Z lutkovno nitjo povezano 2022

Lutkovno gledališče Maribor, 20. december 2021 ― Spoštovani! Poslavljamo se od prav posebnega leta; več kot štiri mesece so naša vrata morala ostati zaprta za obiskovalce. Z velikim veseljem smo jih odprli v začetku maja, a smo na dogodkih lahko sprejeli mnogo manj obiskovalcev kot sicer, pod strogimi pogoji in v vseprisotni skrbi, da se zopet ne zapremo. Kljub vsemu se je v tem času zvrstilo več kot tristo lutkovnih predstav za skoraj devetnajst tisoč obiskovalcev in več kot dvesto drugih dogodkov za petnajst tisoč obiskovalcev, izpeljali smo mednarodni poletni festival in bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, šest premier in še mnogo drugega. Srečni smo, ko lahko delamo to, kar najboljše znamo: lutkovne predstave in druge dogodke. Zelo se veselimo leta, ki prihaja. Naj bo prijazno do vseh nas. In ostanimo povezani. Z lutkovno nitjo bomo napletli še mnoge odlične zgodbe! Ekipa LGM

Nagradi za igro na 54. Pif

Lutkovno gledališče Maribor, 27. september 2021 ― Uroš Kaurin in Tilen Kožamelj sta na 54. mednarodnem lutkovnem festivalu Pif, ki je potekal med 17. in 23. septembrom 2021,  v Zagrebu, prejela nagradi za igro v predstavi Cesarjeva nova oblačila. Koproducent pri predstavi je Gradsko kazalište lutaka Rijeka.  O nagradah na spletni strani festviala.  Čestitamo!

Zaključil se je 11. bienale

Lutkovno gledališče Maribor, 12. september 2021 ― S slovestno podelitvijo nagrad se je v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor zaključil 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. To je nacionalni bienalni festival, ki v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorja Roka Bozovičarja. Predstave je ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi: Zala Dobovšek, Špela Čadež in Marek Waszkiel. Žirija je v svojem poročilu zapisala: //V času 11. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije smo si ogledali 12 tekmovalnih predstav, ki jih je zaznamovala izjemna estetska in vsebinska raznolikost. Prepoznali smo širšo vključenost občinstev, saj je izbor skozi pester nabor formatov in tematik nagovarjal malčke, najstnike in odrasle. Selekcija je izkazovala dobrodošlo selektorsko stališče o nenehnem preizpraševanju in redefinicijah lutkovne oziroma animirane umetnosti. Večina ogledanih predstav je razpirala angažirane razmisleke o možnosti, kaj vse je lahko animirano; ne le lutke ali predmeti, temveč tudi zvoki, svetlobe, barve in stanja. Skupaj s široko raznovrstnostjo metodologij in razpiranja pomenov lutkovnega medija, je bilo na festivalu jasno občutiti potrebo ustvarjalcev in ustvarjalk, da problematizirajo aktualna družbena stanja; kar nekaj predstav je namreč izpostavljajo ekološke motive in tudi kritično reflektiralo "novo realnost", ki nam jo globalno kroji virus. Videli smo živahen spekter različnih lutkovnih tehnologij, scenografskih inovacij in vsebinskih raziskovanj, pa tudi projekte, ki so se s svojo pogumno eksperimentalnostjo dotaknili skrajno robnih in občutljivih eksistencialnih vprašanj. // Nagrade 11. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: NAGRADA ZA NAJBOLJŠO UPRIZORITEV Biti Don Kihot (KD Matita, MCLU Koper) Biti Don Kihot je temperamentna lutkovna ekskurzija, kjer v estetiko natančno urejenega kaosa pronicajo aktualni drobci Cervantesovega romana. Uprizoritvena večplastnost je prisotna v vseh segmentih njen

Začenja se 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Lutkovno gledališče Maribor, 7. september 2021 ― Med 8. in 11. septembrom 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor gostimo 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki ga organiziramo skupaj z Ustanovo lutkovnih ustvarjalcev. Selektor Rok Bozovičar je na festival uvrstil 12 predstav, ki jih bo ocenjevala mednarodna žirija: Špela Čadež, Zala Dobovšek in Marek Waszkiel. Na Bienalu bosta na ogled razstavi Večplastna občutljivost Barbare Stupica in Razstava iz zakulisja ustvarjanja Špele Čadež. Festival je pregled lutkovnega ustvarjanja zadnjih dveh let, ki v svojem programu ponuja tudi pogovore, projekcijo filma, okroglo mizo za strokovno javnost in drugo. Na zaključni prireditvi Bienala bomo podelili tudi Pengovove listine in Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo, ki jih podeljuje UNIMA Slovenija. Prijazno vabljeni!  

Začenja se 32. Poletni lutkovni pristan

Lutkovno gledališče Maribor, 30. julij 2021 ― V nedeljo, 1. avgusta 2021, se začenja Poletni lutkovni pristan, ki v Mariboru tradicionalno poteka avgusta.  Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo v Lutkovnem gledališču Maribor pripravljamo že 32. leto zapored. Festival bo do 31. avgusta ponudil več kot dvajset predstav, skupaj s spremljevalnim programom pa več kot trideset dogodkov. Letošnji program temelji na kakovostni lutkovni produkciji iz Slovenije, to pa dopolnjujejo predstave iz Avstrije, Hrvaške in Italije. Tanja Lužar, vodja festivala pravi, da je končna podoba festivala morda na videz malo manj mednarodno obarvana, kot smo bili vajeni v preteklosti, predvsem v luči korona krize; a vendar je bil izbor predstav velik izziv, saj je slovenska lutkovna produkcija zelo dobra. Lutkovne predstave na festivalu bodo zelo raznolike, namenjene različnim starostnim skupinam, od najmlajših, od 1. leta naprej, pa do mladostnikov in odraslih; raznolike bodo v tematiki, lutkovni tehnologiji in pristopih. Večina predstav bo v zunanjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, oz. v dvoranah gledališča, nekaj predstav v Mestnem parku, saj se festival povezuje z Art kampom; predstava bo kot vsako leto  tudi  pred Umetnostno galerijo Maribor. V spremljevalnem programu festivala so ustvarjalne delavnice in celotedenska delavnica animiranega filma, ki bo potekala zadnji teden avgusta. Poleg predstav je v programu nekaj filmskih projekcij animiranih in igranih filmov, v sodelovanju z Letnim kinom Minoriti in nekaj predstav v sodelovanju s festivalom Prestopi.  Tudi tokrat bo otroška žirija ocenjevala predstave, najboljša bo dobila nagrado zlata žirafa. Žirafe ostajajo zaščitni znak tega festivala z najdaljšo tradicijo, lanska prejemnica nagrade zlata žirafa, t. j. najboljša predstava lanskega festivala po izboru občinstva, Zavrti tigra, pa bo letos zopet na ogled na festivalu. Prvič bo pred občinstvom uprizorjena predstava Drobtine iz mišje doline Lutkovnega gledališča Maribor, ki je

Preverjamo pogoje PCT

Lutkovno gledališče Maribor, 24. julij 2021 ― Sprememba Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji organizatorje javnih kulturnih prireditev obvezuje, da od 23. 7. 2021 naprej preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT pri obiskovalcih in podaljšuje veljavnost negativnega testa PCR iz 48 na 72 ur. S spremembo odloka je določena obveznost organizatorjev oziroma nosilcev izvajanja javnih kulturnih prireditev, da na javnih kulturnih prireditvah zagotovijo spoštovanje PCT pogoja pri končnih uporabnikih, in sicer tako, da preverijo njegovo izpolnjevanje že pred vstopom v prostor oziroma na površino, kjer se izvaja javna kulturna prireditev. Poleg tega morajo na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti končne uporabnike, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno za udeležbo na javni kulturni prireditvi oziroma za vstop v prostor oziroma na javno površino, kjer se izvaja javna kulturna prireditev. Obenem se je spremenila tudi veljavnost negativnega testa PCR za končne uporabnike na javnih kulturnih prireditvah in nastopajoče, ki občasno izvajajo javne kulturne prireditve, tako, da bo test veljal 72 ur od odvzema brisa, in ne več 48 ur. Veljavnost testa HAG ostaja v teh primerih nespremenjena (48 ur). Drugi pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni. Sprememba odloka je bila 22. 7. 2021 objavljena v Uradnem listu. Veljavni pogoji in omejitve izvajanja kulturnih dejavnosti so objavljeni na strani Izvajanje kulturnih dejavnosti. (iz spletne strani Ministrstva za kulturo) 

Preddogodki Poletnega lutkovnega pristana

Lutkovno gledališče Maribor, 7. julij 2021 ― v sodelovanju Poletnega lutkovnega pristana in festivala Prestopi gostuje lutkovna miniaturka, ki želi biti največja predstava na svetu: Mi gran obra / Moje veliko delo (David Espinosa, Španija) v sredo in četrtek, 7. in 8. juija, oba dneva ob 19. in 21. uri na Intimnem odru, GT22 Mi gran obra je predstava, ki bi jo delali, če bi imeli neomejen proračun, največje gledališče na svetu, 300 igralcev na odru, vojaški orkester, rock skupino, živali, avtomobile in helikopter. Moje veliko delo je utopija. Pri uprizarjanju ni skrbi za stroške, razvijajo se vse ideje, umetniška ekipa je neomejena. Vse to z eno samo pomanjkljivostjo: merilom. Rezultat je predstava, ki je portret družbe, v kateri živimo. Več o predstavi najdete tukaj. V petek, 9. julija, ob 21. uri v avditoriju gostimo predstavo Predstavljaj si, delo Juliena Cottereauja, nekdanjega vodilnega klovna pri Cirque du Soleil. Primerna je za otroke in odrasle. V soboto, 10. julija, vabimo družine na delavnico pred galerijo Media Nox, ko bomo ob 10. uri ustvarjali na temo vznemirljive razstave Ljubi, ne ljubi. Najboljša otroška dela se bodo pridružila razstavi dijakov na Poletnem lutkovnem pristanu.  V soboto, 10. julija, se začenja naš Letni kino Minoriti z odličnim izborom filmov in bogatim spremljevalnim programom. V soboto ob 20. uri v  Minoritski cerkvi odpiramo razstavo Darka Heriča, ob 21. uri pa je na sporedu prva projekcija, Dežela nomadov. Vstopnice so na voljo preko spleta.  V toplem poletju tudi kulturni dogodki dobro denejo. Vabljeni k nam. 

Blagajna zaprta od 3. do 27. julija

Lutkovno gledališče Maribor, 2. julij 2021 ― Spoštovani, obveščamo vas, da je naša blagajna med 3. in 26. julijem 2021 zaprta. Vstopnice lahko kupujete preko spleta. Za Poletni lutkovni pristan na tej povezavi.  Za Letni kino Minoriti so vstopnice dostopne tukaj.  Za vse ostale poletne dogodke v naši hiši pa informacije o vstopnicah poiščite pri organizatorjih. Hvala za razumevanje in lepo poletje želimo!  
še novic