Lepše 2021

Lutkovno gledališče Maribor, 23. december 2020 ― Božičkovo voščilo Tudi letos smo za vas pripravili darilo. Koledar, ki ga je ilustrirala Sara Šavelj, avtorica celostne podobe letošnje sezone, lahko (brezstično in brezplačno) prevzamete pred blagajno gledališča v torek, 29. decembra 2020, med 10. in 14. uro ter med 16. in 17. uro. Mirne praznike in poZDRAV iz Lutkovnega gledališča Maribor!

Praznična ponudba za podjetja

Lutkovno gledališče Maribor, 10. december 2020 ― Letos vas, zaradi trenutnih razmer, ne moremo povabiti v vaše in naše Lutkovno gledališče Maribor, zato smo se odločili, da vam v predprazničnem času ponudimo predstavo Gospod Zvezda (2+) in obisk Božička kar v varnem zavetju vašega doma.  Predstava je lutkovni zimzelenček in je generacije otrok, ki prihajajo k nam, še niso videle.  Primerna je za vse starosti in pravšnja za decembrski čas. Kako smo si zamislili naš virtualni obisk? Povezava bo aktivna od 18.12. od 10.00 do 23.12. do 18.00. Družine si boste predstavo lahko ogledale večkrat. Kontaktna oseba za dodatna vprašanja in rezervacijo termina je Andreja Lešnik, telefon: 051 385 787, e-pošta: andreja.lesnik@lg-mb.si.

Odpoved vseh predstav

Lutkovno gledališče Maribor, 16. oktober 2020 ― Drage obiskovalke, dragi obiskovalci, zaradi zaostrene epidemiološke slike do nadaljnjega odpovedujemo vse predstave v Lutkovnem gledališču Maribor. Zaradi varnosti obiskovalcev in zaposlenih bo tudi gledališka blagajna do nadaljnjega zaprta. Prosimo, da obdržite že kupljene vstopnice, zamenjave le-teh in vračilo kupnine bomo urejali, ko se razmere umirijo. Hvala za razumevanje!

Varnostni ukrepi v LGM

Lutkovno gledališče Maribor, 8. oktober 2020 ― Spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci, z mislijo na vaše in naše zdravje, se držimo pravil obnašanja, ki jih gotovo že poznate: v gledališče prihajamo zdravi, ob prihodu si razkužimo roke, uporabljamo svojo obrazno masko ali drugo obrazno zaščito, izogibamo se dotikanju skupnih površin, ohranjamo medosebno razdaljo, upoštevamo navodila zaposlenih v gledališču, uživamo ob predstavi. V času ukrepov naša garderoba ne obratuje. Priporočamo, da vstopnice predhodno kupite preko spleta. Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas vabimo v našo družbo!

Lutkovni četrtki

Lutkovno gledališče Maribor, 8. september 2020 ― Od oktobra do maja bodo četrtkovi popoldnevi namenjeni druženju otrok z lutkami. Serija lutkovnih srečanj je zastavljena kot lutkovno izobraževanje za otroke od 6. do 12. leta. V prvi polovici leta boste na vsakem srečanju spoznali novo vrsto lutke in njene značilnosti ter jo tudi izdelali. Sistematično boste spoznali zgodovino lutk in lutkarstva ter poklice, ki jih zasledimo v lutkovnem gledališču. V drugi polovici leta pa se boste spopadli še z enim izzivom: kako ustvariti in odigrati čisto pravo lutkovno predstavo! Cena celoletnega lutkovnega druženja je 20 € na mesec. Prijave zbiramo na e-naslovu tanja.luzar@lg-mb.si do ponedeljka, 28. septembra 2020.

Zaključil se je 31. mednarodni festival Poletni lutkovni pristan

Lutkovno gledališče Maribor, 1. september 2020 ― Letošnji mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo je z več kot tridesetimi dogodki popestril poletno dogajanje v Mariboru. V Lutkovnem gledališču Maribor so pretekli mesec priredili že 31. Poletni lutkovni pristan,  ki je potekal od 1. do 31. avgusta 2020. Program festivala, s katerim se je pričelo poletno gledališko dogajanje v Mariboru, si je ogledalo več kot tri tisoč tristo obiskovalcev. Letošnja izvedba je bila posvečena predvsem slovenskim nevladnim lutkovnim ustvarjalcem. Nastopilo je 13 gledaliških skupin iz Slovenije, gostili pa so tudi dve s Hrvaške, eno iz Srbije in eno iz Avstrije. Festival je v enem mesecu ponudil 18 predstav, 5 projekcij filmov in animiranih filmov, petdnevno lutkovno-glasbeno delavnico z zaključno produkcijo, ustvarjalne lutkovne delavnice ter zvočni sprehod Potepini. V festivalskem času je bila v Minoritski cerkvi na ogled razstava mariborske akademske kiparke Metke Kavčič, nato še resonančni performans arhitektonike telesnega in zvočnega Sonihanja v produkciji Emanata in Lutkovnega gledališča Maribor. Lutkovno gledališče Maribor se je ponovno povezalo z Umetnostno galerijo Maribor, Letnim kinom Minoriti, Art kampom, društvom Moment ter s festivali Platforma sodobnega plesa, Enimation in StopTrik. Podeljeni dve zlati žirafi Otroška žirija je tudi letos ocenjevala festivalske predstave. Najvišje število zlatih zvezdic je dodelila kar dvema uprizoritvama. Zlato žirafo prejmeta predstavi: Srečna hišica v produkciji Mestnega lutkovnega gledališča Reka ter Zavrti tigra! v produkciji Pripovednega gledališča gdč. Bazilike.

Anja Bornšek in OR poiesis: Sonihanja

Lutkovno gledališče Maribor, 10. avgust 2020 ― Avtorici koncepta in izvajalki Anja Bornšek in OR poiesis Oblikovanje svetlobe sonda3 Prevajalka Katja Kosi Izvršna producentka Sabrina Železnik Producent Emanat Koproducent Lutkovno gledališče Maribor Finančna podpora MOL, MOM in MZK RS Sreda, 12. 8., ob 20.00 Četrtek, 13. 8., ob 20.00 Petek, 14. 8., ob 18.00 Sobota, 15. 8., ob 11.00 in 19.00 Nedelja, 16. 8., ob 11.00 Potovanje v prostore sozvočij snovnega iz slušnega in vidnega v občuteno. Bivati v ritmu prehajanja, drseti v obliko in sočasno raztapljati oblikovano, medtem ko zvok in telesa vztrajajo v izkušnji in bližini. Kamni so, tako kot voda, nosilci spomina, snovnega spomina. Globoko občutenje je prej potapljanje na dah kot pa s kisikovo jeklenko; evocira hiper zgoščen spomin, vtisnjen v trdoto delcev.

Na prepihu sanj

Lutkovno gledališče Maribor, 1. avgust 2020 ― Na prepihu sanj iščemo zamisli, nastajajo besedila, iz domišljijskih podob se izluščijo odrske slike … Na prepihu sanj igralke in igralci iščejo svoj izraz … Na prepihu sanj se rojeva lutkovno gledališče … In vanj povabimo tudi vas, ljubo občinstvo.  Tokrat v družbo magičnih bitij, velikanskih ptičev, na širna morja, v mišji svet, v zapleteno zgodbo matere in otroka, med zvezde … Vsaka zgodba bo nagovorila človeka v nas, viharila misel o sebi, o drugem, o mestu posameznika v tukaj in zdaj, v nekoč in drugje. Še vedno pod vtisom drugačnega sveta, ki se nam dogaja, in povsem novih izkušenj, ki jih pridobivamo v tem letu. Ob predstavah nastajajo prenovljene vzgojno-izobraževalne vsebine, ki pomagajo širiti vedenje o lutkovni umetnosti in gledališču, nastajajo novi posebni projekti, kot so zvočne poti, in še veliko drugega. Katarina Klančnik Kocutar, direktorica in umetniška vodja Nova sezona tako prinaša kar šest premier, tem pa se pridružuje še svež zimzelenček. Vljudno vas vabimo k vpisu abonmajev za sezono 2020/2021! Tudi to sezono smo za vas pripravili tri abonmaje: Žogica (3+) Zverinica (5+) Jozefina (15+) Vpis abonmajev poteka od 1. avgusta do 12. septembra pri gledališki blagajni, ki je odprta od  torka do petka med 10. in 13. uro, v četrtek tudi med 15. in 18. uro, v soboto med 9. in 11. uro ter uro pred vsako predstavo.

Letni kino Minoriti 2020

Lutkovno gledališče Maribor, 22. julij 2020 ― V petek, 24. julija, se pričenja Letni kino Minoriti, ki ga  že četrto leto zapored organiziramo v sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture in Mariboxom. Letos se nam pridružuje tudi nov gostinski partner, in sicer KGB Maribor. Letošnji program Letnega kina Minoriti se bo osredotočil na regionalne filmske ustvarjalke in ustvarjalce, ki so letos in lani požele_i velike uspehe v mednarodnem filmskem prostoru. Novost letošnjega letnega kina so otroške matineje, ki smo jih v Veliki dvorani LGM pripravili v sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom in mariborskima filmskima festivaloma Enimation in StopTrik. Več o programu na https://letnikinominoriti.lg-mb.si/. Vabljeni v krasen ambient našega avditorija!

Razstava Metke Kavčič

Lutkovno gledališče Maribor, 18. junij 2020 ― Avtorica prostorske postavitve akad. kiparka Metka Kavčič Avtorica strokovnega besedila dr. Nataša Smolič Montaža in snemanje zvoka Andrej Hrvatin Tehnična podpora Lutkovno gledališče Maribor Razstava je odprta od torka do petka med 10.00 in 13.00, v četrtek tudi med 15.00 in 18.00, ter v soboto med 9.00 in 12.00. Cerkev nekdanjega minoritskega samostana v Mariboru letošnje poletje gosti prostorsko postavitev kiparke Metke Kavčič. Umetnica je v sredino prostora umestila zanjo značilno varjeno kovinsko konstrukcijo, ki jo je dopolnila z belo tkanino ter svetlobno in zvočno kuliso. Čeprav nas njeno razmišljanje ob nastajanju umetniškega dela usmerja že z naslovom – Pohabljene sanje, lahko, v na prvi hip neprijetni resnici, zaznamo veliko lepega in navdihujočega. Bela tkanina se kot slap spušča ali dviguje v visoki navpičnici in ustvarja izredno dinamičen videz vode, ki izvira od tam, kamor naše oko ne vidi, in izginja tja, kamor ji s pogledom ne moremo slediti. Tkanina zaradi umetne osvetlitve učinkuje eterično, njena materialnost se razblinja in hkrati ponovno udejanja. Vendar jo prav ta negotovost in navidezna neotipljivost v gledalčevem dojemanju naredi še bolj prisotno. Skrivnostna igra se teatralično odvija v pripovedni obliki mnogih pomenov, ki jih pripisujemo razpenjeni padajoči vodi, meglici in ne nazadnje prividu. Prostor nekdanje cerkve, posvečene Marijinemu vnebovzetju, vsebino še dodatno opredeljuje in spomni na prehajanje svetih figur v nebo ali nebesa. Vzvišena milina in nežnost svetlobnega učinka je podobna prefinjenemu modeliranju slikarske materije renesančnih mojstrov, denimo Rafaela, Tiziana, Correggia, ali baročnih iluzionistov, ki so prisotnost božanskega in zato neupodobljivega pričarali z oblakastimi formami, iz katerih se izvijajo nežna angelska obličja in postave. Sodobni čas umetnikom ponuja možnost reinterpretiranja starih vsebin z mnogimi tehnološkimi pripomočki. Pred leti je Anish Kapoor s pomočjo pošastne konstrukcije cevi
še novic