Preddogodki Poletnega lutkovnega pristana

Lutkovno gledališče Maribor, 7. julij ― v sodelovanju Poletnega lutkovnega pristana in festivala Prestopi gostuje lutkovna miniaturka, ki želi biti največja predstava na svetu: Mi gran obra / Moje veliko delo (David Espinosa, Španija) v sredo in četrtek, 7. in 8. juija, oba dneva ob 19. in 21. uri na Intimnem odru, GT22 Mi gran obra je predstava, ki bi jo delali, če bi imeli neomejen proračun, največje gledališče na svetu, 300 igralcev na odru, vojaški orkester, rock skupino, živali, avtomobile in helikopter. Moje veliko delo je utopija. Pri uprizarjanju ni skrbi za stroške, razvijajo se vse ideje, umetniška ekipa je neomejena. Vse to z eno samo pomanjkljivostjo: merilom. Rezultat je predstava, ki je portret družbe, v kateri živimo. Več o predstavi najdete tukaj. V petek, 9. julija, ob 21. uri v avditoriju gostimo predstavo Predstavljaj si, delo Juliena Cottereauja, nekdanjega vodilnega klovna pri Cirque du Soleil. Primerna je za otroke in odrasle. V soboto, 10. julija, vabimo družine na delavnico pred galerijo Media Nox, ko bomo ob 10. uri ustvarjali na temo vznemirljive razstave Ljubi, ne ljubi. Najboljša otroška dela se bodo pridružila razstavi dijakov na Poletnem lutkovnem pristanu.  V soboto, 10. julija, se začenja naš Letni kino Minoriti z odličnim izborom filmov in bogatim spremljevalnim programom. V soboto ob 20. uri v  Minoritski cerkvi odpiramo razstavo Darka Heriča, ob 21. uri pa je na sporedu prva projekcija, Dežela nomadov. Vstopnice so na voljo preko spleta.  V toplem poletju tudi kulturni dogodki dobro denejo. Vabljeni k nam. 

Blagajna zaprta od 3. do 27. julija

Lutkovno gledališče Maribor, 2. julij ― Spoštovani, obveščamo vas, da je naša blagajna med 3. in 26. julijem 2021 zaprta. Vstopnice lahko kupujete preko spleta. Za Poletni lutkovni pristan na tej povezavi.  Za Letni kino Minoriti so vstopnice dostopne tukaj.  Za vse ostale poletne dogodke v naši hiši pa informacije o vstopnicah poiščite pri organizatorjih. Hvala za razumevanje in lepo poletje želimo!  

Vstopnice za 32. Poletni lutkovni pristan že v prodaji

Lutkovno gledališče Maribor, 24. junij ― Začenjamo s prodajo vstopnic za Poletni lutkovni pristan.  Festival 32. Poletni lutkovni pristan bo potekal med 1. in 31. avgustom 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor in na drugih lokacijah v mestu. Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo bo letos obarvan precej domače.    Že lani je izbor predstav na festivalu močno krojila epidemija in tudi tokrat bodo kljub mnogim prijavam predstav iz tujine, večino programa predstavljali domači lutkarji. Organizatorji pravijo, da so festival z veseljem posvetili njim, saj je domača lutkovna produkcija kakovostna, hkrati pa gre za gesto podpore neodvisnim lutkovnim ustvarjalcem, ki so se v času zaprtja gledališč znašli v nezavidljivem položaju. Ob številnih slovenskih uprizoritvah, si boste lahko ogledali predstave dveh gledališč s Hrvaške, eno iz Avstrije in eno iz Italije. In še mnogo drugega, spremljevalnega programa. Na festivalu bo poleg 30 predstav (22 različnih uprizoritev) za velike in majhne na ogled interaktivna gledališka razstava in dve ustvarjalni lutkovni delavnici. V programu je tudi pet filmskih projekcij, delavnica animiranega filma in likovna razstava. Tanja Lužar, organizacijska vodja festivala: " Veselimo se lutkovnih druženj z vami v našem Avditoriju. Festival Poletni lutkovni pristan je! Že dvaintridesetič! In čeprav v zunanjem svetu še zmeraj obstajajo različne omejitve, jih med lutkami ni. Lutke so svobodne, včasih radostne, včasih otožne, zmeraj pa iskrene. Lutke namreč ne nosijo mask!" Tudi letos se Lutkovno gledališče Maribor povezuje s številnimi partnerji, to so: Art kamp, Umetnostna galerija Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, Letni kino minoriti, StopTrik MFF, Platforma sodobnega plesa, društvo Moment festival Prestopi, Mladinski kulturni center … Ob koncu festivala bo podeljena zlata žirafa, nagrada festivala za najboljšo predstavo po izboru otroške žirije. Vstopnice za predstave v LGM je mogoče kupiti preko spleta, od 24. junija naprej pa tudi pri b

Ostržek najboljša predstava mednarodnega festivala

Lutkovno gledališče Maribor, 21. maj ― Lutkovno gledališče Maribor je na 23. mednarodnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu, v Srbiji, prejela grand prix za predstavo Ostržek, nagrado za najboljšo predstavo v celoti. Miha Bezeljak pa je za vlogo v tej predstavi prejel nagrado za igro. Zgodba o Ostržku je neverjetna pustolovščina, ki je vznemirjala že mnoge generacije in je živa še danes. Ostržek je metafora tega, kako tudi napake oblikujejo človeka. Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor ni običajna predstava. Je predstava, ki se potopi v lutkovni svet, k izvoru, ko lutka še ni povsem izdelan in nazoren predmet, ampak je še surov, neobdelan material. V Ostržku je to seveda les, žlahten material, ki človeštvo spremlja skoraj povsem od začetka. Lesu, ki komaj obeta, da bo iz njega nekaj nastalo, v lutkovni čarovniji pa v njem že vidimo posamezne like iz zgodbe, se pridružijo že izdelane lutke, tokrat navdihnjene pri starih mojstrih. Tokratna uprizoritev se vrača v mizarsko delavnico, orodje za obdelovanje lesa oživi, kosi lesa pa na mizarski mizi postanejo ves svet v malem. Ostržek odide na potovanje, mi pa na poligon za raziskovanje lutkovnega izraza. Solistična lutkovna predstava, v kateri igra Miha Bezeljak, je nastala v režiji in z likovno podobo Mattea Spiazzija. Nekatere lutke iz predstave so delo Antona Jezovška (1905–1992), znanega mariborskega oblikovalca lutk, in so del zbirke Lutkovnega gledališča Maribor. Predstava Ostržek je v letu in pol od premiere in kljub epidemiji obredla lepo pot po festivalih v Turčiji, na Hrvaškem, v Bosni in Hecegovini in Avstraliji. Na lanskem mednarodnem festivalu v Zagrebu je prejela tri nagrade: za najboljšo predstavo v celoti, za likovno podobo in za igro. Septembra pa je predstava povabljena na največji in najuglednejši lutkovni festival na svetu v Charleville-Mézières v Franciji. Novica o dveh nagradah z mednarodnega festivala je prišla ravno na dan zadnje premiere v sezoni Lutkovnega gledališča Maribor Sonce, zemlja, mesec ... Z odprti

V pičakovanju odpiranja gledališča

Lutkovno gledališče Maribor, 23. april ― Spoštovani, zelo se veselimo, da bomo kmalu lahko odprli vrata gledaliških dvoran. Budno spremljamo vsa uradna obvestila Ministrstva za kulturo in NIJZ-ja. Takoj, ko bomo imeli točne informacije kako in kaj smemo, boste preko vseh naših komunikacijskih kanalov o tem obveščeni.  Zelo si želimo odpreti vrata in igrati žive predstave. Lahko nas spremljate na spletni strani, ali na Facebook in Instagram profilu. Lahko se naročite tudi na naše e-novice. Ker smo še zaprti, danes ob 18. uri vabimo na spletni ogled predstave Šivilja in škarjice. Pogled na lutke v živo pa si lahko privoščite na naši razstavi Rojstvo lutke, ki je danes in jutri odprta med 16. in 18. uro, jutri še med 9. in 12. uro. Prihodnji (počitniški teden) pa še med 9. in 13. uro.  

Šivilja in škarjice

Lutkovno gledališče Maribor, 19. april ― V petek, 24. aprila 2021, ob 18. uri vabimo k ogledu predstave Šivilja in škarjice preko spleta. Vstopnice so dostopne tukaj. Čudežne škarjice hrustalke, ki pomagajo dobri Bogdanki in uničijo bogastvo hudobne grajske gospe, oživijo pred gledalčevimi očmi, iz blaga pa počasi rastejo tudi grad, drevesa in gozd. Bogdanka, punčka iz cunj, pripoveduje o večnem sobivanju dobrote in hudobije, kjer pa, kot se v pravljicah spodobi, zmaga dobro. Najbolj znano Kettejevo delo za otroke z vpeljavo sanjskih podob predstavi tudi nekaj avtorjeve prelepe poezije z bogatim jezikom.   Več o predstavi in njenih ustvarjalcih. 

Rojstvo lutke

Lutkovno gledališče Maribor, 14. april ― Še pred rojstvom nove predstave se mora v lutkovnem gledališču zgoditi Rojstvo lutke.  Magično transformacijo ideje v predmet bo osvetljevala naša nova razstava. Na razstavi z naslovom Rojstvo lutke bodo ob lutkah na ogled tudi likovne zasnove zanje. Obiskovalci bodo imeli priložnost stopnje v procesu nastajanja lutke od začetne ideje likovne podobe predstave, ki jo v obliki skic, načrtov in vizualizacij v hišne lutkovne delavnice preda avtor likovne podobe, vmesne stopnje in končni izdelek - lutko ali drug element predstave. Vidimo torej materializirano in oživljeno lutkovno idejo, po zaslugi lutkovnih mojstrov, scenografov in kostumografov tudi tehnično dovršene predmete, namenjene dolgemu odrskemu življenju. Izbranih je nekaj likovno najbolj vznemirljivih uprizoritev iz zgodovine Lutkovnega gledališča Maribor. Kot avtorji likovnih podob so med drugim predstavljeni Janez Vidic, Silvan Omerzu, Sabina Šinko, Peter Škerl, Damijan Stepančič, Svjetlan Junaković, Maja Kastelic, Darka Erdelji … Razstava poskuša vsaj malo potešiti željo po druženju z lutkami, ki je v zadnjem obdobju onemogočeno. Namesto na predstavo v polni dvorani lahko tokrat v raznolike lutkovne svetove vstopamo za odrsko zaveso in odkrivamo dimenzije, ki nam sicer kot obiskovalcem ostajajo skrite. Razstava odpira vrata vsak petek in soboto popoldne med 16. in 18. uro, v soboto pa tudi dopoldne, med 9. in 12. uro. Cena za ogled razstave je 1 eur. Vabljeni prav vsi ljubitelji lutk!

Nostalgija namesto melanholije

Lutkovno gledališče Maribor, 1. april ― Ob novici ponovnega zaprtja države, nas je preplavila melanholija. Odločili smo se, da jo odženemo z nostalgijo. 1. APRIL Danes bi morali imeti prvo vajo za novo predstavo, zadnjo v sezoni. A se raje oziramo v 1. APRIL 1975, ko smo imeli premiero predstave Mala čarovnica. Bila je ena izmed štirih premier v prvi profesionalni sezoni Lutkovnega gledališča Maribor. Čez slabi dve leti stopamo v 50. sezono gledališča, novembra 2024 pa bo točno 50 let od prve premiere – predstave Leteča krava. 2. APRIL Lutkovna nostalgija s katero premagujemo melanholijo ob zaprtju države in gledališč, se ozira v 2. april. Na ta dan, leta 1998, je bila v našem gledališču premiera predstave Zvezdica Zaspanka. Takrat še seveda na odru na Rotovškem trgu, nad Mariborsko knjižnico. 3. APRIL Enajstdnevno zaprtje izkoriščamo za prijetne poglede v našo zgodovino. Danes se spominjamo leta 2013 in prekrasne Škotske, kjer smo ves teden gostovali s predstavo Ko je Šlemil šel v Varšavo. Še vedno je to ena naših največkrat nagrajenih predstav, prejela je več deset nagrad in obiskala devet tujih držav. In še vesela novica za vse nostalgike: predstava je dostopna v arhivu RTV in si jo lahko brezplačno ogledate. Obilo užitkov! 4. APRIL Lutkovni spomini nam lepšajo dneve zaprtja. Danes se spominjamo zadnjega "normalnega" leta: 4. aprila 2019 je naša predstava Kako zorijo Ježevci gostovala v Cankarjevem domu. Že drugo leto zapored pa smo aprila doma. Melanholijo preženemo s spomini, kot Helge in Nikozija iz predstave, ki iščeta spomin, ki bi se ju močno držal za tačko. 5. APRIL Na ta dan leta 1996 se je ekipa Lutkovnega gledališča Maribor vrnila z gostovanja v Argentini. Gostovali so s predstavama Uganke, zanke …? in Mala čarovnica (na fotografiji). Od tam pa so prinesli mnogo nepozabnih spominov, ki gotovo prijetno grejejo v teh časih. 6. APRIL Danes se spominjamo prav posebne predstave Časoskop, ki je nastajala v koprodukciji s Pokrajinskim muzejem Mar

Svetovni dan lutk 2021

Lutkovno gledališče Maribor, 20. marec ― Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca in nekdanja francoska ministrica za kulturo, v letošnji poslanici ob svetovnem dnevu lutk poudarja pomembnost dostopnosti umetnosti in njenega življenja "v živo". Opozarja na ogroženost kulturnih raznolikosti, na to, kako je v času digitalne tranzicije potrebno paziti na vzdrževanje umetnosti in njene moči. Kako ima bistveno vlogo pri dojemanju naše zgodovine in sedanjosti tudi lutkovna umetnost. Parafrazira Paula Claudela, da so "lutke besede, ki igrajo". Maja Kunšič, igralka Lutkovnega gledališča Ljubljana, v slovenski poslanici zapisuje svojo praktično izkušnjo v letu pandemije. Opis razmer lanskega mednarodnega umetniškega delovanja povzame med drugim s citatom Hermana Melvilla: "Poskušam vse stvari, dosežem, kar lahko." Zadnje leto dni nas je ob težkih preizkušnjah izprašalo o mnogih najintimnejših dojemanjih in dejanjih. Tudi o odnosu do umetnosti. Izkazalo se je, da nekateri bolj, drugi manj verjamemo vanjo in v njeno moč. Nekateri jo za svoj obstoj potrebujemo bolj, drugi manj. A kako je mogoče, da nas je tudi dojemanje umetnosti, kulture in znanja razdvojilo? Zakaj tudi to ločilo med sabo, med narodi in različnimi zaščitnimi ukrepi? Poskusimo z definicijo: Umetnost. Gledališče, lutke, glasba, slika, film, gib, živi ljudje pred nami na odru. Povezanost. Ljudje ob nas na sedežih v dvorani. Povezanost. Pogovori po koncertu, ogledu filma, predstave, izmenjava občutenj ob doživljanju lepega, pretresljivega. Pogledi, ki razpirajo in povezujejo naše intimnosti. Občutenje novega, drugačnega in neznanega. Povezanost. Morebitna bolečina ob izgubi starega in strah pred novim. Pogum, da z novimi spoznanji raziščemo svoje drugačno mesto v kaosu emocij in prepričanj. Povezanost. S samim sabo, z drugimi, z lepim in novim v sebi in v drugih. Z nesporazumi v sebi in v drugih. Moč umetnosti je notranje rušilna in neustrašna. Noben zunanji zakon je ne more ustaviti in njeni intimni premiki za vselej spremenijo naša ži

Zdravo, lutke!

Lutkovno gledališče Maribor, 10. februar ― V ponedeljek, 15. februarja 2021, odpiramo razstavo z naslovom Zdravo, lutke!  Čeprav se še ne moremo družiti v dvoranah in uživati v čarobnih svetovih živih lutkovnih predstav, boste lahko končno pogledali lutkam v oči in zaklicali: "Zdravo!" Na ogled bodo znane in manj znane lutke iz bogate zakladnice Lutkovnega gledališča Maribor. Preizkusili boste lahko svoje znanje s področja pravljičnih (lutkovnih) svetov in za uspešno rešene uganke dobili majhno nagrado.  Razstava po počitnicah (od 22. februarja naprej) odpira vrata vsak četrtek in petek med 16. in 18. uro ter v soboto med 9. in 12. uro. Vabljeni! Cena za ogled razstave je 1 eur.  Vabljeni prav vsi ljubitelji lutk!
še novic