Predstavili aplikacijo LutkAR

Lutkovno gledališče Maribor, 17. maj ― Lutkovno gledališče Maribor je za Lutkovni muzej v sodelovanju z Društvom za sodobno umetnost X-OP in KIBLA2LAB pripravilo aplikacijo LutkAR, ki bo prikaze razstavljenih eksponatov snovne kulturne dediščine, nadgradila s sodobnimi tehnologijami in novo-medijskimi postopki. LutkAR je zabavna in poučna aplikacija, skozi katero smo razstavi želeli vdahniti življenje, kot lutkar s svojo animacijo vdihne življenje prej neživemu predmetu, lutki. Tako bo preko aplikacije razstavni prostor dodatno oživel. Osredotočili smo se na razne oblike razširjene resničnosti (Augmented Reality – AR), na avdio-vizualno produkcijo in kombinacijo izvirnega slikovnega materiala ter fotogrametrije. Aplikacija LutkAR, ki jo je pripravilo Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju z Društvom za sodobno umetnost X-OP in KIBLA2LAB, je nastala v sklopu pilotnega projekta, izbranega na javnem pozivu  KID PINA v sklopu Mreže RUK (JP-PR-RUK_1_ 2022),  ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija (Ministrstvo za kulturo). Razširjena resničnost še dodatno bogati stalno razstavo v Lutkovnem muzeju Maribor Konec meseca novembra je vrta odprl nov Lutkovni muzej Maribor. Stalna zbirka lutk in ostalih elementov iz zgodovine Lutkovnega gledališča Maribor je našla svoj prostor v prenovljenem objektu Tri babe, na severu Vojašniškega trga. Muzej v osrednjem delu kaže bogato ustvarjalnost gledališča v skoraj petdesetih letih profesionalnega delovanja, del pa tudi v času pred tem, saj je lutkovna dejavnost v Mariboru živa že več kot stoletje. Lutkovni muzej je zaživel kot nova točka beleženja zgodovine ter prostor za pedagoško in ustvarjalno dejavnost gledališča; prepoznan je tudi kot priljubljena destinacija za različne obiskovalce mesta.

LutkAR

Lutkovno gledališče Maribor, 15. maj ― Vabimo na odprtje v sredo, 17. maja 2023, ob 10. uri v Lutkovni muzej Maribor, na severu Vojašniškega trga. Po kratkem nagovoru Katarine Klančnik Kocutar, direktorice in umetniške vodje Lutkovnega gledališča Maribor in Petra Tomaža Dobrile, predsednika KID KIBLA vabimo na ogled digitizirane razstave s pomočjo aplikacije in krajše druženje. Aplikacija LutkAR Lutkovno gledališče Maribor je za Lutkovni muzej v sodelovanju z Društvom za sodobno umetnost X-OP in KIBLA2LAB pripravilo aplikacijo LutkAR, ki bo prikaze razstavljenih eksponatov snovne kulturne dediščine, nadgradila s sodobnimi tehnologijami in novo-medijskimi postopki. LutkAR je zabavna in poučna aplikacija, skozi katero smo razstavi želeli vdahniti življenje, kot lutkar s svojo animacijo vdihne življenje prej neživemu predmetu, lutki. Tako bo preko aplikacije razstavni prostor dodatno oživel. Osredotočili smo se na razne oblike razširjene resničnosti (Augmented Reality – AR), na avdio-vizualno produkcijo in kombinacijo izvirnega slikovnega materiala ter fotogrametrije. Aplikacija LutkAR, ki jo je pripravilo Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju z Društvom za sodobno umetnost X-OP in KIBLA2LAB, je nastala v sklopu pilotnega projekta, izbranega na javnem pozivu  KID PINA v sklopu Mreže RUK (JP-PR-RUK_1_ 2022),  ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija (Ministrstvo za kulturo). Razširjena resničnost še dodatno bogati stalno razstavo v Lutkovnem muzeju Maribor Konec meseca novembra je vrta odprl nov Lutkovni muzej Maribor. Stalna zbirka lutk in ostalih elementov iz zgodovine Lutkovnega gledališča Maribor je našla svoj prostor v prenovljenem objektu Tri babe, na severu Vojašniškega trga. Muzej v osrednjem delu kaže bogato ustvarjalnost gledališča v skoraj petdesetih letih profesionalnega delovanja, del pa tudi v času pred tem, saj je lutkovna dejavnost v Mariboru živa že več kot stoletje. Lutkovni

Premiera predstave Buba

Lutkovno gledališče Maribor, 10. april ― Uprizoritev Buba je nastala po istoimenski slikanici večkrat nagrajene avtorice Andreje Peklar, v kateri nas popelje na pot radovednega odkrivanja. Ko Buba prejme pismo, se odpravi na pot, na kateri spoznava vznemirljive značilnosti sveta, katerega del postaja. Buba je univerzalna zgodba o naravi, katere del je tudi človek. In kot se buba razvije v metulja, tudi otrok odraste. A z odraslostjo se razvoj pri človeku ne zaključi, saj z življenjskimi izkušnjami naše intimne preobrazbe zmeraj znova vznikajo. Buba je pripoved o učenju in odraščanju, o raziskovanju sveta in o spoznavanju samega sebe …  

Premiera predstave Buba

Lutkovno gledališče Maribor, 10. april ― V Četrtek, 20. aprila 2023, bomo premierno uprizorili predstavo Buba, nastalo po istoimenski slikanici večkrat nagrajene avtorice Andreje Peklar, v kateri nas popelje na pot radovednega odkrivanja. Ko Buba prejme pismo, se odpravi na pot, na kateri spoznava vznemirljive značilnosti sveta, katerega del postaja. Buba je univerzalna zgodba o naravi, katere del je tudi človek. In kot se buba razvije v metulja, tudi otrok odraste. A z odraslostjo se razvoj pri človeku ne zaključi, saj z življenjskimi izkušnjami naše intimne preobrazbe zmeraj znova vznikajo. Buba je pripoved o učenju in odraščanju, o raziskovanju sveta in o spoznavanju samega sebe … Predstava je za IZVEN na sporedu konec tedna.   

Poslanici ob svetovnem dnevu lutk

Lutkovno gledališče Maribor, 21. marec ― Iskrene čestitke ob Svetovnem dnevu lutk! In vabimo k branju poslanic. Slovensko je prispevala Breda Varl, naša dolgoletna sodelavka, tudi direktorica, ustvarjalka na področju lutkovne umetnosti, avtorica mnogih likovnih podob v lutkovnem gledališču, režiserka, scenografka, kostumografka, lutkovna pedagoginja ... celostna lutkovna arhitektka. Mednarodno poslanico pa je napisala Nina Malíková, raziskovalka in skrbnica zgodovine in teorije lutkovne umetnosti, natančna dokumentaristka lutkovnega gledališča.

Z otrokom v gledališče

Lutkovno gledališče Maribor, 15. marec ― Lutkovno gledališče Maribor vabi na strokovni posvet Z otrokom v gledališče, ki bo na Svetovni dan lutk, v torek, 21. marca 2023, ob 18. uri v Sodnem stolpu. S strokovnjakinjami s področja vzgoje, umetnosti, psihologije in pedagogike bomo govorili o pomembni in odgovorni vlogi spremljevalcev otrok v gledališče. Vzgojitelji, učitelji, starši in vsi drugi, ki vodijo otroke v gledališče, močno vplivajo na to, kako otroci doživljajo umetnost. Ob svetovnem dnevu lutk se sprašujemo o pomenu prvega vstopa otroka v umetnost in vseh kasnejših vstopov. Predvsem pa o vlogi odraslega spremljevalca pri tem. Kako otroka na to pripraviti, podpreti, kako ga spremljati, kakšne vsebine zanj izbrati in kako odmerjati. Osvetlili bomo vlogo umetnosti pri vzgoji, učenju in otrokovem dojemanju sveta. In kako ta vpliva na celostni otrokov razvoj. Spregovorili pa bomo tudi o različnih pričakovanjih ustvarjalcev na eni strani ter na drugi strani vzgojiteljev, pedagogov in staršev, t. j. vseh spremljevalcev otrok v gledališče. Na pogovoru bodo sodelovale:  Mag. Martina Peštaj je medijska psihologinja, urednica Otroškega in mladinskega programa na Televiziji Slovenija in članica strokovne komisije platforme Zlata paličica; Hana Repše, likovna pedagoginja in ustvarjalka, deluje predvsem na področju animiranega filma za otroke. Polona Legvart, učiteljica razrednega pouka na OŠ Bratov Polančičev, ki poudarja in vključuje umetniško ustvarjanje v učni proces; dr. Inge Breznik, svetovalka za glasbeno umetnost na Zavodu RS za šolstvo; Barbara Jamšek, igralka in animatorka v Lutkovnem gledališču Maribor. Pogovor bo vodil Boštjan Narat, doktor filozofije in glasbenik.  Dogodek je za vse udeležence brezplačen. 

Srce v temi

Lutkovno gledališče Maribor, 1. marec ― Vabimo vas na uprizoritev Srce v temi, ki je nastala po motivih življenja avtistke in aktivistke za dobrobit rejnih živali, Mary Temple Grandin. Režirala je Tanja Lužar, igrata Barbara Jamšek in Minca Lorenci, k. g. Avtorica videoprojekcij  je Lena Kocutar, avtor glasbe Marjan Nečak. Predstava je na sporedu v bo v soboto, 4. marca 2023, ob 19. uri.  Vabljeni!

Alma

Lutkovno gledališče Maribor, 9. februar ― Vabimo vas na novo uprizoritev Alma, ki je nastala po motivih življenja Alme Karlin.  Predstava je nastala po motivih življenja Alme Karlin, avtorica besedila, režiserka in avtorica likovne podobe je Darka Erdelji, igralka in soavtorica koncepta Vesna Vončina, dramaturginja in lektorica Metka Damjan, avtorica glasbe Mateja Starič. To je poetična predstava o korakih v neznano in o iskanju življenja v pisani raznolikosti sveta … Pa tudi o pomenu nizanja trenutkov, ki nas opisujejo, nam dajejo širine in globine ter se spreminjajo v spomine.  Premiera predstave bo v četrtek, 16. februarja 2023; prva ponovitev za IZVEN pa v petek, 17. februarja 2023, tudi za abonma Jozefina. Vabljeni!

Otvoritev razstave Janez Vidic: Od slik do lutk

Lutkovno gledališče Maribor, 1. februar ― Ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, se Lutkovno gledališče Maribor, Umetnostna galerija Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor z izborom del iz svojih zbirk poklanjamo stoletnici rojstva priznanega ustvarjalca Janeza Vidica. Ob tej priložnosti smo za javnost pripravili posebno ponudbo – ogled dveh muzejev za ceno ene vstopnice. Akcija traja od 3. februarja do 26. marca 2023. Vstopnico lahko kupite na obeh lokacijah in z eno obiščete Umetnostno galerijo Maribor in Lutkovni muzej Maribor. Dela Janeza Vidica, naturaliziranega Štajerca, slikarja, ilustratorja, avtorja stenskega slikarstva in dolgoletnega tehniškega urednika pri Založbi Obzorja (1956–73), hranimo v obeh muzejih. Ob ustanovitvi Lutkovnega muzeja v Mariboru pa lahko prvič povežemo znanja in osvetlimo različna polja umetnikovega ustvarjanja. Širši javnosti je manj znano, da je Janez Vidic v dveh gledaliških sezonah izvedel osnutke za lutke in scenografijo za tri lutkovne predstave v Lutkovnem gledališču Maribor. Takrat je umetnik že užival "pokoj" in se po lastnih besedah posvečal slikarstvu, za katerega prej, ob delu v Založbi Obzorja, ni imel dovolj časa. Razstava ponuja primerjavo Vidičevih scenografskih del z njegovim slikarstvom in ilustracijami. Razstava je na ogled v delovnem času Lutkovnega muzeja Maribor: v četrtek in petek med 16. in 18. uro,  v soboto med 9. in 13. uro ter med 16. in 18. uro, v nedeljo med 9. in 13. uro.   

Ustvarjanje z izvirnimi instrumenti v vrtcu in šoli

Lutkovno gledališče Maribor, 20. januar ― Vabimo na  seminar Ustvarjanje z izvirnimi instrumenti v vrtcu in šoli, ki ga bo vodil glasbenik in režiser Peter Kus. Potekal bo v Lutkovnem gledališču Maribor v petek, 10. 2. 2023, od 13. 00 do 19. 45 in v soboto, 11. 2. 2023, od 9. 30 do 17. 00. Seminar poteka v soorganizaciji Zavoda RS za šolstvo, nanj pa se seminar se prijavite v spletnem katalogu KATIS, za dodatne informacije se lahko obrnete tudi na Ado Holcar Brunauer. Seminar se bo pričel s predavanjem Ropotajoči otroci in glasbena ustvarjalnost, v katerem bo Peter Kus spregovoril o pomenu zvočnega sveta v odraščanju otrok, o oblikah raziskovanja zvoka pri otrocih ter o razmerju te "hrupne" dejavnosti do glasbe. Pokazal bo, kako lahko izkoristimo ustvarjalni potencial spontanega izražanja otrok z zvoki ter oblikujemo multidisciplinarne umetniške projekte, ki temeljijo na izdelavi in uporabi izvirnih instrumentov.  Večji del seminarja bo posvečen praktičnemu delu na katerem bodo udeleženci s pomočjo mentorjev prehodili pot od izdelovanja izvirnih instrumentov do njihove uporabe pri samostojnem ustvarjanju kratkega glasbenega projekta (glasbene pravljice, glasbeno-lutkovnega prizora, glasbene točke, glasbe za nemi film, idr.) in njegove končne izvedbe: izdelali bomo nove tipe instrumentov iz materialov, ki so široko dostopni, nakazali bomo možnosti likovne nadgradnje instrumentov, pokazali bomo, kako različne instrumente v aranžmajskem smislu združujemo v skupine, predstavili bomo vaje, ki omogočajo boljšo komunikacijo in improvizacijo v skupini (npr.  tehniko t.i. "zvočnega slikanja") predstavili bomo grafično zapisovanje glasbe kot oporo in inspiracijo zvočnemu ustvarjanju, predstavili bomo potek oblikovanja različnih glasbenih projektov, od ideje, izbora in priprave besedila, izdelave instrumentov, ustvarjanja glasbene podlage ter interpretacije glasbe in besedila. Del programa bo ogled predstave Plastonci (v soboto, 11. 2. ob 10h v Lutkovnem gledališču Maribor). Gre

Januarske delavnice

Lutkovno gledališče Maribor, 16. januar ― Muzejska lutkodelnica (5+) sobota, 28. 1. 23, ob 11.00 v Lutkovnem muzeju Maribor Na januarski Muzejski lutkodelnici bomo raziskovali svet papirja in njegove razsežnosti v lutkovni umetnosti. Otroci bodo lahko trgali in lepili papir ter skozi raziskovanje spoznavali pisan svet lutkovne umetnosti. Spoznali bodo različne tehnike izdelovanja ročnih lutk in oblikovali svojo – zmaja z bleščečimi očmi. Muzejsko lutkodelnico bo vodila Monika Pocrnjić, likovna pedagoginja in priznana ustvarjalka na področju lutkovne umetnosti. Delavnica je namenjena otrokom od dopolnjenega petega leta starosti naprej. Število udeležencev je omejeno, zato prijave zbiramo na e-naslovu: blagajna@lg-mb.si Cena 2 € Zima, zima, kam si šla? Zimske snežno-pravljične ustvarjalnice (5+) 30. 1.3. 2. 2023 med 10.00 – 12.00 v Lutkovnem muzeju Maribor V času zimskih počitnic nadobudne mlade ustvarjalce vabimo v Lutkovno gledališče Maribor, kjer bodo pod strokovnim vodstvom Monike Pocrnjić, likovne pedagoginje in priznane ustvarjalke na področju lutkovne umetnosti, raziskovali brezmejni svet lutkarstva. Obiskali bodo Lutkovni muzej Maribor, risali in barvali, domislili lutkovnega superjunaka, …in na koncu ustvarili svojo lutko. Delavnica je namenjena otrokom od dopolnjenega petega leta starosti naprej in bo potekala od ponedeljka do petka med 10. in 12. uro v Lutkovnem muzeju Maribor. Število udeležencev je omejeno, zato prijave zbiramo na e-naslovu: blagajna@lg-mb.si Cena 2 € na dan
še novic