Žan Tetičkovič, skladatelj in tolkalec: Poklon novemu rojstvu

Kino Šiška, 11. november ― Akademski glasbenik, tolkalec, skladatelj in glasbeni producent Žan Tetičkovič alias Jean John je v četrtek zvečer nastopil pred norveškim kraljem in kraljico v palači Gamle Logen v Oslu ter predsednikom Borutom Pahorjem, naslednji dan je odpotoval v New York, da se pridruži projektu saksofonista Jana Kusa, ta teden pa prihaja v Slovenijo. Na promocijskih koncertih v Izoli, na Ptuju ter (v nedeljo) v ljubljanskem Kinu Šiška bo predstavil svoj novi projekt Requiem za mešani zbor in jazz kvartet v enajstih delih. Njegovemu kvartetu Oktoechoes se bo ob tem pridružil še Komorni zbor Glasis z dirigentom Ernestom Kokotom. Tetičkovič je med drugim tudi dobitnik ugledne skladateljske nagrade ASCAP Young Jazz Composers Award in ASCAP Johnny Mandel Prize.

MICHAEL GIRA

Kino Šiška, 23. oktober ― Pred njegovim solističnim nastopom v Kinu Šiška, ki bo v sredo, 23. oktobra, smo se pogovarjali s singer-songwriterjem in multiinstrumentalistom Michaelom Giro, ki bo z novo inkarnacijo svoje zasedbe Swans konec tedna objavil novo, dvojno ploščo Leaving Meaning. Na željo njegovega menedžmenta je beseda zato tekla predvsem o novem albumu in novih smernicah Swansov, bo pa Gira nekaj komadov s plošče umestil tudi v repertoar svojega tokratnega nastopa...

Perturbator / The Algorithm

Kino Šiška, 23. oktober ― Na sobotni večer sem se pokašljujoč in smrkajoč prebijal skozi metalsko množico proti zgornjemu odru Kina Šiška. A metalska množica se ni obnašala kot se zanjo spodobi. Namesto mrkega mahanja z lasmi ali moshanja so dolgolasci evforično poskakovali, po zraku nabirali namišljene češnje in menjavali nevidne žarnice. Pravzaprav tudi glasba z odra ni bila metal. Zastavlja se torej vprašanje, zakaj o tem torej sploh berete na Paranoidu?

Koncertni Utrinek: Perturbator, The Algorithm

Kino Šiška, 23. oktober ― Še malo na krilih tehno raspaljotke, ki je dan pred tem zatresla Božidar, sem si drznil odpraviti se v Kino Šiška na popolnoma drugačno, a vendar elektronsko podkovano kombinacijo: Perturbator in The Algorithm, dva francoska dvojca, ki spajata metal komponente in plesne ritme v presenetljivo zabavno celoto.

JON HOPKINS

Kino Šiška, 27. september ― Pred njegovim jutrišnjim nastopom v Kinu Šiška smo se pogovarjali s cenjenim britanskm producentom Jonom Hopkinsom, ki se s svojo opojno glasbo giblje med ambientalnimi in plesnoelektronskimi izpeljankami...

SLEAFORD MODS

Kino Šiška, 27. september ― Tokrat smo v eter Radia Študent predvajali posnetek telefonskega pogovora, ki smo ga opravili z Jasonom Williamsonom, govorečo glavo danes že veleznanega britanskega dvojca Sleaford Mods, torej še pred koncertnim datumom, ki se za Slovenijo in Sleaford Mods končno približuje, 20. septembra bosta Jason in Andrew namreč nastopila v sklopu širšega praznovanja deset let Kina Šiška. Modsa sta letos v novopečeni samozaložbi izdala ploščo Eton Alive, verjetno njuno najbolj dodelano in najbolj osebno ploščo.
še novic