Svetovni dan lutk

Lutkovno gledališče Maribor, 20. marec ― Spoštovani prijatelji lutk, dragi kolegi, cenjena lutkovna publika, letošnji prvi pomladni dan, dan lutk in poezije poteka za zaprtmi vrati naših domov. Seveda bi ga bilo bolje in lepše preživeti v družbi nekje na soncu, ob obisku lutkovne predstave ali pesniškega živega branja. A zaprta vrata doma nam lahko ponudijo varnost odprte misli, lastnih predstav, izbiro te ali one pesniške zbirke, ki že leta ležijo na knjižni polici ...  Svoboda, mir, odgovornost, zaupanje, dogovor in ljubezen so besede, ki so se znašle v presečišču letošnjih poslanic ob dnevu lutkarstva. Mednarodne prihajajo letos iz treh območij Amerike in so bile napisane še pred izrednim stanjem, ki ga doživljamo. Nika Bezeljak, režiserka, avtorica, producentka in pedagoginja pa je svoje misli že zapisala v času, ki nas po eni strani straši, po drugi napolnjuje z novim pogumom in novo vero. V človeka, v novo dojemanje časa, v umetnost in v življenje, katerega veličino v teh dneh občutimo morda močneje in globje kot kadarkoli. Naj nas njegova krhkost ne plaši, naj nas navdihuje in povezuje. Ali kot zapiše Nika: "Vdahnimo življenje v tisto, kar se bomo skupaj dogovorili, da mora oživeti in živeti." Vse dobro ob svetovnem dnevu lutkarstva vam in vsem vašim iskreno želim Martina Maurič Lazar, predsednica združenja lutkovnih ustvarjalcev UNIMA Slovenija SLOVENSKA POSLANICA OB DNEVU LUTK Rada imam posebne dneve. Posebni dnevi in prazniki imajo naslove. Pod temi naslovi nam namigujejo čemu lahko posvetimo malo več časa, nekaj globljih misli, nekaj pozornosti onim s katerimi si ta poseben dan delimo. Rojstni dan, premiera, praznik, mednarodni dan tega in onega ... Zdaj je že kar velika inflacija teh posebnih dni. Ampak jaz sem ta posebni dan, ta dogovor, da je danes posebni dan za lutke in lutkovno umetnost, razumela skrajno pomembno, brez inflacije - z visoko vrednostjo. Rada imam dogovore. Ker, da smo se nekaj dogovorili, smo se morali pogovarjat. Morali smo se srečat, morali

Posnetki predstav dostopni na spletu

Lutkovno gledališče Maribor, 17. marec ― Ker vas želimo še naprej razveseljevati, smo vam skupaj s Televizijo Maribor RTV Slovenija omogočili, da si boste lahko vsak dan na njihovem programu ogledali naše predstave. Posnetki so dostopni tudi na portalu TV Slovenija. Pripravili smo posnetke desetih predstav: Jakob in mesto, Ko je Šlemil šel v Varšavo, Krst pri Savici, Kurent, Rdeča Kapica, Sneguljčica, Volk in kozlička, Žaba Greta, Zelišča male čarovnice in Žogica Marogica. Vabljeni k ogledu!

Odpoved predstav

Lutkovno gledališče Maribor, 12. marec ― Spoštovani, sporočamo vam, da zaradi trenutnih razmer do nadaljnjega odpovedujemo vse predstave Lutkovnega gledališča Maribor. Z že kupljenimi vstopnicami si lahko ogledate predstave do konca sezone 2019/2020 ali pa vam vrnemo kupnino. Vse abonmajske predstave bodo prestavljene. O nadomestnih terminih vas bomo pravočasno obvestili. Zahvaljujemo se vam za razumevanje!

Preventivni ukrepi

Lutkovno gledališče Maribor, 9. marec ― Drage obiskovalke in obiskovalci, obveščamo vas, da smo zaradi preventivnih ukrepov, ki jih je na današnji seji sprejel Svet za nacionalno varnost, za vse napovedane predstave omejili število vstopnic. Naše prostore bomo še naprej redno čistili in razkuževali. V avli pri blagajni LGM so na voljo razkužila. Obisk gledališča odsvetujemo vsem, ki kažejo znake obolenj, starejšim osebam in kroničnim bolnikom. Hvala za razumevanje! Več o sprejetih ukrepih tukaj.

Ostržek v Turčiji

Lutkovno gledališče Maribor, 5. marec ― Danes se v Izmirju (Turčija) pričenja eden največjih festivalov 14. mednarodni lutkovni dnevi. Festival se bo zaključil 22. marca 2020, nastopilo pa bo 50 gledališč iz 23 držav. Lutkovno gledališče Maribor bo na festivalu gostovalo s predstavo Ostržek 6. in 7. marca 2020.  

Zimske lutkovne počitnice

Lutkovno gledališče Maribor, 5. februar ― V času zimskih počitnic prijazno vabimo otroke na lutkovno popotovanje v svet domišljije in ustvarjalnosti. Pogumno se bomo spoprijeli z enostavnimi materiali, kot je papir, pa tudi s tistimi, ki se ne pustijo kar tako oblikovati, kot je les. Ustvarjalne delavnice bodo potekale od ponedeljka, 24. februarja, do petka, 28. februarja 2020, med 10. in 12. uro v Studiu LGM. Prijave sprejemamo na pedagog@lg-mb.si do petka, 21. februarja 2020. Cena posamezne delavnice je 3 €. Prisrčno vabljeni!

Sobotne lutkodelnice

Lutkovno gledališče Maribor, 8. januar ― Z novim letom uvajamo sobotne lutkodelnice, s katerimi želimo otrokom in njihovim spremljevalcem približati inkluzivno naravo lutkovnega gledališča, ki združuje ne samo raznorazne tipe umetnosti, temveč tudi starostne skupine. Po izbranih sobotnih predstavah bodo enkrat mesečno potekale skrbno pripravljene delavnice, na katerih se bomo spoznavali s tipi umetnosti, ki jih je moč najti v Lutkovnem gledališču Maribor. Cena delavnice je 1 €.   18. januar 2020 ob 11. uri, po predstavi Ščeper in Mba "Ščeper je samotar, ki najraje spi. Njegova najljubša in edina spremljevalka je sanjska vreča, iz katere si, za vsak dremež posebej, vzame sanje." V sklopu lutkodelnice bomo s pomočjo sitotiska izdelovali svoje sanjske vreče.   22. februar 2020 ob 11. uri, po predstavi Snežna kraljica Podali se bomo v zvočno lutkodelnico, katere končni izdelek bo inštrument, ki bo zanimivo izgledal pa tudi zvenel! 21. marec 2020 ob 11. uri, po predstavi Janko in Metka Ustvarili bomo pravljično hiško, ki bo za prste obliznit! Število udeležencev je omejeno, prijave pa sprejemamo na pedagog@lg-mb.si do zapolnitve mest, oziroma do četrtka, 19. marca 2020.

Javno povabilo za oddajo prostorov Minoritske kavarne

Lutkovno gledališče Maribor, 20. november 2019 ― Lutkovno gledališče Maribor objavlja javno povabilo za oddajo prostorov Minoritske kavarne za izvajanje programsko – gostinske dejavnosti. Ogled gostinskih prostorov bo mogoč  28. in 29. novembra 2019 ob 11. uri v prostorih, ki se oddajajo: Vojašniški trg 2A, 2000 Maribor. Prosimo za predhodno najavo na e-naslov tajnistvo@lg-mb.si. Rok za oddajo ponudbe je 8. december 2019. Več v spodnjih dokumentih. Vabljeni!

Ustvarjalne jesenske počitnice

Lutkovno gledališče Maribor, 14. oktober 2019 ― Lutkovno gledališče Maribor prijazno vabi na trening domišljije in ustvarjalnosti: od ponedeljka, 28. oktobra, do srede, 30. oktobra 2019, med 10.00 in 12.00 v Studiu LGM. Čaka nas jesensko lutkovno groznoviljenje! Delavnica je namenjena otrokom od 5. leta starosti naprej. Prijave sprejemamo na tanja.luzar@lg-mb.si do sobote, 26. oktobra 2019. Cena posamezne delavnice je 3 €. Prisrčno vabljeni!

Jesenske lutkovne počitnice

Lutkovno gledališče Maribor, 14. oktober 2019 ― Lutkovno gledališče Maribor prijazno vabi na trening domišljije in ustvarjalnosti: od ponedeljka, 28. oktobra, do srede, 30. oktobra 2019, med 10.00 in 12.00 v Studiu LGM. Čaka nas jesensko lutkovno groznoviljenje! Delavnica je namenjena otrokom od 5. leta starosti naprej. Prijave sprejemamo na tanja.luzar@lg-mb.si do sobote, 26. oktobra 2019. Cena posamezne delavnice je 3 €. Prisrčno vabljeni!
še novic