Odpiramo KNIJŽNICO SEMEN

Odpiramo KNIJŽNICO SEMEN

Knjižnica Postojna, 8. marec ― V naši knjižnici letos uvajamo ekološko novost - KNIJŽNICO SEMEN, ki bo namenjena uporabnikom knjižnice in ljubiteljskim pridelovalcem zelenjave. V ta namen vas vabimo na DNEVE ZBIRANJA domačih semen, ki bodo potekali od 15. do 25. marca 2023 v osrednji knjižnici v Postojni in v enoti Pivka. 

Razstava plakatov POT KNJIGE, OD AVTORJA DO BRALCA

Knjižnica Postojna, 8. marec ― Osnovna šola Miroslava Vilharja Postojna in Osnovna šola Antona Globočnika Postojna vas v sodelovanju s Knjižnico Bena Zupančiča Postojna vabita na odprtje razstave za javnost POT KNJIGE, OD AVTORJA DO BRALCA, v četrtek, 9. marca, ob 17. uri v ŠOLSKI KNJIŽNICI OSNOVNE ŠOLE MIROSLAVA VILAHARJA POSTOJNA. V programu sodelujejo: kitarski duo Jaka Biščak in Hana Praprotnik) pod mentorstvom prof. Nataše Črnugelj iz Glasbene šole Postojna ter učenci obeh osnovnih šol.

Razstava PERGAMANO

Knjižnica Postojna, 6. marec ― S pergamano tehniko lahko ustvarjamo voščilnice, vabila, slike in podobne izdelke iz pergamentnega (paus) papirja. Za izdelavo se uporablja posebne barve, pripomočke in orodja, ki zajemajo različne tehnike: prerisovanje, embossing tehniko, luknjanje, izsekavanje, izrezovanje … Takšno delo zahteva dobre oči in veliko potrpljenja, vendar pa je ves trud poplačan ob pogledu na čudovite čipke, ki pri tem nastajajo. Tokrat svoja lepa dela predstavljajo naše tri domače ustvarjalke: Tomislava Lutar Delost, Zorka Pavlovčič in Helena Šabec.

RAZSTAVA OB 40. OBLETNICI ŠOLSKEGA CENTRA POSTOJNA

Knjižnica Postojna, 6. marec ― Šolski center Postojna je vzgojno-izobraževalna ustanova, ki pod isto streho zagnano in utečeno izvaja programe poklicnega, srednjega strokovnega in splošnega izobraževanja. Leta 2022 je minilo 40 let, odkar je šola izobraževanju začela nuditi prostor na sedanji lokaciji – na Špicah, kot domačini poimenujejo hrib, kjer stoji šolska stavba ŠC Postojna.

SREČANJE Z MARCELOM ŠTEFANČIČEM

Knjižnica Postojna, 6. marec ― DRUŠTVO ZA KRAJEVNO ZGODOVINO IN KULTURO LIPA PIVKA vabi na kulturni večer »POD LIPO« - SREČANJE Z MARCELOM ŠTEFANČIČEM, ki bo v četrtek, 9. marca, ob 18.uri v KRPANOVEM DOMU v PIVKI. V pogovoru bo prof. IRENA MARGON predstavila gosta in njegovo bogato kulturno ustvarjanje. na svoji umetniški poti je dodal prvo zbirko pesmi. V programu sodelujejo: Ženski pevski zbor DU Pivka, Moški pevski zbor Pivka in Damijan Bogataj, založnik pesniške zbirke.

OBVESTILO – BIBLIOBUS

Knjižnica Postojna, 28. februar ― Bibliobus bo ta četrtek izjemoma izpustil obiske krajev: Mala Pristava, Nadanje selo, Šmihel, Narin, Velika Pristava in Petelinje. Zaradi izostanka bo čas izposoje gradiva podaljšan za vse uporabnike na teh postajališčih. Hvala za razumevanje.

Čajanka bo posvečena profesorju Silvu Faturju

Knjižnica Postojna, 27. februar ― Društvo za krajevno zgodovino in kulturo Lipa Pivka in knjižnica Pivka vabita Vas in vaše prijatelje na čajanko in večer spominov na pivškega rojaka in prijatelja. To je bil profesor SILVO FATUR. Srečali se bomo v četrtek, 2. marca, ob 17. uri v čitalnici knjižnice v Pivki. Spomnili se bomo njegovega bogatega kulturnega in literarnega dela ter obudili spomine nanj. Vabljeni k sodelovanju! Pogovor bo vodila prof. Irena Margon.

Predstavitvena delavnica čuječnosti z Evo Požar

Knjižnica Postojna, 23. februar ― V torek, 7. marca, od 18. do 20. ure, vabimo v čitalnico knjižnice na predstavitveno delavnico čuječnosti z Evo Požar. Delavnica je namenjena vsem, ki se s čuječnostjo šele spoznavajo, kot tudi tistim, ki jo že prakticirajo. Prav tej bo namenjena predstavitev, kjer se bomo skupaj podali v izkušnjo različnih vaj – zavedanje dihanja, zavedanja telesa, meditativno gibanje in druge krajše vaje.

Natečaja Slovenske matice za dijake in študente

Knjižnica Postojna, 9. februar ― Naše najstarejše slovensko kulturno in znanstveno društvo ter druga najstarejša slovenska založba Slovenska matica praznuje 159-letnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti je objavila natečaja za najboljše filozofske eseje in za najboljša naravoslovna predavanja, namenjena dijakom in študentom. Več na povezavi: http://www.slovenska-matica.si/natecaj-za-mlade-3/.

Razstava Pesmi v grafiki/ Srečko Kosovel

Knjižnica Postojna, 6. februar ― Galerija Hiša kulture v Pivki z razstavo PESMI V GRAFIKI / SREČKO KOSOVEL gostuje v naši knjižnici od 6. februarja do 4. marca 2023. Pesmi v grafiki je naslov večletnega projekta (2022–2025), ki raziskuje povezave med poezijo in likovno umetnostjo skozi medij grafike. Svoja dela predstavljajo sodelujoči umetniki: Jovana Đukić, Miha Majes, Monika Plemen in Maša Pušnik.

Strokovno predavanje DIGI-SCENA, opismenjevanje in aplikacija

Knjižnica Postojna, 6. februar ― V sredo, 15. februarja, ob 18. uri vabljeni v čitalnico knjižnice na predavanje DIGI-SCENA v organizaciji Zavoda RISA in Centra KORAK, Kranj. Predavala bo strokovna sodelavka na projektu: Pika Škerlj, mag. kons.-rest. Glavni nosilec projekta DIGI-SCENA je Zavod RISA, center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, projektni partner pa Center KORAK za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. V okviru projekta izvajajo izobraževanja po celi Sloveniji in razvijajo prilagojeno internetno aplikacijo.
Fotografska razstava Z mojih sprehodov Jasmine Čelan

Fotografska razstava Z mojih sprehodov Jasmine Čelan

Knjižnica Postojna, 2. februar ― Jasmina Čelan je tokrat svojo ustvarjalnost na področju fotografije strnila v razstavo z naslovom Z mojih sprehodov. Na barvnih in črno-belih fotografijah prepoznavamo pretežno utrinke Postojne in njene okolice, prizore znanih in neznanih kotičkov, detajlov in pogledov, ki s svojo sporočilnostjo nizajo zgodbe in nas povedejo k globljemu razmisleku. Nastale so v razdobju 2007 do 2010, največ v Majlontu in na Planinskem polju. Prikazujejo pokrajino, kjer je avtorica iskala posebne, mogoče malo magične atmosfere v megli. Drugi vidik je povezan z arhitekturo, prikazuje odsevanja ali zgolj izčiščeno abstrakcijo.
še novic