Unpaywall - zakonit način za dostop do sicer plačljivih znanstvenih in strokovnih vsebin

CTK, 7. marec ― Unpaywall je razširitev za namizni verziji brskalnikov Chrome in Firefox, ki omogoča branje sicer plačljivih vsebin tako, da na institucinalnih repozitorijih, strežnikih s prednatisi in portalih založnikov preveri, ali je na voljo brezplačna kopija željenega dokumenta.Na zaslonu se pojavi značka-ključavnica, na katero kliknemo za prikaz celotnega besedila.Siva značka označuje plačljiv dokument!Uporabniki Unpaywall lahko brezplačno preberejo ca. 50% objavljenih znanstvenih člankov, ne da bi uporabljali VPN ali piratske spletne strani!Namestitev na povezavi http://unpaywall.org/ .

UPORABA ČITALNIŠKIH MEST

CTK, 22. januar ― Zaradi vse večjega zanimanja za čitalniška mesta v CTK, vas še enkrat obveščamo, da lahko ta uporabljajo samo naši člani. Članstvo izkazujete z izkaznico CTK, ki mora biti na vidnem mestu na mizi. Naši varnostniki bodo ob rednih obhodih (vsake 30 minut) preverjali vaše članstvo in vas bodo, če bodo ugotovili, da niste član naše knjižnice, prijazno povabili, da svoje mesto prepustite čakajočim članom. V izogib temu vas vabimo, da se vpišete v našo knjižnico. Še enkrat vas obveščamo, da je vpis v CTK za študente brezplačen, vzel pa vam bo zgolj nekaj minut. Na ta način bi radi svojim članom zagotovili čim boljše pogoje za študij.Prav tako vas še enkrat opozarjamo, da REZERVACIJA mest NI dovoljena! Če bo varnostnik na obhodu ugotovil, da je vaše mesto ali mesto, ki ste ga ob prihodu v knjižnico rezervirali za svoje/ga prijatelje/a, prazno več kot 60 minut (kosilo, večerja), bo mesto izpraznil! DOBRODOŠLI V CTK!!!

Katalog CTK na programski opremi COBISS+

CTK, 3. januar ― IZUM postopoma umika oz. ukinja nemoteno delovanje programske opreme COBISS/OPAC, zato so na spletnih straneh CTK povezave do Kataloga CTK preusmerjene na novo programsko opremo COBISS+.Za pomoč pri uporabi nove programske opreme COBISS+ so na spletnih straneh IZUMa na voljo spletne vsebine na naslovu http://etecaj.izum.si/course/view.php?id=7, za sprotno obveščenost o novostih pa lahko uporabite storitev RSS obveščanja (http://etecaj.izum.si/mod/page/view.php?id=540). 

Zbirka Nano - testni dostop še do 30. novembra in novi termini seminarja v živo

CTK, 27. november 2017 ― Pred zaključkom testiranja zbirke  se lahko še prijavite na enega od spletnih seminarjev! Naslov:  Nano - a Nature Research Solution developed with and for Nano Scientists Vsebina: Zakaj je Nano edinstvena zbirka? Predstavitev v živo: - hitro iskanje člankov s področja nano znanosti,  - odkrivanje in uporaba strukturiranih vrednosti in podatkov o nanomaterialih, zbranih iz najpomembnejših strokovnih revij. Predavatelj: dr. Amir Gheisi, produktni vodja za Nano. Predavanja bodo: - 29. novembra ob 10:00 - 30. novembra ob 13:00 - 11. decembra ob 14:00 uri (srednjeevropski čas - Berlin). Prijavite se na seminar v živo tu!

Opomnik: do 30. novembra testni dostop do De Gruyter Online Journals

CTK, 9. november 2017 ― Z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK je še do 30. novembra na voljo testni dostop do De Gruyter Online Journals, ki ponuja več kot 900 znanstvenih in strokovnih revij, ki multisiciplinarno pokrivajo mnoga področja, npr. biologije, kemije, zgodovine, prava, bibliotekarstva in informacijske znanosti, jezikoslovja, literature, matematike, fizike, medicine ipd....več

TESTNI DOSTOP DO ASTM COMPASS® podaljšan do 7.11.2017

CTK, 20. oktober 2017 ― Testni dostop do portala ASTM COMPASS® je podaljšan do 7. novembra 2017 in je na voljo z vseh lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.                      Omogoča dostop do vsebin in dokumentov, ki jih gradi in objavlja mednarodna organizacija za standardizacijo ASTM (American Society for Testing and Materials): preko 12.000 tehničnih standardov, raziskovalnih in tehničnih poročil, različnih priročnikov in monografij, zbirk podatkov, konferenčnih zbornikov, biltenov, strokovnih revij in slovarjev za področja materialov, izdelkov, sistemov in storitev.  Vabljeni k uporabi!

DiKUL - povezava "Celotno besedilo dostopno za uporabnike UL" in dostop do e-knjig EBSCO ne deluje!

CTK, 19. oktober 2017 ― Zaradi sistemske napake pri ponudniku v prikazanih zapisih rezultatov iskanja v DiKUL povezava "Celotno besedilo dostopno za uporabnike UL"  in povezava do e-knjig ponudnika EBSCO "Celotno besedilo PDF" NE DELUJETA - izpiše se sporočilo: An unexpected error has occurred. Please try your search again.Ostale povezave v izpisih pa delujejo normalno (kolikor smo lahko preverili). Napako pri ponudniku odpravljajo, prosimo za potrpljenje in razumevanje!

Vabilo na predavanji "V deželi lepe Vide"

CTK, 11. oktober 2017 ― CTK vas vabi na cikel dveh poljudnih zgodovinsko-etnoloških predavanj ge. Brede Stele o Slovencih v tržaškem primorju z naslovom »V deželi lepe Vide«. Predavanji bosta dva ponedeljka v oktobru, 16. In 23.10.2017, obakrat ob 13.00 uri v prostoru »Nemška knjižnica 1« v CTK. ...več

Testni dostop do zbirk Nano in SpringerMaterials

CTK, 2. oktober 2017 ― Do 30. novembra 2017 bo uporabnikom UL, NUK in CTK omogočen testni dostop (IP avtentikacija) do zbirk SpringerMaterials and Nano . SpringerMaterials je največja specializirana zbirka, ki obravnava več kot 290.000 materialov ter preko 3.000 fizikalnih in kemičnih lastnosti na vseh glavnih področjih znanosti o materialih. Vsebine v zbirki SpringerMaterials so zbrane iz zaupanja vrednih znanstvenih virov, kot so  Landolt Börnstein, MSI Eureka, Linus Pauling Files, Springer Handbooks in drugi. Zbirka nudi več vrst iskanja, načine za izboljšanje rezultatov  iskanja ter številne napredne in interaktivne funkcionalnosti za vizualizacijo in analizo podatkov o materialih, kar vse pomeni prihranek časa.  Dostop na platformi SpringerLink: SpringerMaterials Nano je produkt Nature Research, specifično namenjen za področje nanotehnologije. Združuje ročno indeksirane članke in podatke iz 171 znanstvenih revij, vključno z vodilnimi naslovi založb kot so AAAS, ACS, Elsevier, RSC, Springer Nature, Wiley in številne druge. Z združevanjem ključnih funkcionalnosti zbirk podatkov in orodij za odkrivanje informacij Nano omogoča vpogled v podrobnejše informacije o nanomaterialih, kot so lastnosti, aplikacije, metode priprave in toksičnost.  Dostop na platformi Nature: Nano Na voljo sta video posnetka s pomočjo in  nasveti za uporabo zbirk: Nano in SpringerMaterials.
še novic