Umetnost kritike 2020 / kritiški simpozij

Trubarjeva hiša literature, 23. november ―                 Umetnost kritike 2020 gre na splet! Društvo slovenskih literarnih kritikov v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature tudi letos pripravlja kritiški simpozij, na katerem se bodo med 3. in 4. decembrom 2020 srečali slovenski in tuji umetnostni kritiki ter kritičarke. Sodobno kritiško besedilo ima v zmesi družbenega, metodološko-teoretskega in publicističnega mnogo obrazov in oblik. Skoraj zagotovo je mogoče tudi trditi, da prostor kritike ni prostor, v katerega bi potencialni naslovnik vstopal naključno. Kako pa vidita zmožnost in meje kritiškega besedila njegova avtorica ali avtor? Komu ga pravzaprav namenjata? Gostje letošnjega simpozija bodo odgovarjali na krovno vprašanje: Kaj je kritika? Virtualni prispevki, pogovor s tujimi kritiki in živi prenos okrogle mize s slovenskimi kritiki bodo v okviru simpozija dostopni na spletni strani simpozija. Po končanem simpoziju boste lahko vse prispevke še enkrat prebrali in se vanje poglobili na spletni strani Trubarjeve hiše literature. Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in poteka v sodelovanju in s finančno podporo Trubarjeve hiše literature. Nastop Daniela Terkla je finančno podprl Avstrijski kulturni forum v Ljubljani. {fshare id=3927}

Literarno novinarstvo – Mojca Širok in Leonora Flis (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 13. november ― V torek, 10. novembra, je preko sistema Zoom potekal nov dogodek v ciklu Literarno novinarstvo, ki ga od leta 2018 v Trubarjevi hiši literature pripravlja Leonora Flis. Tokrat je gostila Mojco Širok, publicistko in novinarko RTV Slovenija, ki se je spomnimo kot dolgoletne dopisnice iz Italije in Vatikana, kjer je našla snov za svoje tri dokumentarne knjige (Oblast brez obraza, Zadnji rimski cesar, Papež Frančišek) in za kriminalni roman Pogodba (Mladinska knjiga, 2018), za katerega je prejela nagrado modra ptica. Nič nenavadnega ni, da se literarni novinar preseli v literarne vode, dober primer je Hladnokrvno Trumana Capoteja, je dodala moderatorka. Živimo v svetu, ko novinarje obtožujejo marsičesa, pa se je navezala gostja, zato bi svojemu delu raje rekla reportaža kot pa literarno novinarstvo, prva reakcija na koren »literatura« je namreč fikcija, sama pa misli, da v njenih delih ni nič fiktivnega – pri knjigi Papež Frančišek je zahtevala, da se vključijo opombe in viri za vse preverljive podatke. To je zanjo bistvena razlika med reportažo in literarnih novinarstvom, tu fikcije ni. Je pa ta zadržek do »literarnega« verjetno plod današnjega časa, je sklenila Širok.

»Umetnost je kreativna sila, ki se je ne da ustaviti.« (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 11. november ― V četrtek, 29. oktobra, je potekal tretji večer koncertno-pogovornega cikla Dueti, ki je bil tokrat posvečen kantavtorskemu ustvarjanju. Kantavtorstvo velja za najnaravnejšo obliko ustvarjanja in izvajanja glasbe, ki se je na Slovenskem začela razvijati šele po letu 1960, pionir te ustvarjalnosti pri nas pa je bil legendarni Tomaž Pengov. Gosta tokratnega večera sta bila glasbenica, kritičarka, etnologinja, kulturna antropologinja in sociologinja kulture Katarina Juvančič ter kitarist in producent Dejan Lapanja. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.

»Glasbenik mora biti dobro tehnično podkovan, imeti lastno identiteto in ustvarjati glasbo zaradi nje same.« (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 21. oktober ― V četrtek, 8. oktobra, je v Trubarjevi hiši literature potekal drugi večer koncertno-pogovornega cikla Dueti. Dogodek je bil tokrat posvečen jazzu, ki ga na Slovenskem povezujemo z ustanovitvijo in delovanjem Plesnega orkestra Radia Ljubljana (danes Big Band RTV Slovenija), Jazz festivalom Ljubljana, ki neprekinjeno poteka vse od leta 1960 ter z izjemnim Jožetom Privškom, ki je v svoji glasbeni karieri sodeloval s svetovnimi jazzovskimi imeni, med katerimi je najodmevnejše Quincy Jones. Danes za vse večjo uveljavitev jazza pri nas skrbi novi val glasbenikov, med katere spadata tudi gosta četrtkovega glasbenega večera, jazz vokalistka Patricija Škof ter kitarist in komponist Tilen Beigot, ki med drugim skupaj delujeta v perspektivni glasbeni zasedbi birds of unknown. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.

Literarno novinarstvo – Mitja Meršol in Leonora Flis (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 20. oktober ― V torek, 13. oktobra, je v Trubarjevi hiši literature potekal nov dogodek iz cikla Literarno novinarstvo, ki ga vodi Leonora Flis. Tokrat je gostila legendarno ime poročevalskega novinarstva, Mitjo Meršola, ki je tretjino svojega življenja preživel v tujini, med drugim v ZDA, Angliji, na Kitajskem in v Afriki, med drugim je bil član slovenske redakcije londonskega BBC-ja in urednik Delove Sobotne priloge. Je tudi avtor več knjig, med njimi najdemo deli Američani kar tako (Slon, 1996) in Beseda – svet (Beletrina, 2010).

Ukrepi za zajezitev epidemoloških tveganj

Trubarjeva hiša literature, 15. oktober ― V skladu z uradnimi ukrepi za zajezitev epidemioloških tveganj od danes, 16. oktobra 2020, do nadaljnjega zapiramo Trubarjevo hišo literature in odpovedujemo vse fizične dogodke. Spletne dogodke boste lahko spremljali preko Facebook profila Trubarjeva hiša literature. Informacije o dogodkih najdete na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana, Trubarjeve hiše literature in na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature. {fshare id=3918}

Povezane besede: Pogovor s Suzano Tratnik (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 5. oktober ― V sredo, 30. septembra, je v Trubarjev hiši literature potekal pogovor s pisateljico, prevajalko in publicistko Suzano Tratnik. Pogovor je del projekta Povezane besede, ki ga ustvarjata Društvo slovenskih literarnih kritikov (DSLK) in Mestna knjižnica Ljubljana, podpira ma Mestna občina Ljubljana. Z avtorico se je o njenem romanu Norhavs na vrhu hriba, ki je lani izšel pri Cankarjevi založbi in se uvrstil v peterico za nagrado kresnik, pogovarjala literarna kritičarka Aleksandra Gačić.

Dueti: Uglasbljena poezija predstavlja lažjo pot do srca, večer z Niko Solce in Klemnom Krajcem (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 23. september ― V četrtek, 17. septembra, je v Trubarjevi hiši literature potekal prvi večer koncertno-pogovornega cikla Dueti. Tokratni dogodek je bil posvečen uglasbljeni poeziji, žanru, ki je na Slovenskem prisoten vse od začetka razvoja slovenske popularne glasbe, kot gosta vokalno-instrumentalnega srečanja pa sta se predstavila glasbenica ter lutkarka Nika Solce, ena izmed najvidnejših slovenskih predstavnic omenjenega žanra in kontrabasist ter bas kitarist Klemen Krajc, član Big Banda Slovenske vojske in Orkestra Slovenske vojske. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.

Skrivnost med nama, Thrity Umrigar. Hiša knjig, 2019, prevod: Ljubica Karim Rodošek / Aleksandra Gačić

Trubarjeva hiša literature, 27. avgust ― Ameriško-indijska pisateljica in novinarka Thrity Umrigar je knjigo Skrivnost med nama (2018) zasnovala kot nadaljevanje njenega sicer bolj znanega romana Prostor med nama (Space between us), ki je izšel leta 2006. Knjigi, ki nas preko glavne protagonistke Bhime seznanita z življenjskimi preizkušnjami, s katerimi se hišne pomočnice premožnega sloja v večmilijonskem Bombaju pogosto srečujejo, lahko beremo skupaj, čeprav knjigi povsem suvereno stojita tudi kot samostojni knjižni deli.

Z znanjem in zavedanjem do boljšega zdravja

Trubarjeva hiša literature, 24. avgust ― Trubarjeva hiša literature odpira svoja vrata 1. septembra in nadaljuje z ustaljenim programom. Ker želimo, da je obisk Trubarjeve hiše literature varna in prijetna izkušnja tako za obiskovalce kot za zaposlene, vas prosimo za upoštevanje ukrepov: - v Trubarjevo hišo vstopate le, če ste zdravi, - obvezno si nadenite zaščitno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela obraza, - razkužite si roke ob vstopu v prostor, - upoštevajte predpisano medosebno varnostno razdaljo 1,5 m - vsi udeleženci prireditve morajo sedeti na vnaprej pripravljenih stolih, stoječa publika v prireditvenem prostoru ni dovoljena, - če je na prireditvi oziroma vodenem ogledu od 11 do največ 50 oseb (štejejo udeleženci, izvajalci in zaposleni) je obvezno vodenje seznama vseh prisotnih. {fshare id=3886}

Le kdo si ne želi govorečih dreves in živali? – Katherine Applegate, Drevo želja, Založba Ocean, 2019. Prevod: Veronika Rot Gabrovec / Tajda Cvetič Mlakar

Trubarjeva hiša literature, 29. junij ― Prijateljstvo, sprejemanje, sožitje so besede, s katerimi lahko označimo mladinsko delo Drevo želja ameriške pisateljice Katherine Applegate. Vsebinsko aktualen roman je izšel lani v prevodu Veronike Rot Gabrovec pri založbi Ocean. Avtorica, ki je najbolj poznana po svojih fantazijskih knjigah za mladino, se v romanu na duhovit in obenem subtilen način ukvarja s problemi sodobne družbe, ki so prisotni tako med odraslimi kot otroci. S pomočjo neustrašnega drevesa in drugimi govorečimi živimi bitji brez moraliziranja pokaže, kako pomembno je znati sobivati, sprejemati ter biti prijatelj.

Mnogoglasje žalovanja – Veronika Simoniti, Fugato: Litera, 2020 / Veronika Šoster

Trubarjeva hiša literature, 10. junij ― Tretja kratkoprozna zbirka Veronike Simoniti, ki je pred kratkim navdušila z romanom Ivana pred morjem, nosi naslov Fugato, kar pomeni del skladbe, ki je pisan po načelih fuge, tj. polifonske skladbe, v kateri se pri vseh glasovih ponavlja določena tema. Temo pričujoče knjige izdaja podnaslov, saj gre za Oblike bega, in res se protagonisti tako ali drugače zatekajo v beg ali so vanj prisiljeni. Še bolj primeren podnaslov pa bi bil Oblike žalovanja, k čemur se še vrnem. Zgodbe so v zbirki razdeljene v štiri sklope, ki so poimenovani po glasbenih oblikah, vse zgodbe pa zaznamujeta izguba, smrt ali oboje hkrati. Vendar pa zgodbe niso zadušene s patetiko ali melanholijo, pač pa zelo tenkočutno obdelujejo najtežje snovi in dogodke, ki nas pustijo brez besed; prav tako kot je brez besedila fuga.

Ni vse rubin, kar se sveti – Rubindol. Sharon Creech. Grlica, 2020. Prevedla Ana Ambrož Strle / Veronika Šoster

Trubarjeva hiša literature, 24. maj ― Rubindol je že četrta knjiga nagrajevane ameriške avtorice za otroke Sharon Creech, ki jo lahko beremo v slovenščini (ostale tri so Pustolovka, Za dve luni hoda in Reševanje Vinka). Creech je knjige sicer začela izdajati v 90. letih, Rubindol pa spada v njeno zrelo ustvarjalno obdobje, v leto 2002, ko je zanjo prejela tudi nagrado Carnegie Medal. V njej spremljamo problematična dvojčka Dallasa in Florido, ki živita v sirotišnici Boxton Creek. Vsakodnevno se morata izogibati hudim kaznim in srepečim pogledom namrgodenih in krutih zakoncev Trepid, ki sirotišnico vodita. Čeprav se vsake toliko znajdeta pri kakšni rejniški družini, na koncu spet pristaneta med štirimi stenami ustanove, ki ju nenehno tlači in graja. Dokler ju nekega dne na pravo pustolovščino ne povabi ekscentričen starejši par, ki prebiva v čudovitem Rubindolu.

Uspavanka, Leïla Slimani, Mladinska knjiga 2019. Prevod Saša Jerele / Aleksandra Gačić

Trubarjeva hiša literature, 21. maj ― Uspavanka, za katero je francosko-maroška pisateljica Leïla Slimani leta 2016 prejela prestižno Goncourtjevo nagrado, je psihološki triler, ki je postal francoski bestseller, prodan v več kot pol milijona izvodih. Že prva poved knjige »Dojenček je mrtev« bralce hipno pritegne k nadaljnjem branju. Nelagodnost in zgroženosti, ki ju prinaša prva poved, sta uresničili pisateljičin namen, saj, kot trdi, učinek šokiranja sam po sebi ni nič nenavadnega, kajti pogostokrat je takšno ravno vsakdanje življenje. Uspavanka, ki je lansko leto v prevodu Saše Jerele izšla pri Mladinski knjigi, je tako srhljiv portret vsakdanjih in istočasno šokantnih medčloveških odnosov, ki jih je Leïli Slimani brez kančka moraliziranja in sentimentalnosti uspelo izvrstno opisati.
še novic