Morala je žvečilni čigumi

Airbeletrina, 16. januar ― Naša nova kolumnistka Mojca Pišek pravi: "Življenje z virusom globalni in lokalni skupnosti prinaša brezmejen literarni potencial. Pandemija nam je dala veliki literarni pejsaž moralne lenobe in portret njenih ljudi. Sedaj rabimo le pisatelja, da o tej čudni človeški pokrajini napiše roman. A raje pisateljico."
Prostor

Prostor

LUD Literatura, 15. januar ― daj, ne zamaščaj me dalje. predolgo sem te žejna v visečih komolcih, Prostor, brezslojnost, te živim skozi lojnico izložbenih oken, zvezana kot negiben ligament tvoje neznosne beline.
Lovim pomladni veter Cirila Kosmača

Lovim pomladni veter Cirila Kosmača

Vrabec Anarhist, 14. januar ― Knjiga namreč izhaja v času, ki nam, žal ne le pri zahodnih sosedih, ampak tudi v matični domovini, ponuja (če že ne vsiljuje) zelo drugačne poglede na polpreteklo zgodovino od tistih, ki so se zasidrali v kolektivno zavest Primorcev. The post Lovim pomladni veter Cirila Kosmača appeared first on Vrabec Anarhist.
»Med sencami v Hadu globinah«

»Med sencami v Hadu globinah«

LUD Literatura, 14. januar ― Preden sem se lotil Cone, četrtega v slovenščino prevedenega romana francoskega pisatelja Mathiasa Énarda, sem bral njegov Kompas, z goncourtom nagrajen roman, ki je, prav tako v odličnem prevodu Suzane Koncut, pri Mladinski knjigi izšel leta 2017, in bil izjemno navdušen.
DUŠAN

DUŠAN

Airbeletrina, 14. januar ― Nedavno smo se poslovili od gledališkega režiserja, dramatika in pisatelja Dušana Jovanovića (1939-2020). S svojim ustvarjanjem, pa tudi osebnostjo je zaznamoval tako slovensko kulturo kot celoto kot tudi posameznike. Eden od njih je Mitja Čander, ki je za AirBeletrino zapisal nekaj svojih spominov na Jovanovića.
Bolj ali manj nezbrani

Bolj ali manj nezbrani

Dnevnik, 14. januar ― Petnajst let po antologijah Komadi in Drugi komadi je urednik Andrej Ilc prelomil obljubo, da se ne bo nikoli več lotil nove kompilacije poezije. Nezbrani komadi, ki prinašajo 222 pesmi domačih in tujih avtorjev, niso poročilo o strokovnem, temveč
Težave s turisti

Težave s turisti

Dnevnik, 14. januar ― Pripovedovalec, ki se leta 2001 znajde v Helsinkih, da bi maloštevilnemu zainteresiranemu občinstvu spregovoril o stanju bosanske književnosti pet let po uradnem koncu vojne, ni navaden turist. Nasprotno, turiste prezira, morda toliko bolj, ker bi...
še novic