Kaj preži v hiši med hribi

Kaj preži v hiši med hribi

Airbeletrina, 4. junij ― V hiši med hribi straši (The Haunting of Hill House, 1959) Shirley Jackson velja za eno izmed najboljših zgodb o duhovih 20. stoletja, čemur v svoji knjigi Danse Macabre prikima sam mojster grozljivke Stephen King, zadovoljen pa je tudi z Netflixovo antologijsko serijo The Haunting of Hill House, ki je naše ekrane obsedla leta 2018 – imenuje jo za skoraj genialno delo.
Brodolom s poslušalci

Brodolom s poslušalci

Radio Študent, 3. junij ― Zahodni človek že od svojih grških izvorov o sebi pogosto razmišlja kot o bitju, za katerega umirjenost in stabilnost vsakdanjega življenja nista bistvenega pomena. Zato ne preseneča, da v kulturni zgodovini zahoda dober del metaforike človekovega bivanju ne govori o njegovi povprečni kopenski eksistenci.
Vse je v nas

Vse je v nas

LUD Literatura, 3. junij ― Tako kot zna Tove Jansson otipljivo popisovati naravo, no, pravzaprav vse, kar je okoli nas, pa tudi v nas, zna s svojimi unikatnimi, čudaškimi liki zadeti tudi v bistvo človeka. Oziroma v katero izmed njegovih pla(s)ti. V tokratni knjigi se dotakne samote/samosti/osamljenosti, obsesij, depresije ali vsaj zametkov le-te, pa tudi demence.
Vidna mesta

Vidna mesta

Airbeletrina, 3. junij ― Knjiga Atlas rahločutnega moškega avstrijskega avtorja Christopha Ransmayrja spomni avtorico zapisa na Nevidna mesta Itala Calvina, v katerih Marco Polo pripoveduje o petinpetdesetih izmišljenih mestih, ki pričajo o kulturi, jeziku, času, spominu, smrti ali splošni naravi človeške izkušnje. O vsem tem, le da o (domnevno) resničnih krajih in izkušnjah piše tudi Ransmayr.
Magični himni iz cesarskega Egipta

Magični himni iz cesarskega Egipta

Vrabec Anarhist, 2. junij ― Kličem tvoje ime, Horos, ki je po številu enako [imenu, ki pripada] Mojram: AKHAIPHOTHOTHOAIEIAAEAI IAEAIEIAOTHOTHOPHIAKHA, bodi milostljiv do mene, prvi oče, oče vesolja, samospočeti! The post Magični himni iz cesarskega Egipta appeared first on Vrabec Anarhist.

Odziv na pisanje Andreja Lokarja

Vrabec Anarhist, 1. junij ― Katera muza, prav rada bi vedela, le katera bi se hotela žrtvovati, in bi prekršila vsa pravila, ki jim mora zadostiti tisti, h kateremu se spusti, da bi njemu šepetala? The post Odziv na pisanje Andreja Lokarja appeared first on Vrabec Anarhist.
Slovenske založbe v primežu pandemije

Slovenske založbe v primežu pandemije

Airbeletrina, 1. junij ― Slovensko založništvo se že dvajset let sooča s finančno stagnacijo, do katere je prišlo zaradi spremenjenih prodajnih poti, upadanja bralcev in povprečne maloprodajne cene za knjigo, predvsem pa zaradi – bralcev knjig.Zdravstvena kriza zaradi pandemije koronavirusa, ki je ohromila marsikatero gospodarsko panogo, je slovenskemu knjižnemu založništvu zadala dodaten udarec.
še novic