Testni dostop do Project MUSE Premium - do 5. maja 2021

CTK, 22. marec ― V sodelovanju z Osrednjo humanistično knjižnico  je za uporabnike  Univerze v Ljubljani, CTK, NIB in NUK odprt testni dostop do elektronskega vira Project MUSE Premium Project MUSE Premium je zbirka strokovnih in znanstvenih časopisov s področja humanistike in družboslovja, ki jo gradi Johns Hopkins University Press v sodelovanju z The Sheridan Libraries. Dostopna so celotna besedila iz več kot 700 naslovov preko 180 založnikov (univerzitetne založbe, različna društva, zveze in drugi).  Testiranje je omogočeno do 5. maja 2021 iz prostorov navedenih inštitucij in tudi z oddaljenim dostopom. Zbirka je vključena tudi v nabor vsebin za iskanje in dostop do celotnih besedil preko DiKUL.

Testni dostop do Central & Eastern European Academic Source (EBSCOhost) - do 15. aprila 2021

CTK, 15. marec ― Konzorcij COSEC je za Univerzo v Ljubljani zagotovil testni dostop do elektronskega vira Central & Eastern European Academic Source.  Central & Eastern European Academic Source (CEEAS) je zbirka časopisov iz držav srednje in vzhodne Evrope, ki vključuje celotna besedila iz več kot 2.000 publikacij. Večji del sestavljajo znanstveni (recenzirani) članki iz različnih področij: ekonomija, izobraževanje, humanistika, zgodovina, mednarodni odnosi, pravo, literatura, medicina, politika, družboslovje, naravoslovje in tehnika. Zbirka vključuje besedila objavljena v več kot 60 jezikih. Testiranje je omogočeno do 15. aprila 2021. Zbirka je vključena tudi v nabor vsebin za iskanje in dostop do celotnih besedil preko DiKUL.

Testni dostopi in drugi brezplačni viri v času pandemije

CTK, 4. april 2020 ― V času pandemije koronavirusa mnogi založniki in drugi ponudniki omogočajo brezplačen dostop do svojih publikacij, podatkov, video vsebin in podobno. CTK in NUK vodita enoten seznam testnih dostopov in drugih brezplačnih elektronskih virov, ki ga najdete na: Google Dokumentih  spletni strani COSEC portalu Koronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) CTK  Seznam bomo sproti dopolnjevali, vključuje pa tudi seznam virov, ki ga vodi Centralna medicinska knjižnica MF UL.Opozorilo: glede na raznolikost virov (izbori člankov, revij, monografij ipd., le v manjši meri celotne zbirke) in omejen čas dostopnosti, teh virov ne bomo dodajali v Katalog e-gradiv na DiKUL, zato tudi pri omejevanju rezultatov iskanja na "Celotno besedilo za UL" ne bodo prikazani (razen v primeru, ko je tak prostodostopen vir v globalno bazo dodal ponudnik EBSCO).

CORE Discovery - nova razširitev za brskalnike za boljšo najdljivost in uporabo odprto dostopnih vsebin

CTK, 10. december 2019 ― Za lažje dostopanje do odprto dostopnih različic znanstvenih člankov in drugih prosto dostopnih vsebin so na voljo različne možnosti, zelo uporabne so t.i. razširitve za brskalnike (browser extensions), že nekaj časa sta v uporabi Unpaywall (http://unpaywall.org/) in Kopernio (https://kopernio.com/). CORE Discovery (https://core.ac.uk/services/discovery/)  temelji na iskalniku po trenutno največjem naboru dokumentov z odprto dostopnimi vsebinami, CORE, omogoča pa tudi dostop do vsebin drugih storitev izven CORE. Je edino orodje, ki lahko locira dokumente z »neznanim« DOI  ali dokumente, ki DOI identifikatorja sploh nimajo. Poleg tega je na voljo tudi kot vtičnik za repozitorije - metapodatkom o nekem gradivu doda povezave do odprto/prosto dostopnih različic dokumenta.

Testni dostop do ProQuest OneAcademic: do 5.12. 2019

CTK, 15. november 2019 ― Proquest One Academic združuje iskanje v multidisciplinarnih zbirkah Proquest Central (bibliografska zbirka s celotnimi besedili člankov), Academic Video Online (zbirka 66.000 naslovov pretočnih vsebin), Academic Complete (150.000 e-knjig) in Proquest Dissertation & Theses Global (več kot 4,5 milijona disertacij). Proquest One Academic je na voljo na lokacijah knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK ali prek oddaljenega dostopa vsem članom knjižnic UL, CTK in NUK.

Informacijski viri CTK - novosti v 2019

CTK, 16. januar 2019 ― ACM Digital Library - najobsežnejši informacijski vir za področje računalništva in informatike s celotnimi besedili revij in knjig na voljo za vse uporabnike UL; Nature Journals - dostop do celotnih besedil 36 revij Nature Research ter 39 revij akademskih in društvenih revij, ki izhajajo pod okriljem Nature Publishing Group, za zadnjih 5 let; SpringerLink - v paketu je dostopnih tudi 46 naslovov revij založbe Palgrave Macmillan. Več v opisu posamezne zbirke na http://www.ctk.uni-lj.si/zbirke/ . 

DiKUL - ponovno vzpostavljen dostop do celotnih besedil

CTK, 4. januar 2019 ― Ponovno je vzpostavljen prikaz informacije o dostopnosti in povezovanje do celotnih besedil gradiv različnih založnikov iz rezultatov iskanja v DiKUL.Zaradi obsežnega izpada servisa konec novembra še sistematično preverjamo pravilnost trenutnih nastavitev, zato so še možne določene motnje v dostopu. Potrudili se bomo, da preverjanje zaključimo čim prej.

Odpiralni čas med prazniki

CTK, 21. december 2018 ― Spoštovani,spodaj si lahko ogledate delovni čas za uporabnike CTK: 24.12.2018 (ponedeljek) - do 13.00 25.12.2018 (torek) - ZAPRTO 26.12.2018 (sreda) - ZAPRTO 31.12.2018 (ponedeljek) - do 13.00 1.1.2019 - ZAPRTO 2.1.2019 - ZAPRTO Vse ostale dni med prazniki delujemo normalno.Ekipa CTK vam želi vesele praznike!

DiKUL - nedelovanje oz. izpad povezav na celotna besedila, pomanjkljivi podatki o dostopnosti v Katalogu e-gradiv

CTK, 28. november 2018 ― Uporabnike DiKUL-a obveščamo, da je iz neznanih razlogov na strani ponudnika  servisa prišlo do hudih motenj v dostopu do celotnih besedil in video vsebin različnih založnikov, ki so uporabnikom UL sicer na voljo v celotnem besedilu (izključitev večjega števila paketov dostopnih gradiv in posledično izpad povezav na celotna besedila v zapisih rezultatov iskanj...., izpad podatkov o dostopnih e-revijah in e-knjigah v Katalogu e-gradiv).Težave odpravljajo na strani ponudnika. Prosimo za razumevanje!

Unpaywall - zakonit način za dostop do sicer plačljivih znanstvenih in strokovnih vsebin

CTK, 7. marec 2018 ― Unpaywall je razširitev za namizni verziji brskalnikov Chrome in Firefox, ki omogoča branje sicer plačljivih vsebin tako, da na institucinalnih repozitorijih, strežnikih s prednatisi in portalih založnikov preveri, ali je na voljo brezplačna kopija željenega dokumenta.Na zaslonu se pojavi značka-ključavnica, na katero kliknemo za prikaz celotnega besedila.Siva značka označuje plačljiv dokument!Uporabniki Unpaywall lahko brezplačno preberejo ca. 50% objavljenih znanstvenih člankov, ne da bi uporabljali VPN ali piratske spletne strani!Namestitev na povezavi http://unpaywall.org/ .
še novic