Protesti proti Handkeju tudi ob podelitvi

Protesti proti Handkeju tudi ob podelitvi

Dnevnik, 10. december ― V Stockholmu so danes podelili letošnje Nobelove nagrade. Poljakinja Olga Tokarczuk in Avstrijec Peter Handke sta ju prejela za književnost. Medtem so proti slednjemu na cesti pred dvorano protestirale žrtve Miloševićevih uničenj in tisti, ki...
Presojanje presojanja

Presojanje presojanja

LUD Literatura, 10. december ― Zadnji dve desetletji svet umetnosti intenzivno premleva kondicijo likovne kritike ter razloge za njeno izginevanje iz javne sfere; številne knjige, konference, seminarji, članki, analize idr. skušajo zapopasti razloge za to stanje in načine, kako bi bilo mogoče kritiko rehabilitirati ali pa jo vsaj prevrednotiti.
Tik-tak-tok

Tik-tak-tok

Radio Študent, 9. december ― Peti roman avstrijskega pisatelja Christopha Ransmayrja je v prevodu Štefana Vevarja pri Cankarjevi založbi v zbirki Moderni klasiki izšel lansko leto. V slovenskem prevodu so med drugim izšli še trije njegovi romani: Poslednji svet, Grozote teme in ledu ter Leteča gora.
Od doma

Od doma

Airbeletrina, 9. december ― Jakob J. Kenda opisuje pohod po Slovenski planinski transverzali, kakršna bi morala biti: krožna. Nanjo se skupaj z otrokoma odpravi po ljubljanski pristopni poti, ko prispejo do Transverzale, pa jo uberejo v smeri proti urinemu kazalcu. Iz prijazno urbanega okolja kmalu pridejo v skoraj popolno divjino.
še novic