Spremenjeni delovni čas blagajne

Lutkovno gledališče Maribor, 24. april ― Spoštovani, naša blagajna je na praznično soboto, 27. aprila 2024, odprta samo uro pred predstavo, od 9. do 10. ure. V prazničnem tednu do 3. maja je blagajna zaprta. V petek, 3. maja 2024, je blagajna odprta uro pred predstavo, od 16. do 17. ure. V soboto, 4. maja 2024, je blagajna odprta po ustaljenem urniku, med 9. in 13. uro. Vstopnice lahko vedno in povsod kupite prek spleta: https://lg-mb.mojekarte.si/si/celotna-ponudba.html Lutkovni muzej Maribor je v prazničnem času odprt po ustaljenem urniku: v petek (26. aprila in 3. maja) med 16. in 18. uro,  v soboto (27. aprila in 4. maja) med 9. in 13. uro ter med 16. in 18. uro. Lepa praznovanja želimo!

Svetovni dan lutk

Lutkovno gledališče Maribor, 14. marec ― Drago lutkovno občinstvo, spoštovani lutkovni ustvarjalci in ustvarjalke, letošnji poslanici ob svetovnem dnevu lutk sta napisala dva aktivna in angažirana lutkovna ustvarjalca. Miha Bezeljak, igralec in animator, član Lutkovnega gledališča Maribor, znan po številnih predstavah tega gledališča in produkcijah na neinstitucionalnem področju, je s solo predstavo Ostržek v zadnjih nekaj letih prepotoval velik del sveta in zanjo prejel že več kot ducat nagrad. Kako doživlja "klasično lutkarijo" ob srečanju s to antologijsko temo, po kateri je poseglo že veliko lutkovnih ustvarjalcev in ki skrivnostno pooseblja splošno razumevanje lutkarja – tega, ki oživlja –, zapisuje v zanimivem razmisleku o sebi in poklicu. Ines Pašić, lutkovna ustvarjalka, ki jo je življenjska in poklicna pot iz rodnega Mostarja ponesla v svet, o poklicu in poslanstvu lutkovne ustvarjalke skozi svoje mnoge mednarodne izkušnje in srečevanja z različnimi kulturami prav tako razmišlja na intimen in oseben način. Njuni osebni zgodbi sta zgodbi občutljivih ustvarjalcev, posvečenih umetnosti lutke, neulovljivi in vendar tako povezljivi umetnosti. Verjamem, da lahko pri ustvarjalcih njuno razmišljanje izzove lastno umetniško preizpraševanje, občinstvu pa ponudi boljši in globlji vpogled v delo in razmišljanje o ljudeh ob lutkah. Teh, ki nas s svojimi predstavami na poseben način spomnijo, kako nas lahko napolni skupno upanje, razveseli dobro in napolni lépo. Ker lutke povezujejo na neviden način. Spoštovani lutkovni ustvarjalci in ustvarjalke, želim nam, da v sivih tonih sedanjosti skozi osebne zgodbe in izkušnje prepoznamo čisto vezivo lutk do otrok in odraslih, ki ga ustvarjamo. Naj so obupani laježi prestrašenih psov metafore v naših predstavah in ne resničnost naših odnosov. Naj nam skrb za drugega ohranja igrivost misli in gibčno srce, naj se skupnost tudi z našo pomočjo večkrat uglasi in si podeli človeško radost in milino. Lep mednarodni dan lutk vam želim! Martina Maurič La

Zimske počitnice

Lutkovno gledališče Maribor, 13. februar ― ZIMSKA LUTKOMANIJA (5+) V času zimskih počitnic, od ponedeljka do petka, med 10. in 12. uro.  Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju z društvom Nagib med zimskimi počitnicami vabi na ustvarjalne delavnice Zimska lutkomanija (5+). Delavnice bodo potekale od ponedeljka, 26. februarja, do petka, 1. marca, med 10. In 12. uro v Lutkovnem gledališču Maribor, razdeljene pa bodo v pet ustvarjalnih sklopov, ki se bodo med seboj prepletali in povezovali. Otroci bodo skozi igro z lutko spoznavali svet gibanja, zvoka, prostora … Z lutkami bodo spodbujali svojo domišljijo in s pomočjo mentorjev ustvarjali pravljične svetove. Vstopite v svet gibanja, kjer bodo otroci skozi lutkovno igro odkrivali čarobnost svojega telesa. Prvi dan bomo plesali, se vrteli in ustvarjali čudovite zgodbe skozi gibanje! Slišite ta čarobni zvok? Drugi dan je posvečen zvoku! Otroci bodo spoznali, kako zvok spreminja zgodbe lutkovne predstave. Skupaj bomo ustvarjali melodije, občutili ritem in odkrivali, kako zvok naredi lutke še bolj žive! Potovanje v neznano! Tretji dan raziskujemo prostor. Otroci bodo skozi interaktivne igre odkrivali, kako lahko prostor vpliva na zgodbo. Skupaj bomo gradili prizorišča, raziskovali različne svetove in se igrali s prostorsko domišljijo! Četrti dan bodo otroci izdelovali svoje lutke in odkrivali skrivnosti lutkovne umetnosti. Pridružite se nam in bodite priča rojstvu novih lutkovnih zvezd! Peti dan bomo vstopili v svet ustvarjanja prizorov. Otroci bodo s svojimi lutkami in domišljijo ustvarjali čudovite scene. Skupaj bomo oživljali njihove zgodbe, pričarali pravljične svetove! Število udeležencev je omejeno, zato prijave zbiramo na e-naslovu ustvarjalnice@lg-mb.si. Cena delavnice je 3 eur na dan. 

Premiera predstave Anatomija Zamolka

Lutkovno gledališče Maribor, 22. januar ― Vabimo na mariborsko premiero predstave Anatomija zamolka, Smrekar versus Cankar, ki bo v četrtek, 25. januarja 2024, ob 19. uri v Veliki dvorani LGM. Predstava je nastala v koprodukciji z APT, po motivih besedil Ivana Cankarja in likovnih del Hinka Smrekarja. Režiser predstave je Juš Zidar, igrajo Maruša Majer, Gregor Prah in Mario Dragojević. Prva ponovitev predstave za IZVEN in za abonma Jozefina s pogovorom po predstavi bo v petek, 26. januarja 2024, ob 19. uri.

1. rojstni dan Lutkovnega muzeja

Lutkovno gledališče Maribor, 28. november 2023 ― Leto dni je minilo, odkar smo 30. novembra 2022 ponosno odprli Lutkovni muzej Maribor, stalno zbirko lutkovne dejavnosti v Mariboru. Na stotine obiskovalcev se je v našem muzeju že čudilo, se igralo in učilo. Ob rojstnem dnevu, v četrtek, 30. novembra 2023, bomo praznovali.    Najprej bomo ob 11. uri z našimi lutkovnimi mojstri iz delavnice in avtorjem lutk, Gregorjem Lorencijem, poskrbeli za nego naših dveh legendarnih lutk "glav v epruvetah" (Meso ali Razodetje, Lorenci, 2010); vzdrževalska akcija z menjavo vode in druge malenkosti bo tokrat potekala v živo, z vami. Predstavili bomo še aplikacijo LutkAR v angleškem jeziku. LutkAR deluje že pol leta, obiskovalce vabi, da ob obisku muzeja izkusijo razširjeno resničnost. Del muzejske zbirke je igrivo in poučno nadgrajen, aplikacija je nastala s pomočjo društva X-op in ekipe Kibla2lab. Pol leta uporabe in navdušeni obiskovalci so nas prepričali, da jo ponudimo tudi tujim obiskovalcem. Na rojstni dan, 30. novembra 2023, je obisk Lutkovnega muzeja Maribor BREZPLAČEN, med 16. in 18. uro. Za ta dan napovedujemo tudi prijazne rojstnodnevne popuste na muzejska darilca. Vabljeni na praznovanje z našim ljubim pajkom*. *Pajek je znak lutkovnega muzeja, ker oživlja zaprašene prostore in ker je žival – marioneta.

Jesenske lutkovne počitnice

Lutkovno gledališče Maribor, 25. oktober 2023 ― V ponedeljek, 30. oktobra, ter v četrtek in petek (2. in 3. novembra 2023) med 10. in 12. uro. Lutkovno gledališče Maribor vas prijazno vabi, da spoznate lutkovno umetnost od blizu in se sami preizkusite v ustvarjanju in animaciji lutk ter izdelavi scene. Med tem ko bodo starši v službi ali po opravkih, bodo otroci svoj čas preživeli v prijetnem lutkovnem ateljeju. Gre za lutkovne delavnice pod strokovnim vodstvom pedagoginj, ki so za to jesen pripravile lutkovne naloge, ki spodbujajo domišljijo, samoizražanje in zajemajo širok spekter ustvarjanja in umetniških oblik. V ponedeljek bomo izdelovali vse potrebno za noč čarovnic (pajke, čarovniške klobuke in palice in še kaj). V četrtek in petek bomo ustvarjali svoja senčna gledališča in se preizkusili v animiranju senčnih lutk. Za dodaten navdih bomo pokukali tudi v Lutkovni muzej. Cena delavnice je 3 € na dan. Vključuje ustvarjalni material in ogled muzeja. Prijave sprejemamo na tanja.luzar@lg-mb.si do nedelje, 29. 10. 2023 oziroma do zapolnitve mest. Prisrčno vabljeni!

Vidkova srajčica v Veliki dvorani

Lutkovno gledališče Maribor, 18. oktober 2023 ― Konec tedna pri nas gostuje Lutkovno gledališče Fru-Fru s predstavo Vidkova srajčica (Kdo je Vidku napravil srajčico). Vse tri ponovitve predstave so v Veliki dvorani (v petek ob 17. 00, v soboto ob 10. 00 in 11.30). Vsi, ki imate vstopnice za predstavo v Mali dvorani, ste brez skrbi. Naša hostesna služba vam bo zaradi spremenjenega sedežnega reda pomagala pri posedanju v dvorani. Predstava Vidkova srajčica dveh utečenih lutkovnih mačkov, Irene Rajh in Marjana Kunavra, je pri nas v Veliki dvorani gostovala že dvakrat in obakrat navdušila. Na bienalu (2013) je prejela nagrado za živo scensko glasbo, na Poletnem lutkovnem pristanu pa nagrado za najboljšo predstavo. Pravi lutkovni hit, ki ga ne gre zamuditi. Nekaj vstopnic je še na voljo, vabljeni.

Dan Maribora 2023 – Povezujemo meščanke in meščane ter spoznavamo naše mesto

Lutkovno gledališče Maribor, 12. oktober 2023 20. oktobra beležimo dan prve pisne omembe Maribora, zato meščankam in meščanom ob prazniku MO Maribor poklanjamo številne aktivnosti, ki smo jih poimenovali: "Dan Maribora 2023 – Povezujemo meščanke in meščane ter spoznavamo naše mesto". Z željo, da bi spoznali našo mestno zgodovino, skozi obisk predmestja in mestnih gričev, skupaj z Mestno občino Maribor, kulturnimi zavodi in javnimi podjetji organiziramo številne brezplačne aktivnosti za občanke, občane mesta in obiskovalce. Tudi letos bo nabor aktivnosti pester, dogodki se bodo odvijali 18., 19. in 20. oktobra. Kot uvodno prireditev bomo 18. 10. izvedli dan posvečen spominu na zaslužne prebivalce našega mesta, 19. oktobra bo, tako kot vsako leto, protokolarni del praznika z osrednjo proslavo in celodnevni kulturni program, ki ga izvedejo kulturni zavodi in se izvaja tudi dan kasneje, 20.10. Zaključek aktivnosti ob Dnevu Maribora bo 20. oktobra, ob 18. uri, s pohodi na pet mariborskih gričev, kjer bodo ob 19. uri različni dogodki. Vsi dogodki v sklopu Dneva Maribora so brezplačni. Lutkovno gledališče Maribor gosti Proslavo ob prazniku Mestne občine Maribor v četrtek, 19. oktobra, ob 18. uri v Minoritski cerkvi, kjer bodo podeljena priznanja in nagrade MO Maribor.  V petek, 20. oktobra, pa posebej priporočamo izlet z avtobusom v Kamnico, kjer se bomo ustavili tudi v kulturnem domu Kamnica. Tam bosta Manica Skelin in Branko Caserman ogled začinila s pripovedmi o lutkovni skupini Kobanci in snemanju legendarne lutkovne televizijske nanizanke Zverinice iz Rezije.         Seveda pa smo tudi del popoldanskega sprehoda Maribor znotraj nekdanjega obzidja, saj so naši Minoriti najstarejši del mesta, ki ga z veseljem predstavljamo vsem radovednim. Ogled bo vodil vodil Boris Hajdinjak, ki vedno znova navduši s svojim osupljivim znanjem in vedenjem o zgodovini našega mesta.  Aktualni program se nahaja na tej povezavi. Pri organizaciji dneva Maribora sodelujemo: Časopis za zgodovino in narodopisj

Še ena nagrada za Ostržka

Lutkovno gledališče Maribor, 8. oktober 2023 ― Miha Bezeljak na mednarodnem festivalu Spectaculo Interesse v češki Ostravije prejel nagrado za večplastno predstavo Ostržek. Veseli in ponosni smo. Ob tej priložnosti vabimo k branju kritike, ki je nastala ob tem festivalu: https://www.loutkar.online/aktualne/glosy/spectaculo-c-4-muza-inspirace/

Maribor Artwalk

Lutkovno gledališče Maribor, 20. september 2023 ― Sprehod med prostori sodobne umetnosti 20+ prizorišč petek, 22. september 2023, 16.00–22.00 Prvi Maribor Art Walk bo v enem vznemirljivem popoldnevu povezal več kot 20 prostorov sodobne umetnosti v mestu. Med četrto popoldan in deseto zvečer bodo vsa prizorišča na stežaj odprla svoja vrata, ob tem pa se bo skozi večer odvijal program otvoritev, vodstev, pogovorov in drugih dogodkov. Na skoraj polovici prizorišč bo priložnost tudi za nakup umetnin. S sodobno umetnostjo vsakdan ne more biti siv! Maribor Art Walk organiziramo ustanovni kreativni partnerji Umetnostna galerija Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, studio Trampolin in galerija Tkalka v sodelovanju z zasebnimi, nevladnimi in javnimi prizorišči v Mariboru. Lutkovno gledališče Maribor vabi z razstavo Fantastične lutke Gregorja Lorencija, ki ga predstavljamo z videom in lutkami iz večih predstav, ki jih je ustvaril za naše gledališče. Prijazno vabljeni!

Premiera predstave Alica v papirnati deželi

Lutkovno gledališče Maribor, 18. september 2023 ― V četrtek, 21. septembra 2023, bomo ob 19. uri v Sodnem stolpu premierno uprizorili Alica v papirnati deželi.  Predstava je nastala po motivih znamenitega besedila Lewisa Carrolla, priredil jo je Matteo Spiazzi, ki je tudi režiser predstave.  Alica je tokrat v papirnati deželi, katere mojstrica je Darka Erdelji, avtorica likovne podobe predstave, igrata in animirata Miha Bezeljak in Gregor Prah.  "Tako vsi mi – ne le v obdobju odraščanja, ampak tudi v različnih življenjskih okoliščinah – ugotovimo, da smo včasih nenavadni: preveliki ali premajhni, včasih celo nezmožni razumeti logiko ali pravila drugih. Ta svet se nam zdi čuden ali celo krut. Toda osrednja točka raziskovanja tega sveta smo mi. Mi, ki poskušamo odgovoriti na vprašanje, kdo smo. Kajti svet se oblikuje skozi naše oči in z odsevom nas samih v drugih." Vabljeni na ponovitvi za IZVEN v petek, 22. septembra, ter v soboto, 23. septembra 2023

Lutkovno gledališče Maribor s premiero na največjem lutkovnem festivalu na svetu

Lutkovno gledališče Maribor, 14. september 2023 ― S ponosom sporočamo, da bo v soboto, 16. septembra 2023, v Charleville-Mezières v Franciji na Festival mondial des théâtres de marionnettes prvič javno odigrana slovenska verzija koprodukcijske predstave Tok, Tok, Tok, v izvedbi naše igralke Barbare Jamšek in glasbenika Urbana Kolariča. Gre za predstavo za najmlajše, ki temelji na prepletu koščkov poezije, giba in kretanja, glasbe in barv. Predstavo je režirala Mateja Bizjak Petit, koproducent predstave je tudi Centre de Créations pour l'Enfance - Maison de la poésie. Večina odigranih predstav na festivalu bo v francoščini, ena ponovitev pa v slovenskem jeziku. Na domač oder Lutkovnega gledališča Maribor predstava prihaja v oktobru. Premiera v koprodukciji s Festivalom Maribor V nedeljo, 17. septembra 2023, bo v okviru Festivala Maribor premiera predstave Zvezda in srce, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor in Festivala Maribor v sodelovanju z glasbenim kolektivom Carpe artem. Glasbena igra Zvezda in srce po dramski predlogi Milana Jesiha je rezultat skladateljskega sodelovanja Nane Forte in Jureta Ivanušiča. Ivanušič je igro priredil, da je primerna za koncertno izvedbo, kjer vse like v živo odigra in odpoje peterica igralcev-pevcev, med njimi članici ansambla LGM, Metka Jurc in Urša Kavčič. Duhoviti karakterji oživijo v različnih glasbenih žanrih, glasba tudi slika dogajanje in pripomore k čarobni atmosferi zgodbe z nepričakovanim razpletom. Radoživa predstava vsebuje vse elemente muzikala z mojstrsko rimanimi verzi in bo zanesljivo nudila zadovoljstvo tako mladim, starejšim od sedem let, kot odraslim. Alica v papirnati deželi Mariborski lutkarji pa pripravljajo tudi prvo premiero sezone na domačih odrih. V Sodnem stolpu bo premiera predstave Alica v papirnati deželi v četrtek, 21. septembra 2023. Predstavo režira Matteo Spiazzi, likovna podoba je delo Darke Erdelji, igrata Miha Bezeljak in Gregor Prah. Gre za priredbo kultne zgodbe Lewis Carrolla, tokrat v papirnati izv

Zaključek in nagrade 12. bienala

Lutkovno gledališče Maribor, 9. september 2023 ― Najboljša lutkovna predstava zadnjih dveh sezon je predstava Under Construction, avtorskega kolektiva Počemučka, v produkciji Gledališča Glej. S slovesno podelitvijo nagrad se je v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor zaključil 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. To je nacionalni bienalni festival, ki v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorice Zale Dobovšek, potekal je med 6. in 9. septembrom 2023. Predstave je ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi: Jelena Sitar Cvetko, Alja Predan in Igor Tretinjak. Žirija je v svojem poročilu zapisala: //Številčno skromen izbor tekmovalnih predstav je dopolnil spremljevalni program z nekaterimi radikalnimi pogledi na vprašanja odsotnosti humanega v sodobnem bivanju človeka. Kot rdečo nit šestih tekmovalnih predstav razbiramo položaje eksistence na robu v različnih kontekstih, časih in prostorih. Glede izraznih sredstev in estetskih usmeritev opazimo zelo raznorodne pristope. Animacija pa se kot srž lutkarstva vrši na različne načine: avtorji animirajo predmete, zvoke, svetlobo in odnose. // Nagrade 12. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Nagrada za najboljšo uprizoritev - grand prix Avtorski kolektiv Počemučka, Under Construction, Gledališče Glej Avtorska predstava Under Construction na zabaven, a tudi pretresljiv način razkriva naš distopični čas. Tematska pomenljivost in kritičnost do družbene stvarnosti se skozi posamezne individualne zgodbe organsko zlijeta v pomensko in sporočilno celoto, pri čemer se igralki in igralci odlično poigravajo tako z lastnimi igralskimi sredstvi kakor tudi z animacijo predmetov, materialov in zvokov. Režijska, dramaturška, igralska in animacijska zaokroženost pričarajo angažiran in duhovit pogled generacije, ki se upravičeno preizprašuje o svoji prihodnosti. Nagrada za najboljšo režijo – Miha Golob, Tunel, Lutkovno gledališče Ljubljana Miha Golob v predstavi
še novic