Slavko Pregl: Ali bo treba stavkati?

Sodobnost, 28. marec ― Razmišljanje o nekaterih dejstvih in o ceni pisateljskega dela     Suhoparen, malce samovšečen, a v bistvu stvaren uvod   Leta 1972 je izšla moja prva knjiga. Honorar za avtorsko polo je takrat znašal toliko kot povprečna slovenska plača. Do danes sem napisal/objavil nekaj več kot petdeset knjig, prejel vse možne slovenske nagrade za mladinsko […] The post Slavko Pregl: Ali bo treba stavkati? appeared first on .

Žiga Valetič s Carlosom Pascualom

Sodobnost, 28. marec ― Valetič: Najin pogovor se bo odvijal v jeziku, ki za nikogar od naju ni materni. Mislite, da bodo vsi odtenki tega, kar bova želela povedati, prišli do izraza?   Pascual: Mislim, da bodo. Tega mi drugače ni treba početi z Mojco [Medvedšek, prevajalka, urednica], ki me v pogovorih razvaja s popolno španščino, sicer pa moram […] The post Žiga Valetič s Carlosom Pascualom appeared first on .

Sodobna slovenska proza Lucija Stepančič

Sodobnost, 28. marec ― Z lučjo pri belem dnevu   1.   Zvečer bi morala priti, čisto prepozno se tega domislim. Tako bi bilo veliko bolj znosno. Če že ne kar lepo. Samo še sveče bi se videle, od nagrobnikov in cvetja pa le silhuete. In, oh, ciprese. V ozadju pa sončni zahod in luči, ki se prižigajo po […] The post Sodobna slovenska proza Lucija Stepančič appeared first on .

Tuja obzorja Tomas Vaiseta: Ch

Sodobnost, 28. marec ― Drugo poglavje Charlemagne     Kar malce vzvišeno zveni: ni mi treba povedati tega, česar nočem. Vendar bi bilo pošteno povedati še nekaj drugega: vedel sem zelo malo. Ne maram prosjačiti kot vrabec, ne maram stopicati po mizi in zobati drobtinic, če razumete, o čem govorim. Če bi radi podrobno poročilo ali če vas skrbijo […] The post Tuja obzorja Tomas Vaiseta: Ch appeared first on .

Uroš Zupan: Dnevnik (1992–1993)

Sodobnost, 28. marec ― Dnevnik (1992–1993) Ponedeljek Jaz. Torek Jaz. Sreda Jaz. Četrtek Jaz.   Witold Gombrowicz: Dnevnik     februar 1992   Veter, še ena stvar, ki ji ne morem natančno določiti porekla in mesta, veter, ne da se ga nikamor postaviti. Ne spada sem. V zadnjih nekaj dneh je to že tretja stvar, za katero ne vem, […] The post Uroš Zupan: Dnevnik (1992–1993) appeared first on .

Kristian Koželj: Še naju bo. Še. Samo nehati se morava.

Sodobnost, 28. marec ― O Postilah Milana Vincetiča   Milana Vincetiča sem, na žalost, srečal le dvakrat. Ne prvič ne drugič nisva spregovorila niti besede. Spet, na žalost. Drugič in zadnjič je bilo konec leta 2015 v Mariboru na podelitvi nagrade Apolon poezije – za najboljšo erotično pesem, kajpak. Nagrado je, kajpak, dobil prav Milan Vincetič, in sicer za […] The post Kristian Koželj: Še naju bo. Še. Samo nehati se morava. appeared first on .

Janja Vidmar: Mama ne sme izvedeti. (Recenzira Nada Breznik)

Sodobnost, 28. marec ― Maribor: Pivec, 2023.   Zgodba tega mladinskega romana, namenjenega mlajšim najstnikom, je v svojem bistvu temna, govori namreč o tabu temi, o kateri še odrasli samo šepetajo, še posebej pred otroki. Žal zgodba za današnji čas in razmere ni le blizu realnosti, temveč je skoraj verjetna. Pisateljica jo pripoveduje na privlačen in lahkoten način brez […] The post Janja Vidmar: Mama ne sme izvedeti. (Recenzira Nada Breznik) appeared first on .

Matej Bogataj: Ignoranca in samopoveličevanje

Sodobnost, 28. marec ― Giorgio Pressburger: V gradu (Smrt umetnika). Režija Alessandro Marinuzzi. Slovensko stalno gledališče Trst, ogled novembra 2023   Pred kratkim je umrl Anton Petje, s katerim je pred več kot tridesetimi leti, leta 1993, igral Alojz Svete v naslovni vlogi igre Ronalda Harwooda Garderober; igra je, čeprav je naslovljena po pomočniku, v resnici igra o ostareli […] The post Matej Bogataj: Ignoranca in samopoveličevanje appeared first on .

Jernej Šček: Na štiri kavarniške oči

Sodobnost, 28. februar ― Esej s slovenskega zahoda     Sosedu na pot   Priznam, dragi bralec, da ne vem, kateri pisarski čevelj bi najprej obul. Najboljše bo, da se pred skokom v neznano primeva za roke ob prizoru iz zalivskega vsakdana. Kot stara znanca sediva na majavi klopi pod belim gabrom, reva se cvre na poletnem soncu, prgišče […] The post Jernej Šček: Na štiri kavarniške oči appeared first on .

Egist Zagoričnik: Kitaristični manifest

Sodobnost, 28. februar ― Kar velja za inštrument, velja tudi za tistega, ki ga igra. Ali pa tudi ne?   manifest – javna, navadno slovesna izjava, razglas: izdati manifest; pisati navdušene prvomajske manifeste/podpisati manifest/ekspr. Zdravljica je Prešernov politični manifest konformist – kdor sprejema in upošteva družbene ali skupinske norme zaradi osebnega udobja, koristi, prilagodljivec   S tem začnimo.   Pošast hodi […] The post Egist Zagoričnik: Kitaristični manifest appeared first on .

Nara Petrovič: Tragedija strahopetnega

Sodobnost, 28. februar ― Težki časi ustvarijo močne ljudi, močni ljudje ustvarijo dobre čase, dobri časi ustvarijo šibke ljudi in šibki ljudje ustvarijo težke čase. G. Michael Hopf   Zgodbo o tragediji skupnega večkrat zasledimo v sila poenostavljeni različici: skupno je vedno slabo, zasebno pa le dobro. Takšno banaliziranje ni nič nenavadnega glede na prevlado amerikanizirane bipolarnosti na eni […] The post Nara Petrovič: Tragedija strahopetnega appeared first on .

Leonora Flis: Slamnikarica

Sodobnost, 28. februar ― Angela Malnar je bila vitko dekle dvajsetih let. Rahlo valovite svetle lase je imela spletene v kito, ki si jo je nato v polžasti obliki ponavadi spela vrh glave. Žareče modre oči so vedno iskale dogajanje, premičnost, spremembe. Bila je ena od šestih otrok. Njen oče Mihael Malnar, odločen in resen človek mišičaste postave, je […] The post Leonora Flis: Slamnikarica appeared first on .

Peter Zupanc: Ristanc

Sodobnost, 28. februar ― Delo na progi proti Novemu mestu, nadomestni avtobusni prevoz nas vozi od vasice do vasice, B. pa reče: “Vaša narava je mila.” Vprašam: “Zakaj?” Vem, da ni pozabila fotografij poplav. začne naštevati: “Mi imamo nenehne tajfune ob obali. Potrese v notranjosti. Suše. Poplave …” V redu. Kitajska narava premore pogostejše katastrofične tendence. In tudi ko […] The post Peter Zupanc: Ristanc appeared first on .

Lidija Dimkovska: Mejno stanje (Recenzira Nada Breznik)

Sodobnost, 28. februar ― Prevod Aleš Mustar. Ljubljana: Mladinska knjiga (zbirka Nova slovenska knjiga), 2023.   Mejno stanje je sedma pesniška zbirka slovensko-makedonske pesnice Lidije Dimkovske in četrta, ki je prevedena v slovenščino; pesnica je zanjo leta 2021 v Makedoniji prejela nagrado bratov Miladinov za najboljšo pesniško zbirko, v Sloveniji pa smo jo v prevodu Aleša Mustra dobili lani. […] The post Lidija Dimkovska: Mejno stanje (Recenzira Nada Breznik) appeared first on .

Luna J. Šribar: Grizolda in Maček (Recenzira Majda Travnik Vode)

Sodobnost, 28. februar ― Ljubljana: Mladinska knjiga (Knjižnica Sinjega galeba), 2022.   Grizolda in Maček je enigmatično, poudarjeno crossover delo, bolj kot osnovnošolcem namenjeno srednješolski mladini in odraslim. Roman, ki je pravzaprav literarna prispodoba, »uzgodbljenje« nastanka in ozdravitve travme, ves čas terja počasno in pozorno branje, ki pa je na koncu poplačano z globokim uvidom v mehanizme delovanja in […] The post Luna J. Šribar: Grizolda in Maček (Recenzira Majda Travnik Vode) appeared first on .

Maja Murnik: Izboljševanje sveta

Sodobnost, 28. februar ― Sławomir Mrożek: Tango. Režija: Luka Marcen, SNG Drama Ljubljana, ogled januarja.   Z Mrożkovo igro absurda se srečujemo na prizorišču, ki je na prvi pogled videti kot ropotarnica. Daje vtis skorajšnje zaprašenosti; po prizorišču so razpostavljeni predmeti, ki so svoje vélike dni že preživeli, pa tudi nekoliko čudaški rekviziti, kot je recimo mrtvaški oder. Ni […] The post Maja Murnik: Izboljševanje sveta appeared first on .

Štefan Vevar: Izpovedi tihotapca pomenov

Sodobnost, 28. februar ― Obrazi na poti mojega formiranja   Važno je, da pomen zgrabiš in ga mimo vseh pasti preneseš na drugo stran tako, da tam nihče ne more reči, da ni pravi. Če ga na drugem, svojem bregu še očistiš balasta, spoliraš in poetično oplemeniš, tako da tudi najstrožje oko ne more reči, da ni lep, si […] The post Štefan Vevar: Izpovedi tihotapca pomenov appeared first on .
še novic