Literarno novinarstvo – Janko Petrovec in Leonora Flis (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 28. december 2020 ― V torek, 15. decembra, je prek platforme Zoom v živo potekal nov dogodek cikla Literarno novinarstvo, ki ga v Trubarjevi hiši literature že drugo leto vodi Leonora Flis. Tokrat je gostila novinarja, igralca in prevajalca Janka Petrovca. Petrovec je maturiral na United World College of the Adriatic v Devinu, po srednji šoli je odšel v Afriko kot prostovoljec, ko se je vrnil, je na AGRFT doštudiral gledališko igro in kasneje več kot desetletje delal v tržaškem gledališču. Že v srednji šoli je novinarsko sodeloval z raznimi mediji, leta 2008 se je zaposlil na Radiu Slovenija, leta 2016 pa je postal dopisnik iz Rima. Je prejemnik Borštnikove nagrade in dobitnik italijanske novinarske nagrade na temo Sredozemlja, letos pa je pri založbi Goga izdal tudi knjigo Karantena. Rim. Ko je leta 1988 prišel v Devin, je doživel kulturni šok, saj se je med 200 sošolci z vsega sveta kar naenkrat znašel v vrtincu občutij, premislekov, senzacij, ki so mu zapolnili tisti dve leti učenja. V tem turbulentnem obdobju je bil nenehno utrujen, tudi glede načina pouka in vsega, vezanega na jezik, je bilo pa to zelo plodno in ključno obdobje zanj. Če ne bi bilo tega šoka, se mu ne bi odprli horizonti, kot so se mu, je priznal. Maturiral je leta 1990, pred maturo pa mu je oče svetoval, naj še kakšno leto ostane zunaj države, da počaka, kaj se zgodi v Jugoslaviji. Mentor mu je predlagal Kanado, Venezuelo in Afriko, in odločil se je za slednjo, kjer je delal kot prostovoljec v mednarodni šoli, tisto leto je bilo izjemno zanimivo, saj je bilo to zadnje leto apartheida.

»Pri ustvarjanju je potrebno izhajati iz sebe,« večer z Brino Vogelnik in Luko Ropretom (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 27. december 2020 ― V četrtek, 10. decembra, je potekal peti in s tem tudi zadnji večer koncertno-pogovornega cikla Dueti, v središču dogodka pa je bila pop glasba, žanr, ki velja za najbolj razširjenega. Kot gosta večera sta se predstavila člana mednarodno priznane zasedbe Brina: Brina Vogelnik, lutkarica, oblikovalka in glasbenica, ki se primarno udejstvuje na področju popularne glasbe ter to združuje z elementi šansona, tradicionalne glasbe in world musica ter žanrsko raznovrsten kitarist Luka Ropret, čigar izhodišče ustvarjanja nedvomno predstavlja tradicionalna glasba. Dogodek je povezovala kritičarka, glasbena publicistka in urednica Nina Novak.

7. mednarodni kritiški simpozij Umetnost kritike - Kaj je kritika? (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 15. december 2020 ― Med 3. in 4. decembrom 2020 se je v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature v Ljubljani odvil že 7. mednarodni kritiški simpozij Umetnost kritike. Letošnje srečanje tujih in slovenskih umetnostnih kritikov ter kritičark v organizaciji Društva slovenskih literarnih kritikov je potekalo virtualno (https://www.umetnostkritike.com/), a zato nič manj pestro. V dveh simpozijskih dneh se je pred spletnimi gledalci zvrstilo šest predavanj oziroma video prispevkov, v katerih so avtorji predstavljali svoje poglede na kritiško prakso znotraj literarnega, gledališkega in filmskega področja. Dva izmed tujih prispevkov sta ponudila tudi svojevrstno analizo recepcije slovenske literature v svetu. Po koncu vsakega simpozijskega dne je sledila debata oziroma okrogla miza. Prva, z naslovom Literarna kritika izven nacionalnih okvirjev, je bila namenjena vsem udeležencem simpozija in je potekala v angleščini, druga, z naslovom Srečanje slovenskih kritikov, pa se je osredotočala na delo domačih kritikov z različnih umetnostnih področij.

»Za dober izdelek je potrebno stopiti skupaj.« Večer z Nuško Drašček in Simonom Dvoršakom. (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 9. december 2020 ― V četrtek, 19. novembra je v sklopu koncertno-pogovornega cikla Dueti potekal četrti večer, ki je bil posvečen v Sloveniji povsem zapostavljenemu muzikalu. Pri nas smo uprizoritev izvirnega muzikala Cvetje v jeseni, napisanega po predlogi istoimenske povesti Ivana Tavčarja, dobili šele leta 2014. Od takrat lahko opazimo večje zanimanje za ta žanr, saj smo bili v zadnjih letih priča uprizoritvam številnih muzikalov, med katere sodijo: Vesna, Veronika Deseniška, Alpska saga in drugi. Kot gosta večera sta se predstavila žanrsko vsestranska pevka Nuška Drašček, ki je nastopila v večini zgoraj naštetih predstavah, in pianist ter dirigent Simon Dvoršak, s katerim je pred leti pripravila projekt Sprehod po West Endu z izbranimi skladbami iz muzikalov londonskih gledališč. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.

Nova knjiga skozi kritiko: Peter Semolič: Robovi, Igor Divjak in Petra Koršič (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 6. december 2020 ― V petek, 4. decembra, je v organizaciji Trubarjeve hiše literature prek platforme Zoom potekal dogodek iz cikla Nova knjiga skozi kritiko, ki ga vodi Petra Koršič. Gostila je kritika Igorja Divjaka in pesnika Petra Semoliča, pogovarjali pa so se o njegovi najnovejši pesniški zbirki Robovi, ki je letos poleti izšla pri založbi LUD Literatura v zbirki Prišleki. Pogovor so začeli na podlagi pesmi Lasje, ki je najbolj nagovorila Petro Koršič. Pesniška zbirka po njeno upodablja obdobje zrelosti oziroma prevesa na drugo stran življenjske amplitude, po drugi strani pa tudi spraševanja o skrivnostih, načrtih in o tem, kako funkcionira ne le človek, ampak tudi narava. Pesniško gradivo razprostre po geografskih lokacijah, je povedala, že v prvi pesmi se osredotoči na pomen drobnega dogodka, ki napoveduje prihodnosti. Tematizira razvoj in spreminjanje družbe in sledi spremembam v okolju in naravi. Pesniški glas je kljub občasno prav enciklopedičnim opisom pojavom prisoten in slišan, postopek je maskirajoč, kot da bi glas sebe utišal in razgalil prek tehnicističnih opisov. Opazovanje narave priča o enotnosti in povezanosti vsega, pesnik opazuje in beleži sorodnosti, izstopajo čustva in občutki strahu, samote, utrujenosti, minevanja, smrti, bolečine.

Dialektika spola: zagovor feministične revolucije (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 29. november 2020 ― V sredo, 25. novembra, je prek Zoom platforme potekal neposredni prenos dogodka o knjigi Dialektika spola: zagovor feministične revolucije Shulamith Firestone (založba /*cf, 2019) v organizaciji Slovenskega sociološkega društva. Z gostjama Katjo Čičigoj in Tanjo Rener se je pogovarjala Klara Otorepec. Knjiga Dialektika spola velja za klasično feministično delo, ki naslavlja tako privilegije kot tudi materialno osnovo spolnega, rasnega in razrednega zatiranja. Feministična aktivistka, teoretičarka, pisateljica in slikarka Shulamith Firestone (1945–2012) v svojem delu obravnava in sooča različne avtorice in avtorje, vključno s Simone de Beauvoir, Karlom Marxom in Sigmundom Freudom, z ameriškim feminističnim gibanjem, z rasizmom in civilnim gibanjem ter s spolno zaznamovano kulturo in umetnostjo. Njeno delo je »traktat o podrejanju žensk, zgodovini feminističnega gibanja v ZDA in potrebi po feministični revoluciji, ki bi radikalno spremenila vse družbene vezi«. V njem naslavlja razmerja med biološko reprodukcijo in podrejanjem žensk, podrejanjem otrok, ter rasna in razredna razmerja moči.

Umetnost kritike 2020 / kritiški simpozij

Trubarjeva hiša literature, 23. november 2020 ―                                   Umetnost kritike 2020 gre na splet! Društvo slovenskih literarnih kritikov v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature tudi letos pripravlja kritiški simpozij, na katerem se bodo med 3. in 4. decembrom 2020 srečali slovenski in tuji umetnostni kritiki ter kritičarke. Več na spletni strani! Sodobno kritiško besedilo ima v zmesi družbenega, metodološko-teoretskega in publicističnega mnogo obrazov in oblik. Skoraj zagotovo je mogoče tudi trditi, da prostor kritike ni prostor, v katerega bi potencialni naslovnik vstopal naključno. Kako pa vidita zmožnost in meje kritiškega besedila njegova avtorica ali avtor? Komu ga pravzaprav namenjata? Gostje letošnjega simpozija bodo odgovarjali na krovno vprašanje: Kaj je kritika? Virtualni prispevki, pogovor s tujimi kritiki in živi prenos okrogle mize s slovenskimi kritiki bodo v okviru simpozija dostopni na spletni strani simpozija. Po končanem simpoziju boste lahko vse prispevke še enkrat prebrali in se vanje poglobili na spletni strani Trubarjeve hiše literature. Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in poteka v sodelovanju in s finančno podporo Trubarjeve hiše literature. Nastop Daniela Terkla je finančno podprl Avstrijski kulturni forum v Ljubljani. {fshare id=3927}

Literarno novinarstvo – Mojca Širok in Leonora Flis (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 13. november 2020 ― V torek, 10. novembra, je preko sistema Zoom potekal nov dogodek v ciklu Literarno novinarstvo, ki ga od leta 2018 v Trubarjevi hiši literature pripravlja Leonora Flis. Tokrat je gostila Mojco Širok, publicistko in novinarko RTV Slovenija, ki se je spomnimo kot dolgoletne dopisnice iz Italije in Vatikana, kjer je našla snov za svoje tri dokumentarne knjige (Oblast brez obraza, Zadnji rimski cesar, Papež Frančišek) in za kriminalni roman Pogodba (Mladinska knjiga, 2018), za katerega je prejela nagrado modra ptica. Nič nenavadnega ni, da se literarni novinar preseli v literarne vode, dober primer je Hladnokrvno Trumana Capoteja, je dodala moderatorka. Živimo v svetu, ko novinarje obtožujejo marsičesa, pa se je navezala gostja, zato bi svojemu delu raje rekla reportaža kot pa literarno novinarstvo, prva reakcija na koren »literatura« je namreč fikcija, sama pa misli, da v njenih delih ni nič fiktivnega – pri knjigi Papež Frančišek je zahtevala, da se vključijo opombe in viri za vse preverljive podatke. To je zanjo bistvena razlika med reportažo in literarnih novinarstvom, tu fikcije ni. Je pa ta zadržek do »literarnega« verjetno plod današnjega časa, je sklenila Širok.

»Umetnost je kreativna sila, ki se je ne da ustaviti.« (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 11. november 2020 ― V četrtek, 29. oktobra, je potekal tretji večer koncertno-pogovornega cikla Dueti, ki je bil tokrat posvečen kantavtorskemu ustvarjanju. Kantavtorstvo velja za najnaravnejšo obliko ustvarjanja in izvajanja glasbe, ki se je na Slovenskem začela razvijati šele po letu 1960, pionir te ustvarjalnosti pri nas pa je bil legendarni Tomaž Pengov. Gosta tokratnega večera sta bila glasbenica, kritičarka, etnologinja, kulturna antropologinja in sociologinja kulture Katarina Juvančič ter kitarist in producent Dejan Lapanja. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.

»Glasbenik mora biti dobro tehnično podkovan, imeti lastno identiteto in ustvarjati glasbo zaradi nje same.« (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 21. oktober 2020 ― V četrtek, 8. oktobra, je v Trubarjevi hiši literature potekal drugi večer koncertno-pogovornega cikla Dueti. Dogodek je bil tokrat posvečen jazzu, ki ga na Slovenskem povezujemo z ustanovitvijo in delovanjem Plesnega orkestra Radia Ljubljana (danes Big Band RTV Slovenija), Jazz festivalom Ljubljana, ki neprekinjeno poteka vse od leta 1960 ter z izjemnim Jožetom Privškom, ki je v svoji glasbeni karieri sodeloval s svetovnimi jazzovskimi imeni, med katerimi je najodmevnejše Quincy Jones. Danes za vse večjo uveljavitev jazza pri nas skrbi novi val glasbenikov, med katere spadata tudi gosta četrtkovega glasbenega večera, jazz vokalistka Patricija Škof ter kitarist in komponist Tilen Beigot, ki med drugim skupaj delujeta v perspektivni glasbeni zasedbi birds of unknown. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.

Literarno novinarstvo – Mitja Meršol in Leonora Flis (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 20. oktober 2020 ― V torek, 13. oktobra, je v Trubarjevi hiši literature potekal nov dogodek iz cikla Literarno novinarstvo, ki ga vodi Leonora Flis. Tokrat je gostila legendarno ime poročevalskega novinarstva, Mitjo Meršola, ki je tretjino svojega življenja preživel v tujini, med drugim v ZDA, Angliji, na Kitajskem in v Afriki, med drugim je bil član slovenske redakcije londonskega BBC-ja in urednik Delove Sobotne priloge. Je tudi avtor več knjig, med njimi najdemo deli Američani kar tako (Slon, 1996) in Beseda – svet (Beletrina, 2010).

Ukrepi za zajezitev epidemoloških tveganj

Trubarjeva hiša literature, 15. oktober 2020 ― V skladu z uradnimi ukrepi za zajezitev epidemioloških tveganj od danes, 16. oktobra 2020, do nadaljnjega zapiramo Trubarjevo hišo literature in odpovedujemo vse fizične dogodke. Spletne dogodke boste lahko spremljali preko Facebook profila Trubarjeva hiša literature. Informacije o dogodkih najdete na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana, Trubarjeve hiše literature in na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature. {fshare id=3918}

Povezane besede: Pogovor s Suzano Tratnik (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 5. oktober 2020 ― V sredo, 30. septembra, je v Trubarjev hiši literature potekal pogovor s pisateljico, prevajalko in publicistko Suzano Tratnik. Pogovor je del projekta Povezane besede, ki ga ustvarjata Društvo slovenskih literarnih kritikov (DSLK) in Mestna knjižnica Ljubljana, podpira ma Mestna občina Ljubljana. Z avtorico se je o njenem romanu Norhavs na vrhu hriba, ki je lani izšel pri Cankarjevi založbi in se uvrstil v peterico za nagrado kresnik, pogovarjala literarna kritičarka Aleksandra Gačić.

Dueti: Uglasbljena poezija predstavlja lažjo pot do srca, večer z Niko Solce in Klemnom Krajcem (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 23. september 2020 ― V četrtek, 17. septembra, je v Trubarjevi hiši literature potekal prvi večer koncertno-pogovornega cikla Dueti. Tokratni dogodek je bil posvečen uglasbljeni poeziji, žanru, ki je na Slovenskem prisoten vse od začetka razvoja slovenske popularne glasbe, kot gosta vokalno-instrumentalnega srečanja pa sta se predstavila glasbenica ter lutkarka Nika Solce, ena izmed najvidnejših slovenskih predstavnic omenjenega žanra in kontrabasist ter bas kitarist Klemen Krajc, član Big Banda Slovenske vojske in Orkestra Slovenske vojske. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.
še novic