Nagradi za igro na 54. Pif

Lutkovno gledališče Maribor, 27. september ― Uroš Kaurin in Tilen Kožamelj sta na 54. mednarodnem lutkovnem festivalu Pif, ki je potekal med 17. in 23. septembrom 2021,  v Zagrebu, prejela nagradi za igro v predstavi Cesarjeva nova oblačila. Koproducent pri predstavi je Gradsko kazalište lutaka Rijeka.  O nagradah na spletni strani festviala.  Čestitamo!

Zaključil se je 11. bienale

Lutkovno gledališče Maribor, 12. september ― S slovestno podelitvijo nagrad se je v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor zaključil 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. To je nacionalni bienalni festival, ki v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorja Roka Bozovičarja. Predstave je ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi: Zala Dobovšek, Špela Čadež in Marek Waszkiel. Žirija je v svojem poročilu zapisala: //V času 11. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije smo si ogledali 12 tekmovalnih predstav, ki jih je zaznamovala izjemna estetska in vsebinska raznolikost. Prepoznali smo širšo vključenost občinstev, saj je izbor skozi pester nabor formatov in tematik nagovarjal malčke, najstnike in odrasle. Selekcija je izkazovala dobrodošlo selektorsko stališče o nenehnem preizpraševanju in redefinicijah lutkovne oziroma animirane umetnosti. Večina ogledanih predstav je razpirala angažirane razmisleke o možnosti, kaj vse je lahko animirano; ne le lutke ali predmeti, temveč tudi zvoki, svetlobe, barve in stanja. Skupaj s široko raznovrstnostjo metodologij in razpiranja pomenov lutkovnega medija, je bilo na festivalu jasno občutiti potrebo ustvarjalcev in ustvarjalk, da problematizirajo aktualna družbena stanja; kar nekaj predstav je namreč izpostavljajo ekološke motive in tudi kritično reflektiralo "novo realnost", ki nam jo globalno kroji virus. Videli smo živahen spekter različnih lutkovnih tehnologij, scenografskih inovacij in vsebinskih raziskovanj, pa tudi projekte, ki so se s svojo pogumno eksperimentalnostjo dotaknili skrajno robnih in občutljivih eksistencialnih vprašanj. // Nagrade 11. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: NAGRADA ZA NAJBOLJŠO UPRIZORITEV Biti Don Kihot (KD Matita, MCLU Koper) Biti Don Kihot je temperamentna lutkovna ekskurzija, kjer v estetiko natančno urejenega kaosa pronicajo aktualni drobci Cervantesovega romana. Uprizoritvena večplastnost je prisotna v vseh segmentih njen

Začenja se 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Lutkovno gledališče Maribor, 7. september ― Med 8. in 11. septembrom 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor gostimo 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki ga organiziramo skupaj z Ustanovo lutkovnih ustvarjalcev. Selektor Rok Bozovičar je na festival uvrstil 12 predstav, ki jih bo ocenjevala mednarodna žirija: Špela Čadež, Zala Dobovšek in Marek Waszkiel. Na Bienalu bosta na ogled razstavi Večplastna občutljivost Barbare Stupica in Razstava iz zakulisja ustvarjanja Špele Čadež. Festival je pregled lutkovnega ustvarjanja zadnjih dveh let, ki v svojem programu ponuja tudi pogovore, projekcijo filma, okroglo mizo za strokovno javnost in drugo. Na zaključni prireditvi Bienala bomo podelili tudi Pengovove listine in Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo, ki jih podeljuje UNIMA Slovenija. Prijazno vabljeni!  

Začenja se 32. Poletni lutkovni pristan

Lutkovno gledališče Maribor, 30. julij ― V nedeljo, 1. avgusta 2021, se začenja Poletni lutkovni pristan, ki v Mariboru tradicionalno poteka avgusta.  Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo v Lutkovnem gledališču Maribor pripravljamo že 32. leto zapored. Festival bo do 31. avgusta ponudil več kot dvajset predstav, skupaj s spremljevalnim programom pa več kot trideset dogodkov. Letošnji program temelji na kakovostni lutkovni produkciji iz Slovenije, to pa dopolnjujejo predstave iz Avstrije, Hrvaške in Italije. Tanja Lužar, vodja festivala pravi, da je končna podoba festivala morda na videz malo manj mednarodno obarvana, kot smo bili vajeni v preteklosti, predvsem v luči korona krize; a vendar je bil izbor predstav velik izziv, saj je slovenska lutkovna produkcija zelo dobra. Lutkovne predstave na festivalu bodo zelo raznolike, namenjene različnim starostnim skupinam, od najmlajših, od 1. leta naprej, pa do mladostnikov in odraslih; raznolike bodo v tematiki, lutkovni tehnologiji in pristopih. Večina predstav bo v zunanjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, oz. v dvoranah gledališča, nekaj predstav v Mestnem parku, saj se festival povezuje z Art kampom; predstava bo kot vsako leto  tudi  pred Umetnostno galerijo Maribor. V spremljevalnem programu festivala so ustvarjalne delavnice in celotedenska delavnica animiranega filma, ki bo potekala zadnji teden avgusta. Poleg predstav je v programu nekaj filmskih projekcij animiranih in igranih filmov, v sodelovanju z Letnim kinom Minoriti in nekaj predstav v sodelovanju s festivalom Prestopi.  Tudi tokrat bo otroška žirija ocenjevala predstave, najboljša bo dobila nagrado zlata žirafa. Žirafe ostajajo zaščitni znak tega festivala z najdaljšo tradicijo, lanska prejemnica nagrade zlata žirafa, t. j. najboljša predstava lanskega festivala po izboru občinstva, Zavrti tigra, pa bo letos zopet na ogled na festivalu. Prvič bo pred občinstvom uprizorjena predstava Drobtine iz mišje doline Lutkovnega gledališča Maribor, ki je

Preverjamo pogoje PCT

Lutkovno gledališče Maribor, 24. julij ― Sprememba Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji organizatorje javnih kulturnih prireditev obvezuje, da od 23. 7. 2021 naprej preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT pri obiskovalcih in podaljšuje veljavnost negativnega testa PCR iz 48 na 72 ur. S spremembo odloka je določena obveznost organizatorjev oziroma nosilcev izvajanja javnih kulturnih prireditev, da na javnih kulturnih prireditvah zagotovijo spoštovanje PCT pogoja pri končnih uporabnikih, in sicer tako, da preverijo njegovo izpolnjevanje že pred vstopom v prostor oziroma na površino, kjer se izvaja javna kulturna prireditev. Poleg tega morajo na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti končne uporabnike, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno za udeležbo na javni kulturni prireditvi oziroma za vstop v prostor oziroma na javno površino, kjer se izvaja javna kulturna prireditev. Obenem se je spremenila tudi veljavnost negativnega testa PCR za končne uporabnike na javnih kulturnih prireditvah in nastopajoče, ki občasno izvajajo javne kulturne prireditve, tako, da bo test veljal 72 ur od odvzema brisa, in ne več 48 ur. Veljavnost testa HAG ostaja v teh primerih nespremenjena (48 ur). Drugi pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni. Sprememba odloka je bila 22. 7. 2021 objavljena v Uradnem listu. Veljavni pogoji in omejitve izvajanja kulturnih dejavnosti so objavljeni na strani Izvajanje kulturnih dejavnosti. (iz spletne strani Ministrstva za kulturo) 

Preddogodki Poletnega lutkovnega pristana

Lutkovno gledališče Maribor, 7. julij ― v sodelovanju Poletnega lutkovnega pristana in festivala Prestopi gostuje lutkovna miniaturka, ki želi biti največja predstava na svetu: Mi gran obra / Moje veliko delo (David Espinosa, Španija) v sredo in četrtek, 7. in 8. juija, oba dneva ob 19. in 21. uri na Intimnem odru, GT22 Mi gran obra je predstava, ki bi jo delali, če bi imeli neomejen proračun, največje gledališče na svetu, 300 igralcev na odru, vojaški orkester, rock skupino, živali, avtomobile in helikopter. Moje veliko delo je utopija. Pri uprizarjanju ni skrbi za stroške, razvijajo se vse ideje, umetniška ekipa je neomejena. Vse to z eno samo pomanjkljivostjo: merilom. Rezultat je predstava, ki je portret družbe, v kateri živimo. Več o predstavi najdete tukaj. V petek, 9. julija, ob 21. uri v avditoriju gostimo predstavo Predstavljaj si, delo Juliena Cottereauja, nekdanjega vodilnega klovna pri Cirque du Soleil. Primerna je za otroke in odrasle. V soboto, 10. julija, vabimo družine na delavnico pred galerijo Media Nox, ko bomo ob 10. uri ustvarjali na temo vznemirljive razstave Ljubi, ne ljubi. Najboljša otroška dela se bodo pridružila razstavi dijakov na Poletnem lutkovnem pristanu.  V soboto, 10. julija, se začenja naš Letni kino Minoriti z odličnim izborom filmov in bogatim spremljevalnim programom. V soboto ob 20. uri v  Minoritski cerkvi odpiramo razstavo Darka Heriča, ob 21. uri pa je na sporedu prva projekcija, Dežela nomadov. Vstopnice so na voljo preko spleta.  V toplem poletju tudi kulturni dogodki dobro denejo. Vabljeni k nam. 

Blagajna zaprta od 3. do 27. julija

Lutkovno gledališče Maribor, 2. julij ― Spoštovani, obveščamo vas, da je naša blagajna med 3. in 26. julijem 2021 zaprta. Vstopnice lahko kupujete preko spleta. Za Poletni lutkovni pristan na tej povezavi.  Za Letni kino Minoriti so vstopnice dostopne tukaj.  Za vse ostale poletne dogodke v naši hiši pa informacije o vstopnicah poiščite pri organizatorjih. Hvala za razumevanje in lepo poletje želimo!  

Vstopnice za 32. Poletni lutkovni pristan že v prodaji

Lutkovno gledališče Maribor, 24. junij ― Začenjamo s prodajo vstopnic za Poletni lutkovni pristan.  Festival 32. Poletni lutkovni pristan bo potekal med 1. in 31. avgustom 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor in na drugih lokacijah v mestu. Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo bo letos obarvan precej domače.    Že lani je izbor predstav na festivalu močno krojila epidemija in tudi tokrat bodo kljub mnogim prijavam predstav iz tujine, večino programa predstavljali domači lutkarji. Organizatorji pravijo, da so festival z veseljem posvetili njim, saj je domača lutkovna produkcija kakovostna, hkrati pa gre za gesto podpore neodvisnim lutkovnim ustvarjalcem, ki so se v času zaprtja gledališč znašli v nezavidljivem položaju. Ob številnih slovenskih uprizoritvah, si boste lahko ogledali predstave dveh gledališč s Hrvaške, eno iz Avstrije in eno iz Italije. In še mnogo drugega, spremljevalnega programa. Na festivalu bo poleg 30 predstav (22 različnih uprizoritev) za velike in majhne na ogled interaktivna gledališka razstava in dve ustvarjalni lutkovni delavnici. V programu je tudi pet filmskih projekcij, delavnica animiranega filma in likovna razstava. Tanja Lužar, organizacijska vodja festivala: " Veselimo se lutkovnih druženj z vami v našem Avditoriju. Festival Poletni lutkovni pristan je! Že dvaintridesetič! In čeprav v zunanjem svetu še zmeraj obstajajo različne omejitve, jih med lutkami ni. Lutke so svobodne, včasih radostne, včasih otožne, zmeraj pa iskrene. Lutke namreč ne nosijo mask!" Tudi letos se Lutkovno gledališče Maribor povezuje s številnimi partnerji, to so: Art kamp, Umetnostna galerija Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, Letni kino minoriti, StopTrik MFF, Platforma sodobnega plesa, društvo Moment festival Prestopi, Mladinski kulturni center … Ob koncu festivala bo podeljena zlata žirafa, nagrada festivala za najboljšo predstavo po izboru otroške žirije. Vstopnice za predstave v LGM je mogoče kupiti preko spleta, od 24. junija naprej pa tudi pri b

Ostržek najboljša predstava mednarodnega festivala

Lutkovno gledališče Maribor, 21. maj ― Lutkovno gledališče Maribor je na 23. mednarodnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu, v Srbiji, prejela grand prix za predstavo Ostržek, nagrado za najboljšo predstavo v celoti. Miha Bezeljak pa je za vlogo v tej predstavi prejel nagrado za igro. Zgodba o Ostržku je neverjetna pustolovščina, ki je vznemirjala že mnoge generacije in je živa še danes. Ostržek je metafora tega, kako tudi napake oblikujejo človeka. Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor ni običajna predstava. Je predstava, ki se potopi v lutkovni svet, k izvoru, ko lutka še ni povsem izdelan in nazoren predmet, ampak je še surov, neobdelan material. V Ostržku je to seveda les, žlahten material, ki človeštvo spremlja skoraj povsem od začetka. Lesu, ki komaj obeta, da bo iz njega nekaj nastalo, v lutkovni čarovniji pa v njem že vidimo posamezne like iz zgodbe, se pridružijo že izdelane lutke, tokrat navdihnjene pri starih mojstrih. Tokratna uprizoritev se vrača v mizarsko delavnico, orodje za obdelovanje lesa oživi, kosi lesa pa na mizarski mizi postanejo ves svet v malem. Ostržek odide na potovanje, mi pa na poligon za raziskovanje lutkovnega izraza. Solistična lutkovna predstava, v kateri igra Miha Bezeljak, je nastala v režiji in z likovno podobo Mattea Spiazzija. Nekatere lutke iz predstave so delo Antona Jezovška (1905–1992), znanega mariborskega oblikovalca lutk, in so del zbirke Lutkovnega gledališča Maribor. Predstava Ostržek je v letu in pol od premiere in kljub epidemiji obredla lepo pot po festivalih v Turčiji, na Hrvaškem, v Bosni in Hecegovini in Avstraliji. Na lanskem mednarodnem festivalu v Zagrebu je prejela tri nagrade: za najboljšo predstavo v celoti, za likovno podobo in za igro. Septembra pa je predstava povabljena na največji in najuglednejši lutkovni festival na svetu v Charleville-Mézières v Franciji. Novica o dveh nagradah z mednarodnega festivala je prišla ravno na dan zadnje premiere v sezoni Lutkovnega gledališča Maribor Sonce, zemlja, mesec ... Z odprti
še novic