaj ujeti ali pa se dotakniti zaklada, ki je pred tvojim nosom, a se ne premakneš nikamor: kot da bi tekel na mestu po spolzkem ledu ali po teflonu.
Povabimo besedo 2020- Obvestilo o sprejetih vlogah

Povabimo besedo 2020- Obvestilo o sprejetih vlogah

Društvo slovenskih pisateljev, 30. marec ― POVABIMO BESEDO 2020 Program Društva slovenskih pisateljev, ki ga financira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije *** VLOGE, SPREJETE V FINANCIRANJE OB PRVEM VABILU:   Filozofska fakulteta Univerze Maribor, Oddelek za slovanske jezike in književnosti Kosovelova knjižnica Sežana Kulturno turistično društvo Zarja, Bilje Medobčinsko društvo prijateljev mladine, Ajdovščina OŠ Danila Lokarja, Ajdovščina OŠ heroja Janeza […]

Oddaj na natečaj v MKL – zaključek natečajev

Trubarjeva hiša literature, 30. marec ― Literarni natečaji na temo proze, poezije, dramatike in stripa pod skupnim imenom Oddaj na natečaj v MKL so zaključeni. Gre za projekt spodbujanja ustvarjalnega pisanja in izražanja mladih avtorjev med 15. in 25. letom v slovenskem jeziku. Naše žirije že vestno pregledujejo prispevke in izbirajo najboljše, mi pa se pripravljamo, da jih nagradimo na posebnem dogodku knjigi in sodelujočim v čast. V vseh štirih kategorijah smo skupaj prejeli 79 prispevkov. Zaključna prireditev s podelitvijo nagrad za prve tri najboljše prispevke bo predvidoma v mesecu juniju. O točnem podatku zaključne prireditve bodo udeleženci in udeleženke projekta »Oddaj na natečaj v MKL« obveščeni preko elektronske pošte in spletne strani Mestne knjižnice Ljubljana.

Naključja se privlačijo – Pozdravljeno, vesolje. Erin Entrada Kelly. Grlica, 2020. Prevedla Ana Ambrož Strle / Veronika Šoster

Trubarjeva hiša literature, 30. marec ― Filipinsko-ameriška avtorica mladinske in otroške literature Erin Entrada Kelly je od svojega prvenca Blackbird Fly, ki je izšel leta 2015, zelo aktivna, saj vsako leto izda po eno knjigo, v slovenščini pa se nam prvič predstavlja s svojo najbolj čislano in z medaljo Johna Newberryja ovenčano knjigo Pozdravljeno, vesolje. V njej spremljamo štiri otroke, ki živijo v bližini, so podobnih starosti in večinoma obiskujejo isto šolo, zato je preplet njihovih usod, do katerega pride tekom romana, prepričljiv in ni prisiljen. Njihova stična točka je protagonist Virgil, črna ovca družine, kar ob njegovi plašni naravi ni pripomoglo k njegovi samozavesti, je pa zato našel dva sogovornika – prisrčno babico Lolo, ki mu nenehno pripoveduje bolj ali manj strašljive in tragične zgodbe iz filipinske mitologije, in morskega prašička Guliverja. Valencia je njegova simpatija, Kaori je njegova dežurna vedeževalka in nekako prijateljica, Chet pa je njegov mučitelj in nadlegovalec. Ker se po spletu (ne)srečnih okoliščin znajdejo v istem gozdu, se začne prava pustolovščina.
Požig »Trump-hrestača« je izpolnil umetnikovo vizijo

Požig »Trump-hrestača« je izpolnil umetnikovo vizijo

Airbeletrina, 30. marec ― V idilični alpski vasi Sela pri Kamniku je domačin Tomaž Schlegl skupaj z vaškim kulturnim društvom postavil votel osemmetrski kip, ki ga je poimenoval Slovenski kip svobode, videti pa je bil kot neke vrste orjaški hrestač v podobi Donalda Trumpa. Vandali so ga januarja požgali do tal, umetnik pa je nad tem navdušen, da je njegova konceptualna stvaritev končno dokončana.
še novic