Testni dostop do De Gruyter eBooks (EBA - All eBooks Collection) - do 16. maja 2022

CTK, 27. maj ― Narodna in univerzitetna knjižnica je pridobila enoletni testni dostop do De Gruyter eBooks (EBA - All eBooks Collection), zbirke več kot 100.000 znanstvenih in strokovnih knjig, ki jih objavlja več kot 40 uglednih založnikov (npr. New York University Press, De Gruyter, Harvard University Press).  Vsebinsko pokrivajo tako področja družboslovja in humanistike, kakor tudi naravoslovja, tehnike in medicine. Večina knjig je v angleščini in nemščini, pa tudi v španščini, francoščini, italijanščini, grščini, latinščini.....  Zbirka je dostopna za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, CTK, NIB in NUK ter vse člane NUK (tudi z oddaljenim dostopom) in priključena v iskanje po DiKUL in Katalogu e-gradiv.

Motnje pri uporabi EBSCO eBooks med 5. in 12. majem 2021

CTK, 30. april ―  Zaradi posodabljanja sistema EBSCO eBooks bo med 5. in 12. majem 2021 motena uporaba elektronskih knjig iz zbirke eBook Academic Collection, do katerih lahko dostopate tudi preko iskanja v DiKUL.  Nemoteno bo delovalo branje e-knjig in poslušanje zvočnih knjig v spletnem vmesniku, prenašanje posameznih poglavij e-knjig kakor tudi branje predhodno prenesenih (izposojenih) knjig (tudi v mobilni aplikaciji EBSCO Mobile App).  Vse že prenesene zvočne knjige bodo še naprej na voljo v aplikaciji EBSCO Audiobooks. Končni uporabniki ne bodo mogli prenesti celotnih e-knjig za branje brez povezave (offline izposoja) ali si izposojati zvočnih knjig. 

Testni dostop do Atla Religion Database with AtlaSerials PLUS - do 23. maja 2021

CTK, 23. april ― Narodna in univerzitetna knjižnica je pridobila testni dostop do Atla Religion Database (ATLA RDB) with AtlaSerials PLUS (ATLAS PLUS). Združuje citatne indekse za članke revij, recenzije knjig in zbirke esejev z vseh področij religije ter zbirko religijskih in teoloških revij združenja ATLA. ATLA Religion Database je referenčni elektronski vir, ki vsebuje citatne indekse za: • več kot 620.000 člankov iz več kot 1.746 revij (575 trenutno indeksiranih); • več kot 250.000 esejev iz več kot 18.000 del z več avtorji; • več kot 570.000 citatov iz recenzij knjig. ATLASerials PLUS je zbirka več kot 560 revij s področja religije in teologije. Dostopna so celotna besedila člankov v več kot 20 jezikih iz več kot 35 držav. Zbirka je dostopna za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, CTK in NUK ter vse člane knjižnic UL, CTK in NUK (tudi z oddaljenim dostopom) in vključena tudi v iskalnem indeksu DiKUL.

Testni dostop do Project MUSE Premium - do 5. maja 2021

CTK, 22. marec ― V sodelovanju z Osrednjo humanistično knjižnico  je za uporabnike  Univerze v Ljubljani, CTK, NIB in NUK odprt testni dostop do elektronskega vira Project MUSE Premium Project MUSE Premium je zbirka strokovnih in znanstvenih časopisov s področja humanistike in družboslovja, ki jo gradi Johns Hopkins University Press v sodelovanju z The Sheridan Libraries. Dostopna so celotna besedila iz več kot 700 naslovov preko 180 založnikov (univerzitetne založbe, različna društva, zveze in drugi).  Testiranje je omogočeno do 5. maja 2021 iz prostorov navedenih inštitucij in tudi z oddaljenim dostopom. Zbirka je vključena tudi v nabor vsebin za iskanje in dostop do celotnih besedil preko DiKUL.

Testni dostop do Central & Eastern European Academic Source (EBSCOhost) - do 15. aprila 2021

CTK, 15. marec ― Konzorcij COSEC je za Univerzo v Ljubljani zagotovil testni dostop do elektronskega vira Central & Eastern European Academic Source.  Central & Eastern European Academic Source (CEEAS) je zbirka časopisov iz držav srednje in vzhodne Evrope, ki vključuje celotna besedila iz več kot 2.000 publikacij. Večji del sestavljajo znanstveni (recenzirani) članki iz različnih področij: ekonomija, izobraževanje, humanistika, zgodovina, mednarodni odnosi, pravo, literatura, medicina, politika, družboslovje, naravoslovje in tehnika. Zbirka vključuje besedila objavljena v več kot 60 jezikih. Testiranje je omogočeno do 15. aprila 2021. Zbirka je vključena tudi v nabor vsebin za iskanje in dostop do celotnih besedil preko DiKUL.

Testni dostopi in drugi brezplačni viri v času pandemije

CTK, 4. april 2020 ― V času pandemije koronavirusa mnogi založniki in drugi ponudniki omogočajo brezplačen dostop do svojih publikacij, podatkov, video vsebin in podobno. CTK in NUK vodita enoten seznam testnih dostopov in drugih brezplačnih elektronskih virov, ki ga najdete na: Google Dokumentih  spletni strani COSEC portalu Koronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) CTK  Seznam bomo sproti dopolnjevali, vključuje pa tudi seznam virov, ki ga vodi Centralna medicinska knjižnica MF UL.Opozorilo: glede na raznolikost virov (izbori člankov, revij, monografij ipd., le v manjši meri celotne zbirke) in omejen čas dostopnosti, teh virov ne bomo dodajali v Katalog e-gradiv na DiKUL, zato tudi pri omejevanju rezultatov iskanja na "Celotno besedilo za UL" ne bodo prikazani (razen v primeru, ko je tak prostodostopen vir v globalno bazo dodal ponudnik EBSCO).

CORE Discovery - nova razširitev za brskalnike za boljšo najdljivost in uporabo odprto dostopnih vsebin

CTK, 10. december 2019 ― Za lažje dostopanje do odprto dostopnih različic znanstvenih člankov in drugih prosto dostopnih vsebin so na voljo različne možnosti, zelo uporabne so t.i. razširitve za brskalnike (browser extensions), že nekaj časa sta v uporabi Unpaywall (http://unpaywall.org/) in Kopernio (https://kopernio.com/). CORE Discovery (https://core.ac.uk/services/discovery/)  temelji na iskalniku po trenutno največjem naboru dokumentov z odprto dostopnimi vsebinami, CORE, omogoča pa tudi dostop do vsebin drugih storitev izven CORE. Je edino orodje, ki lahko locira dokumente z »neznanim« DOI  ali dokumente, ki DOI identifikatorja sploh nimajo. Poleg tega je na voljo tudi kot vtičnik za repozitorije - metapodatkom o nekem gradivu doda povezave do odprto/prosto dostopnih različic dokumenta.

Testni dostop do ProQuest OneAcademic: do 5.12. 2019

CTK, 15. november 2019 ― Proquest One Academic združuje iskanje v multidisciplinarnih zbirkah Proquest Central (bibliografska zbirka s celotnimi besedili člankov), Academic Video Online (zbirka 66.000 naslovov pretočnih vsebin), Academic Complete (150.000 e-knjig) in Proquest Dissertation & Theses Global (več kot 4,5 milijona disertacij). Proquest One Academic je na voljo na lokacijah knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK ali prek oddaljenega dostopa vsem članom knjižnic UL, CTK in NUK.

Informacijski viri CTK - novosti v 2019

CTK, 16. januar 2019 ― ACM Digital Library - najobsežnejši informacijski vir za področje računalništva in informatike s celotnimi besedili revij in knjig na voljo za vse uporabnike UL; Nature Journals - dostop do celotnih besedil 36 revij Nature Research ter 39 revij akademskih in društvenih revij, ki izhajajo pod okriljem Nature Publishing Group, za zadnjih 5 let; SpringerLink - v paketu je dostopnih tudi 46 naslovov revij založbe Palgrave Macmillan. Več v opisu posamezne zbirke na http://www.ctk.uni-lj.si/zbirke/ . 

DiKUL - ponovno vzpostavljen dostop do celotnih besedil

CTK, 4. januar 2019 ― Ponovno je vzpostavljen prikaz informacije o dostopnosti in povezovanje do celotnih besedil gradiv različnih založnikov iz rezultatov iskanja v DiKUL.Zaradi obsežnega izpada servisa konec novembra še sistematično preverjamo pravilnost trenutnih nastavitev, zato so še možne določene motnje v dostopu. Potrudili se bomo, da preverjanje zaključimo čim prej.

Odpiralni čas med prazniki

CTK, 21. december 2018 ― Spoštovani,spodaj si lahko ogledate delovni čas za uporabnike CTK: 24.12.2018 (ponedeljek) - do 13.00 25.12.2018 (torek) - ZAPRTO 26.12.2018 (sreda) - ZAPRTO 31.12.2018 (ponedeljek) - do 13.00 1.1.2019 - ZAPRTO 2.1.2019 - ZAPRTO Vse ostale dni med prazniki delujemo normalno.Ekipa CTK vam želi vesele praznike!

DiKUL - nedelovanje oz. izpad povezav na celotna besedila, pomanjkljivi podatki o dostopnosti v Katalogu e-gradiv

CTK, 28. november 2018 ― Uporabnike DiKUL-a obveščamo, da je iz neznanih razlogov na strani ponudnika  servisa prišlo do hudih motenj v dostopu do celotnih besedil in video vsebin različnih založnikov, ki so uporabnikom UL sicer na voljo v celotnem besedilu (izključitev večjega števila paketov dostopnih gradiv in posledično izpad povezav na celotna besedila v zapisih rezultatov iskanj...., izpad podatkov o dostopnih e-revijah in e-knjigah v Katalogu e-gradiv).Težave odpravljajo na strani ponudnika. Prosimo za razumevanje!
še novic